nova beseda iz Slovenije

sol (3.809-3.908)


nato primešamo majonezo in drobnjak, sladkor in      sol.     Pametno je, če pripravimo omako že nekaj ur prej  P
mleko. Ko zavre, vsujemo v mleko riž, dodamo      sol,      2 žlici sladkorja in janež.Dobro premešamo.  P
moko, dodamo zmehčano maslo, jajce, sladkor in      sol.     Kvas razpustimo v mlačnem mleku, primešamo žličko  P
zmehčanega masla * 1 rumenjak * 50 g sladkorja *      sol      * od 10 do 12 sliv * od 10 do 12 kock sladkorja  P
Sestavine: za krompirjevo testo: 750 g krompirja *      sol      * 1 žlica masla * maslo za pekač * 1 jajce   P
Pečenje: 30 minut Sestavine: 1 kg krompirja *      sol      * 1 velika rdeča paprika * 2 stroka česna *  P
perutninske juhe (iz kocke) * 1 žlica moke *      sol      * poper * kisla smetana. Priprava: Krompir  P
Priprava: 40 minut Sestavine: 1 kg krompirja *      sol      * 3 žlice deviškega olivnega olja * 1 žlica  P
Dodamo na kolesca zrezano čebulo, hobotnico,      sol,      poper in olje. Dobro premešamo, nato po okusu  P
nato dodamo kalamare in šparglje, jušno kocko,      sol,      malo muškatnega oreščka in malo žafrana ter  P
papirjem za peko. Zmešamo moko, suhi kvas,      sol      in limonino lupinico, dodamo sladkor, mleko  P
skledo. V skodelici razžvrkljamo rumenjak,      sol,      sladkor in 1 do 2 žlici ledeno mrzle vode.Zlijemo  P
in skuti. Sestavine: l mleka, l vode,      sol,      pšenični lom (zdrobljena pšenična zrna ‐ domačini  P
Potrebujemo 4 srednje velike jajčevce, oljčno olje,      sol,      poper, česen in balzamični kis. Jajčevce umijemo  P
smetane, 8 dag gorgonzole, 2 žlici parmezana,      sol      in šopek drobnjaka. Jajčevce razrežemo in  P
korenček, košček gomolja zelene, nekaj zrn popra in      sol.     Prelijemo z ustrezno količino vode.   P
paradižnika, kapre, olivno olje, nasekljan peteršilj,      sol      in poper. Sestavine zmešamo z narezanimi kosi  P
delovno površino stresemo moko v kupčku, dodamo      sol,      sladkor in koščke masla.S prsti pognetemo, da  P
razmešamo sirček, rumenjake, vaniljin sladkor,      sol      in naribano limonino lupinico.Kremno zmes damo  P
korenje pražimo deset minut na čebuli in dodamo      sol,      peteršilj in strok česna. 3.   P
krompirji + gomolja zelene + 1 lovorov list +      sol      + poper + muškatni oreh + 2 žici kisle smetane  P
limoninega soka + 1 žlica belega vinskega kisa +      sol      + beli poper v zrnju + manjši zeliščni šopek  P
skodelici gladko razmešamo limonin sok, kis in      sol,      da se sol stopi.Dodamo sveže mleti poper in  P
gladko razmešamo limonin sok, kis in sol, da se      sol      stopi.Dodamo sveže mleti poper in med mešanjem  P
60 g indijskega oreščka + kajenski poper +      sol      Priprava: Avokado umijemo pod vodo.  P
oziroma druga maščoba za peko + mleti beli poper +      sol      Priprava: Puranje prsi narežemo na medaljone  P
Česen olupimo. V lonec damo kis, vino in      sol      ter toliko vode, da bo tekočina primerno kisla  P
česen (1 strok) + 1 žlička sladkorja + 5 kaper +      sol      + poper + malo vode Priprava: v slani vodi  P
peteršilja + malo drobnjaka + vejica rožmarina +      sol      + muškatni orešček + mleti poper Priprava  P
1 žlička olivnega olja + muškatni orešček +      sol      Recept za omako: 1 manjša čebula + 40 dag  P
olimskega sira + malo juhe ali vode + mleti poper +      sol      + muškatni orešček Priprava: v posodi na olivnem  P
kisamo naravno, to pomeni, da zelju dodajamo samo      sol,      ki je naravni konzervans, in vodo, brez kemičnih  P
naredimo jamico, vanjo damo razžvrkljano jajce,      sol,      sladkor, kis in mrzlo vodo.Ledeno mrzlo maslo  P
pekač * 100 g masla * mleta sladka paprika *      sol      * poper. Priprava: Bučo prerežemo in očistimo  P
stroka česna * origano * bazilika * curry *      sol      * poper * olje ali mešanica olja in masla.   P
+ 75 g mletega govejega mesa za zrezke +      sol      + poper + 2 paradižnika (češnjevec) +   P
olivnega olja + 10 g pinjol + 50 g smetane +      sol      + poper + rezine redkvice ali kreša za dekoracijo  P
brez kože) + 1 žlička limoninega soka +      sol      + poper + 1 vejica kopra + 1 žlička gorčice  P
Sestavine za 1 osebo: 250 g krompirja +      sol      + poper + 125 g kislih kumaric + 125 g  P
Sestavine za 1 osebo: 200 g krompirja +      sol      + poper + čebule + 40 g kislih kumaric  P
kumarice narežite na kocke. Skuto, kumarice,      sol      in poper zmešajte v gladko maso.Na olju prepražite  P
Sestavine za 1 osebo: 225 g krompirja +      sol      + poper čebule + rdeče in rumene  P
2 vejici bazilike + 2 vejici drobnjaka +      sol      + poper Priprava (45 minut): krompir  P
mocarele + 1 žlička vinskega kisa (belega) +      sol      + poper + 1 žlička gorčice + 1 žlička  P
mocarelo pa na rezine. Zmešajte kis, olivno olje,      sol      in gorčico.Narezan krompir, mocarelo in paradižnik  P
3 do 4 vejice drobnjaka + 1 žlica mleka +      sol      + poper + 200 g krompirja + 3 pori + rdeče  P
Sestavine za 1 osebo: 200 g krompirja +      sol      + poper + 1 mala čebula + 1 strok česna  P
škroba * 4 grisini * 4 tanke rezine pršuta *      sol      * poper * timijan. Priprava: Gobe očistimo  P
* 1 liter bistre zelenjavne juhe iz kocke *      sol      * poper * 200 g testenin * 1 šopek peteršilja  P
moke * 1 rumenjak * 3 žlice sladke smetane *      sol,      sveže mlet beli poper * 1 do 2 žlici limoninega  P
sveže naribanega parmezana * 4 sveža jajca *      sol.      Priprava: Jušne krožnike (ali skodelice) ogrejemo  P
prideluje biološka semena in peteršilj za zeliščno      sol.     Prepričana je, da so jo bolezni rešili stik z  P
kopati v banji, vodi dodajte le grobo morsko      sol      ali liter skisane sirotke. Poudarek   P
Sestavine: 1 za peko pripravljen piščanec (1,2 kg) *      sol      * poper * po 250 g belega in temnega grozdja  P
Sestavine: 600 g svinjskega fileja (ribica) *      sol      * poper * 1 žlica olja in 1 žlica masla * 600  P
Priprava: Pomešamo moko, vaniljin sladkor,      sol      in 2 žlici mrzle vode.Dodamo koščke mrzlega  P
nato dodamo jajčevce, 2 stroka strtega česna,      sol,      poper in ščepec suhega ali svežega majarona  P
približno pol ure, nato primešamo 2 žlici gorčice,      sol,      poper in žlico kisa ter pražimo še pet minut  P
Ohladimo in zmeljemo, dodamo pol žlice gorčice,      sol,      poper, konjak in dve žlički sesekljanega peteršilja  P
žlički sojine omake + 2 žlici sezamovih semen +      sol      + pribl. 3 žlice rdečega popra + 2 vejici rožmarina  P
vina + 1 žlička karija + litra ribje osnove +      sol      + poper + kisla smetana (creme fraiche) + 1  P
1 kg morske žabe ( rep) + sladka smetana +      sol      + beli poper + malo moke + malo olivnega olja  P
Dodamo še 3 rumenjake, 30 dekagramov moke,      sol,      poper in malo naribanega muškatnega oreščka  P
1,5 dcl mleka + žlica zdroba + olivno olje +      sol      + poper + malo karija. - Priprava: najprej  P
10.      Sol      Sečoveljskih solin uporabljajo in prodajajo  P
posolili, se bo vaš avto tudi hitreje staral:      sol      namreč avtomobilskemu laku precej škodi. Pozimi  P
paradižnikove mezge, ščepec majarona, ščepec bazilike,      sol,      poper in jušno kocko ter kuhamo dvajset minut  P
Dodamo še 3 rumenjake, 30 dekagramov moke,      sol,      poper in malo naribanega muškatnega oreščka  P
olivnega olja + 0,5 dl suhega belega vina +      sol      + 2 stroka česna + 3 vejice peteršilja + 1 vejica  P
suhega kvasa (7 g) * pol žličke sladkorja *      sol      * 500 g rdeče čebule * 500 g jabolk * 4 žlice  P
pripravljena gos (3 kg) * 4 majhna kiselkasta jabolka *      sol      * poper * 500 g olupljenega kuhanega ali pečenega  P
svetlo opraženih orehovih jedrc * 50 g masla,      sol,      poper, 1 dl mesne juhe ali vode. Priprava  P
čebule, pol kilograma kislega zelja, poper,      sol,      mleto rdečo papriko in 250 g riža.Pripravimo  P
mletega cimeta * 1 žlička mlete sladke paprike *      sol      * poper. Priprava: Pečico ogrejemo na 200  P
soka, 50 ml kefirja, 2 žlički limoninega soka,      sol,      poper, 2 koriandrovi vejici Priprava: Hren  P
Sestavine za 1 osebo: piščančji file (125 g),      sol,      poper, 2 tanki rezini slanine, žlička olja,  P
Sestavine za 1 osebo: 250 g brstičnega ohrovta,      sol,      poper, 65 g pustega prekajenega svinjskega mesa  P
timijana, pol šalotke, žlica belega vinskega kisa,      sol,      črni poper, sladkor, žlica olja, 3 orehova jedrca  P
timijan krepko premešajte z metlico. Dodajte      sol,      poper in sladkor. Dodajte še olje in dobro premešajt  P
zavitek Sestavine za 1 osebo: 250 g zelja,      sol,      poper, pol čebule, 80 g mletega govejega mesa  P
75 g govejega zrezka, 1 žličko jušne osnove,      sol,      poper, 60 g zeljne solate Priprava: Žemljico  P
olje, nato v njem od 4 do 5 minut pecite meso.      Sol      raztopite v šestih žlicah vode, dodajte jušno  P
žlica jabolčnega soka, žlička limoninega soka,      sol,      poper, 30 g motovilca, 100 g radiča, 1 rdeča  P
žlička osnove za zelenjavno juho, 80 g krompirja,      sol,      poper, 100 g lososovega fileja (brez kože)   P
pečemo približno 5 ali 6 minut. Ohrovtu dodamo      sol,      poper in krompir, fileje in zelje postrežemo  P
žlico olja, jedilna žlica belega vinskega kisa,      sol,      poper, sladkor, 10 g sončničnih semen, por,  P
po rdečem zelju. Dobro premešajte in dodajte      sol,      poper in sladkor ter pustite približno 1 uro  P
piščančje prsi (150 g), žlička poprovih zrn,      sol,      poper, 125 g krompirja, 125 g korenčka, 200  P
zelene paprike, 200 g kislega zelja, žlička kisa,      sol,      poper, žlička sladkorja, žlička olja, 4 drobnjakova  P
moke + 65 g mehke moke + 0,1 dl olivnega olja +      sol;      gobov nadev: 75 g jurčkov + 75 g lisičk +  P
masla + 1 dl mleka + 40 g moke + 1/2 jajca +      sol      + poper + drobnjak + timijan; sirov fondi s  P
in začimbe. Jogurt, jajca, moko, parmezan in      sol      po okusu zmešamo z električnim mešalnikom, testo  P
Meso zmeljemo skupaj s čebulo, dodamo riž,      sol      in žlico začimbnega posipa ter dobro pregnetemo  P
narezanih mandljev * 2 žlici sladke smetane *      sol*      sveže mlet poper * sveže nariban muškatni orešček  P
paradižniki * 200 g sira feta * 250 g šampinjonov *      sol      * poper * po 1 žličko timijana, origana in rožmarina  P
500 g paradižnikovih koščkov (iz konserve) *      sol      * poper * timijan * 2 žlici balzamičnega kisa  P
minut Sestavine: 50 g rozin * 1 kg brokolija *      sol      * 1 čebula * 3 stroki česna * 6 sardelnih filejev  P
olivnega olja + sesekljana bazilika + zeliščna      sol      -Priprava: V večji posodi zmešamo sir, ki  P
sesekljan peteršilj + mleti beli poper +      sol      -Priprava: v posodi za mleko, ki smo ga zavreli  P
mleta rdeča sladka paprika + mleti poper +      sol      -Sestavine za marinado: 80 g paradižnika   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 3.909 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA