nova beseda iz Slovenije
seveda pri pridelovalcu. Namesto da bi šel po | moko | (z avtom v trgovino) nekajkrat, opravi vse z | P |
mlačne vode, da se raztopi v njej. V večji skledi | moko | rahlo solimo, naredimo v sredini jamico in vanjo | P |
1 jajce, 250 g kislega mleka, 75 g moke. | Moko, | kislo mleko, jajce, pecilni prašek in sol umešamo | P |
na 170 , pečemo od 35 do 40 minut. Sladkorno | moko | zmešano z limonovim sokom in premažemo jabolčno | P |
pest rozin, žlička cimeta. V skledi zmešamo | moko, | pecilni prašek, sladkor, lupinico limone in | P |
odcedimo in pretlačimo v gladek pire. Dodamo | moko, | ščepec soli, maslo in ugnetemo voljno testo | P |
slane vode, da kuhana še redko teče. Ajdovo | moko | na suho pražimo tako dolgo, da se preneha kaditi | P |
del vode lahko nadomestimo z mlekom. Ajdovo | moko | solimo (pol žličke soli) in poparimo z vodo | P |
bele moke, da se testo ne lepi na roke. Z belo | moko | posipamo tudi delovno površino.Testo razdelimo | P |
in trd beljakov sneg. Nato previdno primešamo | moko. | Mehko testo zvaljamo na pomokani podlagi kar | P |
odcedijo, nato jih na debelo potresemo s sladkorno | moko. | P. S.: | P |
naj bodo mastne, podlaga pa bogato posuta z | moko. | Testo pokapljaš z oljem, posipaš s tretjino krompirja | P |
dodamo kuhan fižol in zavremo. Vmešamo koruzno | moko. | Pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju 40 minut | P |
kumina, bazilika in peteršilj. Kašo, kosmiče, | moko | in zdrob suho prepražimo v kozici z debelejšim | P |
jajci in sladkor ter dodamo olje, kefir in rum. | Moko | presejemo s pecilnim praškom in natronom vred | P |
in dušite, dokler voda ne izpari. Dodate z | moko | in soljo stepena jajca in pražite, dokler niso | P |
in nekaterimi mineralnimi snovmi ‐ S pirino | moko | specite kruh ali medenjake, ki se bodo kar topili | P |
drugih sladkih poslastic uporabite presejano | moko, | da bodo rahlejši, dodaja. Če želite pripraviti | P |
prej, preden boste pekli kruh, razredčite z | moko | in vodo ter pustite čez noč vzhajati pri sobni | P |
žličke soli in približno tričetrt litra vode. | Moko | stresite v večjo skledo, ji dodajte 20 dekagramov | P |
semena. Mlačno vodo posolite in jo skupaj z | moko | zmešajte v gladko testo.Pekač namažite z maslom | P |
prepražili tanke rezine čebule, jih potresli z | moko | in zarumeneli ter nato dodali krompirjevi juhi | P |
da ga bo enkrat več. Potem dodamo preostalo | moko | in vodo ter mesimo 10 minut, da je testo gladko | P |
pustite, da se ohladi. Pecilni prašek presejete z | moko | in ji dodate mešanico začimb.Testo dobro pregnetete | P |
in začimbe, nato vmešate še ajdovo in pirino | moko. | Z rokami oblikujete piškotke in jih polagate | P |
en rumenjak ali eno žlico pecilnega praška. | Moko, | mandlje, lešnike in sol zmešate s koščki masla | P |
posodo, primerno za mesenje testa, stresite | moko | in v sredini s kuhalnico naredite jamico.V njo | P |
so ga kmetje posušili in zmleli v kostanjevo | moko, | iz katere so nato pripravljali številne danes | P |
enega glavnih virov energije močno zmanjšala, | moko | pa boste težko našli na naših trgovskih policah | P |
prevzel od Kozinca približno sto bolniških kart za | moko, | riž, meso, sladkor in maščobe. Ko so nameravali | P |
pekoča že zaradi čilija. V zmes na koncu dodajte | moko | in premešajte.Če želite, da bodo polpete bolj | P |
bodo polpete bolj rahle, lahko zmesi hkrati z | moko | dodate čajno žlico pecilnega praška. V ponvi | P |
OBDOBJIH LAKOTE SUŠILI IN ZMLELI V HRANLJIVO KRUŠNO | MOKO. | Kljub imenu, ki namiguje, da raste le na divjem | P |
trakove, in narezan drobnjak. Dodamo še kokosovo | moko | in cimet ter začinimo s poprom in soljo. Zdaj | P |
vodo. Nato v dlaneh, ki si jih prej posujejo z | moko, | oblikujejo majhna zrna. ***** | P |
pljuč. Pripravi se jih tako, da se gorčično | moko | zmeša z vodo (od 20 do 30 gramov prahu na liter | P |
tekočine), da je manj tekoča, se lahko doda tudi | moko, | in se z zmesjo namaže tkanino.Obkladek lahko | P |
poln okus ‐, na koncu pa postopno še pirino | moko, | dokler ne dobite mase ravno pravšnje gostote | P |
mešalniku zmešajte mineralno vodo in pirino | moko. | Dobili boste maso, podobno tisti za palačinke | P |
katerih z luščenjem pridobijo kašo, z mletjem pa | moko. | Kuhana kaša je odlična priloga, pogosto pripravljena | P |
poljsko koruzo, iz katere pridobivamo na primer | moko, | škrob in zdrob za polento, ter sladko oziroma | P |
pire. V veliki skledi zmešamo suhe sestavine: | moko, | sladkor, pecilni prašek in cimet.V manjši posodi | P |
nastrganimi bučami. Vsebino stresemo v skledo z | moko | in zmes temeljito premešamo. Dobljeno testo | P |
raztopljeni maščobi, uporabite 50 gramov, prepražite | moko, | dodate sol in med mešanjem zalijete z mlekom | P |
tradicionalne sirove kroglice, z izkupičkom pa si kupi | moko, | sladkor in riž. Kopita njenih krav pomendrajo | P |
razvojem panoge in predelavo žit so pridobivali | moko, | iz različnih verzij mešanja moke z vodo pa pridobljeno | P |
štrbunk« in omejeno količino osnovnih živil. | Moko | si bodo morali pridelati sami, žito bodo mleli | P |
srednje veliko čebulo, 30 dag skute, 4 jajca, | moko, | lonček kisle smetane, olje in začimbe. Špinačo | P |
v kateri smo raztopili kvas, počasi vmešamo | moko | in sol.Testo z rokami gnetemo toliko časa, da | P |
na sobni temperaturi. Prt potresemo z ostro | moko | in nato na njem z rokami previdno razvlečemo | P |
To lahko storimo tudi v naoljenem in z ostro | moko | posutem pekaču.Tega je sicer pred peko najbolje | P |
najbolje namazati z margarino in posuti z ostro | moko, | odvečno stresemo iz njega.Testo obložimo z izbrano | P |
pečico na 200 stopinj). Zamesimo krhko testo: | moko | pomešamo s sladkorjem in soljo, dodamo tanko | P |
pa med mešanjem postopoma dodajamo maslo in | moko, | presejano s pecilnim praškom. Testo, ki ga dobimo | P |
drugim primešamo rumenjake. Posebej pomešamo | moko | in jedilni škrob.Presejemo na sneg in rahlo | P |
lupina pol limone. Priprava: V skledi pomešamo | moko, | pecilni prašek, mlete orehe in naribano limonino | P |
cvetača Potrebujemo večjo cvetačo, 2 jajci, | moko, | drobtine, 5 žlic sezamovih semen, olje in začimbe | P |
in to zavremo, nato solimo in vanjo zakuhamo | moko. | Zmes vseskozi mešamo z metlico, da testo postane | P |
in polovico sladkorja penasto umešamo. Dodamo | moko, | kostanjev pire, l mrzlega mleka in vse skupaj | P |
cvrtje + sladkor v prahu za posip Priprava: | moko | damo v posodo, v sredini naredimo vdolbino in | P |
zgnetemo v testo. Kepo testa nato potresemo z | moko. | V drugi posodi posebej zmešamo maslo, sol, jajca | P |
ocvrti krofi votli. Testo nato potresemo z | moko | in ga pustimo na sobni temperaturi vzhajati | P |
dvojno naraste. Vzhajano testo potresemo z | moko | in ga z valjarjem razvaljamo na debelino od | P |
bešamelne omake: v ponvi na maslu prepražimo | moko, | vendar le toliko, da zadiši, nato jo zalijemo | P |
mešalnikom. Nato narahlo primešamo mlete mandlje in | moko. | Pekač nato obložimo s papirjem za peko in nanj | P |
da postekleni in se zmehča (5 minut). Dodamo | moko, | sol in poper ter mešamo na šibkem ognju 3 minute | P |
želodec preobtežen. Segedin ne sme biti zgoščen z | moko. | Če pa že, glejte, da uporabite pirino ali polnovredno | P |
glejte, da uporabite pirino ali polnovredno | moko. | V tem primeru količino na krožniku ustrezno zmanjšajt | P |
Pripravimo sestavine za paniranje, torej | moko, | stepena jajca in na drobno mlete krušne drobtinice | P |
sira. Sledi kiparski del: dlan posujemo z | moko | in vanjo položimo žlico riža.Nato v riž naredimo | P |
obogatimo z maslom, sadjem, marcipanom, kokosovo | moko | ipd.Najboljše so čisto sveže in še tople, če | P |
vanilinom. Po žlicah in med mešanjem dodajamo | moko | s pecilnim praškom.Nazadnje dodamo preostalo | P |
pecilnim praškom. Nazadnje dodamo preostalo | moko | in zamesimo gladko testo.Testo razvaljamo za | P |
stopinj (ventilacijska pečica 180 stopinj). | Moko | zmešamo s pecilnim praškom in presejemo.Dodamo | P |
mešamo, da se razpusti. Primešamo tudi kokosovo | moko. | Zmes enakomerno namažemo na testo v pekaču. | P |
žlico sladkorja prihranimo). Posebej pomešamo | moko | in pecilni prašek.Polovico moke primešamo skutni | P |
moke primešamo skutni zmesi. Dodamo preostalo | moko | in zamesimo testo.Pečico ogrejemo na 200 stopinj | P |
limonino lupinico in ščepcem soli. Na vrh presejemo | moko | s pecilnim praškom, premešamo in zamesimo v | P |
olje in druge sestavine ter premešamo. Dodamo | moko | s pecilnim praškom, premešamo in nazadnje zgnetemo | P |
: testo pripravimo tako, da najprej zmešamo | moko, | sol, kis in vodo.Na mizi testo raztegnemo in | P |
vaniljino kremo. Pripravimo jo tako, da rumenjake, | moko, | vaniljin sladkor in malo mleka zmešamo v gladko | P |
ščep cimeta -Priprava testa: V posodo damo | moko | in v sredino naredimo jamico, vanjo ubijemo | P |
hrano (mesne in mlečne izdelke, sladkor, belo | moko | in izdelke iz nje, beli riž). Prva dva ali prve | P |
in začimbe. Maslo stopimo v kozici, dodamo | moko | in mešamo minuto ali dve, nato dodamo mleko | P |
pristavimo, blago posolimo in zavremo. Ajdovo | moko | presejemo v skledo, potem pa jo poparimo s kropom | P |
primešamo preostalemu snegu. Na vrh presejemo | moko, | potresemo limonino lupinico in rahlo premešamo | P |
lupinico, sol in sladkor. Postopoma dodajamo mleko, | moko | in sirček mascarpone.Vse sestavine gladko razmešamo | P |
maslo, sol in jajci ter dobro premešamo. Dodamo | moko | in zdrob ter zamesimo, da dobimo gladko testo | P |
+ jajce za premaz. Priprava testa in peka: | moko | stresemo v veliko posodo in na sredini vanjo | P |
pustimo na pultu deset minut, da kvas vzhaja. Na | moko | okoli kvasa posujemo ščep soli. Dodamo še svinjsko | P |
Priprava kvašenega testa: v skledo presejemo | moko | in vanjo na sredini naredimo jamico.Vanjo nadrobimo | P |
mlačno maslo v gladko zmes, to nato vmešamo v | moko. | Testo gnetemo ročno in pri tem po potrebi dodajamo | P |
mleko, voda ali kisla smetana za gnetenje | Moko | presejemo na desko, jo solimo ali posladkamo | P |
mlačna voda za gnetenje V presejano | moko | na deski napravimo jamico, dodamo maščobo, sol | P |
Iz domače shrambe vzemite jajca in koruzno | moko. | Zmešajte jajčni beljak z dvema žlicama koruzne | P |
cedilo. V drugi kozici razpustimo maslo, dodamo | moko | in jo med mešanjem počasi pražimo, da svetlo | P |
muškatni orešček*. Priprava: Sestavine za testo ( | moko, | maslo, vodo, rumenjak in ščepec soli) damo v | P |
hrano (mesne in mlečne izdelke, sladkor, belo | moko | in izdelke iz nje, beli riž). Prva dva ali tri | P |
damo na cedilo, da se odteče. Primešamo mu | moko, | na drobno sesekljano in prepraženo čebulo, stepeni | P |
dag ocvirkov, 2 žlici kisle smetane. Ajdovo | moko | poparimo s slanim kropom, dodamo druge sestavine | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 478 578 678 778 878 978 1.078 1.178 1.278 1.378 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |