nova beseda iz Slovenije

juho (1.340-1.439)


narežemo na trakove, peteršilj sesekljamo.      Juho      solimo in popramo.Preden postrežemo, stresemo  P
in popramo. Preden postrežemo, stresemo na      juho      kocke korenja, trakove purana, kislo smetano  P
njem popražimo bučke, por in česen. Zalijemo z      juho,      dodamo lovorov list in 5 minut kuhamo na šibkem  P
stopinjah Celzija,. Lovorov list odstranimo iz juhe,      juho      solimo in popramo ter postrežemo s popečenima  P
sladkorja, 10 g kalčkov alfalfa Priprava: Miso in      juho      počasi segrevamo (ne sme zavreti!), dokler se  P
Vzamemo iz ponve. Kitajsko zelje in por damo v      juho      in 5 minut pustimo, da se segreje.Začinimo s  P
Dodamo moko in zarumenimo. Zalijemo z      juho      in 5 minut kuhamo na šibkem ognju.Bageto in  P
Zelišča nasekljamo in skupaj z mlekom vmešamo v      juho      ter sesekljamo z mešalnikom.Solimo in popramo  P
hitro popražimo čebulo in zeleno. Zalijemo z      juho,      dodamo paradižnike s sokom, fižol in puranje  P
tudi drobne kose kumare. Če želimo gostejšo      juho,      ji dodamo žlico krušnih drobtin.Če imamo raje  P
žlico krušnih drobtin. Če imamo raje kremno      juho,      lahko sestavine zmešamo z električnim mešalnikom  P
z električnim mešalnikom. Tako pripravljeno      juho      postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, preden  P
gladko maso. Tako dobimo osvežilno kremno      juho,      nato jo še dobro ohladimo. Dodamo ji lahko tudi  P
kisle smetane ali jogurta, kar nekoliko zgosti      juho.     Nato sestavine zmeljemo z električnim mešalnikom  P
električnim mešalnikom, da dobimo gosto kremno      juho.      V hladilniku jo dobro ohladimo.  P
Potresemo s karijem, zalijemo z vročo zelenjavno      juho      in pustimo, da zavre.Na šibkem ognju kuhamo  P
in pustimo, da zavre. Na šibkem ognju kuhamo      juho,      da počasi vre, 15 minut.Medtem očistimo bučko  P
sesekljamo. Po 10 minutah kuhanja jo stresemo v      juho.     Ko je juha kuhana, jo sesekljamo s paličnim mešalniko  P
1 ura in pol Sestavine: 800 g govedine za      juho      (pleče) * 1 čebula * 1 šopek jušne zelenjave  P
nato zmiksamo. Ponudimo vročo ali ohlajeno      juho.      Zapečena zelena   P
Včasih skuhamo iz krompirja gosto dišečo      juho,      v kateri plavajo na lističe narezane gobice  P
Potresemo z moko in premešamo. Zalijemo z      juho.     Dodamo majaronovo vejico (ali osmukane listke  P
Odstranimo lovorov list in vejico majarona.      Juho      po okusu solimo in popramo.Lahko ji primešamo  P
žličko kisle smetane. Po želji lahko kanemo v      juho      tudi malo kakovostnega kisa. Nasvet: Namesto  P
vodi namočenih jurčkov. Če želimo bolj kremasto      juho,      jo ali nekoliko stlačimo s tlačilko za krompir  P
kuhan na vodi, pasiran kuhan korenček, telečjo      juho      z malo zdroba, kuhan krompir.Ponovno, tretjo  P
požrle slino. No, jaz od svojega dobim govejo      juho,      kadar pridem z gostovanja, je pripomnila Polona  P
iz turistične kmetije v Vitomarcih pravi, da      juho      dostikrat ponudijo na koncu večjega slavja.  P
vse začimbe razen popra. Ko se meso zmehča, v      juho      dodamo vino, kis in poper.Na koncu dodamo še  P
minut, nato ponudimo s kruhom, ki ga pomakamo v      juho.      Hobotnica s krompirjem   P
prepražimo. Dodamo zelje, zalijemo z vodo ali      juho,      dodamo začimbe in dušimo do mehkega, približno  P
pogled odlični zelenjavno loparnico in porovo      juho.      Pa dober tek!   P
sladkorja. Ko se obarva, prelijemo z govejo      juho      ali koncentratom ter dodamo zelje, ščepec kumine  P
zalijemo z belim vinom in vodo oziroma kurjo      juho.     Ko to zavre, zmanjšamo ogenj in jed kuhamo pokrito  P
češpelj in sladkorja, ali pa kar samo mlečno      juho      za kosilo. »V naših koncih je ne kuhajo več  P
preden jed postrežete, češplje prelijte z mlečno      juho      in jed postavite na mizo. Okvirček:   P
oreh velike kroglice. Zakuhamo jih v vrelo      juho,      pokrijemo in kuhamo petnajst minut. Pa še  P
kuhali tako mama kot babica, jedli pa so jo kot      juho      pri kosilu ali za večerjo.»Podobna je močniku  P
da porumenijo. S paličnim mešalnikom zmešajte      juho      in vmešajte smetano.Posolite in poprajte.   P
Posolite in poprajte. Na      juho      potresite rezine redkvice, pinjole in krešo  P
gobe, prilijemo vino. Premešamo, zalijemo z      juho      in s smetano. Solimo, popramo in začinimo s  P
zelenjavo, premešamo in prepražimo. Zalijemo z      juho,      pustimo, da zavre.Juho kuhamo na šibkem ognju  P
Zalijemo z juho, pustimo, da zavre.      Juho      kuhamo na šibkem ognju v pokriti kozici 5 minut  P
peteršilj in drobnjak. Na mizo postavimo vročo      juho      in nariban parmezan, z njim si vsak postreže  P
ponovno odcedimo. Nekaj jih zamešamo v kuhano      juho,      nekaj pa postavimo na mizo posebej, da si z  P
pod tekočo vodo. V loncu pristavimo kokošjo      juho,      da zavre.V juho damo piščančji bedri in razrezano  P
V loncu pristavimo kokošjo juho, da zavre. V      juho      damo piščančji bedri in razrezano čebulo.V pokriti  P
pokriti posodi kuhamo na šibkem ognju 20 minut.      Juho      precedimo skozi gosto cedilo.Piščančjima bedroma  P
mešanjem svetlo prepražimo. Prilivamo vročo      juho      in pri tem krepko mešamo z metlico za stepanje  P
pri tem krepko mešamo z metlico za stepanje.      Juho      pustimo, da počasi vre od 2 do 3 minute.Rumenjak  P
Rumenjak razžvrkljamo s sladko smetano. Posodo z      juho      odstavimo.V juho zamešamo smetano in rumenjak  P
Posodo z juho odstavimo. V      juho      zamešamo smetano in rumenjak. Juho nato spet  P
V juho zamešamo smetano in rumenjak.      Juho      nato spet nekoliko pogrejemo, vendar ne sme  P
popramo in začinimo s kancem limoninega soka. V      juho      vložimo narezane koščke piščančjega mesa, da  P
kocke lahko seveda uporabimo tudi domačo kokošjo      juho,      ki jo skuhamo iz piščančjih kosov in jušne zelenjave  P
ogrejemo v pečici, vklopljeni na 75 stopinj. Mesno      juho      ‐ lahko je iz kocke, še boljša pa je seveda  P
rahlo osolimo in potresemo s parmezanom. Vrelo      juho      nalijemo od strani na krožnik, tako da kruh  P
75 minut. Postopoma prilivamo v pekač ogreto      juho,      ko povre, dolijemo novo.Po 50 minutah piščanca  P
Pristavimo, da prevre. Nato dolijemo mesno      juho      ter dodamo začimbe in dišave.Na šibkem ognju  P
dodamo kostanj, solimo in popramo, zalijemo z      juho      in kuhamo približno pol ure. Kostanjeva  P
kostanjem malo podušimo na maslu. Prilijemo      juho      in kuhamo dobre pol ure, nato zmiksamo.Solimo  P
bomo pokvarili plemenitega okusa po kostanju.      Juho      razdelimo po krožnikih, na vsakega damo še žlico  P
Rada imam domačo hrano. Govejo      juho      še posebej.Včasih mi je težko, ko se moram zaradi  P
Prilijemo vrelo zelenjavno osnovo, čisto govejo      juho      ali vodo (za kremasto rižoto po italijansko  P
iz pekača pa precedimo v kozico, razredčimo z      juho      in pustimo, da prevre.Gos razkosamo, obložimo  P
Med pečenjem po potrebi prilivamo vodo ali      juho,      gos (ali raco ali perutninske kose) pa pogosto  P
sladke smetane, 1 žličko osnove za zelenjavno      juho,      2 rezini (20 g) francoske štruce Priprava  P
2 žlički olja, 1 žlička instantne osnove za      juho,      120 g krompirja, 2 vejici peteršilja, 1 žlička  P
2 žlički olja, 1 žlička osnove za zelenjavno      juho,      80 g krompirja, sol, poper, 100 g lososovega  P
zarumeni, poprašimo z moko, premešamo in prilijemo      juho.     Solimo, popramo, dodamo ščepec timijana in kuhamo  P
damo na krožnike in prelijemo z vrelo čebulno      juho.     Jed je tako nasitna, da bomo zraven težko pojedli  P
dobimo gosto testo, zajemamo ga z žličko in v      juho      zakuhamo cmočke.Kuhamo jih še dobrih deset minut  P
zavremo soljeno vodo, še bolje čisto govejo      juho.     Raviole položimo v krop in jih kuhamo od 4 do  P
narežemo na koščke. Pristavimo bistro zelenjavno      juho,      da zavre.V juhi kuhamo cvetke brokolija nekaj  P
Poberemo jih iz juhe in prihranimo. V      juho      damo narezane koščke stebel.Kozico pokrijemo  P
narezane koščke stebel. Kozico pokrijemo in kuhamo      juho      na šibkem ognju 10 minut. Medtem v teflonski  P
brez maščobe, da svetlo porjavijo. V lonec z      juho      damo tretjino cvetkov brokolija in vse skupaj  P
damo tretjino cvetkov brokolija in vse skupaj,      juho,      koščke stebel in cvetke sesekljamo s paličnim  P
Primešamo smetano in začinimo. V      juho      položimo preostale kuhane cvetke brokolija.  P
položimo preostale kuhane cvetke brokolija.      Juho      še nekoliko segrejemo, ne dopustimo pa, da bi  P
drobnjakom. Nasvet: Kadar želimo izdatnejšo      juho,      jo ponudimo z na maslu opraženimi kockami belega  P
svetlo prepražimo. Med mešanjem prilijemo mleko,      juho      in smetano. Na šibkem ognju kuhamo bešamelno  P
izume. Eden od druidov se pohvali, da je izumil      juho      v prahu, ki jo lahko skuhaš kadarkoli in kjerkoli  P
že odločila! Potem pa so mi obljubili toplo      juho,      eden je šel naprej in je v koči naročil juhico  P
Burdon, so ponujali ne preveč "spajsi" limetino      juho      s piščancem.Presenečenje ‐ prodajalec kokic  P
Juha: pripravimo jo kot pri nas bistro govejo      juho      s testeninami ali rižem, a seveda z veliko zelenjave  P
velike mačke skuhamo v malo vode z začimbami.      Juho      pijemo ali pa razbijemo kosti in izsrkamo kostni  P
Juha: pripravimo jo kot pri nas bistro govejo      juho      s testeninami ali rižem, a seveda z veliko zelenjave  P
velike mačke skuhamo v malo vode z začimbami.      Juho      pijemo ali pa razbijemo kosti in izsrkamo kostni  P
Domačini jih pobirajo in iz njih kuhajo znamenito      juho.     Kilogram gnezd je vreden kar 10.000 dolarjev  P
poskušal hrano, in tako sem prvič jedel konjsko      juho;      moram priznati, da nisem ravno užival.Kasneje  P
ameriški zvezni državi Pensilvanija postrežejo kot      juho      in sestavino jabolčne pite.V Louisiani pa so  P
bi nam v gostilni ponudili ledeno ali vrelo      juho.     Pameten gost bi zahteval primerno ogreto.   P
kosilo, za 390 tolarjev sta dobila dostojno      juho,      zrezek v omaki in sadni desert.Denarja nimata  P
Prav tako ne vem kako ste izsledili bučino      juho,      porov zavitek, slivov zavitek, ter še marsikaj  P
še v ono mesarijo stopim po kilo govedine za      juho,      potem pa lahko zavijeva na hladno pivo. Toda  P
vsako hrano, nalašč najbolj brbotajoče srebajo      juho,      z njo klumpajo po ustih, jo pljuvajo nazaj na  P
petelina, dan pozneje pa je iz njega skuhala      juho.     S tem dejanjem se je poistovetila s svojo teto  P
sočivje najraje do neprepoznavnosti zmiksa v      juho      ali ga, denimo v lazanji, utopi v morju bešamela  P
bolje. »Ob tej hrani sem zrasel gor, govejo      juho      je redno kuhala moja babica ...In res ne vem,  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  440 540 640 740 840 940 1.040 1.140 1.240 1.340



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA