nova beseda iz Slovenije
ki mirno počivajo v svojih foteljih, hodim v | zelje. | Harem poslušnih kokoši se začne ozirati za mano | P |
ali dušene zelenjave ali pa fižol in repo ali | zelje, | včasih morda proseno ali ajdovo kašo z gobami | P |
različno zelenjavo, zlasti paradižnik, solato, | zelje | in kumare.Z malce več truda lahko v njih dozori | P |
probiotikov so jogurt ali kislo mleko, kefir ter kislo | zelje | in repa.Za rast probiotikov so še posebno priporočlj | P |
kemije. Večkrat uživajmo presno kislo repo in | zelje, | čebulo in česen, črno redkev, hren, koromač | P |
dodamo narezan krompir. V drugem loncu skuhamo | zelje, | ga malo solimo in začinimo z začinko.Če je zelje | P |
ga malo solimo in začinimo z začinko. Če je | zelje | zelo dolgo, ga pred kuhanjem nekajkrat prerežemo | P |
***** Kislo | zelje | Proti gnilobi v črevesju | P |
škodljivih stranskih učinkov), zato si kislo | zelje | pozimi privoščimo čim večkrat.Če bomo uživali | P |
pa tudi prehladov in gripoznih okužb. Kislo | zelje | je učinkovito proti vročinskim valovom v menopavzi | P |
sistem obilje vitamina C, ki ga vsebuje kislo | zelje. | Nakup in priprava: Če je le mogoče, kupujmo | P |
in priprava: Če je le mogoče, kupujmo kislo | zelje, | naravno skisano iz ekološko pridelanega zelja | P |
bučnega olja, 2 stroka česna. Priprava: Kislo | zelje | damo v skledo in ga zrahljamo z vilicami.Dodamo | P |
čajno žličko rdeče paprike. Priprava: Kislo | zelje | damo v skledo, ga zrahljamo, potem pa posujemo | P |
izluščenih orehovih jedrc. Priprava: Kislo | zelje | damo v skledo.Jabolka operemo, osušimo in narežemo | P |
kalorično enoto (mg/100 kcal) vsebujejo kitajsko | zelje, | špinača, brokoli, stročji fižol, mleko, sir | P |
razen tega, da imam strašno rad klobase in | zelje. | S tem bi se me mogoče dalo podkupiti ... | P |
bila moja glavna hrana kruh, krompir, polenta, | zelje, | repa.«Vendarle meni, da Slovenci nismo razsipni | P |
podobna kot pri reku, ko eden večerja golaž, drugi | zelje, | v povprečju pa oba segedin, spremljanje vremena | P |
kmetijskimi pridelki so še ajda, krompir, fižol, grah, | zelje, | repa, bučke in korenje.Seveda pa je najbolj | P |
fitoestrogenov so stročnice, še posebno soja, | zelje, | ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, cvetača, korenje | P |
ajdovo in proseno kašo, lečo, rdeče in belo | zelje, | sojo in izdelke iz nje, šparglje, špinačo, navadni | P |
pomembno, za katero hrano gre. Poje vse, celo | zelje, | sadje in kruh, samo da lahko odžira drugim. | P |
pojasni Jože Lavrinec. Špinača, blitva, brokoli, | zelje, | radič, endivija, mladi grah, orehi in jetrca | P |
rezance, najbolje na strgalniku. Tako pripravljeno | zelje | vmešamo med krompir in oboje pokapamo z limoninim | P |
paprika, paradižnik, rumene buče, špinača, | zelje | pa tudi avokado in vsi oreški in semena zaradi | P |
in ostrgamo ali olupimo ter narežemo na kose. | Zelje | in opran peteršilj grobo sesekljamo, nato pa | P |
***** | Zelje | in ohrovt Prva izbira pozimi | P |
pozimi Kljub pestri ponudbi zelenjave ostaja | zelje | med najbolj priljubljenimi vrstami zimske zelenjave | P |
sladokusce; to ni več samo dušeno ali kislo | zelje, | ki so ga naše babice kuhale v velikih loncih | P |
je zdravo.« Tokratna recepta sta enostavna, | zelje | in ohrovt pa kljub pripravi nista izgubila vitaminov | P |
razrežemo na štiri dele, odstranimo stržen in | zelje | narežemo.Dve čebuli olupimo in ju narežemo na | P |
slanini in olju dušimo čebulo, dodamo narezano | zelje | in zalijemo z vinom.Dodamo še lovorove liste | P |
Pečene račje prsi razrežemo in položimo na | zelje. | Dodamo krompir in čebulo, pokapljamo z omako | P |
manjkati pečena gos ali raca, mlinci in posiljeno | zelje. | ***** | P |
manjkati pečena gos ali raca, mlinci in posiljeno | zelje. | Z jabolki polnjena gos | P |
maščobo, ki je ostala od pečenja. Dušeno rdeče | zelje | Potrebujemo (za štiri): 2 žlici maščobe, žlico | P |
klinčka, 1/8 l vina, žlico moke. Priprava: | Zelje | damo v posodo, dodamo sol, kis, kumino in jabolka | P |
že pražena, dolijemo nekaj žlic kisa. Dodamo | zelje, | premešamo in pokrito dušimo. Po potrebi prilivamo | P |
Po potrebi prilivamo vodo. Ko je | zelje | zmehčano, dodamo klinčke, mehko potresemo z | P |
ognja in primešamo limetin oziroma limonin sok. | Zelje | narežemo na rezance, kumaro na palčke, papriko | P |
švicarsko domeno. Ampak v zadnjem času jim v | zelje | skačejo Finci, ki so očitno resno mahnjeni na | P |
da je zabijal pedale, kot bi v sodu tlačil | zelje, | a mu je šlo.Sledil je spust in tukaj je moja | P |
tudi biološko najbolj kakovostna. Na primer | zelje | v vseh oblikah, juhe, obare, meso, ki naj bo | P |
nekem odseku proge sem imela občutek, da tlačim | zelje, | ne pa da uporabljam, kot ji strokovno pravijo | P |
je kaj takega sploh mogoče. Pršut, klobase, | zelje, | vino, dobra glasba, prečudoviti ljudje, znanci | P |
čebula, različne solate, gorčica, kitajsko | zelje, | zelena in špinača.Na veliko se v hidroponiki | P |
ribe in kite, Slovenci pa smo jedli krompir, | zelje | in kure.Samo dojemanje hrane in naši odzivi | P |
zibel položena. S hrano je pa tako: »Žganci in | zelje | so me utrdili. Ja, druge hrane ni bilo. | P |
posebno zanimivo naj bi bilo letos pozimi rdeče | zelje, | vrnile so se tudi bučke, ki zadnja leta niti | P |
Namen bolnišnice namreč ni, da bi skakala v | zelje | veterinarskim postajam in ambulantam, temveč | P |
Brkini imajo tudi slive, odlično slivovko, | zelje, | klobase, posebni pršut (sušijo ga brez kože | P |
sliv, enkratna brkinska slivovka, brinjevec, | zelje, | ki mu ni para, t. i. travniška jabolka zunaj | P |
namenja 120.000 evrov za svojo volilno bazo ‒ V | zelje | skače tudi drugim političnim strankam ‒Ta teden | P |
(N. O.) Skače v | zelje | drugim strankam. ***** | P |
pokazali, kako so včasih v sodih ženske tlačile | zelje, | v pokušino pa ponujali domače ocvirke ter zevnco | P |
pražile kavo ... Tako so se spravile nad surovo | zelje. | Kantina kur an bot. | P |
Krompir iz Egipta. | Zelje | iz Madžarske.Pomaranče iz Grčije. | P |
stročnice (bob, fižol, grah, leča), korenje ter | zelje | in repa.Seveda pa ne pozabimo sadja (jabolka | P |
jesti pa še bolj. Četrtič, drobno narezano | zelje | s kosom slanine ali špeha; te jedi smo se vzdržali | P |
kisanih zelja in repe. Dušeno ali kuhano kislo | zelje | s slanino navajajo številni viri kot zelo značilno | P |
močnik ali sok, različne kaše, zlasti prosene, | zelje, | repa in od konca 18. stoletja krompir.Meščani | P |
sredi 18. stoletja so začeli kisati tudi ribano | zelje | in repo.Trnovsko zelje je bilo zelo sloveče | P |
kisati tudi ribano zelje in repo. Trnovsko | zelje | je bilo zelo sloveče, saj so ga cenili celo | P |
rumeno in rdeče korenje, paprika, rdeče dušeno | zelje | ter kuhan krompir, prelit s smetano in zlato | P |
zelja in krompirja. Pri tem je značilno, da se | zelje | kuha nad krompirjem.Seveda pa to jed marsikje | P |
marsikje obogatijo s klobaso, ocvirki ali pa | zelje | zamenjajo z repo. Pražen krompir | P |
skorjo. K žgancem se prilega rdeča pesa ali rdeče | zelje, | sicer so primerna priloga tudi k mesnim jedem | P |
jabolčni kis, posušene sadne krhlje, kislo | zelje, | repo in še marsikaj iz lastne pridelave in z | P |
na hladno, drugi dan jo prevri in zakuhaj. Za | zelje | pa: Čim večkrat je prevreto, tem boljše je. | P |
ampak svežem, s kuhanjem se ga precej uniči. | Zelje | lahko po zdravilnih učinkih mirno uvrstimo med | P |
pri izločanju seča ali če izgubimo dober tek. | Zelje | celo pomirja in povečuje možganske sposobnosti | P |
zelo pomembna. Najbolj zdravo je seveda tisto | zelje, | ki ga niso od semena naprej hranili s kemijo | P |
semena naprej hranili s kemijo. Dobro kislo | zelje | ima svež in prijeten vonj, hrustljavo je in | P |
da izbirčni, vsaj takrat, kadar gre za kislo | zelje. | Beba Splichal | P |
Beba Splichal Kislo | zelje | z ingverjem Približno četrt kilograma kislega | P |
paprika, ingver in čili v prahu, oljčno olje. | Zelje | razrahljamo na krožniku ali v plitvi skledici | P |
primer jedilnik št. 84, iz katerega je kislo | zelje | s papriko in krompirjem v kosih, vsebuje tudi | P |
ponujajo kar same. Krompir v kosih in kislo | zelje | s papriko Potrebuješ krompir in zabelo, kislo | P |
papriko Potrebuješ krompir in zabelo, kislo | zelje, | olje, malo sladke rdeče paprike, čebulo, žlico | P |
prideni malo sladke paprike, žlico moke, nazadnje | zelje. | Dobro ga prepraži, če hočeš, ga malo zalij; preden | P |
ZA SONCEM VEGE STIL Sosedovo | zelje | Če jo le malo preveč obsije sonce, ji zaviha | P |
za cvetačo, chou de Chypre, v prevodu ciprsko | zelje. | Vsekakor se nežni beli cvetovi, ki so rahlo grenkega | P |
pa sem, kot Tirolci, s cmoki ponudila kislo | zelje. | ***** | P |
zeljem in koruzo. Jed je gotova, ko je kuhano | zelje. | ***** | P |
zabelijo z ocvirki, dodajo kislo repo (ali | zelje) | in seveda kos pujsa. Dobra je bila tudi gobova | P |
zelenjave. Črni ribez, koromač, paprika in | zelje | imajo veliko vitamina C, motovilec, paprika | P |
prevarate z naslednjo domislico. Na tanko narežite | zelje | in ga prepražite, kakor bi sicer čebulo, dodajte | P |
žara, ne sme manjkati drobno narezano sladko | zelje. | K temu dodate še nastrgan korenček, koščke ananasa | P |
bomo v kozmos potovali Slovenci, naj zato kislo | zelje, | vampi, žganci, kranjske klobase in ostale podobne | P |
imel zeljnato glavo ‐ a kdor si rad privošči | zelje, | še zdaleč ni praznoglav.Ta trdoživa in poceni | P |
hranljiva in okusna, temveč tudi zdravilna. | Zelje | uvrščamo v družino križnic (v njej so še repa | P |
ODGANJA RAKA | Zelje | ima več blagodejnih učinkov, ki niso le dolgoročna | P |
izsledkih več študij je pri ljudeh, ki redno uživajo | zelje | in drugo sorodno zelenjavo, tveganje za rak | P |
moških, ki so si vsaj trikrat na teden privoščili | zelje, | brokoli idr., kar za štiri desetine manj možnosti | P |
tri petine. Znanstveniki domnevajo, da se ima | zelje | za svoje protirakave lastnosti zahvaliti glukozinolatom | P |
NAJBOLJŠE SVEŽE V trgovinah je | zelje | na voljo vse leto, najbolje pa si ga je privoščiti | P |
in težave z vetrovi so zaradi tega še hujše. | Zelje | je tako najbolje podušiti le na hitro, za pet | P |
Najzanimivejši so mi bili žganci, pa z ocvirki zabeljeno | zelje, | da o njenih daleč najboljših krofih sploh ne | P |
paradižnik iz Nizozemske, jagode iz Španije, | zelje | je avstrijsko, za hruške pa še sam ne vem, od | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |