nova beseda iz Slovenije
narežemo na trakove, peteršilj sesekljamo. | Juho | solimo in popramo.Preden postrežemo, stresemo | P |
in popramo. Preden postrežemo, stresemo na | juho | kocke korenja, trakove purana, kislo smetano | P |
njem popražimo bučke, por in česen. Zalijemo z | juho, | dodamo lovorov list in 5 minut kuhamo na šibkem | P |
stopinjah Celzija,. Lovorov list odstranimo iz juhe, | juho | solimo in popramo ter postrežemo s popečenima | P |
sladkorja, 10 g kalčkov alfalfa Priprava: Miso in | juho | počasi segrevamo (ne sme zavreti!), dokler se | P |
Vzamemo iz ponve. Kitajsko zelje in por damo v | juho | in 5 minut pustimo, da se segreje.Začinimo s | P |
Dodamo moko in zarumenimo. Zalijemo z | juho | in 5 minut kuhamo na šibkem ognju.Bageto in | P |
Zelišča nasekljamo in skupaj z mlekom vmešamo v | juho | ter sesekljamo z mešalnikom.Solimo in popramo | P |
hitro popražimo čebulo in zeleno. Zalijemo z | juho, | dodamo paradižnike s sokom, fižol in puranje | P |
tudi drobne kose kumare. Če želimo gostejšo | juho, | ji dodamo žlico krušnih drobtin.Če imamo raje | P |
žlico krušnih drobtin. Če imamo raje kremno | juho, | lahko sestavine zmešamo z električnim mešalnikom | P |
z električnim mešalnikom. Tako pripravljeno | juho | postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, preden | P |
gladko maso. Tako dobimo osvežilno kremno | juho, | nato jo še dobro ohladimo. Dodamo ji lahko tudi | P |
kisle smetane ali jogurta, kar nekoliko zgosti | juho. | Nato sestavine zmeljemo z električnim mešalnikom | P |
električnim mešalnikom, da dobimo gosto kremno | juho. | V hladilniku jo dobro ohladimo. | P |
Potresemo s karijem, zalijemo z vročo zelenjavno | juho | in pustimo, da zavre.Na šibkem ognju kuhamo | P |
in pustimo, da zavre. Na šibkem ognju kuhamo | juho, | da počasi vre, 15 minut.Medtem očistimo bučko | P |
sesekljamo. Po 10 minutah kuhanja jo stresemo v | juho. | Ko je juha kuhana, jo sesekljamo s paličnim mešalniko | P |
1 ura in pol Sestavine: 800 g govedine za | juho | (pleče) * 1 čebula * 1 šopek jušne zelenjave | P |
nato zmiksamo. Ponudimo vročo ali ohlajeno | juho. | Zapečena zelena | P |
Včasih skuhamo iz krompirja gosto dišečo | juho, | v kateri plavajo na lističe narezane gobice | P |
Potresemo z moko in premešamo. Zalijemo z | juho. | Dodamo majaronovo vejico (ali osmukane listke | P |
Odstranimo lovorov list in vejico majarona. | Juho | po okusu solimo in popramo.Lahko ji primešamo | P |
žličko kisle smetane. Po želji lahko kanemo v | juho | tudi malo kakovostnega kisa. Nasvet: Namesto | P |
vodi namočenih jurčkov. Če želimo bolj kremasto | juho, | jo ali nekoliko stlačimo s tlačilko za krompir | P |
kuhan na vodi, pasiran kuhan korenček, telečjo | juho | z malo zdroba, kuhan krompir.Ponovno, tretjo | P |
požrle slino. No, jaz od svojega dobim govejo | juho, | kadar pridem z gostovanja, je pripomnila Polona | P |
iz turistične kmetije v Vitomarcih pravi, da | juho | dostikrat ponudijo na koncu večjega slavja. | P |
vse začimbe razen popra. Ko se meso zmehča, v | juho | dodamo vino, kis in poper.Na koncu dodamo še | P |
minut, nato ponudimo s kruhom, ki ga pomakamo v | juho. | Hobotnica s krompirjem | P |
prepražimo. Dodamo zelje, zalijemo z vodo ali | juho, | dodamo začimbe in dušimo do mehkega, približno | P |
pogled odlični zelenjavno loparnico in porovo | juho. | Pa dober tek! | P |
sladkorja. Ko se obarva, prelijemo z govejo | juho | ali koncentratom ter dodamo zelje, ščepec kumine | P |
zalijemo z belim vinom in vodo oziroma kurjo | juho. | Ko to zavre, zmanjšamo ogenj in jed kuhamo pokrito | P |
češpelj in sladkorja, ali pa kar samo mlečno | juho | za kosilo. »V naših koncih je ne kuhajo več | P |
preden jed postrežete, češplje prelijte z mlečno | juho | in jed postavite na mizo. Okvirček: | P |
oreh velike kroglice. Zakuhamo jih v vrelo | juho, | pokrijemo in kuhamo petnajst minut. Pa še | P |
kuhali tako mama kot babica, jedli pa so jo kot | juho | pri kosilu ali za večerjo.»Podobna je močniku | P |
da porumenijo. S paličnim mešalnikom zmešajte | juho | in vmešajte smetano.Posolite in poprajte. | P |
Posolite in poprajte. Na | juho | potresite rezine redkvice, pinjole in krešo | P |
gobe, prilijemo vino. Premešamo, zalijemo z | juho | in s smetano. Solimo, popramo in začinimo s | P |
zelenjavo, premešamo in prepražimo. Zalijemo z | juho, | pustimo, da zavre.Juho kuhamo na šibkem ognju | P |
Zalijemo z juho, pustimo, da zavre. | Juho | kuhamo na šibkem ognju v pokriti kozici 5 minut | P |
peteršilj in drobnjak. Na mizo postavimo vročo | juho | in nariban parmezan, z njim si vsak postreže | P |
ponovno odcedimo. Nekaj jih zamešamo v kuhano | juho, | nekaj pa postavimo na mizo posebej, da si z | P |
pod tekočo vodo. V loncu pristavimo kokošjo | juho, | da zavre.V juho damo piščančji bedri in razrezano | P |
V loncu pristavimo kokošjo juho, da zavre. V | juho | damo piščančji bedri in razrezano čebulo.V pokriti | P |
pokriti posodi kuhamo na šibkem ognju 20 minut. | Juho | precedimo skozi gosto cedilo.Piščančjima bedroma | P |
mešanjem svetlo prepražimo. Prilivamo vročo | juho | in pri tem krepko mešamo z metlico za stepanje | P |
pri tem krepko mešamo z metlico za stepanje. | Juho | pustimo, da počasi vre od 2 do 3 minute.Rumenjak | P |
Rumenjak razžvrkljamo s sladko smetano. Posodo z | juho | odstavimo.V juho zamešamo smetano in rumenjak | P |
Posodo z juho odstavimo. V | juho | zamešamo smetano in rumenjak. Juho nato spet | P |
V juho zamešamo smetano in rumenjak. | Juho | nato spet nekoliko pogrejemo, vendar ne sme | P |
popramo in začinimo s kancem limoninega soka. V | juho | vložimo narezane koščke piščančjega mesa, da | P |
kocke lahko seveda uporabimo tudi domačo kokošjo | juho, | ki jo skuhamo iz piščančjih kosov in jušne zelenjave | P |
ogrejemo v pečici, vklopljeni na 75 stopinj. Mesno | juho | ‐ lahko je iz kocke, še boljša pa je seveda | P |
rahlo osolimo in potresemo s parmezanom. Vrelo | juho | nalijemo od strani na krožnik, tako da kruh | P |
75 minut. Postopoma prilivamo v pekač ogreto | juho, | ko povre, dolijemo novo.Po 50 minutah piščanca | P |
Pristavimo, da prevre. Nato dolijemo mesno | juho | ter dodamo začimbe in dišave.Na šibkem ognju | P |
dodamo kostanj, solimo in popramo, zalijemo z | juho | in kuhamo približno pol ure. Kostanjeva | P |
kostanjem malo podušimo na maslu. Prilijemo | juho | in kuhamo dobre pol ure, nato zmiksamo.Solimo | P |
bomo pokvarili plemenitega okusa po kostanju. | Juho | razdelimo po krožnikih, na vsakega damo še žlico | P |
Rada imam domačo hrano. Govejo | juho | še posebej.Včasih mi je težko, ko se moram zaradi | P |
Prilijemo vrelo zelenjavno osnovo, čisto govejo | juho | ali vodo (za kremasto rižoto po italijansko | P |
iz pekača pa precedimo v kozico, razredčimo z | juho | in pustimo, da prevre.Gos razkosamo, obložimo | P |
Med pečenjem po potrebi prilivamo vodo ali | juho, | gos (ali raco ali perutninske kose) pa pogosto | P |
sladke smetane, 1 žličko osnove za zelenjavno | juho, | 2 rezini (20 g) francoske štruce Priprava | P |
2 žlički olja, 1 žlička instantne osnove za | juho, | 120 g krompirja, 2 vejici peteršilja, 1 žlička | P |
2 žlički olja, 1 žlička osnove za zelenjavno | juho, | 80 g krompirja, sol, poper, 100 g lososovega | P |
zarumeni, poprašimo z moko, premešamo in prilijemo | juho. | Solimo, popramo, dodamo ščepec timijana in kuhamo | P |
damo na krožnike in prelijemo z vrelo čebulno | juho. | Jed je tako nasitna, da bomo zraven težko pojedli | P |
dobimo gosto testo, zajemamo ga z žličko in v | juho | zakuhamo cmočke.Kuhamo jih še dobrih deset minut | P |
zavremo soljeno vodo, še bolje čisto govejo | juho. | Raviole položimo v krop in jih kuhamo od 4 do | P |
narežemo na koščke. Pristavimo bistro zelenjavno | juho, | da zavre.V juhi kuhamo cvetke brokolija nekaj | P |
Poberemo jih iz juhe in prihranimo. V | juho | damo narezane koščke stebel.Kozico pokrijemo | P |
narezane koščke stebel. Kozico pokrijemo in kuhamo | juho | na šibkem ognju 10 minut. Medtem v teflonski | P |
brez maščobe, da svetlo porjavijo. V lonec z | juho | damo tretjino cvetkov brokolija in vse skupaj | P |
damo tretjino cvetkov brokolija in vse skupaj, | juho, | koščke stebel in cvetke sesekljamo s paličnim | P |
Primešamo smetano in začinimo. V | juho | položimo preostale kuhane cvetke brokolija. | P |
položimo preostale kuhane cvetke brokolija. | Juho | še nekoliko segrejemo, ne dopustimo pa, da bi | P |
drobnjakom. Nasvet: Kadar želimo izdatnejšo | juho, | jo ponudimo z na maslu opraženimi kockami belega | P |
svetlo prepražimo. Med mešanjem prilijemo mleko, | juho | in smetano. Na šibkem ognju kuhamo bešamelno | P |
izume. Eden od druidov se pohvali, da je izumil | juho | v prahu, ki jo lahko skuhaš kadarkoli in kjerkoli | P |
že odločila! Potem pa so mi obljubili toplo | juho, | eden je šel naprej in je v koči naročil juhico | P |
Burdon, so ponujali ne preveč "spajsi" limetino | juho | s piščancem.Presenečenje ‐ prodajalec kokic | P |
Juha: pripravimo jo kot pri nas bistro govejo | juho | s testeninami ali rižem, a seveda z veliko zelenjave | P |
velike mačke skuhamo v malo vode z začimbami. | Juho | pijemo ali pa razbijemo kosti in izsrkamo kostni | P |
Juha: pripravimo jo kot pri nas bistro govejo | juho | s testeninami ali rižem, a seveda z veliko zelenjave | P |
velike mačke skuhamo v malo vode z začimbami. | Juho | pijemo ali pa razbijemo kosti in izsrkamo kostni | P |
Domačini jih pobirajo in iz njih kuhajo znamenito | juho. | Kilogram gnezd je vreden kar 10.000 dolarjev | P |
poskušal hrano, in tako sem prvič jedel konjsko | juho; | moram priznati, da nisem ravno užival.Kasneje | P |
ameriški zvezni državi Pensilvanija postrežejo kot | juho | in sestavino jabolčne pite.V Louisiani pa so | P |
bi nam v gostilni ponudili ledeno ali vrelo | juho. | Pameten gost bi zahteval primerno ogreto. | P |
kosilo, za 390 tolarjev sta dobila dostojno | juho, | zrezek v omaki in sadni desert.Denarja nimata | P |
Prav tako ne vem kako ste izsledili bučino | juho, | porov zavitek, slivov zavitek, ter še marsikaj | P |
še v ono mesarijo stopim po kilo govedine za | juho, | potem pa lahko zavijeva na hladno pivo. Toda | P |
vsako hrano, nalašč najbolj brbotajoče srebajo | juho, | z njo klumpajo po ustih, jo pljuvajo nazaj na | P |
petelina, dan pozneje pa je iz njega skuhala | juho. | S tem dejanjem se je poistovetila s svojo teto | P |
sočivje najraje do neprepoznavnosti zmiksa v | juho | ali ga, denimo v lazanji, utopi v morju bešamela | P |
bolje. »Ob tej hrani sem zrasel gor, govejo | juho | je redno kuhala moja babica ...In res ne vem, | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 440 540 640 740 840 940 1.040 1.140 1.240 1.340
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |