nova beseda iz Slovenije

meso (6.519-6.618)


olja, sol, črni poper Priprava: Sesekljano      meso      ugnetemo s sojino omako, gorčico, omako za žar  P
obročke. V ponvi segrejemo olje in na njem      meso      10 minut pražimo.Shranimo na toplem.   P
prerežemo, očistimo semenja in olupimo. Sadno      meso      narežemo na kocke in damo ali v mešalnik ali  P
sadnega mesa, vendar lupine ne odstranimo. Sadno      meso      obložimo z zelo tankimi rezinami pršuta in potresemo  P
Lubenici odstranimo lupino in semenje. Sadno      meso      narežemo na kockice.Jagode očistimo in narežemo  P
bibliji je brskal in prebral, da so si praočaki      meso      solili šele, tik preden so ga pojedli. Pomembna  P
omaki primešamo kečap, sok limone in že ohlajeno      meso      rakovih repkov.S tako omako prelijemo zeleno  P
PURAN na poletnem krožniku Puranovo belo      meso      ima nešteto odlik in prav nobene slabe lastnosti  P
na jedilniku. Poleg tega je to perutninsko      meso      nemastno, lahko prebavljivo in malokalorično  P
popramo in okisamo z malo limoninega soka.      Meso      oplaknemo, popivnamo do suhega, zarežemo ga  P
potolčemo in polnimo s "sirčkovim" nadevom.      Meso      sedaj zvijemo v pečenko in povežemo z bombažno  P
testenin, svež rožmarin. Priprava: Puranje      meso      narežemo na 2 cm velike koščke.Damo ga v skledo  P
sesekljanim česnom in z malo limoninega soka.      Meso      pustimo v tej marinadi. Olupimo čebulo in jo  P
dodamo paradižnike s sokom, fižol in puranje      meso      z marinado.Solimo in popramo.  P
še hitreje na mizi, če bomo skuhali puranje      meso      v omaki že prejšnji dan.Potem bomo omako le  P
paradižnike olupimo, jim odstranimo semena in njihovo      meso      narežemo na manjše kose.Papriko in paradižnik  P
da je izdatnejša, dodamo še belo piščančje      meso.     Dva piščančja fileja (brez kože) oplaknemo, popivnamo  P
Piščančji file oplaknemo in osušimo. Prečno narežemo      meso      na 1 cm široke pramene. Solimo in popramo.  P
čebulo in soljo. Ko voda zavre, položimo vanjo      meso      in kuhamo na šibkem ognju, tako da komaj vre  P
stati 30 minut. Če želimo toplo solato, pustimo      meso      v vroči juhi in ga narežemo, šele tik preden  P
minute, nato jih solimo in popramo. Narezano      meso      prelijemo s preostalim prelivom in okrasimo  P
srce mrtve živali. Šele nato pride na vrsto      meso.     Pravi obred, vam rečem.   P
mostiček do templja na otoku Foto 16 Pasje      meso      na tržnici je za zahodnjake precej neprijeten  P
sojo, pšenične kalčke, morske trske, piščančje      meso      in losos ‐ živila so našteta po količini holina  P
predvsem nase, zato si ‐ vsaj dokler ne bo beseda      meso      postala, na obljube ne upajo računati.A prav  P
nagnito zelenjavo, plesniv sir in zaudarjajoče      meso,      ker pač ne moremo porabiti vsega tistega, kar  P
Septembra, ko se bodo vrnili, se bodo podražili      meso,      mleko in kruh. Potem bo zdivjala še inflacija  P
jed ali pa sočna priloga, h kateri tekneta      meso      ali popečen sir. Izbor receptov: Katja Kmet  P
mlečni izdelki, jajca, moka, kruh, testenine,      meso,      olje, sadje in zelenjava.Kar je v redu ‐ tako  P
strt česen) in vse začimbe razen popra. Ko se      meso      zmehča, v juho dodamo vino, kis in poper.Na  P
Okusne in lahke jedi na hitro      Meso      iz vode Ribe in morski sadeži so hitro  P
kuhanja, za povrh so veliko priporočljivejši kot      meso.      Recepti so za štiri.   P
družina in koliko dražje jih bomo plačevali.      Meso:      31 kg, do 20 % Kruh in pecivo: 46 kg, do 20  P
Pri pripravi je treba paziti le na eno stvar:      meso      hobotnice lahko tudi po kuhanju ostane trdo  P
ostane trdo in žilavo. V starih časih so ribiči      meso      hobotnic mehčali z močnimi udarci ob podlago  P
sodobnejša možnost je kratkotrajno zamrzovanje, ki      meso      zmehča, ker vlakna v njem popustijo.Pomembno  P
mase izgubi pri čiščenju in da se med kuhanjem      meso      precej skrči, saj ga sestavlja velik delež vode  P
kuhati vsaj uro in pol. Takrat preverimo, ali je      meso      že dovolj mehko.Ko je hobotnica kuhana, jo preložimo  P
jih tudi novost na slovenskem trgu, piščančje      meso,      in sicer več omega 3 in omega 6 maščobnih kislin  P
kruha, kar kruh uvršča med postranska živila;      meso      brez kruha je še vedno nekaj imenitnega, kruh  P
siromaštvo. Če vas torej moti cena kruha, pa jejte      meso.     Še posebej, ker je zadnjič neki agrarni ekonomist  P
dva dela, nato z žlico izdolbemo zelenkasto      meso,      vendar tako, da ne poškodujemo olupkov.Prav  P
olupkov. Prav tako razpolovimo ananas in izrežemo      meso.      Avokadovo in ananasovo meso z nožem razrežemo  P
ananas in izrežemo meso. Avokadovo in ananasovo      meso      z nožem razrežemo na koščke.Korenje umijemo  P
Najbolje je, da odvečno maščobo nato odlijemo.      Meso      flambiramo s konjakom in temu dodamo maline  P
sadje, zelenjavo, ribe naj večkrat zamenjajo      meso.     « Ana Marija Zupan (še vedno brez uspeha)  P
segrejemo pet žlic olja in na njem najprej popražimo      meso,      nato ga poberemo s penovko na krožnik in v olju  P
popražimo še čebulo. Ko začne rumeneti, dodamo      meso,      fižol, korenček in paradižnik, še malo dušimo  P
kropom in pustimo, da se deset minut namaka.      Meso      zmeljemo, dodamo malo sesekljanega peteršilja  P
Bučo narežemo na kose in olupimo. Bučno      meso      narežemo na kocke in pristavimo z malo vode  P
mešanica olja in masla. Priprava: Piščančje      meso,      očiščeno bučo in očiščeni papriki narežemo na  P
segrejemo olje in popečemo najprej piščančje      meso,      da zlato porjavi.Vzamemo ga iz ponve, zavijemo  P
vode in dušimo 15 minut. Dodamo piščančje      meso,      solimo, popramo, potresemo s curryjem, dodamo  P
katastrofalna. Drugače povedano: kaj kruh, mleko,      meso      in drugo, podražila se bo čokolada, in to menda  P
začetkom oktobra podražili mleko, mlečni izdelki in      meso,      so očitno najbolj profitirali "vegiji" ‐ torej  P
kocke. V ponvi prepražite čebulo, dodajte mleto      meso      in krompir ter začinite s poprom in soljo.Dodajte  P
Piščančjima bedroma odstranimo kožo.      Meso      odluščimo od kosti in narežemo na koščke.V kozici  P
trebuhi. Morilec je s trupel z zobmi trgal      meso.      Zvezna policija je potrebovala kar precej časa  P
in poper; poprove lupinice, ki so se vžgale v      meso,      pustimo. Tunine biftke poševno razpolovimo  P
sesekljamo, popražimo na dveh žlicah olja, dodamo      meso,      solimo in popramo ter dušimo deset minut.Riž  P
najpogostejših zmotah o mesu. Ni res, na primer, da      meso      kakorkoli škoduje zdravju, če ga uživamo zmerno  P
zdravju, če ga uživamo zmerno, ali pa, da je rdeče      meso      vedno bolj mastno od rib.Ne drži, da z uživanjem  P
ali to, da kranjska klobasa vsebuje kakovostne      meso      in maščobe? - Zakaj je trditev, da je vseeno  P
- Zakaj je trditev, da je vseeno, kako je      meso      pridobljeno, zmotna? Pri nas imamo zaradi  P
lahko dobi informacije o tem, od kod je kakšno      meso      in kako je bila žival zrejena, zato se lažje  P
aminokislin in imajo zato veliko biološko vrednost.      Meso      je poleg tega specifično po beljakovinski sestavi  P
železo v rastlinski hrani. Bolj temno ko je      meso,      več ima mioglobina.Največ ga imata goveje in  P
mioglobina. Največ ga imata goveje in konjsko      meso,      manj pa piščančje in drugo perutninsko meso  P
meso, manj pa piščančje in drugo perutninsko      meso.     Nič nam ne pomaga, če pojemo veliko z železom  P
more tako dobro izkoristiti. - Ali je rdeče      meso,      kot je prepričan marsikdo, res vedno bolj mastno  P
skupnih maščob. Po beljakovinski sestavi je ribje      meso      podobno mesu klane živali, denimo rdečemu mesu  P
imajo ribe lahko tudi veliko več maščob kot      meso,      od 0,5 do kar 35 odstotkov, med temi tudi dobrih  P
tudi dobrih omega tri maščobnih kislin. Rdeče      meso      je lahko tudi zelo pusto in ima precej manj  P
celo manj varna in higiensko bolj oporečna kot      meso.      - Zakaj je tudi trditev, da je rdeče meso  P
meso. - Zakaj je tudi trditev, da je rdeče      meso      za ohranitev zdravja manj primerno od belega  P
zdravja manj primerno od belega, napačna? Rdeče      meso      lahko neugodno vpliva na zdravje le, če ima  P
moremo odstraniti. Vendar nemastno, pusto rdeče      meso,      denimo goveje, lahko vsebuje manj maščobe in  P
vsebuje manj maščobe in kalorij kot pečeno temno      meso      perutnine, to je krače in stegna perutnine s  P
krače in stegna perutnine s kožo vred. Rdeče      meso      ima obenem več koristnega mioglobina, več železa  P
prehransko vrednost kot belo mesa. Č želi kdo uživati      meso      z veliko prehransko vrednostjo, mora uživati  P
prehransko vrednostjo, mora uživati pusto rdeče      meso,      pusto govedino in tudi pusto svinjino. -  P
pusto svinjino. - Zakaj ne drži, da mora biti      meso      močno zapečeno, da ne vsebuje za zdravje nevarnih  P
pečenk povzročijo rakava obolenja. Bolj ko je      meso      temno zapečeno, slabše je.Še več teh snovi nastane  P
Celzija. Ljudje zmotno mislijo, da mora biti      meso      zelo zapečeno, da je varno, kar ni res.Meso  P
meso zelo zapečeno, da je varno, kar ni res.      Meso      je varno za zdravje, če je primerno pripravljeno  P
so vse salame za uživanje manj primerne kot      meso,      tudi neresnična? Meso res vsebuje manj soli  P
uživanje manj primerne kot meso, tudi neresnična?      Meso      res vsebuje manj soli, nasičenih maščob, nitrita  P
maščobe. - S čim je mogoče ovreči trditev, da      meso      škoduje zdravju? Meso ni škodljivo, če ga  P
ovreči trditev, da meso škoduje zdravju?      Meso      ni škodljivo, če ga jemo v zmernih količinah  P
je le prevelik delež mesa v prehrani, ne pa      meso.     Manj primerno je le, če je premastno, saj so  P
zaužijemo preveč. Zaradi vsega tega je treba      meso      uživati zmerno. - V novejši literaturi o  P
literaturi o prehrani je mogoče zaslediti trditev, da      meso      zastruplja telo, kaj menite o tem? V zdravem  P
kodljivimi snovmi. Vendar še vedno velja, da je treba      meso      uživati zmerno.Po 100 gramov mesa nekajkrat  P
klobasah z drugimi imeni. - Okvir: Kdaj je      meso      varno? Varno meso je higiensko neoporečno  P
- Okvir: Kdaj je meso varno? Varno      meso      je higiensko neoporečno, to pomeni, da ne vsebuje  P
drugih onesnaževalcev. Slednje je prvi pogoj, da      meso      pride v trgovine.Vse to je pod stalnim nadzorom  P
stalnim nadzorom veterinarske inšpekcije, ki      meso      natančno pregleduje. Moda   P
5. Kako pogosto jeste      meso?      - Vsak dan 0   P
18. Kako pogosto ugriznete v ribo namesto v      meso?      - Nikoli 0   P
preidemo na kuhano in surovo zelenjavo, tudi      meso      seveda ni prepovedano, le da nemastno in v manjših  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  5.819 5.919 6.019 6.119 6.219 6.319 6.419 6.519 6.619 6.719 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA