nova beseda iz Slovenije

zelje (701-800)


v tipu varaždinskega zelja. Odlično kislo      zelje.      Atria F1: pozno zelje za kisanje.   P
Odlično kislo zelje. Atria F1: pozno      zelje      za kisanje. Ammon F1: 135 dni, primeren za  P
skladiščijo, primerne tudi za svežo porabo. Rdeče      zelje      Red Dynasty F1: zgoden hibrid (80 dni) za svežo  P
nekaj orehov Kislo      zelje      zrahljamo z vilicami, pšenične kalčke dobro  P
korenček, grah, fižol in kapusnice (cvetača,      zelje,      brokoli itd.), paradižnik, jajčevec, kumare  P
zgodnje kapusnice (zgodnja cvetača, zgodnje      zelje)     , zgodnji krompir, korenček, rdeča pesa, grah  P
ki do konca junija zapustijo gredo (zgodnje      zelje,      zgodnja cvetača, zgodnji krompir, nizki stročji  P
sadimo požrešnice med vrtninami. To so kapusnice (     zelje      in sorodniki), bučnice, sladka koruza in zgodnji  P
največje požrešnice med vrtninami, to so kapusnice (     zelje,      rdeče zelje, cvetača, ohrovti, kolerabice, redkev  P
med vrtninami, to so kapusnice (zelje, rdeče      zelje,      cvetača, ohrovti, kolerabice, redkev, repa,  P
vmesnem času naj tam rastejo cvetača, kitajsko      zelje,      repa, brokoli, endivija, motovilec ali jagode  P
visoko. Pozornosti je vredno tudi toskansko      zelje      s koničastimi temno zelenimi listi. Obe kapusnici  P
vsebujeta protiulkusni faktor, podobno kot      zelje.     V kitajskem kapusu so aminokisline, valin, metionin  P
Oba priporočajo ljudem, ki so preobčutljivi na      zelje.     Ker sta izredno lahko prebavljiva, ju cenijo  P
žametnice (tagetesi) in ognjič. Kapusnice, kot so      zelje,      kodrolistni ohrovt, cvetača ali brokoli, se  P
sezoni so med najbolj prodajanimi jabolka, kislo      zelje      in repa. V Sloveniji imamo tudi trgovine, v  P
zelenjave, saj jim kislo sadje in zelenjava, denimo      zelje      ali paradižnik, škodujeta.S pravo prehrano legvana  P
številčno držijo na vajetih, da nam ne hodijo v      zelje      na naših vrtnih kotičkih. Vse vrste sinic spadajo  P
V lončenih loncih so kuhali juhe, krompir,      zelje,      repo, fižol in drugo zelenjavo.Ker se izdelovanje  P
dušijo enolončnice in goste jedi, kot so fižol,      zelje      ali repa, izbrati je treba le pravo posodo.  P
se razmnožile v vrtu in sadovnjaku. Solato,      zelje,      skratka vse mi na drobno razcefrajo, najdemo  P
Alenka iz Ljubljane      Zelje      je postalo hrenovo Zelje je takšno, kot opisujet  P
Zelje je postalo hrenovo      Zelje      je takšno, kot opisujete, postalo zato, ker  P
do januarja, v milejši zimi pa do pomladi.      Zelje      prenese veliko mraza, saj smo ga lani rezali  P
jih ponuja, ohranimo tako, da ga kisamo. Tudi      zelje      zdaj še okopljemo, ogrnemo z zemljo do glave  P
pripravila govejo juho, pečena svinjska rebra, dušeno      zelje      za prikuho ter pomfri.Gospa Jelka pravi, da  P
sopare in neprijetnega vonja, čeprav kuha kislo      zelje,      na primer. Obe gospe popolnoma prepričano pravit  P
ki so v sorodu z vsemi kapusnicami na vrtu (     zelje,      cvetača, ohrovt, redkvica, repa, koleraba ...  P
10 m2. Na tej poljini so obvezno kapusnice:      zelje,      cvetača, ohrovt, tudi kolerabica, nikakor pa  P
koreni pa so skriti v zemlji. Dobro se obraste      zelje,      če še ni začelo sklepati glav.Tudi visoki fižol  P
zimo skladiščimo korenovke, gomoljnice, pa tudi      zelje,      kitajski kapus, radič in endivijo.Prav tako  P
jagod, tudi za barvno popestritev med kitajsko      zelje,      ko to rumeno zacveti in se razraste. Črnika  P
med vrste nizkega fižola pa posadimo zgodnje      zelje.     Ob robu visoke grede naj rastejo plazeče se vrtnine  P
kapusnic ne hitimo, saj prenesejo veliko mraza.      Zelje      ostane na vrtu vse do novega leta, glavnati  P
S kisanjem se vitamini ne izgubijo. Kislo      zelje      je hrana, ki jo Slovenci uživamo že kar lep  P
odrežemo ga šele tik pred ribanjem. Za dobro kislo      zelje      je pomembna že vzgoja, preveč dušika lahko povzroči  P
bakterije, ki sladkor spreminjajo v kislino.      Zelje      se potem ne skisa. Seveda pa je osnova za dobro  P
ne skisa. Seveda pa je osnova za dobro kislo      zelje      izbira sorte.Najboljše še vedno dajo naše domače  P
list bi namreč povzročila gnitje, zato denimo      zelje      za spravilo poberemo na dan za cvet.Tudi za  P
Nekateri so narezano kutino dodali tudi med      zelje,      ko so ga pripravljali za kisanje. Kutina na  P
Špela po elektronski pošti      Zelje      je postalo hrenovo Zelje je pri kisanju postalo  P
Zelje je postalo hrenovo      Zelje      je pri kisanju postalo grenko, rahlo pekoče  P
por, repa, redkvica, sladki komarček, zelena,      zelje,      meta, špinača, korenček in jagode. Kot vidite  P
kot večina kapusnic, med katere sodijo tudi      zelje,      cvetača, brokoli, kolerabice, potrebujeta oba  P
tako s svojimi pisarniškimi ambicijami hodi v      zelje      Microsoftu, ki na tem področju kraljuje z zbirko  P
KD Group sedež v Sloveniji, sploh »hodili v      zelje«      domači DZU? Lani smo v Skupini KD Group začeli  P
povprečje pomeni tudi to, da eden je meso, drugi pa      zelje,      oba skupaj pa segedinski golaž, so razlike med  P
delovanja in razvoja, namesto da si hodita v      zelje.     S tem pa bi Hidrii uspelo nekaj, kar sama zanika  P
segedinom, saj veste, za ene meso, za druge      zelje?      Morda bi lahko to dobro razložila prav v povezav  P
ameriških dolarjev. Bo Ford torej Tati skakal v      zelje?      Vietnam nalaga že v drugo rafinerijo   P
povejmo, da tisti, ki je meso, in drugi, ki je      zelje,      skupaj jesta segedinski golaž.Torej so nekateri  P
potegoval za poslanca. V tem primeru ne bi lezel v      zelje      Patricku Vlačiču, predsedniku južnoprimorskega  P
Čim več jih bo dosegla, tem bolj bo lezla v      zelje      SD Boruta Pahorja, ki velja za glavnega tekmeca  P
srednjeveška večerja: bučna juha, pečen piščanec,      zelje,      kaša in češnjev zavitek.Klobuk dol!   P
med neznance, kjer dan za dnem žuliš fižol in      zelje,      dokler se te organizatorji največje sproducirane  P
pri njih velja daleč največ, zdaj pa jim je v      zelje      začel hoditi še naš smukač.Severni sosedi so  P
***** TV-naročnina in      zelje      Na RTV Slovenija se nekaj kuha.   P
televizije pač. Guzej torej na lepem hodi v vladno      zelje.     Vlada se izgovarja na inflacijsko preobremenitev  P
bila visoka, saj si novi lastniki niso hodili v      zelje      in so na sicer zaukazanih licitacijah, namesto  P
nas je, kako je mogoče, da skačejo v lastno      zelje      ‐ kdaj in zakaj je bila sprejeta takšna odločitev  P
kakor Zalar menita, da Bris kliniki ne hodi v      zelje.     Kdo bo bolj učinkovit in prepričljiv v svojih  P
okusno zelenjavno prilogo, zraven pa še rdeče      zelje      v solati.Zelo dobro, čeprav je moralo kosilo  P
odličen segedin,« je nadaljeval. »Predvidevam, da      zelje      kupujete pri branjevki, za katero veste, da  P
stojnice na odprti tržnici, kjer so prodajali      zelje,      denarnice, poceni ure in vse drugo, kar bi bilo  P
bilo konec pred pustom. Potem je bilo na tapeti      zelje      pa kislo zelje.Nazadnje nam je preostala samo  P
pustom. Potem je bilo na tapeti zelje pa kislo      zelje.     Nazadnje nam je preostala samo še vložena zelenjava  P
so v tem času odlične salame in divjačina.      Zelje      in repa pa kakšen kozliček mi gredo prav v slast  P
ustrezajo pa mi tudi svinjska pečenka, klobasa in      zelje.     V slast mi gre pršut, ob katerem je obvezno rdeče  P
Pražen krompir, ajdovi žganci z ocvirki, kislo      zelje      in repa so bili na ravni naših pričakovanj.  P
vodo. Hvalevredno svežino je prineslo pekoče      zelje      (1,17 evra), lepo začinjeno, osvežujoče hrustljavo  P
bil. Prav tako sta bila odlična kisla repa in      zelje,      da o slastnih kruhovih cmokih ne govorimo.   P
Blitva s čebulo in paradižnikom je že skakala »v      zelje«      prej opisani popolnosti.Če bi bila polenta normalno  P
precej visoko podporo povsem kredibilno »hodi v      zelje«      najmočnejšim trem kandidatom, ki imajo za seboj  P
Blejska turistična ponudba jim sploh ne hodi v      zelje.     Ravno nasprotno.   P
tem območju odkrili tudi rimske razvaline). »     Zelje      tukaj je bilo pregovorno dobro in so ga vozili  P
rastline: semena žit, vrtnin (solata, fižol,      zelje,      čebula), trav in detelj, medtem ko se krompir  P
petoprstnik (pentaphyllon), prav tako pasje      zelje,      potočnik, kolmež, zélena in volčji koren (aconitum  P
dobesedno spalni razhudnik) prevedel kot pasje      zelje.     O pasjem zelišču (Solanum nigrum) boste v tej  P
krotka, govorijo njena imena: kačjak, kačje      zelje,      kačnik.Tudi farjov koren ni od muh.   P
med drugim sodijo brokoli, brstični ohrovt,      zelje      in cvetača. Te rastline vsebujejo številne fitokemik  P
brokoli in špinača, rdeča pesa, rdeča čebula in      zelje,      na primer, suhe slive in rozine.V nasprotju  P
prsi na zelju z bučnim oljem (6,90 evra).      Zelje      so previdno oprali, da ne bi ubijalo s kislostjo  P
od katerih smo prepoznali čičeriko, koruzo,      zelje,      rdeči radič in zeleno solato.Ob vsem tem direndaju  P
Če še poenostavimo: pozimi jabolka, repo in      zelje,      poleti pa tisto, kar zraste na vrtovih.Če imamo  P
želodčne kisline. Jejte brstični ohrovt, brokoli,      zelje,      polnozrnata živila, endivijo, vsa semena in  P
lubenice, melone, breskve, češnje, hruške, jabolka,      zelje,      redkev, hren, artičoke in beluše, med najučinkovitejše  P
na krožnikih in jih takoj ponudimo. Rdeče      zelje      s čebulo in lahko skuto Potrebujemo: kg rdečeg  P
za razmešanje, morsko sol. Priprava: Rdeče      zelje      narežemo na ozke rezance.Olupimo čebulo in jo  P
operemo in neolupljeni grobo nastrgamo v še vroče      zelje.     Začinimo s kumino in ponudimo z lahko skuto,  P
zgodi nič. Prav tako ni reakcije, če pojé samo      zelje.     Potem si spet privošči oboje hkrati in pojavi  P
najlaže priskrbimo z zimsko zelenjavo (kislo      zelje,      zelena kolerabica, peteršilj, koprc, paprika  P
primerna naslednja zelenjava: rdeči radič, kitajsko      zelje,      rdeče zelje, cvetača, brokoli, koleraba, zelena  P
zelenjava: rdeči radič, kitajsko zelje, rdeče      zelje,      cvetača, brokoli, koleraba, zelena, buča, korenje  P
žličko gorčice, žličke morske soli. Sveže      zelje      in korenje Potrebujemo: manjšo glavo ali polovic  P
olja (ali kisle smetane), kisa in soli. Potem      zelje      na tanko narežemo na drobne rezance, korenček  P
in prelijemo s prelivom iz jogurta. Rdeče      zelje      s pomarančami Potrebujemo: glavo rdečega zelja  P
prepražimo na rezance narezano čebulo, dodamo      zelje,      prilijemo belo vino in kuhamo približno pol  P
Ponovimo še enkrat in za zadnjo plast uporabimo      zelje.     Jogurt, kislo smetano in jajca zmešamo, začinimo  P
zrežemo na centimeter debele rezine. Kitajsko      zelje      operemo in ga zrežemo na centimeter debele rezine  P
na njem med mešanjem minuto pražimo kitajsko      zelje      in mlado čebulo, tudi to potisnemo navzgor ob  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA