nova beseda iz Slovenije
prepletajo najbolj nemogoči okusi. V čokolado dajejo | sol. | V grafiki, sploh digitalni, je kolaž mantra | P |
iztisnjenega olivnega ali bučnega olja, morsko | sol. | Priprava: Paradižnik operemo, osušimo in narežem | P |
korenčka, šopek peteršilja, morsko ali zeliščno | sol. | Priprava: Oprano cvetačo nalomimo na cvetove | P |
Levak Hozjan: »Pri otekanju je treba omejiti | sol, | piti nekalorične tekočine, jesti hrano z vitaminom | P |
Potrebujemo: 3 mesnate paradižnike, 1 avokado, morsko | sol, | poper. Priprava: Paradižnike olupimo, tako | P |
iztisnjenega bučnega ali olivnega olja, morsko | sol. | Priprava: Gobe temeljito očistimo, operemo | P |
bučnega ali oljčnega olja, sok ene limone, morsko | sol. | Priprava: Rukolo dobro operemo, osušimo in | P |
iztisnjenega bučnega ali olivnega olja, morsko | sol. | Priprava: Testenine skuhamo po navodilih na | P |
vmešamo med rezance. Dodamo še olje, morsko | sol | in papriko ter rezance rahlo premešamo.Ponudimo | P |
žlice hladno iztisnjenega olivnega olja, morsko | sol. | Priprava: Krompir operemo in ga skuhamo v lupini | P |
stresemo k njemu, dodamo limonin sok, olje in | sol | ter solato previdno premešamo.Takoj ponudimo | P |
vinskega kisa, žlico medu, 4 žlice olivnega olja, | sol, | poper, pol šopka bazilike, glavo rimske solate | P |
srednje velik rumenjak, 2 žlici limoninega soka, | sol, | poper, 125 ml olivnega olja, 150 g špinače, | P |
razžvrkljamo rumenjak ter dodamo limonin sok, | sol | in poper. Olje dodajamo najprej po kapljicah | P |
14. Uživam morsko | sol, | pridobljeno z naravnimi metodami. 15. | P |
puranjega fileja, paradižnik, artičoke, poper, | sol, | bučno olje, limonin sok, balzamični kis, peteršilj | P |
velika jurčka, pest listov koprive, čebulo, | sol, | poper, nariban parmezan, jušno osnovo in ekstra | P |
organ torej ni nekaj samoumevnega. Spolnost ‐ | sol | življenja Skrivnostnost, nedostopnost postajata | P |
zagotavljanje potomstva, ampak postaja neke vrste | sol | življenja in smisel vsega početja ljudi.Ni več | P |
bučnega, olivnega ali arganovega olja, morsko | sol. | Priprava: Motovilec dobro operemo, osušimo | P |
ali pšenico, sončnična semena, olje in morsko | sol | ter solato premešamo.Ponudimo s polnovrednim | P |
izluščenih pinjol ali pistacij, morsko ali zeliščno | sol. | Priprava: Riž za dve uri namočimo v hladni | P |
žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko | sol. | Priprava: Paradižnik operemo, narežemo na rezine | P |
olja, 4 žlice sojine omake, po potrebi morsko | sol, | poper. Priprava: Ajdovo kašo pristavimo v hladni | P |
mlačno vodo in vlažilnim šamponom, ki bo spral | sol. | Ne pozabimo na balzam. | P |
manjšo čebulo, šopek drobnjaka, 5 žlic majoneze, | sol, | poper, olivno olje, baziliko, česen, peteršilj | P |
koleraba, zelena, por, korenje, peteršilj), | sol, | beli poper, timijan, olivno olje, 2 pomaranči | P |
Zakaj me rokavčki držijo nad vodo? Zakaj se | sol | v vodi topi?Zakaj žogica skoči iz vode, če jo | P |
sprostitev privoščimo kopel, ki vsebuje mlečno | sol | in eterična olja geranije, bergamotke in pačulija | P |
stopinj Celzija). Vanjo je dobro dodati morsko | sol, | da iz telesa izvabimo strupe, poleg tega slan | P |
semen ali žlico gorčice, morsko ali zeliščno | sol, | žlico lanenih semen. Priprava: Blitvo dobro | P |
preprost, poceni in učinkovit dodatek je morska | sol. | Čedalje bolj znano je, kako zdravilno in učinkovito | P |
človeško telo,« nam zaupa sogovornica. »Morska | sol | je nenavadno bogata z različnimi minerali, kot | P |
hladno iztisnjenega olivnega olja, zeliščno | sol, | mlade liste in stebla z dveh gomoljev zelene | P |
zravnane žličke kurkume ali karija, morsko | sol. | Priprava: Gomolj zelene dobro operemo in obrežem | P |
kiselkasti jabolki, sok polovice limone, morsko | sol. | Priprava: Zeleno operemo in obrežemo. | P |
svežih jurčkov, 2 zravnani žlički masla, zeliščno | sol. | Priprava: Jurčke očistimo, nalistamo in na | P |
regrata, 12‐15 orehov, sok polovice limone, morsko | sol, | žlico hladno iztisnjenega bučnega olja. Priprava | P |
šopek peteršilja, sok polovice limone, morsko | sol, | 2‐3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, | P |
do mehkega, ne da bi dodajali svežo vodo ali | sol. | Prerežemo avokado, odstranimo koščico in z žlico | P |
dve hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko | sol. | Priprava: Radič očistimo, operemo in osušimo | P |
žlici hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko | sol, | 3 žlice pinjol ali izluščenih pistacij. Priprava | P |
uporabimo za solatni preliv, tako da vanjo vmešamo | sol, | kis in olje.Z njim prelijemo solato in jo dobro | P |
polovice limone, kumino, zeliščno ali morsko | sol. | Priprava: Krompir očistimo in temeljito operemo | P |
soka, žlico gorčice brez konzervansov, morsko | sol, | poper. Priprava: Krompir temeljito operemo | P |
ohrovta, 5 strokov česna, zeliščno ali morsko | sol, | 2 žlici bučnega olja. Priprava: V loncu pristavi | P |
šopek drobnjaka (ali svežega čemaža), morsko | sol. | Priprava: Krompir operemo in skuhamo do mehkega | P |
oboje drobno sesekljamo. Avokado, zelišča in | sol | vmešamo med krompir. Takoj ponudimo. | P |
vzgojena paradižnika, 250 g rumene buče, morsko | sol. | Priprava: Peteršilj dobro operemo in osušimo | P |
ali 3 žličke olja pšeničnih kalčkov, morsko | sol. | Priprava: Korenček dobro operemo in ostrgamo | P |
oluščenih pistacij, manjši šopek peteršilja, morsko | sol. | Priprava: Blitvo in peteršilj dobro operemo | P |
pšeničnih kalčkov, 3‐6 izkoščičenih oliv, morsko | sol. | Priprava: Paprike in paradižnika dobro operemo | P |
zravnano žličko in pol kurkume, morsko ali zeliščno | sol. | Priprava: Riž namočimo vsaj za eno uro, da | P |
gorčico. Vmešamo še kurkumo, papriko, kumino ter | sol | in preliv shranimo v hladilniku.Odličen je na | P |
približno 15 dag naribanega poltrdega ovčjega sira, | sol, | svežo baziliko, malo olivnega olja in maščobo | P |
sveže liste lovorja, žlico koprca, jodirano | sol, | sveže mleti poper, 100 g želeja iz rdečega ribeza | P |
g pšenične moke, 125 g pirine moke, jodirano | sol, | 350 ml posnetega mleka, 2 jajci, 250 g motovilca | P |
mešanice »fines herbes«, 2 jajci, olivno olje, | sol | in sveže mleti poper. Priprava: Bučke drobno | P |
Vzamemo še mešano zelenjavo iz različnih vrečk, | sol, | poper, majaron, lovorjev list in še malo koriandrovega | P |
olupljenih krhljev pomela, sok limone, avokado, | sol. | Priprava: Glavo radiča očistimo, razdelimo | P |
koromač, 5 žlic hladno iztisnjenega olja, poper, | sol. | Priprava: Špagete skuhamo v dobro osoljeni | P |
Potrebujemo (za dva): 300 g piščančjih prsi, | sol, | poper, žlico moke, 2 žlici olivnega olja, 3 | P |
, po žlico rožmarina, timijana in majarona, | sol | in poper. Priprava: Olje in maslo raztopimo | P |
žlici olivnega olja, 300 g svinjske ribice, | sol, | poper, 2 limoni, 4 žlice zelenjavne juhe (kocka | P |
zlatovščice, limono, beli balzamični kis, gorčico, | sol, | poper, olivno olje, orehovo olje in med. Priprav | P |
por, 25 dag šampinjonov, peteršilj, timijan, | sol, | poper, 4 dcl suhega belega vina, maslo, moko | P |
olja, 200 ml zelenjavne juhe, lovorov list, | sol, | poper, 2 do 3 vejice bazilike. Priprava: Paradiž | P |
deviškega olivnega olja, 2 žlici krušnih drobtin, | sol | in poper. Priprava: Peteršilj operemo in otresem | P |
zrezke, 4 rezine šunke parma, 8 listov žajblja, | sol, | poper, 2 žlici olivnega olja, 40 g surovega | P |
limoninega soka, 30 g nastrganega parmezana, | sol, | grobo mleti mešani poper.Narezano limonino lupino | P |
žlice sezamovega olja, žlico limoninega soka, | sol | in poper. Priprava: Kozice, školjke in ribja | P |
vloženim ingverjem Potrebujemo (za štiri): | sol, | žlico sojine omake, žličko sezamovega olja, | P |
rdečega vinskega kisa, 2 žlici suhega portovca, | sol, | sveže zmlet črni poper, 2 žlici crčme fraîche | P |
(za štiri): 400 g zelenih širokih rezancev, | sol, | 250 g paradižnikov češnjevcev, 2 majhni vrtni | P |
olje, limonin sok, čisto juho ali 2 žlici vode, | sol | in poper.Pesto damo na solato in zmešamo. | P |
žlice limoninega soka, 2 žlici crčme fraîche, | sol, | grobo zmlet črni poper, 500 g puranjih zrezkov | P |
2 do 3 žlice limoninega soka, crčme fraîche, | sol | in poper damo v skledo in krepko stepemo z metlico | P |
jajce, jajčni rumenjak, nasekljano žemljo, | sol | in poper.Zgnetemo v čvrsto maso in oblikujemo | P |
Potrebujemo (za štiri): 400 g širokih rezancev, | sol, | 4 stroke česna, 2 ali 3 čilije, 3 ekološko pridelane | P |
50 g kuhane šunke, ekološko pridelano limeto, | sol, | poper in metine listke za okras. Priprava: | P |
češnjevec, kisle kumarice (po želji), olivno olje, | sol, | omako (po želji), vrvico in škarjice z ukrivljenim | P |
Mlinci Potrebujemo (za štiri): 3/4 kg bele moke, | sol, | 2 jajci, malo vode in 5 dkg ocvirkov ali zaseke | P |
moke. Priprava: Zelje damo v posodo, dodamo | sol, | kis, kumino in jabolka in dobro zmešamo.Na vroči | P |
za žar), strok česna, 3 žlice sladke smetane, | sol, | poper, 400 g lososovega fileja, 3 žličke limoninega | P |
nepovoskani" limoni, 2 škarpenina fileja (po 200 g), | sol, | 2 srednje velika korenčka, 2 majhni bučki, 2 | P |
bučnega olja, 3 žlice limoninega soka, morsko | sol. | Priprava: Kuhano rdečo peso olupimo in narežemo | P |
limonin sok, sojino omako, olje in po potrebi | sol. | Premešamo in ponudimo s polnovrednim kruhom ali | P |
strok česna, 150 g velikih korenčkov, jodirano | sol, | sveže mleti črni poper, sok limete, 200 g riža | P |
sladkor, skuto, kakav, moko, vaniljo, liker in | sol | zmešamo v mešalniku in na koncu dodamo jajce | P |
ementalerja, 150 g smetane za kuho, žlico gorčice, | sol, | sveže mleti poper, 3 žlice stopljenega masla | P |
mešalnikom. Počasi dodajamo jajca, rumenjak in | sol | ter mešamo, dokler ni testo gladko.Na vročem | P |
pegatko, navadno mocarelo zamenjajmo z bivoljo, | sol | s solnim cvetom, suhe začimbe s svežimi ... Kaj | P |
žlico masla, žlico sesekljanega peteršilja, | sol, | poper. Priprava: Večje kose mesa opečemo na | P |
Dodamo olupljen in na krhlje narezan krompir, | sol, | poper, timijan in kuhamo do mehkega.Poberemo | P |
Potrebujemo (za štiri): 4 telečje zrezke po 160 g, | sol, | poper, 2 jajci, ostro moko, bele drobtine, maščobo | P |
soka, narezano limonino lupino, 30 g masla, | sol, | poper, sladkor, zelišča in kose pomaranče za | P |
peteršilja, žlico rožmarina (vse nasekljano), | sol, | 6 kosov kruha francoske štruce, 50 g oliv (polnjenih | P |
zmeljemo z električnim mešalnikom in dodamo | sol, | kajenski poper in sladkor. Kose kruha premažemo | P |
vode, 2 žlici konjaka, žlico pomarančnega soka, | sol, | 2 žlici stopljenega masla za pečenje.Testo mora | P |
španskih klobas chorizo, 2 dcl olivnega olja, | sol | in poper. Priprava: Brancinu odstranimo luske | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 2.509 2.609 2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |