nova beseda iz Slovenije
nato primešamo majonezo in drobnjak, sladkor in | sol. | Pametno je, če pripravimo omako že nekaj ur prej | P |
mleko. Ko zavre, vsujemo v mleko riž, dodamo | sol, | 2 žlici sladkorja in janež.Dobro premešamo. | P |
moko, dodamo zmehčano maslo, jajce, sladkor in | sol. | Kvas razpustimo v mlačnem mleku, primešamo žličko | P |
zmehčanega masla * 1 rumenjak * 50 g sladkorja * | sol | * od 10 do 12 sliv * od 10 do 12 kock sladkorja | P |
Sestavine: za krompirjevo testo: 750 g krompirja * | sol | * 1 žlica masla * maslo za pekač * 1 jajce | P |
Pečenje: 30 minut Sestavine: 1 kg krompirja * | sol | * 1 velika rdeča paprika * 2 stroka česna * | P |
perutninske juhe (iz kocke) * 1 žlica moke * | sol | * poper * kisla smetana. Priprava: Krompir | P |
Priprava: 40 minut Sestavine: 1 kg krompirja * | sol | * 3 žlice deviškega olivnega olja * 1 žlica | P |
Dodamo na kolesca zrezano čebulo, hobotnico, | sol, | poper in olje. Dobro premešamo, nato po okusu | P |
nato dodamo kalamare in šparglje, jušno kocko, | sol, | malo muškatnega oreščka in malo žafrana ter | P |
papirjem za peko. Zmešamo moko, suhi kvas, | sol | in limonino lupinico, dodamo sladkor, mleko | P |
skledo. V skodelici razžvrkljamo rumenjak, | sol, | sladkor in 1 do 2 žlici ledeno mrzle vode.Zlijemo | P |
in skuti. Sestavine: l mleka, l vode, | sol, | pšenični lom (zdrobljena pšenična zrna ‐ domačini | P |
Potrebujemo 4 srednje velike jajčevce, oljčno olje, | sol, | poper, česen in balzamični kis. Jajčevce umijemo | P |
smetane, 8 dag gorgonzole, 2 žlici parmezana, | sol | in šopek drobnjaka. Jajčevce razrežemo in | P |
korenček, košček gomolja zelene, nekaj zrn popra in | sol. | Prelijemo z ustrezno količino vode. | P |
paradižnika, kapre, olivno olje, nasekljan peteršilj, | sol | in poper. Sestavine zmešamo z narezanimi kosi | P |
delovno površino stresemo moko v kupčku, dodamo | sol, | sladkor in koščke masla.S prsti pognetemo, da | P |
razmešamo sirček, rumenjake, vaniljin sladkor, | sol | in naribano limonino lupinico.Kremno zmes damo | P |
korenje pražimo deset minut na čebuli in dodamo | sol, | peteršilj in strok česna. 3. | P |
krompirji + gomolja zelene + 1 lovorov list + | sol | + poper + muškatni oreh + 2 žici kisle smetane | P |
limoninega soka + 1 žlica belega vinskega kisa + | sol | + beli poper v zrnju + manjši zeliščni šopek | P |
skodelici gladko razmešamo limonin sok, kis in | sol, | da se sol stopi.Dodamo sveže mleti poper in | P |
gladko razmešamo limonin sok, kis in sol, da se | sol | stopi.Dodamo sveže mleti poper in med mešanjem | P |
60 g indijskega oreščka + kajenski poper + | sol | Priprava: Avokado umijemo pod vodo. | P |
oziroma druga maščoba za peko + mleti beli poper + | sol | Priprava: Puranje prsi narežemo na medaljone | P |
Česen olupimo. V lonec damo kis, vino in | sol | ter toliko vode, da bo tekočina primerno kisla | P |
česen (1 strok) + 1 žlička sladkorja + 5 kaper + | sol | + poper + malo vode Priprava: v slani vodi | P |
peteršilja + malo drobnjaka + vejica rožmarina + | sol | + muškatni orešček + mleti poper Priprava | P |
1 žlička olivnega olja + muškatni orešček + | sol | Recept za omako: 1 manjša čebula + 40 dag | P |
olimskega sira + malo juhe ali vode + mleti poper + | sol | + muškatni orešček Priprava: v posodi na olivnem | P |
kisamo naravno, to pomeni, da zelju dodajamo samo | sol, | ki je naravni konzervans, in vodo, brez kemičnih | P |
naredimo jamico, vanjo damo razžvrkljano jajce, | sol, | sladkor, kis in mrzlo vodo.Ledeno mrzlo maslo | P |
pekač * 100 g masla * mleta sladka paprika * | sol | * poper. Priprava: Bučo prerežemo in očistimo | P |
stroka česna * origano * bazilika * curry * | sol | * poper * olje ali mešanica olja in masla. | P |
+ 75 g mletega govejega mesa za zrezke + | sol | + poper + 2 paradižnika (češnjevec) + | P |
olivnega olja + 10 g pinjol + 50 g smetane + | sol | + poper + rezine redkvice ali kreša za dekoracijo | P |
brez kože) + 1 žlička limoninega soka + | sol | + poper + 1 vejica kopra + 1 žlička gorčice | P |
Sestavine za 1 osebo: 250 g krompirja + | sol | + poper + 125 g kislih kumaric + 125 g | P |
Sestavine za 1 osebo: 200 g krompirja + | sol | + poper + čebule + 40 g kislih kumaric | P |
kumarice narežite na kocke. Skuto, kumarice, | sol | in poper zmešajte v gladko maso.Na olju prepražite | P |
Sestavine za 1 osebo: 225 g krompirja + | sol | + poper čebule + rdeče in rumene | P |
2 vejici bazilike + 2 vejici drobnjaka + | sol | + poper Priprava (45 minut): krompir | P |
mocarele + 1 žlička vinskega kisa (belega) + | sol | + poper + 1 žlička gorčice + 1 žlička | P |
mocarelo pa na rezine. Zmešajte kis, olivno olje, | sol | in gorčico.Narezan krompir, mocarelo in paradižnik | P |
3 do 4 vejice drobnjaka + 1 žlica mleka + | sol | + poper + 200 g krompirja + 3 pori + rdeče | P |
Sestavine za 1 osebo: 200 g krompirja + | sol | + poper + 1 mala čebula + 1 strok česna | P |
škroba * 4 grisini * 4 tanke rezine pršuta * | sol | * poper * timijan. Priprava: Gobe očistimo | P |
* 1 liter bistre zelenjavne juhe iz kocke * | sol | * poper * 200 g testenin * 1 šopek peteršilja | P |
moke * 1 rumenjak * 3 žlice sladke smetane * | sol, | sveže mlet beli poper * 1 do 2 žlici limoninega | P |
sveže naribanega parmezana * 4 sveža jajca * | sol. | Priprava: Jušne krožnike (ali skodelice) ogrejemo | P |
prideluje biološka semena in peteršilj za zeliščno | sol. | Prepričana je, da so jo bolezni rešili stik z | P |
kopati v banji, vodi dodajte le grobo morsko | sol | ali liter skisane sirotke. Poudarek | P |
Sestavine: 1 za peko pripravljen piščanec (1,2 kg) * | sol | * poper * po 250 g belega in temnega grozdja | P |
Sestavine: 600 g svinjskega fileja (ribica) * | sol | * poper * 1 žlica olja in 1 žlica masla * 600 | P |
Priprava: Pomešamo moko, vaniljin sladkor, | sol | in 2 žlici mrzle vode.Dodamo koščke mrzlega | P |
nato dodamo jajčevce, 2 stroka strtega česna, | sol, | poper in ščepec suhega ali svežega majarona | P |
približno pol ure, nato primešamo 2 žlici gorčice, | sol, | poper in žlico kisa ter pražimo še pet minut | P |
Ohladimo in zmeljemo, dodamo pol žlice gorčice, | sol, | poper, konjak in dve žlički sesekljanega peteršilja | P |
žlički sojine omake + 2 žlici sezamovih semen + | sol | + pribl. 3 žlice rdečega popra + 2 vejici rožmarina | P |
vina + 1 žlička karija + litra ribje osnove + | sol | + poper + kisla smetana (creme fraiche) + 1 | P |
1 kg morske žabe ( rep) + sladka smetana + | sol | + beli poper + malo moke + malo olivnega olja | P |
Dodamo še 3 rumenjake, 30 dekagramov moke, | sol, | poper in malo naribanega muškatnega oreščka | P |
1,5 dcl mleka + žlica zdroba + olivno olje + | sol | + poper + malo karija. - Priprava: najprej | P |
10. | Sol | Sečoveljskih solin uporabljajo in prodajajo | P |
posolili, se bo vaš avto tudi hitreje staral: | sol | namreč avtomobilskemu laku precej škodi. Pozimi | P |
paradižnikove mezge, ščepec majarona, ščepec bazilike, | sol, | poper in jušno kocko ter kuhamo dvajset minut | P |
Dodamo še 3 rumenjake, 30 dekagramov moke, | sol, | poper in malo naribanega muškatnega oreščka | P |
olivnega olja + 0,5 dl suhega belega vina + | sol | + 2 stroka česna + 3 vejice peteršilja + 1 vejica | P |
suhega kvasa (7 g) * pol žličke sladkorja * | sol | * 500 g rdeče čebule * 500 g jabolk * 4 žlice | P |
pripravljena gos (3 kg) * 4 majhna kiselkasta jabolka * | sol | * poper * 500 g olupljenega kuhanega ali pečenega | P |
svetlo opraženih orehovih jedrc * 50 g masla, | sol, | poper, 1 dl mesne juhe ali vode. Priprava | P |
čebule, pol kilograma kislega zelja, poper, | sol, | mleto rdečo papriko in 250 g riža.Pripravimo | P |
mletega cimeta * 1 žlička mlete sladke paprike * | sol | * poper. Priprava: Pečico ogrejemo na 200 | P |
soka, 50 ml kefirja, 2 žlički limoninega soka, | sol, | poper, 2 koriandrovi vejici Priprava: Hren | P |
Sestavine za 1 osebo: piščančji file (125 g), | sol, | poper, 2 tanki rezini slanine, žlička olja, | P |
Sestavine za 1 osebo: 250 g brstičnega ohrovta, | sol, | poper, 65 g pustega prekajenega svinjskega mesa | P |
timijana, pol šalotke, žlica belega vinskega kisa, | sol, | črni poper, sladkor, žlica olja, 3 orehova jedrca | P |
timijan krepko premešajte z metlico. Dodajte | sol, | poper in sladkor. Dodajte še olje in dobro premešajt | P |
zavitek Sestavine za 1 osebo: 250 g zelja, | sol, | poper, pol čebule, 80 g mletega govejega mesa | P |
75 g govejega zrezka, 1 žličko jušne osnove, | sol, | poper, 60 g zeljne solate Priprava: Žemljico | P |
olje, nato v njem od 4 do 5 minut pecite meso. | Sol | raztopite v šestih žlicah vode, dodajte jušno | P |
žlica jabolčnega soka, žlička limoninega soka, | sol, | poper, 30 g motovilca, 100 g radiča, 1 rdeča | P |
žlička osnove za zelenjavno juho, 80 g krompirja, | sol, | poper, 100 g lososovega fileja (brez kože) | P |
pečemo približno 5 ali 6 minut. Ohrovtu dodamo | sol, | poper in krompir, fileje in zelje postrežemo | P |
žlico olja, jedilna žlica belega vinskega kisa, | sol, | poper, sladkor, 10 g sončničnih semen, por, | P |
po rdečem zelju. Dobro premešajte in dodajte | sol, | poper in sladkor ter pustite približno 1 uro | P |
piščančje prsi (150 g), žlička poprovih zrn, | sol, | poper, 125 g krompirja, 125 g korenčka, 200 | P |
zelene paprike, 200 g kislega zelja, žlička kisa, | sol, | poper, žlička sladkorja, žlička olja, 4 drobnjakova | P |
moke + 65 g mehke moke + 0,1 dl olivnega olja + | sol; | gobov nadev: 75 g jurčkov + 75 g lisičk + | P |
masla + 1 dl mleka + 40 g moke + 1/2 jajca + | sol | + poper + drobnjak + timijan; sirov fondi s | P |
in začimbe. Jogurt, jajca, moko, parmezan in | sol | po okusu zmešamo z električnim mešalnikom, testo | P |
Meso zmeljemo skupaj s čebulo, dodamo riž, | sol | in žlico začimbnega posipa ter dobro pregnetemo | P |
narezanih mandljev * 2 žlici sladke smetane * | sol* | sveže mlet poper * sveže nariban muškatni orešček | P |
paradižniki * 200 g sira feta * 250 g šampinjonov * | sol | * poper * po 1 žličko timijana, origana in rožmarina | P |
500 g paradižnikovih koščkov (iz konserve) * | sol | * poper * timijan * 2 žlici balzamičnega kisa | P |
minut Sestavine: 50 g rozin * 1 kg brokolija * | sol | * 1 čebula * 3 stroki česna * 6 sardelnih filejev | P |
olivnega olja + sesekljana bazilika + zeliščna | sol | -Priprava: V večji posodi zmešamo sir, ki | P |
sesekljan peteršilj + mleti beli poper + | sol | -Priprava: v posodi za mleko, ki smo ga zavreli | P |
mleta rdeča sladka paprika + mleti poper + | sol | -Sestavine za marinado: 80 g paradižnika | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 3.909 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |