nova beseda iz Slovenije

zelje (801-900)


ki mirno počivajo v svojih foteljih, hodim v      zelje.     Harem poslušnih kokoši se začne ozirati za mano  P
ali dušene zelenjave ali pa fižol in repo ali      zelje,      včasih morda proseno ali ajdovo kašo z gobami  P
različno zelenjavo, zlasti paradižnik, solato,      zelje      in kumare.Z malce več truda lahko v njih dozori  P
probiotikov so jogurt ali kislo mleko, kefir ter kislo      zelje      in repa.Za rast probiotikov so še posebno priporočlj  P
kemije. Večkrat uživajmo presno kislo repo in      zelje,      čebulo in česen, črno redkev, hren, koromač  P
dodamo narezan krompir. V drugem loncu skuhamo      zelje,      ga malo solimo in začinimo z začinko.Če je zelje  P
ga malo solimo in začinimo z začinko. Če je      zelje      zelo dolgo, ga pred kuhanjem nekajkrat prerežemo  P
***** Kislo      zelje      Proti gnilobi v črevesju   P
škodljivih stranskih učinkov), zato si kislo      zelje      pozimi privoščimo čim večkrat.Če bomo uživali  P
pa tudi prehladov in gripoznih okužb. Kislo      zelje      je učinkovito proti vročinskim valovom v menopavzi  P
sistem obilje vitamina C, ki ga vsebuje kislo      zelje.      Nakup in priprava: Če je le mogoče, kupujmo  P
in priprava: Če je le mogoče, kupujmo kislo      zelje,      naravno skisano iz ekološko pridelanega zelja  P
bučnega olja, 2 stroka česna. Priprava: Kislo      zelje      damo v skledo in ga zrahljamo z vilicami.Dodamo  P
čajno žličko rdeče paprike. Priprava: Kislo      zelje      damo v skledo, ga zrahljamo, potem pa posujemo  P
izluščenih orehovih jedrc. Priprava: Kislo      zelje      damo v skledo.Jabolka operemo, osušimo in narežemo  P
kalorično enoto (mg/100 kcal) vsebujejo kitajsko      zelje,      špinača, brokoli, stročji fižol, mleko, sir  P
razen tega, da imam strašno rad klobase in      zelje.     S tem bi se me mogoče dalo podkupiti ...  P
bila moja glavna hrana kruh, krompir, polenta,      zelje,      repa.«Vendarle meni, da Slovenci nismo razsipni  P
podobna kot pri reku, ko eden večerja golaž, drugi      zelje,      v povprečju pa oba segedin, spremljanje vremena  P
kmetijskimi pridelki so še ajda, krompir, fižol, grah,      zelje,      repa, bučke in korenje.Seveda pa je najbolj  P
fitoestrogenov so stročnice, še posebno soja,      zelje,      ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, cvetača, korenje  P
ajdovo in proseno kašo, lečo, rdeče in belo      zelje,      sojo in izdelke iz nje, šparglje, špinačo, navadni  P
pomembno, za katero hrano gre. Poje vse, celo      zelje,      sadje in kruh, samo da lahko odžira drugim.  P
pojasni Jože Lavrinec. Špinača, blitva, brokoli,      zelje,      radič, endivija, mladi grah, orehi in jetrca  P
rezance, najbolje na strgalniku. Tako pripravljeno      zelje      vmešamo med krompir in oboje pokapamo z limoninim  P
paprika, paradižnik, rumene buče, špinača,      zelje      pa tudi avokado in vsi oreški in semena zaradi  P
in ostrgamo ali olupimo ter narežemo na kose.      Zelje      in opran peteršilj grobo sesekljamo, nato pa  P
*****      Zelje      in ohrovt Prva izbira pozimi   P
pozimi Kljub pestri ponudbi zelenjave ostaja      zelje      med najbolj priljubljenimi vrstami zimske zelenjave  P
sladokusce; to ni več samo dušeno ali kislo      zelje,      ki so ga naše babice kuhale v velikih loncih  P
je zdravo.« Tokratna recepta sta enostavna,      zelje      in ohrovt pa kljub pripravi nista izgubila vitaminov  P
razrežemo na štiri dele, odstranimo stržen in      zelje      narežemo.Dve čebuli olupimo in ju narežemo na  P
slanini in olju dušimo čebulo, dodamo narezano      zelje      in zalijemo z vinom.Dodamo še lovorove liste  P
Pečene račje prsi razrežemo in položimo na      zelje.     Dodamo krompir in čebulo, pokapljamo z omako  P
manjkati pečena gos ali raca, mlinci in posiljeno      zelje.      *****   P
manjkati pečena gos ali raca, mlinci in posiljeno      zelje.      Z jabolki polnjena gos   P
maščobo, ki je ostala od pečenja. Dušeno rdeče      zelje      Potrebujemo (za štiri): 2 žlici maščobe, žlico  P
klinčka, 1/8 l vina, žlico moke. Priprava:      Zelje      damo v posodo, dodamo sol, kis, kumino in jabolka  P
že pražena, dolijemo nekaj žlic kisa. Dodamo      zelje,      premešamo in pokrito dušimo. Po potrebi prilivamo  P
Po potrebi prilivamo vodo. Ko je      zelje      zmehčano, dodamo klinčke, mehko potresemo z  P
ognja in primešamo limetin oziroma limonin sok.      Zelje      narežemo na rezance, kumaro na palčke, papriko  P
švicarsko domeno. Ampak v zadnjem času jim v      zelje      skačejo Finci, ki so očitno resno mahnjeni na  P
da je zabijal pedale, kot bi v sodu tlačil      zelje,      a mu je šlo.Sledil je spust in tukaj je moja  P
tudi biološko najbolj kakovostna. Na primer      zelje      v vseh oblikah, juhe, obare, meso, ki naj bo  P
nekem odseku proge sem imela občutek, da tlačim      zelje,      ne pa da uporabljam, kot ji strokovno pravijo  P
je kaj takega sploh mogoče. Pršut, klobase,      zelje,      vino, dobra glasba, prečudoviti ljudje, znanci  P
čebula, različne solate, gorčica, kitajsko      zelje,      zelena in špinača.Na veliko se v hidroponiki  P
ribe in kite, Slovenci pa smo jedli krompir,      zelje      in kure.Samo dojemanje hrane in naši odzivi  P
zibel položena. S hrano je pa tako: »Žganci in      zelje      so me utrdili. Ja, druge hrane ni bilo.  P
posebno zanimivo naj bi bilo letos pozimi rdeče      zelje,      vrnile so se tudi bučke, ki zadnja leta niti  P
Namen bolnišnice namreč ni, da bi skakala v      zelje      veterinarskim postajam in ambulantam, temveč  P
Brkini imajo tudi slive, odlično slivovko,      zelje,      klobase, posebni pršut (sušijo ga brez kože  P
sliv, enkratna brkinska slivovka, brinjevec,      zelje,      ki mu ni para, t. i. travniška jabolka zunaj  P
namenja 120.000 evrov za svojo volilno bazo ‒ V      zelje      skače tudi drugim političnim strankam ‒Ta teden  P
(N. O.) Skače v      zelje      drugim strankam. *****   P
pokazali, kako so včasih v sodih ženske tlačile      zelje,      v pokušino pa ponujali domače ocvirke ter zevnco  P
pražile kavo ... Tako so se spravile nad surovo      zelje.      Kantina kur an bot.   P
Krompir iz Egipta.      Zelje      iz Madžarske.Pomaranče iz Grčije.  P
stročnice (bob, fižol, grah, leča), korenje ter      zelje      in repa.Seveda pa ne pozabimo sadja (jabolka  P
jesti pa še bolj. Četrtič, drobno narezano      zelje      s kosom slanine ali špeha; te jedi smo se vzdržali  P
kisanih zelja in repe. Dušeno ali kuhano kislo      zelje      s slanino navajajo številni viri kot zelo značilno  P
močnik ali sok, različne kaše, zlasti prosene,      zelje,      repa in od konca 18. stoletja krompir.Meščani  P
sredi 18. stoletja so začeli kisati tudi ribano      zelje      in repo.Trnovsko zelje je bilo zelo sloveče  P
kisati tudi ribano zelje in repo. Trnovsko      zelje      je bilo zelo sloveče, saj so ga cenili celo  P
rumeno in rdeče korenje, paprika, rdeče dušeno      zelje      ter kuhan krompir, prelit s smetano in zlato  P
zelja in krompirja. Pri tem je značilno, da se      zelje      kuha nad krompirjem.Seveda pa to jed marsikje  P
marsikje obogatijo s klobaso, ocvirki ali pa      zelje      zamenjajo z repo. Pražen krompir   P
skorjo. K žgancem se prilega rdeča pesa ali rdeče      zelje,      sicer so primerna priloga tudi k mesnim jedem  P
jabolčni kis, posušene sadne krhlje, kislo      zelje,      repo in še marsikaj iz lastne pridelave in z  P
na hladno, drugi dan jo prevri in zakuhaj. Za      zelje      pa: Čim večkrat je prevreto, tem boljše je.  P
ampak svežem, s kuhanjem se ga precej uniči.      Zelje      lahko po zdravilnih učinkih mirno uvrstimo med  P
pri izločanju seča ali če izgubimo dober tek.      Zelje      celo pomirja in povečuje možganske sposobnosti  P
zelo pomembna. Najbolj zdravo je seveda tisto      zelje,      ki ga niso od semena naprej hranili s kemijo  P
semena naprej hranili s kemijo. Dobro kislo      zelje      ima svež in prijeten vonj, hrustljavo je in  P
da izbirčni, vsaj takrat, kadar gre za kislo      zelje.      Beba Splichal   P
Beba Splichal Kislo      zelje      z ingverjem Približno četrt kilograma kislega  P
paprika, ingver in čili v prahu, oljčno olje.      Zelje      razrahljamo na krožniku ali v plitvi skledici  P
primer jedilnik št. 84, iz katerega je kislo      zelje      s papriko in krompirjem v kosih, vsebuje tudi  P
ponujajo kar same. Krompir v kosih in kislo      zelje      s papriko Potrebuješ krompir in zabelo, kislo  P
papriko Potrebuješ krompir in zabelo, kislo      zelje,      olje, malo sladke rdeče paprike, čebulo, žlico  P
prideni malo sladke paprike, žlico moke, nazadnje      zelje.     Dobro ga prepraži, če hočeš, ga malo zalij; preden  P
ZA SONCEM VEGE STIL Sosedovo      zelje      Če jo le malo preveč obsije sonce, ji zaviha  P
za cvetačo, chou de Chypre, v prevodu ciprsko      zelje.     Vsekakor se nežni beli cvetovi, ki so rahlo grenkega  P
pa sem, kot Tirolci, s cmoki ponudila kislo      zelje.      *****   P
zeljem in koruzo. Jed je gotova, ko je kuhano      zelje.      *****   P
zabelijo z ocvirki, dodajo kislo repo (ali      zelje)      in seveda kos pujsa. Dobra je bila tudi gobova  P
zelenjave. Črni ribez, koromač, paprika in      zelje      imajo veliko vitamina C, motovilec, paprika  P
prevarate z naslednjo domislico. Na tanko narežite      zelje      in ga prepražite, kakor bi sicer čebulo, dodajte  P
žara, ne sme manjkati drobno narezano sladko      zelje.     K temu dodate še nastrgan korenček, koščke ananasa  P
bomo v kozmos potovali Slovenci, naj zato kislo      zelje,      vampi, žganci, kranjske klobase in ostale podobne  P
imel zeljnato glavo ‐ a kdor si rad privošči      zelje,      še zdaleč ni praznoglav.Ta trdoživa in poceni  P
hranljiva in okusna, temveč tudi zdravilna.      Zelje      uvrščamo v družino križnic (v njej so še repa  P
ODGANJA RAKA      Zelje      ima več blagodejnih učinkov, ki niso le dolgoročna  P
izsledkih več študij je pri ljudeh, ki redno uživajo      zelje      in drugo sorodno zelenjavo, tveganje za rak  P
moških, ki so si vsaj trikrat na teden privoščili      zelje,      brokoli idr., kar za štiri desetine manj možnosti  P
tri petine. Znanstveniki domnevajo, da se ima      zelje      za svoje protirakave lastnosti zahvaliti glukozinolatom  P
NAJBOLJŠE SVEŽE V trgovinah je      zelje      na voljo vse leto, najbolje pa si ga je privoščiti  P
in težave z vetrovi so zaradi tega še hujše.      Zelje      je tako najbolje podušiti le na hitro, za pet  P
Najzanimivejši so mi bili žganci, pa z ocvirki zabeljeno      zelje,      da o njenih daleč najboljših krofih sploh ne  P
paradižnik iz Nizozemske, jagode iz Španije,      zelje      je avstrijsko, za hruške pa še sam ne vem, od  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA