nova beseda iz Slovenije

meso (5.919-6.018)


večje količine hrane, bogate z beljakovinami (     meso)      in vlakninami (solate).Ker pa imajo naša prebavila  P
kar mi je uspelo vtisniti v svoje mehko zavito      meso      pod čelado, so bili odlična rit na tankem belem  P
Michael Clayton, koncert Pankrti, gledališče Mlado      meso      v Mladinskem gledališču, razstava Monochrom  P
Najboljša jed in lokacija?      Meso,      riž, testenine, ... mamina kuhinja. Pijača?   P
lokacija? Jem zelo rad in zelo veliko, predvsem      meso      in krompir.Lokacija je kar doma, saj imam od  P
ravnovesje pekoče-kislo-sladkega okusa. Kar zadeva      meso,      Tajci skuhajo vse, od oči do repa.Na krožniku  P
sestavin masajskega jedilnika, ki vsebuje še      meso      in živalsko kri, ki jo govedu puščajo pri živem  P
tehtal tri kilograme, torej skupaj 72 kilogramov.      Meso      so zasegli. V nadaljnjem postopku so dognali  P
Ob prihodu policista sta psa še vedno jedla      meso      ene od pobitih živali.Ker lastnika nista primerno  P
vrečki. Moški je hitro dodal, da je v njih      meso,      moža v modrem pa sta našla zamrznjene kljunače  P
je ponoči vlomil lopov ter ukradel gotovino,      meso,      alkoholne pijače in cigarete.Podjetje je oškodoval  P
brinovih vej sušili v paci dobro pripravljeno      meso.     Dim iz brinovih vej da najboljšo aromo.«   P
slovenski recept za dobro salamo narekuje le      meso,      sol, poper, česen in vodo, drugega si naši predniki  P
Setev koruze (Foto: Jože Žerdin)      Meso      iz tünke in rdečka (Foto: Jože Žerdin) ***  P
kolin vedno manj, po novih navadah se sveže      meso      največkrat shrani v zamrzovalniku. Vseeno je  P
cvrčeče maščobe na dnu, ki jo z žlico polijejo čez      meso.     Zraven postrežejo paradižnikovo solato s čebulo  P
zelenjavo ali ko pri mesarju izbira ustrezno      meso,      ki ga v vakuumskih vrečkah zori sam. In le  P
preden bi kaj ukrenila.« Kako sta združljiva      meso      in joga? »V jogi naj bi bile mišice prožne  P
in joga? »V jogi naj bi bile mišice prožne,      meso      pa jih otrdi.Zelenjava jih podaljša in raztegne  P
meni sestavlja 98 odstotkov rib, preostanek je      meso.      Tokrat so odgovorni pri Michelinu o ocenjevanju  P
specialitete, med drugim braai (na žaru pečeno      meso)     . Marec (od 22. do 24.) prinaša težko pričakovani  P
so naši mehurčki. To je grobo mleto svinjsko      meso,      ki ga napolnimo, podobno kot želodec.Kuhamo  P
živeli od nje. Zato pridelujemo in predelujemo      meso,      nimamo pa časa, da bi tarnali ali stavkali.  P
Priporoča se vsa zelena in rdeča zelenjava, rdeče      meso,      kamor uvrščamo govedino in konjsko meso, in  P
rdeče meso, kamor uvrščamo govedino in konjsko      meso,      in vsi oreščki: lešniki, orehi, indijski orehi  P
da se naredijo značilna ušesca. Kozličkovo      meso      je bilo mehko kot maslo, saj jih dobivajo od  P
mariniranega dve minuti pražil na maslu, tako da je      meso      na sredini ostalo rdeče, potem ga je povaljal  P
žit so porabili za živinsko krmo, saj je imelo      meso      poleg kruha takrat veliko veljavo.Tako so v  P
zlasti pernata, ob posebnih priložnostih pa tudi      meso      divjih prašiča, zajca ali srne.Seveda so poznali  P
ne kot krapi v naši Italiji. Sedmič, kozje      meso,      ki je plavalo v žafranasto rumeni juhi; osmič  P
po mojem kuhanega v krvi, ki ji sicer pravijo      meso      v temi.Desetič, cvrtnjak z žajbljem in več jurčkov  P
TOPLA IN MASTNA. KDOR JO UŽIVA, BO IMEL PRAVO      MESO      IN PRAVO KRI, ZVEDRILA MU BO TUDI ČUTE IN DUHA  P
ali slej zbolel, svari Hildegarda. ZA ZDRAVO      MESO      IN KRI Pira je starodavna in v sodobnem času  P
najbolje prenašajo. Kdor jo uživa, bo imel pravo      meso      in pravo kri, razvedrila mu bo tudi čute in  P
morskimi želvami, žabami, ostrigami, polži,      meso      so ponujali tudi na mesarskih stojnicah, ne  P
še koštrunovo, telečje, kozličje in svinjsko      meso,      ki je bilo najpogosteje v prekajeni obliki.  P
kmečkih kosil ob nedeljah (goveja juha z rezanci,      meso,      pražen krompir, solata, sladica), so ustanovili  P
petelini, ki imajo zelo sočno in hkrati čvrsto      meso.     Pri Kunstovih vam bodo brez dvoma ponudili le  P
skopljenjem odvzamejo moško moč, boljše in okusnejše      meso.     Kopuni so v primerjavi s srboritimi petelini  P
Šempeter brez strahu vstopijo tudi tisti, ki jim za      meso      ni preveč mar ali ga sploh ne jedo.Iz babičinih  P
tekmovalce, ki v tričlanskih ekipah režejo čebulo in      meso      in potem vse skupaj kuhajo v majhnih kotličkih  P
krvoses, če je njegova mati med nosečnostjo užila      meso      živali, ki jo je raztrgala zver.Otroke so radi  P
hranil s figami, saj je verjel, da bo njihovo      meso      zato še boljše.Izumil je precej jedi, ki so  P
kmečkih kosil ob nedeljah (goveja juha z rezanci,      meso,      pražen krompir, solata, sladica), je ustanovila  P
Prekmurju, začeli dodajati še krompir in divjačinsko      meso.     Tudi izraz golaž je madžarskega izvora, torej  P
pecite še eno uro. Odstranite folijo, in če je      meso      že mehko, ga razrežite na kose in prelijte s  P
preprosta, pusta in strogo vegetarijanska. Za      meso      so morali gostje posebej doplačati in zato se  P
smetane. Vse skupaj naj se še nekaj časa duši, da      meso      vpije smetano, omaka pa se zgosti in zgladi  P
česen popražimo na vročem maslu, dodamo zmleto      meso,      in ko je dobro zapečeno, še paradižnikov pire  P
mnogi še danes pravijo, da sta blago in mehko      meso,      na drugi strani pa hrustljava kožica njihovih  P
narezano čebulo in 2 fileta piščančjih prsi. Ko      meso      in čebula pozlatita, dodajte kg očiščenega  P
nimata, imata pa psa Reksija. Potem smo pekli      meso      na žaru, jaz sem se igrala s psom, njemu je  P
posebno skupino užitnih morskih živali, katerih      meso      je okusno, malo slajše in žilavo«.S takšnimi  P
pokojnika, kar spominja na začinjeno in zavito      meso,      ki ga damo v pečico, da bi izgubilo svoje surove  P
Kuhana govedina v solati Kuhano goveje      meso      vzemi iz lonca (dobro je tudi mrzlo), osoli  P
težko približno 1 kg. Sfiletirajte in ločite      meso      od vseh kosti ter ga narežite na kockice skupaj  P
peteršilja, ščep ostre paprike, sol po okusu, olje.      Meso      kuhamo skupaj s čebulo, narezano na četrtinke  P
Olupimo krompir in ga skuhamo. Ko se      meso      ohladi, ga zmeljemo in popražimo skupaj z lovorovim  P
zaklala kokoš, na pladnju zbrala njeno kri,      meso      raztrgala na več kosov in vsakemu vdahnila novo  P
na zlatem plitvem pladnju zbrala njeno kri,      meso      raztrgala na več kosov in vsakemu vdahnila novo  P
dolijte 1 l belega vina in počakajte, da se      meso      zmehča, omaka pa zgosti.Potem posolite in popoprajte  P
prašiča Tako je Orion vsak večer prinašal      meso      in kožo ubitih živali, in ko je opravil nalogo  P
napadale. Tako je vsak večer lovec prinašal      meso      in kožo ubitih živali, in ko je opravil nalogo  P
silni, strašni in vztrajni so bili, uživali      meso      svojih žrtev, prepričani, da tako prevzamejo  P
Ko na eni strani nastane hrustljava skorjica,      meso      obrnite, dodajte precejeno zelenjavo iz pace  P
BOGOVI V LONCU Mesalinino sladko      meso      Nič ne more tako okrepiti spolne moči kakor  P
fileja samo toliko, da se mu zaprejo pore. Ko      meso      pozlati, ga vzemite iz masti.V mast od pečenja  P
BOGOVI V LONCU      Meso      Mitrovega bika Mitri mnogi prinašajo goveda  P
pustite v marinadi iz razredčenega kisa in vina.      Meso      potem odcejajte ter dolgo pecite in dušite v  P
nastrganega stebla zelene, 3 nastrganih čebul, dokler      meso      in omaka ne potemnita.Meso razrežite in vrnite  P
nastrganih čebul, dokler meso in omaka ne potemnita.      Meso      razrežite in vrnite v omako, v katero ste medtem  P
1 dl proška in 2 dl rdečega vina, dokler se      meso      povsem ne zmehča, omaka pa postane gosta in  P
iz Šmarce. Na ranah mu je začelo rasti divje      meso      in zdravnik Milan Cunder mu ga je moral v bolniški  P
manjše, saj si je treba predstavljati še dlako,      meso      in maščobo, ki jo je imela žival,« pravi Kač  P
problemom. Naučimo njih in sebe, s čim polijemo      meso,      da je zadeva okej.Če smo že pri omaki, naj navijačem  P
jagnjetine razrežemo na štirideset enakih koščkov.      Meso      solimo, popramo, dodamo ščepec rožmarina, po  P
Namesto jagnjetine lahko vzamete katero koli      meso,      v marinadi bo postalo sočnejše, mehkejše in  P
kilograma ovčjih beder, posutih s koruzno moko (da      meso      ohrani sočnost), 1 kg zelja, 1 kg ohrovta, 2  P
pecite pod peko ali v pečici. Po pol ure obrnite      meso,      ga spet pomokajte in pecite še približno 45  P
Odstranimo semena in paprike nadevamo. Nadev:      meso      dobro zmeljemo.Na maščobi prepražimo sesekljano  P
korenček in bambusov vršiček. Če pogrešate      meso,      vas to stane še nekaj dodatnih trenutkov.Drobne  P
Če želimo estetiko, predlagam trakce.      Meso      stresemo kar v skledo, kjer se je mešala zelenjava  P
dobrih deset minut lansiramo v pečico, da se      meso      rjavo zapeče.Ne prehitevamo in ne odpiramo pečice  P
bodo lahko uživali vsak dan, čeprav je njihovo      meso      tako cenjeno!'« Ko je učitelj končal pripoved  P
kličemo tatarski biftek, verjetno vsi poznate.      Meso      so stlačili pod sedlo, kjer se je presolilo  P
Laberij nedvomno prvi, ki je jedel svinjino.      Meso,      ki ga je sloviti Galen ljubil bolj kot katero  P
z uganko, kako najbolje pripraviti dragoceno      meso      gospoda prašiča.Po okusni pojedini iz svinjine  P
in timijana ter na lističe narezanega česna.      Meso      položite na namaščen pekač skupaj s krompirjem  P
pečici dobro specite z vseh strani. Ko dobi      meso      zlato skorjico, krompir pa postane mehak, meso  P
meso zlato skorjico, krompir pa postane mehak,      meso      še nekoliko razrežite v razpokah.Preden postrežete  P
oklep med kuhanjem dobil škrlatno barvo, okusno      meso      pa bo spolzelo po grlu ... in tako končalo to  P
preprosta, ampak počasi. Najprej potrebujemo mleto      meso.     Ta podatek nam določa, kakšna bo štruca na koncu  P
Pomembno je, da se zavedamo posledic. Mleto      meso      je najboljše, kadar ga mesar zmelje pred vašimi  P
sir, tudi gorgonzola, zmagovalno pa je, če med      meso      vgnetete na maslu spražena bučna semena, dobro  P
nerazpoznavne mase, ki jo težko okličemo za      meso.     Velikost se prilagaja velikosti s sezamom potresene  P
kosti) ali roast beefa. To je najmehkejše sočno      meso,      ki bo preneslo hitri del priprave.Mleto meso  P
meso, ki bo preneslo hitri del priprave. Mleto      meso      najprej solimo in popramo.Dodamo strt strok  P
oves in tako ostane dobra več tednov.« Goveje      meso      po francosko V lonec, v katerem se kuha goveje  P
francosko V lonec, v katerem se kuha goveje      meso,      prideni eno na šest delov razdeljeno ohrovtovo  P
dokler je mehko. Predno deneš na mizo, vzemi      meso      iz lonca, precedi juho, povezni zelenjavo v  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  5.419 5.519 5.619 5.719 5.819 5.919 6.019 6.119 6.219 6.319 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA