nova beseda iz Slovenije
česen, peteršilj, por, rdečo papriko, sladki | krompir, | pastinak, buče, brokoli, špinačo, solato ledenko | P |
korenčkovo juho, prežganko, prepečenec, banane in | krompir. | Izogibajte se presladki, mastni in začinjeni | P |
naredite tudi tako, da svežo in umito limono ali | krompir | narežete na tanke kolobarje ter jih položite | P |
razhudnikov (paradižnik, jajčevci, paprika, | krompir, | poper).Pri nekaterih pa se ob zmernem uživanju | P |
železa iz hrane. Zelena paprika, korenček, | krompir | in brokoli pa bodo z zalogami vitamina A prispevali | P |
beli poper v zrnju, morsko sol. Priprava: | Krompir | operemo, olupimo in narežemo na kocke.Kuhamo | P |
novembrom lanskega leta podražilo: pa če gre za | krompir, | ki se je zares podražil zaradi slabše letine | P |
večinoma vsebujejo pšenično moko. Mirno lahko jem | krompir, | ajdovo in proseno kašo, ovsene kosmiče, rž in | P |
rezancem ali špagetom iz polnovredne moke. Pečen | krompir | Potrebujemo: 1,5 kg srednje velikega krompirja | P |
do žličke čilija v prahu, sol. Priprava: | Krompir | dobro operemo, osušimo in vsakega prerežemo | P |
krompirja, zato preverimo najdebelejši kos, preden | krompir | vzamemo iz pečice.Ponudimo s hladnim mlekom | P |
PRIPRAVA 1 | Krompir | olupimo, zložimo v velik lonec, nalijemo toliko | P |
lovorjev list pa poberemo iz mleka in zavržemo. | Krompir | odcedimo in mu dodamo prevreto mleko, maslo | P |
kjer naj se peče dobrih deset minut, da se | krompir | zlato zapeče, paradižniki zabrbotajo, riba pa | P |
sira parmezana, sol in mleti poper. Priprava : | Krompir | skuhamo v olupkih, ga olupimo, prepasiramo, | P |
dodamo še na tanko narezan kuhan in olupljen | krompir. | Marinirani file škarpene na ocvrti špinači | P |
Ponudimo s polento ali ajdovimi žganci. Mladi | krompir | z omako Potrebujemo: kg mladega krompirja, | P |
peteršilja ali bazilike, morsko sol. Priprava: | Krompir | skuhamo v lupini v neosoljeni vodi.Peteršilj | P |
sesekljan peteršilj ali baziliko in zmes posolimo. | Krompir | razdelimo po krožnikih, ne da bi ga olupili | P |
Priprava : Šalotko sesekljamo. | Krompir | olupimo in narežemo na kocke. Cvetačo očistimo | P |
segrejemo in na njem popražimo šalotko. Dodamo | krompir | in 2/3 cvetače, zalijemo z osnovo in smetano | P |
torej na govejo juho, dunajske zrezke in praženi | krompir. | Druženja v dvoje ali v družbi vam bodo čudovito | P |
Včasih smo zakurili ogenj in na žerjavici spekli | krompir | in meso.Vse smo kajpak poplaknili s pivom. | P |
Dušimo, dokler voda ne izhlapi. | Krompir | olupimo, narežemo na kolobarje in malo pokuhamo | P |
maslom in vanj izmenično nalagamo jajčevce in | krompir. | Po vrhu prelijemo z jajčnim prelivom in potresemo | P |
beli poper in svež peteršilj. Priprava : | Krompir | operemo, olupimo in narežemo na kocke.Čebulo | P |
na njem popražimo čebulo in česen. Dodamo | krompir | in dušimo še nekaj minut.Prilijemo fond in mleko | P |
zaužijemo več škrobnih in beljakovinskih živil ( | krompir, | testenine, riž, pusto meso, perutnino, ribe | P |
svežega peteršilja, morsko sol. Priprava: | Krompir | skuhamo v lupini do mehkega, ga olupimo in narežemo | P |
raznovrstnost kuhinj z vsega sveta, denimo sladki | krompir | s Karibov, nadevane jajčevce z Orienta ali klasične | P |
Posolimo in popopramo. Bučko operemo, | krompir | olupimo in oboje naribamo.Stresemo v cedilo | P |
gospodarju Podobniku ko so nam jele pripovedovati, da | krompir | raste na drevesu, da kure tancajo jajca po tekočem | P |
energijsko gosta in hranilno redka jed, denimo pražen | krompir, | krof, vzhajanec, zavitek, ne pa samo sadje ali | P |
smo za novoletne okraske v papirčke zavijali | krompir. | Vmes so se zgodili tektonski premiki. | P |
podolgovati, gomoljasti plod, ki se uporablja kot | krompir. | V starih kulturah Indijancev je že šest tisoč | P |
zelenjavi. Na prostem lahko pridelujejo le | krompir | in še kakšne gomoljnice ter nekatere žitarice | P |
odlično pečeno meso kuduja na žaru in zraven | krompir | v žerjavici.Prava poslastica, ki smo jo delili | P |
Solimo in premešamo. Zabeljen | krompir | Potrebujemo: dober kg mladega krompirja, šopek | P |
iztisnjenega olivnega olja, morsko sol. Priprava: | Krompir | operemo in skuhamo v lupini do mehkega.Kuhanega | P |
kosilo z mojimi starši: domača goveja juhica, | krompir, | zrezek in solata.In doooooooolg pogovor. | P |
krompirja, morsko sol, 40 g masla. Priprava: | Krompir | operemo in neolupljenega pristavimo v hladni | P |
masla, nato pa posolimo in stresemo v skledico. | Krompir | ponudimo neolupljen s soljo, tako da si ga vsakdo | P |
k paradižniku, stročjemu fižolu in bučkam. | Krompir | Potrebujemo: 700 g krompirja, 150 g vodne kreše | P |
surovega masla, grobo domačo morsko sol. Priprava: | Krompir | skuhamo v lupini, ga olupimo, narežemo na dober | P |
čebulo, česen in olivno olje. Priprava: Mladi | krompir | operemo in narežemo na krhlje.Do polovice ga | P |
mleti piment. Mešanico začimb stresemo na | krompir | in dobro, vendar rahlo premešamo.Pečico segrejemo | P |
Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija in | krompir | do konca spečemo.Za omako segrejemo v ponvi | P |
Stebelno zeleno narežemo. | Krompir | drobno narežemo.Dodamo ju k čebuli in pražimo | P |
majhnem ognju kuhamo pol ure, da se korenje in | krompir | zmehčata.Polovico listov stebelne zelene drobno | P |
Zalijemo z zelenjavno osnovo. | Krompir | olupimo in narežemo na kocke.Dodamo juhi. | P |
sladkor v prahu. Priprava : za čips: Olupimo | krompir, | ga operemo in narežemo na tanke ploščice.Zmešamo | P |
Priprava: Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. | Krompir | olupimo in narežemo na približno 2 cm velike | P |
karijevo pasto. Prilijemo zelenjavno juho, dodamo | krompir | in v omaki kuhamo približno 10 minut, da se | P |
dobimo redkejšo omako, v katero pomakamo npr. | krompir | v oblicah ali koščke presne zelenjave. Sadni | P |
namočen fižol kuhamo skupaj s svinjskimi rebri. | Krompir | olupimo in narežemo na kocke.Ko je oboje napol | P |
je oboje napol mehko kuhano, dodamo narezan | krompir. | V drugem loncu skuhamo zelje, ga malo solimo | P |
ste si pravico posegati v šolstvo, kot da je » | krompir« | ali »ozimnica«, kajti le zanju ste bili izvoljeni | P |
***** Nov | krompir | Z gensko manipuliranim krompirjem (ki so mu | P |
Action in razburkali javnost. Gensko spremenjen | krompir, | s katerim so krmili poskusne živali, je usodno | P |
hrbtno stranjo lesene žlice ali tlačilko za | krompir. | Dodajamo še več fižola in stopljene masti ali | P |
30 minut. Zraven lahko ponudimo kuhan slan | krompir. | ***** | P |
Takrat potica res diši drugače in je tenstan | krompir | spražen bolje.Ampak drugih 350 dni na leto je | P |
in česen. Priprava: Peteršiljeve korenine in | krompir | olupimo, dobro operemo in narežemo na srednje | P |
zalivanje juhe. Peteršilju dodamo še narezan | krompir, | malo prepražimo in zalijemo z zelenjavno osnovo | P |
popramo po okusu. Kuhamo toliko časa, da se | krompir | in peteršilj zmehčata.Juho zmešamo s paličnim | P |
Michel Montignac, guru zdrave prehrane | Krompir | ni dober živež Michel Montignac, francoski | P |
To pomeni kopičenje maščobe. Denimo, ocvrt | krompir | je nevarnejši od sladkorja. Veliko ljudi pravi | P |
krompirjem, ki dviguje raven krvnega sladkorja. | Krompir | ni dober živež, od nekdaj je bil hrana za svinje | P |
revolucijo, ko so stradali. Zdaj odkrivajo sladki | krompir. | Okusen je, ima nizek glikemični indeks. | P |
raven glikemije. Poudarjam pa, da lahko jemo | krompir, | a če je v obroku tudi solata.Rad imam krompir | P |
krompir, a če je v obroku tudi solata. Rad imam | krompir | in dvakrat na leto je tako, da ga izberem, vendar | P |
PET NAJLJUBŠIH EVE HREN | Krompir: | V življenju in na krožniku, čeprav je to v popolnem | P |
suženj? (smeh) To pa. Če želiš, lahko lupiš | krompir. | Tako je tudi bilo. | P |
jedilnik je klasičen: goveja juha, pečenka, | krompir. | Značilne slovenske jedi, ki se prenašajo iz roda | P |
Pred 50 leti je bila moja glavna hrana kruh, | krompir, | polenta, zelje, repa.«Vendarle meni, da Slovenci | P |
Vsak se znajde po svoje ‐ še vedno greš lahko | krompir | okopavat, tudi če imaš za sabo akademijo. (smeh | P |
kopice. Med kmetijskimi pridelki so še ajda, | krompir, | fižol, grah, zelje, repa, bučke in korenje. | P |
pekoče hrane, sta namenjena kewa in shamu datse ( | krompir | oziroma gobe v sirovi omaki), tibetanski vpliv | P |
zlata posameznih narodov. Koruza, zlasti pa | krompir, | ki ju je Kolumb prinesel iz Amerike, ko je odkrival | P |
dragi kamni ter dišave, ki jih je šel iskat. | Krompir | je reševal pred lakoto: samo pomislite na 19 | P |
tradicionalno jed, imenovano tudi cepelinai (kuhan | krompir | z mesom).V Litvi se veliko ljudi še vedno ukvarja | P |
očesi. Blagodejno vplivajo kumare, paradižnik, | krompir, | jabolka, ananas, bučke, lubenice in podobno | P |
iztisnjenega olivnega olja, morsko sol. Priprava: | Krompir | operemo in ga skuhamo v lupini do mehkega.Nato | P |
Operemo peteršilj in ga drobno sesekljamo. Ko je | krompir | že skoraj ohlajen, oboje stresemo k njemu, dodamo | P |
posteklenimo narezano šalotko in česen. Naribamo | krompir | in špinačo, malo popražimo ter zalijemo z jušno | P |
mestu, a ne zvečer. Pri zelenjavi prisegam na ‐ | krompir. | No, tudi na drugo zelenjavo. | P |
slaščice, testenine in škrobno zelenjavo, na primer | krompir. | Inzulin pa deluje tako, da spodbuja celice k | P |
česen, peteršilj in žličko gorčice. Priprava: | Krompir | operemo in skuhamo v malo soljeni vodi.Ohladimo | P |
***** Mladi | krompir | Ste že poskusili krompirjev sok? | P |
Ste že poskusili krompirjev sok? Mladi | krompir | je odlična in hranljiva povrtnina pa tudi izvrstna | P |
dvanajstnika in želodca, gastritis). Večji | krompir | očistimo očes in kali, ga dobro operemo, osušimo | P |
kumino, zeliščno ali morsko sol. Priprava: | Krompir | očistimo in temeljito operemo (zdrgnemo) pod | P |
strgalniku. Tako pripravljeno zelje vmešamo med | krompir | in oboje pokapamo z limoninim sokom.Začinimo | P |
konzervansov, morsko sol, poper. Priprava: | Krompir | temeljito operemo pod tekočo vodo in ga v vodi | P |
zeliščne soli ali 2 žlici sojine omake. Priprava: | Krompir | dobro operemo in skuhamo do mehkega.Nato ga | P |
in zeliščne soli (ali sojine omake). Ko je | krompir | povsem ohlajen, dodamo tofu in izkoščičene in | P |
olja. Priprava: V loncu pristavimo dobro opran | krompir | ter ga kuhamo bodisi v vodi bodisi v sopari | P |
Kozico odstavimo in počakamo, da je kuhan tudi | krompir. | Nato ga olupimo, narežemo na rezine in še vročega | P |
ali svežega čemaža), morsko sol. Priprava: | Krompir | operemo in skuhamo do mehkega.Nato ga olupimo | P |
sesekljamo. Avokado, zelišča in sol vmešamo med | krompir. | Takoj ponudimo. | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 2.301 2.401 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |