nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2004, poved v sobesedilu:



Sol dodajajo predvsem pripravljeni, procesirani hrani. Oglejmo si vrednosti: doma pečen krompir vsebuje 16 mg natrija, pomfrit 108 mg, pečen piščanec 64 mg, piščančji kroketi 542 mg, ovseni kosmiči, pripravljeni na vodi, 2 mg, ovsen kruh 124 mg, muesli iz ovsenih kosmičev 307 mg, v jabolku tako rekoč ni soli, jabolčni sok brez dodanega sladkorja jo vsebuje 8 mg, kos jabolčne pite pa 476 mg (količine natrija veljajo za povprečno porcijo posamezne vrste hrane).

Pomembno je tudi vedeti, da lahko že s spremenjenim načinom dodajanja pomembno zmanjšamo vnos soli.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA