nova beseda iz Slovenije

meso (6.619-6.718)


20 g) francoske štruce Priprava: Piščančje      meso      začinite s poprom.Fileje zavijte v rezine slanine  P
zavijte v rezine slanine. Na segretem olju pecite      meso      na vsaki strani približno 5 minut.Ohrovt narežite  P
Pokrito dušite približno 10 minut.      Meso      vzemite iz ponve in dajte na toplo.Na ostanku  P
Začinite.      Meso      razrežite, postrezite z ohrovtom in prelijte  P
kuhajte približno 10 minut. Medtem narežite      meso      na trakove.Maščobo segrejte in ob stalnem obračanju  P
Maščobo segrejte in ob stalnem obračanju pecite      meso      približno 3 minute.Brstični ohrovt odcedite  P
majhen pekač, premešajte brstični ohrovt in      meso      ter dajte v pekač.Začinite s soljo, poprom in  P
dodajte olje, nato v njem od 4 do 5 minut pecite      meso.     Sol raztopite v šestih žlicah vode, dodajte jušno  P
žlicah vode, dodajte jušno osnovo in zavrite.      Meso      začinite.Polovico zeljne solate položite na  P
nekaj nastrgane limonine lupine Priprava:      Meso      skupaj s poprovimi zrni kuhajte v 200 ml vode  P
povzemamo nekaj njihovih ugotovitev. Št. 1:      meso      S kemikalijami so najbolj obremenjeni mesni  P
in stokrat večje kot v zelenjavi in sadju.      Meso      vsebuje tudi veliko ostankov hormonov in antibiotikov  P
svežo papriko, moko, jajce, olje in začimbe.      Meso      zrežemo na majhne kocke, čebulo sesekljamo.  P
lovorov list in ščepec majarona. Kuhamo, da se      meso      zmehča, nato zgostimo z žlico moke, razžvrkljane  P
jesenskih dobrotah, nas rado zanese: prekajeno      meso,      domače klobase, tolsta Martinova gos in podobne  P
smo lahko: »Kako da je kruh tako drag, naša      meso      in kri pa tako poceni?«,»Organizirajte resničnostni  P
cvetače, pest širokih rezancev, olje in začimbe.      Meso      zrežemo na manjše kocke in ga popražimo na žlici  P
itajskega zelja, 4 sveže paprike, olje in začimbe.      Meso      zrežemo na trakove, jih na malo olja zlato rumeno  P
Oboje dodamo čebuli, dušimo pet minut, dodamo      meso,      solimo in popramo, prilijemo nekaj žlic vode  P
litra paradižnikovega kečupa, olje in začimbe.      Meso      zmeljemo skupaj s čebulo, dodamo riž, sol in  P
razsodbe in medijskega linča. Kakovostno in varno      meso      Kaj nam pove etiketa na mesu?   P
Vsak kupec si zagotovo želi vedeti, ali je      meso,      ki ga je ravnokar kupil v trgovini, zares kakovostno  P
vzreje do zakola oziroma od hleva do mize.      Meso      mora biti po zakonu primerno označeno, saj je  P
označbe najdemo na embalaži, da kupec laže loči      meso      v prodajalni, med drugim pa mora biti pri prašičjem  P
najdemo na živilu ali neposredno ob živilu.      Meso      je lahko označeno tudi z nekaterimi drugimi  P
drugo. Kako vedeti, od kod prihaja goveje      meso?      Po zakonu se pri nas goveje meso obvezno  P
goveje meso? Po zakonu se pri nas goveje      meso      obvezno označuje.Taka označba je vir pomembnih  P
Kupci, ki želijo vedeti, od kod prihaja goveje      meso,      lahko to informacijo poiščejo v centralnem registru  P
repe, olje in začimbe. Čebulo sesekljamo,      meso      zrežemo na kocke, oboje dušimo na treh žlicah  P
## Naslov Izjave tedna »Konjsko      meso      je v Sloveniji zelo priljubljeno.Ko ga boste  P
ukinitev živinoreje ter obvešča javnost o tem, da      meso      ni več potrebno za človeško prehrano.Sam Valpatič  P
v kopalkah, ki malo pokomentira tam prisotno      meso      ali pa sproži val smeha, ko po dveh minutah  P
Dolgoletno sodelovanje se še enkrat udejani v      meso      in kri (no ja, v blago in šive).Časa je malo  P
Zvezdari ali Proleće na Obilićevem vencu), mešano      meso      (Opanak na Bulevarju ali Kolarac v Knez  P
bo še kar nekaj vode, preden bo interna šala      meso      postala: »Včasih si pravimo, da bodo naši otroci  P
rdečega in belega, žrtve in rablja. Je sprava      meso      postala? koncert   P
letos zamuja tudi zima. Kakšnega izvora je      meso      in ali je glede na ugodno ceno živina morda  P
Rabelj in žrtev.      Meso      in kost. Pokazati oba pola, enak izhod iz zgodovinsk  P
šestdesetimi leti travmatično grizlo in trgalo šibko      meso.     “Avtentične ostanke iz druge svetovne vojne  P
blagoslovljeno vodo. To storijo zato, da se      meso      ne bi pokvarilo, in seveda zato, da duša ubitega  P
izrazito škodljivo in strašansko neumno, saj da      meso      ne samo nepopravljivo škodi človeškemu organizmu  P
lahko neposredno škodujejo tudi srčni mišici.      Meso      je dejavnik tveganja pri pojavih putike, nekaterih  P
žveplovodik, ki povzroča črevesna vnetja, saj se      meso      razgradi v snovi, ki so strup za jetra.Po raziskavah  P
atentatu na našo lupino tudi način, kako se to      meso      v sodobni družbi prideluje.Množična reja danes  P
sistemu navdušenega mesojedca. Nenazadnje vsebuje      meso      mnoge nasičene maščobne kisline, ki so krive  P
poslabšala par blazno neprijetnih simptomov kot      meso,      pa četudi gre za najbelejšega v voku pripravljenega  P
pridela doma. Dovoljene so klobase in prašičje      meso      s prikuho.Poleg prostorov za osmico in točenja  P
približno 160 do 180 kilogramov. Takrat sta      meso      in pršut najbolj sočna.Radovan Šemec: »Najmanj  P
rejci bolj pozorni. »Prašiči imajo najboljše      meso,      če jih krmiš z domačo hrano, kot je pesa, krompir  P
Dobivajo »kulturno primerne« obroke (muslimani celo      meso      ustrezno zaklanih živali), vsi imajo možnost  P
pogled na mesnine še posebej presunljiv: “Tudi      meso      bo blagoslovljeno, kar pomeni jagenjčka, samega  P
stavko, s katero naj bi predsednika Carlosa      Meso      prisilile k odstopu, ker je odobril izvoz zemeljskega  P
se muslimanom ne ponudi drugega kot svinjsko      meso.     Med vojno, ko smo bili odvisni od humanitarne  P
spoštovati posta, celo na veliki petek so lahko jedli      meso,      kar je bil za druge ljudi velik greh.Bili so  P
je začelo vsesplošno nezaupanje v slovensko      meso.     Ali mislite, da smo lahko resni konkurenti s  P
borote«. Nabrekle bule slednjega izrežemo, da je      meso      videti bolj okusno.Nato pa vse kose še enkrat  P
ponovno dobro nasolimo in popopramo. Tako je      meso      pripravljeno za vsakodnevni krožnik. Najprej  P
maneči ali marimono in od kosti izrežemo čisto      meso.      Z mačeto ga na drobno sesekljamo, dodamo sol  P
uporabimo tri vrste mesa, poleg opičjega še      meso      pake (velik glodavec) in pava (džungelski divji  P
smo prej rahlo prepražili čebulo in česen. Ko      meso      rahlo porjavi, dodamo zelenjavo, ki je ravno  P
nevarnimi šilastimi zobmi. Je izrednega okusa,      meso      pa je zelo kompaktno, a hitro pokvarljivo, zato  P
tako dodamo s spodnjega dela oklepa ostrgano      meso.     To skledico, ki je pravzaprav zgornji del oklepa  P
izgrebeno jamico in jo obsujemo z žerjavico.      Meso      v oklepu pokapljamo z oljem, posolimo in popopramo  P
odvisno od velikosti tapirja. Sicer pa je      meso      tapirja uporabno za vse vrste priprav, kajti  P
drobovina, čeprav jo, začuda, Indijanci odmetavajo.      Meso      obeh mačk pripravljamo na enak način.Čez noč  P
limonino listje in malo soli. Naslednje jutro      meso      odcedimo, ga pustimo, da se odteče, ter ga nasolimo  P
sadeže palme čonte ali motakuja. Pri serviranju      meso      prekrijemo s tankimi rezinami limone ali pomaranče  P
borote"«. Nabrekle bule slednjega izrežemo, da je      meso      videti bolj okusno.Nato pa vse kose še enkrat  P
ponovno dobro nasolimo in popopramo. Tako je      meso      pripravljeno za vsakodnevni krožnik. Najprej  P
maneči ali marimono in od kosti izrežemo čisto      meso.      Z mačeto ga na drobno sesekljamo, dodamo sol  P
uporabimo tri vrste mesa, poleg opičjega še      meso      pake (velik glodavec) in pava (džungelski divji  P
smo prej rahlo prepražili čebulo in česen. Ko      meso      rahlo porjavi, dodamo zelenjavo, ki je ravno  P
nevarnimi šilastimi zobmi. Je izrednega okusa,      meso      pa je zelo kompaktno, a hitro pokvarljivo, zato  P
tako dodamo s spodnjega dela oklepa ostrgano      meso.     To skledico, ki je pravzaprav zgornji del oklepa  P
izgrebeno jamico in jo obsujemo z žerjavico.      Meso      v oklepu pokapljamo z oljem, posolimo in popopramo  P
odvisno od velikosti tapirja. Sicer pa je      meso      tapirja uporabno za vse vrste priprav, kajti  P
drobovina, čeprav jo, začuda, Indijanci odmetavajo.      Meso      obeh mačk pripravljamo na enak način.Čez noč  P
limonino listje in malo soli. Naslednje jutro      meso      odcedimo, ga pustimo, da se odteče, ter ga nasolimo  P
palme čonte ali "motakuja". Pri serviranju      meso      prekrijemo s tankimi rezinami limone ali pomaranče  P
jedilnik, poleg rib zelo priljubljeno tudi človeško      meso«     .Taylor omenja tudi arheološke dokaze.   P
vreznine, ki so kazale, da so z lobanj odrezali      meso.     V prejšnjih raziskavah je White podobne ureznine  P
so jih res razsekali, to še ne pomeni, da so      meso      tudi pojedli. A v preteklem letu ali dveh  P
nahajališču so skoraj zagotovo kuhali človeško      meso.      Vendar ‐ so ga tudi pojedli?  P
rastlinske hrane in je najverjetneje jedel le      meso.     Če bi v človeških iztrebkih našli človeške proteine  P
test pozitiven le, če bi osebek zaužil človeško      meso.     In test je bil pozitiven, tako da je Marlar dobil  P
na tem nahajališču morda res uživali človeško      meso«     , pravi Arens.»Ne dokazuje pa, da je bilo ta  P
hranili z drugimi prašiči, še preden je njihovo      meso      postalo tudi človekova hrana, podobno, kot je  P
da so naši predniki redno uživali človeško      meso.      Taylor pravi, da je to tabu, ki ga bo treba  P
Vincijevega Kanona proporcev. To je kakopak      meso      - no, kljuka - za njegovo vnukinjo, Sophie Neveu  P
hormonizirano, komercialno vzrejeno živalsko      meso      (zelo verjetno tudi hormonizirano mleko). Moški  P
istospolni usmerjenosti. Vendar se s tezo, da      meso      in mesni izdelki povzročajo feminiziranje moških  P
rudimentarni Balkanci, ki jim je poleg šnopca ravno      meso      osnovno živilo, brez katerega ne morejo preživeti  P
ustvarjati moškega spolnega hormona. Njihovo      meso      je torej preplavljeno z ženskimi hormoni ...Te  P
delovni teden, bolj pri srcu ragbi ‐ tam gre      meso      na meso.Kot bi se spopadli dve vojski. 5   P
teden, bolj pri srcu ragbi ‐ tam gre meso na      meso.     Kot bi se spopadli dve vojski. 5   P
natančno preučiti življenjski ciklus vseh živil. »     Meso,      pridelano v bližnjih krajih, je v redu.A upoštevati  P
je bila edino konzervirno sredstvo za ribe in      meso.     V času Dubrovniške republike in tudi kasneje  P
egetarijanec, da pa je blazno pozoren na to, kaj jé.      Meso      jé praviloma dvakrat na teden, od tega enkrat  P
na teden, od tega enkrat ribe in drugič belo      meso.      »Hja, trudim se, ne?  P
nima smisla kakorkoli hvaliti s tem, da jem      meso      samo dvakrat na teden.Vsekakor se mi zdi,  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  5.819 5.919 6.019 6.119 6.219 6.319 6.419 6.519 6.619 6.719 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA