nova beseda iz Slovenije

juho (1.240-1.339)


iz ene same škarpene lahko pripravimo odlično      juho,      ki bi včasih nadomestila nedeljsko govejo dobroto  P
ko me je njegov oče vprašal, ali bom domačo      juho      pa domač motovilec, sem rekla ne.In potem je  P
neumno pogledal. Češ naj sem jaz odločim, »al'      juho      ja al' ne«.Počutila sem se do konca bedasto  P
kar težko dobimo, je pa vsekakor najboljša za      juho      in vse tisto, kar sodi zraven.Recepti so za  P
precedimo. Zakuhamo rezance ali kaj drugega, odvečno      juho      pa zamrznemo. Praženi krompir   P
krompir Najboljši je takrat, ko kuhamo govejo      juho.     Potrebujemo 60 dag kuhanega krompirja, veliko  P
tanke rezine zrezan krompir, solimo in prilijemo      juho.     Dobro premešamo in med stalnim mešanjem pečemo  P
kisle smetane in začimbe. Pomešamo vino in      juho,      dodamo hren, malo solimo, popramo, dodamo za  P
tudi za otroke, nadomestimo rdeče vino z mesno      juho.      Krompirjev narastek z mletim mesom   P
Pečico ogrejemo na 200 stopinj.      Juho      segrejemo, da je mlačna.Primešamo ji kislo smetano  P
Dodamo paradižnike iz konzerve in zalijemo z      juho.     Začinimo z rožmarinom in s timijanom.   P
in komaj zaklanih starih kur za otročniško      juho.     Samo da bo mlekec.   P
razžvrkljane v vodi, in kuhamo še pet minut.      Juho      razdelimo po krožnikih ali skledicah, na vrh  P
lonca in jo skozi cedilo pretlačimo nazaj v      juho.     V drugem loncu raztopimo maslo, dodamo žlico  P
moke in smetano, malo pomešamo in prilijemo      juho.     Solimo, popramo, začinimo z žličko začimbnega  P
limonin sok in grah. Vse skupaj zalijemo z      juho      iz kocke in kuhamo do mehkega.To nato prelijemo  P
s soljo in poprom po lastnem okusu. Preden      juho      ponudimo, jo nalijemo na krožnik in nanjo s  P
še s svežimi žajbljevimi lističi. Valentinovo      juho      takoj ponudimo, da se smetana zaradi toplote  P
oreh velike kroglice in jih zakuhamo v vrelo      juho.     Počasi vremo dvajset minut.   P
Počasi vremo dvajset minut.      Juho      lahko pogrevamo in zamrznemo. 0maka z grahom  P
zelenega čaja. Za kosilo skuhajte fižolovo      juho,      vanjo natresite čim več zelenjave (korenje,  P
tudi jušne rezance, lahko pa to tudi spustimo.      Juho      je treba soliti po okusu. Nedelja   P
velikosti. Najprej pripravimo gosto zelenjavno      juho     .Različne vrste zelenjave, na primer zeleno  P
zadiši, jo z mešalnikom spremenimo v gosto      juho      oziroma omako.Dodamo še nekaj vode, da dobimo  P
20 minut, tako da popije vso tekočino oziroma      juho,      in ga ohladimo.Postati mora dovolj gost, da  P
z vloženo zelenjavo ali jabolčnim hrenom.      Juho      ohladimo, z nje poberemo maščobo in vanjo zakuhamo  P
rabarbarin kompot, bučno ali »navadno« zelenjavno      juho,      kraljevske solate, zelenjavne omake in priloge  P
prežvečiti. Za kosilo si pripravite zelenjavno      juho      in zrezek iz zmlete, popolnoma nemastne govedine  P
na kmetijah v Zgornji Savinjski dolini jedla      juho      sirnico, narejeno iz "sirneka" (skute z dodatkom  P
sadnega ali zelenjavnega (na primer z zelenjavno      juho)     , vsak bo koristil, vendar res ne sme trajati  P
ponavadi, za kosilo si privoščimo spomladansko      juho.     Pojdite na tržnico in naberite vso mogočo zelenjavo  P
Začinite po okusu in imeli boste odlično zelenjavno      juho,      ki jo prihranite tudi za zvečer.Zelenjavna juha  P
privoščite sadje, za večerjo pa spet zelenjavno      juho      in solato.Pred spanjem lahko, tako kot velja  P
maslom ali skuto, iz njega lahko pripravimo      juho      in celo slavni pesto, kjer lahko hkrati nadomešča  P
rabarbarin kompot, bučno ali »navadno« zelenjavno      juho,      kraljevske solate, zelenjavne omake in priloge  P
pustite nekaj časa stati. Za kosilo si skuhajte      juho      iz jedilne buče, potem pa si pripravite veliko  P
in nekaj orehov. Za večerjo pa zelenjavno      juho      ali pa solato in nekaj kuhanih krompirjev.Če  P
jabolko in pomarančo. Za kosilo skuhamo fižolovo      juho,      ki jo tako zgostimo (nekaj fižola s tekočino  P
jejmo sadje, katerekoli vrste. Zvečer pa spet      juho,      lahko je fižolova, omako samo dodatno zalijemo  P
tudi uporabna ‐ mi iz teh posodic doma jemo      juho.     Zanimiva je tudi posebna bakrena posoda, v kateri  P
belim vinom, dodamo sesekljano zelenjavo in      juho,      solimo, popopramo in kuhamo do mehkega. Serviranj  P
stebel belušev spremeni običajno zelenjavno      juho      v odlično jed izvirnega okusa, in tudi rižota  P
4 cm dolge kose, glavice shranimo posebej.      Juho      pristavimo, da zavre.Vanjo damo glavice belušev  P
Poberemo jih s penovko in odcedimo. V      juho      damo narezana stebla belušev in jih kuhamo od  P
stebla belušev in jih kuhamo od 25 do 30 minut.      Juho      in beluše sesekljamo s paličnim mešalnikom in  P
Med mešanjem postopoma prilivamo pretlačeno      juho      z beluši.Pustimo, da vse skupaj vre 5 minut  P
Primešamo od 3 do 4 žlice vroče juhe. Lonec z      juho      odstavimo.V juho zlijemo smetano z rumenjaki  P
Lonec z juho odstavimo. V      juho      zlijemo smetano z rumenjaki in premešamo.Pustimo  P
Prilijemo vino, solimo in popramo po okusu. V      juho      damo kuhane glavice belušev. Juho potem še pogrejemo  P
V juho damo kuhane glavice belušev.      Juho      potem še pogrejemo, vendar ne sme več zavreti  P
opražene kruhove kocke, ki si jih vsak potrese na      juho      po okusu. Beluši v solati   P
bila pri njej, je zmogla pojesti bolj hladno      juho      (vroče ne gre), in to je bilo vse.Ima pa rada  P
Priprava: 15 minut Kuhanje: 3 ure (z      juho      in govedino vred) Sestavine: 1,3 kg govedine  P
govedino vred) Sestavine: 1,3 kg govedine za      juho      * 2 šopka jušne zelenjave * sol * poprova zrna  P
Priprava: Meso damo v lonec, prilijemo mesno      juho      ter dodamo očiščeno in narezano jušno zelenjavo  P
narezano, v juhi skuhano zelenjavo. Nasvet:      Juho      in govedino lahko skuhamo seveda tudi vnaprej  P
metlico za stepanje, postopoma prilivamo mleko in      juho.     Ko je omaka gladka in brez grudic, zmanjšamo  P
smeji. Na kmetiji pa vas pogostijo tudi z gobovo      juho      z ajdovimi žganci pa s puranom z domačimi mlinci  P
popramo in prilijemo smetano. Če želimo, lahko      juho      zgostimo z malo moke, razžvrkljane z vodo.   P
postekleni, dodamo čemaž, premešamo in zalijemo z      juho.     Dodamo olupljen in na kockice narezan krompir  P
Prilijemo smetano.      Juho      zmiksamo s paličnim mešalnikom, solimo in popramo  P
papirnatem prtiču, ki popije odvečno maščobo.      Juho      razdelimo na krožnike in okrasimo s slanino  P
zamešamo podmet in ga med mešanjem vlijemo v      juho.     Nato v vrelo juho zakuhamo štrukeljce, ki smo  P
ga med mešanjem vlijemo v juho. Nato v vrelo      juho      zakuhamo štrukeljce, ki smo jih oblikovali s  P
hitro prepražimo. Zalijemo z vročo čisto mesno      juho      in z balzamičnim kisom, potem pa pri visoki  P
v poletnih mesecih nadomesti prvi krožnik z      juho.     Jemo jo lahko s popečenim kruhom ali grisini  P
hitro prepražimo. Zalijemo z vročo čisto mesno      juho      in z balzamičnim kisom, potem pa pri visoki  P
grahom na primer obogatimo pisano zelenjavno      juho,      kuhanega dodamo mešani solati, lahko ga uporabimo  P
vsrkajo vso tekočino, znova prilijemo vročo      juho.     Po približno 20 minutah je riž sočen in ravno  P
tem pa mu sproti in po malem prilivamo vročo      juho.     Tako oddajo riževa zrnca škrob, enakomerno se  P
v poletnih mesecih nadomesti prvi krožnik z      juho.     Jemo jo lahko s popečenim kruhom ali grisini  P
paličnim mešalnikom, za posebej fino kremno      juho      pa sestavine pretlačimo skozi gosto cedilo.  P
sestavine pretlačimo skozi gosto cedilo. Nazadnje      juho      še enkrat pristavimo: dodamo maskarpone in ga  P
hitro prepražimo na dveh žlica olivnega olja.      Juho      nalijemo v segrete jušne krožnike.Na sredo razdelimo  P
vlečenega testa, nadete s paradižnikovo zmesjo. V      juho      vložimo prepražene morske sadeže. Podrobnejši  P
Pri nas bi to pomenilo, da nedeljsko govejo      juho      razmastimo, da omak ne zgoščamo z moko ali,  P
dodajte na koncu kuhanja. Dajte jo v riž ali v      juho.      Čajna žlica bo dovolj, če pa vam okus ustreza  P
so pripravljena. Kurkumo lahko natresete v      juho      iz rdeče leče in tudi v enolončnicah bo dobrodošla  P
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zelenjavno      juho      pristavimo, da zavre.V široki kozici segrejemo  P
Vmes po zajemalkah prilivamo preostalo vročo      juho,      da se riževa zrnca napnejo in vsrkajo vso tekočino  P
prepraženo, dodamo začimbe, zalijemo s kostno      juho      in dodamo na drobne kose narezan olupljen krompir  P
premešamo in prepražimo. Zalijemo s perutninsko      juho      in počakamo, da zavre.Prilijemo smetano ter  P
Polovico sadnega mesa narežemo na kocke, damo v      juho      in vse skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom  P
malo masla spečemo očiščene rakce (garnele).      Juho      damo na krožnike ali v skodelice.Okrasimo s  P
pripravite lahko toplo večerjo, na primer zelenjavno      juho.      4   P
bolje: z zelenjavno osnovo ali s čisto govejo      juho)     .Dodamo na kocke narezane paradižnik, krompir  P
kumino, zavremo in počasi kuhamo 25 minut.      Juho      zalijemo s sladko smetano, začinimo s sveže  P
pripravimo prilogo: odcejeni blitvi dodamo govejo      juho      in ravnokar kuhani krompir, vse skupaj še malo  P
Vzamemo iz ponve in ohladimo.      Juho      začinimo s soljo in poprom.Grozdne jagode razpolovim  P
česen. Dodamo paradižnik in sladkor, zalijemo z      juho      in nekaj minut kuhamo.Pretlačimo z mešalnikom  P
Začinimo s soljo in poprom.      Juho      ohladimo, potreseno z rožmarinom in okrasimo  P
Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo.      Juho      razpustimo v 3 žlicah vroče vode.Koščke kumare  P
Koščke kumare, nasekljano čebulo, jogurt in      juho      damo v visoko posodo in pretlačimo s paličnim  P
pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kumarično      juho      začinimo s soljo, poprom in muškatom in pustimo  P
smetano zmešamo z dvema žličkama vode. Preden      juho      postrežemo, po vrhu polijemo kislo smetano in  P
Začinimo s poprom in limoninim sokom.      Juho      za 30 minut shranimo na hladno.Opečenec narežemo  P
nasekljamo, nekaj ga prihranimo, preostalo vmešamo v      juho.     Preden juho postrežemo, jo potresemo s kockami  P
prihranimo, preostalo vmešamo v juho. Preden      juho      postrežemo, jo potresemo s kockami opečenca  P
njem prepražimo čebulo in korenje. Prilijemo      juho      in 5 minut kuhamo.Dodamo grah in kuhamo še 5  P
Nekaj korenja vzamemo ven.      Juho      sesekljamo z mešalnikom in vmešamo hren. Puranje  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  440 540 640 740 840 940 1.040 1.140 1.240 1.340 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA