nova beseda iz Slovenije
je bil moj sosed in je čakal v vrsti za gnil | krompir | in sem rekel živjo, sosed.In se je zjokal na | G |
dve uri pri 40- ih stopinjah na soncu na gnil | krompir. | To je to. | G |
pri hrani. Iranci bolj želijo riž jesti kot | krompir. | Kot dosti ljudi je krompir, mi jemo riž, pa naredimo | G |
želijo riž jesti kot krompir. Kot dosti ljudi je | krompir, | mi jemo riž, pa naredimo iranske jedi.Jaz nosim | G |
Točno. Pa pražen | krompir | najbrž tudi.No, če kaj zbližuje ljudi, kulture | G |
Ga vidiš? | Krompir, | seveda.Še en izgubljenec, vse ostalo pa je kmet | G |
Reciva C kot Celje. Hrano, na primer | krompir, | meso ali ribe lahko cvremo v posebni električni | G |
zamudo, te pa noče prevzeti nihče. Kot vroč | krompir | si jo podajajo ministrstvo in izvajalci. Prizadevan | G |
prodajajo; palmovo olje, fižol, manjok in sladek | krompir, | pa seveda ribe, sveže in posušene, ter obilo | G |
do banan, ki so široko v uporabi kot pri nas | krompir. | Večina pridelane hrane je plod viškov bolj ali | G |
ko smo prosili zaveznike, bivše, zahodne, za | krompir | praktično, ker ni bilo pri nas ničesar.Takrat | G |
koruzo trgali, storže noter v čoln dajali. Tudi | krompir | smo kopali pred vodo.Sam tisti krompir je doma | G |
Tudi krompir smo kopali pred vodo. Sam tisti | krompir | je doma vsa zgnil. Kakor si ga domov pripeljal | G |
skoraj ne znajo predstavljati. Ali pa kako raste | krompir | in vsako tako stvar sem jim skušala nazorno | G |
znam. Sem rekla, da bom pa krompirjevo juho, | krompir | na župi, smo rekli v našem kraju.In sem dala | G |
Priprava | Krompir | in čebulo olupite, narežete na koščke, vržete | P |
glutamat, nekatere začimbe, čebula, koruza, | krompir) | , prehranski red (več majhnih obrokov), redna | P |
kot fižol so ga sejali predvsem med koruzo in | krompir. | Ko si ogledamo kuharske knjige iz prve polovice | P |
ima nekaj manj kalorij kot rdeče. Ko pečete | krompir, | velja pravilo, da so večji kosi boljši, in sicer | P |
peteršilj, zelje, solate vseh vrst, žitarice in | krompir | ... to je bila naša hrana.In kruh. | P |
Bela riba z olivnim oljem Kuhan | krompir | Solata | P |
nekoč pridelovali zdravilna zelišča, cvetje, | krompir | in koruzo, iz katere so varili alkoholno chicho | P |
neprecenljiva žival lama in osnovno živilo | krompir, | ki sta ohranila generacije potomcev Sonca.Za | P |
prihranili nekaj sto kalorij na dan. Celo kuhan | krompir, | ki je po Willettu bavbav, je boljša izbira kot | P |
solata iz rukole (100 g) in v lupini kuhan | krompir | (100 g) 5. obrok (večerja) | P |
napačnimi poimenovanji. Argumentov, ki bi uvrščali | krompir | med manj priporočljivo vrsto škroba, je premalo | P |
premalo; enako velja za oluščeni riž. Kar zadeva | krompir | in riž, moramo vedeti, da sta energetsko zmerno | P |
hranljivega obroka, nato pa pojeste ves ocvrt | krompir | in meso, ki je ostalo na krožnikih. Ravnajte | P |
banane, ki jih uporabljajo podobno kot pri nas | krompir. | Ker so zelo okusne in tudi priročne, jih pogosto | P |
bogata z ogljikovimi hidrati, kot so bel kruh, | krompir, | bel riž in različne sladkarije, ni kaj prida | P |
soja, leča, jajčevci, radič, kumare, sladki | krompir | Proti prehladu in gripi: cimet, muškatni oreh | P |
rumene in oranžne barve, kot so korenje, sladki | krompir, | bučke, melone, pomaranče, breskve in papaja | P |
peteršilj, bazilika in meta. Prve artičoke in mlad | krompir | dušimo na nizkem ognju v pokriti posodi, v katero | P |
minuto ali dve v krop, odcedite in sesekljate. | Krompir | olupite, narežete na koščke in kuhate toliko | P |
jo stresete v večjo skledo. Dodate špinačo, | krompir, | jajca, koper, pehtran, timijan, muškatni orešček | P |
centimetra dolge koščke, šalotki sesekljate, | krompir | olupite in narežete na kocke. V loncu segrejete | P |
segrejete maslo in pražite šalotko. Dodate grah in | krompir, | prilijete juho in počakate, da zavre.Zmanjšate | P |
Zmanjšate ogenj in kuhate toliko časa, da se | krompir | zmehča.Z ročnim mešalnikom zmešate sestavine | P |
zelja (200 g) in kuhanega krompirja (150 g). | Krompir | kuhamo v olupku, zabelimo ga z žličko olja po | P |
Stročji fižol 25 Grah, | krompir | 27 Sojina moka 260 | P |
pridelovati druge kulture, denimo nizki fižol, | krompir | in kavo.Tudi kraljeva hčerka, princesa Sirindhorn | P |
Priprava | Krompir | skuhate in preden se popolnoma ohladi, ga olupite | P |
Česen drobno sesekljate. V skledo daste | krompir, | česen, sol, olivno olje, smetano in poper ter | P |
postrežete, potresete še s sladkorjem v prahu. | Krompir | Zdaj, ko je krompir tako rekoč nepogrešljivi | P |
Krompir Zdaj, ko je | krompir | tako rekoč nepogrešljivi sestavni del vsakodnevne | P |
živo pokazal, da človek preživi tudi, če jé | krompir. | Nič drugače ni bilo pri nas. | P |
je pripeljal nizozemske delavce, ki so sadili | krompir | za svojo glavno hrano. Nakupovanje krompirja | P |
skočite do branjevcev, ki prodajajo neopran | krompir. | Mladega krompirja ne kupujemo na zalogo, saj | P |
brokoli, rumena zelenjava (korenček, sladki | krompir) | , rumeno sadje (breskve, marelice) Železo meso | P |
tako oranžno kot rumeno pa vsebuje karoten. | Krompir | nastrgajte in kašo položite za 15 do 20 minut | P |
kašo položite za 15 do 20 minut na obraz. | Krompir | gladi kožo in gube. Kašasto zmes iz rdeče pese | P |
pa je lahko tudi prijetno trošenje kalorij. | Krompir | je bolje "skriti" V minulih letih so krompirju | P |
njegovi pripravi vedeti nekaj pomembnih resnic: | krompir, | zlasti če je kuhan ali pečen v olupku, je vir | P |
vsebuje razmeroma malo kalorij (80 kcal/100 g). | Krompir | pa postane nevarno živilo v kombinaciji z veliko | P |
škodljiva kot koristna. V poletnem jedilniku naj bo | krompir | na vrsti vsaj enkrat na teden: najbolje je, | P |
ima čim manj ostankov, denimo riž, banane in | krompir. | Izogibamo se mastni in začinjeni hrani. | P |
pripravita blitvo, špinačo, če pa je zraven še pire | krompir, | je to že pravi obrok.Luka je velik ljubitelj | P |
zamrznjena. Če jo na hitro pripravim na maslu, je | krompir | dobra zamenjava za meso, pa še naložim si je | P |
mesa) z ogljikovimi hidrati (kruh, testenine, | krompir) | . Alenka priznava, da se teh smernic ni držala | P |
za nekoliko konkretnejši obrok pa pripravimo | krompir | s kumarami.Pred pripravo jih le operemo, lupimo | P |
eganjanje mačka. Vrtnarji dobro vedo, da jajčevec, | krompir | in paradižnik lepše rastejo, če so v njihovi | P |
Ne pozabimo niti na juhe in enolončnice. | Krompir | skuhamo ali spečemo kar z lupino vred in ga | P |
pride do izraza kot druga, nežnejša olja. | Krompir | olupite; vso zelenjavo narežete na kocke.V lonec | P |
da se ne prime dna posode) ter dušite. Ko je | krompir | kuhan, odstavite in počakate, da se ohladi. | P |
za Češnjice. Ponudba: rastlinska pridelava ( | krompir, | jagode, koruza, pesa, korenček, čebula, sadje | P |
rdeča pesa, čebula, čebulček, stročji fižol, | krompir, | jagode, maline, hlevski gnoj (tudi v vrečah | P |
sezonska zelenjava, sveže in suho sadje, ozimnica ( | krompir, | čebula, jabolka). Posebnost: pečen jagenjček | P |
(slive, jabolka), suho sadje, jabolčni kis, | krompir, | koleraba, korenje, bučke, fižol, motovilec, | P |
nahaja med Litijo in Vačami (Slivna). Ponudba: | krompir, | fižol (zrnje), sezonsko meso, žita, kis, rdeča | P |
starih sortah), sadike grmov, dreves in trajnic, | krompir, | jagode (sadike in plodovi). Posebnost: sadike | P |
Ponudba: jabolka in suho sadje, sezonske vrtnine, | krompir, | korenje, jagnjetina, kože in volna. Posebnost | P |
jagnjetina, kože in volna. Posebnost: jagnjetina, | krompir. | Možnost nakupa: na domu in ob torkih na ekološki | P |
blitva, bučke, zelje, repa, koleraba, redkev, | krompir | (zgodnji, ozimni), sladka koruza, sadje (jagode | P |
Ponudba: fižol (stročji in za zrnje), pesa, | krompir, | korenček, češnje (od 25. 6. do 5. 7.), borovnice | P |
zelenjava (različne solate, motovilec, radič, | krompir, | rdeča pesa, korenje, koleraba, repa, kumare | P |
sadje, sezonska zelenjava, v zimskem času tudi | krompir, | koleraba, bučnice in suho sadje, žita (pira | P |
ječmenovo in proseno kašo. Posebnost: kruh, | krompir, | hokaido buče. Možnost nakupa: ob petkih na ekološki | P |
sadni sok, mošt, kis, žganje (slivovka ...), | krompir | in orehi.Telečje, goveje in svinjsko meso (zakol | P |
zelenjava (solata, paradižnik, fižol, zelje), | krompir, | žive kokoši, mladi pitani piščanci, mlado pitano | P |
meso. Posebnost: kokošja jajčka, ržen kruh, | krompir, | jajčne testenine (jušne, široke, ribana kaša | P |
Pridelujejo: sadje in izdelke iz sadja, vrtnine, | krompir, | domače marmelade, sokove, vloženo zelenjavo | P |
jabolka, hruške, slive, orehi ...), vrtnine ( | krompir, | fižol, buče, jušna zelenjava), zdravilna zelišča | P |
paradižnik, paprika, fižol (stročji, v zrnju), bučke, | krompir, | žita, moke, kaše, zdrobi (pšenica, pira), sadje | P |
jagnjetina, mlada govedina (Pohorje beef), | krompir, | sadje, suho sadje, več vrst žganja, možnost | P |
pitanega goveda, zelenjava, zelišča, jagode, | krompir, | soja, žita. Posebnost: zunajsezonska ponudba | P |
farni cerkvi. Ponudba: goveje meso, vrtnine, | krompir, | sadje. Možnost nakupa: na kmetiji. | P |
koruzna moka, jagenjčki, salame iz divjačine, | krompir, | ajdova moka, polnozrnato pšenično moko meljemo | P |
Ponudba: jagenjčki, jagnjice za nadaljnjo rejo, | krompir, | ajdova moka, kunci, jajca. Posebnost: reja drobnice | P |
primerne za žlico, rad zajema - na primer kisel | krompir. | Za posladek ima najrajši baklave, a tudi palačinke | P |
pogosto jé tudi z očmi. "Moja osnovna hrana je | krompir | in tudi sam znam kaj na hitro pripraviti.Jed | P |
skorajda dvesto kilogrami zagotovo ne bi imel. | Krompir | Temeljna enotnost prehranske raznolikosti | P |
skledah in na krožnikih, je imel naš vsakdanji | krompir | precej zanimivo preteklost.Razen na Irskem so | P |
razširilo šele pred dobrimi 200 leti. Od takrat | krompir | že dolgo ni prezrt, ampak kralj.Radi ga imamo | P |
zadeva zdravje in dobro počutje. Repico, kot so | krompir | posrečeno poimenovali na Koroškem, lahko uporabimo | P |
zasnovo sladic spremenili v slanice. Kakorkoli že, | krompir | je z nami, in to vsak dan.V juhah, občasno v | P |
različna vnetja, pa lahko stanje poslabša. Sicer je | krompir | dobrodejna hrana za prebavila, koristen vir | P |
koristnih in najmanj nepotrebnih sestavin ima | krompir | iz ekološke pridelave - in kako ga pripravimo | P |
krompirja se je namreč spletlo kar nekaj vraž: surov | krompir | povzroča vročino, krompir, razen mladi, vedno | P |
nekaj vraž: surov krompir povzroča vročino, | krompir, | razen mladi, vedno olupimo, hladnega krompirja | P |
No, v resnici je drugače. | Krompir | jemo z lupino vred, ker je pod njo največ rudnin | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.074 1.174 1.274 1.374 1.474 1.574 1.674 1.774 1.874 1.974 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |