nova beseda iz Slovenije

juho (901-1.000)


je kar štirideset odstotkov naročilo govejo      juho,      dobri dve desetini pa pražen krompir. V cerkvi  P
ministru Dimitriju Ruplu postregel z božično      juho      v obliki diplomatskega zapisnika, spisanega  P
jih vedno nekaj zmanjka, še preden pridejo v      juho.     Doma mi pri kosilu običajno postrežejo nekaj  P
avtomatično odpirala usta in požirala govejo      juho,      se je nepremično zazrla v moje oči.Oblile so  P
Za kosilo sem na mizo postavila korenčkovo      juho,      široke rezance po oglarsko in regrat v solati  P
postreže lačnim popotnikom z mamljivo gobovo      juho      in žganci ter domačim vinom.Medtem ko se poslavljamo  P
dodatkom lokalnih dobrot. Gre za izvrstno govejo      juho,      v kateri se kopa bogat, toda preveč poln in  P
kuharji iz Pekla prikazali lepo predstavo z gobovo      juho      (2,50 evra), za katero so uporabili ene od zadnjih  P
Okusi so bili vseeno pravi. Kislo-pekočo      juho      (1,34 evra) bi lahko primerjal z govejo v slovenski  P
pameten dodatek sezamovih semen so naredili      juho      zelo slastno.Šiš kebab v orientalnih jezikih  P
desničarskimi povezavami brezdomcem še naprej ponuja      juho      s svinjino.S tem so zavrnili pritožbo policije  P
mizama. Gospodinja prinese redko smetanasto      juho      in rozinovo potico.Tukaj čisavo župo pripravijo  P
z zeljem mlečno kavo, opoldne goveje meso z      juho;      vse to je treba kupiti.« Še huje je bilo z  P
Michela je čez to stvaritev prelila močno janeževo      juho.     Uživali smo brez prediha, saj je požirek penine  P
Papavero (Eboli) sta naredila odlično kokošjo      juho      v skodelici iz polente, ki se je družila s cikorijo  P
poniknil in se zmagoslavno vrnil s pikantno smučevo      juho,      v katero je z veliko občutka dodal kanček hrustljavih  P
spadala v rang gobove. Kaša je bila iz trgovine, v      juho      pa so primešali še nekaj kokošjega prahu iz  P
predvsem) nedeljsko kosilo začel z vročo govejo      juho.     Vse lepo in prav, ampak ali ni to pri 30 stopinjah  P
pri njih gnete ljudi. Gostje za en evro dobijo      juho      iz morskih sadežev, rebrca z rižem, piščanca  P
pustila fotografirati, kako soprogu servira      juho.     »Včasih mu jo tudi jaz postrežem, a ne bi hotela  P
ponuditi klasičnega poročnega jedilnika z govejo      juho      in ocvrtim piščancem, ampak jedi, ki so značilne  P
mladosti poznali klasično nedeljsko kosilo z govejo      juho?      Ja, ja.   P
ocvrta bedra, vedno. Vi znate skuhati govejo      juho?      Ne.   P
so pota zbirateljev! Nedolžnost ‐ začne se z      juho,      ki je vse prej kot nedolžna, nadaljuje z domnevno  P
naslednji dan g. Wurcel njej ukazal narediti vinsko      juho,      a ko je vse »kar je za njo potrebno bilo, že  P
zgornjo izbo pospravit, ona gre; medtem skuha Ana      juho      in jo nese očetu «.Matija Wurcel je po končanem  P
Sredozemlje. Tretji korak, ko si vsujemo v      juho      beli prah polenovke, pa je korak v novo razsežnost  P
lahkotnost zelo lepo ujela z izvrstno gobovo      juho      z mlečno cappucino peno. Terase 2007 (2,50  P
samo gostilne, ki strežejo klasiko ‐ govejo      juho,      zrezke, postrvi, jedi z žara in hišne »kulinarične  P
odgrnil zastor v Devetakovo kuhinjsko zakladnico.      Juho      iz zelene in divje zelene smo dobili v visokem  P
še kandirano amareno. Saj bodo zato jabolčno      juho      ponudili v ‐ jabolku. Obtolčenem kajpak, ker  P
treba biti kar trden. Ko ti ponudijo jabolčno      juho,      se namreč od sosedov razširi vonj po tartufih  P
zadnji cilj v prejšnjem letu, lahko njihovo ribjo      juho      (orada na paradižnikovi osnovi) razglasim za  P
na paradižnikovi osnovi) razglasim za ribjo      juho      leta 2007.Čisti vonji in okusi, ničesar preveč  P
teh vročih dneh pripravili hladno kumarično      juho      s koromačem in jogurtom (tri evre), ki je lepo  P
hobotnice in trilje pri mizi kdo drug prelil grahovo      juho,      ki ni bila dojenčkova.To pomeni, da odloča vsak  P
Ribiška juha. Vsa Slovenija vsak dan kuha govejo      juho,      Marina pa ribiško.Tri vrste rib, čvrstih kot  P
ponavadi težje prenašamo. In ko v zmerno začinjeno      juho      s pekočo zelenjavo in prozornimi fižolovimi  P
primerek iz jezera Trasimeno v Umbriji ali za ribjo      juho      na tednu brodeta v Porto Recanatu ob jadranski  P
Moldaviji ga s sirom in drobnjakom zamešajo v      juho.     Knjiga Krompir: okoli sveta v 200 receptih, ki  P
Kuharji Roberta Merzela so jim prinesli gobovo      juho      z ajdovimi štrukeljci in kislo smetano.Za glavno  P
s škrlatno krompirjevo solato, močno govejo      juho      z domačimi rezanci, zvitek morskega lista z  P
seveda, s čim drugim kot z mesom, ki je naredilo      juho.     Tomi: »Po dobri goveji juhi se gostilna pozna  P
predstave stresli v sicer odlično koromačevo      juho,      žal pa je bil učinek samo vizualen. Krompirjev  P
Ta je bila super! Predstavljate si      juho      čistih okusov iz pasirane koruze in bazilike  P
ne gojena) tako odda vso svojo prefinjenost v      juho,      v kateri se skuha še nekaj zelenjave (v glavnem  P
poloma dejstvo, da smo najprej dobili ribjo      juho      (ponavadi jo postrežejo za ribo).Jušni vložek  P
od njiju. Denimo ribollito, gosto zelenjavno      juho,      zgoščeno s kruhom, ali pici, špagetom podobne  P
v razredih lahko razdeljevali denimo porovo      juho,      zato bodo prehranjevanje organizirali zunaj  P
ščuke, pečenjak; dan poprej so menihi dobili      juho,      jajca, krape, cmoke iz bobrovega mesa, fižol  P
dobila in pridobila, vendar hoče imeti vse ‐      juho,      jajca, krape, vidre, bobre ... Temu bi se lahko  P
Petek, ki se je pohvalil z Gornikovo fižolavo      juho      z viagro, je prepričan, da je ta poleg savinjskega  P
čim manj vlakninami, denimo riž, korenčkovo      juho,      prežganko, prepečenec, banane in krompir.Izogibajte  P
kakšne tri minute. Nato ploščo izklopimo in      juho      pustimo na njej še kakšnih deset minut.Ko je  P
nekaj zrn celega popra in ploščo spet vklopimo.      Juho      kuhamo še pet do sedem minut in pazimo, da ploščo  P
koromač, korenček in česen ter vse stresemo v      juho.     Kuhamo jo še pet minut, potem pa solimo in odstavimo  P
pripravljene sveže ali namočene in ožete suhe gobe. V      juho      damo olupljene cele stroke česna, nekaj listov  P
stroke česna, nekaj listov lovorja, potem pa      juho      dobro osolimo in popramo.Kuhamo jo še 10 do  P
dodamo žličko zelenjavno-kvasnega pripravka za      juho.     Premešamo in odstavimo.   P
listi žajblja). V pekač vlijemo še zelenjavno      juho      in ga postavimo v pečico.Pečemo približno pol  P
30 minut, da zelenjave ne prekuhamo. Potem      juho      dosolimo, zabelimo z oljem in začinimo z drobno  P
dodamo začimbe. Prežganje zalijemo z vodo,      juho      ali mlekom, da se dobro razkuha. Bešamel ali  P
pa prilijemo vroče mleko (bešamel) ali vročo      juho      (velute) med stalnim mešanjem, da dobimo gosto  P
in moke. Koščke te mešanice nato umešamo v      juho,      omako itn.Kadar pa želimo pripraviti jedi brez  P
podmet iz mešanice moke in vode, ki ga zakuhamo v      juho      ali omako. Juhe zgoščujemo tudi z nastrganim  P
samo dobro premešamo in takoj zalijemo z vodo,      juho      ali mlekom, dobimo belo prežganje (bešamel,  P
sesekljan česen in piro ter zalijemo z zelenjavno      juho.     Kuhamo približno 35 minut na šibkem ognju.  P
paradižnikovo mezgo. Zalijemo z zelenjavno      juho.     Posebej skuhamo lečo in ajdovo kašo ter ju dodamo  P
sveže sesekljan peteršilj in žličko gorčice.      Juho      razmešamo, ko pa je že na krožnikih, vanjo stresemo  P
100 g kuhane koruze, 2 žlici kisa, zelenjavno      juho      za zalivanje, olivno olje, rdeče vino, sladkor  P
olivnem olju osteklenimo čebulo, dodamo lečo,      juho,      rdeče vino in kuhamo 25 minut.Dodamo por in  P
in česen ter dodamo gnjat. Prilijemo mesno      juho      in vse skupaj zavremo. Primešamo smetano in  P
in smetano ter pokrito kuhamo 20 do 25 minut.      Juho      nato "piriramo" in dodamo preostalo cvetačo  P
kocke in jih na maslu zlato rumeno opečemo.      Juho      nalijemo v krožnike, potresemo z ocvrtim regratom  P
soli (ali žličko pripravka za zelenjavno kvasno      juho)     . Priprava: Čebulo (ali česen) olupimo in seseklj  P
vmešamo žlico pripravka za zelenjavno kvasno      juho.     Dobro premešamo in posodo odstavimo s plošče  P
dnevih pozabite na klasiko, torej na govejo      juho,      dunajske zrezke in praženi krompir.Druženja  P
in začinimo s papriko in muškatnim oreščkom.      Juho      zabelimo z oljem in vmešamo še kislo smetano  P
strta stroka česna in nato opran riž. Prilijemo      juho,      premešamo in pustimo, da se duši toliko časa  P
damo v mešalnik in temeljito zmeljemo. Kremno      juho      damo nazaj v posodo, kuhamo še približno pet  P
Zalijemo s konjakom, prilijemo marinado in govejo      juho      ali osnovo ter paradižnikovo mezgo, dodamo prepraženo  P
Iz juhe vzamemo lovorjev list.      Juho      piriramo, pokuhamo, solimo in popramo. Nalijemo  P
tiste, ki se ne, odstranimo, ker niso užitne).      Juho      še malo solimo, popramo po okusu in dodamo sesekljan  P
okusu in dodamo sesekljan peteršilj. Na koncu      juho      še malo zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo  P
hladno jed na koktajlpartiju ali pa kot toplo      juho      na krožniku. Divjačinska pašteta s piro in  P
sesekljan peteršilj. Med mešanjem prilivamo hladno      juho,      da dobimo primerno gostoto paštete.Po okusu  P
Morske sadeže poberemo iz vode in jih ohladimo.      Juho      privarčujemo za olivno peno.V skledi zmešamo  P
sadeže), da lahko gladko razmešamo. Preostalo      juho      segrejemo in jo počasi med stalnim mešanjem  P
ne povsem pokrito kuhamo približno 35 minut.      Juho      zmešamo v mešalniku in precedimo skozi fino  P
olju ga z vseh strani zlato rumeno opečemo.      Juho      nalijemo v krožnike, dodamo ocvrt kozji sir  P
ocvrt kozji sir in okrasimo z lističi bazilike.      Juho      lahko ponudimo tudi hladno.Tedaj dodamo še 250  P
hladno. Sir paniramo in spečemo, tik preden      juho      ponudimo. Jagnječji hrbet s čokoladno omako  P
glavnega obroka. Ljudje, ki jedo pogosteje      juho,      so vitkejši od tistih, ki je ne uživajo.Pitje  P
zmes razmešamo z dobrim litrom hladne vode.      Juho      med stalnim mešanjem zavremo in jo pustimo vreti  P
Olupimo česen, ga pretlačimo in z njim začinimo      juho.     Zabelimo jo z oljem in potresemo s sesekljanim  P
nato pa razmešamo v vodi, v kateri se je kuhal.      Juho      po potrebi dosolimo.Ko je že na krožniku, jo  P
dodamo rezine kuhanega krompirja. Premešamo in      juho      solimo.Peteršilj operemo in drobno sesekljamo  P
drobno sesekljamo. Hkrati s smetano ga vmešamo v      juho.     Ponudimo za lahko kosilo ali večerjo.   P
Takrat ji dodamo kuhane cvetove cvetače.      Juho      solimo in jo po želji zalijemo še z malo mleka  P
mlado čebulo ter pražimo tri minute. Dodamo      juho,      sveži sir in parmezan ter kuhamo na šibki vročini  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA