nova beseda iz Slovenije
večje količine hrane, bogate z beljakovinami ( | meso) | in vlakninami (solate).Ker pa imajo naša prebavila | P |
kar mi je uspelo vtisniti v svoje mehko zavito | meso | pod čelado, so bili odlična rit na tankem belem | P |
Michael Clayton, koncert Pankrti, gledališče Mlado | meso | v Mladinskem gledališču, razstava Monochrom | P |
Najboljša jed in lokacija? | Meso, | riž, testenine, ... mamina kuhinja. Pijača? | P |
lokacija? Jem zelo rad in zelo veliko, predvsem | meso | in krompir.Lokacija je kar doma, saj imam od | P |
ravnovesje pekoče-kislo-sladkega okusa. Kar zadeva | meso, | Tajci skuhajo vse, od oči do repa.Na krožniku | P |
sestavin masajskega jedilnika, ki vsebuje še | meso | in živalsko kri, ki jo govedu puščajo pri živem | P |
tehtal tri kilograme, torej skupaj 72 kilogramov. | Meso | so zasegli. V nadaljnjem postopku so dognali | P |
Ob prihodu policista sta psa še vedno jedla | meso | ene od pobitih živali.Ker lastnika nista primerno | P |
vrečki. Moški je hitro dodal, da je v njih | meso, | moža v modrem pa sta našla zamrznjene kljunače | P |
je ponoči vlomil lopov ter ukradel gotovino, | meso, | alkoholne pijače in cigarete.Podjetje je oškodoval | P |
brinovih vej sušili v paci dobro pripravljeno | meso. | Dim iz brinovih vej da najboljšo aromo.« | P |
slovenski recept za dobro salamo narekuje le | meso, | sol, poper, česen in vodo, drugega si naši predniki | P |
Setev koruze (Foto: Jože Žerdin) | Meso | iz tünke in rdečka (Foto: Jože Žerdin) *** | P |
kolin vedno manj, po novih navadah se sveže | meso | največkrat shrani v zamrzovalniku. Vseeno je | P |
cvrčeče maščobe na dnu, ki jo z žlico polijejo čez | meso. | Zraven postrežejo paradižnikovo solato s čebulo | P |
zelenjavo ali ko pri mesarju izbira ustrezno | meso, | ki ga v vakuumskih vrečkah zori sam. In le | P |
preden bi kaj ukrenila.« Kako sta združljiva | meso | in joga? »V jogi naj bi bile mišice prožne | P |
in joga? »V jogi naj bi bile mišice prožne, | meso | pa jih otrdi.Zelenjava jih podaljša in raztegne | P |
meni sestavlja 98 odstotkov rib, preostanek je | meso. | Tokrat so odgovorni pri Michelinu o ocenjevanju | P |
specialitete, med drugim braai (na žaru pečeno | meso) | . Marec (od 22. do 24.) prinaša težko pričakovani | P |
so naši mehurčki. To je grobo mleto svinjsko | meso, | ki ga napolnimo, podobno kot želodec.Kuhamo | P |
živeli od nje. Zato pridelujemo in predelujemo | meso, | nimamo pa časa, da bi tarnali ali stavkali. | P |
Priporoča se vsa zelena in rdeča zelenjava, rdeče | meso, | kamor uvrščamo govedino in konjsko meso, in | P |
rdeče meso, kamor uvrščamo govedino in konjsko | meso, | in vsi oreščki: lešniki, orehi, indijski orehi | P |
da se naredijo značilna ušesca. Kozličkovo | meso | je bilo mehko kot maslo, saj jih dobivajo od | P |
mariniranega dve minuti pražil na maslu, tako da je | meso | na sredini ostalo rdeče, potem ga je povaljal | P |
žit so porabili za živinsko krmo, saj je imelo | meso | poleg kruha takrat veliko veljavo.Tako so v | P |
zlasti pernata, ob posebnih priložnostih pa tudi | meso | divjih prašiča, zajca ali srne.Seveda so poznali | P |
ne kot krapi v naši Italiji. Sedmič, kozje | meso, | ki je plavalo v žafranasto rumeni juhi; osmič | P |
po mojem kuhanega v krvi, ki ji sicer pravijo | meso | v temi.Desetič, cvrtnjak z žajbljem in več jurčkov | P |
TOPLA IN MASTNA. KDOR JO UŽIVA, BO IMEL PRAVO | MESO | IN PRAVO KRI, ZVEDRILA MU BO TUDI ČUTE IN DUHA | P |
ali slej zbolel, svari Hildegarda. ZA ZDRAVO | MESO | IN KRI Pira je starodavna in v sodobnem času | P |
najbolje prenašajo. Kdor jo uživa, bo imel pravo | meso | in pravo kri, razvedrila mu bo tudi čute in | P |
morskimi želvami, žabami, ostrigami, polži, | meso | so ponujali tudi na mesarskih stojnicah, ne | P |
še koštrunovo, telečje, kozličje in svinjsko | meso, | ki je bilo najpogosteje v prekajeni obliki. | P |
kmečkih kosil ob nedeljah (goveja juha z rezanci, | meso, | pražen krompir, solata, sladica), so ustanovili | P |
petelini, ki imajo zelo sočno in hkrati čvrsto | meso. | Pri Kunstovih vam bodo brez dvoma ponudili le | P |
skopljenjem odvzamejo moško moč, boljše in okusnejše | meso. | Kopuni so v primerjavi s srboritimi petelini | P |
Šempeter brez strahu vstopijo tudi tisti, ki jim za | meso | ni preveč mar ali ga sploh ne jedo.Iz babičinih | P |
tekmovalce, ki v tričlanskih ekipah režejo čebulo in | meso | in potem vse skupaj kuhajo v majhnih kotličkih | P |
krvoses, če je njegova mati med nosečnostjo užila | meso | živali, ki jo je raztrgala zver.Otroke so radi | P |
hranil s figami, saj je verjel, da bo njihovo | meso | zato še boljše.Izumil je precej jedi, ki so | P |
kmečkih kosil ob nedeljah (goveja juha z rezanci, | meso, | pražen krompir, solata, sladica), je ustanovila | P |
Prekmurju, začeli dodajati še krompir in divjačinsko | meso. | Tudi izraz golaž je madžarskega izvora, torej | P |
pecite še eno uro. Odstranite folijo, in če je | meso | že mehko, ga razrežite na kose in prelijte s | P |
preprosta, pusta in strogo vegetarijanska. Za | meso | so morali gostje posebej doplačati in zato se | P |
smetane. Vse skupaj naj se še nekaj časa duši, da | meso | vpije smetano, omaka pa se zgosti in zgladi | P |
česen popražimo na vročem maslu, dodamo zmleto | meso, | in ko je dobro zapečeno, še paradižnikov pire | P |
mnogi še danes pravijo, da sta blago in mehko | meso, | na drugi strani pa hrustljava kožica njihovih | P |
narezano čebulo in 2 fileta piščančjih prsi. Ko | meso | in čebula pozlatita, dodajte kg očiščenega | P |
nimata, imata pa psa Reksija. Potem smo pekli | meso | na žaru, jaz sem se igrala s psom, njemu je | P |
posebno skupino užitnih morskih živali, katerih | meso | je okusno, malo slajše in žilavo«.S takšnimi | P |
pokojnika, kar spominja na začinjeno in zavito | meso, | ki ga damo v pečico, da bi izgubilo svoje surove | P |
Kuhana govedina v solati Kuhano goveje | meso | vzemi iz lonca (dobro je tudi mrzlo), osoli | P |
težko približno 1 kg. Sfiletirajte in ločite | meso | od vseh kosti ter ga narežite na kockice skupaj | P |
peteršilja, ščep ostre paprike, sol po okusu, olje. | Meso | kuhamo skupaj s čebulo, narezano na četrtinke | P |
Olupimo krompir in ga skuhamo. Ko se | meso | ohladi, ga zmeljemo in popražimo skupaj z lovorovim | P |
zaklala kokoš, na pladnju zbrala njeno kri, | meso | raztrgala na več kosov in vsakemu vdahnila novo | P |
na zlatem plitvem pladnju zbrala njeno kri, | meso | raztrgala na več kosov in vsakemu vdahnila novo | P |
dolijte 1 l belega vina in počakajte, da se | meso | zmehča, omaka pa zgosti.Potem posolite in popoprajte | P |
prašiča Tako je Orion vsak večer prinašal | meso | in kožo ubitih živali, in ko je opravil nalogo | P |
napadale. Tako je vsak večer lovec prinašal | meso | in kožo ubitih živali, in ko je opravil nalogo | P |
silni, strašni in vztrajni so bili, uživali | meso | svojih žrtev, prepričani, da tako prevzamejo | P |
Ko na eni strani nastane hrustljava skorjica, | meso | obrnite, dodajte precejeno zelenjavo iz pace | P |
BOGOVI V LONCU Mesalinino sladko | meso | Nič ne more tako okrepiti spolne moči kakor | P |
fileja samo toliko, da se mu zaprejo pore. Ko | meso | pozlati, ga vzemite iz masti.V mast od pečenja | P |
BOGOVI V LONCU | Meso | Mitrovega bika Mitri mnogi prinašajo goveda | P |
pustite v marinadi iz razredčenega kisa in vina. | Meso | potem odcejajte ter dolgo pecite in dušite v | P |
nastrganega stebla zelene, 3 nastrganih čebul, dokler | meso | in omaka ne potemnita.Meso razrežite in vrnite | P |
nastrganih čebul, dokler meso in omaka ne potemnita. | Meso | razrežite in vrnite v omako, v katero ste medtem | P |
1 dl proška in 2 dl rdečega vina, dokler se | meso | povsem ne zmehča, omaka pa postane gosta in | P |
iz Šmarce. Na ranah mu je začelo rasti divje | meso | in zdravnik Milan Cunder mu ga je moral v bolniški | P |
manjše, saj si je treba predstavljati še dlako, | meso | in maščobo, ki jo je imela žival,« pravi Kač | P |
problemom. Naučimo njih in sebe, s čim polijemo | meso, | da je zadeva okej.Če smo že pri omaki, naj navijačem | P |
jagnjetine razrežemo na štirideset enakih koščkov. | Meso | solimo, popramo, dodamo ščepec rožmarina, po | P |
Namesto jagnjetine lahko vzamete katero koli | meso, | v marinadi bo postalo sočnejše, mehkejše in | P |
kilograma ovčjih beder, posutih s koruzno moko (da | meso | ohrani sočnost), 1 kg zelja, 1 kg ohrovta, 2 | P |
pecite pod peko ali v pečici. Po pol ure obrnite | meso, | ga spet pomokajte in pecite še približno 45 | P |
Odstranimo semena in paprike nadevamo. Nadev: | meso | dobro zmeljemo.Na maščobi prepražimo sesekljano | P |
korenček in bambusov vršiček. Če pogrešate | meso, | vas to stane še nekaj dodatnih trenutkov.Drobne | P |
Če želimo estetiko, predlagam trakce. | Meso | stresemo kar v skledo, kjer se je mešala zelenjava | P |
dobrih deset minut lansiramo v pečico, da se | meso | rjavo zapeče.Ne prehitevamo in ne odpiramo pečice | P |
bodo lahko uživali vsak dan, čeprav je njihovo | meso | tako cenjeno!'« Ko je učitelj končal pripoved | P |
kličemo tatarski biftek, verjetno vsi poznate. | Meso | so stlačili pod sedlo, kjer se je presolilo | P |
Laberij nedvomno prvi, ki je jedel svinjino. | Meso, | ki ga je sloviti Galen ljubil bolj kot katero | P |
z uganko, kako najbolje pripraviti dragoceno | meso | gospoda prašiča.Po okusni pojedini iz svinjine | P |
in timijana ter na lističe narezanega česna. | Meso | položite na namaščen pekač skupaj s krompirjem | P |
pečici dobro specite z vseh strani. Ko dobi | meso | zlato skorjico, krompir pa postane mehak, meso | P |
meso zlato skorjico, krompir pa postane mehak, | meso | še nekoliko razrežite v razpokah.Preden postrežete | P |
oklep med kuhanjem dobil škrlatno barvo, okusno | meso | pa bo spolzelo po grlu ... in tako končalo to | P |
preprosta, ampak počasi. Najprej potrebujemo mleto | meso. | Ta podatek nam določa, kakšna bo štruca na koncu | P |
Pomembno je, da se zavedamo posledic. Mleto | meso | je najboljše, kadar ga mesar zmelje pred vašimi | P |
sir, tudi gorgonzola, zmagovalno pa je, če med | meso | vgnetete na maslu spražena bučna semena, dobro | P |
nerazpoznavne mase, ki jo težko okličemo za | meso. | Velikost se prilagaja velikosti s sezamom potresene | P |
kosti) ali roast beefa. To je najmehkejše sočno | meso, | ki bo preneslo hitri del priprave.Mleto meso | P |
meso, ki bo preneslo hitri del priprave. Mleto | meso | najprej solimo in popramo.Dodamo strt strok | P |
oves in tako ostane dobra več tednov.« Goveje | meso | po francosko V lonec, v katerem se kuha goveje | P |
francosko V lonec, v katerem se kuha goveje | meso, | prideni eno na šest delov razdeljeno ohrovtovo | P |
dokler je mehko. Predno deneš na mizo, vzemi | meso | iz lonca, precedi juho, povezni zelenjavo v | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 5.419 5.519 5.619 5.719 5.819 5.919 6.019 6.119 6.219 6.319 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |