nova beseda iz Slovenije
polkmetje, ki pridelujejo predvsem krompir, | zelje, | repo in čebulo.Zlasti po zadnji poljščini so | P |
pravijo, drugače. Novi citroën C5 bo vozil v | zelje | nemški premijski konkurenci, bo galski petelin | P |
evrov. Premalo ali preveč, da bi resno vozil v | zelje | Nemcem?! Janez Kovačič | P |
še kaj bi se našlo. Bo držalo, da mu vozi v | zelje | kar grand modus, torej podaljšani modus.No, | P |
reče kmet, »jaz vem samo to, da sem tja posadil | zelje. | « Tašča ogovori zeta: | P |
razstavo jedi: pogače, kislo juho, fižolovo | zelje, | dödöle, žujco, čebulo na olju, bider makove | P |
Adamlje Tako smo še pred nekaj leti ribali | zelje. | ***** | P |
***** | Zelje | za predjed in sladico Kapüstne den je v Šalovce | P |
pripraviti številne dobrote ‒ Najboljšo strošanco, | zelje | s fižolom, je skuhala ekipa iz Domanjševcev | P |
Bakal) Za številne (moške) je najboljše kuhano | zelje, | obloženo s svinjsko kračo. (Foto: Oste Bakal | P |
so nekoč in kako še danes pripravljajo kislo | zelje. | »To je zagotovo najbolj zdrava zelenjava, zato | P |
so tudi v Tuhinjski dolini na veliko sadili | zelje, | « pove Martina Zalaznik iz Srednje vasi.»Ko smo | P |
smo ga potem zalili z vodo. Toda če ne veste, | zelje | je treba med kisanjem negovati.Treba ga je oprati | P |
tržnici se vsako leto vije dolga vrsta, kislo | zelje | (in repa) gre za med; znanje Žabjekovi prenašajo | P |
roda v rod: od avgusta do marca ljubljansko | zelje | kisajo samo naravno, saj prisegajo na kakovost | P |
naravno, saj prisegajo na kakovost Na kislo | zelje | (in repo) običajno pomislimo, ko se shladi, | P |
za eno od stojnic v prvi vrsti, ki prodajajo | zelje, | vrsta.Kmetija Žabjek, piše na izvesku, Marjetko | P |
med kapusnice, torej cvetačo, brokoli, rdeče | zelje, | brstični ohrovt, ohrovt, kitajsko zelje ...Že | P |
rdeče zelje, brstični ohrovt, ohrovt, kitajsko | zelje | ...Že nekaj let imajo tudi rdeče kislo zelje, | P |
zelje ... Že nekaj let imajo tudi rdeče kislo | zelje, | ki je še posebno dobrodošlo pozimi, ko ni dovolj | P |
in to tudi dobijo. Imamo domače ljubljansko | zelje | in domače seme, ki ga je pridelovala že babica | P |
plast naribanega zelja in obtežimo. Pobrano | zelje | skladiščimo in ga sproti kisamo vso zimo, zadnje | P |
petkrat v pol ure je segla v čebre in kislo | zelje | in repo nadevala v manjša čebra na stojnici | P |
Vrnimo se h kisanju: prve glave in ribano | zelje | začnejo kisati okoli prvega avgusta, kako dolgo | P |
prebivalstva ga poznajo že iz 17. stoletja. Trnovsko | zelje | je bilo zelo slavno, cenili so ga tudi na Dunaju | P |
kuhano svinjsko kračo s kislim zeljem. Kislo | zelje | je izjemno zdravo, bogato z vitaminom C, antioksidanti | P |
spolno aktivnost idr. Le najboljše ljubljansko | zelje | dobite pri Žabjekovih. Kislo zelje in repa | P |
ljubljansko zelje dobite pri Žabjekovih. Kislo | zelje | in repa se v zimskem času pogosto znajdeta na | P |
terilnike (možnarje) za tolčenje kaše, ribežnik za | zelje, | kolovrate, vsaj 150 let staro čevljarsko singerico | P |
ure pečemo v pečici pri 190 . Brž ko začne | zelje | rjaveti, prilijemo malo vode.Zvitke vzamemo | P |
kroglice Zmagovalna priloga časa je kislo | zelje, | in če imate zares srečo, lahko mljackate še | P |
krvavice. Zmagovalna priloga časa je kislo | zelje, | in če imate zares srečo, lahko mljackate še | P |
preproste jedi, ki se jim je reklo na primer fižol, | zelje, | kaša. Strinjam se, da je hrana danes največkrat | P |
mesom ali divjačino in zraven ponuditi kislo | zelje, | požlahtnjeno z belim vinom. Cochifrito (ovčji | P |
olju, dodamo korenček in čez minuto, dve še | zelje. | Ko zelje oveni, zelenjavo zalijemo z vodo in | P |
dodamo korenček in čez minuto, dve še zelje. Ko | zelje | oveni, zelenjavo zalijemo z vodo in juho skromno | P |
svežega zelja, špinača z ajdovo kašo, rdeče | zelje | z jabolki, mlečna prosena kaša s suhim sadjem | P |
mlekom, jabolki ter z zeljem in repo. Všenat* | zelje | 1/2 kg prosene kaše, 1 kg kislega zelja (kaša | P |
kg prosene kaše, 1 kg kislega zelja (kaša in | zelje | morata biti v razmerju 1 : 2), sol, voda, ocvirki | P |
razmerju 1 : 2), sol, voda, ocvirki, mast. | Zelje | operemo, stresemo v posodo in dodamo oprano | P |
tudi nekoliko bolj droben pravi kostanj). | Zelje | z nadevom iz maronov Sveže marone skuhamo, | P |
vedno drugačen okus. *Iz recepta za polnjeno | zelje: | To je samostojna jed in če se odločimo zanjo | P |
jedi, ki smo jih vsi pozabili. Na dušeno sladko | zelje, | krompirjevo solato, slivove cmoke in kumare | P |
KASTROLA ROKENROLA | Zelje | s pridevnikom Pojavi se okus: škrlatno muškaten | P |
priloga za vse jesenske priložnosti. Rdeče | zelje, | tako in drugače.Štart! | P |
postane rjav in zadiši po lizikah. Čas je za | zelje! | Škrlatno, ki ga sicer imenujemo rdeče, zrežemo | P |
Ko bo en trakec skuhan, bodo vsi. Zrezano | zelje | stresite h karamelni čebuli in dušite, da se | P |
in velika prijateljica zelja. Zaradi nje bo | zelje | okusnejše, hkrati pa ga boste laže prebavili | P |
peklenščka na jeziku, boste pred brbotanjem | zelje | potresli s čilijem.Če verjamete ali ne, kljub | P |
Preizkušeno! ‐ | Zelje | ponujajte skupaj z mesom, ki je začinjen s česnom | P |
poskusim smetano, sir, domače klobase, kislo | zelje. | RESTAVRACIJA Dolga leta sem se prehranjeval | P |
testom in ustrezno pokuhali. Zraven gre kislo | zelje | z ocvirki. ***** | P |
čas, pozimi denimo kraljujeta kisla repa in | zelje | ‐ Olja ne smemo pregrevati, saj postane rakotvorno | P |
hruškinimi krhlji, temelj prehrane pa naj bosta kisla | zelje | in repa. PO DOMAČE | P |
fermentirana zelenjava, to sta kisla repa in kislo | zelje, | še dodaja. Tatjana Svete | P |
nemško kuhinjo večina najprej pomisli na kislo | zelje | in klobase, morda celo spätzle, zalite z obilo | P |
in zelenjava, še posebno brokoli, cvetača in | zelje. | Korak naprej in že smo pri proteinih, ogljikovih | P |
križnic, kjer ji družbo delajo kapusnice (kot sta | zelje | in brokoli), repa, koleraba in redkvice.Zanje | P |
s poudarkom na križnicah (brokoli, ohrovt, | zelje) | in obarvani zelenjavi (jedilne buče, korenje | P |
kakšen list zelja ter paradižnik. Citrusi in | zelje | vsebujejo večje količine vitamina C, ki pomaga | P |
količine vitamina C, ki pomaga pri okrevanju, | zelje | pa je tudi bogat vir antioksidantov, imenovanih | P |
Laguna coupe že na trgu ‒ Komu bo vozila v | zelje? | Morda se utegne zgoditi, da bo avtomobilska | P |
nekaj manj kot 45.000 evrov. Komu bo vozila v | zelje? | Ta hip še ni pravega odgovora. | P |
KDS omogočil, da s svojimi nastopi hodijo v | zelje | predvsem trem zdajšnjim vladnim strankam: SDS | P |
zavezniki si bodo, kot kaže, marsikje skakali v | zelje | Ljubljana, 22. avgusta | P |
nevarnih slapov na svetu. Da si ne bi hodila v | zelje | in kradla svetovne slave in časti, se s prirejenima | P |
gibanje. Najraje imam domače jedi: kislo repo, | zelje, | žgance pa kakšno kapljico dobrega dobrovniškega | P |
Pogojno lahko gojimo peteršilj, paradižnik, | zelje, | krompir in korenje.Najmanjše tveganje je pri | P |
šest afriških emigrantov, ki so jim hodili v | zelje | s preprodajo mamil, so aretirali še tri izmed | P |
naj bi s preprodajo droge na območju hodilo v | zelje | poslom vsemogočnega klana Casalesi, pa tudi | P |
poslujejo samostojno, zato si seveda redno skačejo v | zelje. | V zasebni bolnišnici italijanske dobrodelne fundacije | P |
po nekem nenapisanem sporazumu ne skačejo v | zelje, | vsaj ker se poslov tiče.Obenem pa imajo tudi | P |
mestni svetnik, njegov otrok pa Nancy skače v | zelje, | ko ta začne preprodajati travo.Nancy bi seveda | P |
glavni samo eden. Ne smeva drug drugemu skakati v | zelje, | « pravi Boštjan, ki je kuhalnico prepustil Urbanu | P |
narodno nošo boš nosil da si ne bova skakala v | zelje? | Marcel: Hej, pazi, da naju ne bodo začeli preizk | P |
deset minut. Nato dodamo na trakove zrezano | zelje | in kislo zelje, ki ga zrežemo na bolj kratke | P |
Nato dodamo na trakove zrezano zelje in kislo | zelje, | ki ga zrežemo na bolj kratke pramene. Dodamo | P |
danes vsa Slovenija. In vesela sem, da je dobro | zelje | zraslo na domačem zelniku.Urednica je predlagala | P |
Brokoli: 3 g | Zelje: | 4 g Paprika: 3 g | P |
Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Kislo | zelje | nekoliko narežemo.Če je meso mastno, večje kose | P |
čebulo nekoliko prepražimo. Nato dodamo kislo | zelje | in premešamo.Zalijemo z 1,5 litra vode in segrejemo | P |
ostrgan korenček in peteršiljevo korenino, | zelje, | zeleno, za noževo konico muškatnega oreščka | P |
porazdelimo polovico prerahljanega kislega zelja. Na | zelje | damo plast mletega mesa (polovica mesa).Sledi | P |
krompirjevih rezin (druga tretjina), preostalo | zelje, | preostalo meso in nazadnje spet plast krompirjevih | P |
krožnike in jo ponudimo. - Krompir, kislo | zelje | in mleto meso so sočna in izdatna kombinacija | P |
boleče mesto. Ovoj snamemo šele potem, ko se | zelje | posuši, kar se zgodi v nekaj urah.Umijemo kožo | P |
diete, sta še zmeraj otepala klobase in kislo | zelje, | le da v manjših količinah.Po nekaj kilogramih | P |
da začne rumeneti. Dodamo na kratko zrezano | zelje | in žličko sladke paprike ter dušimo deset minut | P |
smeš in česa ne smeš, da ne boš drugemu hodil v | zelje: | tam velja strpnost in nevtikanje v druge, hkrati | P |
drobno sesekljane zelenjave (korenček, por, | zelje, | bučke, cvetača, paprika ...), manjše piščančje | P |
tako dolgo, da porumeni, na koncu dodamo še | zelje, | sol in poper.Dušimo, da se zelje zmehča, vsa | P |
dodamo še zelje, sol in poper. Dušimo, da se | zelje | zmehča, vsa tekočina pa povre.Ohladimo. | P |
borovnic**. Zvečer pa si pripravimo kislo | zelje | v solati s fižolom. Priporočljivo je, da si | P |
Hrana naj bo lahka, priporočljivo je kislo | zelje, | po možnosti surovo in brez odvečnih ocvirkov | P |
dežela. Statistika mistika (fotka: kislo | zelje) | Statistični urad je objavil, da na enega Slovenca | P |
v skladu s tistim, da vsi jemo segedin ‐ eni | zelje, | drugi pa meso ‐, je tudi v tem primeru približno | P |
pojejte skodelico paradižnikove solate ali kislo | zelje | s fižolom.Za večerjo naj bo krožnik juhe iz | P |
pred koncem kuhanja pa dodamo še fižol. | Zelje | s kašo Potrebujemo čebulo, rdečo papriko | P |
jo zdušimo na dveh žlicah olja. Dodamo kislo | zelje | (če je prekislo, ga umijemo, vsekakor pa ga | P |
Okvir: | Zelje | proti boleznim Zelje sodi v družino križnic | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |