nova beseda iz Slovenije
papirnatem prtiču, ki popije odvečno maščobo. | Juho | razdelimo na krožnike in okrasimo s slanino | P |
zamešamo podmet in ga med mešanjem vlijemo v | juho. | Nato v vrelo juho zakuhamo štrukeljce, ki smo | P |
ga med mešanjem vlijemo v juho. Nato v vrelo | juho | zakuhamo štrukeljce, ki smo jih oblikovali s | P |
hitro prepražimo. Zalijemo z vročo čisto mesno | juho | in z balzamičnim kisom, potem pa pri visoki | P |
v poletnih mesecih nadomesti prvi krožnik z | juho. | Jemo jo lahko s popečenim kruhom ali grisini | P |
hitro prepražimo. Zalijemo z vročo čisto mesno | juho | in z balzamičnim kisom, potem pa pri visoki | P |
grahom na primer obogatimo pisano zelenjavno | juho, | kuhanega dodamo mešani solati, lahko ga uporabimo | P |
vsrkajo vso tekočino, znova prilijemo vročo | juho. | Po približno 20 minutah je riž sočen in ravno | P |
tem pa mu sproti in po malem prilivamo vročo | juho. | Tako oddajo riževa zrnca škrob, enakomerno se | P |
v poletnih mesecih nadomesti prvi krožnik z | juho. | Jemo jo lahko s popečenim kruhom ali grisini | P |
paličnim mešalnikom, za posebej fino kremno | juho | pa sestavine pretlačimo skozi gosto cedilo. | P |
sestavine pretlačimo skozi gosto cedilo. Nazadnje | juho | še enkrat pristavimo: dodamo maskarpone in ga | P |
hitro prepražimo na dveh žlica olivnega olja. | Juho | nalijemo v segrete jušne krožnike.Na sredo razdelimo | P |
vlečenega testa, nadete s paradižnikovo zmesjo. V | juho | vložimo prepražene morske sadeže. Podrobnejši | P |
Pri nas bi to pomenilo, da nedeljsko govejo | juho | razmastimo, da omak ne zgoščamo z moko ali, | P |
dodajte na koncu kuhanja. Dajte jo v riž ali v | juho. | Čajna žlica bo dovolj, če pa vam okus ustreza | P |
so pripravljena. Kurkumo lahko natresete v | juho | iz rdeče leče in tudi v enolončnicah bo dobrodošla | P |
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zelenjavno | juho | pristavimo, da zavre.V široki kozici segrejemo | P |
Vmes po zajemalkah prilivamo preostalo vročo | juho, | da se riževa zrnca napnejo in vsrkajo vso tekočino | P |
prepraženo, dodamo začimbe, zalijemo s kostno | juho | in dodamo na drobne kose narezan olupljen krompir | P |
premešamo in prepražimo. Zalijemo s perutninsko | juho | in počakamo, da zavre.Prilijemo smetano ter | P |
Polovico sadnega mesa narežemo na kocke, damo v | juho | in vse skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom | P |
malo masla spečemo očiščene rakce (garnele). | Juho | damo na krožnike ali v skodelice.Okrasimo s | P |
pripravite lahko toplo večerjo, na primer zelenjavno | juho. | 4 | P |
bolje: z zelenjavno osnovo ali s čisto govejo | juho) | .Dodamo na kocke narezane paradižnik, krompir | P |
kumino, zavremo in počasi kuhamo 25 minut. | Juho | zalijemo s sladko smetano, začinimo s sveže | P |
pripravimo prilogo: odcejeni blitvi dodamo govejo | juho | in ravnokar kuhani krompir, vse skupaj še malo | P |
Vzamemo iz ponve in ohladimo. | Juho | začinimo s soljo in poprom.Grozdne jagode razpolovim | P |
česen. Dodamo paradižnik in sladkor, zalijemo z | juho | in nekaj minut kuhamo.Pretlačimo z mešalnikom | P |
Začinimo s soljo in poprom. | Juho | ohladimo, potreseno z rožmarinom in okrasimo | P |
Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo. | Juho | razpustimo v 3 žlicah vroče vode.Koščke kumare | P |
Koščke kumare, nasekljano čebulo, jogurt in | juho | damo v visoko posodo in pretlačimo s paličnim | P |
pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kumarično | juho | začinimo s soljo, poprom in muškatom in pustimo | P |
smetano zmešamo z dvema žličkama vode. Preden | juho | postrežemo, po vrhu polijemo kislo smetano in | P |
Začinimo s poprom in limoninim sokom. | Juho | za 30 minut shranimo na hladno.Opečenec narežemo | P |
nasekljamo, nekaj ga prihranimo, preostalo vmešamo v | juho. | Preden juho postrežemo, jo potresemo s kockami | P |
prihranimo, preostalo vmešamo v juho. Preden | juho | postrežemo, jo potresemo s kockami opečenca | P |
njem prepražimo čebulo in korenje. Prilijemo | juho | in 5 minut kuhamo.Dodamo grah in kuhamo še 5 | P |
Nekaj korenja vzamemo ven. | Juho | sesekljamo z mešalnikom in vmešamo hren. Puranje | P |
narežemo na trakove, peteršilj sesekljamo. | Juho | solimo in popramo.Preden postrežemo, stresemo | P |
in popramo. Preden postrežemo, stresemo na | juho | kocke korenja, trakove purana, kislo smetano | P |
njem popražimo bučke, por in česen. Zalijemo z | juho, | dodamo lovorov list in 5 minut kuhamo na šibkem | P |
stopinjah Celzija,. Lovorov list odstranimo iz juhe, | juho | solimo in popramo ter postrežemo s popečenima | P |
sladkorja, 10 g kalčkov alfalfa Priprava: Miso in | juho | počasi segrevamo (ne sme zavreti!), dokler se | P |
Vzamemo iz ponve. Kitajsko zelje in por damo v | juho | in 5 minut pustimo, da se segreje.Začinimo s | P |
Dodamo moko in zarumenimo. Zalijemo z | juho | in 5 minut kuhamo na šibkem ognju.Bageto in | P |
Zelišča nasekljamo in skupaj z mlekom vmešamo v | juho | ter sesekljamo z mešalnikom.Solimo in popramo | P |
hitro popražimo čebulo in zeleno. Zalijemo z | juho, | dodamo paradižnike s sokom, fižol in puranje | P |
tudi drobne kose kumare. Če želimo gostejšo | juho, | ji dodamo žlico krušnih drobtin.Če imamo raje | P |
žlico krušnih drobtin. Če imamo raje kremno | juho, | lahko sestavine zmešamo z električnim mešalnikom | P |
z električnim mešalnikom. Tako pripravljeno | juho | postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, preden | P |
gladko maso. Tako dobimo osvežilno kremno | juho, | nato jo še dobro ohladimo. Dodamo ji lahko tudi | P |
kisle smetane ali jogurta, kar nekoliko zgosti | juho. | Nato sestavine zmeljemo z električnim mešalnikom | P |
električnim mešalnikom, da dobimo gosto kremno | juho. | V hladilniku jo dobro ohladimo. | P |
Potresemo s karijem, zalijemo z vročo zelenjavno | juho | in pustimo, da zavre.Na šibkem ognju kuhamo | P |
in pustimo, da zavre. Na šibkem ognju kuhamo | juho, | da počasi vre, 15 minut.Medtem očistimo bučko | P |
sesekljamo. Po 10 minutah kuhanja jo stresemo v | juho. | Ko je juha kuhana, jo sesekljamo s paličnim mešalniko | P |
1 ura in pol Sestavine: 800 g govedine za | juho | (pleče) * 1 čebula * 1 šopek jušne zelenjave | P |
nato zmiksamo. Ponudimo vročo ali ohlajeno | juho. | Zapečena zelena | P |
Včasih skuhamo iz krompirja gosto dišečo | juho, | v kateri plavajo na lističe narezane gobice | P |
Potresemo z moko in premešamo. Zalijemo z | juho. | Dodamo majaronovo vejico (ali osmukane listke | P |
Odstranimo lovorov list in vejico majarona. | Juho | po okusu solimo in popramo.Lahko ji primešamo | P |
žličko kisle smetane. Po želji lahko kanemo v | juho | tudi malo kakovostnega kisa. Nasvet: Namesto | P |
vodi namočenih jurčkov. Če želimo bolj kremasto | juho, | jo ali nekoliko stlačimo s tlačilko za krompir | P |
kuhan na vodi, pasiran kuhan korenček, telečjo | juho | z malo zdroba, kuhan krompir.Ponovno, tretjo | P |
požrle slino. No, jaz od svojega dobim govejo | juho, | kadar pridem z gostovanja, je pripomnila Polona | P |
iz turistične kmetije v Vitomarcih pravi, da | juho | dostikrat ponudijo na koncu večjega slavja. | P |
vse začimbe razen popra. Ko se meso zmehča, v | juho | dodamo vino, kis in poper.Na koncu dodamo še | P |
minut, nato ponudimo s kruhom, ki ga pomakamo v | juho. | Hobotnica s krompirjem | P |
prepražimo. Dodamo zelje, zalijemo z vodo ali | juho, | dodamo začimbe in dušimo do mehkega, približno | P |
pogled odlični zelenjavno loparnico in porovo | juho. | Pa dober tek! | P |
sladkorja. Ko se obarva, prelijemo z govejo | juho | ali koncentratom ter dodamo zelje, ščepec kumine | P |
zalijemo z belim vinom in vodo oziroma kurjo | juho. | Ko to zavre, zmanjšamo ogenj in jed kuhamo pokrito | P |
češpelj in sladkorja, ali pa kar samo mlečno | juho | za kosilo. »V naših koncih je ne kuhajo več | P |
preden jed postrežete, češplje prelijte z mlečno | juho | in jed postavite na mizo. Okvirček: | P |
oreh velike kroglice. Zakuhamo jih v vrelo | juho, | pokrijemo in kuhamo petnajst minut. Pa še | P |
kuhali tako mama kot babica, jedli pa so jo kot | juho | pri kosilu ali za večerjo.»Podobna je močniku | P |
da porumenijo. S paličnim mešalnikom zmešajte | juho | in vmešajte smetano.Posolite in poprajte. | P |
Posolite in poprajte. Na | juho | potresite rezine redkvice, pinjole in krešo | P |
gobe, prilijemo vino. Premešamo, zalijemo z | juho | in s smetano. Solimo, popramo in začinimo s | P |
zelenjavo, premešamo in prepražimo. Zalijemo z | juho, | pustimo, da zavre.Juho kuhamo na šibkem ognju | P |
Zalijemo z juho, pustimo, da zavre. | Juho | kuhamo na šibkem ognju v pokriti kozici 5 minut | P |
peteršilj in drobnjak. Na mizo postavimo vročo | juho | in nariban parmezan, z njim si vsak postreže | P |
ponovno odcedimo. Nekaj jih zamešamo v kuhano | juho, | nekaj pa postavimo na mizo posebej, da si z | P |
pod tekočo vodo. V loncu pristavimo kokošjo | juho, | da zavre.V juho damo piščančji bedri in razrezano | P |
V loncu pristavimo kokošjo juho, da zavre. V | juho | damo piščančji bedri in razrezano čebulo.V pokriti | P |
pokriti posodi kuhamo na šibkem ognju 20 minut. | Juho | precedimo skozi gosto cedilo.Piščančjima bedroma | P |
mešanjem svetlo prepražimo. Prilivamo vročo | juho | in pri tem krepko mešamo z metlico za stepanje | P |
pri tem krepko mešamo z metlico za stepanje. | Juho | pustimo, da počasi vre od 2 do 3 minute.Rumenjak | P |
Rumenjak razžvrkljamo s sladko smetano. Posodo z | juho | odstavimo.V juho zamešamo smetano in rumenjak | P |
Posodo z juho odstavimo. V | juho | zamešamo smetano in rumenjak. Juho nato spet | P |
V juho zamešamo smetano in rumenjak. | Juho | nato spet nekoliko pogrejemo, vendar ne sme | P |
popramo in začinimo s kancem limoninega soka. V | juho | vložimo narezane koščke piščančjega mesa, da | P |
kocke lahko seveda uporabimo tudi domačo kokošjo | juho, | ki jo skuhamo iz piščančjih kosov in jušne zelenjave | P |
ogrejemo v pečici, vklopljeni na 75 stopinj. Mesno | juho | ‐ lahko je iz kocke, še boljša pa je seveda | P |
rahlo osolimo in potresemo s parmezanom. Vrelo | juho | nalijemo od strani na krožnik, tako da kruh | P |
75 minut. Postopoma prilivamo v pekač ogreto | juho, | ko povre, dolijemo novo.Po 50 minutah piščanca | P |
Pristavimo, da prevre. Nato dolijemo mesno | juho | ter dodamo začimbe in dišave.Na šibkem ognju | P |
dodamo kostanj, solimo in popramo, zalijemo z | juho | in kuhamo približno pol ure. Kostanjeva | P |
kostanjem malo podušimo na maslu. Prilijemo | juho | in kuhamo dobre pol ure, nato zmiksamo.Solimo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |