nova beseda iz Slovenije

žajbelj (101-141)


celi poper, lovorjev list, timijan, rožmarin,      žajbelj,      šetraj, 0,5 dcl olivnega olja in 0,5 dcl zeliščnega  P
narežemo na manjše rezine. Šalotki, paradižnik in      žajbelj      dobro zmešamo in posujemo po rezinah buč, ki  P
in črnim lasem njihovo naravno barvo okrepijo      žajbelj,      rožmarin pa tudi zdrobljene orehove lupine.  P
Antioksidanti so tudi v sredozemskih začimbah (     žajbelj,      rožmarin, bazilika), rdečem vinu in kodrasti  P
preslica ga poživljajo, negujejo in krepijo.      Žajbelj      in gabez ga krepita, saj izboljšata in utrdita  P
pripravi hrane zdravilna zelišča. Nekatera, denimo      žajbelj,      majaron, ingver, lahko uporabljamo tudi kot  P
ajurvedi proti prehladu, kašlju in vnetju ušes.«      Žajbelj      uravnava potenje Z uživanjem tekočine ‐ denimo  P
Če se prehlad vendarle zgodi, imam na vrtu      žajbelj,      ki ga grgram ali spijem z medom, še raje z mlekom  P
krompirja, 150 g sira, 100 g slanine in zelišča (     žajbelj,      rožmarin, timijan in drugo). Priprava: Krompir  P
zelišča, ki se krompirju zelo podajo, kot so      žajbelj,      rožmarin, timijan, in dobili zelo privlačen  P
z vseh strani (približno tri minute). Dodamo      žajbelj      in nasekljani česen in pečemo še tri minute  P
S strani zarežemo dva globlja žepa.      Žajbelj      sesekljamo in stlačimo v žepa. Zarebrnice naložimo  P
Odlično je tudi kadilo, posebno kalifornijski      žajbelj,      s katerim pri zaprtih oknih pokadimo vse prostore  P
veliko pove o njegovih rastiščih in učinkih. Za      žajbelj      pravijo, da tisti, ki ga ima na vrtu, sploh  P
timijan, origano, majaron, bazilika, peteršilj,      žajbelj      in rožmarin).Zelišča izberemo tako, da je tistih  P
intenzivnejši okus, v šopku manj (na primer      žajbelj      in rožmarin bi lahko hitro prevladala in prekrila  P
lekarni novinarke Milke Krapež nikoli ne manjkata      žajbelj      in propolis.Z žajbljevim čajem ji je mama že  P
rman (ne preveč, ker ga otroci ne marajo),      žajbelj      (ne preveč, ker ima poseben okus) in šipek.  P
se Mariu svoje odplesale, zdaj veselo grgrajo      žajbelj.     Zakaj?  P
eteričnega olja po lastni izbiri (najbolje razkužijo      žajbelj,      koriander in kamilica, nežna sivka suši kožo  P
kopriva, timijan, majaron, bazilika, drobnjak,      žajbelj,      limonova trava, koriander in rdeči poper: vsa  P
melisa, rožmarin in sivka, aloe vera, pehtran,      žajbelj,      aronija, »te je močno premalo, odličen antioksidant  P
LAPUH, GABEZ, REPUH, KONJSKO GRIVO, PELIN IN      ŽAJBELJ      MORAMO UPORABLJATI V OMEJENIH ODMERKIH, SICER  P
treba lapuh, gabez, repuh, konjsko grivo, pelin,      žajbelj      uporabljati zmerno, saj si sicer naredimo več  P
pelin po raziskavah tudi halucinogen. Pelin in      žajbelj      lahko namakamo, a ne v koncentriranemu alkoholu  P
namakamo, a ne v koncentriranemu alkoholu.      Žajbelj      namakamo v žganju za zunanjo uporabo oziroma  P
nekatere rastline pa moramo prekuhati, recimo      žajbelj.     Zvrhano žličko suhe rastline poparimo z dva decilitra  P
jagod, malce paradižnikove mezge, rožmarin in      žajbelj,      poper in kanček sladkorja, pa žličko kisa in  P
evkaliptus, limonska trava, melisa, rožmarin,      žajbelj,      timijan), plodov (janež, koriander, kumina)  P
suhe ali sveže začimbe. Nepogrešljiva sta      žajbelj      in rožmarin, dodamo lahko tudi nekaj zrn popra  P
ena zelena, en por, šopek dišavnic (timijan,      žajbelj,      rožmarin), pol kozarca belega vina, juha, 150  P
S. G.      Žajbelj      proti potenju Če ne prej, se ženske dodobra  P
zadnjo tik pred spanjem), več pa ne, saj lahko      žajbelj      razdraži občutljiv želodec. S. G.   P
Potrebujemo 3 piščančje prsi, gorčico, svež      žajbelj      in majaron, olje in začimbe. Prsi umijemo  P
gojenje. Tamkajšnja zemlja je kot ustvarjena za      žajbelj,      ki so ga najprej zasadili za pokušino.»Po kakovosti  P
zelišča. Sama prisegam na česen, čebulo, rožmarin,      žajbelj      in včasih tudi baziliko.Vse to prelijem z olivnim  P
običajno kombiniramo z zelišči, kot so timijan,      žajbelj,      brin, cipresa, meta in tako dalje. - Maska  P
se še pred zimo lahko obraste. Porežemo tudi      žajbelj,      timijan (10 cm od tal), majaron in baziliko  P
organa, k protivnetnemu učinku pa prispevajo tudi      žajbelj,      kamilica in eterično olje čajevca.Umiva brez  P
trave kupili rastlino, ki zadane podobno kot      žajbelj.     Ker so tatovi industrijske konoplje odnesli več  P
melisa, lipa, šentjernejevka, gosji petprstnik,      žajbelj,      citronka in še kaj. Vlada nadaljuje vseslovensko  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA