nova beseda iz Slovenije
To še nisem slišal. Je pa res, da je | žajbelj | zelo dobra stvar za grgranje pri vnetju grla | G |
ostane v listih. Tujon prehaja, če namočimo | žajbelj | v alkohol in je to treba malo bolj previdno | G |
notri kot sicer. Regratov list sem sesekljala, | žajbelj, | malo mete, melise. In malo materine dušice. | G |
Kako je z gojenjem zdravilnih rastlin? | Žajbelj, | vinska rutica, meta, melisa, pegasti badelj | G |
prekriva obalo: navadni morski koprc, dišeči | žajbelj, | dubrovniški grintavec, mahovi, rdeča "metlinka | G |
nadomestimo z zeliščnim čajem (bezeg, rman, | žajbelj) | z žličko medu in limoninim sokom.Pojemo banano | P |
Kokošja juha, kamilice, sadje in zelenjava, | žajbelj. | ..Če vas starši niso morili s temi rečmi, niste | P |
objavljena pa je bila v reviji New Scientist. | Žajbelj | za dober spomin Stoletne teorije o tem, da | P |
za dober spomin Stoletne teorije o tem, da | žajbelj | popravlja spomin je z raziskavo britanskih znanstvenikov | P |
placebo ali prazne tablete. Osebe, ki so uživale | žajbelj, | so pri poznejših testiranjih, na katerih so | P |
Kokošja juha, kamilice, sadje in zelenjava, | žajbelj. | ..Če vas starši niso morili s temi rečmi, niste | P |
obsegajo: izpiranje ustne votline s čaji (kamilica, | žajbelj) | ali raztopinami (fiziološka raztopina ipd.) | P |
janež, bazilika, kamilica, kumina, poper, meta, | žajbelj, | drobnjak, timijan, melisa Tudi domače živali | P |
bombaža, naravnega čebeljega voska in zelišč ( | žajbelj, | šentjanževka in kamilica).Zaradi kakovosti in | P |
Proti premočnemu znojenju naj bi deloval tudi | žajbelj. | Žajbljevo eterično olje zavira rast ter razmnoževanje | P |
ŽAJBELJ | Žajblju že dolgo pripisujejo, da podaljšuje | P | |
zavojčka čaja za zavojček posušenega žajblja. | Žajbelj | je značilna sredozemska rastlina, iz Sredozemlja | P |
V ZDRAVILSTVU | Žajbelj | je najbolj znano domače zdravilo proti vnetju | P |
krvavenje in zdravi rane. Pri notranji uporabi | žajbelj | zavira nastanek sline in zmanjšuje delovanje | P |
črevesne ali želodčne sluznice in pri driskah. | Žajbelj | znižuje raven sladkorja v krvi, sproži lahko | P |
perilom in oblekami, saj vonj preganja molje, | žajbelj | pa perilu podeli svež vonj.Za razkuževanje prostorov | P |
V KULINARIKI | Žajbelj | je vsestranska začimba z močnim, nekoliko grenkim | P |
ga čebele pridobile, to pa so lahko akacija, | žajbelj, | lipa, kostanj, detelja, vresa, mešano cvetje | P |
same vrste nektarja (akacija, lipa, kostanj, | žajbelj | ...), ali večcvetni, iz več vrst nektarja (gozdni | P |
Najučinkovitejše vsebujejo sestavine, kot so | žajbelj, | cipresa ali brin, ki spodbujajo prekrvavitev | P |
Fižolu vedno lahko dodate peteršilj, šetraj, | žajbelj | ali majaron.Jedi bodo še okusnejše, če jim dodate | P |
papriko, baziliko, majaron, drobnjak, kakav, | žajbelj, | kis, lešnike, marelice, mandlje, maline, za | P |
kolikor potrebujete ‐ in kolikor vam tekne. | Žajbelj: | Ljudje, ki imajo težave s srcem, naj prehrani | P |
težave s srcem, naj prehrani večkrat dodajo | žajbelj, | saj z rahlo grenkim, vendar prijetnim okusom | P |
meto, hermelike, maslenice, jesenske astre, | žajbelj, | sivko, materino dušico, nizke homulice in zvončnice | P |
vonjavah in kuhi dopolnjujeta tudi rožmarin in | žajbelj. | Mediteranski vrt vijoličaste ekipe ocena: 3 | P |
vedno v njem najdemo vsaj timijan, baziliko, | žajbelj | in šetraj.Posejemo ali posadimo jih kar med | P |
iberis, grobelnik, suhe rože, čebulo in česen, | žajbelj, | timijan. Domači pripravki za zatiranje: poparek | P |
obliki tablet), rožmarin (kot eterično olje), | žajbelj | (kot eterično olje ali čaj) in orehi (v solatah | P |
koriander, čebula, redkvica, žametnica, timijan, | žajbelj, | šetraj.Ob vrtnicah sadimo tudi sivko ali drobnjak | P |
zavarujemo trajnice, kot so sivka, svetnica, | žajbelj, | pampaška trava in druge. Pogost vzrok propada | P |
dlakava lučca, in toploljubne, kot so sivka, | žajbelj | in druge. Lepe suhe trajnice in čas rezanja | P |
rastočih rastlinah, kot so hermelike, sivke, | žajbelj, | lepe očke in okrasne trave.Če jih kombiniramo | P |
hermelika, homulica, bakreni šaš, pisanolistni | žajbelj | in citronski timijan.Šopek v jesenskih dneh | P |
japonski javor, ob njem se je čudovito razrasel | žajbelj. | Pred leti je bil na velikem vrtu urejen sadovnja | P |
zeli Manuela Ferenčič Meden. Samoniklo rastoči | žajbelj | jim tako dobavljajo iz Dalmacije, liste robidnice | P |
poprovo meto, črno meto, grenki pomarančevec, | žajbelj, | žafran, muškatni cvet, ingver, cimet, nageljnove | P |
oman, pirnico, kurkumo, zdravilni gozdni koren, | žajbelj | in podobne rastline ter kafro.Med rastlinami | P |
in druge. Nekatere trajnice, kot so sivka, | žajbelj, | homulice, hermelike in druge, prenesejo precejšno | P |
kar precej. Namesto njega lahko uporabimo tudi | žajbelj, | pelin, kitajski drobnjak, navadni drobnjak ali | P |
okrasne trave in nekaj zelišč, tudi timijan in | žajbelj. | Okrasna gredica je zasnovana tako, da bo v vsakem | P |
črnega popra. Še boljši je svež timijan in | žajbelj, | a tega seveda ne bomo mečkali, ampak pridali | P |
vsakemu nekaj lističev žajblja. Česen je zdrav in | žajbelj | še bolj.To sta stoletni dejstvi v Sredozemlju | P |
tudi občutljivim želodcem ne škodi. Čeprav ima | žajbelj | močan okus in deluje nekoliko grenko, se lepo | P |
nekoliko grenko, se lepo ujema z jedjo. Sploh pa | žajbelj, | rožmarin, timijan in druge sredozemske začimbe | P |
olju s česnom popražite, dodajte rožmarin in | žajbelj, | zalijte z belim vinom, prevrite, prilijte malo | P |
sivke, dihalne poti odpre pinija, kadulja in | žajbelj | sprostita boleče mišice po preplesani noči, | P |
odpelje med nekaj dni pokošeno travo, med koprc in | žajbelj | in ima dotik prezrelega ananasa.Čez čas v kozarcu | P |
popolno, omaka pa mojstrsko začinjena, da je bil | žajbelj | le eden od okusov in ni prevladoval.Prilogi | P |
poskušajte doma! Čebula z ajvarjem in svež | žajbelj | sta nekaj najbolj nemogočega, kar smo kdaj okusili | P |
kozarec) ‐ zlato rumena barva. Na nosu prevladuje | žajbelj | z dodatkom nežnega bezga in paprike.V ustih | P |
vanilji, maslu in zeliščih (rman, vinska rutica in | žajbelj) | zapolnijo nos.V ustih je (kot vsa vina tega | P |
majhne kocke toplega krompirja. In zraven sveži ‐ | žajbelj! | Tudi iz rebrc se da veliko narediti. | P |
brinove jagode, majaron, timijan, rožmarin, | žajbelj) | , dcl sveže telečje krvi (naročite pri mesarju | P |
celi poper, lovorjev list, timijan, rožmarin, | žajbelj, | šetraj, 0,5 dcl olivnega olja in 0,5 dcl zeliščnega | P |
narežemo na manjše rezine. Šalotki, paradižnik in | žajbelj | dobro zmešamo in posujemo po rezinah buč, ki | P |
in črnim lasem njihovo naravno barvo okrepijo | žajbelj, | rožmarin pa tudi zdrobljene orehove lupine. | P |
Antioksidanti so tudi v sredozemskih začimbah ( | žajbelj, | rožmarin, bazilika), rdečem vinu in kodrasti | P |
preslica ga poživljajo, negujejo in krepijo. | Žajbelj | in gabez ga krepita, saj izboljšata in utrdita | P |
pripravi hrane zdravilna zelišča. Nekatera, denimo | žajbelj, | majaron, ingver, lahko uporabljamo tudi kot | P |
ajurvedi proti prehladu, kašlju in vnetju ušes.« | Žajbelj | uravnava potenje Z uživanjem tekočine ‐ denimo | P |
Če se prehlad vendarle zgodi, imam na vrtu | žajbelj, | ki ga grgram ali spijem z medom, še raje z mlekom | P |
krompirja, 150 g sira, 100 g slanine in zelišča ( | žajbelj, | rožmarin, timijan in drugo). Priprava: Krompir | P |
zelišča, ki se krompirju zelo podajo, kot so | žajbelj, | rožmarin, timijan, in dobili zelo privlačen | P |
z vseh strani (približno tri minute). Dodamo | žajbelj | in nasekljani česen in pečemo še tri minute | P |
S strani zarežemo dva globlja žepa. | Žajbelj | sesekljamo in stlačimo v žepa. Zarebrnice naložimo | P |
Odlično je tudi kadilo, posebno kalifornijski | žajbelj, | s katerim pri zaprtih oknih pokadimo vse prostore | P |
veliko pove o njegovih rastiščih in učinkih. Za | žajbelj | pravijo, da tisti, ki ga ima na vrtu, sploh | P |
timijan, origano, majaron, bazilika, peteršilj, | žajbelj | in rožmarin).Zelišča izberemo tako, da je tistih | P |
intenzivnejši okus, v šopku manj (na primer | žajbelj | in rožmarin bi lahko hitro prevladala in prekrila | P |
lekarni novinarke Milke Krapež nikoli ne manjkata | žajbelj | in propolis.Z žajbljevim čajem ji je mama že | P |
rman (ne preveč, ker ga otroci ne marajo), | žajbelj | (ne preveč, ker ima poseben okus) in šipek. | P |
se Mariu svoje odplesale, zdaj veselo grgrajo | žajbelj. | Zakaj? | P |
eteričnega olja po lastni izbiri (najbolje razkužijo | žajbelj, | koriander in kamilica, nežna sivka suši kožo | P |
kopriva, timijan, majaron, bazilika, drobnjak, | žajbelj, | limonova trava, koriander in rdeči poper: vsa | P |
melisa, rožmarin in sivka, aloe vera, pehtran, | žajbelj, | aronija, »te je močno premalo, odličen antioksidant | P |
LAPUH, GABEZ, REPUH, KONJSKO GRIVO, PELIN IN | ŽAJBELJ | MORAMO UPORABLJATI V OMEJENIH ODMERKIH, SICER | P |
treba lapuh, gabez, repuh, konjsko grivo, pelin, | žajbelj | uporabljati zmerno, saj si sicer naredimo več | P |
pelin po raziskavah tudi halucinogen. Pelin in | žajbelj | lahko namakamo, a ne v koncentriranemu alkoholu | P |
namakamo, a ne v koncentriranemu alkoholu. | Žajbelj | namakamo v žganju za zunanjo uporabo oziroma | P |
nekatere rastline pa moramo prekuhati, recimo | žajbelj. | Zvrhano žličko suhe rastline poparimo z dva decilitra | P |
jagod, malce paradižnikove mezge, rožmarin in | žajbelj, | poper in kanček sladkorja, pa žličko kisa in | P |
evkaliptus, limonska trava, melisa, rožmarin, | žajbelj, | timijan), plodov (janež, koriander, kumina) | P |
suhe ali sveže začimbe. Nepogrešljiva sta | žajbelj | in rožmarin, dodamo lahko tudi nekaj zrn popra | P |
ena zelena, en por, šopek dišavnic (timijan, | žajbelj, | rožmarin), pol kozarca belega vina, juha, 150 | P |
S. G. | Žajbelj | proti potenju Če ne prej, se ženske dodobra | P |
zadnjo tik pred spanjem), več pa ne, saj lahko | žajbelj | razdraži občutljiv želodec. S. G. | P |
Potrebujemo 3 piščančje prsi, gorčico, svež | žajbelj | in majaron, olje in začimbe. Prsi umijemo | P |
gojenje. Tamkajšnja zemlja je kot ustvarjena za | žajbelj, | ki so ga najprej zasadili za pokušino.»Po kakovosti | P |
zelišča. Sama prisegam na česen, čebulo, rožmarin, | žajbelj | in včasih tudi baziliko.Vse to prelijem z olivnim | P |
običajno kombiniramo z zelišči, kot so timijan, | žajbelj, | brin, cipresa, meta in tako dalje. - Maska | P |
se še pred zimo lahko obraste. Porežemo tudi | žajbelj, | timijan (10 cm od tal), majaron in baziliko | P |
organa, k protivnetnemu učinku pa prispevajo tudi | žajbelj, | kamilica in eterično olje čajevca.Umiva brez | P |
trave kupili rastlino, ki zadane podobno kot | žajbelj. | Ker so tatovi industrijske konoplje odnesli več | P |
melisa, lipa, šentjernejevka, gosji petprstnik, | žajbelj, | citronka in še kaj. Vlada nadaljuje vseslovensko | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |