nova beseda iz Slovenije

juho (940-1.039)


Moldaviji ga s sirom in drobnjakom zamešajo v      juho.     Knjiga Krompir: okoli sveta v 200 receptih, ki  P
Kuharji Roberta Merzela so jim prinesli gobovo      juho      z ajdovimi štrukeljci in kislo smetano.Za glavno  P
s škrlatno krompirjevo solato, močno govejo      juho      z domačimi rezanci, zvitek morskega lista z  P
seveda, s čim drugim kot z mesom, ki je naredilo      juho.     Tomi: »Po dobri goveji juhi se gostilna pozna  P
predstave stresli v sicer odlično koromačevo      juho,      žal pa je bil učinek samo vizualen. Krompirjev  P
Ta je bila super! Predstavljate si      juho      čistih okusov iz pasirane koruze in bazilike  P
ne gojena) tako odda vso svojo prefinjenost v      juho,      v kateri se skuha še nekaj zelenjave (v glavnem  P
poloma dejstvo, da smo najprej dobili ribjo      juho      (ponavadi jo postrežejo za ribo).Jušni vložek  P
od njiju. Denimo ribollito, gosto zelenjavno      juho,      zgoščeno s kruhom, ali pici, špagetom podobne  P
v razredih lahko razdeljevali denimo porovo      juho,      zato bodo prehranjevanje organizirali zunaj  P
ščuke, pečenjak; dan poprej so menihi dobili      juho,      jajca, krape, cmoke iz bobrovega mesa, fižol  P
dobila in pridobila, vendar hoče imeti vse ‐      juho,      jajca, krape, vidre, bobre ... Temu bi se lahko  P
Petek, ki se je pohvalil z Gornikovo fižolavo      juho      z viagro, je prepričan, da je ta poleg savinjskega  P
čim manj vlakninami, denimo riž, korenčkovo      juho,      prežganko, prepečenec, banane in krompir.Izogibajte  P
kakšne tri minute. Nato ploščo izklopimo in      juho      pustimo na njej še kakšnih deset minut.Ko je  P
nekaj zrn celega popra in ploščo spet vklopimo.      Juho      kuhamo še pet do sedem minut in pazimo, da ploščo  P
koromač, korenček in česen ter vse stresemo v      juho.     Kuhamo jo še pet minut, potem pa solimo in odstavimo  P
pripravljene sveže ali namočene in ožete suhe gobe. V      juho      damo olupljene cele stroke česna, nekaj listov  P
stroke česna, nekaj listov lovorja, potem pa      juho      dobro osolimo in popramo.Kuhamo jo še 10 do  P
dodamo žličko zelenjavno-kvasnega pripravka za      juho.     Premešamo in odstavimo.   P
listi žajblja). V pekač vlijemo še zelenjavno      juho      in ga postavimo v pečico.Pečemo približno pol  P
30 minut, da zelenjave ne prekuhamo. Potem      juho      dosolimo, zabelimo z oljem in začinimo z drobno  P
dodamo začimbe. Prežganje zalijemo z vodo,      juho      ali mlekom, da se dobro razkuha. Bešamel ali  P
pa prilijemo vroče mleko (bešamel) ali vročo      juho      (velute) med stalnim mešanjem, da dobimo gosto  P
in moke. Koščke te mešanice nato umešamo v      juho,      omako itn.Kadar pa želimo pripraviti jedi brez  P
podmet iz mešanice moke in vode, ki ga zakuhamo v      juho      ali omako. Juhe zgoščujemo tudi z nastrganim  P
samo dobro premešamo in takoj zalijemo z vodo,      juho      ali mlekom, dobimo belo prežganje (bešamel,  P
sesekljan česen in piro ter zalijemo z zelenjavno      juho.     Kuhamo približno 35 minut na šibkem ognju.  P
paradižnikovo mezgo. Zalijemo z zelenjavno      juho.     Posebej skuhamo lečo in ajdovo kašo ter ju dodamo  P
sveže sesekljan peteršilj in žličko gorčice.      Juho      razmešamo, ko pa je že na krožnikih, vanjo stresemo  P
100 g kuhane koruze, 2 žlici kisa, zelenjavno      juho      za zalivanje, olivno olje, rdeče vino, sladkor  P
olivnem olju osteklenimo čebulo, dodamo lečo,      juho,      rdeče vino in kuhamo 25 minut.Dodamo por in  P
in česen ter dodamo gnjat. Prilijemo mesno      juho      in vse skupaj zavremo. Primešamo smetano in  P
in smetano ter pokrito kuhamo 20 do 25 minut.      Juho      nato "piriramo" in dodamo preostalo cvetačo  P
kocke in jih na maslu zlato rumeno opečemo.      Juho      nalijemo v krožnike, potresemo z ocvrtim regratom  P
soli (ali žličko pripravka za zelenjavno kvasno      juho)     . Priprava: Čebulo (ali česen) olupimo in seseklj  P
vmešamo žlico pripravka za zelenjavno kvasno      juho.     Dobro premešamo in posodo odstavimo s plošče  P
dnevih pozabite na klasiko, torej na govejo      juho,      dunajske zrezke in praženi krompir.Druženja  P
in začinimo s papriko in muškatnim oreščkom.      Juho      zabelimo z oljem in vmešamo še kislo smetano  P
strta stroka česna in nato opran riž. Prilijemo      juho,      premešamo in pustimo, da se duši toliko časa  P
damo v mešalnik in temeljito zmeljemo. Kremno      juho      damo nazaj v posodo, kuhamo še približno pet  P
Zalijemo s konjakom, prilijemo marinado in govejo      juho      ali osnovo ter paradižnikovo mezgo, dodamo prepraženo  P
Iz juhe vzamemo lovorjev list.      Juho      piriramo, pokuhamo, solimo in popramo. Nalijemo  P
tiste, ki se ne, odstranimo, ker niso užitne).      Juho      še malo solimo, popramo po okusu in dodamo sesekljan  P
okusu in dodamo sesekljan peteršilj. Na koncu      juho      še malo zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo  P
hladno jed na koktajlpartiju ali pa kot toplo      juho      na krožniku. Divjačinska pašteta s piro in  P
sesekljan peteršilj. Med mešanjem prilivamo hladno      juho,      da dobimo primerno gostoto paštete.Po okusu  P
Morske sadeže poberemo iz vode in jih ohladimo.      Juho      privarčujemo za olivno peno.V skledi zmešamo  P
sadeže), da lahko gladko razmešamo. Preostalo      juho      segrejemo in jo počasi med stalnim mešanjem  P
ne povsem pokrito kuhamo približno 35 minut.      Juho      zmešamo v mešalniku in precedimo skozi fino  P
olju ga z vseh strani zlato rumeno opečemo.      Juho      nalijemo v krožnike, dodamo ocvrt kozji sir  P
ocvrt kozji sir in okrasimo z lističi bazilike.      Juho      lahko ponudimo tudi hladno.Tedaj dodamo še 250  P
hladno. Sir paniramo in spečemo, tik preden      juho      ponudimo. Jagnječji hrbet s čokoladno omako  P
glavnega obroka. Ljudje, ki jedo pogosteje      juho,      so vitkejši od tistih, ki je ne uživajo.Pitje  P
zmes razmešamo z dobrim litrom hladne vode.      Juho      med stalnim mešanjem zavremo in jo pustimo vreti  P
Olupimo česen, ga pretlačimo in z njim začinimo      juho.     Zabelimo jo z oljem in potresemo s sesekljanim  P
nato pa razmešamo v vodi, v kateri se je kuhal.      Juho      po potrebi dosolimo.Ko je že na krožniku, jo  P
dodamo rezine kuhanega krompirja. Premešamo in      juho      solimo.Peteršilj operemo in drobno sesekljamo  P
drobno sesekljamo. Hkrati s smetano ga vmešamo v      juho.     Ponudimo za lahko kosilo ali večerjo.   P
Takrat ji dodamo kuhane cvetove cvetače.      Juho      solimo in jo po želji zalijemo še z malo mleka  P
mlado čebulo ter pražimo tri minute. Dodamo      juho,      sveži sir in parmezan ter kuhamo na šibki vročini  P
kuhanja dodamo še drobno sesekljan peteršilj. Ko      juho      postrežemo, lahko po vrhu dodamo žlico zeliščne  P
le nekaj sekund, da delno ovene. Nato dodamo      juho,      sojino omako, sol, poper in kuhamo.Radič naj  P
pretlačimo ali zmešamo v mešalniku skupaj z      juho,      da dobimo redko pire juho.V kozici raztopimo  P
mešalniku skupaj z juho, da dobimo redko pire      juho.     V kozici raztopimo maslo, dodamo sesekljan česen  P
razpusti in malo prepraži. Nato prilijemo preostalo      juho,      dodamo sol, poper, timijan, lovor in dobro prekuhamo  P
zajtrkih kot kosilih. Včasih skuham tudi govejo      juho,      da zadiši po nostalgiji in nekih drugih časih  P
prijaznost pristna. Skuhajo nama krompirjevo      juho      z jakovim mesom, gospodinja pa speče domač ploščat  P
jo kuhali na ognju, zraven pa so pripravili      juho      iz rib, ki so se ujele v nastavljeno mrežo.  P
bučke, kratek čas dušimo skupaj. Zalijemo z      juho      in vse skupaj naj kuhlja deset minut. Baziliko  P
lističe, jih drobno sesekljamo in umešamo v      juho.     Juho postavimo za dve uri v hladilnik.  P
lističe, jih drobno sesekljamo in umešamo v juho.      Juho      postavimo za dve uri v hladilnik.Preden postrežemo  P
suhega belega vina (nadomestimo z zelenjavno      juho)     , 125 g polmastne smetane, sol in poper; za omako  P
vsujemo robide šele, tik preden osvežilno hladno      juho      ponudimo dobro ohlajeno.Na krožniku ji dodamo  P
dušimo še največ pet minut. Če bomo skuhali      juho,      ga glede na velikost kosov kuhamo največ deset  P
raztopimo kocki ali žlički zelenjavne osnove za      juho.     Vanjo vržemo narezan por in juho kuhamo še pet  P
osnove za juho. Vanjo vržemo narezan por in      juho      kuhamo še pet minut, nato pa vmešamo že kuhano  P
proseno kašo. Lonec postavimo na hladno ploščo in      juho      čim prej ponudimo. S krompirjem v oblicah   P
Med mešanjem dodamo še cimet in sirup. Sadno      juho      med mešanjem kuhamo še tri minute, nato pa jo  P
dodamo še drobno sesekljane zelenine liste.      Juho      zmešamo s paličnim mešalnikom in na koncu prilijemo  P
mešalnikom. Prilijemo preostalo vodo, premešamo in      juho      precedimo.Dodamo sladko smetano in še malo pogrejemo  P
narežemo na kocke in ga suho prepražimo v ponvici.      Juho      postrežemo v skodelici in po vrhu potresemo  P
s paličnim mešalnikom, da dobimo zelo gosto      juho.     Na koncu dodamo med stalnim mešanjem še štiri  P
stalnim mešanjem še štiri žlice kisle smetane.      Juho      postrežemo še vročo. Čičerkina juha s krompirjem  P
mešanjem prilijemo še smetanovo mešanico. Ko      juho      odstavimo, ji primešamo špinačo.Začinimo z mletim  P
z mletim rdečim poprom in solimo po okusu.      Juho      damo v skodelice in jo po vrhu potresemo z drobno  P
Kuhamo 20 minut. Odstranimo lovor in      juho      zmešamo z mešalnikom, da se speni.Znova jo segrejmo  P
vmešamo karijevo pasto. Prilijemo zelenjavno      juho,      dodamo krompir in v omaki kuhamo približno 10  P
prilivamo hladno vodo, da se prežganje razpusti.      Juho      solimo, začinimo z mleto kumino, malo popramo  P
jajce in ga med stalnim mešanjem zakuhamo v      juho.      Počasi kuhamo še pet minut.   P
drobne kocke narezano polnozrnato bombico.      Juho      nalijemo v krožnik in potresemo s praženimi  P
minut; vmes dvakrat premešajte. Primešajte riž,      juho,      rdečo in rumeno papriko ter stročji fižol.Pokrijte  P
majarona in peteršilja, ščep stolčene kumine,      juho      za zalivanje in malo maščobe. Priprava : Očiščen  P
staro pa dve do tri ure. Polivamo z maščobo in      juho.     Maščobo, ki se je natekla, po peki odlijemo in  P
količino majhnih jabolk, sol, šopek pehtrana,      juho      za zalivanje in malo maščobe. Priprava : Primern  P
vašemu telesu to prija. Pojejte zelenjavno      juho      za kosilo in jo mahnite v naravo.Predvsem pa  P
Zalijemo z rdečim vinom. Dodamo      juho      ali osnovo, zavremo, zmanjšamo ogenj in pustimo  P
Dodamo sladko smetano in zelenjavno osnovo.      Juho      zmešamo s paličnim mešalnikom.Začinimo jo s  P
soljo, poprom in drobno sesekljanim česnom.      Juho      odstavimo in ji primešamo še popečene rakce  P
odcejene vložene gobice, zalijemo s kokošjo      juho      in na majhnem ognju kuhljamo še 30 minut.Zraven  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  440 540 640 740 840 940 1.040 1.140 1.240 1.340 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA