nova beseda iz Slovenije
In zdravje. Poglej: pelin je grenak, | žajbelj | je grenak, encijan je grenak, rutica je grenka | A |
pa tudi divja zelišča z roba poti, timijan, | žajbelj, | rožmarin (vsi skupaj bolj trdoživi, majhni in | A |
Rešitev križanke 61 Vodoravno: 1. | žajbelj, | 8. Schenk, 14. epiornis, 16. kositer, 17. penja | D |
Doma zalijem rože. Posebej skrbno | žajbelj, | ki ga gojim v čisto kulinarične namene.Morski | D |
razširile številne začimbe, denimo bazilika, | žajbelj | in rožmarin, pridružila še meta, so zapisali | D |
sicer popolnoma jasno, ali je s tem mišljen | žajbelj | ali pa gre za modrijana.Najbrž bo modrijan, | D |
sivozelenih listov, ki cveti junija in julija. | Žajbelj | uspeva tako rekoč po vsem svetu: v Afriki, Ameriki | D |
žajblja, so se čudili srednjeveški zdravniki. | Žajbelj | od nekdaj velja za izjemno zdravilo. Latinsko | D |
sok za plodnost in tudi v Rimu je veljalo, da | žajbelj | »ohranja, kar je bilo spočeto«.Za Rimljane je | D |
in hitrejše okrevanje po dolgotrajni bolezni. | Žajbelj, | uporaben tudi pozimi, saj ne izgubi listov, | D |
Fotodokumentacija Dela Univerzalni | žajbelj | -Uporaben je kot zdravilo, ki ga je priporočal | D |
sprehod po kolovozni poti, ob kateri raste divji | žajbelj, | in nato še vzpon na vzhodni vrh Šumke (518 metrov | D |
Stare izposojenke (na primer fant, fara, kajža, | žajbelj, | žemlja, žafran) niso tujke.V stoletjih so se | D |
in cimet za gurmane, sivka proti nespečnosti, | žajbelj | in šmarnica za sladke sanje. V trinajstih | D |
razstrupljanja - z algami in eteričnimi olji ( | žajbelj, | brin, črni poper, rožmarin ...), ki ne le očistijo | D |
balkon z razgledom na morje. Na vrtu bi posadila | žajbelj, | rožmarin in druga sredozemska zelišča, okoli | D |
navajena. Zvečer se Rdeča kapica s košarico ( | žajbelj | in bazilika, olivno olje in vino, slane ribe | D |
niso videli ali poduhali: kamilica, melisa, | žajbelj, | sivka, poprova meta, alpska zelišča ... »Prizadevam | D |
rastlina z modrimi, rdečimi ali rumenimi cveti, | žajbelj, | 13. japonski pisatelj, znanstvenik in državnik | D |
officinalis) rastejo skoraj povsod, tudi pri nas, | žajbelj | pa so pili že v starem Egiptu in Rimu - za Rimljane | D |
Mehičani svojo Salvio divinorum ali božanski | žajbelj | uporabljajo pri raznih obredih in za zdravljenje | D |
ameriškim slamnikom, ki še ne cveti; cveti pa | žajbelj | in vsak čas bo vzcvetela plavica.Citronski timijan | D |
grmički aromatičnih rastlin (rožmarin, timijan, | žajbelj, | origano, sivka, menta in melisa), je v Panorami | D |
v Mirnu, za nedeljo pa napovedujejo pohod na | Žajbelj | iz Vojščice (ob 9. uri) in koncert ljudskih | D |
rastline, kot so bela detelja, poprova meta, | žajbelj, | kamilica in navadni pelin.Kiparske skulpture | D |
izbrali ime, povezano z rastlino v »Salvija« ( | žajbelj) | in s poetičnim pridevnikom »sylvan« - gozdni | D |
jo boli tudi grlo, ji je svetovala, naj grgra | žajbelj. | Ker tudi v naslednjih dveh dneh ni bilo nič | D |
provansalski kuhinji šatraj, timijan, bazilika, | žajbelj, | rožmarin, materina dušica, brin, majaron, pehtran | D |
ali olje (vsebuje fitoestrogene), podobno kot | žajbelj | in nekatera druga zelišča.Vse sestavine naj | D |
14. Ustinov, 15. Amato, 16. Po, 17. pest, 18. | žajbelj, | 21. sto, 22. K(arel) S(oss), 24. šal, 25. Ken | D |
18. kasa, 19. ego, 22. Narta, 24. Osor, 25. | žajbelj, | 27. Mark, 28. arabka, 29. brnja, 30. Nike, 31 | D |
raje kakšen zeliščni čaj, prsni, planinski, | žajbelj, | kamilični, sadni.Ja Taček, saj govoriš kot, | G |
začimbo, kaj lahko z majaronom še zdravimo? | Žajbelj, | majeron in poprovo meto zmečkamo in ji dodamo | G |
znale delati, tudi moja prababica. To je zdaj | žajbelj. | In ste ga malce... | G |
osnovni prostor, ki je zdaj pripravljen. Zakaj pa | žajbelj? | Je simbol nesmrtnosti, modrosti, očiščenja. | G |
zimski in poletni. Tole lahko malce ugasnete, ta | žajbelj. | Ga damo kar stran. | G |
Ali veš kaj je tukaj noter? Tudi | žajbelj | in to deluje protivirusno in zato tudi nikoli | G |
ki imajo aromo. Te poznamo, recimo, sivka, | žajbelj, | meta, melisa, pa še katera. Zdravilne so pa | G |
ki jo uporabljamo v kulinariki. Potem lakoto, | žajbelj, | timijan, regratovo listje, ki sem ga tudi uporabila | G |
da zdaj pa ne bo imel več revmatizma. Kaj pa | žajbelj | in druge rastline?Za žajbelj menda pravijo, | G |
Kaj pa žajbelj in druge rastline? Za | žajbelj | menda pravijo, da če ga imaš na vrtu, potem | G |
To še nisem slišal. Je pa res, da je | žajbelj | zelo dobra stvar za grgranje pri vnetju grla | G |
ostane v listih. Tujon prehaja, če namočimo | žajbelj | v alkohol in je to treba malo bolj previdno | G |
notri kot sicer. Regratov list sem sesekljala, | žajbelj, | malo mete, melise. In malo materine dušice. | G |
Kako je z gojenjem zdravilnih rastlin? | Žajbelj, | vinska rutica, meta, melisa, pegasti badelj | G |
prekriva obalo: navadni morski koprc, dišeči | žajbelj, | dubrovniški grintavec, mahovi, rdeča "metlinka | G |
nadomestimo z zeliščnim čajem (bezeg, rman, | žajbelj) | z žličko medu in limoninim sokom.Pojemo banano | P |
Kokošja juha, kamilice, sadje in zelenjava, | žajbelj. | ..Če vas starši niso morili s temi rečmi, niste | P |
objavljena pa je bila v reviji New Scientist. | Žajbelj | za dober spomin Stoletne teorije o tem, da | P |
za dober spomin Stoletne teorije o tem, da | žajbelj | popravlja spomin je z raziskavo britanskih znanstvenikov | P |
placebo ali prazne tablete. Osebe, ki so uživale | žajbelj, | so pri poznejših testiranjih, na katerih so | P |
Kokošja juha, kamilice, sadje in zelenjava, | žajbelj. | ..Če vas starši niso morili s temi rečmi, niste | P |
obsegajo: izpiranje ustne votline s čaji (kamilica, | žajbelj) | ali raztopinami (fiziološka raztopina ipd.) | P |
janež, bazilika, kamilica, kumina, poper, meta, | žajbelj, | drobnjak, timijan, melisa Tudi domače živali | P |
bombaža, naravnega čebeljega voska in zelišč ( | žajbelj, | šentjanževka in kamilica).Zaradi kakovosti in | P |
Proti premočnemu znojenju naj bi deloval tudi | žajbelj. | Žajbljevo eterično olje zavira rast ter razmnoževanje | P |
ŽAJBELJ | Žajblju že dolgo pripisujejo, da podaljšuje | P | |
zavojčka čaja za zavojček posušenega žajblja. | Žajbelj | je značilna sredozemska rastlina, iz Sredozemlja | P |
V ZDRAVILSTVU | Žajbelj | je najbolj znano domače zdravilo proti vnetju | P |
krvavenje in zdravi rane. Pri notranji uporabi | žajbelj | zavira nastanek sline in zmanjšuje delovanje | P |
črevesne ali želodčne sluznice in pri driskah. | Žajbelj | znižuje raven sladkorja v krvi, sproži lahko | P |
perilom in oblekami, saj vonj preganja molje, | žajbelj | pa perilu podeli svež vonj.Za razkuževanje prostorov | P |
V KULINARIKI | Žajbelj | je vsestranska začimba z močnim, nekoliko grenkim | P |
ga čebele pridobile, to pa so lahko akacija, | žajbelj, | lipa, kostanj, detelja, vresa, mešano cvetje | P |
same vrste nektarja (akacija, lipa, kostanj, | žajbelj | ...), ali večcvetni, iz več vrst nektarja (gozdni | P |
Najučinkovitejše vsebujejo sestavine, kot so | žajbelj, | cipresa ali brin, ki spodbujajo prekrvavitev | P |
Fižolu vedno lahko dodate peteršilj, šetraj, | žajbelj | ali majaron.Jedi bodo še okusnejše, če jim dodate | P |
papriko, baziliko, majaron, drobnjak, kakav, | žajbelj, | kis, lešnike, marelice, mandlje, maline, za | P |
kolikor potrebujete ‐ in kolikor vam tekne. | Žajbelj: | Ljudje, ki imajo težave s srcem, naj prehrani | P |
težave s srcem, naj prehrani večkrat dodajo | žajbelj, | saj z rahlo grenkim, vendar prijetnim okusom | P |
meto, hermelike, maslenice, jesenske astre, | žajbelj, | sivko, materino dušico, nizke homulice in zvončnice | P |
vonjavah in kuhi dopolnjujeta tudi rožmarin in | žajbelj. | Mediteranski vrt vijoličaste ekipe ocena: 3 | P |
vedno v njem najdemo vsaj timijan, baziliko, | žajbelj | in šetraj.Posejemo ali posadimo jih kar med | P |
iberis, grobelnik, suhe rože, čebulo in česen, | žajbelj, | timijan. Domači pripravki za zatiranje: poparek | P |
obliki tablet), rožmarin (kot eterično olje), | žajbelj | (kot eterično olje ali čaj) in orehi (v solatah | P |
koriander, čebula, redkvica, žametnica, timijan, | žajbelj, | šetraj.Ob vrtnicah sadimo tudi sivko ali drobnjak | P |
zavarujemo trajnice, kot so sivka, svetnica, | žajbelj, | pampaška trava in druge. Pogost vzrok propada | P |
dlakava lučca, in toploljubne, kot so sivka, | žajbelj | in druge. Lepe suhe trajnice in čas rezanja | P |
rastočih rastlinah, kot so hermelike, sivke, | žajbelj, | lepe očke in okrasne trave.Če jih kombiniramo | P |
hermelika, homulica, bakreni šaš, pisanolistni | žajbelj | in citronski timijan.Šopek v jesenskih dneh | P |
japonski javor, ob njem se je čudovito razrasel | žajbelj. | Pred leti je bil na velikem vrtu urejen sadovnja | P |
zeli Manuela Ferenčič Meden. Samoniklo rastoči | žajbelj | jim tako dobavljajo iz Dalmacije, liste robidnice | P |
poprovo meto, črno meto, grenki pomarančevec, | žajbelj, | žafran, muškatni cvet, ingver, cimet, nageljnove | P |
oman, pirnico, kurkumo, zdravilni gozdni koren, | žajbelj | in podobne rastline ter kafro.Med rastlinami | P |
in druge. Nekatere trajnice, kot so sivka, | žajbelj, | homulice, hermelike in druge, prenesejo precejšno | P |
kar precej. Namesto njega lahko uporabimo tudi | žajbelj, | pelin, kitajski drobnjak, navadni drobnjak ali | P |
okrasne trave in nekaj zelišč, tudi timijan in | žajbelj. | Okrasna gredica je zasnovana tako, da bo v vsakem | P |
črnega popra. Še boljši je svež timijan in | žajbelj, | a tega seveda ne bomo mečkali, ampak pridali | P |
vsakemu nekaj lističev žajblja. Česen je zdrav in | žajbelj | še bolj.To sta stoletni dejstvi v Sredozemlju | P |
tudi občutljivim želodcem ne škodi. Čeprav ima | žajbelj | močan okus in deluje nekoliko grenko, se lepo | P |
nekoliko grenko, se lepo ujema z jedjo. Sploh pa | žajbelj, | rožmarin, timijan in druge sredozemske začimbe | P |
olju s česnom popražite, dodajte rožmarin in | žajbelj, | zalijte z belim vinom, prevrite, prilijte malo | P |
sivke, dihalne poti odpre pinija, kadulja in | žajbelj | sprostita boleče mišice po preplesani noči, | P |
odpelje med nekaj dni pokošeno travo, med koprc in | žajbelj | in ima dotik prezrelega ananasa.Čez čas v kozarcu | P |
popolno, omaka pa mojstrsko začinjena, da je bil | žajbelj | le eden od okusov in ni prevladoval.Prilogi | P |
poskušajte doma! Čebula z ajvarjem in svež | žajbelj | sta nekaj najbolj nemogočega, kar smo kdaj okusili | P |
kozarec) ‐ zlato rumena barva. Na nosu prevladuje | žajbelj | z dodatkom nežnega bezga in paprike.V ustih | P |
vanilji, maslu in zeliščih (rman, vinska rutica in | žajbelj) | zapolnijo nos.V ustih je (kot vsa vina tega | P |
majhne kocke toplega krompirja. In zraven sveži ‐ | žajbelj! | Tudi iz rebrc se da veliko narediti. | P |
brinove jagode, majaron, timijan, rožmarin, | žajbelj) | , dcl sveže telečje krvi (naročite pri mesarju | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |