nova beseda iz Slovenije

sol (3.709-3.808)


peteršilja + sončnično olje + 0,5 dcl belega vina +      sol      + olivno olje - Priprava: Lisičke in šampinjone  P
paprika + 1 manjša bučka + sončnično olje +      sol      + poper - Priprava: Piščančji file narežemo  P
paradižnika + 1 večja bela čebula + sončnično olje +      sol      + poper - Priprava: Rostbif, ki smo ga očistili  P
peteršilja + oljčno olje + 0,5 dcl belega vina +      sol      + malo belega vina - Priprava: najprej narežemo  P
precej izsušijo in potrebna je posebna nega.      Sol      naj bo kar v morju! Kopanje v morju zaradi  P
jajce, popražite, dodajte jušno žlico kurkume in      sol,      mešajte in pražite še kakšno minuto in zelo  P
žlicah olja, dodamo malo začimbnega posipa,      sol      in poper in dušimo dvajset minut.Potresemo s  P
olivnega olja * 200 g sladke smetane * 4 jajca *      sol      * poper * 6 paradižnikov (sorte pelati) * 375  P
paprika * 4 svinjske zarebrnice (po 220 g vsaka) *      sol      * poper * mleta sladka paprika * 5 žlic olivnega  P
paradižnikov (pelatov) * 2 lovorova lista *      sol      * poper * 300 g testenin (oblikovanih kakor  P
pomarančnega soka * 1 žlička paradižnikove mezge *      sol      * poper * 2 žlički sladkorja * 1 čebula (50  P
- 160 g parmezana - 2 žlici olivnega olja -      sol      - sveža sezonska zelišča V segreto posodo  P
lase vedno umijte s sladko vodo, da odstranite      sol,      pesek ali škodljive kemikalije, če ste plavali  P
nastopajočih, ko je Tomaž Domicelj po odru posipal      sol,      ko je Heleni roka 'pomotoma' zdrsnila do občutljivega  P
- 3 glavice česna -      sol      - brinove jagode   P
majoneze, 2 žlici paradižnikovega koncentrata,      sol      in začimbe. Krompir zrežemo na tanke rezine  P
pršuta in sveže žajbljeve liste ter maslo,      sol      in nekaj žlic vina. Zrezke naj odreže mesar  P
straneh, da zlato zarumenijo. Po potrebi dodamo      sol      in poper, vendar je pršut že nekoliko slan,  P
5 svežih kozic ali garnel, 4 vejice origana,      sol      in poper, 3 žličke olivnega olja, 200 g narezanega  P
origana in rožmarina, 1 žlička dijonske gorčice,      sol      in poper, 1 puranji zrezek (175 g), 100 g brokolija  P
1 por, 2 žlički olja, 120 g puranjih prsi,      sol,      poper, mleta rdeča paprika Priprava: Paradižnik  P
narezanega paradižnika, mleta rdeča paprika,      sol,      poper, 200 g mešane listnate solate, 2 žlici  P
nekaj drobnjaka, 120 g piščančjega fileja,      sol,      poper, 2 žlički olja, 100 g kumar za solato  P
narežemo na kolesca. Zmešamo kis, žličko olja,      sol      in poper, prelijemo čez kumare in papriko.Vse  P
Sestavine za 1 osebo: 100 g lososovega fileta,      sol,      poper, 1 žlička hrena (iz kozarca), 1 žlička  P
1 zelena paprika (200 g), 1 jabolko (150 g),      sol,      nekaj kapljic olja, 2 kosa belega fileta morskega  P
burger Sestavine za 1 osebo: 200 g brokolija,      sol,      poper, 150 g gob šitake, 4 vejice timijana,  P
limoninega soka, 1 žlička nasekljanega majarona,      sol,      poper Priprava: Rezance zmešamo z rakci in  P
čičerke, 1 beljak, 1 por, 2 vejici peteršilja,      sol,      poper, mleti koriander in kumin (orientalska  P
Čebulo narežemo na kolobarje. Zmešamo      sol,      poper, kis in olje, prelijemo čez solato, kumare  P
kozicami Sestavine za 1 osebo: 100 g brokolija,      sol,      poper, 50 g vložene paprike, 50 g sladkornega  P
filet ostriža(150 g; lahko tudi zamrznjen),      sol,      poper, 2 žlički olja, 1 mesnat paradižnik (300  P
g gob šitake, 1 por, 1 žlička olivnega olja,      sol,      črni poper Priprava: Sesekljano meso ugnetemo  P
1 jajce      sol      malo olja   P
žlico oljčnega olja, žlico balzamičnega kisa,      sol      in kos parmezana za strganje. Neolupljene  P
bučk, žlico in pol masla, 3 stroke česna in      sol.      Neolupljene bučke zrežemo na rezine, damo  P
pol žlice sesekljanega peteršilja, olje in      sol.      Bučke zrežemo na tanka kolesca in jih v kropu  P
perutninske juhe (iz kocke) * 1 dl sladke smetane *      sol      * poper * muškatni orešček * 2 žlici sesekljane  P
kvasa, žlico olja, deciliter in pol vode ter      sol.      Priprava: Moko presejemo v skledo, naredimo  P
njegova (kuharska) metoda Namesto zdravil ‐      sol?      O soli v naši vsakodnevni prehrani smo  P
je premalo slana hrana nezdrava in da redi.      Sol      da je torej zdravilo, vendar le naravno pridelana  P
Tekst: Sonja Grizila Zadnje čase je      sol      postala moderna.Približno nam je jasno, da je  P
moderna. Približno nam je jasno, da je prečiščena      sol      tako škodljiva kot prečiščen sladkor (in moka  P
popularni sta himalajska in neprečiščena morska      sol,      ena od teh je celo »informirana«, kar pomeni  P
šele, tik preden so ga pojedli. Pomembna je      sol!     Tako se je počasi prebil do spoznanja, da je  P
Tako se je počasi prebil do spoznanja, da je      sol,      ki so jo strokovnjaki za prehrano in zdravniki  P
začeli jedi soliti«, trdi Sevčnikar. Zdrava      sol,      dodana jedem šele potem, ko se dovolj ohladijo  P
uravnovesimo. In kaj so elektroliti drugega kot      sol,      ki skrbi, da se telesni akumulatorji nenehno  P
namreč potrebuje prevodnik, in to je zdrava      sol,      brez katere organizem ne more pravilno delovati  P
ne more pravilno delovati. In kaj je zdrava      sol?     Pridobljena mora biti naravno, brez prečiščevanja  P
kolikor ga je dala narava. Za Sevčnikarjevo dieto (     sol      in knjigo boste našli pod imenom biodieta) jo  P
seveda tudi kakšna druga naravno pridobljena      sol      ‐ ki pa je ne smemo mleti v kovinskih mlinih  P
pravi. Zato je svojo knjigo z naslovom Zdrava      sol      namenil prevsem njim in se nanje tudi obrača  P
Tja te vleče cvet zemlje in sonca, zdrava      sol.     Ko se kopaš in dihaš, jo tvoje telo skozi kožo  P
zdravje in vitkost 2. Sevčnikarjeva zdrava      sol,      pridelana v Sečoveljskih solinah 3.   P
428,96 SIT      Sol      kot zdravilo KUHARSKA METODA ZA ZDRAVJE  P
2 žlici olivnega olja + 1 žlička sladkorja +      sol;      za nadev: 50 dag na listke naribanih in ožetih  P
žlica kisle smetane + bazilika + peteršilj +      sol      + poper + 30 dag sira Priprava: Kvas, 2 žlici  P
Vzhajani kvas dodamo moki (v moko prej primešamo      sol)      in z ročnim mešalnikom dobro zgnetemo. Testu  P
NE JEJTE PRESLANIH JEDI Znano je, da      sol      povzroča vrsto težav, od povišanega krvnega  P
nasvetu glede količine hrane: preden uporabite      sol,      ki jo dodajate jedi, količino zmanjšajte za  P
zrežemo por. Česen stisnemo, dodamo peteršilj in      sol      ter vse skupaj nekoliko pomečkamo s prsti.Dodamo  P
nato dodamo kalamare in šparglje, jušno kocko,      sol,      malo muškatnega oreščka in malo žafrana ter  P
olja - 1 dl sladke smetane - 1 žlica moke -      sol      - črni poper v zrnu - mleta kumina - 3 vejice  P
in zelišča ter olivno olje ali maslo,      sol      in poper. Kozji sir položimo na krožnik  P
+ 3 žlice balzamičnega kisa + olivno olje +      sol      + zeleni poper -Priprava: v posodi v rahlo  P
tatarske omake + 2 žlici kečapa + sok ene limone +      sol      -Recept za tatarsko omako: v majonezo vmešamo  P
blitve + česen + nekaj vejic svežega peteršilja +      sol      + olivno olje + 2 dcl goveje juhe -Priprava  P
+ 10 dag surovega masla ali olivnega olja +      sol      -Brokolijev pire: v krompirjev pire primešamo  P
0,5 l vode      sol      Priprava:   P
kožice, 100 ml mineralne vode, 1 žlica kisa,      sol,      poper, 30 g zelenih grozdnih jagod brez pečk  P
rdeče paprike (125 g), 1 manjši por (50 g),      sol,      poper, 1 vejica rožmarina Priprava: Čebulo  P
majhna čebula, malo jušne kocke, 150 g jogurta,      sol,      poper, nariban muškatni orešček, 3 olupljene  P
korenine, 1 majhen čili, 1 žlička olja, 150 g buče,      sol,      poper, 5 vejic koriandra, 2 žlički kisle smetane  P
Sestavine za 1 osebo: 75 g kumare za solato,      sol,      poper, 3 redkvice, 20 g kuhane šunke, 1/2 majhne  P
dimljenih puranjih prsi (60 g), 1 vejica peteršilja,      sol,      poper, 1 žlička kisle smetane Priprava: Čebulo  P
50 g zelene in rdeče paprike, 1 žlička olja,      sol,      poper, 1 čebula, 30 ml karijeve omake (pripravljena  P
g instantne zelenjavne juhe, 1 lovorov list,      sol,      poper, papir za peko Priprava: Bučke na drobno  P
peteršilja, kopra in bazilike, 60 ml mleka, (1,5 %),      sol,      poper, 10 ?? pesta (iz kozarca) Priprava  P
peteršilja s česnom. Ko zacvrči, dodamo paradižnik,      sol      in poper.Kuhamo deset minut, dodamo školjke  P
v skledo, dodamo deciliter mleka in moko ter      sol      in stepemo.Testo razdelimo na štiri dele in  P
siti najboljših nasvetov za hujšanje? ZDRAVA      SOL      je naslov knjige, ki ni namenjena propagiranju  P
enakovrednih nagrad, to je paket s knjigo Zdrava      sol,      s tremi 240-g mesečnimi dozami Salesalute R  P
ZA OBLIKOVANJE: Zgoraj desno: logo zdrava      sol,      KJER BESEDILO POVEČAJTE TAKO, DA BO ČITLJIVE  P
180 g) * 120 ml paradižnikove omake za pico *      sol      * poper * 8 kolesc salame * 100 g naribanega  P
ali sončničnih semen * 250 g sirčka ricotta *      sol      * poper * sok 1 limone * 1,2 kg puranjih prsi  P
zmešamo 2 žlici olja, mleto sladko papriko,      sol      in poper.S tem premazom premažemo pečenko.   P
pelatov) * 2 dl perutninske juhe (iz kocke) *      sol      * poper * 350 g testenin, svež rožmarin. Priprava  P
kisa * od 2 do 3 žlice marelične marmelade *      sol      * poper * od 5 do 6 žlic olivnega olja * 100  P
sesekljano čebulo, 1 žlico marelične marmelade,      sol      in poper. Primešamo 4 žlice olja.   P
majaron      sol      poper   P
olju prepraženo čebulo ter začimbe (majaron,      sol,      malo cimeta).Maso mešamo in ko se rahlo ohladi  P
majhna čebula * 4 žlice balzamičnega kisa *      sol      * poper * 4 žlice olivnega olja * 2 piščančja  P
bučka * 250 g kisle smetane (creme fraiche) *      sol      * poper. Priprava: Por očistimo, umijemo in  P
zelenjave * 1 lovorov list * 5 poprovih zrn *      sol      * 2 bučki * 2 šalotki * peteršilj * 4 žlice  P
Kuhanje: 10 minut Sestavine: 700 g bučk *      sol      * 1 čebula * 1 žlica masla * 1 šopek peteršilja  P
Zakaj?      Sol      iz deodoranta, ki naj bi preprečila neprijeten  P
lonec za kuhanje in dodamo kis, vodo, sladkor,      sol,      poper in lovorove liste.Nato kuhamo, dokler  P
to je paket, vreden 30 eur, s knjigo Zdrava      sol,      s tremi 240-g dozami Salesalute in tarilnikom  P
drobnjaka in pol žličke karija, žličko sladkorja in      sol      po okusu. Če imajo fige trdo, debelo lupino  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 3.909 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA