nova beseda iz Slovenije

juho (1.301-1.400)


papirnatem prtiču, ki popije odvečno maščobo.      Juho      razdelimo na krožnike in okrasimo s slanino  P
zamešamo podmet in ga med mešanjem vlijemo v      juho.     Nato v vrelo juho zakuhamo štrukeljce, ki smo  P
ga med mešanjem vlijemo v juho. Nato v vrelo      juho      zakuhamo štrukeljce, ki smo jih oblikovali s  P
hitro prepražimo. Zalijemo z vročo čisto mesno      juho      in z balzamičnim kisom, potem pa pri visoki  P
v poletnih mesecih nadomesti prvi krožnik z      juho.     Jemo jo lahko s popečenim kruhom ali grisini  P
hitro prepražimo. Zalijemo z vročo čisto mesno      juho      in z balzamičnim kisom, potem pa pri visoki  P
grahom na primer obogatimo pisano zelenjavno      juho,      kuhanega dodamo mešani solati, lahko ga uporabimo  P
vsrkajo vso tekočino, znova prilijemo vročo      juho.     Po približno 20 minutah je riž sočen in ravno  P
tem pa mu sproti in po malem prilivamo vročo      juho.     Tako oddajo riževa zrnca škrob, enakomerno se  P
v poletnih mesecih nadomesti prvi krožnik z      juho.     Jemo jo lahko s popečenim kruhom ali grisini  P
paličnim mešalnikom, za posebej fino kremno      juho      pa sestavine pretlačimo skozi gosto cedilo.  P
sestavine pretlačimo skozi gosto cedilo. Nazadnje      juho      še enkrat pristavimo: dodamo maskarpone in ga  P
hitro prepražimo na dveh žlica olivnega olja.      Juho      nalijemo v segrete jušne krožnike.Na sredo razdelimo  P
vlečenega testa, nadete s paradižnikovo zmesjo. V      juho      vložimo prepražene morske sadeže. Podrobnejši  P
Pri nas bi to pomenilo, da nedeljsko govejo      juho      razmastimo, da omak ne zgoščamo z moko ali,  P
dodajte na koncu kuhanja. Dajte jo v riž ali v      juho.      Čajna žlica bo dovolj, če pa vam okus ustreza  P
so pripravljena. Kurkumo lahko natresete v      juho      iz rdeče leče in tudi v enolončnicah bo dobrodošla  P
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zelenjavno      juho      pristavimo, da zavre.V široki kozici segrejemo  P
Vmes po zajemalkah prilivamo preostalo vročo      juho,      da se riževa zrnca napnejo in vsrkajo vso tekočino  P
prepraženo, dodamo začimbe, zalijemo s kostno      juho      in dodamo na drobne kose narezan olupljen krompir  P
premešamo in prepražimo. Zalijemo s perutninsko      juho      in počakamo, da zavre.Prilijemo smetano ter  P
Polovico sadnega mesa narežemo na kocke, damo v      juho      in vse skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom  P
malo masla spečemo očiščene rakce (garnele).      Juho      damo na krožnike ali v skodelice.Okrasimo s  P
pripravite lahko toplo večerjo, na primer zelenjavno      juho.      4   P
bolje: z zelenjavno osnovo ali s čisto govejo      juho)     .Dodamo na kocke narezane paradižnik, krompir  P
kumino, zavremo in počasi kuhamo 25 minut.      Juho      zalijemo s sladko smetano, začinimo s sveže  P
pripravimo prilogo: odcejeni blitvi dodamo govejo      juho      in ravnokar kuhani krompir, vse skupaj še malo  P
Vzamemo iz ponve in ohladimo.      Juho      začinimo s soljo in poprom.Grozdne jagode razpolovim  P
česen. Dodamo paradižnik in sladkor, zalijemo z      juho      in nekaj minut kuhamo.Pretlačimo z mešalnikom  P
Začinimo s soljo in poprom.      Juho      ohladimo, potreseno z rožmarinom in okrasimo  P
Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo.      Juho      razpustimo v 3 žlicah vroče vode.Koščke kumare  P
Koščke kumare, nasekljano čebulo, jogurt in      juho      damo v visoko posodo in pretlačimo s paličnim  P
pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kumarično      juho      začinimo s soljo, poprom in muškatom in pustimo  P
smetano zmešamo z dvema žličkama vode. Preden      juho      postrežemo, po vrhu polijemo kislo smetano in  P
Začinimo s poprom in limoninim sokom.      Juho      za 30 minut shranimo na hladno.Opečenec narežemo  P
nasekljamo, nekaj ga prihranimo, preostalo vmešamo v      juho.     Preden juho postrežemo, jo potresemo s kockami  P
prihranimo, preostalo vmešamo v juho. Preden      juho      postrežemo, jo potresemo s kockami opečenca  P
njem prepražimo čebulo in korenje. Prilijemo      juho      in 5 minut kuhamo.Dodamo grah in kuhamo še 5  P
Nekaj korenja vzamemo ven.      Juho      sesekljamo z mešalnikom in vmešamo hren. Puranje  P
narežemo na trakove, peteršilj sesekljamo.      Juho      solimo in popramo.Preden postrežemo, stresemo  P
in popramo. Preden postrežemo, stresemo na      juho      kocke korenja, trakove purana, kislo smetano  P
njem popražimo bučke, por in česen. Zalijemo z      juho,      dodamo lovorov list in 5 minut kuhamo na šibkem  P
stopinjah Celzija,. Lovorov list odstranimo iz juhe,      juho      solimo in popramo ter postrežemo s popečenima  P
sladkorja, 10 g kalčkov alfalfa Priprava: Miso in      juho      počasi segrevamo (ne sme zavreti!), dokler se  P
Vzamemo iz ponve. Kitajsko zelje in por damo v      juho      in 5 minut pustimo, da se segreje.Začinimo s  P
Dodamo moko in zarumenimo. Zalijemo z      juho      in 5 minut kuhamo na šibkem ognju.Bageto in  P
Zelišča nasekljamo in skupaj z mlekom vmešamo v      juho      ter sesekljamo z mešalnikom.Solimo in popramo  P
hitro popražimo čebulo in zeleno. Zalijemo z      juho,      dodamo paradižnike s sokom, fižol in puranje  P
tudi drobne kose kumare. Če želimo gostejšo      juho,      ji dodamo žlico krušnih drobtin.Če imamo raje  P
žlico krušnih drobtin. Če imamo raje kremno      juho,      lahko sestavine zmešamo z električnim mešalnikom  P
z električnim mešalnikom. Tako pripravljeno      juho      postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, preden  P
gladko maso. Tako dobimo osvežilno kremno      juho,      nato jo še dobro ohladimo. Dodamo ji lahko tudi  P
kisle smetane ali jogurta, kar nekoliko zgosti      juho.     Nato sestavine zmeljemo z električnim mešalnikom  P
električnim mešalnikom, da dobimo gosto kremno      juho.      V hladilniku jo dobro ohladimo.  P
Potresemo s karijem, zalijemo z vročo zelenjavno      juho      in pustimo, da zavre.Na šibkem ognju kuhamo  P
in pustimo, da zavre. Na šibkem ognju kuhamo      juho,      da počasi vre, 15 minut.Medtem očistimo bučko  P
sesekljamo. Po 10 minutah kuhanja jo stresemo v      juho.     Ko je juha kuhana, jo sesekljamo s paličnim mešalniko  P
1 ura in pol Sestavine: 800 g govedine za      juho      (pleče) * 1 čebula * 1 šopek jušne zelenjave  P
nato zmiksamo. Ponudimo vročo ali ohlajeno      juho.      Zapečena zelena   P
Včasih skuhamo iz krompirja gosto dišečo      juho,      v kateri plavajo na lističe narezane gobice  P
Potresemo z moko in premešamo. Zalijemo z      juho.     Dodamo majaronovo vejico (ali osmukane listke  P
Odstranimo lovorov list in vejico majarona.      Juho      po okusu solimo in popramo.Lahko ji primešamo  P
žličko kisle smetane. Po želji lahko kanemo v      juho      tudi malo kakovostnega kisa. Nasvet: Namesto  P
vodi namočenih jurčkov. Če želimo bolj kremasto      juho,      jo ali nekoliko stlačimo s tlačilko za krompir  P
kuhan na vodi, pasiran kuhan korenček, telečjo      juho      z malo zdroba, kuhan krompir.Ponovno, tretjo  P
požrle slino. No, jaz od svojega dobim govejo      juho,      kadar pridem z gostovanja, je pripomnila Polona  P
iz turistične kmetije v Vitomarcih pravi, da      juho      dostikrat ponudijo na koncu večjega slavja.  P
vse začimbe razen popra. Ko se meso zmehča, v      juho      dodamo vino, kis in poper.Na koncu dodamo še  P
minut, nato ponudimo s kruhom, ki ga pomakamo v      juho.      Hobotnica s krompirjem   P
prepražimo. Dodamo zelje, zalijemo z vodo ali      juho,      dodamo začimbe in dušimo do mehkega, približno  P
pogled odlični zelenjavno loparnico in porovo      juho.      Pa dober tek!   P
sladkorja. Ko se obarva, prelijemo z govejo      juho      ali koncentratom ter dodamo zelje, ščepec kumine  P
zalijemo z belim vinom in vodo oziroma kurjo      juho.     Ko to zavre, zmanjšamo ogenj in jed kuhamo pokrito  P
češpelj in sladkorja, ali pa kar samo mlečno      juho      za kosilo. »V naših koncih je ne kuhajo več  P
preden jed postrežete, češplje prelijte z mlečno      juho      in jed postavite na mizo. Okvirček:   P
oreh velike kroglice. Zakuhamo jih v vrelo      juho,      pokrijemo in kuhamo petnajst minut. Pa še  P
kuhali tako mama kot babica, jedli pa so jo kot      juho      pri kosilu ali za večerjo.»Podobna je močniku  P
da porumenijo. S paličnim mešalnikom zmešajte      juho      in vmešajte smetano.Posolite in poprajte.   P
Posolite in poprajte. Na      juho      potresite rezine redkvice, pinjole in krešo  P
gobe, prilijemo vino. Premešamo, zalijemo z      juho      in s smetano. Solimo, popramo in začinimo s  P
zelenjavo, premešamo in prepražimo. Zalijemo z      juho,      pustimo, da zavre.Juho kuhamo na šibkem ognju  P
Zalijemo z juho, pustimo, da zavre.      Juho      kuhamo na šibkem ognju v pokriti kozici 5 minut  P
peteršilj in drobnjak. Na mizo postavimo vročo      juho      in nariban parmezan, z njim si vsak postreže  P
ponovno odcedimo. Nekaj jih zamešamo v kuhano      juho,      nekaj pa postavimo na mizo posebej, da si z  P
pod tekočo vodo. V loncu pristavimo kokošjo      juho,      da zavre.V juho damo piščančji bedri in razrezano  P
V loncu pristavimo kokošjo juho, da zavre. V      juho      damo piščančji bedri in razrezano čebulo.V pokriti  P
pokriti posodi kuhamo na šibkem ognju 20 minut.      Juho      precedimo skozi gosto cedilo.Piščančjima bedroma  P
mešanjem svetlo prepražimo. Prilivamo vročo      juho      in pri tem krepko mešamo z metlico za stepanje  P
pri tem krepko mešamo z metlico za stepanje.      Juho      pustimo, da počasi vre od 2 do 3 minute.Rumenjak  P
Rumenjak razžvrkljamo s sladko smetano. Posodo z      juho      odstavimo.V juho zamešamo smetano in rumenjak  P
Posodo z juho odstavimo. V      juho      zamešamo smetano in rumenjak. Juho nato spet  P
V juho zamešamo smetano in rumenjak.      Juho      nato spet nekoliko pogrejemo, vendar ne sme  P
popramo in začinimo s kancem limoninega soka. V      juho      vložimo narezane koščke piščančjega mesa, da  P
kocke lahko seveda uporabimo tudi domačo kokošjo      juho,      ki jo skuhamo iz piščančjih kosov in jušne zelenjave  P
ogrejemo v pečici, vklopljeni na 75 stopinj. Mesno      juho      ‐ lahko je iz kocke, še boljša pa je seveda  P
rahlo osolimo in potresemo s parmezanom. Vrelo      juho      nalijemo od strani na krožnik, tako da kruh  P
75 minut. Postopoma prilivamo v pekač ogreto      juho,      ko povre, dolijemo novo.Po 50 minutah piščanca  P
Pristavimo, da prevre. Nato dolijemo mesno      juho      ter dodamo začimbe in dišave.Na šibkem ognju  P
dodamo kostanj, solimo in popramo, zalijemo z      juho      in kuhamo približno pol ure. Kostanjeva  P
kostanjem malo podušimo na maslu. Prilijemo      juho      in kuhamo dobre pol ure, nato zmiksamo.Solimo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA