nova beseda iz Slovenije

sol (3.009-3.108)


prepletajo najbolj nemogoči okusi. V čokolado dajejo      sol.      V grafiki, sploh digitalni, je kolaž mantra  P
iztisnjenega olivnega ali bučnega olja, morsko      sol.      Priprava: Paradižnik operemo, osušimo in narežem  P
korenčka, šopek peteršilja, morsko ali zeliščno      sol.      Priprava: Oprano cvetačo nalomimo na cvetove  P
Levak Hozjan: »Pri otekanju je treba omejiti      sol,      piti nekalorične tekočine, jesti hrano z vitaminom  P
Potrebujemo: 3 mesnate paradižnike, 1 avokado, morsko      sol,      poper. Priprava: Paradižnike olupimo, tako  P
iztisnjenega bučnega ali olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Gobe temeljito očistimo, operemo  P
bučnega ali oljčnega olja, sok ene limone, morsko      sol.      Priprava: Rukolo dobro operemo, osušimo in  P
iztisnjenega bučnega ali olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Testenine skuhamo po navodilih na  P
vmešamo med rezance. Dodamo še olje, morsko      sol      in papriko ter rezance rahlo premešamo.Ponudimo  P
žlice hladno iztisnjenega olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Krompir operemo in ga skuhamo v lupini  P
stresemo k njemu, dodamo limonin sok, olje in      sol      ter solato previdno premešamo.Takoj ponudimo  P
vinskega kisa, žlico medu, 4 žlice olivnega olja,      sol,      poper, pol šopka bazilike, glavo rimske solate  P
srednje velik rumenjak, 2 žlici limoninega soka,      sol,      poper, 125 ml olivnega olja, 150 g špinače,  P
razžvrkljamo rumenjak ter dodamo limonin sok,      sol      in poper. Olje dodajamo najprej po kapljicah  P
14. Uživam morsko      sol,      pridobljeno z naravnimi metodami. 15.   P
puranjega fileja, paradižnik, artičoke, poper,      sol,      bučno olje, limonin sok, balzamični kis, peteršilj  P
velika jurčka, pest listov koprive, čebulo,      sol,      poper, nariban parmezan, jušno osnovo in ekstra  P
organ torej ni nekaj samoumevnega. Spolnost ‐      sol      življenja Skrivnostnost, nedostopnost postajata  P
zagotavljanje potomstva, ampak postaja neke vrste      sol      življenja in smisel vsega početja ljudi.Ni več  P
bučnega, olivnega ali arganovega olja, morsko      sol.      Priprava: Motovilec dobro operemo, osušimo  P
ali pšenico, sončnična semena, olje in morsko      sol      ter solato premešamo.Ponudimo s polnovrednim  P
izluščenih pinjol ali pistacij, morsko ali zeliščno      sol.      Priprava: Riž za dve uri namočimo v hladni  P
žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko      sol.      Priprava: Paradižnik operemo, narežemo na rezine  P
olja, 4 žlice sojine omake, po potrebi morsko      sol,      poper. Priprava: Ajdovo kašo pristavimo v hladni  P
mlačno vodo in vlažilnim šamponom, ki bo spral      sol.     Ne pozabimo na balzam.   P
manjšo čebulo, šopek drobnjaka, 5 žlic majoneze,      sol,      poper, olivno olje, baziliko, česen, peteršilj  P
koleraba, zelena, por, korenje, peteršilj),      sol,      beli poper, timijan, olivno olje, 2 pomaranči  P
Zakaj me rokavčki držijo nad vodo? Zakaj se      sol      v vodi topi?Zakaj žogica skoči iz vode, če jo  P
sprostitev privoščimo kopel, ki vsebuje mlečno      sol      in eterična olja geranije, bergamotke in pačulija  P
stopinj Celzija). Vanjo je dobro dodati morsko      sol,      da iz telesa izvabimo strupe, poleg tega slan  P
semen ali žlico gorčice, morsko ali zeliščno      sol,      žlico lanenih semen. Priprava: Blitvo dobro  P
preprost, poceni in učinkovit dodatek je morska      sol.     Čedalje bolj znano je, kako zdravilno in učinkovito  P
človeško telo,« nam zaupa sogovornica. »Morska      sol      je nenavadno bogata z različnimi minerali, kot  P
hladno iztisnjenega olivnega olja, zeliščno      sol,      mlade liste in stebla z dveh gomoljev zelene  P
zravnane žličke kurkume ali karija, morsko      sol.      Priprava: Gomolj zelene dobro operemo in obrežem  P
kiselkasti jabolki, sok polovice limone, morsko      sol.      Priprava: Zeleno operemo in obrežemo.   P
svežih jurčkov, 2 zravnani žlički masla, zeliščno      sol.      Priprava: Jurčke očistimo, nalistamo in na  P
regrata, 12‐15 orehov, sok polovice limone, morsko      sol,      žlico hladno iztisnjenega bučnega olja. Priprava  P
šopek peteršilja, sok polovice limone, morsko      sol,      2‐3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,  P
do mehkega, ne da bi dodajali svežo vodo ali      sol.     Prerežemo avokado, odstranimo koščico in z žlico  P
dve hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko      sol.      Priprava: Radič očistimo, operemo in osušimo  P
žlici hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko      sol,      3 žlice pinjol ali izluščenih pistacij. Priprava  P
uporabimo za solatni preliv, tako da vanjo vmešamo      sol,      kis in olje.Z njim prelijemo solato in jo dobro  P
polovice limone, kumino, zeliščno ali morsko      sol.      Priprava: Krompir očistimo in temeljito operemo  P
soka, žlico gorčice brez konzervansov, morsko      sol,      poper. Priprava: Krompir temeljito operemo  P
ohrovta, 5 strokov česna, zeliščno ali morsko      sol,      2 žlici bučnega olja. Priprava: V loncu pristavi  P
šopek drobnjaka (ali svežega čemaža), morsko      sol.      Priprava: Krompir operemo in skuhamo do mehkega  P
oboje drobno sesekljamo. Avokado, zelišča in      sol      vmešamo med krompir. Takoj ponudimo.   P
vzgojena paradižnika, 250 g rumene buče, morsko      sol.      Priprava: Peteršilj dobro operemo in osušimo  P
ali 3 žličke olja pšeničnih kalčkov, morsko      sol.      Priprava: Korenček dobro operemo in ostrgamo  P
oluščenih pistacij, manjši šopek peteršilja, morsko      sol.      Priprava: Blitvo in peteršilj dobro operemo  P
pšeničnih kalčkov, 3‐6 izkoščičenih oliv, morsko      sol.      Priprava: Paprike in paradižnika dobro operemo  P
zravnano žličko in pol kurkume, morsko ali zeliščno      sol.      Priprava: Riž namočimo vsaj za eno uro, da  P
gorčico. Vmešamo še kurkumo, papriko, kumino ter      sol      in preliv shranimo v hladilniku.Odličen je na  P
približno 15 dag naribanega poltrdega ovčjega sira,      sol,      svežo baziliko, malo olivnega olja in maščobo  P
sveže liste lovorja, žlico koprca, jodirano      sol,      sveže mleti poper, 100 g želeja iz rdečega ribeza  P
g pšenične moke, 125 g pirine moke, jodirano      sol,      350 ml posnetega mleka, 2 jajci, 250 g motovilca  P
mešanice »fines herbes«, 2 jajci, olivno olje,      sol      in sveže mleti poper. Priprava: Bučke drobno  P
Vzamemo še mešano zelenjavo iz različnih vrečk,      sol,      poper, majaron, lovorjev list in še malo koriandrovega  P
olupljenih krhljev pomela, sok limone, avokado,      sol.      Priprava: Glavo radiča očistimo, razdelimo  P
koromač, 5 žlic hladno iztisnjenega olja, poper,      sol.      Priprava: Špagete skuhamo v dobro osoljeni  P
Potrebujemo (za dva): 300 g piščančjih prsi,      sol,      poper, žlico moke, 2 žlici olivnega olja, 3  P
, po žlico rožmarina, timijana in majarona,      sol      in poper. Priprava: Olje in maslo raztopimo  P
žlici olivnega olja, 300 g svinjske ribice,      sol,      poper, 2 limoni, 4 žlice zelenjavne juhe (kocka  P
zlatovščice, limono, beli balzamični kis, gorčico,      sol,      poper, olivno olje, orehovo olje in med. Priprav  P
por, 25 dag šampinjonov, peteršilj, timijan,      sol,      poper, 4 dcl suhega belega vina, maslo, moko  P
olja, 200 ml zelenjavne juhe, lovorov list,      sol,      poper, 2 do 3 vejice bazilike. Priprava: Paradiž  P
deviškega olivnega olja, 2 žlici krušnih drobtin,      sol      in poper. Priprava: Peteršilj operemo in otresem  P
zrezke, 4 rezine šunke parma, 8 listov žajblja,      sol,      poper, 2 žlici olivnega olja, 40 g surovega  P
limoninega soka, 30 g nastrganega parmezana,      sol,      grobo mleti mešani poper.Narezano limonino lupino  P
žlice sezamovega olja, žlico limoninega soka,      sol      in poper. Priprava: Kozice, školjke in ribja  P
vloženim ingverjem Potrebujemo (za štiri):      sol,      žlico sojine omake, žličko sezamovega olja,  P
rdečega vinskega kisa, 2 žlici suhega portovca,      sol,      sveže zmlet črni poper, 2 žlici crčme fraîche  P
(za štiri): 400 g zelenih širokih rezancev,      sol,      250 g paradižnikov češnjevcev, 2 majhni vrtni  P
olje, limonin sok, čisto juho ali 2 žlici vode,      sol      in poper.Pesto damo na solato in zmešamo.  P
žlice limoninega soka, 2 žlici crčme fraîche,      sol,      grobo zmlet črni poper, 500 g puranjih zrezkov  P
2 do 3 žlice limoninega soka, crčme fraîche,      sol      in poper damo v skledo in krepko stepemo z metlico  P
jajce, jajčni rumenjak, nasekljano žemljo,      sol      in poper.Zgnetemo v čvrsto maso in oblikujemo  P
Potrebujemo (za štiri): 400 g širokih rezancev,      sol,      4 stroke česna, 2 ali 3 čilije, 3 ekološko pridelane  P
50 g kuhane šunke, ekološko pridelano limeto,      sol,      poper in metine listke za okras. Priprava:  P
češnjevec, kisle kumarice (po želji), olivno olje,      sol,      omako (po želji), vrvico in škarjice z ukrivljenim  P
Mlinci Potrebujemo (za štiri): 3/4 kg bele moke,      sol,      2 jajci, malo vode in 5 dkg ocvirkov ali zaseke  P
moke. Priprava: Zelje damo v posodo, dodamo      sol,      kis, kumino in jabolka in dobro zmešamo.Na vroči  P
za žar), strok česna, 3 žlice sladke smetane,      sol,      poper, 400 g lososovega fileja, 3 žličke limoninega  P
nepovoskani" limoni, 2 škarpenina fileja (po 200 g),      sol,      2 srednje velika korenčka, 2 majhni bučki, 2  P
bučnega olja, 3 žlice limoninega soka, morsko      sol.      Priprava: Kuhano rdečo peso olupimo in narežemo  P
limonin sok, sojino omako, olje in po potrebi      sol.     Premešamo in ponudimo s polnovrednim kruhom ali  P
strok česna, 150 g velikih korenčkov, jodirano      sol,      sveže mleti črni poper, sok limete, 200 g riža  P
sladkor, skuto, kakav, moko, vaniljo, liker in      sol      zmešamo v mešalniku in na koncu dodamo jajce  P
ementalerja, 150 g smetane za kuho, žlico gorčice,      sol,      sveže mleti poper, 3 žlice stopljenega masla  P
mešalnikom. Počasi dodajamo jajca, rumenjak in      sol      ter mešamo, dokler ni testo gladko.Na vročem  P
pegatko, navadno mocarelo zamenjajmo z bivoljo,      sol      s solnim cvetom, suhe začimbe s svežimi ... Kaj  P
žlico masla, žlico sesekljanega peteršilja,      sol,      poper. Priprava: Večje kose mesa opečemo na  P
Dodamo olupljen in na krhlje narezan krompir,      sol,      poper, timijan in kuhamo do mehkega.Poberemo  P
Potrebujemo (za štiri): 4 telečje zrezke po 160 g,      sol,      poper, 2 jajci, ostro moko, bele drobtine, maščobo  P
soka, narezano limonino lupino, 30 g masla,      sol,      poper, sladkor, zelišča in kose pomaranče za  P
peteršilja, žlico rožmarina (vse nasekljano),      sol,      6 kosov kruha francoske štruce, 50 g oliv (polnjenih  P
zmeljemo z električnim mešalnikom in dodamo      sol,      kajenski poper in sladkor. Kose kruha premažemo  P
vode, 2 žlici konjaka, žlico pomarančnega soka,      sol,      2 žlici stopljenega masla za pečenje.Testo mora  P
španskih klobas chorizo, 2 dcl olivnega olja,      sol      in poper. Priprava: Brancinu odstranimo luske  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  2.509 2.609 2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA