nova beseda iz Slovenije
olja, sol, črni poper Priprava: Sesekljano | meso | ugnetemo s sojino omako, gorčico, omako za žar | P |
obročke. V ponvi segrejemo olje in na njem | meso | 10 minut pražimo.Shranimo na toplem. | P |
prerežemo, očistimo semenja in olupimo. Sadno | meso | narežemo na kocke in damo ali v mešalnik ali | P |
sadnega mesa, vendar lupine ne odstranimo. Sadno | meso | obložimo z zelo tankimi rezinami pršuta in potresemo | P |
Lubenici odstranimo lupino in semenje. Sadno | meso | narežemo na kockice.Jagode očistimo in narežemo | P |
bibliji je brskal in prebral, da so si praočaki | meso | solili šele, tik preden so ga pojedli. Pomembna | P |
omaki primešamo kečap, sok limone in že ohlajeno | meso | rakovih repkov.S tako omako prelijemo zeleno | P |
PURAN na poletnem krožniku Puranovo belo | meso | ima nešteto odlik in prav nobene slabe lastnosti | P |
na jedilniku. Poleg tega je to perutninsko | meso | nemastno, lahko prebavljivo in malokalorično | P |
popramo in okisamo z malo limoninega soka. | Meso | oplaknemo, popivnamo do suhega, zarežemo ga | P |
potolčemo in polnimo s "sirčkovim" nadevom. | Meso | sedaj zvijemo v pečenko in povežemo z bombažno | P |
testenin, svež rožmarin. Priprava: Puranje | meso | narežemo na 2 cm velike koščke.Damo ga v skledo | P |
sesekljanim česnom in z malo limoninega soka. | Meso | pustimo v tej marinadi. Olupimo čebulo in jo | P |
dodamo paradižnike s sokom, fižol in puranje | meso | z marinado.Solimo in popramo. | P |
še hitreje na mizi, če bomo skuhali puranje | meso | v omaki že prejšnji dan.Potem bomo omako le | P |
paradižnike olupimo, jim odstranimo semena in njihovo | meso | narežemo na manjše kose.Papriko in paradižnik | P |
da je izdatnejša, dodamo še belo piščančje | meso. | Dva piščančja fileja (brez kože) oplaknemo, popivnamo | P |
Piščančji file oplaknemo in osušimo. Prečno narežemo | meso | na 1 cm široke pramene. Solimo in popramo. | P |
čebulo in soljo. Ko voda zavre, položimo vanjo | meso | in kuhamo na šibkem ognju, tako da komaj vre | P |
stati 30 minut. Če želimo toplo solato, pustimo | meso | v vroči juhi in ga narežemo, šele tik preden | P |
minute, nato jih solimo in popramo. Narezano | meso | prelijemo s preostalim prelivom in okrasimo | P |
srce mrtve živali. Šele nato pride na vrsto | meso. | Pravi obred, vam rečem. | P |
mostiček do templja na otoku Foto 16 Pasje | meso | na tržnici je za zahodnjake precej neprijeten | P |
sojo, pšenične kalčke, morske trske, piščančje | meso | in losos ‐ živila so našteta po količini holina | P |
predvsem nase, zato si ‐ vsaj dokler ne bo beseda | meso | postala, na obljube ne upajo računati.A prav | P |
nagnito zelenjavo, plesniv sir in zaudarjajoče | meso, | ker pač ne moremo porabiti vsega tistega, kar | P |
Septembra, ko se bodo vrnili, se bodo podražili | meso, | mleko in kruh. Potem bo zdivjala še inflacija | P |
jed ali pa sočna priloga, h kateri tekneta | meso | ali popečen sir. Izbor receptov: Katja Kmet | P |
mlečni izdelki, jajca, moka, kruh, testenine, | meso, | olje, sadje in zelenjava.Kar je v redu ‐ tako | P |
strt česen) in vse začimbe razen popra. Ko se | meso | zmehča, v juho dodamo vino, kis in poper.Na | P |
Okusne in lahke jedi na hitro | Meso | iz vode Ribe in morski sadeži so hitro | P |
kuhanja, za povrh so veliko priporočljivejši kot | meso. | Recepti so za štiri. | P |
družina in koliko dražje jih bomo plačevali. | Meso: | 31 kg, do 20 % Kruh in pecivo: 46 kg, do 20 | P |
Pri pripravi je treba paziti le na eno stvar: | meso | hobotnice lahko tudi po kuhanju ostane trdo | P |
ostane trdo in žilavo. V starih časih so ribiči | meso | hobotnic mehčali z močnimi udarci ob podlago | P |
sodobnejša možnost je kratkotrajno zamrzovanje, ki | meso | zmehča, ker vlakna v njem popustijo.Pomembno | P |
mase izgubi pri čiščenju in da se med kuhanjem | meso | precej skrči, saj ga sestavlja velik delež vode | P |
kuhati vsaj uro in pol. Takrat preverimo, ali je | meso | že dovolj mehko.Ko je hobotnica kuhana, jo preložimo | P |
jih tudi novost na slovenskem trgu, piščančje | meso, | in sicer več omega 3 in omega 6 maščobnih kislin | P |
kruha, kar kruh uvršča med postranska živila; | meso | brez kruha je še vedno nekaj imenitnega, kruh | P |
siromaštvo. Če vas torej moti cena kruha, pa jejte | meso. | Še posebej, ker je zadnjič neki agrarni ekonomist | P |
dva dela, nato z žlico izdolbemo zelenkasto | meso, | vendar tako, da ne poškodujemo olupkov.Prav | P |
olupkov. Prav tako razpolovimo ananas in izrežemo | meso. | Avokadovo in ananasovo meso z nožem razrežemo | P |
ananas in izrežemo meso. Avokadovo in ananasovo | meso | z nožem razrežemo na koščke.Korenje umijemo | P |
Najbolje je, da odvečno maščobo nato odlijemo. | Meso | flambiramo s konjakom in temu dodamo maline | P |
sadje, zelenjavo, ribe naj večkrat zamenjajo | meso. | « Ana Marija Zupan (še vedno brez uspeha) | P |
segrejemo pet žlic olja in na njem najprej popražimo | meso, | nato ga poberemo s penovko na krožnik in v olju | P |
popražimo še čebulo. Ko začne rumeneti, dodamo | meso, | fižol, korenček in paradižnik, še malo dušimo | P |
kropom in pustimo, da se deset minut namaka. | Meso | zmeljemo, dodamo malo sesekljanega peteršilja | P |
Bučo narežemo na kose in olupimo. Bučno | meso | narežemo na kocke in pristavimo z malo vode | P |
mešanica olja in masla. Priprava: Piščančje | meso, | očiščeno bučo in očiščeni papriki narežemo na | P |
segrejemo olje in popečemo najprej piščančje | meso, | da zlato porjavi.Vzamemo ga iz ponve, zavijemo | P |
vode in dušimo 15 minut. Dodamo piščančje | meso, | solimo, popramo, potresemo s curryjem, dodamo | P |
katastrofalna. Drugače povedano: kaj kruh, mleko, | meso | in drugo, podražila se bo čokolada, in to menda | P |
začetkom oktobra podražili mleko, mlečni izdelki in | meso, | so očitno najbolj profitirali "vegiji" ‐ torej | P |
kocke. V ponvi prepražite čebulo, dodajte mleto | meso | in krompir ter začinite s poprom in soljo.Dodajte | P |
Piščančjima bedroma odstranimo kožo. | Meso | odluščimo od kosti in narežemo na koščke.V kozici | P |
trebuhi. Morilec je s trupel z zobmi trgal | meso. | Zvezna policija je potrebovala kar precej časa | P |
in poper; poprove lupinice, ki so se vžgale v | meso, | pustimo. Tunine biftke poševno razpolovimo | P |
sesekljamo, popražimo na dveh žlicah olja, dodamo | meso, | solimo in popramo ter dušimo deset minut.Riž | P |
najpogostejših zmotah o mesu. Ni res, na primer, da | meso | kakorkoli škoduje zdravju, če ga uživamo zmerno | P |
zdravju, če ga uživamo zmerno, ali pa, da je rdeče | meso | vedno bolj mastno od rib.Ne drži, da z uživanjem | P |
ali to, da kranjska klobasa vsebuje kakovostne | meso | in maščobe? - Zakaj je trditev, da je vseeno | P |
- Zakaj je trditev, da je vseeno, kako je | meso | pridobljeno, zmotna? Pri nas imamo zaradi | P |
lahko dobi informacije o tem, od kod je kakšno | meso | in kako je bila žival zrejena, zato se lažje | P |
aminokislin in imajo zato veliko biološko vrednost. | Meso | je poleg tega specifično po beljakovinski sestavi | P |
železo v rastlinski hrani. Bolj temno ko je | meso, | več ima mioglobina.Največ ga imata goveje in | P |
mioglobina. Največ ga imata goveje in konjsko | meso, | manj pa piščančje in drugo perutninsko meso | P |
meso, manj pa piščančje in drugo perutninsko | meso. | Nič nam ne pomaga, če pojemo veliko z železom | P |
more tako dobro izkoristiti. - Ali je rdeče | meso, | kot je prepričan marsikdo, res vedno bolj mastno | P |
skupnih maščob. Po beljakovinski sestavi je ribje | meso | podobno mesu klane živali, denimo rdečemu mesu | P |
imajo ribe lahko tudi veliko več maščob kot | meso, | od 0,5 do kar 35 odstotkov, med temi tudi dobrih | P |
tudi dobrih omega tri maščobnih kislin. Rdeče | meso | je lahko tudi zelo pusto in ima precej manj | P |
celo manj varna in higiensko bolj oporečna kot | meso. | - Zakaj je tudi trditev, da je rdeče meso | P |
meso. - Zakaj je tudi trditev, da je rdeče | meso | za ohranitev zdravja manj primerno od belega | P |
zdravja manj primerno od belega, napačna? Rdeče | meso | lahko neugodno vpliva na zdravje le, če ima | P |
moremo odstraniti. Vendar nemastno, pusto rdeče | meso, | denimo goveje, lahko vsebuje manj maščobe in | P |
vsebuje manj maščobe in kalorij kot pečeno temno | meso | perutnine, to je krače in stegna perutnine s | P |
krače in stegna perutnine s kožo vred. Rdeče | meso | ima obenem več koristnega mioglobina, več železa | P |
prehransko vrednost kot belo mesa. Č želi kdo uživati | meso | z veliko prehransko vrednostjo, mora uživati | P |
prehransko vrednostjo, mora uživati pusto rdeče | meso, | pusto govedino in tudi pusto svinjino. - | P |
pusto svinjino. - Zakaj ne drži, da mora biti | meso | močno zapečeno, da ne vsebuje za zdravje nevarnih | P |
pečenk povzročijo rakava obolenja. Bolj ko je | meso | temno zapečeno, slabše je.Še več teh snovi nastane | P |
Celzija. Ljudje zmotno mislijo, da mora biti | meso | zelo zapečeno, da je varno, kar ni res.Meso | P |
meso zelo zapečeno, da je varno, kar ni res. | Meso | je varno za zdravje, če je primerno pripravljeno | P |
so vse salame za uživanje manj primerne kot | meso, | tudi neresnična? Meso res vsebuje manj soli | P |
uživanje manj primerne kot meso, tudi neresnična? | Meso | res vsebuje manj soli, nasičenih maščob, nitrita | P |
maščobe. - S čim je mogoče ovreči trditev, da | meso | škoduje zdravju? Meso ni škodljivo, če ga | P |
ovreči trditev, da meso škoduje zdravju? | Meso | ni škodljivo, če ga jemo v zmernih količinah | P |
je le prevelik delež mesa v prehrani, ne pa | meso. | Manj primerno je le, če je premastno, saj so | P |
zaužijemo preveč. Zaradi vsega tega je treba | meso | uživati zmerno. - V novejši literaturi o | P |
literaturi o prehrani je mogoče zaslediti trditev, da | meso | zastruplja telo, kaj menite o tem? V zdravem | P |
kodljivimi snovmi. Vendar še vedno velja, da je treba | meso | uživati zmerno.Po 100 gramov mesa nekajkrat | P |
klobasah z drugimi imeni. - Okvir: Kdaj je | meso | varno? Varno meso je higiensko neoporečno | P |
- Okvir: Kdaj je meso varno? Varno | meso | je higiensko neoporečno, to pomeni, da ne vsebuje | P |
drugih onesnaževalcev. Slednje je prvi pogoj, da | meso | pride v trgovine.Vse to je pod stalnim nadzorom | P |
stalnim nadzorom veterinarske inšpekcije, ki | meso | natančno pregleduje. Moda | P |
5. Kako pogosto jeste | meso? | - Vsak dan 0 | P |
18. Kako pogosto ugriznete v ribo namesto v | meso? | - Nikoli 0 | P |
preidemo na kuhano in surovo zelenjavo, tudi | meso | seveda ni prepovedano, le da nemastno in v manjših | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 5.819 5.919 6.019 6.119 6.219 6.319 6.419 6.519 6.619 6.719 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |