nova beseda iz Slovenije

timijan (180)


za Njegovim križem in sipljejo      timijan      v zlate kadilnice.Toda vselej  A
tudi divja zelišča z roba poti,      timijan,      žajbelj, rožmarin (vsi skupaj  A
2 dcl rdečega vina -      timijan,      majaron, lovorov list - V ponvi  D
in malo »vusterja«. Bazilika,      timijan,      majaron... ne, vsega ne povem.Je  D
mediteranske rastline: sivko, rožmarin,      timijan      in podobno.Lovor in rožičevec  D
dotlej nihče ni jedel, na primer      timijan,      peteršilj in koper.Odkril je predhodni  D
začimbe. Praviloma uporablja le      timijan,      rožmarin in baziliko ter prisega  D
Temelji na začimbah, kot sta meta in      timijan.      Sicer pa obsega jogurt na ogromno  D
skorjico. Začimbe so cimet, med in      timijan.     Zraven bi naredila špecle in brokoli  D
limono, pomarančo, česen, rožmarin,      timijan      in druge dodatke, zaradi katerih  D
bo vzcvetela plavica. Citronski      timijan      blago zadiši po citrusih, ko ga  D
rastlinjaku rastejo zelišča: bazilika,      timijan,      peteršilj, drobnjak.Vse živi,  D
zbirk od Bregov ulice do Svetlobe      timijan.     Trideset zajetnih uredniških korpusov  D
pesniških zbirk, nazadnje Svetloba      timijan      leta 2000.Zaznamuje jo tako umirjanje  D
aromatičnih rastlin (rožmarin,      timijan,      žajbelj, origano, sivka, menta  D
Značilne začimbe so česen, peteršilj,      timijan,      žafran in še druge, ki bogatijo  D
Benjamina, lahko poskusite: zmešate      timijan,      prepražena sezamova semena, majaron  D
V provansalski kuhinji šatraj,      timijan,      bazilika, žajbelj, rožmarin, materina  D
baba ima napitek vroč. Cimet,      timijan,      poper, meto, semena, skrbno vse  D
zbirka Franceta Pibernika Svetloba      timijan      (peta je izšla pred 20 leti) vztrajno  D
kuhinjski deski zmešamo moko,      timijan,      sol in poper ter v mešanici povaljamo  D
kulinariki. Potem lakoto, žajbelj,      timijan,      regratovo listje, ki sem ga tudi  G
Potem šetraj, kot sem omenila.      Timijan,      dobro misel uporabljam, ki bo  G
skledo daste česen, peteršilj, sol,      timijan,      lovorov list, piment in olje.  P
začimb, ki vedno vsebuje peteršilj,      timijan      in lovor.Če imamo sveže zeli,  P
Izvor v hrani: citrusi, meta,      timijan,      koriander Klinični pomen: znižujeta  P
mešanice zelišč (peteršilj, meta,      timijan)     , 1/2 skodelice praženih in sesekljani  P
krompir, jajca, koper, pehtran,      timijan,      muškatni orešček in na koncu še  P
Od začimb ima rada baziliko,      timijan      in rožmarin, zelo ji je všeč tudi  P
Dolijete zelenjavno juho, peteršilj,      timijan      in žafran.Solite in poprate.  P
odstranijo s posebnimi napravami.      Timijan      Timijan je ena od redkih začimb  P
Timijan      Timijan      je ena od redkih začimb, ki so  P
marinad, nadevov, juh in omak.      Timijan,      zlasti po limoni dišeče zvrsti  P
ki se počasi kuhajo v vinu.      Timijan      olajša prebavo mastnih jedi.   P
jedi. Ne pozabimo, da je svež      timijan      precej rezkega okusa. Timijan  P
timijan precej rezkega okusa.      Timijan      so poznali že Egipčani. Apicij  P
posadili celo iskalci zlata.      Timijan      namreč ni zgolj mamljiv dodatek  P
divjih zeliščih, kot so rožmarin,      timijan,      bazilika, majaron in pehtran,  P
sredozemske začimbe, kot so origano,      timijan      in lovor, po drugi strani pa je  P
1/4 skodelice črnih oliv,      timijan,      limonin sok,   P
dodate limonino lupino, česen in      timijan.     Pečete minuto ali dve in odstavite  P
žlico masla,      timijan,      mlet črni poper,   P
pol pesti pinjol,      timijan,      meto,   P
majaron, origano, pehtran in      timijan.     Odličen je v solati z limoninim  P
grah, čičerka polifenoli ~      timijan      in origano koencim Q ~ tkiva in  P
pri vnetjih obnosnih votlin.      TIMIJAN      KAPLJICE Lastnosti: etanolna  P
hrast; travniške rastline: trave,      timijan,      pelin in trstika), se nenadoma  P
poper, meta, žajbelj, drobnjak,      timijan,      melisa Tudi domače živali imajo  P
baldrijan proti nespečnosti, -      timijan      za zmanjšanje vnetnih zapletov  P
koleraba, kunčje meso, poper,      timijan      in čemaž.Pripadajo ji pljuča in  P
kockice zelenjavne juhe, med,      timijan,      rožmarin, majaron in poper.Temeljito  P
komarček, melisa, ožepek, kamilice,      timijan,      rudbekija in ameriški slamnik  P
skoraj vedno v njem najdemo vsaj      timijan,      baziliko, žajbelj in šetraj.Posejemo  P
rože, čebulo in česen, žajbelj,      timijan.      Domači pripravki za zatiranje  P
čebula, redkvica, žametnica,      timijan,      žajbelj, šetraj.Ob vrtnicah sadimo  P
melisa, ožepek (izop), kamilice,      timijan,      rudbekija in ameriški slamnik  P
odcedna tla. Materina dušica ali      timijan      je aromatična trajnica, ki jo  P
pisanolistni žajbelj in citronski      timijan.     Šopek v jesenskih dneh »nadomeščata  P
komarček, melisa, ožepek, kamilice,      timijan,      rudbekija, ameriški slamnik, marjetice  P
Seveda ne smeta manjkati šetraj in      timijan.     Za preganjanje škodljivcev tu in  P
uporabljamo različne materine dušice,      timijan,      homulice in netresk.Manj običajna  P
drobnjak, bazilika, peteršilj,      timijan,      šetraj, pehtran in nekatere druge  P
okrasne trave in nekaj zelišč, tudi      timijan      in žajbelj.Okrasna gredica je  P
To so česen, sivka, rožmarin,      timijan,      zelena, majaron in poprova meta  P
‐ polovico večjega na osebo,      timijan,      150 do 180 gramov masla za peko  P
Popečemo ga na maslu, dodamo      timijan      (lahko tudi malo česna in lovorja  P
sladko smetano), lovor, čebulo in      timijan.     Zalijem z juho, kuham, potem zmešam  P
črnega popra. Še boljši je svež      timijan      in žajbelj, a tega seveda ne bomo  P
Sploh pa žajbelj, rožmarin,      timijan      in druge sredozemske začimbe uporabljamo  P
prerezan koren, stebelno zeleno,      timijan,      lovor in ščepec sladkorja, malo  P
pražimo in dodamo dišavni šopek (     timijan,      lovor, česen, por...), po kakšni  P
stopinj. Zraven položimo lovor,      timijan      in nekaj strokov česna.Dovolj  P
kajenski poper. Dodajte prav tako      timijan,      lovor in rožmarin.Ljudje dajejo  P
Popražim na zelo segretem olju, dodam      timijan,      zalijem z belim vinom, in ko izpari  P
je nekaj celih strokov česna in      timijan.     Jurčke dam na toplo.  P
toplo. Iz ponve odstranim česen in      timijan,      potem pa v njej povaljam njoke  P
ter dodajte sesekljan peteršilj,      timijan      in enako malo bazilike; premešajte  P
sesekljana čebula, korenje, zelena) pa      timijan      in lovor krepko popražimo na malo  P
kraljica: »Holmič poznam, kjer      timijan      cvete / vijolica z jegličem klanja  P
kateri prevladujeta ingver in      timijan,      tretji pa je prav tako zelo slovenski  P
zeliščnimi dodatki (rožmarin,      timijan)      in vinom, ki je bil poleg ribje  P
zlate barve. Kutine, bazilika,      timijan,      limone, melone in ananas prevevajo  P
komarček, melisa, ožepek, kamilice,      timijan,      rudbekija in ameriški slamnik  P
bazilika in kumina, ingver in      timijan)     . Pozitivno razmišljanje ohranja  P
brinove jagode, šetraj, majaron,      timijan,      lovorjev list), olivno olje za  P
jagode, kraški šetraj, majaron,      timijan,      lovorjev list, solimo in pražimo  P
list, brinove jagode, majaron,      timijan,      rožmarin, žajbelj), dcl sveže  P
korenja, celi poper, lovorjev list,      timijan,      rožmarin, žajbelj, šetraj, 0,5  P
jabolko, šalotko, peteršilj,      timijan,      malo jabolčnega žganja, 2 žlici  P
širokih rezancev, 2 večji bučki,      timijan,      sol, poper, olivno olje, glavico  P
govejega rostbifa, mešanico začimb (     timijan,      majaron, pehtran, celi črni poper  P
dcl sladke smetane, olivno olje,      timijan,      malo belega vina, kruhovo rezino  P
jušno kocko, muškatni orešček,      timijan,      solimo in malo popramo.Vre naj  P
peteršiljevo korenino, zrna črnega popra,      timijan,      majaron, 0,5 dcl konjaka, 3 dcl  P
poper, lovorjev list, majaron,      timijan,      rožmarin. Priprava: Dan pred  P
lovorjev list, črni poper v zrnu,      timijan,      majaron, korenček, zeleno in peteršiljevo  P
čebulo, slanino, lovorjev list,      timijan,      rožmarin in majaron, solimo, popramo  P
sol, poper, majaron, kumino,      timijan,      lovor, rdečo papriko, peteršilj  P
popolnoma ovene. Dodamo sol, poper,      timijan      in malo nastrganega oreščka.Pri  P
preostalo juho, dodamo sol, poper,      timijan,      lovor in dobro prekuhamo.Precejeno  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA