nova beseda iz Slovenije

juho (1.040-1.139)


soljo in poprom ter malo sladkamo po okusu.      Juho      malce pokuhamo.Maslo raztopimo in na hitro prepražim  P
kocke in jih suho prepražimo v vroči ponvi.      Juho      pred serviranjem pasiramo s paličnim mešalnikom  P
prepražimo in zalijemo z zelenjavno osnovo.      Juho      začinimo z drobno sesekljanim česnom, mleto  P
toliko časa, da se krompir in peteršilj zmehčata.      Juho      zmešamo s paličnim mešalnikom.Preden jo postrežemo  P
Colbertu de Croissyju (1625‐1696), in dvojno močno      juho      Colbert, ki je dobila ime po državniku v času  P
Charlesov starejši brat. Skuhamo močno govejo      juho      po izbranem receptu ter precejeno in vročo nalijemo  P
zajemam z veliko žlico, da pa vmes kdo posreba      juho      z mojega krožnika, je dejstvo, saj delam v medijih  P
Pokrito dušimo 15 minut. Prilijemo      juho      in zmešamo s paličnim mešalnikom.Začinimo s  P
škroba, ki smo ga razmešali v malo hladne vode.      Juho      še malo prevremo in postrežemo.Po vrhu prelijemo  P
Zelenjavo pomokamo in zalijemo z zelenjavno osnovo.      Juho      solimo, začinimo s timijanom, majaronom, lovorjem  P
Kuhamo, dokler ni zelenjava kuhana.      Juho      ponudimo in okrasimo s kislo smetano. Porova  P
in tudi trd mu ni bil odveč ‐ namočil ga je v      juho      ali mleko.Ne spomnim se, da bi ga kadar koli  P
katere se lahko spreminjaš. Če on lahko jé tako      juho,      če on lahko zdrži v dežju, če on lahko, potem  P
joto ali druge jedi na žlico, tudi svežo gobovo      juho.     S sinom sva se že izurila v kelnarjenju.  P
po navodilu na ovitku, potem vodo odcedimo.      Juho      zavremo in v njej na šibki vročini pokrito kuhljamo  P
za pripravo. Če želimo pripraviti obilnejšo      juho,      lahko dodamo poširano jajce s panceto, kot smo  P
osnovo, ki smo jo skuhali iz jušne zelenjave.      Juho      začinimo s soljo, poprom, timijanom, drobno  P
česnom in mletim ingverjem. Še malo pokuhamo in      juho      zmešamo s paličnim mešalnikom.Pomaranči operemo  P
Iztisnemo pomarančni sok.      Juho      odstavimo in primešamo kislo smetano, naribano  P
nasekljani česen in pečemo še tri minute. Prilijemo      juho      in vino ter kuhamo še šest minut.V drugi posodi  P
smo vzeli meso. Zalijemo s kisom, vinom in      juho      in kuhamo pet minut.Dodamo meso in zelišča.  P
polijemo z limoninim sokom in dodamo zelenjavno      juho,      limonine kolobarje in rožmarin ter pokrito kuhamo  P
ter še druge dodatke in jih prelijejo z vročo      juho      ter jih uživajo že za zajtrk. Testenine uvrščamo  P
prilijemo zelo vročo govejo ali perutninsko      juho.      *****   P
čebulo in stisnemo česen. Dodamo paradižnik,      juho,      lovor in zelišča.Omako odkrito kuhamo na šibki  P
spenimo in mu dodamo pomarančni in limonin sok ter      juho.     Pustimo, da zavre.  P
dele narezane sardelne filete. Prelijemo z      juho      in kisom in kuhamo štiri minute.Dodamo hladno  P
razen kumarice, na hitro opečemo. Zalijemo z      juho,      dodamo rižev kis in sladkor in pustimo vreti  P
baziliko primešamo olivno olje, limonin sok, čisto      juho      ali 2 žlici vode, sol in poper.Pesto damo na  P
marelice, lečo in slanino, zalijemo s kisom in      juho      in pustimo, da zavre.Polovico leče vzamemo iz  P
in bučke na vročem olju opražimo, zalijemo z      juho      in limoninim sokom ter dodamo žličko limonine  P
na hitro podušimo špinačo in kolerabo, dodamo      juho      in pustimo 10 minut vreti na malem ognju.Juho  P
juho in pustimo 10 minut vreti na malem ognju.      Juho      zmeljemo s paličnim mešalnikom, ji dodamo smetano  P
beluše. Peteršilj operemo in z njim okrasimo      juho.      A. S. *****   P
sadnih juhah in pripravimo, denimo, kumarično      juho      s kislo smetano, redkvico in drobnjakom, juho  P
juho s kislo smetano, redkvico in drobnjakom,      juho      iz češnjevih paradižnikov z ginom in timijanovo  P
paradižnikov z ginom in timijanovo granito ali melonino      juho      z bezgovim moussom, juho iz penine z limonino  P
granito ali melonino juho z bezgovim moussom,      juho      iz penine z limonino kremo in gozdnimi jagodami  P
večernih urah lahko malo zakompliciramo s čemaževo      juho      s poširanim prepeličjim jajcem in prekajeno  P
(pretlačimo), po potrebi še malo zalijemo z      juho      ali celo zgostimo z žličko moke.Omaki lahko  P
stisnemo k čebuli. Prelijemo z ribjo in zelenjavno      juho      ter vinom in kuhamo pet ali šest minut.Začinimo  P
kocke. Z nasekljanim peteršiljem jih stresemo v      juho.      Tunina po sicilijansko   P
toplo. Ostanek maščobe razredčimo z zelenjavno      juho      ter pomarančnim in limoninim sokom.Pustimo,  P
stresemo k njej, dolijemo dobrega pol litra vode in      juho      kuhamo še od pet do deset minut.Odstavimo in  P
mlekom (lahko ji dodamo stepeno jajce), ali z      juho      iz zelenjavne kocke.Tretja možnost je bešamel  P
Primešamo bučne kocke. Prilijemo      juho      in v pokritem loncu na srednje močnem ognju  P
približno 20 minut, da se koščki buče zmehčajo.      Juho      pretlačimo s paličnim mešalnikom.Začinimo s  P
nenamaščeni" ponvi rahlo popražimo bučne pečke.      Juho      nalijemo v ogreti bučni skodelici, potresemo  P
razpustimo in mu dodamo kislo smetano ter bešamel,      juho      in žlico parmezana.Začinimo s soljo, poprom  P
sadje ali jogurt z 1,3 odstotka mlečne maščobe.      Juho,      ki jo za kosilo ponudim domačim, zase razredčim  P
moko iz praženega ječmena z maslom ali riževo      juho,      za kosilo riž z zelenjavo in za večerjo enolončnico  P
zraven pa jedo še jajčevce, sambar (posebno      juho)      in drugo, ponavadi zelo pekočo hrano.Tretji  P
Pozzata, ker je dejal, da sem pljunil v skupno      juho.     « Simeonijevo pričevanje proti Ferrariju, zasliše  P
energije, ki vsebujejo tudi soli. Lahko tudi pijemo      juho      (namig za nastop na maratonu) ali jemo slane  P
in brez srebanja opravim z brokolijevo kremno      juho      z orehi in kvadrom fete.Celo več, pohvalil sem  P
glavna jed, kaj lahko pričakujemo za drugo?      Juho,      jasno.In to ribjo.  P
ribjo. No ja, ne kakršno koli, ampak suho ribjo      juho,      ki je nekakšna zloženka na pari kuhanih koščkov  P
slane krekerje in (tradicionalno na vrhu Kladja)      juho.     Privoščite si jih, ker vam bodo vrnili s potenjem  P
Felicite Kalinšek, ki ponuja recept za želvjo      juho      ter žival, da bi pokazala glavo, ukani tako  P
pohvalite? Mislim, da odlično skuham zelenjavno      juho,      seveda s svežo zelenjavo z domačega vrta. Od  P
čim se lahko pohvalite? Sem že omenil bučno      juho?     Iz velikih in zrelih (prašičjih) buč.   P
skuhate in se lahko s tem tudi pohvalite? Govejo      juho      in pražen krompir, menda pa izredno dobro kuham  P
najbližjo restavracijo ter si privoščil še kosilo z      juho,      velikim zrezkom in pečenim krompirčkom.Ko se  P
obisku sumljiv odbor, ki v njem, ko pripravlja      juho,      vzbuja hudo paranojo, Pinterjev opečenec s sirom  P
jeste, si najprej privoščite slaščico in potem      juho,      nadenite nase nekaj, česar drugače nikoli ne  P
skuhate in s čim se lahko pohvalite? Gobovo      juho,      hvalim se pa sila nerad. Življenjski moto?  P
predvsem zelenjavne jedi, bučkino, porovo pito,      juho      iz leče ter fižolovo in druge juhe ... Od česa  P
ribe v česnovi juhi so bile predjed, česnovo      juho      smo kar popili, nato so sledile slastne pečene  P
sem pa zelo hvaležen jedec. Obožujem suši in      juho      miso. Od česa v življenju ste bili najbolj  P
so si privoščili kolinsko večerjo, svinjsko      juho      s kostmi, izdelovali so klobase in prezmoš.  P
dali sendvič, snedel sem dobro domačo gobovo      juho,      dobil sem šnops, vino in pivo.« No, s sejmišča  P
trebovali manj. Imate tudi vi navado izdatno soliti      juho,      preden ste dali prvo žlico v usta? Niste sami  P
četrt ure pa je rižoto zalival z vročo ribjo      juho.     Oljčno peno je skuhal tako, da je pet minut mešal  P
privoščili naj bi si jih šele, ko je že ogret z      juho      in podobnimi jedmi NI GA ŽITA ČEZ PIRO   P
stari. Zato vam bodo postregli s korejevcem,      juho      iz svinjskega korenja in fižola, ali kozjansko  P
kajpak pešačili, so bili nadvse hvaležni za toplo      juho      in požirek rujnega. Kopuni na domačem travniku  P
Prepričali smo se, da se da tudi preprosto korenjevo      juho      uživati počasi in z občutkom, tako kot jo tudi  P
korejevec, starodavno kozjansko gosto korenjevo      juho      s fižolom.Morda ni bolj pristne slovenske jedi  P
pörkölt. Golaž pa pomeni predvsem gosto mastno      juho      iz mesa, čebule, paprike, krompirja in testenin  P
klobasami, žganci, zeljem in močno domačo govejo      juho,      na kateri so se kar svetili rumeni madeži maščobe  P
datljev. Ženske ohranjajo tradicijo z jogurtovo      juho      iz riža in zelenjave, odišavljeno s koprom,  P
pobral lovorov list, potem pa s paličnjakom      juho      spravil na prafaktorje.Enako je storil s kuhano  P
nasekljanih strokov česna in jih odplaknil v cvetačno      juho.     »To je to!  P
potem pa samo jajčni rumenjak z metlico vmešal v      juho.     Po nekaj krogih je juha postala gostejša in kuharjev  P
Prvo je potopil v fižolovo, drugo pa v cvetačno      juho.     Obe hkrati je precej spretno zlil na krožnik  P
Domišljija! - Cvetačno      juho      vedno kuhajte iz sveže cvetače.Razlika med zamrznjen  P
kuhate pire krompir, ne pozabite na cvetačno      juho.     Da ne omenjam kisle smetane.  P
kozarcev črnega in belega, s katerimi sem poplaknil      juho!     Veselo.   P
Hamo alias Matevž Šalehar Za črno      juho      Pločevinka rjavega fižola, pol pločevinke pelato  P
peteršilj, sol, kis, oljčno olje. Za belo      juho      Pol kilograma cvetače, liter krompirjeve vode  P
in celo pospravile nože ter vilice. Za redko      juho,      po kateri bodo do velike noči plavali le osamljeni  P
reveže, medtem ko so jedli nekakšno gosto zeleno      juho.     Ker je bil zelo lačen, je pozabil na svoj ponos  P
specialitete. Tudi če bi rekla, da lahko dobimo      juho      z vodo iz Canala Grande, ne bi več vstali, noge  P
in dodal poglavje Kako ravnati z ostanki. Za      juho      na primer pravi: Postavi jo na hladno, drugi  P
olje oranžno, dodamo riž, solimo in zalijemo z      juho.     Preprosto jo lahko naredimo tako, da v pol litra  P
težko približno 2 kg, in ločite kose kot za      juho.      Pomokajte prsi, krila in bedra ter jih zlato  P
Ko se zmes zgosti, pridamo koruzo, dolijemo      juho,      kardamom in poper ter kuhamo 10 minut. Nato  P
še 5 minut. Dosolimo po okusu in potresemo      juho      s sesekljanim koriandrom. P. S.:  P
izvrsten posladek. Pripravile so tudi supo,      juho      iz vode, kruha in olja.»Star kruh zdaj vržemo  P
papriko in krompirjem v kosih, vsebuje tudi      juho      iz potočnih rakov, pečene ribe in za posladek  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  440 540 640 740 840 940 1.040 1.140 1.240 1.340 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA