nova beseda iz Slovenije

krompir (1.601-1.700)


hranljivega obroka, nato pa pojeste ves ocvrt      krompir      in meso, ki je ostalo na krožnikih. Ravnajte  P
banane, ki jih uporabljajo podobno kot pri nas      krompir.     Ker so zelo okusne in tudi priročne, jih pogosto  P
bogata z ogljikovimi hidrati, kot so bel kruh,      krompir,      bel riž in različne sladkarije, ni kaj prida  P
soja, leča, jajčevci, radič, kumare, sladki      krompir      Proti prehladu in gripi: cimet, muškatni oreh  P
rumene in oranžne barve, kot so korenje, sladki      krompir,      bučke, melone, pomaranče, breskve in papaja  P
peteršilj, bazilika in meta. Prve artičoke in mlad      krompir      dušimo na nizkem ognju v pokriti posodi, v katero  P
minuto ali dve v krop, odcedite in sesekljate.      Krompir      olupite, narežete na koščke in kuhate toliko  P
jo stresete v večjo skledo. Dodate špinačo,      krompir,      jajca, koper, pehtran, timijan, muškatni orešček  P
centimetra dolge koščke, šalotki sesekljate,      krompir      olupite in narežete na kocke. V loncu segrejete  P
segrejete maslo in pražite šalotko. Dodate grah in      krompir,      prilijete juho in počakate, da zavre.Zmanjšate  P
Zmanjšate ogenj in kuhate toliko časa, da se      krompir      zmehča.Z ročnim mešalnikom zmešate sestavine  P
zelja (200 g) in kuhanega krompirja (150 g).      Krompir      kuhamo v olupku, zabelimo ga z žličko olja po  P
Stročji fižol 25 Grah,      krompir      27 Sojina moka 260   P
pridelovati druge kulture, denimo nizki fižol,      krompir      in kavo.Tudi kraljeva hčerka, princesa Sirindhorn  P
Priprava      Krompir      skuhate in preden se popolnoma ohladi, ga olupite  P
Česen drobno sesekljate. V skledo daste      krompir,      česen, sol, olivno olje, smetano in poper ter  P
postrežete, potresete še s sladkorjem v prahu.      Krompir      Zdaj, ko je krompir tako rekoč nepogrešljivi  P
Krompir Zdaj, ko je      krompir      tako rekoč nepogrešljivi sestavni del vsakodnevne  P
živo pokazal, da človek preživi tudi, če jé      krompir.     Nič drugače ni bilo pri nas.  P
je pripeljal nizozemske delavce, ki so sadili      krompir      za svojo glavno hrano. Nakupovanje krompirja  P
skočite do branjevcev, ki prodajajo neopran      krompir.     Mladega krompirja ne kupujemo na zalogo, saj  P
brokoli, rumena zelenjava (korenček, sladki      krompir)     , rumeno sadje (breskve, marelice) Železo meso  P
tako oranžno kot rumeno pa vsebuje karoten.      Krompir      nastrgajte in kašo položite za 15 do 20 minut  P
kašo položite za 15 do 20 minut na obraz.      Krompir      gladi kožo in gube. Kašasto zmes iz rdeče pese  P
pa je lahko tudi prijetno trošenje kalorij.      Krompir      je bolje "skriti" V minulih letih so krompirju  P
njegovi pripravi vedeti nekaj pomembnih resnic:      krompir,      zlasti če je kuhan ali pečen v olupku, je vir  P
vsebuje razmeroma malo kalorij (80 kcal/100 g).      Krompir      pa postane nevarno živilo v kombinaciji z veliko  P
škodljiva kot koristna. V poletnem jedilniku naj bo      krompir      na vrsti vsaj enkrat na teden: najbolje je,  P
ima čim manj ostankov, denimo riž, banane in      krompir.     Izogibamo se mastni in začinjeni hrani.   P
pripravita blitvo, špinačo, če pa je zraven še pire      krompir,      je to že pravi obrok.Luka je velik ljubitelj  P
zamrznjena. Če jo na hitro pripravim na maslu, je      krompir      dobra zamenjava za meso, pa še naložim si je  P
mesa) z ogljikovimi hidrati (kruh, testenine,      krompir)     . Alenka priznava, da se teh smernic ni držala  P
za nekoliko konkretnejši obrok pa pripravimo      krompir      s kumarami.Pred pripravo jih le operemo, lupimo  P
eganjanje mačka. Vrtnarji dobro vedo, da jajčevec,      krompir      in paradižnik lepše rastejo, če so v njihovi  P
Ne pozabimo niti na juhe in enolončnice.      Krompir      skuhamo ali spečemo kar z lupino vred in ga  P
pride do izraza kot druga, nežnejša olja.      Krompir      olupite; vso zelenjavo narežete na kocke.V lonec  P
da se ne prime dna posode) ter dušite. Ko je      krompir      kuhan, odstavite in počakate, da se ohladi.  P
za Češnjice. Ponudba: rastlinska pridelava (     krompir,      jagode, koruza, pesa, korenček, čebula, sadje  P
rdeča pesa, čebula, čebulček, stročji fižol,      krompir,      jagode, maline, hlevski gnoj (tudi v vrečah  P
sezonska zelenjava, sveže in suho sadje, ozimnica (     krompir,      čebula, jabolka). Posebnost: pečen jagenjček  P
(slive, jabolka), suho sadje, jabolčni kis,      krompir,      koleraba, korenje, bučke, fižol, motovilec,  P
nahaja med Litijo in Vačami (Slivna). Ponudba:      krompir,      fižol (zrnje), sezonsko meso, žita, kis, rdeča  P
starih sortah), sadike grmov, dreves in trajnic,      krompir,      jagode (sadike in plodovi). Posebnost: sadike  P
Ponudba: jabolka in suho sadje, sezonske vrtnine,      krompir,      korenje, jagnjetina, kože in volna. Posebnost  P
jagnjetina, kože in volna. Posebnost: jagnjetina,      krompir.      Možnost nakupa: na domu in ob torkih na ekološki  P
blitva, bučke, zelje, repa, koleraba, redkev,      krompir      (zgodnji, ozimni), sladka koruza, sadje (jagode  P
Ponudba: fižol (stročji in za zrnje), pesa,      krompir,      korenček, češnje (od 25. 6. do 5. 7.), borovnice  P
zelenjava (različne solate, motovilec, radič,      krompir,      rdeča pesa, korenje, koleraba, repa, kumare  P
sadje, sezonska zelenjava, v zimskem času tudi      krompir,      koleraba, bučnice in suho sadje, žita (pira  P
ječmenovo in proseno kašo. Posebnost: kruh,      krompir,      hokaido buče. Možnost nakupa: ob petkih na ekološki  P
sadni sok, mošt, kis, žganje (slivovka ...),      krompir      in orehi.Telečje, goveje in svinjsko meso (zakol  P
zelenjava (solata, paradižnik, fižol, zelje),      krompir,      žive kokoši, mladi pitani piščanci, mlado pitano  P
meso. Posebnost: kokošja jajčka, ržen kruh,      krompir,      jajčne testenine (jušne, široke, ribana kaša  P
Pridelujejo: sadje in izdelke iz sadja, vrtnine,      krompir,      domače marmelade, sokove, vloženo zelenjavo  P
jabolka, hruške, slive, orehi ...), vrtnine (     krompir,      fižol, buče, jušna zelenjava), zdravilna zelišča  P
paradižnik, paprika, fižol (stročji, v zrnju), bučke,      krompir,      žita, moke, kaše, zdrobi (pšenica, pira), sadje  P
jagnjetina, mlada govedina (Pohorje beef),      krompir,      sadje, suho sadje, več vrst žganja, možnost  P
pitanega goveda, zelenjava, zelišča, jagode,      krompir,      soja, žita. Posebnost: zunajsezonska ponudba  P
farni cerkvi. Ponudba: goveje meso, vrtnine,      krompir,      sadje. Možnost nakupa: na kmetiji.   P
koruzna moka, jagenjčki, salame iz divjačine,      krompir,      ajdova moka, polnozrnato pšenično moko meljemo  P
Ponudba: jagenjčki, jagnjice za nadaljnjo rejo,      krompir,      ajdova moka, kunci, jajca. Posebnost: reja drobnice  P
primerne za žlico, rad zajema - na primer kisel      krompir.      Za posladek ima najrajši baklave, a tudi palačinke  P
pogosto jé tudi z očmi. "Moja osnovna hrana je      krompir      in tudi sam znam kaj na hitro pripraviti.Jed  P
skorajda dvesto kilogrami zagotovo ne bi imel.      Krompir      Temeljna enotnost prehranske raznolikosti   P
skledah in na krožnikih, je imel naš vsakdanji      krompir      precej zanimivo preteklost.Razen na Irskem so  P
razširilo šele pred dobrimi 200 leti. Od takrat      krompir      že dolgo ni prezrt, ampak kralj.Radi ga imamo  P
zadeva zdravje in dobro počutje. Repico, kot so      krompir      posrečeno poimenovali na Koroškem, lahko uporabimo  P
zasnovo sladic spremenili v slanice. Kakorkoli že,      krompir      je z nami, in to vsak dan.V juhah, občasno v  P
različna vnetja, pa lahko stanje poslabša. Sicer je      krompir      dobrodejna hrana za prebavila, koristen vir  P
koristnih in najmanj nepotrebnih sestavin ima      krompir      iz ekološke pridelave - in kako ga pripravimo  P
krompirja se je namreč spletlo kar nekaj vraž: surov      krompir      povzroča vročino, krompir, razen mladi, vedno  P
nekaj vraž: surov krompir povzroča vročino,      krompir,      razen mladi, vedno olupimo, hladnega krompirja  P
No, v resnici je drugače.      Krompir      jemo z lupino vred, ker je pod njo največ rudnin  P
gomolji kot zeleni deli rastline. Sicer pa je      krompir      užiten tudi surov, tako da za splošno spodbudo  P
kamne in veže težke kovine. Kar zadeva hladen      krompir,      povsem brezskrbno skuhamo ali spečemo več krompirja  P
solati ali pa z njim zgostimo juho ali omako.      Krompir      je skupaj z zelenjavno jedjo, pa naj bo to solata  P
iznajdljivosti lahko vedno privoščimo nekoliko drugačen      krompir.     Ker nam tako zelo tekne, je dobro upoštevati  P
naredimo tudi drugače in hladen kuhan ali pečen      krompir      odnesemo s sabo za malico.Spodnja recepta za  P
vedno razveselijo z drugačnim okusom. Pečen      krompir      Splošno neznano je, da je mogoče krompir odlično  P
Pečen krompir Splošno neznano je, da je mogoče      krompir      odlično speči brez dodatka maščobe in seveda  P
začinijo in potresejo z aromatičnim zelenjem.      Krompir      v oblicah Krompir operemo in skuhamo v parilniku  P
Krompir v oblicah      Krompir      operemo in skuhamo v parilniku ali ekonom loncu  P
ali ekonom loncu. Nato ga jemo tako kot pečen      krompir,      za spremembo pa lahko pripravimo osnutek pire  P
osnutek pire krompirja ali praženega krompirja.      Krompir      z lupinami vred zmečkamo z vilicami in v prvem  P
ščepec sveže zmletega popra. V drugem primeru      krompir      zmečkamo na večje kose ter dodamo drobno narezano  P
podpis Pečen      krompir      z rukolo, oljčnim oljem in sojino omako je nadvse  P
müsli, integralne testenine, neoluščen riž,      krompir      v kosih), počasneje dvigujejo raven glukoze  P
prvo obdobje pa je prepovedano jesti kruh, riž,      krompir,      testenine in pečene dobrote.Nobenega sadja,  P
procesirani hrani. Oglejmo si vrednosti: doma pečen      krompir      vsebuje 16 mg natrija, pomfrit 108 mg, pečen  P
spominja na kostanj, po teksturi pa še najbolj na      krompir.     Japonski kuharski mojstri menijo, da jo lahko  P
mojstri menijo, da jo lahko uporabimo podobno kot      krompir:      lahko jo dušimo, pečemo ali kuhamo, semena pa  P
enolončnica (korenje, cvetača, romanski brokoli,      krompir,      začimbe po okusu).Kuhamo 12 do 15 minut, zelenjavo  P
l kruh, i o      krompir,      testenine,   P
maslo pa z olivnim oljem. Beli riž, bel kruh,      krompir,      testenine in sladice: imajo visok glikemični  P
spremembe prehranskih navad, a niso imeli psa.      Krompir      - jedilno cepivo proti hepatitisu B Virus hepatitis  P
namreč gen virusa hepatitisa B in ga vnesli v      krompir,      ki se je odzval z proizvodnjo protiteles.Raziskovalc  P
okusno prilogo k takim temeljnostim, kot so riž,      krompir      in v sopari kuhana zelenjava bolj običajnega  P
prednost rastlinska hrana: zelenjava, sadje,      krompir,      žita, stročnice, oreški in semena. 2.   P
Zelenjava Dnevno Riž,      krompir,      kuskus, izdelki iz moke in polnovrednih žitaric  P
najpomembnejši vir ogljikovih hidratov na svetu,      krompir      pa predstavlja skoraj polovico količine pridelanih  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.101 1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA