nova beseda iz Slovenije

juho (1.201-1.300)


bodo v vodi razpadli. Kuhano paradižnikovo      juho      pretlačimo skozi cedilo ali zmeljemo, nikakor  P
morate vse življenje natepavati dolgočasno govejo      juho,      poslušati Murka in voliti Janšo.Prepustimo se  P
narežemo na kockice in jih suho popražimo.      Juho      na krožniku začinimo s sveže mletim poprom,  P
tudi recept za pravo, dobro, staro zelenjavno      juho,      ki je imela in še ima podoben status kot legendarna  P
zdrobovi ali kruhovi cmočki. Cvetačo damo kuhat v      juho.     Na maščobi spražimo čebulo, dodamo korenček in  P
da por ovene. Vse skupaj stresemo v cvetačno      juho,      zakuhamo riž ali cmočke in pustimo vreti še  P
NA JEDILNIK S PIRINIM ZDROBOM LAHKO ZGOSTITE      JUHO      ALI SKUHATE OKUSNE ŽGANCE. Pira, znanstveno  P
2. Zelo močno      juho      dobiš, če kuhaš grah, fižol in ječmen in narežeš  P
razžaljenje časti, če mu prineseš na mizo samo      juho,      in naj bi bila še tako gosta in dobra.In, vendar  P
stavkom izločil orjaka Tomšiča, ta je začel jesti      juho      pred drugimi, češ da v ekipi kosilo začnejo  P
preprečuje poškodbe celic. Privoščite si tudi kokošjo      juho      s posneto maščobo, v katero zakuhate riž.Telo  P
mocarelo in baziliko, nadaljujemo s hladno kivijevo      juho,      rižoto z lisičkami, puranjimi rezinami s svežo  P
lahko tudi hobotnico v solati, lahko zelenjavno      juho      in file morskega lista na blanširani blitvi  P
Kako misliš slasten?« »Iz njega sem naredila      juho,      bila je slastna.« Poslovnež je ves iz sebe  P
Tako da moram zaradi mame, ko kupujem meso za      juho,      vedno vzeti mastno.Tudi močnik, mlečni gris  P
najraje privošči pečena jajca z ocvirki, pa tudi      juho      z rezanci in piščančje perutnice.O skrivnostnih  P
spominja: »Zabava se je razživela. Postregli smo z      juho      in sarmo.Bilo je 370 gostov.   P
rekli, da imate od kmečkih jedi najraje govejo      juho      in da je nanjo nora tudi vaša hči Špela.Kdaj  P
Pred približno tremi tedni sem jo povabila na      juho      in sva jo res jedli skupaj.A je ugotovila, da  P
(naredimo kot solato), zvečer pa zelenjavno      juho      brez moke in maščobe.Iz telesa bo ta kura spravila  P
za oreh velike kroglice, jih zakuhamo v vrelo      juho      in kuhamo še dobrih petnajst minut. Grahova  P
masla Piščančji file oprhamo pod tekočo hladno      juho      in obrišemo, nato pa vanj z ostrim nožem zarežemo  P
Dodamo lovorov list, brinovi jagodi in kumino.      Juho      kuhamo v pokriti kozici na šibkem ognju 1 uro  P
velike kocke. Skupaj s papriko ga damo nazaj v      juho      in kuhamo vse skupaj še 5 minut.Juho po okusu  P
nazaj v juho in kuhamo vse skupaj še 5 minut.      Juho      po okusu dosolimo in popramo, začinimo jo z  P
postavimo na mizo kislo smetano, da si jo vsak da na      juho      po okusu. - Juha se res kuha nekoliko dlje  P
ekonomlonec). - Če bi radi bolj vitaminsko      juho,      ji primešamo, potem ko je že kuhana, skodelico  P
list ter poprova zrna. Na šibkem ognju kuhamo      juho      v pokritem loncu od 45 do 60 minut.Juha naj  P
Kokoš vzamemo iz juhe.      Juho      precedimo v drug lonec in jo ponovno pristavimo  P
lonec in jo ponovno pristavimo, da zavre. V      juho      damo por in krompir in kuhamo na šibkem ognju  P
narežemo na koščke, velike za grižljaj. Meso damo v      juho.     V vročo juho zamešamo smetano, pazimo pa, da  P
Meso damo v juho. V vročo      juho      zamešamo smetano, pazimo pa, da potem juha ne  P
nas loteva prehlad. - Pomembno je, da kuhamo      juho      na šibkem ognju, tako da komaj vre. Potem pa  P
belega kruha, opraženimi na maslu. - Če skuhamo      juho      vnaprej, ji ne dodamo smetane.Smetano primešamo  P
ne dodamo smetane. Smetano primešamo šele ko      juho      pogrejemo, tik preden jo postavimo na mizo.  P
sesekljane paradižnike s sokom vred. Prilijemo mesno      juho.     Pustimo, da zavre.  P
premešamo. Na šibkem ognju v pokriti kozici kuhamo      juho      od 15 do 20 minut.Solimo in popramo.  P
Solimo in popramo. V      juho      damo kuhano lečo s tekočino od kuhanja.Kuhamo  P
rahlo osolimo in popramo. Previdno prilijemo      juho,      tako da ne steče skozi plasti, ampak ob steni  P
iz ene same škarpene lahko pripravimo odlično      juho,      ki bi včasih nadomestila nedeljsko govejo dobroto  P
ko me je njegov oče vprašal, ali bom domačo      juho      pa domač motovilec, sem rekla ne.In potem je  P
neumno pogledal. Češ naj sem jaz odločim, »al'      juho      ja al' ne«.Počutila sem se do konca bedasto  P
kar težko dobimo, je pa vsekakor najboljša za      juho      in vse tisto, kar sodi zraven.Recepti so za  P
precedimo. Zakuhamo rezance ali kaj drugega, odvečno      juho      pa zamrznemo. Praženi krompir   P
krompir Najboljši je takrat, ko kuhamo govejo      juho.     Potrebujemo 60 dag kuhanega krompirja, veliko  P
tanke rezine zrezan krompir, solimo in prilijemo      juho.     Dobro premešamo in med stalnim mešanjem pečemo  P
kisle smetane in začimbe. Pomešamo vino in      juho,      dodamo hren, malo solimo, popramo, dodamo za  P
tudi za otroke, nadomestimo rdeče vino z mesno      juho.      Krompirjev narastek z mletim mesom   P
Pečico ogrejemo na 200 stopinj.      Juho      segrejemo, da je mlačna.Primešamo ji kislo smetano  P
Dodamo paradižnike iz konzerve in zalijemo z      juho.     Začinimo z rožmarinom in s timijanom.   P
in komaj zaklanih starih kur za otročniško      juho.     Samo da bo mlekec.   P
razžvrkljane v vodi, in kuhamo še pet minut.      Juho      razdelimo po krožnikih ali skledicah, na vrh  P
lonca in jo skozi cedilo pretlačimo nazaj v      juho.     V drugem loncu raztopimo maslo, dodamo žlico  P
moke in smetano, malo pomešamo in prilijemo      juho.     Solimo, popramo, začinimo z žličko začimbnega  P
limonin sok in grah. Vse skupaj zalijemo z      juho      iz kocke in kuhamo do mehkega.To nato prelijemo  P
s soljo in poprom po lastnem okusu. Preden      juho      ponudimo, jo nalijemo na krožnik in nanjo s  P
še s svežimi žajbljevimi lističi. Valentinovo      juho      takoj ponudimo, da se smetana zaradi toplote  P
oreh velike kroglice in jih zakuhamo v vrelo      juho.     Počasi vremo dvajset minut.   P
Počasi vremo dvajset minut.      Juho      lahko pogrevamo in zamrznemo. 0maka z grahom  P
zelenega čaja. Za kosilo skuhajte fižolovo      juho,      vanjo natresite čim več zelenjave (korenje,  P
tudi jušne rezance, lahko pa to tudi spustimo.      Juho      je treba soliti po okusu. Nedelja   P
velikosti. Najprej pripravimo gosto zelenjavno      juho     .Različne vrste zelenjave, na primer zeleno  P
zadiši, jo z mešalnikom spremenimo v gosto      juho      oziroma omako.Dodamo še nekaj vode, da dobimo  P
20 minut, tako da popije vso tekočino oziroma      juho,      in ga ohladimo.Postati mora dovolj gost, da  P
z vloženo zelenjavo ali jabolčnim hrenom.      Juho      ohladimo, z nje poberemo maščobo in vanjo zakuhamo  P
rabarbarin kompot, bučno ali »navadno« zelenjavno      juho,      kraljevske solate, zelenjavne omake in priloge  P
prežvečiti. Za kosilo si pripravite zelenjavno      juho      in zrezek iz zmlete, popolnoma nemastne govedine  P
na kmetijah v Zgornji Savinjski dolini jedla      juho      sirnico, narejeno iz "sirneka" (skute z dodatkom  P
sadnega ali zelenjavnega (na primer z zelenjavno      juho)     , vsak bo koristil, vendar res ne sme trajati  P
ponavadi, za kosilo si privoščimo spomladansko      juho.     Pojdite na tržnico in naberite vso mogočo zelenjavo  P
Začinite po okusu in imeli boste odlično zelenjavno      juho,      ki jo prihranite tudi za zvečer.Zelenjavna juha  P
privoščite sadje, za večerjo pa spet zelenjavno      juho      in solato.Pred spanjem lahko, tako kot velja  P
maslom ali skuto, iz njega lahko pripravimo      juho      in celo slavni pesto, kjer lahko hkrati nadomešča  P
rabarbarin kompot, bučno ali »navadno« zelenjavno      juho,      kraljevske solate, zelenjavne omake in priloge  P
pustite nekaj časa stati. Za kosilo si skuhajte      juho      iz jedilne buče, potem pa si pripravite veliko  P
in nekaj orehov. Za večerjo pa zelenjavno      juho      ali pa solato in nekaj kuhanih krompirjev.Če  P
jabolko in pomarančo. Za kosilo skuhamo fižolovo      juho,      ki jo tako zgostimo (nekaj fižola s tekočino  P
jejmo sadje, katerekoli vrste. Zvečer pa spet      juho,      lahko je fižolova, omako samo dodatno zalijemo  P
tudi uporabna ‐ mi iz teh posodic doma jemo      juho.     Zanimiva je tudi posebna bakrena posoda, v kateri  P
belim vinom, dodamo sesekljano zelenjavo in      juho,      solimo, popopramo in kuhamo do mehkega. Serviranj  P
stebel belušev spremeni običajno zelenjavno      juho      v odlično jed izvirnega okusa, in tudi rižota  P
4 cm dolge kose, glavice shranimo posebej.      Juho      pristavimo, da zavre.Vanjo damo glavice belušev  P
Poberemo jih s penovko in odcedimo. V      juho      damo narezana stebla belušev in jih kuhamo od  P
stebla belušev in jih kuhamo od 25 do 30 minut.      Juho      in beluše sesekljamo s paličnim mešalnikom in  P
Med mešanjem postopoma prilivamo pretlačeno      juho      z beluši.Pustimo, da vse skupaj vre 5 minut  P
Primešamo od 3 do 4 žlice vroče juhe. Lonec z      juho      odstavimo.V juho zlijemo smetano z rumenjaki  P
Lonec z juho odstavimo. V      juho      zlijemo smetano z rumenjaki in premešamo.Pustimo  P
Prilijemo vino, solimo in popramo po okusu. V      juho      damo kuhane glavice belušev. Juho potem še pogrejemo  P
V juho damo kuhane glavice belušev.      Juho      potem še pogrejemo, vendar ne sme več zavreti  P
opražene kruhove kocke, ki si jih vsak potrese na      juho      po okusu. Beluši v solati   P
bila pri njej, je zmogla pojesti bolj hladno      juho      (vroče ne gre), in to je bilo vse.Ima pa rada  P
Priprava: 15 minut Kuhanje: 3 ure (z      juho      in govedino vred) Sestavine: 1,3 kg govedine  P
govedino vred) Sestavine: 1,3 kg govedine za      juho      * 2 šopka jušne zelenjave * sol * poprova zrna  P
Priprava: Meso damo v lonec, prilijemo mesno      juho      ter dodamo očiščeno in narezano jušno zelenjavo  P
narezano, v juhi skuhano zelenjavo. Nasvet:      Juho      in govedino lahko skuhamo seveda tudi vnaprej  P
metlico za stepanje, postopoma prilivamo mleko in      juho.     Ko je omaka gladka in brez grudic, zmanjšamo  P
smeji. Na kmetiji pa vas pogostijo tudi z gobovo      juho      z ajdovimi žganci pa s puranom z domačimi mlinci  P
popramo in prilijemo smetano. Če želimo, lahko      juho      zgostimo z malo moke, razžvrkljane z vodo.   P
postekleni, dodamo čemaž, premešamo in zalijemo z      juho.     Dodamo olupljen in na kockice narezan krompir  P
Prilijemo smetano.      Juho      zmiksamo s paličnim mešalnikom, solimo in popramo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA