nova beseda iz Slovenije
Štajerci radi jedo krompir, čebulo, svinjsko | meso | in pijejo vino. Stereotip 2: Kaj reče Mariborčan | P |
kratkim sem imel tudi premiero predstave Mlado | meso | v Mladinskem gledališču.To je zelo zanimiva | P |
telesa spustijo anestetik in nato zagrizejo v | meso, | tako da žrtev tega sploh ne čuti.No, kamelji | P |
ričakovano udaril kot bolezen norih krav. Ali je to | meso | varno? Udarilo je v UK, se razširilo po EU | P |
vedno redna praksa. Na vprašanje, ali je to | meso | varno, bi moral biti pošten odgovor: »Odvisno | P |
Kuhamo deset minut. Medtem zmeljemo | meso, | solimo in popramo, dodamo riž, ki smo ga pol | P |
čebulo, ko postekleni, dodamo na kocke zrezano | meso | in dušimo deset minut.Nato dodamo na trakove | P |
zapovedovala v ponedeljek samo zelenjavo, v torek samo | meso, | v sredo jajca, v četrtek mleko, v petek ribe | P |
vzdrževalnem tednu si lahko privoščimo veliko več ( | meso | pečemo na malo olja, solato in dušeno zelenjavo | P |
b. | Meso | ali ribe c. | P |
Odrecite se maščobam živalskega izvora (mastno | meso | in čajno maslo), sladkarijam, izdelkom iz bele | P |
Večina odgovorov c Privoščite si | meso | brez slabe vesti! Vaša presnova sicer dela | P |
Perutnina Goveje | meso: | 21 g Svinjina: 23 g | P |
Kislo zelje nekoliko narežemo. Če je | meso | mastno, večje kose maščobe porežemo in odstranimo | P |
papriko očistimo semenja in narežemo na kockice. | Meso | vzamemo iz juhe, narežemo ga na 1,5 cm velike | P |
popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Kokošje | meso | odluščimo od kosti in narežemo na koščke, velike | P |
kosti in narežemo na koščke, velike za grižljaj. | Meso | damo v juho.V vročo juho zamešamo smetano, pazimo | P |
se pri tem dokončno skuha. Tako pripravljeno | meso | je posebej mehko in sočno. - Juha je izdatnejša | P |
velikem loncu segrejemo maščobo. Dodamo čebulo in | meso | ter med mešanjem pražimo na močnem ognju od | P |
zlagamo v plasteh por, zeleno, korenje, krompir in | meso, | ki smo ga prej vzeli iz lonca.Vsako plast rahlo | P |
kuhamo 10 minut, nato pa preverimo, ali se je | meso | zmehčalo in ali je koža začela odstopati od | P |
Odstranimo ji kožo in s strani ločimo belo dišeče | meso | od kosti.Odstranimo tudi vse drobne koščice | P |
zložimo na krožnik. Pripravimo še preliv za | meso: | v skodelici zmešamo nekaj žlic olivnega olja | P |
S tako pripravljeno omako pokapljamo ribje | meso. | Priloga: izberemo zelenjavo prijetnih barv | P |
čebulo, ingver, mandeljne in na kocke narezano | meso. | Če dodate surovo meso, ga pražite toliko časa | P |
in na kocke narezano meso. Če dodate surovo | meso, | ga pražite toliko časa, da je prepečeno.Nato | P |
Uporabljamo preveč maščobe, dodajamo mastne omake, | meso, | celo zelenjavo cvremo. Nasprotje temu je pusta | P |
najprej privezali na natezalnico in trgali njegovo | meso | z železnimi trni.Zatem so ga položili na raženj | P |
nenasičenih maščobnih kislin, saj jedo predvsem | meso | in mesne izdelke ter premalo drugih virov kakovostnih | P |
odgovorih, otroci najraje jedo krompir, testenine in | meso, | ne marajo pa solate, zelenjave, zelenjavne juhe | P |
stročnice, žita, sadje, zelenjava in voda Zmerno: | meso, | nemastni mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki | P |
nadzorovanih steriliziranih ribarnicah, porežejo z rib | meso | in odstranijo kožo ter po veljavnih predpisih | P |
razmajanimi letali odpeljejo prvovrstno ribje | meso, | planejo domačini po tistem, kar je ostalo.Za | P |
in ščepec bazilike. Pokrito kuhamo, dokler se | meso | ne zmehča, nato pustimo pol ure, da se juha | P |
pri nedeljskem kosilu, pripravimo v solati! | Meso | zrežemo na tanke rezine, na tanko zrežemo tudi | P |
Odstavimo. Mleto | meso | damo v skledo.Dodamo odcejene olive, jajca in | P |
mešanjem na srednje močnem ognju pražimo mleto | meso | 10 minut, da se nadrobi in zapeče.Dodamo čebulo | P |
druga tretjina), preostalo zelje, preostalo | meso | in nazadnje spet plast krompirjevih rezin.Zložene | P |
ponudimo. - Krompir, kislo zelje in mleto | meso | so sočna in izdatna kombinacija zimskih okusov | P |
pražimo od 2 do 3 minute. Nato dodamo mleto | meso | in med mešanjem pražimo še 5 minut. Solimo, | P |
Priprava: V kozici segrejemo olje in popečemo mleto | meso, | da posivi in se razdeli v drobne grudice.Med | P |
še okusen ribji zrezek. To je lahko na primer | meso | ostriža ali morskega lista.Najboljša pa je tunina | P |
dodamo tudi aromatično popraženo perutninsko | meso. | Za vegetarijance pripravimo zvitke s sirom in | P |
molznice. Verjel je, da je koruza neoporečna, | meso | in mleko pa tudi.Tako so mu zatrjevali v koncernu | P |
jabolka z Nove Zelandije, zelenjava iz Afrike, | meso | iz Brazilije. Hrana od kmetije do mize zahodnega | P |
še okusen ribji zrezek. To je lahko na primer | meso | ostriža ali morskega lista.Najboljša pa je tunina | P |
dodamo tudi aromatično popraženo perutninsko | meso. | Za vegetarijance pripravimo zvitke s sirom in | P |
suho sadje ni prepovedano). Opoldne jemo | meso, | ribe ali sir s solato ali dušeno zelenjavo, | P |
hranita jih z naravno hrano in zato je njihovo | meso | ne le bolj zdravo, ampak tudi okusnejše. 2 | P |
kajti tam, pravi, so solata, paradižnik in celo | meso | brez okusa. Zato domala vsak teden nosi v | P |
pražimo sesekljano čebulo in zmleto piščančje | meso, | ki ga primerno solimo. Na vroči ponvi na malo | P |
bakterijam? Zdrava hrana (sadje, zelenjava, pusto | meso, | olivno olje, čim manj predelana žita, skoraj | P |
Okusne in lahke jedi na hitro Zmleto | meso | Hitro je pripravljeno, vendar raje ne kupujmo | P |
pripravljenega, ker je v njem veliko maščobe. | Meso | raje kupimo in ga dajmo zmleti. Recepti so za | P |
malo muškatnega oreška ter kuhamo pet minut. | Meso | zmeljemo, dodamo riž, sol in malo sesekljanega | P |
vode in pokrito dušimo petnajst minut. Dodamo | meso | in ga dušimo pet minut, nato dodamo še grah | P |
celih orehovih jedrc, jajce, olje in začimbe. | Meso | pomešamo z zmletimi orehi, solimo, popramo, | P |
žlicah olja steklasto popražimo. Nato dodamo | meso | in ga pražimo tako dolgo, da porumeni, na koncu | P |
soje, zeleni čaj, paradižnik, belo puranovo | meso | brez kože, orehi in nemastni jogurt.Zakaj je | P |
vrsti živil (na primer samo zelenjavo in | meso, | nikakor pa še testenin).Zato, ker se različne | P |
si pripravite na rezine narezano belo puranje | meso | (na osebo ne sme biti več kot 150 gramov) in | P |
je to precej drago razkošje. Najprej popečete | meso, | dodate gobe, posolite, po okusu dodate še poper | P |
skodelica borovnic. Za kosilo naj bo pečeno | meso, | lahko celo svinjska ribica (danes je vendar | P |
medtem ko je stregel in z velikim nožem rezal | meso, | ves čas čudno opazoval.Ko pa sem mu v angleščini | P |
Tekst in foto: MARKO MARGONI Zajčje | meso | je zelo okusno, vendar nekoliko bolj zahtevno | P |
okus in vonj, pa je zares odlično. Zajčje | meso | (dva kosa zadostujeta za eno osebo) speremo | P |
in stresamo posodo ter obračamo kose. Ko je | meso | dobro zapečeno in prepojeno z začimbnimi okusi | P |
Ko vino izpari, dolijemo še nekaj vode, da se | meso | dokončno zmehča in začne odstopati od kosti | P |
Kose pečenke nato naložimo na krožnik in ločimo | meso | od kosti. Nato manjše kose mesa ponovno zložimo | P |
Ptuju je bila doslej previdno zamešana v mleto | meso | in dodana v mamljive klobase, ki bi se jim težko | P |
tistim, da vsi jemo segedin ‐ eni zelje, drugi pa | meso | ‐, je tudi v tem primeru približno tako.Kajti | P |
ure. Pustimo, da se malo ohladijo, potem pa | meso | izdolbemo in ga damo v skledo.Dodamo tudi pečene | P |
grozdje. Za kosilo si privoščite segedin, vendar | meso | spustite ali ga zamenjajte z žitnim oziroma | P |
pogine. Lososi so različno mastni, tudi njihovo | meso | je različnih barv, od marelično roza do oranžne | P |
zrežemo), na kocke zrezano papriko, oprano kašo in | meso. | Prilijemo liter vode in kuhamo tri četrt ure | P |
jed poskusimo in dosolimo, če je potrebno. | Meso | vzamemo iz lonca, ga zrežemo na tanke rezine | P |
vzemimo raje več kolerabe), olje in začimbe. | Meso | zrežemo na kocke in popečemo na dveh žlicah | P |
raztopljena. H kroglicam postrežemo solato ali | meso, | če so pripravljene za prilogo.In kozarec belega | P |
snega pasejo, potem pa jih krmijo s senom. | Meso | je torej med najbolj zdravimi, pa tudi okus | P |
veliko čebulo, 3 krompirje, olje in začimbe. | Meso | zrežemo na majhne kocke in jih na žlici olja | P |
zdrobljenega žajblja, pokrijemo in kuhamo, dokler ni | meso | skoraj mehko.Potem dodamo še na majhne kocke | P |
paradižnik, košček paprike in začimbe. Umijemo | meso | in ga damo v dva litra mlačne vode.Dodamo zelenjavo | P |
kuhamo na majhnem ognju približno dve uri, da se | meso | zmehča.Toplega ponudimo s paradižnikom, zdušenim | P |
oljčnim oljem in česnom ali s hrenovo omako. | Meso | je dobro tudi hladno, z vloženo zelenjavo ali | P |
vročo tekočo vodo. V kozic razgrejemo olje in | meso | opečemo z vseh strani.Ko je lepo rumeno, prilijemo | P |
žlico šatraja. Prilijemo toliko vode, da je | meso | pokrito, in kuhamo, dokler se ne zmehča. Nato | P |
kozarec suhega belega vina, olje in začimbe. | Meso | zrežemo na majhne tanke zrezke, jih solimo in | P |
krožnikih vaši mali otroci. Skupaj nakupujta pusto | meso, | krompir raje kuhajte kot pecite, na mizi naj | P |
piščančji zrezek in na hitro opecite najprej | meso, | potem dodajte zelenjavo.Jed je hitro kuhana | P |
beli kruh z gorčico, solatni list, puranje | meso, | paradižnik, polnozrnati kruh, šunka, jajčne | P |
vsebujejo: polnovredna žita in žitni izdelki, | meso, | rumenjak, kvas in stročnice. B2 vsebujejo | P |
rumenjak, kvas in stročnice. B2 vsebujejo: mleko, | meso, | jetra, otrobi, polnovredna žita in kvas. B6 | P |
reveža je nahranil in obdaril. A so mu prinašali | meso, | jajca in druga živila, to je potem prodajal | P |
odsvetovali (edino otroci in bolniki so lahko jedli | meso, | na primer), in to velja še danes.Za zdravega | P |
pečenka po vaši izbiri. Ne glede na to, katero | meso | boste izbrali, glejte, da bo brez maščobe.Dodajte | P |
maščobe. Dodajte samo toliko maščobe, da se bo | meso | lepo speklo, za boljšo sočnost pa dolivajte | P |
kompot, so ponosni na svojo domačo tlačenko, | meso | iz tünke in klobase, ob koncu tedna pa imajo | P |
Paziti je treba na kombinacije. Se pravi, | meso | jeste skupaj z zelenjavo in ne s sestavljenimi | P |
sesekljamo, jo popražimo, da postekleni, nato dodamo | meso, | solimo, popramo in pražimo dobrih pet minut | P |
pravilno kombiniranje hrane in jaz rada kombiniram | meso | z zelenjavo ter bogatimi in raznolikimi solatami | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 5.819 5.919 6.019 6.119 6.219 6.319 6.419 6.519 6.619 6.719 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |