nova beseda iz Slovenije

krompir (2.001-2.100)


česen, peteršilj, por, rdečo papriko, sladki      krompir,      pastinak, buče, brokoli, špinačo, solato ledenko  P
korenčkovo juho, prežganko, prepečenec, banane in      krompir.     Izogibajte se presladki, mastni in začinjeni  P
naredite tudi tako, da svežo in umito limono ali      krompir      narežete na tanke kolobarje ter jih položite  P
razhudnikov (paradižnik, jajčevci, paprika,      krompir,      poper).Pri nekaterih pa se ob zmernem uživanju  P
železa iz hrane. Zelena paprika, korenček,      krompir      in brokoli pa bodo z zalogami vitamina A prispevali  P
beli poper v zrnju, morsko sol. Priprava:      Krompir      operemo, olupimo in narežemo na kocke.Kuhamo  P
novembrom lanskega leta podražilo: pa če gre za      krompir,      ki se je zares podražil zaradi slabše letine  P
večinoma vsebujejo pšenično moko. Mirno lahko jem      krompir,      ajdovo in proseno kašo, ovsene kosmiče, rž in  P
rezancem ali špagetom iz polnovredne moke. Pečen      krompir      Potrebujemo: 1,5 kg srednje velikega krompirja  P
do žličke čilija v prahu, sol. Priprava:      Krompir      dobro operemo, osušimo in vsakega prerežemo  P
krompirja, zato preverimo najdebelejši kos, preden      krompir      vzamemo iz pečice.Ponudimo s hladnim mlekom  P
PRIPRAVA 1      Krompir      olupimo, zložimo v velik lonec, nalijemo toliko  P
lovorjev list pa poberemo iz mleka in zavržemo.      Krompir      odcedimo in mu dodamo prevreto mleko, maslo  P
kjer naj se peče dobrih deset minut, da se      krompir      zlato zapeče, paradižniki zabrbotajo, riba pa  P
sira parmezana, sol in mleti poper. Priprava :      Krompir      skuhamo v olupkih, ga olupimo, prepasiramo,  P
dodamo še na tanko narezan kuhan in olupljen      krompir.      Marinirani file škarpene na ocvrti špinači  P
Ponudimo s polento ali ajdovimi žganci. Mladi      krompir      z omako Potrebujemo: kg mladega krompirja,  P
peteršilja ali bazilike, morsko sol. Priprava:      Krompir      skuhamo v lupini v neosoljeni vodi.Peteršilj  P
sesekljan peteršilj ali baziliko in zmes posolimo.      Krompir      razdelimo po krožnikih, ne da bi ga olupili  P
Priprava : Šalotko sesekljamo.      Krompir      olupimo in narežemo na kocke. Cvetačo očistimo  P
segrejemo in na njem popražimo šalotko. Dodamo      krompir      in 2/3 cvetače, zalijemo z osnovo in smetano  P
torej na govejo juho, dunajske zrezke in praženi      krompir.     Druženja v dvoje ali v družbi vam bodo čudovito  P
Včasih smo zakurili ogenj in na žerjavici spekli      krompir      in meso.Vse smo kajpak poplaknili s pivom.  P
Dušimo, dokler voda ne izhlapi.      Krompir      olupimo, narežemo na kolobarje in malo pokuhamo  P
maslom in vanj izmenično nalagamo jajčevce in      krompir.     Po vrhu prelijemo z jajčnim prelivom in potresemo  P
beli poper in svež peteršilj. Priprava :      Krompir      operemo, olupimo in narežemo na kocke.Čebulo  P
na njem popražimo čebulo in česen. Dodamo      krompir      in dušimo še nekaj minut.Prilijemo fond in mleko  P
zaužijemo več škrobnih in beljakovinskih živil (     krompir,      testenine, riž, pusto meso, perutnino, ribe  P
svežega peteršilja, morsko sol. Priprava:      Krompir      skuhamo v lupini do mehkega, ga olupimo in narežemo  P
raznovrstnost kuhinj z vsega sveta, denimo sladki      krompir      s Karibov, nadevane jajčevce z Orienta ali klasične  P
Posolimo in popopramo. Bučko operemo,      krompir      olupimo in oboje naribamo.Stresemo v cedilo  P
gospodarju Podobniku ko so nam jele pripovedovati, da      krompir      raste na drevesu, da kure tancajo jajca po tekočem  P
energijsko gosta in hranilno redka jed, denimo pražen      krompir,      krof, vzhajanec, zavitek, ne pa samo sadje ali  P
smo za novoletne okraske v papirčke zavijali      krompir.     Vmes so se zgodili tektonski premiki.   P
podolgovati, gomoljasti plod, ki se uporablja kot      krompir.     V starih kulturah Indijancev je že šest tisoč  P
zelenjavi. Na prostem lahko pridelujejo le      krompir      in še kakšne gomoljnice ter nekatere žitarice  P
odlično pečeno meso kuduja na žaru in zraven      krompir      v žerjavici.Prava poslastica, ki smo jo delili  P
Solimo in premešamo. Zabeljen      krompir      Potrebujemo: dober kg mladega krompirja, šopek  P
iztisnjenega olivnega olja, morsko sol. Priprava:      Krompir      operemo in skuhamo v lupini do mehkega.Kuhanega  P
kosilo z mojimi starši: domača goveja juhica,      krompir,      zrezek in solata.In doooooooolg pogovor.   P
krompirja, morsko sol, 40 g masla. Priprava:      Krompir      operemo in neolupljenega pristavimo v hladni  P
masla, nato pa posolimo in stresemo v skledico.      Krompir      ponudimo neolupljen s soljo, tako da si ga vsakdo  P
k paradižniku, stročjemu fižolu in bučkam.      Krompir      Potrebujemo: 700 g krompirja, 150 g vodne kreše  P
surovega masla, grobo domačo morsko sol. Priprava:      Krompir      skuhamo v lupini, ga olupimo, narežemo na dober  P
čebulo, česen in olivno olje. Priprava: Mladi      krompir      operemo in narežemo na krhlje.Do polovice ga  P
mleti piment. Mešanico začimb stresemo na      krompir      in dobro, vendar rahlo premešamo.Pečico segrejemo  P
Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija in      krompir      do konca spečemo.Za omako segrejemo v ponvi  P
Stebelno zeleno narežemo.      Krompir      drobno narežemo.Dodamo ju k čebuli in pražimo  P
majhnem ognju kuhamo pol ure, da se korenje in      krompir      zmehčata.Polovico listov stebelne zelene drobno  P
Zalijemo z zelenjavno osnovo.      Krompir      olupimo in narežemo na kocke.Dodamo juhi.  P
sladkor v prahu. Priprava : za čips: Olupimo      krompir,      ga operemo in narežemo na tanke ploščice.Zmešamo  P
Priprava: Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.      Krompir      olupimo in narežemo na približno 2 cm velike  P
karijevo pasto. Prilijemo zelenjavno juho, dodamo      krompir      in v omaki kuhamo približno 10 minut, da se  P
dobimo redkejšo omako, v katero pomakamo npr.      krompir      v oblicah ali koščke presne zelenjave. Sadni  P
namočen fižol kuhamo skupaj s svinjskimi rebri.      Krompir      olupimo in narežemo na kocke.Ko je oboje napol  P
je oboje napol mehko kuhano, dodamo narezan      krompir.     V drugem loncu skuhamo zelje, ga malo solimo  P
ste si pravico posegati v šolstvo, kot da je »     krompir«      ali »ozimnica«, kajti le zanju ste bili izvoljeni  P
***** Nov      krompir      Z gensko manipuliranim krompirjem (ki so mu  P
Action in razburkali javnost. Gensko spremenjen      krompir,      s katerim so krmili poskusne živali, je usodno  P
hrbtno stranjo lesene žlice ali tlačilko za      krompir.     Dodajamo še več fižola in stopljene masti ali  P
30 minut. Zraven lahko ponudimo kuhan slan      krompir.      *****   P
Takrat potica res diši drugače in je tenstan      krompir      spražen bolje.Ampak drugih 350 dni na leto je  P
in česen. Priprava: Peteršiljeve korenine in      krompir      olupimo, dobro operemo in narežemo na srednje  P
zalivanje juhe. Peteršilju dodamo še narezan      krompir,      malo prepražimo in zalijemo z zelenjavno osnovo  P
popramo po okusu. Kuhamo toliko časa, da se      krompir      in peteršilj zmehčata.Juho zmešamo s paličnim  P
Michel Montignac, guru zdrave prehrane      Krompir      ni dober živež Michel Montignac, francoski  P
To pomeni kopičenje maščobe. Denimo, ocvrt      krompir      je nevarnejši od sladkorja. Veliko ljudi pravi  P
krompirjem, ki dviguje raven krvnega sladkorja.      Krompir      ni dober živež, od nekdaj je bil hrana za svinje  P
revolucijo, ko so stradali. Zdaj odkrivajo sladki      krompir.     Okusen je, ima nizek glikemični indeks.   P
raven glikemije. Poudarjam pa, da lahko jemo      krompir,      a če je v obroku tudi solata.Rad imam krompir  P
krompir, a če je v obroku tudi solata. Rad imam      krompir      in dvakrat na leto je tako, da ga izberem, vendar  P
PET NAJLJUBŠIH EVE HREN      Krompir:      V življenju in na krožniku, čeprav je to v popolnem  P
suženj? (smeh) To pa. Če želiš, lahko lupiš      krompir.     Tako je tudi bilo.  P
jedilnik je klasičen: goveja juha, pečenka,      krompir.     Značilne slovenske jedi, ki se prenašajo iz roda  P
Pred 50 leti je bila moja glavna hrana kruh,      krompir,      polenta, zelje, repa.«Vendarle meni, da Slovenci  P
Vsak se znajde po svoje ‐ še vedno greš lahko      krompir      okopavat, tudi če imaš za sabo akademijo. (smeh  P
kopice. Med kmetijskimi pridelki so še ajda,      krompir,      fižol, grah, zelje, repa, bučke in korenje.  P
pekoče hrane, sta namenjena kewa in shamu datse (     krompir      oziroma gobe v sirovi omaki), tibetanski vpliv  P
zlata posameznih narodov. Koruza, zlasti pa      krompir,      ki ju je Kolumb prinesel iz Amerike, ko je odkrival  P
dragi kamni ter dišave, ki jih je šel iskat.      Krompir      je reševal pred lakoto: samo pomislite na 19  P
tradicionalno jed, imenovano tudi cepelinai (kuhan      krompir      z mesom).V Litvi se veliko ljudi še vedno ukvarja  P
očesi. Blagodejno vplivajo kumare, paradižnik,      krompir,      jabolka, ananas, bučke, lubenice in podobno  P
iztisnjenega olivnega olja, morsko sol. Priprava:      Krompir      operemo in ga skuhamo v lupini do mehkega.Nato  P
Operemo peteršilj in ga drobno sesekljamo. Ko je      krompir      že skoraj ohlajen, oboje stresemo k njemu, dodamo  P
posteklenimo narezano šalotko in česen. Naribamo      krompir      in špinačo, malo popražimo ter zalijemo z jušno  P
mestu, a ne zvečer. Pri zelenjavi prisegam na ‐      krompir.     No, tudi na drugo zelenjavo.  P
slaščice, testenine in škrobno zelenjavo, na primer      krompir.     Inzulin pa deluje tako, da spodbuja celice k  P
česen, peteršilj in žličko gorčice. Priprava:      Krompir      operemo in skuhamo v malo soljeni vodi.Ohladimo  P
***** Mladi      krompir      Ste že poskusili krompirjev sok?   P
Ste že poskusili krompirjev sok? Mladi      krompir      je odlična in hranljiva povrtnina pa tudi izvrstna  P
dvanajstnika in želodca, gastritis). Večji      krompir      očistimo očes in kali, ga dobro operemo, osušimo  P
kumino, zeliščno ali morsko sol. Priprava:      Krompir      očistimo in temeljito operemo (zdrgnemo) pod  P
strgalniku. Tako pripravljeno zelje vmešamo med      krompir      in oboje pokapamo z limoninim sokom.Začinimo  P
konzervansov, morsko sol, poper. Priprava:      Krompir      temeljito operemo pod tekočo vodo in ga v vodi  P
zeliščne soli ali 2 žlici sojine omake. Priprava:      Krompir      dobro operemo in skuhamo do mehkega.Nato ga  P
in zeliščne soli (ali sojine omake). Ko je      krompir      povsem ohlajen, dodamo tofu in izkoščičene in  P
olja. Priprava: V loncu pristavimo dobro opran      krompir      ter ga kuhamo bodisi v vodi bodisi v sopari  P
Kozico odstavimo in počakamo, da je kuhan tudi      krompir.     Nato ga olupimo, narežemo na rezine in še vročega  P
ali svežega čemaža), morsko sol. Priprava:      Krompir      operemo in skuhamo do mehkega.Nato ga olupimo  P
sesekljamo. Avokado, zelišča in sol vmešamo med      krompir.      Takoj ponudimo.   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 2.301 2.401 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA