nova beseda iz Slovenije
peteršilja + sončnično olje + 0,5 dcl belega vina + | sol | + olivno olje - Priprava: Lisičke in šampinjone | P |
paprika + 1 manjša bučka + sončnično olje + | sol | + poper - Priprava: Piščančji file narežemo | P |
paradižnika + 1 večja bela čebula + sončnično olje + | sol | + poper - Priprava: Rostbif, ki smo ga očistili | P |
peteršilja + oljčno olje + 0,5 dcl belega vina + | sol | + malo belega vina - Priprava: najprej narežemo | P |
precej izsušijo in potrebna je posebna nega. | Sol | naj bo kar v morju! Kopanje v morju zaradi | P |
jajce, popražite, dodajte jušno žlico kurkume in | sol, | mešajte in pražite še kakšno minuto in zelo | P |
žlicah olja, dodamo malo začimbnega posipa, | sol | in poper in dušimo dvajset minut.Potresemo s | P |
olivnega olja * 200 g sladke smetane * 4 jajca * | sol | * poper * 6 paradižnikov (sorte pelati) * 375 | P |
paprika * 4 svinjske zarebrnice (po 220 g vsaka) * | sol | * poper * mleta sladka paprika * 5 žlic olivnega | P |
paradižnikov (pelatov) * 2 lovorova lista * | sol | * poper * 300 g testenin (oblikovanih kakor | P |
pomarančnega soka * 1 žlička paradižnikove mezge * | sol | * poper * 2 žlički sladkorja * 1 čebula (50 | P |
- 160 g parmezana - 2 žlici olivnega olja - | sol | - sveža sezonska zelišča V segreto posodo | P |
lase vedno umijte s sladko vodo, da odstranite | sol, | pesek ali škodljive kemikalije, če ste plavali | P |
nastopajočih, ko je Tomaž Domicelj po odru posipal | sol, | ko je Heleni roka 'pomotoma' zdrsnila do občutljivega | P |
- 3 glavice česna - | sol | - brinove jagode | P |
majoneze, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, | sol | in začimbe. Krompir zrežemo na tanke rezine | P |
pršuta in sveže žajbljeve liste ter maslo, | sol | in nekaj žlic vina. Zrezke naj odreže mesar | P |
straneh, da zlato zarumenijo. Po potrebi dodamo | sol | in poper, vendar je pršut že nekoliko slan, | P |
5 svežih kozic ali garnel, 4 vejice origana, | sol | in poper, 3 žličke olivnega olja, 200 g narezanega | P |
origana in rožmarina, 1 žlička dijonske gorčice, | sol | in poper, 1 puranji zrezek (175 g), 100 g brokolija | P |
1 por, 2 žlički olja, 120 g puranjih prsi, | sol, | poper, mleta rdeča paprika Priprava: Paradižnik | P |
narezanega paradižnika, mleta rdeča paprika, | sol, | poper, 200 g mešane listnate solate, 2 žlici | P |
nekaj drobnjaka, 120 g piščančjega fileja, | sol, | poper, 2 žlički olja, 100 g kumar za solato | P |
narežemo na kolesca. Zmešamo kis, žličko olja, | sol | in poper, prelijemo čez kumare in papriko.Vse | P |
Sestavine za 1 osebo: 100 g lososovega fileta, | sol, | poper, 1 žlička hrena (iz kozarca), 1 žlička | P |
1 zelena paprika (200 g), 1 jabolko (150 g), | sol, | nekaj kapljic olja, 2 kosa belega fileta morskega | P |
burger Sestavine za 1 osebo: 200 g brokolija, | sol, | poper, 150 g gob šitake, 4 vejice timijana, | P |
limoninega soka, 1 žlička nasekljanega majarona, | sol, | poper Priprava: Rezance zmešamo z rakci in | P |
čičerke, 1 beljak, 1 por, 2 vejici peteršilja, | sol, | poper, mleti koriander in kumin (orientalska | P |
Čebulo narežemo na kolobarje. Zmešamo | sol, | poper, kis in olje, prelijemo čez solato, kumare | P |
kozicami Sestavine za 1 osebo: 100 g brokolija, | sol, | poper, 50 g vložene paprike, 50 g sladkornega | P |
filet ostriža(150 g; lahko tudi zamrznjen), | sol, | poper, 2 žlički olja, 1 mesnat paradižnik (300 | P |
g gob šitake, 1 por, 1 žlička olivnega olja, | sol, | črni poper Priprava: Sesekljano meso ugnetemo | P |
1 jajce | sol | malo olja | P |
žlico oljčnega olja, žlico balzamičnega kisa, | sol | in kos parmezana za strganje. Neolupljene | P |
bučk, žlico in pol masla, 3 stroke česna in | sol. | Neolupljene bučke zrežemo na rezine, damo | P |
pol žlice sesekljanega peteršilja, olje in | sol. | Bučke zrežemo na tanka kolesca in jih v kropu | P |
perutninske juhe (iz kocke) * 1 dl sladke smetane * | sol | * poper * muškatni orešček * 2 žlici sesekljane | P |
kvasa, žlico olja, deciliter in pol vode ter | sol. | Priprava: Moko presejemo v skledo, naredimo | P |
njegova (kuharska) metoda Namesto zdravil ‐ | sol? | O soli v naši vsakodnevni prehrani smo | P |
je premalo slana hrana nezdrava in da redi. | Sol | da je torej zdravilo, vendar le naravno pridelana | P |
Tekst: Sonja Grizila Zadnje čase je | sol | postala moderna.Približno nam je jasno, da je | P |
moderna. Približno nam je jasno, da je prečiščena | sol | tako škodljiva kot prečiščen sladkor (in moka | P |
popularni sta himalajska in neprečiščena morska | sol, | ena od teh je celo »informirana«, kar pomeni | P |
šele, tik preden so ga pojedli. Pomembna je | sol! | Tako se je počasi prebil do spoznanja, da je | P |
Tako se je počasi prebil do spoznanja, da je | sol, | ki so jo strokovnjaki za prehrano in zdravniki | P |
začeli jedi soliti«, trdi Sevčnikar. Zdrava | sol, | dodana jedem šele potem, ko se dovolj ohladijo | P |
uravnovesimo. In kaj so elektroliti drugega kot | sol, | ki skrbi, da se telesni akumulatorji nenehno | P |
namreč potrebuje prevodnik, in to je zdrava | sol, | brez katere organizem ne more pravilno delovati | P |
ne more pravilno delovati. In kaj je zdrava | sol? | Pridobljena mora biti naravno, brez prečiščevanja | P |
kolikor ga je dala narava. Za Sevčnikarjevo dieto ( | sol | in knjigo boste našli pod imenom biodieta) jo | P |
seveda tudi kakšna druga naravno pridobljena | sol | ‐ ki pa je ne smemo mleti v kovinskih mlinih | P |
pravi. Zato je svojo knjigo z naslovom Zdrava | sol | namenil prevsem njim in se nanje tudi obrača | P |
Tja te vleče cvet zemlje in sonca, zdrava | sol. | Ko se kopaš in dihaš, jo tvoje telo skozi kožo | P |
zdravje in vitkost 2. Sevčnikarjeva zdrava | sol, | pridelana v Sečoveljskih solinah 3. | P |
428,96 SIT | Sol | kot zdravilo KUHARSKA METODA ZA ZDRAVJE | P |
2 žlici olivnega olja + 1 žlička sladkorja + | sol; | za nadev: 50 dag na listke naribanih in ožetih | P |
žlica kisle smetane + bazilika + peteršilj + | sol | + poper + 30 dag sira Priprava: Kvas, 2 žlici | P |
Vzhajani kvas dodamo moki (v moko prej primešamo | sol) | in z ročnim mešalnikom dobro zgnetemo. Testu | P |
NE JEJTE PRESLANIH JEDI Znano je, da | sol | povzroča vrsto težav, od povišanega krvnega | P |
nasvetu glede količine hrane: preden uporabite | sol, | ki jo dodajate jedi, količino zmanjšajte za | P |
zrežemo por. Česen stisnemo, dodamo peteršilj in | sol | ter vse skupaj nekoliko pomečkamo s prsti.Dodamo | P |
nato dodamo kalamare in šparglje, jušno kocko, | sol, | malo muškatnega oreščka in malo žafrana ter | P |
olja - 1 dl sladke smetane - 1 žlica moke - | sol | - črni poper v zrnu - mleta kumina - 3 vejice | P |
in zelišča ter olivno olje ali maslo, | sol | in poper. Kozji sir položimo na krožnik | P |
+ 3 žlice balzamičnega kisa + olivno olje + | sol | + zeleni poper -Priprava: v posodi v rahlo | P |
tatarske omake + 2 žlici kečapa + sok ene limone + | sol | -Recept za tatarsko omako: v majonezo vmešamo | P |
blitve + česen + nekaj vejic svežega peteršilja + | sol | + olivno olje + 2 dcl goveje juhe -Priprava | P |
+ 10 dag surovega masla ali olivnega olja + | sol | -Brokolijev pire: v krompirjev pire primešamo | P |
0,5 l vode | sol | Priprava: | P |
kožice, 100 ml mineralne vode, 1 žlica kisa, | sol, | poper, 30 g zelenih grozdnih jagod brez pečk | P |
rdeče paprike (125 g), 1 manjši por (50 g), | sol, | poper, 1 vejica rožmarina Priprava: Čebulo | P |
majhna čebula, malo jušne kocke, 150 g jogurta, | sol, | poper, nariban muškatni orešček, 3 olupljene | P |
korenine, 1 majhen čili, 1 žlička olja, 150 g buče, | sol, | poper, 5 vejic koriandra, 2 žlički kisle smetane | P |
Sestavine za 1 osebo: 75 g kumare za solato, | sol, | poper, 3 redkvice, 20 g kuhane šunke, 1/2 majhne | P |
dimljenih puranjih prsi (60 g), 1 vejica peteršilja, | sol, | poper, 1 žlička kisle smetane Priprava: Čebulo | P |
50 g zelene in rdeče paprike, 1 žlička olja, | sol, | poper, 1 čebula, 30 ml karijeve omake (pripravljena | P |
g instantne zelenjavne juhe, 1 lovorov list, | sol, | poper, papir za peko Priprava: Bučke na drobno | P |
peteršilja, kopra in bazilike, 60 ml mleka, (1,5 %), | sol, | poper, 10 ?? pesta (iz kozarca) Priprava | P |
peteršilja s česnom. Ko zacvrči, dodamo paradižnik, | sol | in poper.Kuhamo deset minut, dodamo školjke | P |
v skledo, dodamo deciliter mleka in moko ter | sol | in stepemo.Testo razdelimo na štiri dele in | P |
siti najboljših nasvetov za hujšanje? ZDRAVA | SOL | je naslov knjige, ki ni namenjena propagiranju | P |
enakovrednih nagrad, to je paket s knjigo Zdrava | sol, | s tremi 240-g mesečnimi dozami Salesalute R | P |
ZA OBLIKOVANJE: Zgoraj desno: logo zdrava | sol, | KJER BESEDILO POVEČAJTE TAKO, DA BO ČITLJIVE | P |
180 g) * 120 ml paradižnikove omake za pico * | sol | * poper * 8 kolesc salame * 100 g naribanega | P |
ali sončničnih semen * 250 g sirčka ricotta * | sol | * poper * sok 1 limone * 1,2 kg puranjih prsi | P |
zmešamo 2 žlici olja, mleto sladko papriko, | sol | in poper.S tem premazom premažemo pečenko. | P |
pelatov) * 2 dl perutninske juhe (iz kocke) * | sol | * poper * 350 g testenin, svež rožmarin. Priprava | P |
kisa * od 2 do 3 žlice marelične marmelade * | sol | * poper * od 5 do 6 žlic olivnega olja * 100 | P |
sesekljano čebulo, 1 žlico marelične marmelade, | sol | in poper. Primešamo 4 žlice olja. | P |
majaron | sol | poper | P |
olju prepraženo čebulo ter začimbe (majaron, | sol, | malo cimeta).Maso mešamo in ko se rahlo ohladi | P |
majhna čebula * 4 žlice balzamičnega kisa * | sol | * poper * 4 žlice olivnega olja * 2 piščančja | P |
bučka * 250 g kisle smetane (creme fraiche) * | sol | * poper. Priprava: Por očistimo, umijemo in | P |
zelenjave * 1 lovorov list * 5 poprovih zrn * | sol | * 2 bučki * 2 šalotki * peteršilj * 4 žlice | P |
Kuhanje: 10 minut Sestavine: 700 g bučk * | sol | * 1 čebula * 1 žlica masla * 1 šopek peteršilja | P |
Zakaj? | Sol | iz deodoranta, ki naj bi preprečila neprijeten | P |
lonec za kuhanje in dodamo kis, vodo, sladkor, | sol, | poper in lovorove liste.Nato kuhamo, dokler | P |
to je paket, vreden 30 eur, s knjigo Zdrava | sol, | s tremi 240-g dozami Salesalute in tarilnikom | P |
drobnjaka in pol žličke karija, žličko sladkorja in | sol | po okusu. Če imajo fige trdo, debelo lupino | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 3.909 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |