nova beseda iz Slovenije

moko (878-977)


kuhana smetana, ki se vlije v prepraženo ajdovo      moko.     Naredijo se kupčki, ki se iz sklede zvrnejo-  G
rastlino lahko porabimo v celoti. Za jedilno      moko,      za živali, iz teh čudežnih zrn pa lahko pridobivamo  G
izločila, dodamo glede na količino smetane koruzno      moko.      To premešamo in skupaj en čas pražimo.   G
Tisto, kar zliješ v pekač. Tukaj imamo ajdovo      moko,      jajca, sol, ocvirke, mleko.Kaj dam najprej?  G
poznam te vaše prekmurske hrane. To. Ajdovo      moko.     Koliko je dam?  G
Mlinski kamni so tisti, ki dajejo najbolj zdravo      moko,      saj dobimo v moki tudi drobce kamnov, ki so  G
volk se je odpravil v mlin mleti lešnike za      moko,      za božično potico, ki jo bo spekla koza Metka  G
Navadna bela moka torej. In zakaj pa moramo      moko      najprej posipati po tej mizi?Zato, da se ne  G
Da se ne prime. Zakaj pa ste posuli      moko,      sem vas že prej opazovala, zakaj ste jo posuli  G
rastlina. Iz nje pridelujejo, iz gomoljev delajo      moko.     Nič kaj dosti prepovedana ni. Ja.   G
Edini mlin je, ki vsaj malo dela. Kakšno      moko      pa največkrat meljete?Ajdovo moko.  G
Kakšno moko pa največkrat meljete? Ajdovo      moko.     Tudi kakšno piro, rženo moko.   G
Ajdovo moko. Tudi kakšno piro, rženo      moko.      V kam pa delate to moko?   G
kakšno piro, rženo moko. V kam pa delate to      moko?     Jaz meljem predvsem za ljudi v okoliških vaseh  G
zaželi domač kruh. Kakšna pa je razlika med      moko,      ki je pridobljena v parnem mlinu, in moko, ki  G
med moko, ki je pridobljena v parnem mlinu, in      moko,      ki je zmleta s temi pravimi kamni?Razlika je  G
pelje, najprej pada ven moka. To je komora za      moko.     Mi po domače rečemo pajtl.   G
bom to narezano materino dušico vrgel kar v      moko      in potem boš ti vse to temeljito pregnetel.  G
Narežem pa še to novo rastlino. Potem      moko      posolim. Pred tem lahko dodamo dodatke in potem  G
Da. Kvas zlijemo v      moko,      ki je v posodi, in posodo splaknemo z vodo.  G
posodo splaknemo z vodo. Potem to vodo nalijemo v      moko.     Dobro zgnetemo in premešamo.  G
Pa še kaj? Taki, ki pridelujejo      moko.      Super, ampak tebi je najbrž ta najbolj všeč  G
dobijo različne tipe moke. Če želijo dobiti belo      moko,      bo stopenj mletja kar nekaj, da luske popolnoma  G
Razlika je v tem, da je kruh z dodano praženo      moko      velikega volumna z mehko puhasto sredico, ki  G
zmiksaš časopisni papir s sladkorjem ali z      moko,      ne vem s čim, ampak midva uporabljava pač razne  G
na dan v Postojno, pa to so nosili klobase,      moko,      ta hujši šverc je bil saharin, kava.S tem denarjem  G
brezglutenskih pravil. Razlika med navadno      moko      in brezglutensko moko je velika. Brezglutenska  G
Razlika med navadno moko in brezglutensko      moko      je velika. Brezglutenska moka nima glutena oz  G
trgovino. Anja bo kupila kekse, testenine,      moko,      napolitanke, drobtine.Tudi Mateja si bo košarico  G
brez pšenične moke. Uporabljamo brezglutensko      moko      in vsi v družini smo se navadili na to. Ostala  G
kruh, potico in torto. Delo z brezglutensko      moko      se od dela z običajno moko precej razlikuje  G
Delo z brezglutensko moko se od dela z običajno      moko      precej razlikuje, saj v brezglutenski moki ni  G
najprej poparimo, potrebujemo še brezglutensko      moko,      orehe, margarino, sladkor, kvas, sol, jajce  G
ga na prtičku, ki smo ga pomokali s "celjax"      moko.     Nahitro razvaljamo in premažemo z nadevom, ki  G
preprostega razloga, ker proizvajalci, ki proizvajajo      moko,      koruzo meljejo na istem mlinu kot meljejo pšenico  G
nikoli sigurni, da boste dobili v trgovini čisto      moko,      nepomešano. Kaj pa označbe?   G
zaščito Unesca. Tu iz starih žitnih vrst meljejo      moko,      sestavino za pripravo tradicionalnega kruha  G
mleko za ta malo ali za sadje ali pa kakšno      moko,      sladkor in potem dobesedno izpadem včasih kot  G
mleko za ta malo ali za sadje ali pa kakšno      moko,      sladkor in potem dobesedno izpadem včasih kot  G
vse pridelano zmeljem. Tako imaš lahko dobro      moko,      otrobe in polnozrnato moko, ki jo zmeljejo mlinski  G
imaš lahko dobro moko, otrobe in polnozrnato      moko,      ki jo zmeljejo mlinski kamni.To je zelo dragoceno  G
na dan v Postojno, pa to so nosili klobase,      moko,      ta hujši šverc je bil saharin, kava.S tem denarjem  G
naturalne menjave? Mlada lepa deklina in potem z      moko      malo to skompenzirata?Je bilo.  G
Čemu bi se trudili in iz trgovine tovorili      moko,      sladkor, olje, mineralno vodo, pivo, sokove  P
rumenjake in sladkor. Dodate pretlačen kostanj,      moko      in lešnike ter mešate še toliko časa, da dobite  P
Dodate zmehčano maslo in počasi stresate še      moko.     Na koncu primešate mlete mandlje in gnetete toliko  P
snovi, ki jih mletje žit v bolj ali manj belo      moko      večinoma odstrani.Ovseni kosmiči so najbogatejši  P
pravzaprav ni nobene tragedije, če namensko      moko      zamenjamo z navadno, prav tako ni konec sveta  P
z roko: V hladni posodi zmešate      moko,      sladkor in sol.Dodate maslo, narezano na 1 centimete  P
Ko dobite gladko maso, počasi stresate še      moko.     Ko se oblikujejo večje drobtine, prenehate dodajati  P
oblikujejo večje drobtine, prenehate dodajati      moko      in nehate z mešanjem. Jabolka olupite in narežete  P
tudi to, da imajo žitarice, ki jih zmeljejo v      moko,      tako znižano hranilno vrednost, da je enaka  P
imamo radi vse, kar je rafinirano, pa naj gre za      moko,      sladkor ali sol. Človeški organizem pri procesu  P
grobo zmeljete. Pretresete jih v posodo, dodate      moko      in sol ter koščke masla.Z dvema nožema režete  P
okrogel pekač. Na mizi, ki jo rahlo potresete z      moko,      zvaljate kroga, ki sta malce večja od pekača  P
na površini pojavijo pene. V posodo stresete      moko,      sol, meto, sesekljano čebulo in olivno olje  P
jajca in maslo, nato pa počasi dodajate mandlje,      moko      in sol.Dobro pregnetete, oblikujete dva hlebca  P
sladice, kjer mleti mandeljni zamenjajo navadno      moko.     Nemci uvozijo skoraj petino kalifornijskega pridelka  P
nato naredite testo. Na delovni pult stresete      moko,      preostanek sladkorja, pecilni prašek, limonino  P
vedeti, da nam dajo največ, če zrnje zmeljemo v      moko      šele tik pred pripravo.No, s tem je že več opravka  P
zato ga del raje zamenjamo s svežo skuto.      Moko      in sol stresete na kup na delovni pult.Naredite  P
cvetov so Grki. Velikokrat jih samo pomočijo v      moko      in spečejo v zelo razgretem olju. Čebula   P
nastrgano lupino, olivno olje in vino. Dodate      moko      in sol.Dobro premešate.   P
pirino, pšenično, ajdovo, ječmenovo in koruzno      moko      ter zdrobe.Ponujamo tudi ječmenovo in proseno  P
krompir, ajdova moka, polnozrnato pšenično      moko      meljemo doma. Posebnost: jabolčni sok in kis  P
ciganka in ribniška domača za seme ali za koruzno      moko)     . Posebnost: jagnjeta.   P
leseno žlico zmešate ricotto in jajci. Dodate še      moko,      pecilni prašek, sol, cimet in sladkor.Še enkrat  P
razkuhano rdeče zelje prelijemo s kisom, zgostimo z      moko      in mu primešamo še kislo smetano. Nad rdečim  P
ki lahko povsem nadomestita rženo in pšenično      moko      pri pripravi kruha, palačink, sladic ... AJDA  P
Priprava V veliko skledo stresete      moko,      pecilni prašek, tretjino sladkorja, kanček soli  P
Približno 50 dkg moke in 2 jajci. Izdelava:      Moko      presejemo na desko in naredimo v sredini vdolbinico  P
jajci in nato z vilicami stepamo in vmešavamo      moko,      tako da dobimo močniku podobno zmes.Stisnemo  P
Priprava V posodo stresete      moko      in jajca.Medtem ko mesite, počasi dolivate vodo  P
penasto dvigne, se lotimo testa. V posodo stresemo      moko      in sol, naredimo luknjo (lahko dodamo tudi jajce  P
in tista, ki vsebujejo pšenico ali pšenično      moko.     Zato v primeru zelo neuravnotežene črevesne flore  P
zdrave sladice Kako zamenjamo sladkor, belo      moko,      mleko, maslo, pecilni prašek ...Delavnico vodita  P
poceni, vendar če izračunate, koliko plačate za      moko,      od katere vaše telo nima koristi in je le polnilo  P
7. Prenehajte uživati belo      moko,      predelano sol, maščobe in olja, beli riž in  P
izločanje inzulina in tiroksina. Če sojino      moko,      tofu ali sojino smetano dodate pecivom ali drugim  P
ki ne prenašajo materinega mleka. - Sojino      moko      uporabljajo skupaj z navadno moko za izboljšanje  P
- Sojino moko uporabljajo skupaj z navadno      moko      za izboljšanje hranilne vrednosti. - Sojo vsebuje  P
začimbah (različni prelivi) za solate. - Koruzno      moko      skoraj vedno uporabljajo pri pripravi koruznih  P
derivate, ker povečajo sprijemljivost. - Koruzno      moko      uporabljajo pri pripravi različnih krem ter  P
- 2 pecilna praška.      Moko      presejete.Suhe sestavine temeljito premešate  P
sladke, sojine ali ovsene), da se testo sprime.      Moko      presejete, zamesite testo in ga za najmanj dve  P
vrsto izboljšav. Najprej poskrbite za svežo      moko.     V trgovinah, ki ponujajo zdrave izdelke, a tudi  P
pšenične moke zamenjati z želodcu prijaznejšo      moko      (pirina, kamutova, riževa ...).Moka naj bo čimbolj  P
zmanjšala spolni apetit. Saj ste slišali za "graham      moko"     ?Pol stoletja pozneje je neki drug zdravnik sledil  P
), vsa predelana in rafinirana živila (belo      moko,      beli riž, prečiščeno sol, rafinirana olja .  P
mleko, ribe, sadje, zelenjavo, riž, polnozrnato      moko,      karseda malo začimb in soli, ter za redno gibanje  P
imenovane bele smrti, in sicer beli sladkor, belo      moko,      beli riž, čemur se ogiba tudi Vida, in belo  P
Čokoladni fondant, jogurtov mousse z mandljevo      moko      v barvnem testu Hrana še bolj tekne, če v sebi  P
nepredelanimi živili: s polnozrnato sveže zmleto      moko,      s polnozrnatim nepredelanim rižem in z neprečiščeno  P
mastjo. - Čokolado zamenjujete z rožičevo      moko.      - Jajce kot vezivo v jedeh zamenjujete s čičerkino  P
Jajce kot vezivo v jedeh zamenjujete s čičerkino      moko.      - Skuto zamenjujete z mehkim tofujem.   P
v pecivih in sladicah zamenjujete s kokosovo      moko.      Pri kuhi je treba paziti tudi na to, da ne  P
razmerju. Nekateri svetujejo tudi kremo za britje,      moko      ali sodo bikarbono.Nanesene snovi nato z nožičem  P
sladkorje, zato z jedilnika črtajte tudi belo      moko      in peciva.V majhni meri uporabljajte polnozrnata  P
zgoščevalna sredstva, ki nemalokrat vsebujejo pšenično      moko,      gluten pa vsebujejo tudi nekateri emulgatorji  P
izogibajte v enaki meri kot tistim z dodano pšenično      moko)     ; - nekaterih instant kakavovih napitkih, bombonih  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  378 478 578 678 778 878 978 1.078 1.178 1.278 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA