nova beseda iz Slovenije

žajbelj (141)


In zdravje. Poglej: pelin je grenak,      žajbelj      je grenak, encijan je grenak, rutica je grenka  A
pa tudi divja zelišča z roba poti, timijan,      žajbelj,      rožmarin (vsi skupaj bolj trdoživi, majhni in  A
Rešitev križanke 61 Vodoravno: 1.      žajbelj,      8. Schenk, 14. epiornis, 16. kositer, 17. penja  D
Doma zalijem rože. Posebej skrbno      žajbelj,      ki ga gojim v čisto kulinarične namene.Morski  D
razširile številne začimbe, denimo bazilika,      žajbelj      in rožmarin, pridružila še meta, so zapisali  D
sicer popolnoma jasno, ali je s tem mišljen      žajbelj      ali pa gre za modrijana.Najbrž bo modrijan,  D
sivozelenih listov, ki cveti junija in julija.      Žajbelj      uspeva tako rekoč po vsem svetu: v Afriki, Ameriki  D
žajblja, so se čudili srednjeveški zdravniki.      Žajbelj      od nekdaj velja za izjemno zdravilo. Latinsko  D
sok za plodnost in tudi v Rimu je veljalo, da      žajbelj      »ohranja, kar je bilo spočeto«.Za Rimljane je  D
in hitrejše okrevanje po dolgotrajni bolezni.      Žajbelj,      uporaben tudi pozimi, saj ne izgubi listov,  D
Fotodokumentacija Dela Univerzalni      žajbelj      -Uporaben je kot zdravilo, ki ga je priporočal  D
sprehod po kolovozni poti, ob kateri raste divji      žajbelj,      in nato še vzpon na vzhodni vrh Šumke (518 metrov  D
Stare izposojenke (na primer fant, fara, kajža,      žajbelj,      žemlja, žafran) niso tujke.V stoletjih so se  D
in cimet za gurmane, sivka proti nespečnosti,      žajbelj      in šmarnica za sladke sanje. V trinajstih  D
razstrupljanja - z algami in eteričnimi olji (     žajbelj,      brin, črni poper, rožmarin ...), ki ne le očistijo  D
balkon z razgledom na morje. Na vrtu bi posadila      žajbelj,      rožmarin in druga sredozemska zelišča, okoli  D
navajena. Zvečer se Rdeča kapica s košarico (     žajbelj      in bazilika, olivno olje in vino, slane ribe  D
niso videli ali poduhali: kamilica, melisa,      žajbelj,      sivka, poprova meta, alpska zelišča ... »Prizadevam  D
rastlina z modrimi, rdečimi ali rumenimi cveti,      žajbelj,      13. japonski pisatelj, znanstvenik in državnik  D
officinalis) rastejo skoraj povsod, tudi pri nas,      žajbelj      pa so pili že v starem Egiptu in Rimu - za Rimljane  D
Mehičani svojo Salvio divinorum ali božanski      žajbelj      uporabljajo pri raznih obredih in za zdravljenje  D
ameriškim slamnikom, ki še ne cveti; cveti pa      žajbelj      in vsak čas bo vzcvetela plavica.Citronski timijan  D
grmički aromatičnih rastlin (rožmarin, timijan,      žajbelj,      origano, sivka, menta in melisa), je v Panorami  D
v Mirnu, za nedeljo pa napovedujejo pohod na      Žajbelj      iz Vojščice (ob 9. uri) in koncert ljudskih  D
rastline, kot so bela detelja, poprova meta,      žajbelj,      kamilica in navadni pelin.Kiparske skulpture  D
izbrali ime, povezano z rastlino v »Salvija« (     žajbelj)      in s poetičnim pridevnikom »sylvan« - gozdni  D
jo boli tudi grlo, ji je svetovala, naj grgra      žajbelj.      Ker tudi v naslednjih dveh dneh ni bilo nič  D
provansalski kuhinji šatraj, timijan, bazilika,      žajbelj,      rožmarin, materina dušica, brin, majaron, pehtran  D
ali olje (vsebuje fitoestrogene), podobno kot      žajbelj      in nekatera druga zelišča.Vse sestavine naj  D
14. Ustinov, 15. Amato, 16. Po, 17. pest, 18.      žajbelj,      21. sto, 22. K(arel) S(oss), 24. šal, 25. Ken  D
18. kasa, 19. ego, 22. Narta, 24. Osor, 25.      žajbelj,      27. Mark, 28. arabka, 29. brnja, 30. Nike, 31  D
raje kakšen zeliščni čaj, prsni, planinski,      žajbelj,      kamilični, sadni.Ja Taček, saj govoriš kot,  G
začimbo, kaj lahko z majaronom še zdravimo?      Žajbelj,      majeron in poprovo meto zmečkamo in ji dodamo  G
znale delati, tudi moja prababica. To je zdaj      žajbelj.      In ste ga malce...  G
osnovni prostor, ki je zdaj pripravljen. Zakaj pa      žajbelj?     Je simbol nesmrtnosti, modrosti, očiščenja.   G
zimski in poletni. Tole lahko malce ugasnete, ta      žajbelj.     Ga damo kar stran.  G
Ali veš kaj je tukaj noter? Tudi      žajbelj      in to deluje protivirusno in zato tudi nikoli  G
ki imajo aromo. Te poznamo, recimo, sivka,      žajbelj,      meta, melisa, pa še katera. Zdravilne so pa  G
ki jo uporabljamo v kulinariki. Potem lakoto,      žajbelj,      timijan, regratovo listje, ki sem ga tudi uporabila  G
da zdaj pa ne bo imel več revmatizma. Kaj pa      žajbelj      in druge rastline?Za žajbelj menda pravijo,  G
Kaj pa žajbelj in druge rastline? Za      žajbelj      menda pravijo, da če ga imaš na vrtu, potem  G
To še nisem slišal. Je pa res, da je      žajbelj      zelo dobra stvar za grgranje pri vnetju grla  G
ostane v listih. Tujon prehaja, če namočimo      žajbelj      v alkohol in je to treba malo bolj previdno  G
notri kot sicer. Regratov list sem sesekljala,      žajbelj,      malo mete, melise. In malo materine dušice.  G
Kako je z gojenjem zdravilnih rastlin?      Žajbelj,      vinska rutica, meta, melisa, pegasti badelj  G
prekriva obalo: navadni morski koprc, dišeči      žajbelj,      dubrovniški grintavec, mahovi, rdeča "metlinka  G
nadomestimo z zeliščnim čajem (bezeg, rman,      žajbelj)      z žličko medu in limoninim sokom.Pojemo banano  P
Kokošja juha, kamilice, sadje in zelenjava,      žajbelj.     ..Če vas starši niso morili s temi rečmi, niste  P
objavljena pa je bila v reviji New Scientist.      Žajbelj      za dober spomin Stoletne teorije o tem, da  P
za dober spomin Stoletne teorije o tem, da      žajbelj      popravlja spomin je z raziskavo britanskih znanstvenikov  P
placebo ali prazne tablete. Osebe, ki so uživale      žajbelj,      so pri poznejših testiranjih, na katerih so  P
Kokošja juha, kamilice, sadje in zelenjava,      žajbelj.     ..Če vas starši niso morili s temi rečmi, niste  P
obsegajo: izpiranje ustne votline s čaji (kamilica,      žajbelj)      ali raztopinami (fiziološka raztopina ipd.)  P
janež, bazilika, kamilica, kumina, poper, meta,      žajbelj,      drobnjak, timijan, melisa Tudi domače živali  P
bombaža, naravnega čebeljega voska in zelišč (     žajbelj,      šentjanževka in kamilica).Zaradi kakovosti in  P
Proti premočnemu znojenju naj bi deloval tudi      žajbelj.     Žajbljevo eterično olje zavira rast ter razmnoževanje  P
     ŽAJBELJ      Žajblju že dolgo pripisujejo, da podaljšuje  P
zavojčka čaja za zavojček posušenega žajblja.      Žajbelj      je značilna sredozemska rastlina, iz Sredozemlja  P
V ZDRAVILSTVU      Žajbelj      je najbolj znano domače zdravilo proti vnetju  P
krvavenje in zdravi rane. Pri notranji uporabi      žajbelj      zavira nastanek sline in zmanjšuje delovanje  P
črevesne ali želodčne sluznice in pri driskah.      Žajbelj      znižuje raven sladkorja v krvi, sproži lahko  P
perilom in oblekami, saj vonj preganja molje,      žajbelj      pa perilu podeli svež vonj.Za razkuževanje prostorov  P
V KULINARIKI      Žajbelj      je vsestranska začimba z močnim, nekoliko grenkim  P
ga čebele pridobile, to pa so lahko akacija,      žajbelj,      lipa, kostanj, detelja, vresa, mešano cvetje  P
same vrste nektarja (akacija, lipa, kostanj,      žajbelj      ...), ali večcvetni, iz več vrst nektarja (gozdni  P
Najučinkovitejše vsebujejo sestavine, kot so      žajbelj,      cipresa ali brin, ki spodbujajo prekrvavitev  P
Fižolu vedno lahko dodate peteršilj, šetraj,      žajbelj      ali majaron.Jedi bodo še okusnejše, če jim dodate  P
papriko, baziliko, majaron, drobnjak, kakav,      žajbelj,      kis, lešnike, marelice, mandlje, maline, za  P
kolikor potrebujete ‐ in kolikor vam tekne.      Žajbelj:      Ljudje, ki imajo težave s srcem, naj prehrani  P
težave s srcem, naj prehrani večkrat dodajo      žajbelj,      saj z rahlo grenkim, vendar prijetnim okusom  P
meto, hermelike, maslenice, jesenske astre,      žajbelj,      sivko, materino dušico, nizke homulice in zvončnice  P
vonjavah in kuhi dopolnjujeta tudi rožmarin in      žajbelj.      Mediteranski vrt vijoličaste ekipe ocena: 3  P
vedno v njem najdemo vsaj timijan, baziliko,      žajbelj      in šetraj.Posejemo ali posadimo jih kar med  P
iberis, grobelnik, suhe rože, čebulo in česen,      žajbelj,      timijan. Domači pripravki za zatiranje: poparek  P
obliki tablet), rožmarin (kot eterično olje),      žajbelj      (kot eterično olje ali čaj) in orehi (v solatah  P
koriander, čebula, redkvica, žametnica, timijan,      žajbelj,      šetraj.Ob vrtnicah sadimo tudi sivko ali drobnjak  P
zavarujemo trajnice, kot so sivka, svetnica,      žajbelj,      pampaška trava in druge. Pogost vzrok propada  P
dlakava lučca, in toploljubne, kot so sivka,      žajbelj      in druge. Lepe suhe trajnice in čas rezanja  P
rastočih rastlinah, kot so hermelike, sivke,      žajbelj,      lepe očke in okrasne trave.Če jih kombiniramo  P
hermelika, homulica, bakreni šaš, pisanolistni      žajbelj      in citronski timijan.Šopek v jesenskih dneh  P
japonski javor, ob njem se je čudovito razrasel      žajbelj.      Pred leti je bil na velikem vrtu urejen sadovnja  P
zeli Manuela Ferenčič Meden. Samoniklo rastoči      žajbelj      jim tako dobavljajo iz Dalmacije, liste robidnice  P
poprovo meto, črno meto, grenki pomarančevec,      žajbelj,      žafran, muškatni cvet, ingver, cimet, nageljnove  P
oman, pirnico, kurkumo, zdravilni gozdni koren,      žajbelj      in podobne rastline ter kafro.Med rastlinami  P
in druge. Nekatere trajnice, kot so sivka,      žajbelj,      homulice, hermelike in druge, prenesejo precejšno  P
kar precej. Namesto njega lahko uporabimo tudi      žajbelj,      pelin, kitajski drobnjak, navadni drobnjak ali  P
okrasne trave in nekaj zelišč, tudi timijan in      žajbelj.     Okrasna gredica je zasnovana tako, da bo v vsakem  P
črnega popra. Še boljši je svež timijan in      žajbelj,      a tega seveda ne bomo mečkali, ampak pridali  P
vsakemu nekaj lističev žajblja. Česen je zdrav in      žajbelj      še bolj.To sta stoletni dejstvi v Sredozemlju  P
tudi občutljivim želodcem ne škodi. Čeprav ima      žajbelj      močan okus in deluje nekoliko grenko, se lepo  P
nekoliko grenko, se lepo ujema z jedjo. Sploh pa      žajbelj,      rožmarin, timijan in druge sredozemske začimbe  P
olju s česnom popražite, dodajte rožmarin in      žajbelj,      zalijte z belim vinom, prevrite, prilijte malo  P
sivke, dihalne poti odpre pinija, kadulja in      žajbelj      sprostita boleče mišice po preplesani noči,  P
odpelje med nekaj dni pokošeno travo, med koprc in      žajbelj      in ima dotik prezrelega ananasa.Čez čas v kozarcu  P
popolno, omaka pa mojstrsko začinjena, da je bil      žajbelj      le eden od okusov in ni prevladoval.Prilogi  P
poskušajte doma! Čebula z ajvarjem in svež      žajbelj      sta nekaj najbolj nemogočega, kar smo kdaj okusili  P
kozarec) ‐ zlato rumena barva. Na nosu prevladuje      žajbelj      z dodatkom nežnega bezga in paprike.V ustih  P
vanilji, maslu in zeliščih (rman, vinska rutica in      žajbelj)      zapolnijo nos.V ustih je (kot vsa vina tega  P
majhne kocke toplega krompirja. In zraven sveži ‐      žajbelj!     Tudi iz rebrc se da veliko narediti.  P
brinove jagode, majaron, timijan, rožmarin,      žajbelj)     , dcl sveže telečje krvi (naročite pri mesarju  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA