nova beseda iz Slovenije
bodo v vodi razpadli. Kuhano paradižnikovo | juho | pretlačimo skozi cedilo ali zmeljemo, nikakor | P |
morate vse življenje natepavati dolgočasno govejo | juho, | poslušati Murka in voliti Janšo.Prepustimo se | P |
narežemo na kockice in jih suho popražimo. | Juho | na krožniku začinimo s sveže mletim poprom, | P |
tudi recept za pravo, dobro, staro zelenjavno | juho, | ki je imela in še ima podoben status kot legendarna | P |
zdrobovi ali kruhovi cmočki. Cvetačo damo kuhat v | juho. | Na maščobi spražimo čebulo, dodamo korenček in | P |
da por ovene. Vse skupaj stresemo v cvetačno | juho, | zakuhamo riž ali cmočke in pustimo vreti še | P |
NA JEDILNIK S PIRINIM ZDROBOM LAHKO ZGOSTITE | JUHO | ALI SKUHATE OKUSNE ŽGANCE. Pira, znanstveno | P |
2. Zelo močno | juho | dobiš, če kuhaš grah, fižol in ječmen in narežeš | P |
razžaljenje časti, če mu prineseš na mizo samo | juho, | in naj bi bila še tako gosta in dobra.In, vendar | P |
stavkom izločil orjaka Tomšiča, ta je začel jesti | juho | pred drugimi, češ da v ekipi kosilo začnejo | P |
preprečuje poškodbe celic. Privoščite si tudi kokošjo | juho | s posneto maščobo, v katero zakuhate riž.Telo | P |
mocarelo in baziliko, nadaljujemo s hladno kivijevo | juho, | rižoto z lisičkami, puranjimi rezinami s svežo | P |
lahko tudi hobotnico v solati, lahko zelenjavno | juho | in file morskega lista na blanširani blitvi | P |
Kako misliš slasten?« »Iz njega sem naredila | juho, | bila je slastna.« Poslovnež je ves iz sebe | P |
Tako da moram zaradi mame, ko kupujem meso za | juho, | vedno vzeti mastno.Tudi močnik, mlečni gris | P |
najraje privošči pečena jajca z ocvirki, pa tudi | juho | z rezanci in piščančje perutnice.O skrivnostnih | P |
spominja: »Zabava se je razživela. Postregli smo z | juho | in sarmo.Bilo je 370 gostov. | P |
rekli, da imate od kmečkih jedi najraje govejo | juho | in da je nanjo nora tudi vaša hči Špela.Kdaj | P |
Pred približno tremi tedni sem jo povabila na | juho | in sva jo res jedli skupaj.A je ugotovila, da | P |
(naredimo kot solato), zvečer pa zelenjavno | juho | brez moke in maščobe.Iz telesa bo ta kura spravila | P |
za oreh velike kroglice, jih zakuhamo v vrelo | juho | in kuhamo še dobrih petnajst minut. Grahova | P |
masla Piščančji file oprhamo pod tekočo hladno | juho | in obrišemo, nato pa vanj z ostrim nožem zarežemo | P |
Dodamo lovorov list, brinovi jagodi in kumino. | Juho | kuhamo v pokriti kozici na šibkem ognju 1 uro | P |
velike kocke. Skupaj s papriko ga damo nazaj v | juho | in kuhamo vse skupaj še 5 minut.Juho po okusu | P |
nazaj v juho in kuhamo vse skupaj še 5 minut. | Juho | po okusu dosolimo in popramo, začinimo jo z | P |
postavimo na mizo kislo smetano, da si jo vsak da na | juho | po okusu. - Juha se res kuha nekoliko dlje | P |
ekonomlonec). - Če bi radi bolj vitaminsko | juho, | ji primešamo, potem ko je že kuhana, skodelico | P |
list ter poprova zrna. Na šibkem ognju kuhamo | juho | v pokritem loncu od 45 do 60 minut.Juha naj | P |
Kokoš vzamemo iz juhe. | Juho | precedimo v drug lonec in jo ponovno pristavimo | P |
lonec in jo ponovno pristavimo, da zavre. V | juho | damo por in krompir in kuhamo na šibkem ognju | P |
narežemo na koščke, velike za grižljaj. Meso damo v | juho. | V vročo juho zamešamo smetano, pazimo pa, da | P |
Meso damo v juho. V vročo | juho | zamešamo smetano, pazimo pa, da potem juha ne | P |
nas loteva prehlad. - Pomembno je, da kuhamo | juho | na šibkem ognju, tako da komaj vre. Potem pa | P |
belega kruha, opraženimi na maslu. - Če skuhamo | juho | vnaprej, ji ne dodamo smetane.Smetano primešamo | P |
ne dodamo smetane. Smetano primešamo šele ko | juho | pogrejemo, tik preden jo postavimo na mizo. | P |
sesekljane paradižnike s sokom vred. Prilijemo mesno | juho. | Pustimo, da zavre. | P |
premešamo. Na šibkem ognju v pokriti kozici kuhamo | juho | od 15 do 20 minut.Solimo in popramo. | P |
Solimo in popramo. V | juho | damo kuhano lečo s tekočino od kuhanja.Kuhamo | P |
rahlo osolimo in popramo. Previdno prilijemo | juho, | tako da ne steče skozi plasti, ampak ob steni | P |
iz ene same škarpene lahko pripravimo odlično | juho, | ki bi včasih nadomestila nedeljsko govejo dobroto | P |
ko me je njegov oče vprašal, ali bom domačo | juho | pa domač motovilec, sem rekla ne.In potem je | P |
neumno pogledal. Češ naj sem jaz odločim, »al' | juho | ja al' ne«.Počutila sem se do konca bedasto | P |
kar težko dobimo, je pa vsekakor najboljša za | juho | in vse tisto, kar sodi zraven.Recepti so za | P |
precedimo. Zakuhamo rezance ali kaj drugega, odvečno | juho | pa zamrznemo. Praženi krompir | P |
krompir Najboljši je takrat, ko kuhamo govejo | juho. | Potrebujemo 60 dag kuhanega krompirja, veliko | P |
tanke rezine zrezan krompir, solimo in prilijemo | juho. | Dobro premešamo in med stalnim mešanjem pečemo | P |
kisle smetane in začimbe. Pomešamo vino in | juho, | dodamo hren, malo solimo, popramo, dodamo za | P |
tudi za otroke, nadomestimo rdeče vino z mesno | juho. | Krompirjev narastek z mletim mesom | P |
Pečico ogrejemo na 200 stopinj. | Juho | segrejemo, da je mlačna.Primešamo ji kislo smetano | P |
Dodamo paradižnike iz konzerve in zalijemo z | juho. | Začinimo z rožmarinom in s timijanom. | P |
in komaj zaklanih starih kur za otročniško | juho. | Samo da bo mlekec. | P |
razžvrkljane v vodi, in kuhamo še pet minut. | Juho | razdelimo po krožnikih ali skledicah, na vrh | P |
lonca in jo skozi cedilo pretlačimo nazaj v | juho. | V drugem loncu raztopimo maslo, dodamo žlico | P |
moke in smetano, malo pomešamo in prilijemo | juho. | Solimo, popramo, začinimo z žličko začimbnega | P |
limonin sok in grah. Vse skupaj zalijemo z | juho | iz kocke in kuhamo do mehkega.To nato prelijemo | P |
s soljo in poprom po lastnem okusu. Preden | juho | ponudimo, jo nalijemo na krožnik in nanjo s | P |
še s svežimi žajbljevimi lističi. Valentinovo | juho | takoj ponudimo, da se smetana zaradi toplote | P |
oreh velike kroglice in jih zakuhamo v vrelo | juho. | Počasi vremo dvajset minut. | P |
Počasi vremo dvajset minut. | Juho | lahko pogrevamo in zamrznemo. 0maka z grahom | P |
zelenega čaja. Za kosilo skuhajte fižolovo | juho, | vanjo natresite čim več zelenjave (korenje, | P |
tudi jušne rezance, lahko pa to tudi spustimo. | Juho | je treba soliti po okusu. Nedelja | P |
velikosti. Najprej pripravimo gosto zelenjavno | juho | .Različne vrste zelenjave, na primer zeleno | P |
zadiši, jo z mešalnikom spremenimo v gosto | juho | oziroma omako.Dodamo še nekaj vode, da dobimo | P |
20 minut, tako da popije vso tekočino oziroma | juho, | in ga ohladimo.Postati mora dovolj gost, da | P |
z vloženo zelenjavo ali jabolčnim hrenom. | Juho | ohladimo, z nje poberemo maščobo in vanjo zakuhamo | P |
rabarbarin kompot, bučno ali »navadno« zelenjavno | juho, | kraljevske solate, zelenjavne omake in priloge | P |
prežvečiti. Za kosilo si pripravite zelenjavno | juho | in zrezek iz zmlete, popolnoma nemastne govedine | P |
na kmetijah v Zgornji Savinjski dolini jedla | juho | sirnico, narejeno iz "sirneka" (skute z dodatkom | P |
sadnega ali zelenjavnega (na primer z zelenjavno | juho) | , vsak bo koristil, vendar res ne sme trajati | P |
ponavadi, za kosilo si privoščimo spomladansko | juho. | Pojdite na tržnico in naberite vso mogočo zelenjavo | P |
Začinite po okusu in imeli boste odlično zelenjavno | juho, | ki jo prihranite tudi za zvečer.Zelenjavna juha | P |
privoščite sadje, za večerjo pa spet zelenjavno | juho | in solato.Pred spanjem lahko, tako kot velja | P |
maslom ali skuto, iz njega lahko pripravimo | juho | in celo slavni pesto, kjer lahko hkrati nadomešča | P |
rabarbarin kompot, bučno ali »navadno« zelenjavno | juho, | kraljevske solate, zelenjavne omake in priloge | P |
pustite nekaj časa stati. Za kosilo si skuhajte | juho | iz jedilne buče, potem pa si pripravite veliko | P |
in nekaj orehov. Za večerjo pa zelenjavno | juho | ali pa solato in nekaj kuhanih krompirjev.Če | P |
jabolko in pomarančo. Za kosilo skuhamo fižolovo | juho, | ki jo tako zgostimo (nekaj fižola s tekočino | P |
jejmo sadje, katerekoli vrste. Zvečer pa spet | juho, | lahko je fižolova, omako samo dodatno zalijemo | P |
tudi uporabna ‐ mi iz teh posodic doma jemo | juho. | Zanimiva je tudi posebna bakrena posoda, v kateri | P |
belim vinom, dodamo sesekljano zelenjavo in | juho, | solimo, popopramo in kuhamo do mehkega. Serviranj | P |
stebel belušev spremeni običajno zelenjavno | juho | v odlično jed izvirnega okusa, in tudi rižota | P |
4 cm dolge kose, glavice shranimo posebej. | Juho | pristavimo, da zavre.Vanjo damo glavice belušev | P |
Poberemo jih s penovko in odcedimo. V | juho | damo narezana stebla belušev in jih kuhamo od | P |
stebla belušev in jih kuhamo od 25 do 30 minut. | Juho | in beluše sesekljamo s paličnim mešalnikom in | P |
Med mešanjem postopoma prilivamo pretlačeno | juho | z beluši.Pustimo, da vse skupaj vre 5 minut | P |
Primešamo od 3 do 4 žlice vroče juhe. Lonec z | juho | odstavimo.V juho zlijemo smetano z rumenjaki | P |
Lonec z juho odstavimo. V | juho | zlijemo smetano z rumenjaki in premešamo.Pustimo | P |
Prilijemo vino, solimo in popramo po okusu. V | juho | damo kuhane glavice belušev. Juho potem še pogrejemo | P |
V juho damo kuhane glavice belušev. | Juho | potem še pogrejemo, vendar ne sme več zavreti | P |
opražene kruhove kocke, ki si jih vsak potrese na | juho | po okusu. Beluši v solati | P |
bila pri njej, je zmogla pojesti bolj hladno | juho | (vroče ne gre), in to je bilo vse.Ima pa rada | P |
Priprava: 15 minut Kuhanje: 3 ure (z | juho | in govedino vred) Sestavine: 1,3 kg govedine | P |
govedino vred) Sestavine: 1,3 kg govedine za | juho | * 2 šopka jušne zelenjave * sol * poprova zrna | P |
Priprava: Meso damo v lonec, prilijemo mesno | juho | ter dodamo očiščeno in narezano jušno zelenjavo | P |
narezano, v juhi skuhano zelenjavo. Nasvet: | Juho | in govedino lahko skuhamo seveda tudi vnaprej | P |
metlico za stepanje, postopoma prilivamo mleko in | juho. | Ko je omaka gladka in brez grudic, zmanjšamo | P |
smeji. Na kmetiji pa vas pogostijo tudi z gobovo | juho | z ajdovimi žganci pa s puranom z domačimi mlinci | P |
popramo in prilijemo smetano. Če želimo, lahko | juho | zgostimo z malo moke, razžvrkljane z vodo. | P |
postekleni, dodamo čemaž, premešamo in zalijemo z | juho. | Dodamo olupljen in na kockice narezan krompir | P |
Prilijemo smetano. | Juho | zmiksamo s paličnim mešalnikom, solimo in popramo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |