nova beseda iz Slovenije

krompir (2.101-2.200)


žajbelj, rožmarin, timijan in drugo). Priprava:      Krompir      z lupino operemo in narežemo na debelejše kolobarje  P
ne postanejo rjavkasti. Na koncu položimo na      krompir      rezine sira, lahko tudi šunko, slanino, in še  P
omaki. Komentar Tomaža Polenca: Mladi pečeni      krompir      je vedno okusen in ljudem zelo všeč.Ta recept  P
Skratka, recept je zelo družaben. Mi smo      krompir      narezali na malenkost tanjše rezine, saj smo  P
Pečemo 50 minut.      Krompir      in preostalo čebulo olupimo in razrežemo na  P
Temperaturo pečice dvignemo na 250 stopinj Celzija.      Krompir      pečemo 10 minut dlje kot meso.Drugo pomarančo  P
prsi razrežemo in položimo na zelje. Dodamo      krompir      in čebulo, pokapljamo z omako in takoj ponudimo  P
še zlasti čisti, grozdni sladkor, sledi mu      krompir,      najmanj pa obremenijo krvni obtok in presnovo  P
lahko res, če za obrok hrane zaužijemo samo pire      krompir      brez dodatkov.Krompir kot priloga k mesni in  P
zaužijemo samo pire krompir brez dodatkov.      Krompir      kot priloga k mesni in zelenjavni jedi pa zniža  P
razpolovimo in vsako polovico narežemo na majhne kose,      krompir      olupimo in narežemo na tanke kolobarčke.Gobe  P
minutah splahnemo s hladno vodo in odcedimo.      Krompir      in korenček olupimo in narežemo na približno  P
feferon, mleto rdečo (sladko) papriko. Priprava:      Krompir      dobro operemo, ga položimo v posodo in prilijemo  P
nepokritega od 20 do 25 minut. Voda naj izpari,      krompir      pa ostane prekrit s tanko plastjo soli. Pustimo  P
posodi segrejemo olje, dodamo česen, feferon in      krompir      in na majhnem ognju pečemo še približno osem  P
ognju pečemo še približno osem minut, dokler      krompir      ne postane zlato rjav.Večkrat premešamo.  P
eno uro. Dodamo olupljen in na krhlje narezan      krompir,      sol, poper, timijan in kuhamo do mehkega.Poberemo  P
ali zelenjavna kremna juha, kuhana riba, kuhan      krompir,      kuhana špinača, sadni jogurt; za večerjo: solata  P
v slaščicah iz bele moke in sladkorja. Tudi      krompir,      zaužit štirikrat na teden, v raziskavi, ki je  P
bolezni v primerjavi z ženskami, ki so uživale      krompir      le dvakrat na mesec (The American Journal of  P
Repati in kosmati Vreča za      krompir      Vedno pravim, da živalovarstveno delo velikokrat  P
*****      Krompir      Čas je za najboljšo družbo   P
Čas je za najboljšo družbo Novi      krompir      že prihaja na trg, zdaj je torej primerno obdobje  P
Tretja možnost je bešamel. Popečen      krompir      s paradižniki Potrebujemo (za štiri): 400 g  P
g nastrganega aromatičnega sira. Priprava:      Krompir,      jajčevce in paradižnike operemo, krompir olupimo  P
Priprava: Krompir, jajčevce in paradižnike operemo,      krompir      olupimo in vse narežemo na rezine.Na namaščen  P
na rezine. Na namaščen pekač najprej naložimo      krompir,      nanj zelenjavo, potresemo z nasekljanim timijanom  P
omake (lahko iz zelenjavne kocke). Priprava:      Krompir      operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine  P
nanj polagamo papriko, jajčevec in preostali      krompir.      Polijemo z omako in pečemo na 180 stopinj Celzija  P
pečemo na 180 stopinj Celzija 45 minut. Popečen      krompir      s kolerabo Potrebujemo (za štiri): 500 g krompir  P
in 100 g naribanega ementalerja. Priprava:      Krompir      in kolerabi operemo, olupimo in narežemo na  P
jabolčni hren ter postrežemo. Zraven tekne pražen      krompir.     Govedino lahko postrežemo tudi z zelenjavo iz  P
Dražigost Pokorn      Krompir      na krožniku Pred kratkim sem slišala, da lahko  P
zdravilno vrednost. Zanima me, ali lahko vključimo      krompir      v zdravo prehrano in kako. Nataša   P
Nataša      Krompir      je osnovno živilo in je lahko tudi nadomestek  P
odstotki energijske vrednosti dnevnega obroka.      Krompir      v sodobni prehrani štejemo med škrobna živila  P
S prehranskega oziroma dietnega stališča ima      krompir      dve pomembni lastnosti. Vsebuje beljakovino  P
seveda ni res. Resnica pa je, da samo kuhan      krompir      uživamo zelo redko, denimo v oblicah, brez vsakršnih  P
posamezne vrste škrobnih in sladkornih živil. Kuhan      krompir      v oblicah ima zelo podobno povišanje krvne glukoze  P
glukoze lahko nizko. Sklenemo lahko, da je      krompir,      ki ga zaužijemo kot del obroka in vsebuje priporočeno  P
kot so jo poznali Inki v Južni Ameriki. Pire      krompir      Nekoliko prilagojen recept za pire krompir  P
krompir Nekoliko prilagojen recept za pire      krompir      je iz knjige: Benitez A. Pre-hispanic Cooking  P
dodajmo (nastrgajmo), tik preden jed ponudimo.      Krompir      v oblicah Potrebujemo: 600 g krompirja, košček  P
korenike, črni poper iz mlinčka. Priprava:      Krompir      skuhamo z lupino.Nato ga olupimo in takoj razrežemo  P
in jih zabelimo s koščki masla. Tik preden      krompir      ponudimo, ga popopramo in nanj nastrgamo še  P
aromatizirali z bučnim oljem. Tartiflette (zapečen      krompir      s sirom) Potrebujemo: 1,5 kg krompirja, 500  P
100 g kisle smetane (po želji). Priprava: Cel      krompir      skuhamo, olupimo in narežemo na lističe.Čebulo  P
testenin ponavadi popijem. Poleg užijem kuhan      krompir,      kašo ali nezabeljene testenine in skledo solate  P
daleč zaslišim glas trgovca, ki ponuja sladki      krompir      na petkovi tržnici.Dopoldne najbolj svetega  P
kot povratnik pri nas domorodna vrsta? Kaj pa      krompir      in koruza? Sta tuje- ali domorodni vrsti glede  P
tujerodni smo tudi Evropejci na svoji zemlji.      Krompir      in koruza pa bosta vedno tujerodni prineseni  P
posredovanja bi namreč na polento in pražen      krompir      še vedno hodili v Ameriko.In ko govorimo o problemih  P
preorjemo ves travnik, rastejo tam samo še koruza,      krompir      ali žito.Preprosto kot mazanje paštete na kruh  P
skuhali le gomolje in jih jedli tako, kot jemo      krompir      danes.So pa v tistem času že spoznali, da se  P
vsaj zame, izjemno duhovito parodijo: pražen      krompir      je bil postrežen v obliki tako modnega sušija  P
vprašanja v jedilniku ‐ bosta svinjska pečenka in      krompir      nekoč res takšna?Sladica je bila skrbno pripravljena  P
osnovi bistre zelenjavne juhe, ki jo je zgostil      krompir,      dodatno odišavili koščki prekajene postrvi,  P
dolgem teku. Kmalu lahko ugotovimo, da kuhan      krompir,      riž in različne oblike dušenega mesa še zdaleč  P
prigrizkov na dan, ki vsebujejo železo. To so      krompir,      riž, solata, sadje, olje, paradižnik.Vse to  P
Puran v smetanovi omaki z gobicami, pražen      krompir      ... za mizo. Pijača?   P
živil prištevamo žitne izdelke, testenine, rž,      krompir,      kaše, kosmiče, kruh, pekovsko pecivo.Hranila  P
in poživljajoči sö ča, a v oblicah tudi debel      krompir,      ki jim ga na prag dostavlja kitajski trgovec  P
kakovosti, imeti rezervne dobavitelje, pa naj gre za      krompir      ali meso, za ribe in mehkužce in še posebej  P
s tem tudi pohvalite? Govejo juho in pražen      krompir,      menda pa izredno dobro kuham trmo in dolg nos  P
večerjo za svojo družino. Jedo večinoma le sladki      krompir,      ob praznikih svinjsko meso, ki ga spečejo med  P
Če vse življenje ješ dunajski zrezek in pečen      krompir,      poznaš samo to.Sam tudi v hrani rad preizkušam  P
tistimi, ki veljajo za London. Italijanski      krompir      do njih potrebuje okrog dva tisoč štiristo kilometrov  P
preteklosti lovile ribe in kite, Slovenci pa smo jedli      krompir,      zelje in kure.Samo dojemanje hrane in naši odzivi  P
Kolumna Kupila sem      krompir      Vsi želimo biti dobri, živeti v skladu s svojimi  P
čustvo, glasno izgovorite stavek: Kupila sem      krompir.     Potem se povežite z jezo in jo močno občutite  P
močno občutite ter spet izgovorite: Kupila sem      krompir.     Še zadnji poskus.   P
občutite ga in glasno izgovorite: Kupila sem      krompir.     Presenečeni boste nad izidom.   P
Jem zelo rad in zelo veliko, predvsem meso in      krompir.     Lokacija je kar doma, saj imam od vsega najraje  P
tatarski biftek, ki je moje delo, in mamin pražen      krompir.      Od česa ste bili v življenju najbolj zadeti  P
Škampi.      Krompir      na vse načine. Torklja v Kortah, gostilna Mahorč  P
najrazličnejše začimbe, zelo majhne banane, afriški »     krompir«      yam in podobno.Mojo pozornost pa so pritegnile  P
vina še vedno hrani tudi poljščine in sadje.      Krompir,      repo, stare sorte jabolk ...»V repnicah je stalna  P
temperatura približno deset stopinj, zato jabolka,      krompir      in drugi pridelki ostanejo uporabni vse do pomladi  P
repnicah še po starem shranjujejo ozimnico.      Krompir,      repo, korenje ... (Foto: Alenka Kociper)   P
»V zadnjem obdobju so bili to denimo sladki      krompir,      zmajevo krilo in pisanolistna fuksija trikolor  P
emeljskemu jabolku Ravninska občina Šenčur je imela      krompir,      zdaj ima pa še spomenik cesarici Mariji Tereziji  P
zatorej pod budnim vodstvom strokovnjakov, skuhati      krompir.     Kakšno pa bi bilo spodobno praznovanje v tej  P
ripravljajo. »Svinjska mast, čebula, ne preveč mokast      krompir,      sol in ocvirki, to je vse vidnega v ponvi, zraven  P
Kozelj dejal, da na tem prostoru raste najboljši      krompir:      »Šenčurjani smo naravnemu daru dodali del kakovosti  P
Zemeljsko jabolko, kot so pred stoletji imenovali      krompir,      so sprejeli za svojega, ga uporabljali za prehrano  P
cesarico Marijo Terezijo, ki v desni dlani drži      krompir,      pogled pa ima usmerjen med ljudi.Kot da bi Pirnat  P
Boštjan Fon Pri Marjanu Pöršu ima dišeč      krompir      še zelo velike ocvirke!(Foto: Boštjan Fon)   P
Boštjan Fon) Če imata mladoporočenca velik      krompir,      ne bosta lesene verige Janija Goloba nikoli  P
Foto: Boštjan Fon) Samo pri društvu za pražen      krompir      so olupili več kot sto kilogramov kuhanega.  P
tradicionalnimi jedmi, kot so čompe, to je kuhan      krompir      s skuto, in posebnimi štruklji z nadevom hrušk  P
karotena, gomolje zelene zaradi fosforja ter      krompir      in redkev, ki naj bi bila dobra za jetra.Vse  P
gomoljev zelene, 30 gramov redkve in en manjši      krompir.     Zadnji ni nujen, priporočljiv pa naj bi bil zoper  P
postrežejo paradižnikovo solato s čebulo, pečen      krompir      in slanino, ki jo ponudijo kot predjed.V Chicagu  P
pripelje do Pekinga, se bo v kraju, kjer častijo      krompir,      zagotovo našel tudi kak trg, ki ga bodo poimenovali  P
Paprika in kumarice iz Španije.      Krompir      iz Egipta.Zelje iz Madžarske.   P
zgodaj gojiti v italijanski Lombardiji. Tudi      krompir,      čeprav je bil v Evropi znan in delno razširjen  P
prosene, zelje, repa in od konca 18. stoletja      krompir.     Meščani so jedli tudi žgance, štruklje in cmoke  P
knjigi je prvič zapisan tudi recept za pražen      krompir,      ki se razlikuje od današnjega najbolj razširjenega  P
zširjenega. Avtorica navaja, da se surov in olupljen      krompir      nareže na manjše kocke in se potem praži na  P
nedeljah (goveja juha z rezanci, meso, pražen      krompir,      solata, sladica), so ustanovili društvo, ki  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 2.301 2.401 2.501 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA