nova beseda iz Slovenije
dobro uspevajo tudi čebula, šalotka in por. | Krompir | sam po sebi ugodno vpliva na rodovitnost tal | P |
suši in plesni Vrste, v katere bomo sadili | krompir, | naj bodo od 70 do 75 centimetrov vsaksebi, v | P |
Ko so kaliči veliki dva centimetra, nakaljeni | krompir | previdno posadimo.Brsti morajo biti zeleni in | P |
za sedem do deset dni. Med rastjo potrebuje | krompir | rahla in stalno nekoliko vlažna tla.Ker pa lahko | P |
rastlin. Med 14 vrstami uši, ki lahko prizadenejo | krompir, | sta dve vrsti krompirjeve uši, hmeljeva, "krhlikina | P |
da sadimo zdrave gomolje. Samo za semenski | krompir, | vsako leto znova kupljen v vrtnarskih ali kmetijskih | P |
igor, ki je bila nekdaj pravi pojem za semenski | krompir, | se je denimo »izrodila« prav zaradi občutljivosti | P |
tako, da vsako leto znova kupimo zdrav semenski | krompir | in da upoštevamo kolobar.Na gredi, kjer letos | P |
upoštevamo kolobar. Na gredi, kjer letos raste | krompir, | še vsaj tri leta ne sadimo niti paradižnika | P |
je tudi, da zemlje, v kateri pridelamo obolel | krompir, | ne apnimo.V kislih tleh namreč ni krastavosti | P |
ponudimo s smetano, kuhane pripravljamo podobno kot | krompir, | to je v solati ali drugih jedeh. Vrtna kreša | P |
koruzo, ovsom, ječmenom, lahko dobijo kuhan | krompir, | lahke in nezačinjene juhe.»A še najbolj obožujejo | P |
pripraviti ustrezne jedi. Komaj izkopani mladi | krompir | je denimo izvrsten pečen kar cel, samo ostrgan | P |
maris bard, adora, primura, marabel. Ker je | krompir | občutljiv na številne bolezni, si je za sajenje | P |
sora. V minimalnih količinah je za semenski | krompir | še vedno mogoče dobiti tudi slovensko cito. | P |
pridelavo. V kmetijskih in vrtnarskih trgovinah je | krompir | za tak namen posebej označen, saj je tudi pridelan | P |
Arrow Je zelo kakovosten zgodnji | krompir. | Sorta je odporna na bolezni. | P |
Na voljo je tudi ekološko pridelan semenski | krompir. | Gomolji so podolgovato ovalni, s svetlo rumenim | P |
Meso je čvrsto, vsestransko uporabno. Odličen | krompir | za ozimnico. Desiree | P |
Dobi se tudi kot ekološko pridelan semenski | krompir. | Sante | P |
Na voljo je tudi ekološko pridelan semenski | krompir. | Provento | P |
Escort | Krompir | je dobro odporen proti plesni, manj proti virusom | P |
Markies Ta | krompir | sodi med dobro odporne sorte.Ovalni gomolji | P |
kapusnice in paradižnik, papriko in jajčevce. Tudi | krompir | sodi sem, prav tako blitva in sladka koruza | P |
škode. To so predvsem solatnice, korenovke in | krompir. | Škodo delajo ličinke, od 25 do 30 milimetrov | P |
na gredici plitvo v tla zakopljemo olupljen | krompir | ali narezana jabolka.Mesta označimo s palčko | P |
treba populiti čebulo, tudi korenje in celo | krompir | je bolje izkopati.Lani so se mnogi srečali s | P |
zelenjavo. V lončenih loncih so kuhali juhe, | krompir, | zelje, repo, fižol in drugo zelenjavo.Ker se | P |
viseči "abutilon", pokončna moljevka, sladki | krompir | in ščetinava perjanka. Fotografija 2 | P |
naše babice in mame kuhale govejo juho, pražile | krompir | ali pripravljale čaj, ki so ga nabrale čez poletje | P |
razkošje, ki so si ga privoščili, in kultni | krompir | v oblicah, ki so ga, posutega s soljo, pekli | P |
vrtovih kot na večjih površinah, saj se zgodnji | krompir | na celinskem območju tržno prideluje na črni | P |
pridelek, je smiselno izbrati debelejši semenski | krompir | in ga pravilno nakaliti, saj je način nakaljevanja | P |
drobnih gomoljev. Nakaljevanje za zgodnji | krompir | poteka počasneje, pri nižjih temperaturah in | P |
krompirjevo plesen na listih ali gomoljih, če | krompir | izkopljemo zgodaj, pa bolezen večinoma ne bo | P |
paradižnik, papriko, solato, kapusnice, korenček, | krompir | in podobno.Pri gredicah lahko privarčujemo z | P |
so okrasne koprive, afriški smilj in sladki | krompir, | so bile nekaj dni videti kot poparjene. Na | P |
presenetilo, če povem, da je sorodnik teh vrtnin tudi | krompir. | Čeprav včasih zasledimo, da paradižnik in krompir | P |
Čeprav včasih zasledimo, da paradižnik in | krompir | lahko sadimo nekaj let na isto mesto, to nikakor | P |
kolobar, pri tem pa še pozornost, da paradižnik in | krompir | ne rasteta blizu skupaj na vrtu, je že en korak | P |
kumarice, melone in lubenice. Tudi zgodnji | krompir | sodi sem in špinača.Por, ki ne prezimi, bo ravno | P |
druge rastline. Sama ji dodam vroč, zdrobljen | krompir | in trdo kuhano jajce.Ker vsebujeta izredno veliko | P |
vodenke nova gvineja, verbene, moljevke in okrasni | krompir. | V zadnjem času se za zasaditev korit uporablja | P |
neogrevanem rastlinjaku nakaljujemo zgodnji | krompir, | dalije, begonije, vanj prestavimo balkonske | P |
naslednje zvezke iz zbirke Mala kuhinja Weekend: | Krompir | na 113 načinov, Zelenjavne jedi, Zelenjava od | P |
Za otroke lahko v večje posode posadimo celo | krompir. | Posoda mora imeti premer vsaj 50 cm. | P |
za vse z manjšimi vrtovi. Doma pridelan mlad | krompir | se s tistim v trgovini preprosto ne more primerjati | P |
trgovinah namreč ni mladega krompirja, ampak samo | krompir, | ki je bil posajen dovolj zgodaj spomladi tam | P |
leseni. Ne hranimo jih v istem prostoru kot | krompir, | sadje ali korenje.Nekoč so bila za to najboljša | P |
okrasna kopriva, grmasta bazilika in sladki | krompir. | Dobro vemo, da bršljanke, pelargonije in fuksije | P |
ki je skromnejše rasti. Kako ohranimo sladki | krompir? | Jeseni je to vprašanje zelo pogosto. | P |
korenino (rdeča pesa, gomoljna zelena, korenček, | krompir) | , vsa opravila, tudi okopavanje, pobiranje in | P |
površino vkopljemo olupljen ali vsaj prerezan | krompir | ali jabolka. Zjutraj ali zvečer jih izkopljemo | P |
občutljive, kot so okrasne koprive in sladki | krompir. | Kaj je torej razlog, da smo nekateri že na pragu | P |
se najslabše odzivajo razhudnikovke, torej | krompir, | paradižnik, paprika, jajčevci.Pa še en razlog | P |
obnovljivih virov, predvsem rastlin - koruza, | krompir, | sladkorna pesa - kar seveda zmanjšuje odvisnost | P |
pomanjkljivost. Upamo, da res, hamburgerji in ocvrt | krompir | niso ravno primerna popotnica za stara leta | P |
***** Energija, vroč | krompir | Okoljski minister Janez Podobnik je v tednu | P |
Osebni pogled Ko se | krompir | ne izplača Da bo jasno. | P |
razvoj ‐ od podeželja do znanja. A zaradi tega se | krompir | ne izplača ne kmetu ne gospodinji.In medtem | P |
Sindikati so prerasli svinjske polovice, jesenski | krompir | in vloženo papriko. Evropska konfederacija sindikato | P |
volilna točka. Stranke bi si jo podajale kot vroč | krompir, | kajti nihče ne bo hotel biti kriv, vsi bodo | P |
družin, ki so seštevali svoje račune, dodalo, da | krompir | in jajca dobijo pri starših, seveda brezplačno | P |
tisoč litrov domačega refoška in malvazije, | krompir | ter pšenico, ki jo meljejo v moko in porabijo | P |
oročevalci. Opazili smo avstrijske zrezke, francoski | krompir, | bosanske robčke, nemško pašteto...Slovenske | P |
bomo na jedilniku našli vampe, pasulj, pražen | krompir | ali kakšno drugo po splošnem prepričanju značilno | P |
Kupila sem gnoj za petnajst tisočakov in semenski | krompir, | kaj naj z njim, ga pošljem Jankoviću?« potarna | P |
z drobovino in rezanci, perutnino, svinjino, | krompir, | mlince, endivijo s krompirjem, potico...Kranjci | P |
Patajčeva priporočata krompirjeve tortice. | Krompir | skuhamo, zgnetemo z rokami ali grobo pasirko | P |
pečenke lahko pečem tudi prilogo: na pol skuhan | krompir | in korenje. Moj vinski nasvet | P |
juhica, kuhano meso ‐ ob mesu ponudimo pražen | krompir. | Gre tudi z omako. | P |
zmernih predelih je najpomembnejši vir hrane. | krompir | Vsebuje gensko raznovrstnost, ki ljudi varuje | P |
šeststo let in več ni bilo sposobnejšega od nje. | Krompir | za trmaste Slovence.Ob vseh vladarskih skrbeh | P |
prišli z morske obale. Toda kaj ima opraviti | krompir | z našim morjem?Da ostanemo pri naslovni temi | P |
Patriotski gomolj Ko so | krompir | pripeljali v Evropo, z njim najprej niso znali | P |
sodelujočimi je bilo 24,3 odstotka takih, ki imajo | krompir | na jedilniku zelo pogosto, skoraj vsak dan, | P |
S starostjo narašča delež tistih, ki imajo | krompir | na mizi vsak dan, glede na spol ni statistično | P |
dodaten pogoj pa je bil, da je tako pripravljen | krompir | čim manj kontaminiran z dodatki in da je topel | P |
je topel. Tako smo se izognili matevžu, kjer | krompir | onesnažijo s fižolom, prav tako smo izključili | P |
bi jim bila ljuba. Največkrat je bil omenjen | krompir | v oblicah, ki se pomaka v sol in maslo.Kot vidite | P |
sol in maslo. Kot vidite, je zmagal praženi | krompir, | kar ni presenečenje, je pa ta jed ljubša starejši | P |
drugače kot v starih časih, ko je bilo treba | krompir | olupiti, narezati, sprati, osušiti in dvakrat | P |
starostjo, upada pa delež tistih, ki imajo radi | krompir, | pečen v pečici. V nadaljevanju smo respondente | P |
nadaljevanju smo respondente vprašali, kako pripravljen | krompir | jim je najmanj ljub.Slabih 15,7 odstotka jih | P |
49 odstotkov med najljubše uvrstilo praženi | krompir, | med volivci opozicijskih je takih manj, 38 odstotkov | P |
A napravimo ga, kot se spodobi. | Krompir | je dobro kuhati neolupljen.Potem ga je treba | P |
tega se trša zelenjava, na primer korenje ali | krompir, | lepi na rezilo in je bolj ovira kot veselje | P |
kose. Zraven se prilega na oljčnem olju pečen | krompir | z dodatkom rožmarinove vejice in nekaj strokov | P |
Načinov je sto in eden. Ko je olupljen | krompir | skuhan v slani vodi, ga pretlačim.Malo pred | P |
lupino in jo dajte v to ohlajeno karamelno omako. | Krompir | olupite (bedrca se še pečejo, dušijo, prsi so | P |
površino z omako, ki se nabira na dnu. Olupljen | krompir | narežite na četrtine in ga dodajte pečenki. | P |
za cvrtje. Predvidevam, da je medtem že kuhan | krompir | in narejen običajen pire. Vampe ocvrimo, da | P |
listi najbolj obremenjenih živil so se znašli | krompir, | korenje, pesa, solata in pšenica, medtem ko | P |
krožniku prav lahko znajdejo s pesticidi obdelan | krompir, | sočen kos goveda, ki se je hranilo s krmo, obdelano | P |
igralke prvo mesto na svetu podajale kot vroč | krompir. | Okoli tega, ali je to dobro ali slabo za tenis | P |
na jedilniku zelo mastne jedi, recimo pečen | krompir, | vse vrste cvrtja ali majoneza.Taka živila še | P |
kosilo bo golaž,« pravi, »za večerjo pa ponavadi | krompir | v zelnici, značilna jed za te kraje.Poleg tega | P |
solata ledenka 96 odstotkov, lubenica skoraj sto, | krompir | 80).Tudi meso je vsebuje celo 60 do 70 odstotkov | P |
korenje še zaznavno trdoto, ne pa da je mehko kot | krompir. | Mimogrede: ljudje bučke pečejo ali dušijo predolgo | P |
iz Srednje in Južne Amerike. O tem, kako je | krompir | prišel v Evropo, je bilo napisanih že veliko | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |