nova beseda iz Slovenije

moko (1.278-1.377)


seveda pri pridelovalcu. Namesto da bi šel po      moko      (z avtom v trgovino) nekajkrat, opravi vse z  P
mlačne vode, da se raztopi v njej. V večji skledi      moko      rahlo solimo, naredimo v sredini jamico in vanjo  P
1 jajce, 250 g kislega mleka, 75 g moke.      Moko,      kislo mleko, jajce, pecilni prašek in sol umešamo  P
na 170 , pečemo od 35 do 40 minut. Sladkorno      moko      zmešano z limonovim sokom in premažemo jabolčno  P
pest rozin, žlička cimeta. V skledi zmešamo      moko,      pecilni prašek, sladkor, lupinico limone in  P
odcedimo in pretlačimo v gladek pire. Dodamo      moko,      ščepec soli, maslo in ugnetemo voljno testo  P
slane vode, da kuhana še redko teče. Ajdovo      moko      na suho pražimo tako dolgo, da se preneha kaditi  P
del vode lahko nadomestimo z mlekom. Ajdovo      moko      solimo (pol žličke soli) in poparimo z vodo  P
bele moke, da se testo ne lepi na roke. Z belo      moko      posipamo tudi delovno površino.Testo razdelimo  P
in trd beljakov sneg. Nato previdno primešamo      moko.     Mehko testo zvaljamo na pomokani podlagi kar  P
odcedijo, nato jih na debelo potresemo s sladkorno      moko.      P. S.:  P
naj bodo mastne, podlaga pa bogato posuta z      moko.     Testo pokapljaš z oljem, posipaš s tretjino krompirja  P
dodamo kuhan fižol in zavremo. Vmešamo koruzno      moko.     Pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju 40 minut  P
kumina, bazilika in peteršilj. Kašo, kosmiče,      moko      in zdrob suho prepražimo v kozici z debelejšim  P
jajci in sladkor ter dodamo olje, kefir in rum.      Moko      presejemo s pecilnim praškom in natronom vred  P
in dušite, dokler voda ne izpari. Dodate z      moko      in soljo stepena jajca in pražite, dokler niso  P
in nekaterimi mineralnimi snovmi ‐ S pirino      moko      specite kruh ali medenjake, ki se bodo kar topili  P
drugih sladkih poslastic uporabite presejano      moko,      da bodo rahlejši, dodaja. Če želite pripraviti  P
prej, preden boste pekli kruh, razredčite z      moko      in vodo ter pustite čez noč vzhajati pri sobni  P
žličke soli in približno tričetrt litra vode.      Moko      stresite v večjo skledo, ji dodajte 20 dekagramov  P
semena. Mlačno vodo posolite in jo skupaj z      moko      zmešajte v gladko testo.Pekač namažite z maslom  P
prepražili tanke rezine čebule, jih potresli z      moko      in zarumeneli ter nato dodali krompirjevi juhi  P
da ga bo enkrat več. Potem dodamo preostalo      moko      in vodo ter mesimo 10 minut, da je testo gladko  P
pustite, da se ohladi. Pecilni prašek presejete z      moko      in ji dodate mešanico začimb.Testo dobro pregnetete  P
in začimbe, nato vmešate še ajdovo in pirino      moko.     Z rokami oblikujete piškotke in jih polagate  P
en rumenjak ali eno žlico pecilnega praška.      Moko,      mandlje, lešnike in sol zmešate s koščki masla  P
posodo, primerno za mesenje testa, stresite      moko      in v sredini s kuhalnico naredite jamico.V njo  P
so ga kmetje posušili in zmleli v kostanjevo      moko,      iz katere so nato pripravljali številne danes  P
enega glavnih virov energije močno zmanjšala,      moko      pa boste težko našli na naših trgovskih policah  P
prevzel od Kozinca približno sto bolniških kart za      moko,      riž, meso, sladkor in maščobe. Ko so nameravali  P
pekoča že zaradi čilija. V zmes na koncu dodajte      moko      in premešajte.Če želite, da bodo polpete bolj  P
bodo polpete bolj rahle, lahko zmesi hkrati z      moko      dodate čajno žlico pecilnega praška. V ponvi  P
OBDOBJIH LAKOTE SUŠILI IN ZMLELI V HRANLJIVO KRUŠNO      MOKO.      Kljub imenu, ki namiguje, da raste le na divjem  P
trakove, in narezan drobnjak. Dodamo še kokosovo      moko      in cimet ter začinimo s poprom in soljo. Zdaj  P
vodo. Nato v dlaneh, ki si jih prej posujejo z      moko,      oblikujejo majhna zrna. *****   P
pljuč. Pripravi se jih tako, da se gorčično      moko      zmeša z vodo (od 20 do 30 gramov prahu na liter  P
tekočine), da je manj tekoča, se lahko doda tudi      moko,      in se z zmesjo namaže tkanino.Obkladek lahko  P
poln okus ‐, na koncu pa postopno še pirino      moko,      dokler ne dobite mase ravno pravšnje gostote  P
mešalniku zmešajte mineralno vodo in pirino      moko.     Dobili boste maso, podobno tisti za palačinke  P
katerih z luščenjem pridobijo kašo, z mletjem pa      moko.     Kuhana kaša je odlična priloga, pogosto pripravljena  P
poljsko koruzo, iz katere pridobivamo na primer      moko,      škrob in zdrob za polento, ter sladko oziroma  P
pire. V veliki skledi zmešamo suhe sestavine:      moko,      sladkor, pecilni prašek in cimet.V manjši posodi  P
nastrganimi bučami. Vsebino stresemo v skledo z      moko      in zmes temeljito premešamo. Dobljeno testo  P
raztopljeni maščobi, uporabite 50 gramov, prepražite      moko,      dodate sol in med mešanjem zalijete z mlekom  P
tradicionalne sirove kroglice, z izkupičkom pa si kupi      moko,      sladkor in riž. Kopita njenih krav pomendrajo  P
razvojem panoge in predelavo žit so pridobivali      moko,      iz različnih verzij mešanja moke z vodo pa pridobljeno  P
štrbunk« in omejeno količino osnovnih živil.      Moko      si bodo morali pridelati sami, žito bodo mleli  P
srednje veliko čebulo, 30 dag skute, 4 jajca,      moko,      lonček kisle smetane, olje in začimbe. Špinačo  P
v kateri smo raztopili kvas, počasi vmešamo      moko      in sol.Testo z rokami gnetemo toliko časa, da  P
na sobni temperaturi. Prt potresemo z ostro      moko      in nato na njem z rokami previdno razvlečemo  P
To lahko storimo tudi v naoljenem in z ostro      moko      posutem pekaču.Tega je sicer pred peko najbolje  P
najbolje namazati z margarino in posuti z ostro      moko,      odvečno stresemo iz njega.Testo obložimo z izbrano  P
pečico na 200 stopinj). Zamesimo krhko testo:      moko      pomešamo s sladkorjem in soljo, dodamo tanko  P
pa med mešanjem postopoma dodajamo maslo in      moko,      presejano s pecilnim praškom. Testo, ki ga dobimo  P
drugim primešamo rumenjake. Posebej pomešamo      moko      in jedilni škrob.Presejemo na sneg in rahlo  P
lupina pol limone. Priprava: V skledi pomešamo      moko,      pecilni prašek, mlete orehe in naribano limonino  P
cvetača Potrebujemo večjo cvetačo, 2 jajci,      moko,      drobtine, 5 žlic sezamovih semen, olje in začimbe  P
in to zavremo, nato solimo in vanjo zakuhamo      moko.     Zmes vseskozi mešamo z metlico, da testo postane  P
in polovico sladkorja penasto umešamo. Dodamo      moko,      kostanjev pire, l mrzlega mleka in vse skupaj  P
cvrtje + sladkor v prahu za posip Priprava:      moko      damo v posodo, v sredini naredimo vdolbino in  P
zgnetemo v testo. Kepo testa nato potresemo z      moko.     V drugi posodi posebej zmešamo maslo, sol, jajca  P
ocvrti krofi votli. Testo nato potresemo z      moko      in ga pustimo na sobni temperaturi vzhajati  P
dvojno naraste. Vzhajano testo potresemo z      moko      in ga z valjarjem razvaljamo na debelino od  P
bešamelne omake: v ponvi na maslu prepražimo      moko,      vendar le toliko, da zadiši, nato jo zalijemo  P
mešalnikom. Nato narahlo primešamo mlete mandlje in      moko.      Pekač nato obložimo s papirjem za peko in nanj  P
da postekleni in se zmehča (5 minut). Dodamo      moko,      sol in poper ter mešamo na šibkem ognju 3 minute  P
želodec preobtežen. Segedin ne sme biti zgoščen z      moko.     Če pa že, glejte, da uporabite pirino ali polnovredno  P
glejte, da uporabite pirino ali polnovredno      moko.     V tem primeru količino na krožniku ustrezno zmanjšajt  P
Pripravimo sestavine za paniranje, torej      moko,      stepena jajca in na drobno mlete krušne drobtinice  P
sira. Sledi kiparski del: dlan posujemo z      moko      in vanjo položimo žlico riža.Nato v riž naredimo  P
obogatimo z maslom, sadjem, marcipanom, kokosovo      moko      ipd.Najboljše so čisto sveže in še tople, če  P
vanilinom. Po žlicah in med mešanjem dodajamo      moko      s pecilnim praškom.Nazadnje dodamo preostalo  P
pecilnim praškom. Nazadnje dodamo preostalo      moko      in zamesimo gladko testo.Testo razvaljamo za  P
stopinj (ventilacijska pečica 180 stopinj).      Moko      zmešamo s pecilnim praškom in presejemo.Dodamo  P
mešamo, da se razpusti. Primešamo tudi kokosovo      moko.     Zmes enakomerno namažemo na testo v pekaču.   P
žlico sladkorja prihranimo). Posebej pomešamo      moko      in pecilni prašek.Polovico moke primešamo skutni  P
moke primešamo skutni zmesi. Dodamo preostalo      moko      in zamesimo testo.Pečico ogrejemo na 200 stopinj  P
limonino lupinico in ščepcem soli. Na vrh presejemo      moko      s pecilnim praškom, premešamo in zamesimo v  P
olje in druge sestavine ter premešamo. Dodamo      moko      s pecilnim praškom, premešamo in nazadnje zgnetemo  P
: testo pripravimo tako, da najprej zmešamo      moko,      sol, kis in vodo.Na mizi testo raztegnemo in  P
vaniljino kremo. Pripravimo jo tako, da rumenjake,      moko,      vaniljin sladkor in malo mleka zmešamo v gladko  P
ščep cimeta -Priprava testa: V posodo damo      moko      in v sredino naredimo jamico, vanjo ubijemo  P
hrano (mesne in mlečne izdelke, sladkor, belo      moko      in izdelke iz nje, beli riž). Prva dva ali prve  P
in začimbe. Maslo stopimo v kozici, dodamo      moko      in mešamo minuto ali dve, nato dodamo mleko  P
pristavimo, blago posolimo in zavremo. Ajdovo      moko      presejemo v skledo, potem pa jo poparimo s kropom  P
primešamo preostalemu snegu. Na vrh presejemo      moko,      potresemo limonino lupinico in rahlo premešamo  P
lupinico, sol in sladkor. Postopoma dodajamo mleko,      moko      in sirček mascarpone.Vse sestavine gladko razmešamo  P
maslo, sol in jajci ter dobro premešamo. Dodamo      moko      in zdrob ter zamesimo, da dobimo gladko testo  P
+ jajce za premaz. Priprava testa in peka:      moko      stresemo v veliko posodo in na sredini vanjo  P
pustimo na pultu deset minut, da kvas vzhaja. Na      moko      okoli kvasa posujemo ščep soli. Dodamo še svinjsko  P
Priprava kvašenega testa: v skledo presejemo      moko      in vanjo na sredini naredimo jamico.Vanjo nadrobimo  P
mlačno maslo v gladko zmes, to nato vmešamo v      moko.     Testo gnetemo ročno in pri tem po potrebi dodajamo  P
mleko, voda ali kisla smetana za gnetenje      Moko      presejemo na desko, jo solimo ali posladkamo  P
mlačna voda za gnetenje V presejano      moko      na deski napravimo jamico, dodamo maščobo, sol  P
Iz domače shrambe vzemite jajca in koruzno      moko.     Zmešajte jajčni beljak z dvema žlicama koruzne  P
cedilo. V drugi kozici razpustimo maslo, dodamo      moko      in jo med mešanjem počasi pražimo, da svetlo  P
muškatni orešček*. Priprava: Sestavine za testo (     moko,      maslo, vodo, rumenjak in ščepec soli) damo v  P
hrano (mesne in mlečne izdelke, sladkor, belo      moko      in izdelke iz nje, beli riž). Prva dva ali tri  P
damo na cedilo, da se odteče. Primešamo mu      moko,      na drobno sesekljano in prepraženo čebulo, stepeni  P
dag ocvirkov, 2 žlici kisle smetane. Ajdovo      moko      poparimo s slanim kropom, dodamo druge sestavine  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  478 578 678 778 878 978 1.078 1.178 1.278 1.378 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA