nova beseda iz Slovenije
dovoljenih živil najdete artičoko, cikorijo, | česen, | peteršilj, por, rdečo papriko, sladki krompir | P |
6. ČEBULA IN | ČESEN | Čebula je znana že tisočletja. | P |
Najbolj zdravo učinkuje surova. | Česen | se že od nekdaj uporablja v ljudski medicini | P |
Ne vem. Za | česen | in čebulo se ve, da vsebujeta številne zdravilne | P |
bakterijam najkoristnejši prebiotiki so por, čebula, | česen, | beluši, cikorija, radič.Znižujejo tudi celotni | P |
očistimo in narežemo še koromač, korenček in | česen | ter vse stresemo v juho.Kuhamo jo še pet minut | P |
sezama, žličko gorčice, morsko sol. Priprava: | Česen | olupimo in pretlačimo.Peteršilj operemo in sesekljam | P |
narežemo na rezance. Olupimo in grobo narežemo | česen | in oboje dušimo pet minut v čim manj vode. | P |
sivka, bor, cimet, rožmarin, bazilika, piment, | česen, | poprova meta, evkaliptus. Na voljo je kopica | P |
Čili papriki operemo in drobno nasekljamo. | Česen | olupimo in pretlačimo.Oboje stresemo v skledico | P |
izdelek, ki vsebuje izvleček česna in peteršilja. | Česen | vsebuje več kot 200 biološko aktivnih snovi | P |
kraškega terana, dcl sladke smetane, sesekljan | česen, | sesekljan peteršilj, divjačinske začimbe (rožmarin | P |
rezance narezano kraško panceto in sesekljan | česen. | Ko česen zadiši, dodamo narezano srnje drobno | P |
narezano kraško panceto in sesekljan česen. Ko | česen | zadiši, dodamo narezano srnje drobno meso, naribano | P |
dodamo na kocke narezano zelenjavo in sesekljan | česen. | Ko zelenjava oveni, meso solimo, malo popopramo | P |
***** Divji | česen | za pomladno poživitev Izjemno okusna, divje | P |
in vonju prekaša svojega gojenega sorodnika ‐ | česen. | Če čemaž nekaj časa uživamo redno, še učinkoviteje | P |
nekaj časa uživamo redno, še učinkoviteje kot | česen | zavira razvoj ateroskleroze, varuje pa tudi | P |
in zabelimo z oljem. Olupimo in pretlačimo | česen | ter ga vmešamo v prilogo, tik preden jo ponudimo | P |
rakovih repkov, limeto, limono, olivno olje, čili, | česen, | peteršilj, sol, poper, čebulico in dcl belega | P |
beli poper, provansalska zelišča, peteršilj, | česen, | 10 dag mladih špinačnih listov, olivno olje | P |
pekli, dodamo drobno sesekljan peteršilj in | česen, | zalijemo z belim vinom ter še malo pokuhamo | P |
prepražimo na kocke narezano papriko, sesekljan | česen | in piro ter zalijemo z zelenjavno juho.Kuhamo | P |
mesa. Priprava : Čebulo prepražimo, dodamo | česen, | papriko v prahu in paradižnikovo mezgo.Zalijemo | P |
sladke smetane, mleto sezamovo seme, sesekljan | česen, | sol, mleti poper. Priprava : Vse sestavine | P |
ognju segrejemo olje in vanj stresemo ingver ter | česen. | Pražimo deset sekund. | P |
Gnjat narežemo na ozke trakove, šalotko in | česen | olupimo in zelo drobno sesekljamo.Maslo razpustimo | P |
razpustimo. Na njem steklasto popečemo šalotko in | česen | ter dodamo gnjat.Prilijemo mesno juho in vse | P |
Priprava : Olupite in drobno sesekljajte | česen. | Čiliju odstranite semena in ga sesekljajte. | P |
dnom segrejte tri žlice olivnega olja. Dodajte | česen | in pražite, dokler se ne zmehča.Nato primešajte | P |
žlicami olja, limoninim sokom in malo soli. | Česen | olupimo in podolžno razpolovimo.Beluše operemo | P |
pekač, ga naoljimo in nanj naložimo beluše in | česen. | Solimo in popramo. | P |
beli poper, koprc, 3 jajca, rdečo papriko, | česen, | peteršilj in belo vino. Priprava : Kuhan kostanj | P |
rezance, ki jih potem nekaj časa sušimo na zraku. | Česen | olupimo, ga drobno narežemo in na hitro (v minuti | P |
zelenjavno kvasno juho). Priprava: Čebulo (ali | česen) | olupimo in sesekljamo.Korenje in por operemo | P |
: 40 dag špinačnih rezancev, 12 dag pršuta, | česen, | 2 dcl kisle smetane, dcl sladke smetane, olivno | P |
Priprava : Pršut narežemo na tanke rezance. | Česen | drobno sesekljamo, prav tako peteršilj.Na olivnem | P |
na hitro prepražimo pršut, dodamo sesekljan | česen | in peteršilj, malo solimo in popramo ter zalijemo | P |
škampovih repkov, maslo, malo mleka, peteršilj in | česen. | Priprava : Beluše olupimo in jih na hitro pokuha | P |
hitro prepražimo in dodamo drobno sesekljan | česen. | Zalijemo z belim vinom in sladko smetano. | P |
Osolimo. Olupimo še | česen, | ga drobno sesekljamo ali pretlačimo.V skledo | P |
ali pretlačimo. V skledo stresemo še fižol in | česen | ter solato malce popopramo.Premešamo in takoj | P |
preden je povsem kuhan, olupimo in pretlačimo | česen | ter poparimo paradižnik, da ga lažje olupimo | P |
olivno olje, sol, baziliko, sir camembert in | česen. | Priprava : Bučke in papriko operemo. | P |
Potrebujemo : štiri piščančje fileje, sol, | česen, | žlico olivnega olja in 1/2 dcl belega vina; | P |
sesekljano čebulo, kuhano zelenjavo, peteršilj, | česen | in na koncu primešamo še jajci. File nadevamo | P |
radiča, 0,5 l sladke smetane, malo belega vina in | česen. | Priprava : Bučke operemo in jih narežemo na | P |
Prilijemo malo belega vina, dodamo drobno sesekljan | česen | in zalijemo s sladko smetano.Začinimo s svežim | P |
koprc, 2 pločevinki vložene tune, peteršilj, | česen, | origano, baziliko, drobnjak, kislo smetano, | P |
rahlo premešamo odcejeno tuno, drobno sesekljan | česen, | peteršilj, drobnjak, malo solimo.Dodamo origano | P |
limono, kaviar, belo vino, sol, poper, koprc, | česen | in peteršilj. Priprava : File dimljene postrvi | P |
jima primešamo kislo smetano, drobno sesekljan | česen, | sesekljan peteršilj, nekaj kapljic belega vina | P |
2 večja jajčevca, 2 korenčka, veliko čebulo, | česen, | peteršilj, baziliko, sol, maslo, 2,5 dcl kisle | P |
Priprava : Na olju prepražimo sesekljano čebulo, | česen | in peteršilj, dodamo začimbe in na rezine narezane | P |
srednje velike bučke, 2 žlici masla, čebulo, | česen, | muškatni orešček, sol, poper, jušno kocko, nasekljan | P |
raztopljenem maslu in dodamo drobno sesekljan | česen | in na kocke narezane bučke. Malo popražimo in | P |
čebulo, narezano na lističe, drobno sesekljan | česen, | lovorjev list, črni poper v zrnu, timijan, majaron | P |
Naslednji dan slanino narežemo na drobne kocke, | česen | sesekljamo, prav tako čebulo.Fileje vzamemo | P |
prašek, žličko soli (ali po okusu), olivno olje, | česen, | čebulo, špinačo, peteršilj, koprc, 4 dcl sladke | P |
orešček. Priprava: Čebulo sesekljamo, prav tako | česen. | Na olivnem olju hitro prepražimo in dodamo še | P |
operemo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in | česen | očistimo in nasekljamo.Maslo raztopimo, na njem | P |
Maslo raztopimo, na njem popražimo čebulo in | česen. | Dodamo krompir in dušimo še nekaj minut. | P |
gladko umešamo skuto, jogurt in olivno olje. | Česen | olupimo in stisnemo med skuto.Pomako posolimo | P |
velike kocke in pokapljamo z limoninim sokom. | Česen, | ingver in čebulo olupimo in sesekljamo.Koriander | P |
Dodamo preostalo olje ter na hitro zdušimo | česen, | ingver in čebulo.Ribo in koriander dve do tri | P |
brisačo in zrežemo na tanke rezine. Čebulo in | česen | olupimo in sesekljamo.Mlado čebulo operemo, | P |
njem med mešanjem eno minuto pražimo čebulo in | česen, | potisnemo ju ob obod.Segrejemo drugo žlico olja | P |
olivnem olju na hitro prepražimo drobno sesekljan | česen | in prav tako še narezano zelenjavo.Zalijemo | P |
arganovo olje, limonin sok, drobno sesekljan | česen, | grobo sesekljano svežo meliso, kumino.Malo solimo | P |
vino, svežo baziliko, črne olive brez koščic in | česen. | Priprava : Morske sadeže pokuhamo v soljeni | P |
da rahlo zavre. Odstavimo in dodamo sesekljan | česen | in baziliko, drobno sesekljane črne olive, po | P |
do mehkega, odcedimo in ohladimo. Čebulo in | česen | drobno sesekljamo.Ingver olupimo in drobno naribamo | P |
nasekljamo. Segrejemo olje, dodamo čebulo, | česen, | narezane čilije in nariban ingver.Nekaj minut | P |
narežemo na dva centimetra velike kose. Šalotko in | česen | olupimo ter grobo sesekljamo.Na segretem olju | P |
Na segretem olju pražimo papriko, šalotko in | česen | na srednji temperaturi štiri do pet minut.Zalijemo | P |
minuti opečemo. Po minuti dodamo rožmarin in | česen. | Nato damo meso v ogreto pečico na 180 stopinj | P |
v ultramodernih salonih, jemo en teden samo | česen | in pijemo ustekleničeno vodo in še bi lahko | P |
pustimo vreti približno tri minute. Olupimo | česen, | ga pretlačimo in z njim začinimo juho.Zabelimo | P |
Fižolovko shranimo. | Česen | olupimo in sesekljamo.Paradižnik operemo, olupimo | P |
operemo, olupimo in narežemo na manjše kose. | Česen | na bučnem olju popražimo samo toliko, da postekleni | P |
Vse troje narežemo na kolobarje. | Česen | olupimo in grobo nasekljamo.Vso pripravljeno | P |
operemo bučke in jih tanko nalistamo. Olupimo | česen | in ga grobo nasekljamo.Operemo še zeleno in | P |
s sojino omako in jih položimo na krožnike. | Česen | olupimo in pretlačimo, peteršilj pa operemo | P |
ventilatorsko na 180 stopinj Celzija). Čebulo in | česen | olupimo ter drobno sesekljamo.Sir naribamo. | P |
V kozici segrejemo vino in dodamo čebulo ter | česen. | Prilijemo smetano in na srednje močni vročini | P |
Koper operemo, otresemo in listke sesekljamo. | Česen | olupimo in sesekljamo.Polovico kreše odstrižemo | P |
nariban parmezan za posip. Priprava : Čebulo in | česen | olupimo ter drobno sesekljamo.Bučko olupimo | P |
čebulo svetlo opražimo na maslu. Dodamo bučko, | česen | in mlado čebulo ter pražimo tri minute.Dodamo | P |
manjši gomolj zelene, peteršilj, majhno čebulo, | česen, | sol, poper, 5 dag hamburške slanine, 20 dag | P |
prepražimo sesekljano čebulo, dodamo drobno sesekljan | česen | in na tanke rezance narezano hamburško slanino | P |
radič postane mehak. Nato dodamo še sesekljan | česen | in peteršilj.Ponudimo kot predjed ali prilogo | P |
V kozici raztopimo maslo, dodamo sesekljan | česen | in moko ter dobro premešamo nad segretim štedilnikom | P |
zdušen paradižnik. Sesekljamo tudi čemaž (ali | česen) | ter ga skupaj s pistacijami ali pinjolami potresemo | P |
na rezine in te na tanke pramene. Čebulo in | česen | olupimo ter drobno sesekljamo.Oljčno olje segrejemo | P |
Oljčno olje segrejemo v obloženi ponvi, čebulo in | česen | steklasto opražimo.Dodamo sesekljano meso in | P |
špagetov, žlico koriandrovega lista. Priprava: | Česen | olupimo in drobno sesekljamo.Ingver olupimo | P |
Priprava: Pripravimo kozarca. | Česen | olupimo.Origano operemo in do suhega otresemo | P |
skupaj z origanom zdevamo v kozarca. Preostali | česen | sesekljamo in pritisnemo na paradižnike.Prelijemo | P |
suhega otresemo in listke potrgamo s stebelc. | Česen | olupimo in grobo sesekljamo.Baziliko, česen | P |
Česen olupimo in grobo sesekljamo. Baziliko, | česen, | sol, poper, pinjole in obe vrsti sira gladko | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |