nova beseda iz Slovenije

juho (1.101-1.200)


skuhate in se lahko s tem tudi pohvalite? Govejo      juho      in pražen krompir, menda pa izredno dobro kuham  P
najbližjo restavracijo ter si privoščil še kosilo z      juho,      velikim zrezkom in pečenim krompirčkom.Ko se  P
obisku sumljiv odbor, ki v njem, ko pripravlja      juho,      vzbuja hudo paranojo, Pinterjev opečenec s sirom  P
jeste, si najprej privoščite slaščico in potem      juho,      nadenite nase nekaj, česar drugače nikoli ne  P
skuhate in s čim se lahko pohvalite? Gobovo      juho,      hvalim se pa sila nerad. Življenjski moto?  P
predvsem zelenjavne jedi, bučkino, porovo pito,      juho      iz leče ter fižolovo in druge juhe ... Od česa  P
ribe v česnovi juhi so bile predjed, česnovo      juho      smo kar popili, nato so sledile slastne pečene  P
sem pa zelo hvaležen jedec. Obožujem suši in      juho      miso. Od česa v življenju ste bili najbolj  P
so si privoščili kolinsko večerjo, svinjsko      juho      s kostmi, izdelovali so klobase in prezmoš.  P
dali sendvič, snedel sem dobro domačo gobovo      juho,      dobil sem šnops, vino in pivo.« No, s sejmišča  P
trebovali manj. Imate tudi vi navado izdatno soliti      juho,      preden ste dali prvo žlico v usta? Niste sami  P
četrt ure pa je rižoto zalival z vročo ribjo      juho.     Oljčno peno je skuhal tako, da je pet minut mešal  P
privoščili naj bi si jih šele, ko je že ogret z      juho      in podobnimi jedmi NI GA ŽITA ČEZ PIRO   P
stari. Zato vam bodo postregli s korejevcem,      juho      iz svinjskega korenja in fižola, ali kozjansko  P
kajpak pešačili, so bili nadvse hvaležni za toplo      juho      in požirek rujnega. Kopuni na domačem travniku  P
Prepričali smo se, da se da tudi preprosto korenjevo      juho      uživati počasi in z občutkom, tako kot jo tudi  P
korejevec, starodavno kozjansko gosto korenjevo      juho      s fižolom.Morda ni bolj pristne slovenske jedi  P
pörkölt. Golaž pa pomeni predvsem gosto mastno      juho      iz mesa, čebule, paprike, krompirja in testenin  P
klobasami, žganci, zeljem in močno domačo govejo      juho,      na kateri so se kar svetili rumeni madeži maščobe  P
datljev. Ženske ohranjajo tradicijo z jogurtovo      juho      iz riža in zelenjave, odišavljeno s koprom,  P
pobral lovorov list, potem pa s paličnjakom      juho      spravil na prafaktorje.Enako je storil s kuhano  P
nasekljanih strokov česna in jih odplaknil v cvetačno      juho.     »To je to!  P
potem pa samo jajčni rumenjak z metlico vmešal v      juho.     Po nekaj krogih je juha postala gostejša in kuharjev  P
Prvo je potopil v fižolovo, drugo pa v cvetačno      juho.     Obe hkrati je precej spretno zlil na krožnik  P
Domišljija! - Cvetačno      juho      vedno kuhajte iz sveže cvetače.Razlika med zamrznjen  P
kuhate pire krompir, ne pozabite na cvetačno      juho.     Da ne omenjam kisle smetane.  P
kozarcev črnega in belega, s katerimi sem poplaknil      juho!     Veselo.   P
Hamo alias Matevž Šalehar Za črno      juho      Pločevinka rjavega fižola, pol pločevinke pelato  P
peteršilj, sol, kis, oljčno olje. Za belo      juho      Pol kilograma cvetače, liter krompirjeve vode  P
in celo pospravile nože ter vilice. Za redko      juho,      po kateri bodo do velike noči plavali le osamljeni  P
reveže, medtem ko so jedli nekakšno gosto zeleno      juho.     Ker je bil zelo lačen, je pozabil na svoj ponos  P
specialitete. Tudi če bi rekla, da lahko dobimo      juho      z vodo iz Canala Grande, ne bi več vstali, noge  P
in dodal poglavje Kako ravnati z ostanki. Za      juho      na primer pravi: Postavi jo na hladno, drugi  P
olje oranžno, dodamo riž, solimo in zalijemo z      juho.     Preprosto jo lahko naredimo tako, da v pol litra  P
težko približno 2 kg, in ločite kose kot za      juho.      Pomokajte prsi, krila in bedra ter jih zlato  P
Ko se zmes zgosti, pridamo koruzo, dolijemo      juho,      kardamom in poper ter kuhamo 10 minut. Nato  P
še 5 minut. Dosolimo po okusu in potresemo      juho      s sesekljanim koriandrom. P. S.:  P
izvrsten posladek. Pripravile so tudi supo,      juho      iz vode, kruha in olja.»Star kruh zdaj vržemo  P
papriko in krompirjem v kosih, vsebuje tudi      juho      iz potočnih rakov, pečene ribe in za posladek  P
list zelene, papriko, malo rdečega vina, sol in      juho      za zalivanje. Opranim paprikam odrežemo del  P
zabelite čudovite osnove z rezanci za govejo      juho!      - Se vam zdi, da primanjkuje barv?  P
deneš na mizo, vzemi meso iz lonca, precedi      juho,      povezni zelenjavo v skledo, položi razrezano  P
skledo, položi razrezano meso na zelenjavo, daj      juho      enkrat zavreti in zlij jo čez vse v skledo.  P
paradižnik in kis ter še enkrat spiriramo. Gosto      juho      postavimo v hladilnik za najmanj 12 ur.Preden  P
Čas je za testenine in riž. Riž naj gre v      juho      po žlici.Dve sta dovolj, tri so preveč.  P
Počakajte, da se testenine skuhajo na zob, potem      juho      odstavite in počakajte še deset minut, da okusi  P
Odrešilno! -      Juho      lahko cmarite tudi iz sveže zelenjave.Mnogo  P
sladkorjem in maslom, kisli hren ‐ s kisom, oljem,      juho      itn., ter hren s teranom.Če prvi dve metodi  P
stopinjah, a ne predolgo. Med peko ga zalivajo z      juho      in razpuščenim maslom.Zraven gre ajdova kaša  P
solatam, iz njega lahko pripravite tudi okusno      juho,      je še zaupal. Tatjana Svete   P
V vaški gostilni so mi ponudili svežo repno      juho      z ovčetino, ki je zelo teknila; skuhali naj  P
masti, da malo porumenijo, in vržejo v vrelo      juho.     Kuhajo, dokler se meso ne zmehča.   P
z njimi poživite paradižnikovo ali čebulno      juho.      BAKTERIJE V BEG!   P
začinimo z majaronom in jabolčnim kisom. Gobovo      juho      postrezimo takoj, uživajmo še toplo.Zaradi gob  P
ali popečena, iz njih pa kuhajo tudi sladko      juho.     V različnih jedeh, zlasti na Kitajskem, kot krepčilen  P
naenkrat ležati. Za zajtrk so dobivali nekakšno      juho      in košček kruha, opoldne neprebran črviv fižol  P
danes že toliko boljši, da lahko skuha čaj ali      juho      iz vrečke, in kdo je na vrsti, da kljub bolezni  P
kili flama,« je naročila ženska pred mano. »Za      juho,     « je pojasnila možu.»Zakaj pa?  P
tavracijah, kjer stane juha 30 dolarjev. Zdaj kupuje      juho      v konzervi, včasih pa lakoto poteši kar s semeni  P
guacamole na svetu, še posebno pa hvalijo mojo      juho      s tortiljo,« se je pobahala Eva, ki je morala  P
Če bi se oglasila, bi ji postregla s čemaževo      juho,      domačimi štruklji s črnimi tartufi in rakovico  P
je na njeni hčerki prevrnil štedilnik z vrelo      juho      ‒Družino so prepeljali v Auckland na oddelek  P
zato se je prevrnil in na deklici zlil vrelo      juho.      Pobrala sem Te-Arno in ji nemudoma začela slačiti  P
sobi pripravile razstavo jedi: pogače, kislo      juho,      fižolovo zelje, dödöle, žujco, čebulo na olju  P
krompirjepražcev", pa do kotla, kjer so ponujali gobovo      juho.     A le še tri porcije, kajti nato je bilo na jedilniku  P
rezine, iz katerih potem zakuhajo zelo zanimivo      juho,      ki je tudi osnova mnogo omakam) in najbolj navadnih  P
Rodika in Slivja. Korošci so veselo kuhali kislo      juho,      Vodičani ričet po gorenjsko, Rodičanke so pripravile  P
domislicami: pri Kavčičevih recimo z nenavadno govejo      juho,      Ana Roš in Valter Kramar pa sta v dneh, ko sneži  P
še raviol, narejen doma z zelišči, ki gredo v      juho,      in polnjen z mesom govedine, ki so ga dali v  P
govedine, ki so ga dali v lonec, ko so kuhali      juho.     In za veliki finale: ko se vaše oči presenečeno  P
juhe brez juhe, na krožnik zlijejo še čisto      juho      iz posebnega jušnika. V Hiši Franko: zimski  P
kadeče se skodele, največkrat polne z ribjo      juho      in riževimi rezanci.Želite več?   P
mete in koriandra in sem jih pomakala v vrelo      juho,      skupaj s še živimi morskimi sadeži, ali jih  P
Testo je bilo popečeno in navlaženo z zelenjavno      juho.     Na plast testa so položili postrv, spet plast  P
ki ji daleč naokrog ni para. Potem si podobno      juho      lahko naredite kar doma, a tam praviloma ni  P
krasila še ena pogruntavščina, in sicer recept za      juho      svetovnega prvenstva (Zuppa Mondiale).In kakšne  P
postane prosojen, vse skupaj zalijemo z vrelo      juho      ali s slanim kropom ter dobro premešamo.Ko zavre  P
zajemaj z mokro žlico žličnike in jih devaj v      juho.     V petih minutah so kuhani.   P
Brezskrbna juha Gre za najbolj opevano      juho      jedilnikov slovenskih birtij, zato ne vidim  P
začel po tem principu. Gre za najbolj opevano      juho      jedilnikov slovenskih birtij, zato ne vidim  P
vsega okusnega Zorko v knjigi skuha tudi želvjo      juho.     Verjemite mi, če vam zagotovim, da je odiranje  P
primerjavi z odiranjem želve. Če dodam še podatek, da      juho      iz mame želve servirajo v skodelicah, ki so  P
radi pekoče, po okusu dodate ostro) in dolijemo      juho.     Jagnjetino cmarimo na srednje vročem ognju, dokler  P
miso paste ali domače začimbe. Za makrobiotično      juho      izberemo zelenjavo, ki raste v našem podnebju  P
Ko zelje oveni, zelenjavo zalijemo z vodo in      juho      skromno solimo z morsko soljo.Makrobiotika še  P
potresemo jagodne koščke in prilijemo jagodno      juho.     Takoj postrežemo!   P
razen zadnjih, pa še to kadar gre za milijonsko      juho      Recesija klesti po našem svetu.   P
razen zadnjih, pa še to kadar gre za milijonsko      juho.     Če verjamete ali ne, ta je za reveže in še dobra  P
Še tri pametne za na kon'c: ‐ V      juho      nasujte peteršilj, če pa vaš žep premore še  P
in pol ščepca česna rešita še tako brezokusno      juho.      Seveda ju morate imeti!   P
pomagate s spraženimi drobtinami. Te vam bodo sicer      juho      še dodatno zgostile, dobili pa boste nekaj točk  P
kos zelene, boste spackali zanimivo zelenjavno      juho.     Nikar pa je ne kličite milijonska!   P
dodamo narezano zelenjavo ter čilija. Prilijemo      juho      in vse skupaj dušimo 15 minut.Nato brez maščobe  P
Sojine koščke prelijemo z vročo zelenjavno      juho      in jih pustimo, da nabreknejo.Soja je nevtralnega  P
precej intenzivnega okusa. Ožamemo, odvečno      juho      prihranimo, in vmešamo žlico ali dve paradižnikove  P
recept v zgodovini gastronomije, in to za porovo      juho,      s katero so se gostili samo kralji in nesmrtniki  P
pripravimo v domači kuhinji. Sicer pa obožujem govejo      juho,      zato, če že grem v restavracijo, najraje izberem  P
drugim "multiaparatom". Ko dobite rdečo, kremno      juho,      je čas za začimbe.Juha je zaradi sladkorja nekoliko  P
cmoke in kumare v smetanovi omaki in na kremno      juho      z lisičkami. Danes lahko skoraj povsod naročiš  P
ponekod še kar močno. Še najtežje je naročiti      juho,      saj so praviloma narejene na mesni osnovi, čeprav  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA