nova beseda iz Slovenije

moko (978-1.077)


čokoladah, ki so jim kot polnilo dodali pšenično      moko;      - kečapu, majonezi, večini sojinih omak, nekaterih  P
margarine in tudi začimbah (curryju ponekod dodajajo      moko,      da bi ostal sipek); - ajdovi moki, ki lahko  P
krompirčka ali čipsa proizvajalci dodajo pšenično      moko      ali pa je krompirček z njo kontaminiran.Pazljivost  P
krompirjevih izdelkih, ki utegnejo vsebovati pšenično      moko      za ohranjanje svežega videza (na deklaraciji  P
previdnost, da ne pride do stika s pšenično      moko      iz jedi, ki so jih predtem pripravljali za druge  P
živila ponekod med pakiranjem posipajo s pšenično      moko,      da se ne bi zlepila (krompirjev čips, lešniki  P
treba posebej navajati na deklaraciji. Pšenično      moko      zaradi ohranjanja sipkosti dodajajo celo mletemu  P
nekateri žvečilni gumiji pa lahko vsebujejo ovseno      moko      ali pa so z njo posuti.Praviloma vsako industrijsko  P
proizvodnim procesom prišlo v stik s pšenično      moko,      poleg tega proizvajalec tudi ni dolžan navajati  P
mandlji in medom, z mlekom in kvasom, z ovseno      moko      in medom, s koruzno moko in medom ali rožmarinovim  P
in kvasom, z ovseno moko in medom, s koruzno      moko      in medom ali rožmarinovim čajem. Hranilne negovaln  P
lahko dodamo sadni pektin, agar agar, glino ali      moko,      da maska ne bo spolzela z obraza.Za normalno  P
- 2 pecilna praška      Moko      presejete.Suhe sestavine temeljito premešate  P
sladke, sojine ali ovsene), da se testo sprime.      Moko      presejete, zamesite testo in ga za najmanj dve  P
pripravite brez sladila, za okus dodajte kokosovo      moko)      Popoldanska malica   P
in bananinim prelivom (Mateja, str. 96; belo      moko      zamenjajte s polnozrnato sveže zmleto, da se  P
in bananinim prelivom (Mateja, str. 96; belo      moko      zamenjajte s polnozrnato sveže zmleto moko,  P
belo moko zamenjajte s polnozrnato sveže zmleto      moko,      da se palačinke ne bodo trgale, in dodajte nekaj  P
vedno greh, vendar so grehi različno težki. Če      moko      zamenjamo z mletimi mandlji, če je sladilo nerafinirano  P
lovorovih listov, namesto magične živali pa pšenico,      moko      ali sol.V ogenj je vrzite za en ščep - toliko  P
v nadev. Obe vrsti fižola je možno zmleti v      moko.     V kitajski medicini ju zelo priporočajo ženskam  P
vsebnosti škroba je iz kostanja mogoče izdelati      moko,      ki jo uporabljamo samostojno ali pa jo zmešano  P
jo uporabljamo samostojno ali pa jo zmešano z      moko      iz drugih žitaric.Kostanjeva moka je primerna  P
ogrejte na 180 stopinj Celzija. V posodo stresite      moko,      sladkor, jajce in creme fraiche ter temeljito  P
3. Cvetačne cvetove posujte z      moko      in jih temeljito otresite.Vsak cvet potopite  P
2. Čebulo in česen posujte s polnozrnato      moko      in žličko kosmičev kvasa. 3.  P
1. V      moko      vmešajte kvas in sol.Dolivajte mlačno vodo,  P
aprila naberemo smolo in jo zmešamo z rženo      moko.     S tem namažemo podplate.  P
da v vosek ali olje dodamo prečiščene in v      moko      mlete zemeljske pigmente iz različnih kamnin  P
bralcev ve, kje bi lahko dobila bio pridelano      moko?     Najraje bi imela moko demeter.  P
dobila bio pridelano moko? Najraje bi imela      moko      demeter.Moj telefon: 041/352 799.   P
odeti v vato, ki jih najdete v moki, so molji.      Moko,      polento, makarone, riž, fižol v zrnju damo v  P
Biomoka "Biomoko" oziroma celo      moko      demeter lahko bralka dobi v ekološki trgovinici  P
tinkturo za ožilje in uživati medeno-kostanjevo      moko      za čiščenje jeter. Rozika iz Šempetra   P
kruha, ki je imela vdelano leseno korito za      moko.      V kotu hiše stoji originalna javorjeva miza  P
prečkati zapreke. Za nasutje lahko uporabimo kameno      moko,      grobo žagovino, apneno moko.Plast snovi naj  P
uporabimo kameno moko, grobo žagovino, apneno      moko.     Plast snovi naj bo debela za širino dlani, moramo  P
navaden kruh, če je pretekoče, dodajte pirino      moko)      in ga dajte v pomaščen pekač.Pecite 45 minut  P
Pecite 45 minut na 200 stopinj Celzija.      Moko      lahko zamenjate s 50 dag navadne bele moke ali  P
vzamemo enake količine sestavin, samo da belo      moko      zamenjamo s polnovredno pirino in beli sladkor  P
1. V posodo s pripravljeno belo      moko      dodamo na sobni temperaturi razmehčano in "nakosano  P
za kozarce, za vratci, kjer so nekoč hranili      moko,      olje in sladkor, pa je zdaj domovanje konjaka  P
laneno olje (Lini oleum) in pridobivajo laneno      moko      (Lini seminis farina).Ponekod v ljudskem zdravilstvu  P
ko je nervozen. Zdi se, kot da bi ga posuli z      moko.     Včasih se to dobro vidi na razstavah, kjer se  P
naberemo aprila ali maja in pomešamo z rženo      moko.      Zvečer si zmasirajte podplate s šentjanževim  P
položiti le najcenejšo čokolado, najcenejšo      moko,      najcenejše mleko? Ne, ne.   P
in tako so na primer skladiščila vijake in      moko      skupaj, če je bilo po obojem enako pogosto povpraševanje  P
zaupal, da so grelec potopili v vodo, nato pa v      moko,      da je bil videti obložen z vodnim kamnom.Tako  P
da z maržami dražijo hrano. To ne velja le za      moko,      kruh oziroma pekovske izdelke, ampak tudi za  P
malvazije, krompir ter pšenico, ki jo meljejo v      moko      in porabijo za domač kruh.Parkirate lahko v  P
ohlajeno ročno vmešamo v prvo maso. Počasi dodamo      moko.     Zlijemo v modelčke, namazane z maslom, in pečemo  P
desetih vroča voda prehitro teče skozi kavno      moko,      in kava bo plehka. Še nekaj o kavnem bontonu  P
so trdili, da je človeštvo mlelo in ločevalo      moko      do bele stopnje le zato, da bi bila obstojnejša  P
In končno: v srednjem veku so mlinarji mleli      moko      vse do bele brez otrobov, ker so te potrebovali  P
so morali davek gosposki plačevati ne samo z      moko,      ampak tudi s prašiči. Skratka, pogrom proti  P
timijanovo vejico hitro popražim. Vroče gobe,      moko      (tu gre za občutek) in nariban parmezan ali  P
drugačna je kot tisti vampi v menzah, kjer kuhajo z      moko.     Slastno.   P
kot pri sosedih. Če bi kupovali mleko, olje,      moko,      sladkor, kolo in navaden jogurt (vse blagovna  P
statistiki, vlomilci ne brskajo po kuhinji, med      moko,      rižem in drugimi živili. Še bolj varne so v  P
koruze, ki jih seje, trdinke, dajejo kakovostno      moko      in zdrob, prav tako so primerne za seme, hibridna  P
inšpekcija. Vsako leto pride kakšna, pa ne po      moko!     Ampak me ne zafrkavajo, ker ne gre za prodajo  P
Za belo barvo uporabljajo rižev prah, belo      moko      ali puder in ima močan simbolen pomen: ponazarja  P
polnozrnatega kruha, pri peki ne morete pomagati samo z      moko,      prav tako ne z belim kruhom.Preden ga pobarvate  P
in čebulo. V vroče, stopljeno maslo vmešajte      moko.     Ko bo malo popražena, dodajajte toplo mleko in  P
surovo ali ga posušiš in tako dobiš kokosovo      moko.     S palmovimi listi pokrivajo strehe, tudi na luksuznih  P
kuhane, posušene in zmlete celo dajo nekakšno      moko.     Še liste je mogoče puliti in iz njih v loncu  P
prišla iz kakšnega gojišča, kjer jih hranijo z      moko      in ima meso potem mokast okus.Žal so jo malce  P
umirjeno pekoča. In niso je kaj dosti zgoščali z      moko.      Poleg »"šniclbataljona"« so udarne jedi pri  P
Kupila sem skuto in sirotko, pa sadje, domačo      moko      in zdrob, vsega po malem,« je bila obiskovalka  P
Gržević pojasnjuje, da so iz njih delali celo      moko      za kruh, samostojno pa so jih jedli predvsem  P
je bila deležna vsa družina, pa tudi živina,      moko      so zmleli iz več vrst žita, ponekod je veljalo  P
ohlajajoči se peči) posušili in suhe zmleli v      moko.     Kot primes krušni moki ali celo njen nadomestek  P
Ne. Bi si sposodili      moko      ali sol pri sosedi, če bi vam ju zmanjkalo?  P
kondenzirano mleko, kitajski zeleni čaj, sladkor, riž,      moko,      vrečke s pralnim praškom znamke Kline, plinske  P
dober recept za kvašeno testo: v posodo stresite      moko      in v sredini naredite jamico za kvasno mešanico  P
sladkorja, glukoze. Ste že kdaj pri kuhi mešali      moko      (škrob) v vodi?Verjetno veste, da moka nekaj  P
kritizira poleg rafiniranega olja in sladkorja tudi      moko,      mleko, sir in jogurt.Ljudje stare kamene dobe  P
mleto rženo, ajdovo, pirino, pšenično in koruzno      moko,      ki jo zmeljejo tudi v tamkajšnjem lesenem mlinu  P
cene za deset do 12 odstotkov), testenine in      moko      pa so po lanskih dveh podražitvah še enkrat  P
mleka, sok ene limone in postopoma dodajamo      moko.      1,5 l mleka zavremo v večji posodi, vanj vlijemo  P
Tip AB je pravzaprav edini, ki dobro prenaša      moko,      posebno polnozrnato.Ne pozabite, da je notranjost  P
jedilnika črtate najhujša morebitna krivca: pšenično      moko      in čokolado. Občutljiv stik med ramo in roko  P
negibnega mesa, ki jim rečemo piščanci, na belo      moko,      na neznanske količine alkohola, ki ga na petkov  P
nekaj oliv, origano, morsko sol. Priprava:      Moko      na hitro zamesimo s soljo, oljem in vodo v voljno  P
dobro osolimo. Ko zavre, vsujemo vanjo ajdovo      moko.     V vodi je ne razmešamo, ampak pustimo v kepi  P
in piškoti, saj večinoma vsebujejo pšenično      moko.     Mirno lahko jem krompir, ajdovo in proseno kašo  P
tudi tja, kjer ga ne bi pričakovali. Denimo, z      moko      ali škrobom poprašijo krompirjev čips (tako  P
razmešamo maslo in sladkor, nato pa dodamo jajca,      moko,      presejano skupaj s pecilnim praškom, začimbe  P
ohladimo. Ohlajenemu krompirju dodamo sol, jajci in      moko.     Hitro zgnetemo testo, oblikujemo njoke in jih  P
toplotno obdelane hrane. S prežganjem s praženo      moko,      z maščobami ali brez njih, zgostimo juhe in  P
čebulo najprej svetlo prepražimo, nato dodamo      moko,      še malo prepražimo do zaželene barve in dodamo  P
začimbe. Za temno prežganje pa najprej prepražimo      moko,      da zarumeni, nato dodamo čebulo, in ko zarumeni  P
belo »prežganje«, ki ga pripravimo tako, da      moko      prepražimo oziroma samo premešamo z maščobo  P
V primerjavi s temnim, rjavim prežganjem, ko      moko      dlje pražimo, je bešamel razmeroma zdrav dodatek  P
praženih živil. Denimo, če praženi čebuli dodamo      moko      in mešanico samo dobro premešamo in takoj zalijemo  P
Priprava: Sojino in pirino oziroma pšenično      moko      vsujemo v skledo, ju premešamo s prsti, potem  P
v skledo, ju premešamo s prsti, potem pa na      moko      nadrobimo kvas in laneno seme.Dodamo sol in  P
nežveplanih suhih sliv ali marelic. Priprava:      Moko      na hitro popražimo v suhi teflonski ponvi, potem  P
Priprava : Na stopljenem maslu prepražimo      moko      le toliko, da zadiši (ne sme porjaveti).Zalijemo  P
trd sneg ter ga premešamo rumenjakovi masi z      moko      in pecilnim praškom.Testo enakomerno porazdelimo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  478 578 678 778 878 978 1.078 1.178 1.278 1.378 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA