nova beseda iz Slovenije
Anica iz Kidričevega Volnena nit za tkanje, | olivno | olje in gosji puh Ima kdo od bralcev knjigo | P |
ali lanene niti za tkanje? Rada bi kupila tudi | olivno | olje za kuho in nego, pridelano po starem, in | P |
sobi. Arhitekta sta to dosegla z znižanim in v | olivno | vijolično pobarvanim stropom v tem delu, ki | P |
vsebnost vitamina E. Vsebuje ga dvakrat več kot | olivno | olje.Kot antioksidant nevtralizira proste radikale | P |
različici, čokoladno siva z matiranim učinkom, | olivno | zelena na predalniku v spalnici kot izstopajoč | P |
na desni strani spodaj preliva iz vijolične v | olivno | zeleno ali rjavo. S pogledom skozi povečevalno | P |
pripravite sami in uporabite srcu naklonjeno | olivno | olje. Preživeli smo torej valentinovo in razmišl | P |
puške. Vendar mali Bela ni podedoval veliko | olivno | zelenih genov, še tiste pa je izgubil med prvo | P |
specialitete, pokusiti domače vino in kupiti krajevno | olivno | olje, je privlačna in raznolika ter gosta zlahka | P |
uma. Kamnita enonadstropna počitniška hiša | olivno | zelene barve, ki so jo po drugi svetovni vojni | P |
uživali vegetarijanci. Izmed olj naj izberejo | olivno, | vegetarijanci lahko tudi sezamovo, neprimerno | P |
sojino omako in ingver kot začimbo. Izberite | olivno | olje, med oreški le arašide in bučna semena | P |
rastlinskimi maščobami so primerna olja, predvsem | olivno | in repično, ki vsebujeta največji delež enkrat | P |
lesk. Med domačimi recepti je priporočljivo | olivno | olje.Zvečer ga nanesemo na lasišče in prekrijemo | P |
večkrat privoščimo oljno kopel, v katero zamešamo | olivno | in jojobino olje, in jih potem ne umijemo, ampak | P |
denimo, ena od učinkovin, ki jo vsebuje tudi | olivno | olje: krepi naravni zaščitni plašč kože, jo | P |
šopek bazilike, ki ji osmukamo lističe | olivno | olje PRIPRAVA | P |
jagode, šetraj, majaron, timijan, lovorjev list), | olivno | olje za praženje, masleno kocko, 20 g ribanega | P |
0,3 dcl konjaka, masleno kocko, pomarančo, | olivno | olje za peko, sol in mleti poper; za mokro kvašo | P |
zamrznjenih rakovih repkov, limeto, limono, | olivno | olje, čili, česen, peteršilj, sol, poper, čebulico | P |
peteršilj, česen, 10 dag mladih špinačnih listov, | olivno | olje, pekoč feferon in belo vino. Priprava | P |
Škarpeno solimo, popramo, dodamo vse druge začimbe, | olivno | olje in limetin sok.Vsaj dve uri pustimo v marinadi | P |
Vsaj dve uri pustimo v marinadi. | Olivno | olje segrejemo v ponvi in na njem hitro popečemo | P |
večjih količinah, jih vložimo v slanico ali | olivno | olje in jih potem uporabljamo vse leto. Nakup | P |
2 žlici kisa, zelenjavno juho za zalivanje, | olivno | olje, rdeče vino, sladkor, kari, sol, mleti | P |
peteršiljevih lističev, posušen čili, limoni in | olivno | olje. Priprava : Jurčke čez bet po dolgem nareži | P |
stroke česna, svež rdeči čili, 100 g rukole, | olivno | olje, 1,5 dcl belega vina. Priprava : Olupite | P |
Potrebujemo : 24 sardin, 500 g paradižnika češnjevca, | olivno | olje, 50 g črnih oliv, 4 limone. Priprava | P |
česen, 2 dcl kisle smetane, dcl sladke smetane, | olivno | olje, baziliko, sol, poper, parmezan, peteršilj | P |
večjo bučko, rdečo papriko, 4 vitlofe, limono, | olivno | olje, sol, baziliko, sir camembert in česen | P |
belega vina; za nadev: 2 jajci, malo graha, | olivno | olje, pol čebule, poper, sol, strok česna, peteršilj | P |
rezancev, 2 večji bučki, timijan, sol, poper, | olivno | olje, glavico treviškega radiča, 0,5 l sladke | P |
peteršilj ali drobnjak, 2 dcl sladke smetane, | olivno | olje, timijan, malo belega vina, kruhovo rezino | P |
pecilni prašek, žličko soli (ali po okusu), | olivno | olje, česen, čebulo, špinačo, peteršilj, koprc | P |
Za pomako gladko umešamo skuto, jogurt in | olivno | olje.Česen olupimo in stisnemo med skuto. | P |
peteršilj, dcl belega vina, sol, poper, koprc, | olivno | olje in jedilni škrob. Priprava : Dagnje operemo | P |
zelenjavo opečemo na olivnem olju. Morski sadeži z | olivno | peno Potrebujemo : 80 dag morskih sadežev, | P |
vode in jih ohladimo. Juho privarčujemo za | olivno | peno.V skledi zmešamo rumenjake s škrobom in | P |
serviramo posamezno v kozarce in jo prelijemo z | olivno | peno ali postrežemo na krožnike kot hladno predjed | P |
kakav in dobro premešamo. Med mešanjem dodamo | olivno | olje, čili in olive.Vse skupaj dobro premešamo | P |
plasti otroškega pudra ali mazila, ki vsebuje | olivno | olje.Kožo splakujte z mlačno vodo in za umivanje | P |
Na primer: lani smo začeli prodajati posebno | olivno | olje, olje miru, ki ga v Izraelu skupaj delajo | P |
pripravimo z medom. Zmešamo rumenjak, žličko medu in | olivno | olje ter zmes vtremo v lasišče.Po eni uri dobro | P |
še mineralna ali rastlinska olja, na primer | olivno | ali mandljevo.Uporabimo jih tudi za masažo, | P |
poprovih zrn, 400 g paradižnika češnjevca in | olivno | olje po potrebi. Priprava: Pripravimo kozarca | P |
naribanega pekorina, 8 žlic olivnega olja (in | olivno | olje za pokritje). Priprava: Pripravimo kozarec | P |
bazilika, peteršilj, drobnjak, majaron, timijan), | olivno | olje, 5 dag parmezana v kosu, sol, poper, češnjeve | P |
porom in limono Potrebujemo : 25 dag leče, | olivno | olje, por, lovorjev list, česen, žlico gorčice | P |
Potrebujemo : 30 dag kuskusa, breskev, 3 zelene bučke, | olivno | olje, manjšo rdečo čebulo, 2 stroka česna, žličko | P |
da se kuskus napije vode. V ponvi segrejemo | olivno | olje in na njem počasi prepražimo rdečo čebulo | P |
soljo, poprom in mleto baziliko. Segrejemo | olivno | olje in na njem na hitro z obeh strani opečemo | P |
sicer precej maščob, a so kakovostne, denimo | olivno | olje, veliko zelenjave in dobrih začimb (antioksidanti | P |
maščobne kisline. Te so rastlinska jedilna olja ( | olivno | in sončnično) in industrijsko pripravljene maščobe | P |
Najboljša izbira ponuja šentjanževo, jojobino, | olivno, | mandljevo, ognjičevo in druga, ki jih lahko | P |
sicer pa sta najbolj univerzalni osnovni olji | olivno | in mandljevo, ki blagodejno vplivata tudi na | P |
bakterijami ali virusi. Dodatki milu, kot so jojoba, | olivno | olje in različne dišave, jih naredijo še vabljivejša | P |
energiji, zato so dobrodošli pusto meso, ribe, | olivno | ali laneno olje, jajca, razni oreški ter seveda | P |
zlasti mineralna ali rastlinska olja, na primer | olivno | ali mandljevo.Izdatneje jih uporabimo za bolj | P |
privoščijo nekoliko širši izbor odtenkov. Tiste z | olivno | poltjo lahko izbirajo med rdečili, ki jim je | P |
Potrebujemo: 50 dag mladega krompirja, sol, poper, | olivno | olje, česen, rdečo mleto papriko, žličko mletega | P |
ali cel paradižnik), majhno čebulo, česen in | olivno | olje. Priprava: Mladi krompir operemo in narežem | P |
in osušimo. V skodeli zmešamo mleto papriko, | olivno | olje, drobno sesekljan česen, mleti koriander | P |
do konca spečemo. Za omako segrejemo v ponvi | olivno | olje, dodamo drobno sesekljano čebulo ter olupljen | P |
drobtin, olje, vitlof, sol in poper; za preliv: | olivno | olje, 2 stroka česna, 2 žlici kaper, 2 žlici | P |
brisačo, da se odcedijo. Za preliv damo v kozico | olivno | olje, drobno sesekljan česen in sesekljane kapre | P |
kroglice narežemo na polovice. V skledi zmešamo | olivno | olje, balzamični kis, malo soli, malo popra | P |
Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo | olivno | olje, dodamo drobno narezan gomolj koprca in | P |
pastinak, 3 manjše korenčke, manjšo rumeno bučo, | olivno | olje, lovorjev list, sol, poper, svež timijan | P |
čebulo, 20 dag sveže špinače, 3 stroke česna, | olivno | olje, mleti laški kumin, koriander, 2 žlici | P |
naribanega parmezana ali trdega ovčjega sira in | olivno | olje. Priprava : Zelenjavo operemo in očistimo | P |
papriko Potrebujemo : 4 manjše rdeče paprike, | olivno | olje, česen, 50 dag paradižnikovih pelatov, | P |
Potrebujemo : 20 dag svežih šampinjonov, 20 dag pora, | olivno | olje, česen, manjšo čebulo, 7 dag masla, 35 | P |
3 žlice orehovega olja, 2 limoni, peteršilj, | olivno | olje in 3 stroke česna. Priprava : Jurčke operem | P |
Jurčke operemo in jih narežemo na tanke rezine. | Olivno | olje segrejemo in jurčke na hitro opečemo.Na | P |
uporabljamo samo dobra olja. Še posebno dobra sta | olivno | in repično.Slabe maščobe, ki imajo veliko nasičenih | P |
sredini naredimo jamico, vanjo damo kvas in | olivno | olje ter zgnetemo v testo.Slanino narežemo na | P |
skuhamo v malo soljeni vodi. V ponvi segrejemo | olivno | olje in na njem na hitro prepražimo zelenjavo | P |
čebulo, sol, sveže mleti poper, kis, bučno ali | olivno | olje. Priprava : Fižol čez noč pustimo v hladni | P |
olja lahko štejemo zlasti ekstra sončnično, | olivno | in lešnikovo. Ogrščično (repično) olje je tudi | P |
šestkrat več polinenasičenih maščobnih kislin kot | olivno. | Olja z malo nasičenih maščobnih kislin (približno | P |
olivnega ali ekstra sončničnega. Nerafinirano | olivno | in bučno olje dajeta hrani tudi svojevrsten | P |
olje dajeta hrani tudi svojevrsten okus, denimo | olivno | olje v ribji solati na mediteranski način ali | P |
različnih jedi. Dobra olja za cvrenje pa so | olivno, | ekstra sončnično, ogrščično, arašidno, kokosovo | P |
očistimo. V ponvi z debelim dnom segrejemo | olivno | olje, prepražimo česen in timijan, nato dodamo | P |
3 žlice moke, sol in sveže zmlet črni poper, | olivno | olje, 200 g na kocke narezane pancete, 2 olupljena | P |
bambusovih vršičkov, 0,5 l sladke smetane, česen, | olivno | olje in sol. Priprava : Mleko solimo in vanj | P |
10 dag topljivega sira, 2 paradižnika, česen, | olivno | olje, sol, poper, peteršilj, belo vino, drobtine | P |
tabasko, muškatni orešček, česen, drobnjak, | olivno | olje in timijan. Priprava : Bučam najprej odstra | P |
majhno čebulo, svežo baziliko, sol, poper, | olivno | olje, česen, različno pernato solato, 4 kroglice | P |
peteršilj, česen, 3 jajca, 5 dag gorgonzole, | olivno | olje, večjo šalotko in gustin. Priprava : Riž | P |
Šalotko olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo | olivno | olje in jo na njem rahlo prepražimo, dodamo | P |
kockami Potrebujemo : 30 dag rukole, čebulo, | olivno | olje, 6 dcl kokošje osnove, 1,4 dcl sladke smetane | P |
Priprava : Čebulo olupimo in sesekljamo. | Olivno | olje segrejemo in na njem rahlo prepražimo čebulo | P |
olupimo in drobno nasekljamo. V kozici segrejemo | olivno | olje skupaj z maslom in na njem zasteklenimo | P |
povrh, 4 pesti gob, ki smo jih lepo skrtačili, | olivno | olje, pest rukole ali druge solate. Priprava | P |
pečico. Potrebujemo (za štiri): sol ene limone, | olivno | olje, sol in sveže zmlet črni poper, 3 stroke | P |
enojno nenasičena in ima enako strukturo kot | olivno | olje.Izjemen gastronomski užitek ni zgolj kaviar | P |
kislo smetano, timijan, česen, 4 žlice moke in | olivno | olje. Priprava: Bučko operemo in narežemo na | P |
poper, česen, peteršilj, šopek jušne zelenjave, | olivno | olje, 4 šopke rukole in olje. Priprava: Zlatovšč | P |
glinenih odtenkih, ki se raztezajo od listnatega in | olivno | zelenega do vijoličnih, ter v "zasivljenih" | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1 101 201 301 401 501 601 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |