nova beseda iz Slovenije
iz ene same škarpene lahko pripravimo odlično | juho, | ki bi včasih nadomestila nedeljsko govejo dobroto | P |
ko me je njegov oče vprašal, ali bom domačo | juho | pa domač motovilec, sem rekla ne.In potem je | P |
neumno pogledal. Češ naj sem jaz odločim, »al' | juho | ja al' ne«.Počutila sem se do konca bedasto | P |
kar težko dobimo, je pa vsekakor najboljša za | juho | in vse tisto, kar sodi zraven.Recepti so za | P |
precedimo. Zakuhamo rezance ali kaj drugega, odvečno | juho | pa zamrznemo. Praženi krompir | P |
krompir Najboljši je takrat, ko kuhamo govejo | juho. | Potrebujemo 60 dag kuhanega krompirja, veliko | P |
tanke rezine zrezan krompir, solimo in prilijemo | juho. | Dobro premešamo in med stalnim mešanjem pečemo | P |
kisle smetane in začimbe. Pomešamo vino in | juho, | dodamo hren, malo solimo, popramo, dodamo za | P |
tudi za otroke, nadomestimo rdeče vino z mesno | juho. | Krompirjev narastek z mletim mesom | P |
Pečico ogrejemo na 200 stopinj. | Juho | segrejemo, da je mlačna.Primešamo ji kislo smetano | P |
Dodamo paradižnike iz konzerve in zalijemo z | juho. | Začinimo z rožmarinom in s timijanom. | P |
in komaj zaklanih starih kur za otročniško | juho. | Samo da bo mlekec. | P |
razžvrkljane v vodi, in kuhamo še pet minut. | Juho | razdelimo po krožnikih ali skledicah, na vrh | P |
lonca in jo skozi cedilo pretlačimo nazaj v | juho. | V drugem loncu raztopimo maslo, dodamo žlico | P |
moke in smetano, malo pomešamo in prilijemo | juho. | Solimo, popramo, začinimo z žličko začimbnega | P |
limonin sok in grah. Vse skupaj zalijemo z | juho | iz kocke in kuhamo do mehkega.To nato prelijemo | P |
s soljo in poprom po lastnem okusu. Preden | juho | ponudimo, jo nalijemo na krožnik in nanjo s | P |
še s svežimi žajbljevimi lističi. Valentinovo | juho | takoj ponudimo, da se smetana zaradi toplote | P |
oreh velike kroglice in jih zakuhamo v vrelo | juho. | Počasi vremo dvajset minut. | P |
Počasi vremo dvajset minut. | Juho | lahko pogrevamo in zamrznemo. 0maka z grahom | P |
zelenega čaja. Za kosilo skuhajte fižolovo | juho, | vanjo natresite čim več zelenjave (korenje, | P |
tudi jušne rezance, lahko pa to tudi spustimo. | Juho | je treba soliti po okusu. Nedelja | P |
velikosti. Najprej pripravimo gosto zelenjavno | juho | .Različne vrste zelenjave, na primer zeleno | P |
zadiši, jo z mešalnikom spremenimo v gosto | juho | oziroma omako.Dodamo še nekaj vode, da dobimo | P |
20 minut, tako da popije vso tekočino oziroma | juho, | in ga ohladimo.Postati mora dovolj gost, da | P |
z vloženo zelenjavo ali jabolčnim hrenom. | Juho | ohladimo, z nje poberemo maščobo in vanjo zakuhamo | P |
rabarbarin kompot, bučno ali »navadno« zelenjavno | juho, | kraljevske solate, zelenjavne omake in priloge | P |
prežvečiti. Za kosilo si pripravite zelenjavno | juho | in zrezek iz zmlete, popolnoma nemastne govedine | P |
na kmetijah v Zgornji Savinjski dolini jedla | juho | sirnico, narejeno iz "sirneka" (skute z dodatkom | P |
sadnega ali zelenjavnega (na primer z zelenjavno | juho) | , vsak bo koristil, vendar res ne sme trajati | P |
ponavadi, za kosilo si privoščimo spomladansko | juho. | Pojdite na tržnico in naberite vso mogočo zelenjavo | P |
Začinite po okusu in imeli boste odlično zelenjavno | juho, | ki jo prihranite tudi za zvečer.Zelenjavna juha | P |
privoščite sadje, za večerjo pa spet zelenjavno | juho | in solato.Pred spanjem lahko, tako kot velja | P |
maslom ali skuto, iz njega lahko pripravimo | juho | in celo slavni pesto, kjer lahko hkrati nadomešča | P |
rabarbarin kompot, bučno ali »navadno« zelenjavno | juho, | kraljevske solate, zelenjavne omake in priloge | P |
pustite nekaj časa stati. Za kosilo si skuhajte | juho | iz jedilne buče, potem pa si pripravite veliko | P |
in nekaj orehov. Za večerjo pa zelenjavno | juho | ali pa solato in nekaj kuhanih krompirjev.Če | P |
jabolko in pomarančo. Za kosilo skuhamo fižolovo | juho, | ki jo tako zgostimo (nekaj fižola s tekočino | P |
jejmo sadje, katerekoli vrste. Zvečer pa spet | juho, | lahko je fižolova, omako samo dodatno zalijemo | P |
tudi uporabna ‐ mi iz teh posodic doma jemo | juho. | Zanimiva je tudi posebna bakrena posoda, v kateri | P |
belim vinom, dodamo sesekljano zelenjavo in | juho, | solimo, popopramo in kuhamo do mehkega. Serviranj | P |
stebel belušev spremeni običajno zelenjavno | juho | v odlično jed izvirnega okusa, in tudi rižota | P |
4 cm dolge kose, glavice shranimo posebej. | Juho | pristavimo, da zavre.Vanjo damo glavice belušev | P |
Poberemo jih s penovko in odcedimo. V | juho | damo narezana stebla belušev in jih kuhamo od | P |
stebla belušev in jih kuhamo od 25 do 30 minut. | Juho | in beluše sesekljamo s paličnim mešalnikom in | P |
Med mešanjem postopoma prilivamo pretlačeno | juho | z beluši.Pustimo, da vse skupaj vre 5 minut | P |
Primešamo od 3 do 4 žlice vroče juhe. Lonec z | juho | odstavimo.V juho zlijemo smetano z rumenjaki | P |
Lonec z juho odstavimo. V | juho | zlijemo smetano z rumenjaki in premešamo.Pustimo | P |
Prilijemo vino, solimo in popramo po okusu. V | juho | damo kuhane glavice belušev. Juho potem še pogrejemo | P |
V juho damo kuhane glavice belušev. | Juho | potem še pogrejemo, vendar ne sme več zavreti | P |
opražene kruhove kocke, ki si jih vsak potrese na | juho | po okusu. Beluši v solati | P |
bila pri njej, je zmogla pojesti bolj hladno | juho | (vroče ne gre), in to je bilo vse.Ima pa rada | P |
Priprava: 15 minut Kuhanje: 3 ure (z | juho | in govedino vred) Sestavine: 1,3 kg govedine | P |
govedino vred) Sestavine: 1,3 kg govedine za | juho | * 2 šopka jušne zelenjave * sol * poprova zrna | P |
Priprava: Meso damo v lonec, prilijemo mesno | juho | ter dodamo očiščeno in narezano jušno zelenjavo | P |
narezano, v juhi skuhano zelenjavo. Nasvet: | Juho | in govedino lahko skuhamo seveda tudi vnaprej | P |
metlico za stepanje, postopoma prilivamo mleko in | juho. | Ko je omaka gladka in brez grudic, zmanjšamo | P |
smeji. Na kmetiji pa vas pogostijo tudi z gobovo | juho | z ajdovimi žganci pa s puranom z domačimi mlinci | P |
popramo in prilijemo smetano. Če želimo, lahko | juho | zgostimo z malo moke, razžvrkljane z vodo. | P |
postekleni, dodamo čemaž, premešamo in zalijemo z | juho. | Dodamo olupljen in na kockice narezan krompir | P |
Prilijemo smetano. | Juho | zmiksamo s paličnim mešalnikom, solimo in popramo | P |
papirnatem prtiču, ki popije odvečno maščobo. | Juho | razdelimo na krožnike in okrasimo s slanino | P |
zamešamo podmet in ga med mešanjem vlijemo v | juho. | Nato v vrelo juho zakuhamo štrukeljce, ki smo | P |
ga med mešanjem vlijemo v juho. Nato v vrelo | juho | zakuhamo štrukeljce, ki smo jih oblikovali s | P |
hitro prepražimo. Zalijemo z vročo čisto mesno | juho | in z balzamičnim kisom, potem pa pri visoki | P |
v poletnih mesecih nadomesti prvi krožnik z | juho. | Jemo jo lahko s popečenim kruhom ali grisini | P |
hitro prepražimo. Zalijemo z vročo čisto mesno | juho | in z balzamičnim kisom, potem pa pri visoki | P |
grahom na primer obogatimo pisano zelenjavno | juho, | kuhanega dodamo mešani solati, lahko ga uporabimo | P |
vsrkajo vso tekočino, znova prilijemo vročo | juho. | Po približno 20 minutah je riž sočen in ravno | P |
tem pa mu sproti in po malem prilivamo vročo | juho. | Tako oddajo riževa zrnca škrob, enakomerno se | P |
v poletnih mesecih nadomesti prvi krožnik z | juho. | Jemo jo lahko s popečenim kruhom ali grisini | P |
paličnim mešalnikom, za posebej fino kremno | juho | pa sestavine pretlačimo skozi gosto cedilo. | P |
sestavine pretlačimo skozi gosto cedilo. Nazadnje | juho | še enkrat pristavimo: dodamo maskarpone in ga | P |
hitro prepražimo na dveh žlica olivnega olja. | Juho | nalijemo v segrete jušne krožnike.Na sredo razdelimo | P |
vlečenega testa, nadete s paradižnikovo zmesjo. V | juho | vložimo prepražene morske sadeže. Podrobnejši | P |
Pri nas bi to pomenilo, da nedeljsko govejo | juho | razmastimo, da omak ne zgoščamo z moko ali, | P |
dodajte na koncu kuhanja. Dajte jo v riž ali v | juho. | Čajna žlica bo dovolj, če pa vam okus ustreza | P |
so pripravljena. Kurkumo lahko natresete v | juho | iz rdeče leče in tudi v enolončnicah bo dobrodošla | P |
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zelenjavno | juho | pristavimo, da zavre.V široki kozici segrejemo | P |
Vmes po zajemalkah prilivamo preostalo vročo | juho, | da se riževa zrnca napnejo in vsrkajo vso tekočino | P |
prepraženo, dodamo začimbe, zalijemo s kostno | juho | in dodamo na drobne kose narezan olupljen krompir | P |
premešamo in prepražimo. Zalijemo s perutninsko | juho | in počakamo, da zavre.Prilijemo smetano ter | P |
Polovico sadnega mesa narežemo na kocke, damo v | juho | in vse skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom | P |
malo masla spečemo očiščene rakce (garnele). | Juho | damo na krožnike ali v skodelice.Okrasimo s | P |
pripravite lahko toplo večerjo, na primer zelenjavno | juho. | 4 | P |
bolje: z zelenjavno osnovo ali s čisto govejo | juho) | .Dodamo na kocke narezane paradižnik, krompir | P |
kumino, zavremo in počasi kuhamo 25 minut. | Juho | zalijemo s sladko smetano, začinimo s sveže | P |
pripravimo prilogo: odcejeni blitvi dodamo govejo | juho | in ravnokar kuhani krompir, vse skupaj še malo | P |
Vzamemo iz ponve in ohladimo. | Juho | začinimo s soljo in poprom.Grozdne jagode razpolovim | P |
česen. Dodamo paradižnik in sladkor, zalijemo z | juho | in nekaj minut kuhamo.Pretlačimo z mešalnikom | P |
Začinimo s soljo in poprom. | Juho | ohladimo, potreseno z rožmarinom in okrasimo | P |
Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo. | Juho | razpustimo v 3 žlicah vroče vode.Koščke kumare | P |
Koščke kumare, nasekljano čebulo, jogurt in | juho | damo v visoko posodo in pretlačimo s paličnim | P |
pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kumarično | juho | začinimo s soljo, poprom in muškatom in pustimo | P |
smetano zmešamo z dvema žličkama vode. Preden | juho | postrežemo, po vrhu polijemo kislo smetano in | P |
Začinimo s poprom in limoninim sokom. | Juho | za 30 minut shranimo na hladno.Opečenec narežemo | P |
nasekljamo, nekaj ga prihranimo, preostalo vmešamo v | juho. | Preden juho postrežemo, jo potresemo s kockami | P |
prihranimo, preostalo vmešamo v juho. Preden | juho | postrežemo, jo potresemo s kockami opečenca | P |
njem prepražimo čebulo in korenje. Prilijemo | juho | in 5 minut kuhamo.Dodamo grah in kuhamo še 5 | P |
Nekaj korenja vzamemo ven. | Juho | sesekljamo z mešalnikom in vmešamo hren. Puranje | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 440 540 640 740 840 940 1.040 1.140 1.240 1.340 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |