nova beseda iz Slovenije

žajbelj (42-141)


To še nisem slišal. Je pa res, da je      žajbelj      zelo dobra stvar za grgranje pri vnetju grla  G
ostane v listih. Tujon prehaja, če namočimo      žajbelj      v alkohol in je to treba malo bolj previdno  G
notri kot sicer. Regratov list sem sesekljala,      žajbelj,      malo mete, melise. In malo materine dušice.  G
Kako je z gojenjem zdravilnih rastlin?      Žajbelj,      vinska rutica, meta, melisa, pegasti badelj  G
prekriva obalo: navadni morski koprc, dišeči      žajbelj,      dubrovniški grintavec, mahovi, rdeča "metlinka  G
nadomestimo z zeliščnim čajem (bezeg, rman,      žajbelj)      z žličko medu in limoninim sokom.Pojemo banano  P
Kokošja juha, kamilice, sadje in zelenjava,      žajbelj.     ..Če vas starši niso morili s temi rečmi, niste  P
objavljena pa je bila v reviji New Scientist.      Žajbelj      za dober spomin Stoletne teorije o tem, da  P
za dober spomin Stoletne teorije o tem, da      žajbelj      popravlja spomin je z raziskavo britanskih znanstvenikov  P
placebo ali prazne tablete. Osebe, ki so uživale      žajbelj,      so pri poznejših testiranjih, na katerih so  P
Kokošja juha, kamilice, sadje in zelenjava,      žajbelj.     ..Če vas starši niso morili s temi rečmi, niste  P
obsegajo: izpiranje ustne votline s čaji (kamilica,      žajbelj)      ali raztopinami (fiziološka raztopina ipd.)  P
janež, bazilika, kamilica, kumina, poper, meta,      žajbelj,      drobnjak, timijan, melisa Tudi domače živali  P
bombaža, naravnega čebeljega voska in zelišč (     žajbelj,      šentjanževka in kamilica).Zaradi kakovosti in  P
Proti premočnemu znojenju naj bi deloval tudi      žajbelj.     Žajbljevo eterično olje zavira rast ter razmnoževanje  P
     ŽAJBELJ      Žajblju že dolgo pripisujejo, da podaljšuje  P
zavojčka čaja za zavojček posušenega žajblja.      Žajbelj      je značilna sredozemska rastlina, iz Sredozemlja  P
V ZDRAVILSTVU      Žajbelj      je najbolj znano domače zdravilo proti vnetju  P
krvavenje in zdravi rane. Pri notranji uporabi      žajbelj      zavira nastanek sline in zmanjšuje delovanje  P
črevesne ali želodčne sluznice in pri driskah.      Žajbelj      znižuje raven sladkorja v krvi, sproži lahko  P
perilom in oblekami, saj vonj preganja molje,      žajbelj      pa perilu podeli svež vonj.Za razkuževanje prostorov  P
V KULINARIKI      Žajbelj      je vsestranska začimba z močnim, nekoliko grenkim  P
ga čebele pridobile, to pa so lahko akacija,      žajbelj,      lipa, kostanj, detelja, vresa, mešano cvetje  P
same vrste nektarja (akacija, lipa, kostanj,      žajbelj      ...), ali večcvetni, iz več vrst nektarja (gozdni  P
Najučinkovitejše vsebujejo sestavine, kot so      žajbelj,      cipresa ali brin, ki spodbujajo prekrvavitev  P
Fižolu vedno lahko dodate peteršilj, šetraj,      žajbelj      ali majaron.Jedi bodo še okusnejše, če jim dodate  P
papriko, baziliko, majaron, drobnjak, kakav,      žajbelj,      kis, lešnike, marelice, mandlje, maline, za  P
kolikor potrebujete ‐ in kolikor vam tekne.      Žajbelj:      Ljudje, ki imajo težave s srcem, naj prehrani  P
težave s srcem, naj prehrani večkrat dodajo      žajbelj,      saj z rahlo grenkim, vendar prijetnim okusom  P
meto, hermelike, maslenice, jesenske astre,      žajbelj,      sivko, materino dušico, nizke homulice in zvončnice  P
vonjavah in kuhi dopolnjujeta tudi rožmarin in      žajbelj.      Mediteranski vrt vijoličaste ekipe ocena: 3  P
vedno v njem najdemo vsaj timijan, baziliko,      žajbelj      in šetraj.Posejemo ali posadimo jih kar med  P
iberis, grobelnik, suhe rože, čebulo in česen,      žajbelj,      timijan. Domači pripravki za zatiranje: poparek  P
obliki tablet), rožmarin (kot eterično olje),      žajbelj      (kot eterično olje ali čaj) in orehi (v solatah  P
koriander, čebula, redkvica, žametnica, timijan,      žajbelj,      šetraj.Ob vrtnicah sadimo tudi sivko ali drobnjak  P
zavarujemo trajnice, kot so sivka, svetnica,      žajbelj,      pampaška trava in druge. Pogost vzrok propada  P
dlakava lučca, in toploljubne, kot so sivka,      žajbelj      in druge. Lepe suhe trajnice in čas rezanja  P
rastočih rastlinah, kot so hermelike, sivke,      žajbelj,      lepe očke in okrasne trave.Če jih kombiniramo  P
hermelika, homulica, bakreni šaš, pisanolistni      žajbelj      in citronski timijan.Šopek v jesenskih dneh  P
japonski javor, ob njem se je čudovito razrasel      žajbelj.      Pred leti je bil na velikem vrtu urejen sadovnja  P
zeli Manuela Ferenčič Meden. Samoniklo rastoči      žajbelj      jim tako dobavljajo iz Dalmacije, liste robidnice  P
poprovo meto, črno meto, grenki pomarančevec,      žajbelj,      žafran, muškatni cvet, ingver, cimet, nageljnove  P
oman, pirnico, kurkumo, zdravilni gozdni koren,      žajbelj      in podobne rastline ter kafro.Med rastlinami  P
in druge. Nekatere trajnice, kot so sivka,      žajbelj,      homulice, hermelike in druge, prenesejo precejšno  P
kar precej. Namesto njega lahko uporabimo tudi      žajbelj,      pelin, kitajski drobnjak, navadni drobnjak ali  P
okrasne trave in nekaj zelišč, tudi timijan in      žajbelj.     Okrasna gredica je zasnovana tako, da bo v vsakem  P
črnega popra. Še boljši je svež timijan in      žajbelj,      a tega seveda ne bomo mečkali, ampak pridali  P
vsakemu nekaj lističev žajblja. Česen je zdrav in      žajbelj      še bolj.To sta stoletni dejstvi v Sredozemlju  P
tudi občutljivim želodcem ne škodi. Čeprav ima      žajbelj      močan okus in deluje nekoliko grenko, se lepo  P
nekoliko grenko, se lepo ujema z jedjo. Sploh pa      žajbelj,      rožmarin, timijan in druge sredozemske začimbe  P
olju s česnom popražite, dodajte rožmarin in      žajbelj,      zalijte z belim vinom, prevrite, prilijte malo  P
sivke, dihalne poti odpre pinija, kadulja in      žajbelj      sprostita boleče mišice po preplesani noči,  P
odpelje med nekaj dni pokošeno travo, med koprc in      žajbelj      in ima dotik prezrelega ananasa.Čez čas v kozarcu  P
popolno, omaka pa mojstrsko začinjena, da je bil      žajbelj      le eden od okusov in ni prevladoval.Prilogi  P
poskušajte doma! Čebula z ajvarjem in svež      žajbelj      sta nekaj najbolj nemogočega, kar smo kdaj okusili  P
kozarec) ‐ zlato rumena barva. Na nosu prevladuje      žajbelj      z dodatkom nežnega bezga in paprike.V ustih  P
vanilji, maslu in zeliščih (rman, vinska rutica in      žajbelj)      zapolnijo nos.V ustih je (kot vsa vina tega  P
majhne kocke toplega krompirja. In zraven sveži ‐      žajbelj!     Tudi iz rebrc se da veliko narediti.  P
brinove jagode, majaron, timijan, rožmarin,      žajbelj)     , dcl sveže telečje krvi (naročite pri mesarju  P
celi poper, lovorjev list, timijan, rožmarin,      žajbelj,      šetraj, 0,5 dcl olivnega olja in 0,5 dcl zeliščnega  P
narežemo na manjše rezine. Šalotki, paradižnik in      žajbelj      dobro zmešamo in posujemo po rezinah buč, ki  P
in črnim lasem njihovo naravno barvo okrepijo      žajbelj,      rožmarin pa tudi zdrobljene orehove lupine.  P
Antioksidanti so tudi v sredozemskih začimbah (     žajbelj,      rožmarin, bazilika), rdečem vinu in kodrasti  P
preslica ga poživljajo, negujejo in krepijo.      Žajbelj      in gabez ga krepita, saj izboljšata in utrdita  P
pripravi hrane zdravilna zelišča. Nekatera, denimo      žajbelj,      majaron, ingver, lahko uporabljamo tudi kot  P
ajurvedi proti prehladu, kašlju in vnetju ušes.«      Žajbelj      uravnava potenje Z uživanjem tekočine ‐ denimo  P
Če se prehlad vendarle zgodi, imam na vrtu      žajbelj,      ki ga grgram ali spijem z medom, še raje z mlekom  P
krompirja, 150 g sira, 100 g slanine in zelišča (     žajbelj,      rožmarin, timijan in drugo). Priprava: Krompir  P
zelišča, ki se krompirju zelo podajo, kot so      žajbelj,      rožmarin, timijan, in dobili zelo privlačen  P
z vseh strani (približno tri minute). Dodamo      žajbelj      in nasekljani česen in pečemo še tri minute  P
S strani zarežemo dva globlja žepa.      Žajbelj      sesekljamo in stlačimo v žepa. Zarebrnice naložimo  P
Odlično je tudi kadilo, posebno kalifornijski      žajbelj,      s katerim pri zaprtih oknih pokadimo vse prostore  P
veliko pove o njegovih rastiščih in učinkih. Za      žajbelj      pravijo, da tisti, ki ga ima na vrtu, sploh  P
timijan, origano, majaron, bazilika, peteršilj,      žajbelj      in rožmarin).Zelišča izberemo tako, da je tistih  P
intenzivnejši okus, v šopku manj (na primer      žajbelj      in rožmarin bi lahko hitro prevladala in prekrila  P
lekarni novinarke Milke Krapež nikoli ne manjkata      žajbelj      in propolis.Z žajbljevim čajem ji je mama že  P
rman (ne preveč, ker ga otroci ne marajo),      žajbelj      (ne preveč, ker ima poseben okus) in šipek.  P
se Mariu svoje odplesale, zdaj veselo grgrajo      žajbelj.     Zakaj?  P
eteričnega olja po lastni izbiri (najbolje razkužijo      žajbelj,      koriander in kamilica, nežna sivka suši kožo  P
kopriva, timijan, majaron, bazilika, drobnjak,      žajbelj,      limonova trava, koriander in rdeči poper: vsa  P
melisa, rožmarin in sivka, aloe vera, pehtran,      žajbelj,      aronija, »te je močno premalo, odličen antioksidant  P
LAPUH, GABEZ, REPUH, KONJSKO GRIVO, PELIN IN      ŽAJBELJ      MORAMO UPORABLJATI V OMEJENIH ODMERKIH, SICER  P
treba lapuh, gabez, repuh, konjsko grivo, pelin,      žajbelj      uporabljati zmerno, saj si sicer naredimo več  P
pelin po raziskavah tudi halucinogen. Pelin in      žajbelj      lahko namakamo, a ne v koncentriranemu alkoholu  P
namakamo, a ne v koncentriranemu alkoholu.      Žajbelj      namakamo v žganju za zunanjo uporabo oziroma  P
nekatere rastline pa moramo prekuhati, recimo      žajbelj.     Zvrhano žličko suhe rastline poparimo z dva decilitra  P
jagod, malce paradižnikove mezge, rožmarin in      žajbelj,      poper in kanček sladkorja, pa žličko kisa in  P
evkaliptus, limonska trava, melisa, rožmarin,      žajbelj,      timijan), plodov (janež, koriander, kumina)  P
suhe ali sveže začimbe. Nepogrešljiva sta      žajbelj      in rožmarin, dodamo lahko tudi nekaj zrn popra  P
ena zelena, en por, šopek dišavnic (timijan,      žajbelj,      rožmarin), pol kozarca belega vina, juha, 150  P
S. G.      Žajbelj      proti potenju Če ne prej, se ženske dodobra  P
zadnjo tik pred spanjem), več pa ne, saj lahko      žajbelj      razdraži občutljiv želodec. S. G.   P
Potrebujemo 3 piščančje prsi, gorčico, svež      žajbelj      in majaron, olje in začimbe. Prsi umijemo  P
gojenje. Tamkajšnja zemlja je kot ustvarjena za      žajbelj,      ki so ga najprej zasadili za pokušino.»Po kakovosti  P
zelišča. Sama prisegam na česen, čebulo, rožmarin,      žajbelj      in včasih tudi baziliko.Vse to prelijem z olivnim  P
običajno kombiniramo z zelišči, kot so timijan,      žajbelj,      brin, cipresa, meta in tako dalje. - Maska  P
se še pred zimo lahko obraste. Porežemo tudi      žajbelj,      timijan (10 cm od tal), majaron in baziliko  P
organa, k protivnetnemu učinku pa prispevajo tudi      žajbelj,      kamilica in eterično olje čajevca.Umiva brez  P
trave kupili rastlino, ki zadane podobno kot      žajbelj.     Ker so tatovi industrijske konoplje odnesli več  P
melisa, lipa, šentjernejevka, gosji petprstnik,      žajbelj,      citronka in še kaj. Vlada nadaljuje vseslovensko  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 42



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA