nova beseda iz Slovenije

juho (1.001-1.100)


kuhanja dodamo še drobno sesekljan peteršilj. Ko      juho      postrežemo, lahko po vrhu dodamo žlico zeliščne  P
le nekaj sekund, da delno ovene. Nato dodamo      juho,      sojino omako, sol, poper in kuhamo.Radič naj  P
pretlačimo ali zmešamo v mešalniku skupaj z      juho,      da dobimo redko pire juho.V kozici raztopimo  P
mešalniku skupaj z juho, da dobimo redko pire      juho.     V kozici raztopimo maslo, dodamo sesekljan česen  P
razpusti in malo prepraži. Nato prilijemo preostalo      juho,      dodamo sol, poper, timijan, lovor in dobro prekuhamo  P
zajtrkih kot kosilih. Včasih skuham tudi govejo      juho,      da zadiši po nostalgiji in nekih drugih časih  P
prijaznost pristna. Skuhajo nama krompirjevo      juho      z jakovim mesom, gospodinja pa speče domač ploščat  P
jo kuhali na ognju, zraven pa so pripravili      juho      iz rib, ki so se ujele v nastavljeno mrežo.  P
bučke, kratek čas dušimo skupaj. Zalijemo z      juho      in vse skupaj naj kuhlja deset minut. Baziliko  P
lističe, jih drobno sesekljamo in umešamo v      juho.     Juho postavimo za dve uri v hladilnik.  P
lističe, jih drobno sesekljamo in umešamo v juho.      Juho      postavimo za dve uri v hladilnik.Preden postrežemo  P
suhega belega vina (nadomestimo z zelenjavno      juho)     , 125 g polmastne smetane, sol in poper; za omako  P
vsujemo robide šele, tik preden osvežilno hladno      juho      ponudimo dobro ohlajeno.Na krožniku ji dodamo  P
dušimo še največ pet minut. Če bomo skuhali      juho,      ga glede na velikost kosov kuhamo največ deset  P
raztopimo kocki ali žlički zelenjavne osnove za      juho.     Vanjo vržemo narezan por in juho kuhamo še pet  P
osnove za juho. Vanjo vržemo narezan por in      juho      kuhamo še pet minut, nato pa vmešamo že kuhano  P
proseno kašo. Lonec postavimo na hladno ploščo in      juho      čim prej ponudimo. S krompirjem v oblicah   P
Med mešanjem dodamo še cimet in sirup. Sadno      juho      med mešanjem kuhamo še tri minute, nato pa jo  P
dodamo še drobno sesekljane zelenine liste.      Juho      zmešamo s paličnim mešalnikom in na koncu prilijemo  P
mešalnikom. Prilijemo preostalo vodo, premešamo in      juho      precedimo.Dodamo sladko smetano in še malo pogrejemo  P
narežemo na kocke in ga suho prepražimo v ponvici.      Juho      postrežemo v skodelici in po vrhu potresemo  P
s paličnim mešalnikom, da dobimo zelo gosto      juho.     Na koncu dodamo med stalnim mešanjem še štiri  P
stalnim mešanjem še štiri žlice kisle smetane.      Juho      postrežemo še vročo. Čičerkina juha s krompirjem  P
mešanjem prilijemo še smetanovo mešanico. Ko      juho      odstavimo, ji primešamo špinačo.Začinimo z mletim  P
z mletim rdečim poprom in solimo po okusu.      Juho      damo v skodelice in jo po vrhu potresemo z drobno  P
Kuhamo 20 minut. Odstranimo lovor in      juho      zmešamo z mešalnikom, da se speni.Znova jo segrejmo  P
vmešamo karijevo pasto. Prilijemo zelenjavno      juho,      dodamo krompir in v omaki kuhamo približno 10  P
prilivamo hladno vodo, da se prežganje razpusti.      Juho      solimo, začinimo z mleto kumino, malo popramo  P
jajce in ga med stalnim mešanjem zakuhamo v      juho.      Počasi kuhamo še pet minut.   P
drobne kocke narezano polnozrnato bombico.      Juho      nalijemo v krožnik in potresemo s praženimi  P
minut; vmes dvakrat premešajte. Primešajte riž,      juho,      rdečo in rumeno papriko ter stročji fižol.Pokrijte  P
majarona in peteršilja, ščep stolčene kumine,      juho      za zalivanje in malo maščobe. Priprava : Očiščen  P
staro pa dve do tri ure. Polivamo z maščobo in      juho.     Maščobo, ki se je natekla, po peki odlijemo in  P
količino majhnih jabolk, sol, šopek pehtrana,      juho      za zalivanje in malo maščobe. Priprava : Primern  P
vašemu telesu to prija. Pojejte zelenjavno      juho      za kosilo in jo mahnite v naravo.Predvsem pa  P
Zalijemo z rdečim vinom. Dodamo      juho      ali osnovo, zavremo, zmanjšamo ogenj in pustimo  P
Dodamo sladko smetano in zelenjavno osnovo.      Juho      zmešamo s paličnim mešalnikom.Začinimo jo s  P
soljo, poprom in drobno sesekljanim česnom.      Juho      odstavimo in ji primešamo še popečene rakce  P
odcejene vložene gobice, zalijemo s kokošjo      juho      in na majhnem ognju kuhljamo še 30 minut.Zraven  P
soljo in poprom ter malo sladkamo po okusu.      Juho      malce pokuhamo.Maslo raztopimo in na hitro prepražim  P
kocke in jih suho prepražimo v vroči ponvi.      Juho      pred serviranjem pasiramo s paličnim mešalnikom  P
prepražimo in zalijemo z zelenjavno osnovo.      Juho      začinimo z drobno sesekljanim česnom, mleto  P
toliko časa, da se krompir in peteršilj zmehčata.      Juho      zmešamo s paličnim mešalnikom.Preden jo postrežemo  P
Colbertu de Croissyju (1625‐1696), in dvojno močno      juho      Colbert, ki je dobila ime po državniku v času  P
Charlesov starejši brat. Skuhamo močno govejo      juho      po izbranem receptu ter precejeno in vročo nalijemo  P
zajemam z veliko žlico, da pa vmes kdo posreba      juho      z mojega krožnika, je dejstvo, saj delam v medijih  P
Pokrito dušimo 15 minut. Prilijemo      juho      in zmešamo s paličnim mešalnikom.Začinimo s  P
škroba, ki smo ga razmešali v malo hladne vode.      Juho      še malo prevremo in postrežemo.Po vrhu prelijemo  P
Zelenjavo pomokamo in zalijemo z zelenjavno osnovo.      Juho      solimo, začinimo s timijanom, majaronom, lovorjem  P
Kuhamo, dokler ni zelenjava kuhana.      Juho      ponudimo in okrasimo s kislo smetano. Porova  P
in tudi trd mu ni bil odveč ‐ namočil ga je v      juho      ali mleko.Ne spomnim se, da bi ga kadar koli  P
katere se lahko spreminjaš. Če on lahko jé tako      juho,      če on lahko zdrži v dežju, če on lahko, potem  P
joto ali druge jedi na žlico, tudi svežo gobovo      juho.     S sinom sva se že izurila v kelnarjenju.  P
po navodilu na ovitku, potem vodo odcedimo.      Juho      zavremo in v njej na šibki vročini pokrito kuhljamo  P
za pripravo. Če želimo pripraviti obilnejšo      juho,      lahko dodamo poširano jajce s panceto, kot smo  P
osnovo, ki smo jo skuhali iz jušne zelenjave.      Juho      začinimo s soljo, poprom, timijanom, drobno  P
česnom in mletim ingverjem. Še malo pokuhamo in      juho      zmešamo s paličnim mešalnikom.Pomaranči operemo  P
Iztisnemo pomarančni sok.      Juho      odstavimo in primešamo kislo smetano, naribano  P
nasekljani česen in pečemo še tri minute. Prilijemo      juho      in vino ter kuhamo še šest minut.V drugi posodi  P
smo vzeli meso. Zalijemo s kisom, vinom in      juho      in kuhamo pet minut.Dodamo meso in zelišča.  P
polijemo z limoninim sokom in dodamo zelenjavno      juho,      limonine kolobarje in rožmarin ter pokrito kuhamo  P
ter še druge dodatke in jih prelijejo z vročo      juho      ter jih uživajo že za zajtrk. Testenine uvrščamo  P
prilijemo zelo vročo govejo ali perutninsko      juho.      *****   P
čebulo in stisnemo česen. Dodamo paradižnik,      juho,      lovor in zelišča.Omako odkrito kuhamo na šibki  P
spenimo in mu dodamo pomarančni in limonin sok ter      juho.     Pustimo, da zavre.  P
dele narezane sardelne filete. Prelijemo z      juho      in kisom in kuhamo štiri minute.Dodamo hladno  P
razen kumarice, na hitro opečemo. Zalijemo z      juho,      dodamo rižev kis in sladkor in pustimo vreti  P
baziliko primešamo olivno olje, limonin sok, čisto      juho      ali 2 žlici vode, sol in poper.Pesto damo na  P
marelice, lečo in slanino, zalijemo s kisom in      juho      in pustimo, da zavre.Polovico leče vzamemo iz  P
in bučke na vročem olju opražimo, zalijemo z      juho      in limoninim sokom ter dodamo žličko limonine  P
na hitro podušimo špinačo in kolerabo, dodamo      juho      in pustimo 10 minut vreti na malem ognju.Juho  P
juho in pustimo 10 minut vreti na malem ognju.      Juho      zmeljemo s paličnim mešalnikom, ji dodamo smetano  P
beluše. Peteršilj operemo in z njim okrasimo      juho.      A. S. *****   P
sadnih juhah in pripravimo, denimo, kumarično      juho      s kislo smetano, redkvico in drobnjakom, juho  P
juho s kislo smetano, redkvico in drobnjakom,      juho      iz češnjevih paradižnikov z ginom in timijanovo  P
paradižnikov z ginom in timijanovo granito ali melonino      juho      z bezgovim moussom, juho iz penine z limonino  P
granito ali melonino juho z bezgovim moussom,      juho      iz penine z limonino kremo in gozdnimi jagodami  P
večernih urah lahko malo zakompliciramo s čemaževo      juho      s poširanim prepeličjim jajcem in prekajeno  P
(pretlačimo), po potrebi še malo zalijemo z      juho      ali celo zgostimo z žličko moke.Omaki lahko  P
stisnemo k čebuli. Prelijemo z ribjo in zelenjavno      juho      ter vinom in kuhamo pet ali šest minut.Začinimo  P
kocke. Z nasekljanim peteršiljem jih stresemo v      juho.      Tunina po sicilijansko   P
toplo. Ostanek maščobe razredčimo z zelenjavno      juho      ter pomarančnim in limoninim sokom.Pustimo,  P
stresemo k njej, dolijemo dobrega pol litra vode in      juho      kuhamo še od pet do deset minut.Odstavimo in  P
mlekom (lahko ji dodamo stepeno jajce), ali z      juho      iz zelenjavne kocke.Tretja možnost je bešamel  P
Primešamo bučne kocke. Prilijemo      juho      in v pokritem loncu na srednje močnem ognju  P
približno 20 minut, da se koščki buče zmehčajo.      Juho      pretlačimo s paličnim mešalnikom.Začinimo s  P
nenamaščeni" ponvi rahlo popražimo bučne pečke.      Juho      nalijemo v ogreti bučni skodelici, potresemo  P
razpustimo in mu dodamo kislo smetano ter bešamel,      juho      in žlico parmezana.Začinimo s soljo, poprom  P
sadje ali jogurt z 1,3 odstotka mlečne maščobe.      Juho,      ki jo za kosilo ponudim domačim, zase razredčim  P
moko iz praženega ječmena z maslom ali riževo      juho,      za kosilo riž z zelenjavo in za večerjo enolončnico  P
zraven pa jedo še jajčevce, sambar (posebno      juho)      in drugo, ponavadi zelo pekočo hrano.Tretji  P
Pozzata, ker je dejal, da sem pljunil v skupno      juho.     « Simeonijevo pričevanje proti Ferrariju, zasliše  P
energije, ki vsebujejo tudi soli. Lahko tudi pijemo      juho      (namig za nastop na maratonu) ali jemo slane  P
in brez srebanja opravim z brokolijevo kremno      juho      z orehi in kvadrom fete.Celo več, pohvalil sem  P
glavna jed, kaj lahko pričakujemo za drugo?      Juho,      jasno.In to ribjo.  P
ribjo. No ja, ne kakršno koli, ampak suho ribjo      juho,      ki je nekakšna zloženka na pari kuhanih koščkov  P
slane krekerje in (tradicionalno na vrhu Kladja)      juho.     Privoščite si jih, ker vam bodo vrnili s potenjem  P
Felicite Kalinšek, ki ponuja recept za želvjo      juho      ter žival, da bi pokazala glavo, ukani tako  P
pohvalite? Mislim, da odlično skuham zelenjavno      juho,      seveda s svežo zelenjavo z domačega vrta. Od  P
čim se lahko pohvalite? Sem že omenil bučno      juho?     Iz velikih in zrelih (prašičjih) buč.   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA