nova beseda iz Slovenije

meso (6.319-6.418)


Štajerci radi jedo krompir, čebulo, svinjsko      meso      in pijejo vino. Stereotip 2: Kaj reče Mariborčan  P
kratkim sem imel tudi premiero predstave Mlado      meso      v Mladinskem gledališču.To je zelo zanimiva  P
telesa spustijo anestetik in nato zagrizejo v      meso,      tako da žrtev tega sploh ne čuti.No, kamelji  P
ričakovano udaril kot bolezen norih krav. Ali je to      meso      varno? Udarilo je v UK, se razširilo po EU  P
vedno redna praksa. Na vprašanje, ali je to      meso      varno, bi moral biti pošten odgovor: »Odvisno  P
Kuhamo deset minut. Medtem zmeljemo      meso,      solimo in popramo, dodamo riž, ki smo ga pol  P
čebulo, ko postekleni, dodamo na kocke zrezano      meso      in dušimo deset minut.Nato dodamo na trakove  P
zapovedovala v ponedeljek samo zelenjavo, v torek samo      meso,      v sredo jajca, v četrtek mleko, v petek ribe  P
vzdrževalnem tednu si lahko privoščimo veliko več (     meso      pečemo na malo olja, solato in dušeno zelenjavo  P
b.      Meso      ali ribe c.   P
Odrecite se maščobam živalskega izvora (mastno      meso      in čajno maslo), sladkarijam, izdelkom iz bele  P
Večina odgovorov c Privoščite si      meso      brez slabe vesti! Vaša presnova sicer dela  P
Perutnina Goveje      meso:      21 g Svinjina: 23 g   P
Kislo zelje nekoliko narežemo. Če je      meso      mastno, večje kose maščobe porežemo in odstranimo  P
papriko očistimo semenja in narežemo na kockice.      Meso      vzamemo iz juhe, narežemo ga na 1,5 cm velike  P
popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Kokošje      meso      odluščimo od kosti in narežemo na koščke, velike  P
kosti in narežemo na koščke, velike za grižljaj.      Meso      damo v juho.V vročo juho zamešamo smetano, pazimo  P
se pri tem dokončno skuha. Tako pripravljeno      meso      je posebej mehko in sočno. - Juha je izdatnejša  P
velikem loncu segrejemo maščobo. Dodamo čebulo in      meso      ter med mešanjem pražimo na močnem ognju od  P
zlagamo v plasteh por, zeleno, korenje, krompir in      meso,      ki smo ga prej vzeli iz lonca.Vsako plast rahlo  P
kuhamo 10 minut, nato pa preverimo, ali se je      meso      zmehčalo in ali je koža začela odstopati od  P
Odstranimo ji kožo in s strani ločimo belo dišeče      meso      od kosti.Odstranimo tudi vse drobne koščice  P
zložimo na krožnik. Pripravimo še preliv za      meso:      v skodelici zmešamo nekaj žlic olivnega olja  P
S tako pripravljeno omako pokapljamo ribje      meso.      Priloga: izberemo zelenjavo prijetnih barv  P
čebulo, ingver, mandeljne in na kocke narezano      meso.     Če dodate surovo meso, ga pražite toliko časa  P
in na kocke narezano meso. Če dodate surovo      meso,      ga pražite toliko časa, da je prepečeno.Nato  P
Uporabljamo preveč maščobe, dodajamo mastne omake,      meso,      celo zelenjavo cvremo. Nasprotje temu je pusta  P
najprej privezali na natezalnico in trgali njegovo      meso      z železnimi trni.Zatem so ga položili na raženj  P
nenasičenih maščobnih kislin, saj jedo predvsem      meso      in mesne izdelke ter premalo drugih virov kakovostnih  P
odgovorih, otroci najraje jedo krompir, testenine in      meso,      ne marajo pa solate, zelenjave, zelenjavne juhe  P
stročnice, žita, sadje, zelenjava in voda Zmerno:      meso,      nemastni mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki  P
nadzorovanih steriliziranih ribarnicah, porežejo z rib      meso      in odstranijo kožo ter po veljavnih predpisih  P
razmajanimi letali odpeljejo prvovrstno ribje      meso,      planejo domačini po tistem, kar je ostalo.Za  P
in ščepec bazilike. Pokrito kuhamo, dokler se      meso      ne zmehča, nato pustimo pol ure, da se juha  P
pri nedeljskem kosilu, pripravimo v solati!      Meso      zrežemo na tanke rezine, na tanko zrežemo tudi  P
Odstavimo. Mleto      meso      damo v skledo.Dodamo odcejene olive, jajca in  P
mešanjem na srednje močnem ognju pražimo mleto      meso      10 minut, da se nadrobi in zapeče.Dodamo čebulo  P
druga tretjina), preostalo zelje, preostalo      meso      in nazadnje spet plast krompirjevih rezin.Zložene  P
ponudimo. - Krompir, kislo zelje in mleto      meso      so sočna in izdatna kombinacija zimskih okusov  P
pražimo od 2 do 3 minute. Nato dodamo mleto      meso      in med mešanjem pražimo še 5 minut. Solimo,  P
Priprava: V kozici segrejemo olje in popečemo mleto      meso,      da posivi in se razdeli v drobne grudice.Med  P
še okusen ribji zrezek. To je lahko na primer      meso      ostriža ali morskega lista.Najboljša pa je tunina  P
dodamo tudi aromatično popraženo perutninsko      meso.     Za vegetarijance pripravimo zvitke s sirom in  P
molznice. Verjel je, da je koruza neoporečna,      meso      in mleko pa tudi.Tako so mu zatrjevali v koncernu  P
jabolka z Nove Zelandije, zelenjava iz Afrike,      meso      iz Brazilije. Hrana od kmetije do mize zahodnega  P
še okusen ribji zrezek. To je lahko na primer      meso      ostriža ali morskega lista.Najboljša pa je tunina  P
dodamo tudi aromatično popraženo perutninsko      meso.     Za vegetarijance pripravimo zvitke s sirom in  P
suho sadje ni prepovedano). Opoldne jemo      meso,      ribe ali sir s solato ali dušeno zelenjavo,  P
hranita jih z naravno hrano in zato je njihovo      meso      ne le bolj zdravo, ampak tudi okusnejše. 2  P
kajti tam, pravi, so solata, paradižnik in celo      meso      brez okusa. Zato domala vsak teden nosi v  P
pražimo sesekljano čebulo in zmleto piščančje      meso,      ki ga primerno solimo. Na vroči ponvi na malo  P
bakterijam? Zdrava hrana (sadje, zelenjava, pusto      meso,      olivno olje, čim manj predelana žita, skoraj  P
Okusne in lahke jedi na hitro Zmleto      meso      Hitro je pripravljeno, vendar raje ne kupujmo  P
pripravljenega, ker je v njem veliko maščobe.      Meso      raje kupimo in ga dajmo zmleti. Recepti so za  P
malo muškatnega oreška ter kuhamo pet minut.      Meso      zmeljemo, dodamo riž, sol in malo sesekljanega  P
vode in pokrito dušimo petnajst minut. Dodamo      meso      in ga dušimo pet minut, nato dodamo še grah  P
celih orehovih jedrc, jajce, olje in začimbe.      Meso      pomešamo z zmletimi orehi, solimo, popramo,  P
žlicah olja steklasto popražimo. Nato dodamo      meso      in ga pražimo tako dolgo, da porumeni, na koncu  P
soje, zeleni čaj, paradižnik, belo puranovo      meso      brez kože, orehi in nemastni jogurt.Zakaj je  P
vrsti živil (na primer samo zelenjavo in      meso,      nikakor pa še testenin).Zato, ker se različne  P
si pripravite na rezine narezano belo puranje      meso      (na osebo ne sme biti več kot 150 gramov) in  P
je to precej drago razkošje. Najprej popečete      meso,      dodate gobe, posolite, po okusu dodate še poper  P
skodelica borovnic. Za kosilo naj bo pečeno      meso,      lahko celo svinjska ribica (danes je vendar  P
medtem ko je stregel in z velikim nožem rezal      meso,      ves čas čudno opazoval.Ko pa sem mu v angleščini  P
Tekst in foto: MARKO MARGONI Zajčje      meso      je zelo okusno, vendar nekoliko bolj zahtevno  P
okus in vonj, pa je zares odlično. Zajčje      meso      (dva kosa zadostujeta za eno osebo) speremo  P
in stresamo posodo ter obračamo kose. Ko je      meso      dobro zapečeno in prepojeno z začimbnimi okusi  P
Ko vino izpari, dolijemo še nekaj vode, da se      meso      dokončno zmehča in začne odstopati od kosti  P
Kose pečenke nato naložimo na krožnik in ločimo      meso      od kosti. Nato manjše kose mesa ponovno zložimo  P
Ptuju je bila doslej previdno zamešana v mleto      meso      in dodana v mamljive klobase, ki bi se jim težko  P
tistim, da vsi jemo segedin ‐ eni zelje, drugi pa      meso      ‐, je tudi v tem primeru približno tako.Kajti  P
ure. Pustimo, da se malo ohladijo, potem pa      meso      izdolbemo in ga damo v skledo.Dodamo tudi pečene  P
grozdje. Za kosilo si privoščite segedin, vendar      meso      spustite ali ga zamenjajte z žitnim oziroma  P
pogine. Lososi so različno mastni, tudi njihovo      meso      je različnih barv, od marelično roza do oranžne  P
zrežemo), na kocke zrezano papriko, oprano kašo in      meso.     Prilijemo liter vode in kuhamo tri četrt ure  P
jed poskusimo in dosolimo, če je potrebno.      Meso      vzamemo iz lonca, ga zrežemo na tanke rezine  P
vzemimo raje več kolerabe), olje in začimbe.      Meso      zrežemo na kocke in popečemo na dveh žlicah  P
raztopljena. H kroglicam postrežemo solato ali      meso,      če so pripravljene za prilogo.In kozarec belega  P
snega pasejo, potem pa jih krmijo s senom.      Meso      je torej med najbolj zdravimi, pa tudi okus  P
veliko čebulo, 3 krompirje, olje in začimbe.      Meso      zrežemo na majhne kocke in jih na žlici olja  P
zdrobljenega žajblja, pokrijemo in kuhamo, dokler ni      meso      skoraj mehko.Potem dodamo še na majhne kocke  P
paradižnik, košček paprike in začimbe. Umijemo      meso      in ga damo v dva litra mlačne vode.Dodamo zelenjavo  P
kuhamo na majhnem ognju približno dve uri, da se      meso      zmehča.Toplega ponudimo s paradižnikom, zdušenim  P
oljčnim oljem in česnom ali s hrenovo omako.      Meso      je dobro tudi hladno, z vloženo zelenjavo ali  P
vročo tekočo vodo. V kozic razgrejemo olje in      meso      opečemo z vseh strani.Ko je lepo rumeno, prilijemo  P
žlico šatraja. Prilijemo toliko vode, da je      meso      pokrito, in kuhamo, dokler se ne zmehča. Nato  P
kozarec suhega belega vina, olje in začimbe.      Meso      zrežemo na majhne tanke zrezke, jih solimo in  P
krožnikih vaši mali otroci. Skupaj nakupujta pusto      meso,      krompir raje kuhajte kot pecite, na mizi naj  P
piščančji zrezek in na hitro opecite najprej      meso,      potem dodajte zelenjavo.Jed je hitro kuhana  P
beli kruh z gorčico, solatni list, puranje      meso,      paradižnik, polnozrnati kruh, šunka, jajčne  P
vsebujejo: polnovredna žita in žitni izdelki,      meso,      rumenjak, kvas in stročnice. B2 vsebujejo  P
rumenjak, kvas in stročnice. B2 vsebujejo: mleko,      meso,      jetra, otrobi, polnovredna žita in kvas. B6  P
reveža je nahranil in obdaril. A so mu prinašali      meso,      jajca in druga živila, to je potem prodajal  P
odsvetovali (edino otroci in bolniki so lahko jedli      meso,      na primer), in to velja še danes.Za zdravega  P
pečenka po vaši izbiri. Ne glede na to, katero      meso      boste izbrali, glejte, da bo brez maščobe.Dodajte  P
maščobe. Dodajte samo toliko maščobe, da se bo      meso      lepo speklo, za boljšo sočnost pa dolivajte  P
kompot, so ponosni na svojo domačo tlačenko,      meso      iz tünke in klobase, ob koncu tedna pa imajo  P
Paziti je treba na kombinacije. Se pravi,      meso      jeste skupaj z zelenjavo in ne s sestavljenimi  P
sesekljamo, jo popražimo, da postekleni, nato dodamo      meso,      solimo, popramo in pražimo dobrih pet minut  P
pravilno kombiniranje hrane in jaz rada kombiniram      meso      z zelenjavo ter bogatimi in raznolikimi solatami  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  5.819 5.919 6.019 6.119 6.219 6.319 6.419 6.519 6.619 6.719 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA