nova beseda iz Slovenije
20 g) francoske štruce Priprava: Piščančje | meso | začinite s poprom.Fileje zavijte v rezine slanine | P |
zavijte v rezine slanine. Na segretem olju pecite | meso | na vsaki strani približno 5 minut.Ohrovt narežite | P |
Pokrito dušite približno 10 minut. | Meso | vzemite iz ponve in dajte na toplo.Na ostanku | P |
Začinite. | Meso | razrežite, postrezite z ohrovtom in prelijte | P |
kuhajte približno 10 minut. Medtem narežite | meso | na trakove.Maščobo segrejte in ob stalnem obračanju | P |
Maščobo segrejte in ob stalnem obračanju pecite | meso | približno 3 minute.Brstični ohrovt odcedite | P |
majhen pekač, premešajte brstični ohrovt in | meso | ter dajte v pekač.Začinite s soljo, poprom in | P |
dodajte olje, nato v njem od 4 do 5 minut pecite | meso. | Sol raztopite v šestih žlicah vode, dodajte jušno | P |
žlicah vode, dodajte jušno osnovo in zavrite. | Meso | začinite.Polovico zeljne solate položite na | P |
nekaj nastrgane limonine lupine Priprava: | Meso | skupaj s poprovimi zrni kuhajte v 200 ml vode | P |
povzemamo nekaj njihovih ugotovitev. Št. 1: | meso | S kemikalijami so najbolj obremenjeni mesni | P |
in stokrat večje kot v zelenjavi in sadju. | Meso | vsebuje tudi veliko ostankov hormonov in antibiotikov | P |
svežo papriko, moko, jajce, olje in začimbe. | Meso | zrežemo na majhne kocke, čebulo sesekljamo. | P |
lovorov list in ščepec majarona. Kuhamo, da se | meso | zmehča, nato zgostimo z žlico moke, razžvrkljane | P |
jesenskih dobrotah, nas rado zanese: prekajeno | meso, | domače klobase, tolsta Martinova gos in podobne | P |
smo lahko: »Kako da je kruh tako drag, naša | meso | in kri pa tako poceni?«,»Organizirajte resničnostni | P |
cvetače, pest širokih rezancev, olje in začimbe. | Meso | zrežemo na manjše kocke in ga popražimo na žlici | P |
itajskega zelja, 4 sveže paprike, olje in začimbe. | Meso | zrežemo na trakove, jih na malo olja zlato rumeno | P |
Oboje dodamo čebuli, dušimo pet minut, dodamo | meso, | solimo in popramo, prilijemo nekaj žlic vode | P |
litra paradižnikovega kečupa, olje in začimbe. | Meso | zmeljemo skupaj s čebulo, dodamo riž, sol in | P |
razsodbe in medijskega linča. Kakovostno in varno | meso | Kaj nam pove etiketa na mesu? | P |
Vsak kupec si zagotovo želi vedeti, ali je | meso, | ki ga je ravnokar kupil v trgovini, zares kakovostno | P |
vzreje do zakola oziroma od hleva do mize. | Meso | mora biti po zakonu primerno označeno, saj je | P |
označbe najdemo na embalaži, da kupec laže loči | meso | v prodajalni, med drugim pa mora biti pri prašičjem | P |
najdemo na živilu ali neposredno ob živilu. | Meso | je lahko označeno tudi z nekaterimi drugimi | P |
drugo. Kako vedeti, od kod prihaja goveje | meso? | Po zakonu se pri nas goveje meso obvezno | P |
goveje meso? Po zakonu se pri nas goveje | meso | obvezno označuje.Taka označba je vir pomembnih | P |
Kupci, ki želijo vedeti, od kod prihaja goveje | meso, | lahko to informacijo poiščejo v centralnem registru | P |
repe, olje in začimbe. Čebulo sesekljamo, | meso | zrežemo na kocke, oboje dušimo na treh žlicah | P |
## Naslov Izjave tedna »Konjsko | meso | je v Sloveniji zelo priljubljeno.Ko ga boste | P |
ukinitev živinoreje ter obvešča javnost o tem, da | meso | ni več potrebno za človeško prehrano.Sam Valpatič | P |
v kopalkah, ki malo pokomentira tam prisotno | meso | ali pa sproži val smeha, ko po dveh minutah | P |
Dolgoletno sodelovanje se še enkrat udejani v | meso | in kri (no ja, v blago in šive).Časa je malo | P |
Zvezdari ali Proleće na Obilićevem vencu), mešano | meso | (Opanak na Bulevarju ali Kolarac v Knez | P |
bo še kar nekaj vode, preden bo interna šala | meso | postala: »Včasih si pravimo, da bodo naši otroci | P |
rdečega in belega, žrtve in rablja. Je sprava | meso | postala? koncert | P |
letos zamuja tudi zima. Kakšnega izvora je | meso | in ali je glede na ugodno ceno živina morda | P |
Rabelj in žrtev. | Meso | in kost. Pokazati oba pola, enak izhod iz zgodovinsk | P |
šestdesetimi leti travmatično grizlo in trgalo šibko | meso. | “Avtentične ostanke iz druge svetovne vojne | P |
blagoslovljeno vodo. To storijo zato, da se | meso | ne bi pokvarilo, in seveda zato, da duša ubitega | P |
izrazito škodljivo in strašansko neumno, saj da | meso | ne samo nepopravljivo škodi človeškemu organizmu | P |
lahko neposredno škodujejo tudi srčni mišici. | Meso | je dejavnik tveganja pri pojavih putike, nekaterih | P |
žveplovodik, ki povzroča črevesna vnetja, saj se | meso | razgradi v snovi, ki so strup za jetra.Po raziskavah | P |
atentatu na našo lupino tudi način, kako se to | meso | v sodobni družbi prideluje.Množična reja danes | P |
sistemu navdušenega mesojedca. Nenazadnje vsebuje | meso | mnoge nasičene maščobne kisline, ki so krive | P |
poslabšala par blazno neprijetnih simptomov kot | meso, | pa četudi gre za najbelejšega v voku pripravljenega | P |
pridela doma. Dovoljene so klobase in prašičje | meso | s prikuho.Poleg prostorov za osmico in točenja | P |
približno 160 do 180 kilogramov. Takrat sta | meso | in pršut najbolj sočna.Radovan Šemec: »Najmanj | P |
rejci bolj pozorni. »Prašiči imajo najboljše | meso, | če jih krmiš z domačo hrano, kot je pesa, krompir | P |
Dobivajo »kulturno primerne« obroke (muslimani celo | meso | ustrezno zaklanih živali), vsi imajo možnost | P |
pogled na mesnine še posebej presunljiv: “Tudi | meso | bo blagoslovljeno, kar pomeni jagenjčka, samega | P |
stavko, s katero naj bi predsednika Carlosa | Meso | prisilile k odstopu, ker je odobril izvoz zemeljskega | P |
se muslimanom ne ponudi drugega kot svinjsko | meso. | Med vojno, ko smo bili odvisni od humanitarne | P |
spoštovati posta, celo na veliki petek so lahko jedli | meso, | kar je bil za druge ljudi velik greh.Bili so | P |
je začelo vsesplošno nezaupanje v slovensko | meso. | Ali mislite, da smo lahko resni konkurenti s | P |
borote«. Nabrekle bule slednjega izrežemo, da je | meso | videti bolj okusno.Nato pa vse kose še enkrat | P |
ponovno dobro nasolimo in popopramo. Tako je | meso | pripravljeno za vsakodnevni krožnik. Najprej | P |
maneči ali marimono in od kosti izrežemo čisto | meso. | Z mačeto ga na drobno sesekljamo, dodamo sol | P |
uporabimo tri vrste mesa, poleg opičjega še | meso | pake (velik glodavec) in pava (džungelski divji | P |
smo prej rahlo prepražili čebulo in česen. Ko | meso | rahlo porjavi, dodamo zelenjavo, ki je ravno | P |
nevarnimi šilastimi zobmi. Je izrednega okusa, | meso | pa je zelo kompaktno, a hitro pokvarljivo, zato | P |
tako dodamo s spodnjega dela oklepa ostrgano | meso. | To skledico, ki je pravzaprav zgornji del oklepa | P |
izgrebeno jamico in jo obsujemo z žerjavico. | Meso | v oklepu pokapljamo z oljem, posolimo in popopramo | P |
odvisno od velikosti tapirja. Sicer pa je | meso | tapirja uporabno za vse vrste priprav, kajti | P |
drobovina, čeprav jo, začuda, Indijanci odmetavajo. | Meso | obeh mačk pripravljamo na enak način.Čez noč | P |
limonino listje in malo soli. Naslednje jutro | meso | odcedimo, ga pustimo, da se odteče, ter ga nasolimo | P |
sadeže palme čonte ali motakuja. Pri serviranju | meso | prekrijemo s tankimi rezinami limone ali pomaranče | P |
borote"«. Nabrekle bule slednjega izrežemo, da je | meso | videti bolj okusno.Nato pa vse kose še enkrat | P |
ponovno dobro nasolimo in popopramo. Tako je | meso | pripravljeno za vsakodnevni krožnik. Najprej | P |
maneči ali marimono in od kosti izrežemo čisto | meso. | Z mačeto ga na drobno sesekljamo, dodamo sol | P |
uporabimo tri vrste mesa, poleg opičjega še | meso | pake (velik glodavec) in pava (džungelski divji | P |
smo prej rahlo prepražili čebulo in česen. Ko | meso | rahlo porjavi, dodamo zelenjavo, ki je ravno | P |
nevarnimi šilastimi zobmi. Je izrednega okusa, | meso | pa je zelo kompaktno, a hitro pokvarljivo, zato | P |
tako dodamo s spodnjega dela oklepa ostrgano | meso. | To skledico, ki je pravzaprav zgornji del oklepa | P |
izgrebeno jamico in jo obsujemo z žerjavico. | Meso | v oklepu pokapljamo z oljem, posolimo in popopramo | P |
odvisno od velikosti tapirja. Sicer pa je | meso | tapirja uporabno za vse vrste priprav, kajti | P |
drobovina, čeprav jo, začuda, Indijanci odmetavajo. | Meso | obeh mačk pripravljamo na enak način.Čez noč | P |
limonino listje in malo soli. Naslednje jutro | meso | odcedimo, ga pustimo, da se odteče, ter ga nasolimo | P |
palme čonte ali "motakuja". Pri serviranju | meso | prekrijemo s tankimi rezinami limone ali pomaranče | P |
jedilnik, poleg rib zelo priljubljeno tudi človeško | meso« | .Taylor omenja tudi arheološke dokaze. | P |
vreznine, ki so kazale, da so z lobanj odrezali | meso. | V prejšnjih raziskavah je White podobne ureznine | P |
so jih res razsekali, to še ne pomeni, da so | meso | tudi pojedli. A v preteklem letu ali dveh | P |
nahajališču so skoraj zagotovo kuhali človeško | meso. | Vendar ‐ so ga tudi pojedli? | P |
rastlinske hrane in je najverjetneje jedel le | meso. | Če bi v človeških iztrebkih našli človeške proteine | P |
test pozitiven le, če bi osebek zaužil človeško | meso. | In test je bil pozitiven, tako da je Marlar dobil | P |
na tem nahajališču morda res uživali človeško | meso« | , pravi Arens.»Ne dokazuje pa, da je bilo ta | P |
hranili z drugimi prašiči, še preden je njihovo | meso | postalo tudi človekova hrana, podobno, kot je | P |
da so naši predniki redno uživali človeško | meso. | Taylor pravi, da je to tabu, ki ga bo treba | P |
Vincijevega Kanona proporcev. To je kakopak | meso | - no, kljuka - za njegovo vnukinjo, Sophie Neveu | P |
hormonizirano, komercialno vzrejeno živalsko | meso | (zelo verjetno tudi hormonizirano mleko). Moški | P |
istospolni usmerjenosti. Vendar se s tezo, da | meso | in mesni izdelki povzročajo feminiziranje moških | P |
rudimentarni Balkanci, ki jim je poleg šnopca ravno | meso | osnovno živilo, brez katerega ne morejo preživeti | P |
ustvarjati moškega spolnega hormona. Njihovo | meso | je torej preplavljeno z ženskimi hormoni ...Te | P |
delovni teden, bolj pri srcu ragbi ‐ tam gre | meso | na meso.Kot bi se spopadli dve vojski. 5 | P |
teden, bolj pri srcu ragbi ‐ tam gre meso na | meso. | Kot bi se spopadli dve vojski. 5 | P |
natančno preučiti življenjski ciklus vseh živil. » | Meso, | pridelano v bližnjih krajih, je v redu.A upoštevati | P |
je bila edino konzervirno sredstvo za ribe in | meso. | V času Dubrovniške republike in tudi kasneje | P |
egetarijanec, da pa je blazno pozoren na to, kaj jé. | Meso | jé praviloma dvakrat na teden, od tega enkrat | P |
na teden, od tega enkrat ribe in drugič belo | meso. | »Hja, trudim se, ne? | P |
nima smisla kakorkoli hvaliti s tem, da jem | meso | samo dvakrat na teden.Vsekakor se mi zdi, | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 5.819 5.919 6.019 6.119 6.219 6.319 6.419 6.519 6.619 6.719 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |