nova beseda iz Slovenije
žajbelj, rožmarin, timijan in drugo). Priprava: | Krompir | z lupino operemo in narežemo na debelejše kolobarje | P |
ne postanejo rjavkasti. Na koncu položimo na | krompir | rezine sira, lahko tudi šunko, slanino, in še | P |
omaki. Komentar Tomaža Polenca: Mladi pečeni | krompir | je vedno okusen in ljudem zelo všeč.Ta recept | P |
Skratka, recept je zelo družaben. Mi smo | krompir | narezali na malenkost tanjše rezine, saj smo | P |
Pečemo 50 minut. | Krompir | in preostalo čebulo olupimo in razrežemo na | P |
Temperaturo pečice dvignemo na 250 stopinj Celzija. | Krompir | pečemo 10 minut dlje kot meso.Drugo pomarančo | P |
prsi razrežemo in položimo na zelje. Dodamo | krompir | in čebulo, pokapljamo z omako in takoj ponudimo | P |
še zlasti čisti, grozdni sladkor, sledi mu | krompir, | najmanj pa obremenijo krvni obtok in presnovo | P |
lahko res, če za obrok hrane zaužijemo samo pire | krompir | brez dodatkov.Krompir kot priloga k mesni in | P |
zaužijemo samo pire krompir brez dodatkov. | Krompir | kot priloga k mesni in zelenjavni jedi pa zniža | P |
razpolovimo in vsako polovico narežemo na majhne kose, | krompir | olupimo in narežemo na tanke kolobarčke.Gobe | P |
minutah splahnemo s hladno vodo in odcedimo. | Krompir | in korenček olupimo in narežemo na približno | P |
feferon, mleto rdečo (sladko) papriko. Priprava: | Krompir | dobro operemo, ga položimo v posodo in prilijemo | P |
nepokritega od 20 do 25 minut. Voda naj izpari, | krompir | pa ostane prekrit s tanko plastjo soli. Pustimo | P |
posodi segrejemo olje, dodamo česen, feferon in | krompir | in na majhnem ognju pečemo še približno osem | P |
ognju pečemo še približno osem minut, dokler | krompir | ne postane zlato rjav.Večkrat premešamo. | P |
eno uro. Dodamo olupljen in na krhlje narezan | krompir, | sol, poper, timijan in kuhamo do mehkega.Poberemo | P |
ali zelenjavna kremna juha, kuhana riba, kuhan | krompir, | kuhana špinača, sadni jogurt; za večerjo: solata | P |
v slaščicah iz bele moke in sladkorja. Tudi | krompir, | zaužit štirikrat na teden, v raziskavi, ki je | P |
bolezni v primerjavi z ženskami, ki so uživale | krompir | le dvakrat na mesec (The American Journal of | P |
Repati in kosmati Vreča za | krompir | Vedno pravim, da živalovarstveno delo velikokrat | P |
***** | Krompir | Čas je za najboljšo družbo | P |
Čas je za najboljšo družbo Novi | krompir | že prihaja na trg, zdaj je torej primerno obdobje | P |
Tretja možnost je bešamel. Popečen | krompir | s paradižniki Potrebujemo (za štiri): 400 g | P |
g nastrganega aromatičnega sira. Priprava: | Krompir, | jajčevce in paradižnike operemo, krompir olupimo | P |
Priprava: Krompir, jajčevce in paradižnike operemo, | krompir | olupimo in vse narežemo na rezine.Na namaščen | P |
na rezine. Na namaščen pekač najprej naložimo | krompir, | nanj zelenjavo, potresemo z nasekljanim timijanom | P |
omake (lahko iz zelenjavne kocke). Priprava: | Krompir | operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine | P |
nanj polagamo papriko, jajčevec in preostali | krompir. | Polijemo z omako in pečemo na 180 stopinj Celzija | P |
pečemo na 180 stopinj Celzija 45 minut. Popečen | krompir | s kolerabo Potrebujemo (za štiri): 500 g krompir | P |
in 100 g naribanega ementalerja. Priprava: | Krompir | in kolerabi operemo, olupimo in narežemo na | P |
jabolčni hren ter postrežemo. Zraven tekne pražen | krompir. | Govedino lahko postrežemo tudi z zelenjavo iz | P |
Dražigost Pokorn | Krompir | na krožniku Pred kratkim sem slišala, da lahko | P |
zdravilno vrednost. Zanima me, ali lahko vključimo | krompir | v zdravo prehrano in kako. Nataša | P |
Nataša | Krompir | je osnovno živilo in je lahko tudi nadomestek | P |
odstotki energijske vrednosti dnevnega obroka. | Krompir | v sodobni prehrani štejemo med škrobna živila | P |
S prehranskega oziroma dietnega stališča ima | krompir | dve pomembni lastnosti. Vsebuje beljakovino | P |
seveda ni res. Resnica pa je, da samo kuhan | krompir | uživamo zelo redko, denimo v oblicah, brez vsakršnih | P |
posamezne vrste škrobnih in sladkornih živil. Kuhan | krompir | v oblicah ima zelo podobno povišanje krvne glukoze | P |
glukoze lahko nizko. Sklenemo lahko, da je | krompir, | ki ga zaužijemo kot del obroka in vsebuje priporočeno | P |
kot so jo poznali Inki v Južni Ameriki. Pire | krompir | Nekoliko prilagojen recept za pire krompir | P |
krompir Nekoliko prilagojen recept za pire | krompir | je iz knjige: Benitez A. Pre-hispanic Cooking | P |
dodajmo (nastrgajmo), tik preden jed ponudimo. | Krompir | v oblicah Potrebujemo: 600 g krompirja, košček | P |
korenike, črni poper iz mlinčka. Priprava: | Krompir | skuhamo z lupino.Nato ga olupimo in takoj razrežemo | P |
in jih zabelimo s koščki masla. Tik preden | krompir | ponudimo, ga popopramo in nanj nastrgamo še | P |
aromatizirali z bučnim oljem. Tartiflette (zapečen | krompir | s sirom) Potrebujemo: 1,5 kg krompirja, 500 | P |
100 g kisle smetane (po želji). Priprava: Cel | krompir | skuhamo, olupimo in narežemo na lističe.Čebulo | P |
testenin ponavadi popijem. Poleg užijem kuhan | krompir, | kašo ali nezabeljene testenine in skledo solate | P |
daleč zaslišim glas trgovca, ki ponuja sladki | krompir | na petkovi tržnici.Dopoldne najbolj svetega | P |
kot povratnik pri nas domorodna vrsta? Kaj pa | krompir | in koruza? Sta tuje- ali domorodni vrsti glede | P |
tujerodni smo tudi Evropejci na svoji zemlji. | Krompir | in koruza pa bosta vedno tujerodni prineseni | P |
posredovanja bi namreč na polento in pražen | krompir | še vedno hodili v Ameriko.In ko govorimo o problemih | P |
preorjemo ves travnik, rastejo tam samo še koruza, | krompir | ali žito.Preprosto kot mazanje paštete na kruh | P |
skuhali le gomolje in jih jedli tako, kot jemo | krompir | danes.So pa v tistem času že spoznali, da se | P |
vsaj zame, izjemno duhovito parodijo: pražen | krompir | je bil postrežen v obliki tako modnega sušija | P |
vprašanja v jedilniku ‐ bosta svinjska pečenka in | krompir | nekoč res takšna?Sladica je bila skrbno pripravljena | P |
osnovi bistre zelenjavne juhe, ki jo je zgostil | krompir, | dodatno odišavili koščki prekajene postrvi, | P |
dolgem teku. Kmalu lahko ugotovimo, da kuhan | krompir, | riž in različne oblike dušenega mesa še zdaleč | P |
prigrizkov na dan, ki vsebujejo železo. To so | krompir, | riž, solata, sadje, olje, paradižnik.Vse to | P |
Puran v smetanovi omaki z gobicami, pražen | krompir | ... za mizo. Pijača? | P |
živil prištevamo žitne izdelke, testenine, rž, | krompir, | kaše, kosmiče, kruh, pekovsko pecivo.Hranila | P |
in poživljajoči sö ča, a v oblicah tudi debel | krompir, | ki jim ga na prag dostavlja kitajski trgovec | P |
kakovosti, imeti rezervne dobavitelje, pa naj gre za | krompir | ali meso, za ribe in mehkužce in še posebej | P |
s tem tudi pohvalite? Govejo juho in pražen | krompir, | menda pa izredno dobro kuham trmo in dolg nos | P |
večerjo za svojo družino. Jedo večinoma le sladki | krompir, | ob praznikih svinjsko meso, ki ga spečejo med | P |
Če vse življenje ješ dunajski zrezek in pečen | krompir, | poznaš samo to.Sam tudi v hrani rad preizkušam | P |
tistimi, ki veljajo za London. Italijanski | krompir | do njih potrebuje okrog dva tisoč štiristo kilometrov | P |
preteklosti lovile ribe in kite, Slovenci pa smo jedli | krompir, | zelje in kure.Samo dojemanje hrane in naši odzivi | P |
Kolumna Kupila sem | krompir | Vsi želimo biti dobri, živeti v skladu s svojimi | P |
čustvo, glasno izgovorite stavek: Kupila sem | krompir. | Potem se povežite z jezo in jo močno občutite | P |
močno občutite ter spet izgovorite: Kupila sem | krompir. | Še zadnji poskus. | P |
občutite ga in glasno izgovorite: Kupila sem | krompir. | Presenečeni boste nad izidom. | P |
Jem zelo rad in zelo veliko, predvsem meso in | krompir. | Lokacija je kar doma, saj imam od vsega najraje | P |
tatarski biftek, ki je moje delo, in mamin pražen | krompir. | Od česa ste bili v življenju najbolj zadeti | P |
Škampi. | Krompir | na vse načine. Torklja v Kortah, gostilna Mahorč | P |
najrazličnejše začimbe, zelo majhne banane, afriški » | krompir« | yam in podobno.Mojo pozornost pa so pritegnile | P |
vina še vedno hrani tudi poljščine in sadje. | Krompir, | repo, stare sorte jabolk ...»V repnicah je stalna | P |
temperatura približno deset stopinj, zato jabolka, | krompir | in drugi pridelki ostanejo uporabni vse do pomladi | P |
repnicah še po starem shranjujejo ozimnico. | Krompir, | repo, korenje ... (Foto: Alenka Kociper) | P |
»V zadnjem obdobju so bili to denimo sladki | krompir, | zmajevo krilo in pisanolistna fuksija trikolor | P |
emeljskemu jabolku Ravninska občina Šenčur je imela | krompir, | zdaj ima pa še spomenik cesarici Mariji Tereziji | P |
zatorej pod budnim vodstvom strokovnjakov, skuhati | krompir. | Kakšno pa bi bilo spodobno praznovanje v tej | P |
ripravljajo. »Svinjska mast, čebula, ne preveč mokast | krompir, | sol in ocvirki, to je vse vidnega v ponvi, zraven | P |
Kozelj dejal, da na tem prostoru raste najboljši | krompir: | »Šenčurjani smo naravnemu daru dodali del kakovosti | P |
Zemeljsko jabolko, kot so pred stoletji imenovali | krompir, | so sprejeli za svojega, ga uporabljali za prehrano | P |
cesarico Marijo Terezijo, ki v desni dlani drži | krompir, | pogled pa ima usmerjen med ljudi.Kot da bi Pirnat | P |
Boštjan Fon Pri Marjanu Pöršu ima dišeč | krompir | še zelo velike ocvirke!(Foto: Boštjan Fon) | P |
Boštjan Fon) Če imata mladoporočenca velik | krompir, | ne bosta lesene verige Janija Goloba nikoli | P |
Foto: Boštjan Fon) Samo pri društvu za pražen | krompir | so olupili več kot sto kilogramov kuhanega. | P |
tradicionalnimi jedmi, kot so čompe, to je kuhan | krompir | s skuto, in posebnimi štruklji z nadevom hrušk | P |
karotena, gomolje zelene zaradi fosforja ter | krompir | in redkev, ki naj bi bila dobra za jetra.Vse | P |
gomoljev zelene, 30 gramov redkve in en manjši | krompir. | Zadnji ni nujen, priporočljiv pa naj bi bil zoper | P |
postrežejo paradižnikovo solato s čebulo, pečen | krompir | in slanino, ki jo ponudijo kot predjed.V Chicagu | P |
pripelje do Pekinga, se bo v kraju, kjer častijo | krompir, | zagotovo našel tudi kak trg, ki ga bodo poimenovali | P |
Paprika in kumarice iz Španije. | Krompir | iz Egipta.Zelje iz Madžarske. | P |
zgodaj gojiti v italijanski Lombardiji. Tudi | krompir, | čeprav je bil v Evropi znan in delno razširjen | P |
prosene, zelje, repa in od konca 18. stoletja | krompir. | Meščani so jedli tudi žgance, štruklje in cmoke | P |
knjigi je prvič zapisan tudi recept za pražen | krompir, | ki se razlikuje od današnjega najbolj razširjenega | P |
zširjenega. Avtorica navaja, da se surov in olupljen | krompir | nareže na manjše kocke in se potem praži na | P |
nedeljah (goveja juha z rezanci, meso, pražen | krompir, | solata, sladica), so ustanovili društvo, ki | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 2.301 2.401 2.501 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |