nova beseda iz Slovenije

olivno (401-500)


Anica iz Kidričevega Volnena nit za tkanje,      olivno      olje in gosji puh Ima kdo od bralcev knjigo  P
ali lanene niti za tkanje? Rada bi kupila tudi      olivno      olje za kuho in nego, pridelano po starem, in  P
sobi. Arhitekta sta to dosegla z znižanim in v      olivno      vijolično pobarvanim stropom v tem delu, ki  P
vsebnost vitamina E. Vsebuje ga dvakrat več kot      olivno      olje.Kot antioksidant nevtralizira proste radikale  P
različici, čokoladno siva z matiranim učinkom,      olivno      zelena na predalniku v spalnici kot izstopajoč  P
na desni strani spodaj preliva iz vijolične v      olivno      zeleno ali rjavo. S pogledom skozi povečevalno  P
pripravite sami in uporabite srcu naklonjeno      olivno      olje. Preživeli smo torej valentinovo in razmišl  P
puške. Vendar mali Bela ni podedoval veliko      olivno      zelenih genov, še tiste pa je izgubil med prvo  P
specialitete, pokusiti domače vino in kupiti krajevno      olivno      olje, je privlačna in raznolika ter gosta zlahka  P
uma. Kamnita enonadstropna počitniška hiša      olivno      zelene barve, ki so jo po drugi svetovni vojni  P
uživali vegetarijanci. Izmed olj naj izberejo      olivno,      vegetarijanci lahko tudi sezamovo, neprimerno  P
sojino omako in ingver kot začimbo. Izberite      olivno      olje, med oreški le arašide in bučna semena  P
rastlinskimi maščobami so primerna olja, predvsem      olivno      in repično, ki vsebujeta največji delež enkrat  P
lesk. Med domačimi recepti je priporočljivo      olivno      olje.Zvečer ga nanesemo na lasišče in prekrijemo  P
večkrat privoščimo oljno kopel, v katero zamešamo      olivno      in jojobino olje, in jih potem ne umijemo, ampak  P
denimo, ena od učinkovin, ki jo vsebuje tudi      olivno      olje: krepi naravni zaščitni plašč kože, jo  P
šopek bazilike, ki ji osmukamo lističe      olivno      olje PRIPRAVA   P
jagode, šetraj, majaron, timijan, lovorjev list),      olivno      olje za praženje, masleno kocko, 20 g ribanega  P
0,3 dcl konjaka, masleno kocko, pomarančo,      olivno      olje za peko, sol in mleti poper; za mokro kvašo  P
zamrznjenih rakovih repkov, limeto, limono,      olivno      olje, čili, česen, peteršilj, sol, poper, čebulico  P
peteršilj, česen, 10 dag mladih špinačnih listov,      olivno      olje, pekoč feferon in belo vino. Priprava  P
Škarpeno solimo, popramo, dodamo vse druge začimbe,      olivno      olje in limetin sok.Vsaj dve uri pustimo v marinadi  P
Vsaj dve uri pustimo v marinadi.      Olivno      olje segrejemo v ponvi in na njem hitro popečemo  P
večjih količinah, jih vložimo v slanico ali      olivno      olje in jih potem uporabljamo vse leto. Nakup  P
2 žlici kisa, zelenjavno juho za zalivanje,      olivno      olje, rdeče vino, sladkor, kari, sol, mleti  P
peteršiljevih lističev, posušen čili, limoni in      olivno      olje. Priprava : Jurčke čez bet po dolgem nareži  P
stroke česna, svež rdeči čili, 100 g rukole,      olivno      olje, 1,5 dcl belega vina. Priprava : Olupite  P
Potrebujemo : 24 sardin, 500 g paradižnika češnjevca,      olivno      olje, 50 g črnih oliv, 4 limone. Priprava   P
česen, 2 dcl kisle smetane, dcl sladke smetane,      olivno      olje, baziliko, sol, poper, parmezan, peteršilj  P
večjo bučko, rdečo papriko, 4 vitlofe, limono,      olivno      olje, sol, baziliko, sir camembert in česen  P
belega vina; za nadev: 2 jajci, malo graha,      olivno      olje, pol čebule, poper, sol, strok česna, peteršilj  P
rezancev, 2 večji bučki, timijan, sol, poper,      olivno      olje, glavico treviškega radiča, 0,5 l sladke  P
peteršilj ali drobnjak, 2 dcl sladke smetane,      olivno      olje, timijan, malo belega vina, kruhovo rezino  P
pecilni prašek, žličko soli (ali po okusu),      olivno      olje, česen, čebulo, špinačo, peteršilj, koprc  P
Za pomako gladko umešamo skuto, jogurt in      olivno      olje.Česen olupimo in stisnemo med skuto.  P
peteršilj, dcl belega vina, sol, poper, koprc,      olivno      olje in jedilni škrob. Priprava : Dagnje operemo  P
zelenjavo opečemo na olivnem olju. Morski sadeži z      olivno      peno Potrebujemo : 80 dag morskih sadežev,  P
vode in jih ohladimo. Juho privarčujemo za      olivno      peno.V skledi zmešamo rumenjake s škrobom in  P
serviramo posamezno v kozarce in jo prelijemo z      olivno      peno ali postrežemo na krožnike kot hladno predjed  P
kakav in dobro premešamo. Med mešanjem dodamo      olivno      olje, čili in olive.Vse skupaj dobro premešamo  P
plasti otroškega pudra ali mazila, ki vsebuje      olivno      olje.Kožo splakujte z mlačno vodo in za umivanje  P
Na primer: lani smo začeli prodajati posebno      olivno      olje, olje miru, ki ga v Izraelu skupaj delajo  P
pripravimo z medom. Zmešamo rumenjak, žličko medu in      olivno      olje ter zmes vtremo v lasišče.Po eni uri dobro  P
še mineralna ali rastlinska olja, na primer      olivno      ali mandljevo.Uporabimo jih tudi za masažo,  P
poprovih zrn, 400 g paradižnika češnjevca in      olivno      olje po potrebi. Priprava: Pripravimo kozarca  P
naribanega pekorina, 8 žlic olivnega olja (in      olivno      olje za pokritje). Priprava: Pripravimo kozarec  P
bazilika, peteršilj, drobnjak, majaron, timijan),      olivno      olje, 5 dag parmezana v kosu, sol, poper, češnjeve  P
porom in limono Potrebujemo : 25 dag leče,      olivno      olje, por, lovorjev list, česen, žlico gorčice  P
Potrebujemo : 30 dag kuskusa, breskev, 3 zelene bučke,      olivno      olje, manjšo rdečo čebulo, 2 stroka česna, žličko  P
da se kuskus napije vode. V ponvi segrejemo      olivno      olje in na njem počasi prepražimo rdečo čebulo  P
soljo, poprom in mleto baziliko. Segrejemo      olivno      olje in na njem na hitro z obeh strani opečemo  P
sicer precej maščob, a so kakovostne, denimo      olivno      olje, veliko zelenjave in dobrih začimb (antioksidanti  P
maščobne kisline. Te so rastlinska jedilna olja (     olivno      in sončnično) in industrijsko pripravljene maščobe  P
Najboljša izbira ponuja šentjanževo, jojobino,      olivno,      mandljevo, ognjičevo in druga, ki jih lahko  P
sicer pa sta najbolj univerzalni osnovni olji      olivno      in mandljevo, ki blagodejno vplivata tudi na  P
bakterijami ali virusi. Dodatki milu, kot so jojoba,      olivno      olje in različne dišave, jih naredijo še vabljivejša  P
energiji, zato so dobrodošli pusto meso, ribe,      olivno      ali laneno olje, jajca, razni oreški ter seveda  P
zlasti mineralna ali rastlinska olja, na primer      olivno      ali mandljevo.Izdatneje jih uporabimo za bolj  P
privoščijo nekoliko širši izbor odtenkov. Tiste z      olivno      poltjo lahko izbirajo med rdečili, ki jim je  P
Potrebujemo: 50 dag mladega krompirja, sol, poper,      olivno      olje, česen, rdečo mleto papriko, žličko mletega  P
ali cel paradižnik), majhno čebulo, česen in      olivno      olje. Priprava: Mladi krompir operemo in narežem  P
in osušimo. V skodeli zmešamo mleto papriko,      olivno      olje, drobno sesekljan česen, mleti koriander  P
do konca spečemo. Za omako segrejemo v ponvi      olivno      olje, dodamo drobno sesekljano čebulo ter olupljen  P
drobtin, olje, vitlof, sol in poper; za preliv:      olivno      olje, 2 stroka česna, 2 žlici kaper, 2 žlici  P
brisačo, da se odcedijo. Za preliv damo v kozico      olivno      olje, drobno sesekljan česen in sesekljane kapre  P
kroglice narežemo na polovice. V skledi zmešamo      olivno      olje, balzamični kis, malo soli, malo popra  P
Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo      olivno      olje, dodamo drobno narezan gomolj koprca in  P
pastinak, 3 manjše korenčke, manjšo rumeno bučo,      olivno      olje, lovorjev list, sol, poper, svež timijan  P
čebulo, 20 dag sveže špinače, 3 stroke česna,      olivno      olje, mleti laški kumin, koriander, 2 žlici  P
naribanega parmezana ali trdega ovčjega sira in      olivno      olje. Priprava : Zelenjavo operemo in očistimo  P
papriko Potrebujemo : 4 manjše rdeče paprike,      olivno      olje, česen, 50 dag paradižnikovih pelatov,  P
Potrebujemo : 20 dag svežih šampinjonov, 20 dag pora,      olivno      olje, česen, manjšo čebulo, 7 dag masla, 35  P
3 žlice orehovega olja, 2 limoni, peteršilj,      olivno      olje in 3 stroke česna. Priprava : Jurčke operem  P
Jurčke operemo in jih narežemo na tanke rezine.      Olivno      olje segrejemo in jurčke na hitro opečemo.Na  P
uporabljamo samo dobra olja. Še posebno dobra sta      olivno      in repično.Slabe maščobe, ki imajo veliko nasičenih  P
sredini naredimo jamico, vanjo damo kvas in      olivno      olje ter zgnetemo v testo.Slanino narežemo na  P
skuhamo v malo soljeni vodi. V ponvi segrejemo      olivno      olje in na njem na hitro prepražimo zelenjavo  P
čebulo, sol, sveže mleti poper, kis, bučno ali      olivno      olje. Priprava : Fižol čez noč pustimo v hladni  P
olja lahko štejemo zlasti ekstra sončnično,      olivno      in lešnikovo. Ogrščično (repično) olje je tudi  P
šestkrat več polinenasičenih maščobnih kislin kot      olivno.     Olja z malo nasičenih maščobnih kislin (približno  P
olivnega ali ekstra sončničnega. Nerafinirano      olivno      in bučno olje dajeta hrani tudi svojevrsten  P
olje dajeta hrani tudi svojevrsten okus, denimo      olivno      olje v ribji solati na mediteranski način ali  P
različnih jedi. Dobra olja za cvrenje pa so      olivno,      ekstra sončnično, ogrščično, arašidno, kokosovo  P
očistimo. V ponvi z debelim dnom segrejemo      olivno      olje, prepražimo česen in timijan, nato dodamo  P
3 žlice moke, sol in sveže zmlet črni poper,      olivno      olje, 200 g na kocke narezane pancete, 2 olupljena  P
bambusovih vršičkov, 0,5 l sladke smetane, česen,      olivno      olje in sol. Priprava : Mleko solimo in vanj  P
10 dag topljivega sira, 2 paradižnika, česen,      olivno      olje, sol, poper, peteršilj, belo vino, drobtine  P
tabasko, muškatni orešček, česen, drobnjak,      olivno      olje in timijan. Priprava : Bučam najprej odstra  P
majhno čebulo, svežo baziliko, sol, poper,      olivno      olje, česen, različno pernato solato, 4 kroglice  P
peteršilj, česen, 3 jajca, 5 dag gorgonzole,      olivno      olje, večjo šalotko in gustin. Priprava : Riž  P
Šalotko olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo      olivno      olje in jo na njem rahlo prepražimo, dodamo  P
kockami Potrebujemo : 30 dag rukole, čebulo,      olivno      olje, 6 dcl kokošje osnove, 1,4 dcl sladke smetane  P
Priprava : Čebulo olupimo in sesekljamo.      Olivno      olje segrejemo in na njem rahlo prepražimo čebulo  P
olupimo in drobno nasekljamo. V kozici segrejemo      olivno      olje skupaj z maslom in na njem zasteklenimo  P
povrh, 4 pesti gob, ki smo jih lepo skrtačili,      olivno      olje, pest rukole ali druge solate. Priprava  P
pečico. Potrebujemo (za štiri): sol ene limone,      olivno      olje, sol in sveže zmlet črni poper, 3 stroke  P
enojno nenasičena in ima enako strukturo kot      olivno      olje.Izjemen gastronomski užitek ni zgolj kaviar  P
kislo smetano, timijan, česen, 4 žlice moke in      olivno      olje. Priprava: Bučko operemo in narežemo na  P
poper, česen, peteršilj, šopek jušne zelenjave,      olivno      olje, 4 šopke rukole in olje. Priprava: Zlatovšč  P
glinenih odtenkih, ki se raztezajo od listnatega in      olivno      zelenega do vijoličnih, ter v "zasivljenih"  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA