nova beseda iz Slovenije
stepi v 1/8 litra mleka, zamesi testo, dodaj | sesekljan | peteršilj, majaron, beli poper in 50 gramov | D |
soka od pečenke, 1/4 litra smetane, sol, poper, | sesekljan | peteršilj. Nekdanji center Uniona Olimpije | D |
in damo na hladno. Medtem zmešamo v skodelici | sesekljan | paradižnik, dodamo ostanek česna, žlico koruzne | D |
prvovrstnega vina Vernaccia, nekaj vejic peteršilja, | sesekljan | strok česna, olje za cvrtje, dve žlici dobrega | D |
ženstvene, kaj šele duhovne identitete, ampak je | sesekljan | objekt (to potrjuje še serija risb Nu debout | D |
, 85. mesto na Siciliji blizu Siracuse, 87. | sesekljan | zrezek, za katerega moraš široko odpreti usta | D |
zamenjava igralca ali pevca v zadnjem trenutku, 6. | sesekljan | zrezek med štiri in pet, 12. trojica, 13. antična | D |
različne oblike. Kako imenujemo močno začinjen | sesekljan | zrezek, pripravljen za peko na žaru, ki si ga | G |
fino olje, limonov sok, gosto kislo smetano, | sesekljan | drobnjak, čebulo, kumino in (po okusu) česen | P |
majhni posodici združite limonin sok, gorčico in | sesekljan | česen.Prelijete z olivnim oljem in primešate | P |
narezano rukolo ter baziliko, olivno olje, kis, | sesekljan | česen in sol.Skuhate testenine. | P |
namočili v kisu in vodi ter dobro stisnili, | sesekljan | peteršilj, kapre, na drobne koščke narezana | P |
kuhajo, na ekstra deviškem olju na hitro spražimo | sesekljan | česen in zdrobljen pekoč čili.(Pekoče čilije | P |
odcedite. Na olivnem olju, ki ste mu dodali | sesekljan | česen, jih pražite nekaj minut.Prelijete s čisto | P |
olupite in pretlačite z vilicami. Dodate limono in | sesekljan | česen.Na koncu vmešate še smetano. | P |
malo sladkorja, sol in poper in za nameček še | sesekljan | drobnjak.Radič porazdelim po krožniku z jabolki | P |
strok česna, list, dva svežega lovorja, grobo | sesekljan | korenček in malo stebelne zelene.Ko zavre, kuham | P |
storite po pokušanju povsem na koncu) ter dodajte | sesekljan | peteršilj, timijan in enako malo bazilike; premešajte | P |
limonino lupino, paradižnikov koncentrat, bučke, | sesekljan | paradižnik, stročji fižol in mladi grah.Vse | P |
sesekljamo in jo popražimo na masti, dodamo drobno | sesekljan | rožmarin in česen, še malo popražimo, da zadiši | P |
čilijem v prahu, nato pa v omako vmešamo še | sesekljan | peteršilj in baziliko.Ponudimo k širokim rezancem | P |
fonda, dcl kraškega terana, dcl sladke smetane, | sesekljan | česen, sesekljan peteršilj, divjačinske začimbe | P |
terana, dcl sladke smetane, sesekljan česen, | sesekljan | peteršilj, divjačinske začimbe (rožmarin, brinove | P |
dodamo na rezance narezano kraško panceto in | sesekljan | česen.Ko česen zadiši, dodamo narezano srnje | P |
potemni, dodamo na kocke narezano zelenjavo in | sesekljan | česen.Ko zelenjava oveni, meso solimo, malo | P |
ali olivnega olja. Priprava: Kuhano pšenico, | sesekljan | čemaž, sojino omako in olje dobro premešamo | P |
najprej razmešamo sol, potem pa vanj vmešamo še | sesekljan | čemaž in zmleta semena.Namaz shranimo v dobro | P |
bučnem olju najprej razmešamo sol, nato pa še | sesekljan | čemaž.Preliv shranimo v zaprt kozarec in ga | P |
stresemo k ohlajeni leči in dodamo še olje in | sesekljan | svež čemaž (ali čemažev namaz).Pomešamo, po | P |
avokada), dodamo malo soli, popra in drobno | sesekljan | čili.Solato lahko ponudimo v testeni skodelici | P |
V ponev, v kateri smo pekli, dodamo drobno | sesekljan | peteršilj in česen, zalijemo z belim vinom ter | P |
peteršilja, sol, poper, ognjeno olje po okusu, | sesekljan | peteršilj. Priprava : Na maščobi prepražimo | P |
maščobi prepražimo na kocke narezano papriko, | sesekljan | česen in piro ter zalijemo z zelenjavno juho | P |
minut na šibkem ognju. Tik pred koncem dodamo | sesekljan | peteršilj in premešamo.Pirina rižota je tudi | P |
in olive gladko zmeljemo, nato pa vmešamo še | sesekljan | peteršilj ali baziliko in zmes posolimo.Krompir | P |
pretlačimo) in jo solimo. Dodamo sončnice, sveže | sesekljan | peteršilj in žličko gorčice.Juho razmešamo, | P |
ponvi, da se je povsem osušil), olje in sveže | sesekljan | peteršilj.Ponudimo z opečencem in svežim sadjem | P |
jajce, dcl sladke smetane, mleto sezamovo seme, | sesekljan | česen, sol, mleti poper. Priprava : Vse sestavin | P |
dveh) opražimo na žlički masla. Takoj dodamo | sesekljan | peteršilj, smetano, ingver in solimo.Premešamo | P |
Preden dodamo omako, vanjo vmešamo še olje in | sesekljan | svež peteršilj ali baziliko. Dober tek! | P |
olivnem olju na hitro prepražimo pršut, dodamo | sesekljan | česen in peteršilj, malo solimo in popramo ter | P |
repke. Na hitro prepražimo in dodamo drobno | sesekljan | česen.Zalijemo z belim vinom in sladko smetano | P |
Vmes nenehno mešamo. Na koncu dodamo še drobno | sesekljan | peteršilj in nariban parmezan.Če je rižota presuha | P |
smo kuhali beluše. Dober priokus da tudi svež | sesekljan | čemaž. Peninski žličniki z mangovo omako | P |
rezance. Prilijemo malo belega vina, dodamo drobno | sesekljan | česen in zalijemo s sladko smetano.Začinimo | P |
biskvitno maso rahlo premešamo odcejeno tuno, drobno | sesekljan | česen, peteršilj, drobnjak, malo solimo.Dodamo | P |
postrv, jima primešamo kislo smetano, drobno | sesekljan | česen, sesekljan peteršilj, nekaj kapljic belega | P |
primešamo kislo smetano, drobno sesekljan česen, | sesekljan | peteršilj, nekaj kapljic belega vina in limonin | P |
popražimo na raztopljenem maslu in dodamo drobno | sesekljan | česen in na kocke narezane bučke. Malo popražimo | P |
Dodamo čebulo, narezano na lističe, drobno | sesekljan | česen, lovorjev list, črni poper v zrnu, timijan | P |
Na olivnem olju na hitro prepražimo drobno | sesekljan | česen in prav tako še narezano zelenjavo.Zalijemo | P |
Juho še malo solimo, popramo po okusu in dodamo | sesekljan | peteršilj.Na koncu juho še malo zgostimo z jedilnim | P |
zdrobljene pastetne začimbe, zmehčano maslo, | sesekljan | peteršilj.Med mešanjem prilivamo hladno juho | P |
jogurt, dodamo arganovo olje, limonin sok, drobno | sesekljan | česen, grobo sesekljano svežo meliso, kumino | P |
toliko časa, da rahlo zavre. Odstavimo in dodamo | sesekljan | česen in baziliko, drobno sesekljane črne olive | P |
prepražimo sesekljano čebulo, dodamo drobno | sesekljan | česen in na tanke rezance narezano hamburško | P |
šunko. Proti koncu kuhanja dodamo še drobno | sesekljan | peteršilj.Ko juho postrežemo, lahko po vrhu | P |
izpari in radič postane mehak. Nato dodamo še | sesekljan | česen in peteršilj.Ponudimo kot predjed ali | P |
pire juho. V kozici raztopimo maslo, dodamo | sesekljan | česen in moko ter dobro premešamo nad segretim | P |
dodamo drobno nariban svež parmezan in drobno | sesekljan | česen.Olje segrejemo in vlijemo jajčno maso | P |
olju na hitro prepražimo narezan por in drobno | sesekljan | česen.Dodamo narezan paradižnik, gorčico, timijan | P |
podušimo in odstavimo. Na koncu primešamo drobno | sesekljan | peteršilj.Serviramo še vroče in ponudimo s kislo | P |
njem počasi prepražimo rdečo čebulo in drobno | sesekljan | česen.Dodamo mleto kumino, mlet koriander in | P |
skodeli zmešamo mleto papriko, olivno olje, drobno | sesekljan | česen, mleti koriander in mleti piment. Mešanico | P |
dodamo drobno sesekljano čebulo ter olupljen in | sesekljan | česen.Dodamo paradižnikove pelate, premešamo | P |
Dodamo še narezano svežo baziliko in drobno | sesekljan | feferon, ki smo mu odstranili semena.Po okusu | P |
Za preliv damo v kozico olivno olje, drobno | sesekljan | česen in sesekljane kapre.Na hitro podušimo | P |
Dodamo še limonin sok, sol, poper in drobno | sesekljan | peteršilj.Na krožnik damo rukolo, po vrhu potresemo | P |
Pokrito naj stoji 10 minut. Primešajte | sesekljan | peteršilj in dobro začinite po okusu.Ponudite | P |
semen in narezana, majhno sesekljano čebulo, | sesekljan | strok česna, 2 do 3 žlice koruznega olja, 2 | P |
narezan pršut, rakove repke, bambusove vršičke in | sesekljan | česen, zalijemo s smetano, dosolimo in zmešamo | P |
olja ovenemo drobno sesekljano čebulo, dodamo | sesekljan | česen, in ko zadiši, še korenje, narezano na | P |
olivnem olju na hitro prepražimo, dodamo drobno | sesekljan | česen, peteršilj, malo belega vina in malo drobtin | P |
potolkli z nožem. Po vrhu bagete najprej potresemo | sesekljan | paradižnik, v katerega smo dodali drobno sesekljano | P |
začinimo s soljo in poprom. Na koncu primešamo | sesekljan | peteršilj.Omako zgostimo z gustinom, ki smo | P |
Maslo raztopimo in na hitro prepražimo drobno | sesekljan | česen.Kruh narežemo na tanke rezine in nato | P |
maslom in na njem zasteklenimo čebulo ter drobno | sesekljan | česen. 3/4 naribanih bučk stresemo na prepraženo | P |
Preden jo postrežemo, ji primešamo še drobno | sesekljan | peteršilj.Po želji lahko dodamo tudi malo kisle | P |
baziliko, odstavimo in ji primešamo še drobno | sesekljan | peteršilj.Pustimo, da se ohladi. | P |
Dodamo še grobo sesekljana orehova jedrca in | sesekljan | peteršilj. Presna cvetača | P |
dodamo baziliko ali čemaž v olju, opran in | sesekljan | drobnjak in peteršilj ter sol in kari.S paličnim | P |
peno. Na oljčnem olju je na hitro prepražil | sesekljan | por in čez tri minute dodal riž ter potem sipino | P |
tequile, ščep popra, 2 stroka česna, lovorov list, | sesekljan | peteršilj.(Če ribe tehtajo okrog četrt kilograma | P |
pozlati, primešajte 4 sesekljane stroke česna in 1 | sesekljan | šopek peteršilja.Mešanico položite na naoljen | P |
poprom, potegnemo kozico s štedilnika, dodamo | sesekljan | peteršilj in limonov sok.Postrežemo z belo polento | P |
oljem, zložimo vanjo kose piščanca in dodamo | sesekljan | koriander ali peteršilj, čebulo in papriko ter | P |
Omaka z artičoko Potrebujemo: artičoke, | sesekljan | peteršilj in česen, belo vino, sol, poper, limonov | P |
sesekljanega česna, 1 paradižnik, olupljen in | sesekljan, | brez peščic, l močne kurje juhe, žličke | P |
riža, 1 dag soli, 1 strt strok česna, poper, | sesekljan | peteršilj.Za omako: 2 dag olja, dag sladkorja | P |
svetlo prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo, | sesekljan | feferon, liste zelene, dobro prekuhane in pretlačene | P |
dajte 2 očiščeni, na pol prerezani lokardi in 1 | sesekljan | pekoči feferon. Zalijte s dcl belega kisa | P |
vsestranska. Na maslu do dišanja popražite | sesekljan | česen, ga prelijte s sladko smetano, potem pa | P |
gobova kaša ... Na maščobi malce prepražijo | sesekljan | česen in malo peteršilja.Hitro dodajo narezane | P |
majhne kose narezan zrel paradižnik, drobno | sesekljan | česen, liste zelene, majarona in bazilike ter | P |
na koncu, ko že odstaviš posodo, vmešati svež | sesekljan | paradižnik.Skoraj boljše so kot Cecine. | P |
sekljali kitajca, naj bo strokov več, če bo | sesekljan | slovenec, bo strok na osebo dovolj.Začimbe so | P |
zvrhana žlica paradižnikove mezge, strok česna in | sesekljan | peteršilj, šilce konjaka, olje, sol, poper. | P |
masti, drobno sesekljano manjšo čebulo, drobno | sesekljan | čili z odstranjenimi semeni, drobno sesekljan | P |
sesekljan čili z odstranjenimi semeni, drobno | sesekljan | strok česna, žlico v možnarju strtih koriandrovih | P |
sveže ingverjeve korenine (olupljen in natanko | sesekljan) | , 75 gramov brokolija, 50 gramov graha, 75 gramov | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |