nova beseda iz Slovenije
hranljivega obroka, nato pa pojeste ves ocvrt | krompir | in meso, ki je ostalo na krožnikih. Ravnajte | P |
banane, ki jih uporabljajo podobno kot pri nas | krompir. | Ker so zelo okusne in tudi priročne, jih pogosto | P |
bogata z ogljikovimi hidrati, kot so bel kruh, | krompir, | bel riž in različne sladkarije, ni kaj prida | P |
soja, leča, jajčevci, radič, kumare, sladki | krompir | Proti prehladu in gripi: cimet, muškatni oreh | P |
rumene in oranžne barve, kot so korenje, sladki | krompir, | bučke, melone, pomaranče, breskve in papaja | P |
peteršilj, bazilika in meta. Prve artičoke in mlad | krompir | dušimo na nizkem ognju v pokriti posodi, v katero | P |
minuto ali dve v krop, odcedite in sesekljate. | Krompir | olupite, narežete na koščke in kuhate toliko | P |
jo stresete v večjo skledo. Dodate špinačo, | krompir, | jajca, koper, pehtran, timijan, muškatni orešček | P |
centimetra dolge koščke, šalotki sesekljate, | krompir | olupite in narežete na kocke. V loncu segrejete | P |
segrejete maslo in pražite šalotko. Dodate grah in | krompir, | prilijete juho in počakate, da zavre.Zmanjšate | P |
Zmanjšate ogenj in kuhate toliko časa, da se | krompir | zmehča.Z ročnim mešalnikom zmešate sestavine | P |
zelja (200 g) in kuhanega krompirja (150 g). | Krompir | kuhamo v olupku, zabelimo ga z žličko olja po | P |
Stročji fižol 25 Grah, | krompir | 27 Sojina moka 260 | P |
pridelovati druge kulture, denimo nizki fižol, | krompir | in kavo.Tudi kraljeva hčerka, princesa Sirindhorn | P |
Priprava | Krompir | skuhate in preden se popolnoma ohladi, ga olupite | P |
Česen drobno sesekljate. V skledo daste | krompir, | česen, sol, olivno olje, smetano in poper ter | P |
postrežete, potresete še s sladkorjem v prahu. | Krompir | Zdaj, ko je krompir tako rekoč nepogrešljivi | P |
Krompir Zdaj, ko je | krompir | tako rekoč nepogrešljivi sestavni del vsakodnevne | P |
živo pokazal, da človek preživi tudi, če jé | krompir. | Nič drugače ni bilo pri nas. | P |
je pripeljal nizozemske delavce, ki so sadili | krompir | za svojo glavno hrano. Nakupovanje krompirja | P |
skočite do branjevcev, ki prodajajo neopran | krompir. | Mladega krompirja ne kupujemo na zalogo, saj | P |
brokoli, rumena zelenjava (korenček, sladki | krompir) | , rumeno sadje (breskve, marelice) Železo meso | P |
tako oranžno kot rumeno pa vsebuje karoten. | Krompir | nastrgajte in kašo položite za 15 do 20 minut | P |
kašo položite za 15 do 20 minut na obraz. | Krompir | gladi kožo in gube. Kašasto zmes iz rdeče pese | P |
pa je lahko tudi prijetno trošenje kalorij. | Krompir | je bolje "skriti" V minulih letih so krompirju | P |
njegovi pripravi vedeti nekaj pomembnih resnic: | krompir, | zlasti če je kuhan ali pečen v olupku, je vir | P |
vsebuje razmeroma malo kalorij (80 kcal/100 g). | Krompir | pa postane nevarno živilo v kombinaciji z veliko | P |
škodljiva kot koristna. V poletnem jedilniku naj bo | krompir | na vrsti vsaj enkrat na teden: najbolje je, | P |
ima čim manj ostankov, denimo riž, banane in | krompir. | Izogibamo se mastni in začinjeni hrani. | P |
pripravita blitvo, špinačo, če pa je zraven še pire | krompir, | je to že pravi obrok.Luka je velik ljubitelj | P |
zamrznjena. Če jo na hitro pripravim na maslu, je | krompir | dobra zamenjava za meso, pa še naložim si je | P |
mesa) z ogljikovimi hidrati (kruh, testenine, | krompir) | . Alenka priznava, da se teh smernic ni držala | P |
za nekoliko konkretnejši obrok pa pripravimo | krompir | s kumarami.Pred pripravo jih le operemo, lupimo | P |
eganjanje mačka. Vrtnarji dobro vedo, da jajčevec, | krompir | in paradižnik lepše rastejo, če so v njihovi | P |
Ne pozabimo niti na juhe in enolončnice. | Krompir | skuhamo ali spečemo kar z lupino vred in ga | P |
pride do izraza kot druga, nežnejša olja. | Krompir | olupite; vso zelenjavo narežete na kocke.V lonec | P |
da se ne prime dna posode) ter dušite. Ko je | krompir | kuhan, odstavite in počakate, da se ohladi. | P |
za Češnjice. Ponudba: rastlinska pridelava ( | krompir, | jagode, koruza, pesa, korenček, čebula, sadje | P |
rdeča pesa, čebula, čebulček, stročji fižol, | krompir, | jagode, maline, hlevski gnoj (tudi v vrečah | P |
sezonska zelenjava, sveže in suho sadje, ozimnica ( | krompir, | čebula, jabolka). Posebnost: pečen jagenjček | P |
(slive, jabolka), suho sadje, jabolčni kis, | krompir, | koleraba, korenje, bučke, fižol, motovilec, | P |
nahaja med Litijo in Vačami (Slivna). Ponudba: | krompir, | fižol (zrnje), sezonsko meso, žita, kis, rdeča | P |
starih sortah), sadike grmov, dreves in trajnic, | krompir, | jagode (sadike in plodovi). Posebnost: sadike | P |
Ponudba: jabolka in suho sadje, sezonske vrtnine, | krompir, | korenje, jagnjetina, kože in volna. Posebnost | P |
jagnjetina, kože in volna. Posebnost: jagnjetina, | krompir. | Možnost nakupa: na domu in ob torkih na ekološki | P |
blitva, bučke, zelje, repa, koleraba, redkev, | krompir | (zgodnji, ozimni), sladka koruza, sadje (jagode | P |
Ponudba: fižol (stročji in za zrnje), pesa, | krompir, | korenček, češnje (od 25. 6. do 5. 7.), borovnice | P |
zelenjava (različne solate, motovilec, radič, | krompir, | rdeča pesa, korenje, koleraba, repa, kumare | P |
sadje, sezonska zelenjava, v zimskem času tudi | krompir, | koleraba, bučnice in suho sadje, žita (pira | P |
ječmenovo in proseno kašo. Posebnost: kruh, | krompir, | hokaido buče. Možnost nakupa: ob petkih na ekološki | P |
sadni sok, mošt, kis, žganje (slivovka ...), | krompir | in orehi.Telečje, goveje in svinjsko meso (zakol | P |
zelenjava (solata, paradižnik, fižol, zelje), | krompir, | žive kokoši, mladi pitani piščanci, mlado pitano | P |
meso. Posebnost: kokošja jajčka, ržen kruh, | krompir, | jajčne testenine (jušne, široke, ribana kaša | P |
Pridelujejo: sadje in izdelke iz sadja, vrtnine, | krompir, | domače marmelade, sokove, vloženo zelenjavo | P |
jabolka, hruške, slive, orehi ...), vrtnine ( | krompir, | fižol, buče, jušna zelenjava), zdravilna zelišča | P |
paradižnik, paprika, fižol (stročji, v zrnju), bučke, | krompir, | žita, moke, kaše, zdrobi (pšenica, pira), sadje | P |
jagnjetina, mlada govedina (Pohorje beef), | krompir, | sadje, suho sadje, več vrst žganja, možnost | P |
pitanega goveda, zelenjava, zelišča, jagode, | krompir, | soja, žita. Posebnost: zunajsezonska ponudba | P |
farni cerkvi. Ponudba: goveje meso, vrtnine, | krompir, | sadje. Možnost nakupa: na kmetiji. | P |
koruzna moka, jagenjčki, salame iz divjačine, | krompir, | ajdova moka, polnozrnato pšenično moko meljemo | P |
Ponudba: jagenjčki, jagnjice za nadaljnjo rejo, | krompir, | ajdova moka, kunci, jajca. Posebnost: reja drobnice | P |
primerne za žlico, rad zajema - na primer kisel | krompir. | Za posladek ima najrajši baklave, a tudi palačinke | P |
pogosto jé tudi z očmi. "Moja osnovna hrana je | krompir | in tudi sam znam kaj na hitro pripraviti.Jed | P |
skorajda dvesto kilogrami zagotovo ne bi imel. | Krompir | Temeljna enotnost prehranske raznolikosti | P |
skledah in na krožnikih, je imel naš vsakdanji | krompir | precej zanimivo preteklost.Razen na Irskem so | P |
razširilo šele pred dobrimi 200 leti. Od takrat | krompir | že dolgo ni prezrt, ampak kralj.Radi ga imamo | P |
zadeva zdravje in dobro počutje. Repico, kot so | krompir | posrečeno poimenovali na Koroškem, lahko uporabimo | P |
zasnovo sladic spremenili v slanice. Kakorkoli že, | krompir | je z nami, in to vsak dan.V juhah, občasno v | P |
različna vnetja, pa lahko stanje poslabša. Sicer je | krompir | dobrodejna hrana za prebavila, koristen vir | P |
koristnih in najmanj nepotrebnih sestavin ima | krompir | iz ekološke pridelave - in kako ga pripravimo | P |
krompirja se je namreč spletlo kar nekaj vraž: surov | krompir | povzroča vročino, krompir, razen mladi, vedno | P |
nekaj vraž: surov krompir povzroča vročino, | krompir, | razen mladi, vedno olupimo, hladnega krompirja | P |
No, v resnici je drugače. | Krompir | jemo z lupino vred, ker je pod njo največ rudnin | P |
gomolji kot zeleni deli rastline. Sicer pa je | krompir | užiten tudi surov, tako da za splošno spodbudo | P |
kamne in veže težke kovine. Kar zadeva hladen | krompir, | povsem brezskrbno skuhamo ali spečemo več krompirja | P |
solati ali pa z njim zgostimo juho ali omako. | Krompir | je skupaj z zelenjavno jedjo, pa naj bo to solata | P |
iznajdljivosti lahko vedno privoščimo nekoliko drugačen | krompir. | Ker nam tako zelo tekne, je dobro upoštevati | P |
naredimo tudi drugače in hladen kuhan ali pečen | krompir | odnesemo s sabo za malico.Spodnja recepta za | P |
vedno razveselijo z drugačnim okusom. Pečen | krompir | Splošno neznano je, da je mogoče krompir odlično | P |
Pečen krompir Splošno neznano je, da je mogoče | krompir | odlično speči brez dodatka maščobe in seveda | P |
začinijo in potresejo z aromatičnim zelenjem. | Krompir | v oblicah Krompir operemo in skuhamo v parilniku | P |
Krompir v oblicah | Krompir | operemo in skuhamo v parilniku ali ekonom loncu | P |
ali ekonom loncu. Nato ga jemo tako kot pečen | krompir, | za spremembo pa lahko pripravimo osnutek pire | P |
osnutek pire krompirja ali praženega krompirja. | Krompir | z lupinami vred zmečkamo z vilicami in v prvem | P |
ščepec sveže zmletega popra. V drugem primeru | krompir | zmečkamo na večje kose ter dodamo drobno narezano | P |
podpis Pečen | krompir | z rukolo, oljčnim oljem in sojino omako je nadvse | P |
müsli, integralne testenine, neoluščen riž, | krompir | v kosih), počasneje dvigujejo raven glukoze | P |
prvo obdobje pa je prepovedano jesti kruh, riž, | krompir, | testenine in pečene dobrote.Nobenega sadja, | P |
procesirani hrani. Oglejmo si vrednosti: doma pečen | krompir | vsebuje 16 mg natrija, pomfrit 108 mg, pečen | P |
spominja na kostanj, po teksturi pa še najbolj na | krompir. | Japonski kuharski mojstri menijo, da jo lahko | P |
mojstri menijo, da jo lahko uporabimo podobno kot | krompir: | lahko jo dušimo, pečemo ali kuhamo, semena pa | P |
enolončnica (korenje, cvetača, romanski brokoli, | krompir, | začimbe po okusu).Kuhamo 12 do 15 minut, zelenjavo | P |
l kruh, i o | krompir, | testenine, | P |
maslo pa z olivnim oljem. Beli riž, bel kruh, | krompir, | testenine in sladice: imajo visok glikemični | P |
spremembe prehranskih navad, a niso imeli psa. | Krompir | - jedilno cepivo proti hepatitisu B Virus hepatitis | P |
namreč gen virusa hepatitisa B in ga vnesli v | krompir, | ki se je odzval z proizvodnjo protiteles.Raziskovalc | P |
okusno prilogo k takim temeljnostim, kot so riž, | krompir | in v sopari kuhana zelenjava bolj običajnega | P |
prednost rastlinska hrana: zelenjava, sadje, | krompir, | žita, stročnice, oreški in semena. 2. | P |
Zelenjava Dnevno Riž, | krompir, | kuskus, izdelki iz moke in polnovrednih žitaric | P |
najpomembnejši vir ogljikovih hidratov na svetu, | krompir | pa predstavlja skoraj polovico količine pridelanih | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.101 1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |