nova beseda iz Slovenije
Moldaviji ga s sirom in drobnjakom zamešajo v | juho. | Knjiga Krompir: okoli sveta v 200 receptih, ki | P |
Kuharji Roberta Merzela so jim prinesli gobovo | juho | z ajdovimi štrukeljci in kislo smetano.Za glavno | P |
s škrlatno krompirjevo solato, močno govejo | juho | z domačimi rezanci, zvitek morskega lista z | P |
seveda, s čim drugim kot z mesom, ki je naredilo | juho. | Tomi: »Po dobri goveji juhi se gostilna pozna | P |
predstave stresli v sicer odlično koromačevo | juho, | žal pa je bil učinek samo vizualen. Krompirjev | P |
Ta je bila super! Predstavljate si | juho | čistih okusov iz pasirane koruze in bazilike | P |
ne gojena) tako odda vso svojo prefinjenost v | juho, | v kateri se skuha še nekaj zelenjave (v glavnem | P |
poloma dejstvo, da smo najprej dobili ribjo | juho | (ponavadi jo postrežejo za ribo).Jušni vložek | P |
od njiju. Denimo ribollito, gosto zelenjavno | juho, | zgoščeno s kruhom, ali pici, špagetom podobne | P |
v razredih lahko razdeljevali denimo porovo | juho, | zato bodo prehranjevanje organizirali zunaj | P |
ščuke, pečenjak; dan poprej so menihi dobili | juho, | jajca, krape, cmoke iz bobrovega mesa, fižol | P |
dobila in pridobila, vendar hoče imeti vse ‐ | juho, | jajca, krape, vidre, bobre ... Temu bi se lahko | P |
Petek, ki se je pohvalil z Gornikovo fižolavo | juho | z viagro, je prepričan, da je ta poleg savinjskega | P |
čim manj vlakninami, denimo riž, korenčkovo | juho, | prežganko, prepečenec, banane in krompir.Izogibajte | P |
kakšne tri minute. Nato ploščo izklopimo in | juho | pustimo na njej še kakšnih deset minut.Ko je | P |
nekaj zrn celega popra in ploščo spet vklopimo. | Juho | kuhamo še pet do sedem minut in pazimo, da ploščo | P |
koromač, korenček in česen ter vse stresemo v | juho. | Kuhamo jo še pet minut, potem pa solimo in odstavimo | P |
pripravljene sveže ali namočene in ožete suhe gobe. V | juho | damo olupljene cele stroke česna, nekaj listov | P |
stroke česna, nekaj listov lovorja, potem pa | juho | dobro osolimo in popramo.Kuhamo jo še 10 do | P |
dodamo žličko zelenjavno-kvasnega pripravka za | juho. | Premešamo in odstavimo. | P |
listi žajblja). V pekač vlijemo še zelenjavno | juho | in ga postavimo v pečico.Pečemo približno pol | P |
30 minut, da zelenjave ne prekuhamo. Potem | juho | dosolimo, zabelimo z oljem in začinimo z drobno | P |
dodamo začimbe. Prežganje zalijemo z vodo, | juho | ali mlekom, da se dobro razkuha. Bešamel ali | P |
pa prilijemo vroče mleko (bešamel) ali vročo | juho | (velute) med stalnim mešanjem, da dobimo gosto | P |
in moke. Koščke te mešanice nato umešamo v | juho, | omako itn.Kadar pa želimo pripraviti jedi brez | P |
podmet iz mešanice moke in vode, ki ga zakuhamo v | juho | ali omako. Juhe zgoščujemo tudi z nastrganim | P |
samo dobro premešamo in takoj zalijemo z vodo, | juho | ali mlekom, dobimo belo prežganje (bešamel, | P |
sesekljan česen in piro ter zalijemo z zelenjavno | juho. | Kuhamo približno 35 minut na šibkem ognju. | P |
paradižnikovo mezgo. Zalijemo z zelenjavno | juho. | Posebej skuhamo lečo in ajdovo kašo ter ju dodamo | P |
sveže sesekljan peteršilj in žličko gorčice. | Juho | razmešamo, ko pa je že na krožnikih, vanjo stresemo | P |
100 g kuhane koruze, 2 žlici kisa, zelenjavno | juho | za zalivanje, olivno olje, rdeče vino, sladkor | P |
olivnem olju osteklenimo čebulo, dodamo lečo, | juho, | rdeče vino in kuhamo 25 minut.Dodamo por in | P |
in česen ter dodamo gnjat. Prilijemo mesno | juho | in vse skupaj zavremo. Primešamo smetano in | P |
in smetano ter pokrito kuhamo 20 do 25 minut. | Juho | nato "piriramo" in dodamo preostalo cvetačo | P |
kocke in jih na maslu zlato rumeno opečemo. | Juho | nalijemo v krožnike, potresemo z ocvrtim regratom | P |
soli (ali žličko pripravka za zelenjavno kvasno | juho) | . Priprava: Čebulo (ali česen) olupimo in seseklj | P |
vmešamo žlico pripravka za zelenjavno kvasno | juho. | Dobro premešamo in posodo odstavimo s plošče | P |
dnevih pozabite na klasiko, torej na govejo | juho, | dunajske zrezke in praženi krompir.Druženja | P |
in začinimo s papriko in muškatnim oreščkom. | Juho | zabelimo z oljem in vmešamo še kislo smetano | P |
strta stroka česna in nato opran riž. Prilijemo | juho, | premešamo in pustimo, da se duši toliko časa | P |
damo v mešalnik in temeljito zmeljemo. Kremno | juho | damo nazaj v posodo, kuhamo še približno pet | P |
Zalijemo s konjakom, prilijemo marinado in govejo | juho | ali osnovo ter paradižnikovo mezgo, dodamo prepraženo | P |
Iz juhe vzamemo lovorjev list. | Juho | piriramo, pokuhamo, solimo in popramo. Nalijemo | P |
tiste, ki se ne, odstranimo, ker niso užitne). | Juho | še malo solimo, popramo po okusu in dodamo sesekljan | P |
okusu in dodamo sesekljan peteršilj. Na koncu | juho | še malo zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo | P |
hladno jed na koktajlpartiju ali pa kot toplo | juho | na krožniku. Divjačinska pašteta s piro in | P |
sesekljan peteršilj. Med mešanjem prilivamo hladno | juho, | da dobimo primerno gostoto paštete.Po okusu | P |
Morske sadeže poberemo iz vode in jih ohladimo. | Juho | privarčujemo za olivno peno.V skledi zmešamo | P |
sadeže), da lahko gladko razmešamo. Preostalo | juho | segrejemo in jo počasi med stalnim mešanjem | P |
ne povsem pokrito kuhamo približno 35 minut. | Juho | zmešamo v mešalniku in precedimo skozi fino | P |
olju ga z vseh strani zlato rumeno opečemo. | Juho | nalijemo v krožnike, dodamo ocvrt kozji sir | P |
ocvrt kozji sir in okrasimo z lističi bazilike. | Juho | lahko ponudimo tudi hladno.Tedaj dodamo še 250 | P |
hladno. Sir paniramo in spečemo, tik preden | juho | ponudimo. Jagnječji hrbet s čokoladno omako | P |
glavnega obroka. Ljudje, ki jedo pogosteje | juho, | so vitkejši od tistih, ki je ne uživajo.Pitje | P |
zmes razmešamo z dobrim litrom hladne vode. | Juho | med stalnim mešanjem zavremo in jo pustimo vreti | P |
Olupimo česen, ga pretlačimo in z njim začinimo | juho. | Zabelimo jo z oljem in potresemo s sesekljanim | P |
nato pa razmešamo v vodi, v kateri se je kuhal. | Juho | po potrebi dosolimo.Ko je že na krožniku, jo | P |
dodamo rezine kuhanega krompirja. Premešamo in | juho | solimo.Peteršilj operemo in drobno sesekljamo | P |
drobno sesekljamo. Hkrati s smetano ga vmešamo v | juho. | Ponudimo za lahko kosilo ali večerjo. | P |
Takrat ji dodamo kuhane cvetove cvetače. | Juho | solimo in jo po želji zalijemo še z malo mleka | P |
mlado čebulo ter pražimo tri minute. Dodamo | juho, | sveži sir in parmezan ter kuhamo na šibki vročini | P |
kuhanja dodamo še drobno sesekljan peteršilj. Ko | juho | postrežemo, lahko po vrhu dodamo žlico zeliščne | P |
le nekaj sekund, da delno ovene. Nato dodamo | juho, | sojino omako, sol, poper in kuhamo.Radič naj | P |
pretlačimo ali zmešamo v mešalniku skupaj z | juho, | da dobimo redko pire juho.V kozici raztopimo | P |
mešalniku skupaj z juho, da dobimo redko pire | juho. | V kozici raztopimo maslo, dodamo sesekljan česen | P |
razpusti in malo prepraži. Nato prilijemo preostalo | juho, | dodamo sol, poper, timijan, lovor in dobro prekuhamo | P |
zajtrkih kot kosilih. Včasih skuham tudi govejo | juho, | da zadiši po nostalgiji in nekih drugih časih | P |
prijaznost pristna. Skuhajo nama krompirjevo | juho | z jakovim mesom, gospodinja pa speče domač ploščat | P |
jo kuhali na ognju, zraven pa so pripravili | juho | iz rib, ki so se ujele v nastavljeno mrežo. | P |
bučke, kratek čas dušimo skupaj. Zalijemo z | juho | in vse skupaj naj kuhlja deset minut. Baziliko | P |
lističe, jih drobno sesekljamo in umešamo v | juho. | Juho postavimo za dve uri v hladilnik. | P |
lističe, jih drobno sesekljamo in umešamo v juho. | Juho | postavimo za dve uri v hladilnik.Preden postrežemo | P |
suhega belega vina (nadomestimo z zelenjavno | juho) | , 125 g polmastne smetane, sol in poper; za omako | P |
vsujemo robide šele, tik preden osvežilno hladno | juho | ponudimo dobro ohlajeno.Na krožniku ji dodamo | P |
dušimo še največ pet minut. Če bomo skuhali | juho, | ga glede na velikost kosov kuhamo največ deset | P |
raztopimo kocki ali žlički zelenjavne osnove za | juho. | Vanjo vržemo narezan por in juho kuhamo še pet | P |
osnove za juho. Vanjo vržemo narezan por in | juho | kuhamo še pet minut, nato pa vmešamo že kuhano | P |
proseno kašo. Lonec postavimo na hladno ploščo in | juho | čim prej ponudimo. S krompirjem v oblicah | P |
Med mešanjem dodamo še cimet in sirup. Sadno | juho | med mešanjem kuhamo še tri minute, nato pa jo | P |
dodamo še drobno sesekljane zelenine liste. | Juho | zmešamo s paličnim mešalnikom in na koncu prilijemo | P |
mešalnikom. Prilijemo preostalo vodo, premešamo in | juho | precedimo.Dodamo sladko smetano in še malo pogrejemo | P |
narežemo na kocke in ga suho prepražimo v ponvici. | Juho | postrežemo v skodelici in po vrhu potresemo | P |
s paličnim mešalnikom, da dobimo zelo gosto | juho. | Na koncu dodamo med stalnim mešanjem še štiri | P |
stalnim mešanjem še štiri žlice kisle smetane. | Juho | postrežemo še vročo. Čičerkina juha s krompirjem | P |
mešanjem prilijemo še smetanovo mešanico. Ko | juho | odstavimo, ji primešamo špinačo.Začinimo z mletim | P |
z mletim rdečim poprom in solimo po okusu. | Juho | damo v skodelice in jo po vrhu potresemo z drobno | P |
Kuhamo 20 minut. Odstranimo lovor in | juho | zmešamo z mešalnikom, da se speni.Znova jo segrejmo | P |
vmešamo karijevo pasto. Prilijemo zelenjavno | juho, | dodamo krompir in v omaki kuhamo približno 10 | P |
prilivamo hladno vodo, da se prežganje razpusti. | Juho | solimo, začinimo z mleto kumino, malo popramo | P |
jajce in ga med stalnim mešanjem zakuhamo v | juho. | Počasi kuhamo še pet minut. | P |
drobne kocke narezano polnozrnato bombico. | Juho | nalijemo v krožnik in potresemo s praženimi | P |
minut; vmes dvakrat premešajte. Primešajte riž, | juho, | rdečo in rumeno papriko ter stročji fižol.Pokrijte | P |
majarona in peteršilja, ščep stolčene kumine, | juho | za zalivanje in malo maščobe. Priprava : Očiščen | P |
staro pa dve do tri ure. Polivamo z maščobo in | juho. | Maščobo, ki se je natekla, po peki odlijemo in | P |
količino majhnih jabolk, sol, šopek pehtrana, | juho | za zalivanje in malo maščobe. Priprava : Primern | P |
vašemu telesu to prija. Pojejte zelenjavno | juho | za kosilo in jo mahnite v naravo.Predvsem pa | P |
Zalijemo z rdečim vinom. Dodamo | juho | ali osnovo, zavremo, zmanjšamo ogenj in pustimo | P |
Dodamo sladko smetano in zelenjavno osnovo. | Juho | zmešamo s paličnim mešalnikom.Začinimo jo s | P |
soljo, poprom in drobno sesekljanim česnom. | Juho | odstavimo in ji primešamo še popečene rakce | P |
odcejene vložene gobice, zalijemo s kokošjo | juho | in na majhnem ognju kuhljamo še 30 minut.Zraven | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 440 540 640 740 840 940 1.040 1.140 1.240 1.340 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |