nova beseda iz Slovenije
paradižnikovega kečapa. Hkrati skuhamo posebej | zelje | in ga odcedimo ter dodamo paprikašu.Oboje skupaj | P |
kosilo svinjsko zarebrnico, krompir, sladko | zelje | in puding z vaniljevim prelivom.Potem popoldne | P |
malo pšenice, nekaj koruze, krompir, repa, | zelje, | zelenjava.Ko je Vesna hodila v slovensko šolo | P |
grobo nastrgan korenček in na koščke zrezano | zelje | damo v veliko ponev, prilijemo 2 žlici olja | P |
čiščenje organizma je zelo primerno še rdeče | zelje, | ki očisti vsebino črevesja, učinkuje diuretično | P |
kaj naj bi to bilo, me je zanimalo. Na kislo | zelje | si bo natresel le še polovično porcijo ocvirkov | P |
grah, celo čebulo, na koščke zrezano papriko in | zelje | ter liter vode.Solimo, dodamo žličko začimbnega | P |
naribano korenje, kolerabo, zeleno, naribano | zelje, | peteršilj, bučko in zalijemo z vodo.Dušimo približno | P |
eteršilja + sol + poper + kis - Priprava: redkve in | zelje | umijemo in na drobno narežemo oziroma naribamo | P |
radi odločijo zanjo, ponudijo zraven sladko | zelje | ali ješprenjevo rižoto in pražen krompir.Poleg | P |
da z nekoliko večjim veseljem kuhamo repo in | zelje, | začimbnice, ki množično rastejo po naših vrtovih | P |
brokoli oziroma vso zelenjavo iz družine križnic ( | zelje, | ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, koleraba in | P |
dokler se pasta miso povsem ne razpusti. Kitajsko | zelje | in por narežemo na tanke trakove, tofu narežemo | P |
Vzamemo iz ponve. Kitajsko | zelje | in por damo v juho in 5 minut pustimo, da se | P |
(korenje, peteršilj, por, zelena, koleraba, | zelje, | cvetača, popečena čebula, strt česen) in vse | P |
kvadratke zdrobljenih širokih rezancev Priprava: | Zelje | narežemo na ne preozke trakove.Narežemo čebulo | P |
Narežemo čebulo in jo dobro prepražimo. Dodamo | zelje, | zalijemo z vodo ali juho, dodamo začimbe in | P |
pri kmetu, ki ob cesti ponuja krompir, čebulo, | zelje? | Ugodnih ponudb se kar tare, le poiskati jih je | P |
dobro zamenjalo. Enako velja za, npr., blitvo in | zelje. | 5. | P |
zna primeriti tudi zelju. Potem smo na konju ‐ | zelje | in krompir, pa bo mir! 2. Mitja Petkovšek | P |
3. Rdeče | zelje: | zelje narežemo na drobno.V lonec damo olje in | P |
3. Rdeče zelje: | zelje | narežemo na drobno.V lonec damo olje in ko je | P |
prelijemo z govejo juho ali koncentratom ter dodamo | zelje, | ščepec kumine, žličko soli in pol na drobno | P |
paradižnika, 2 litra kisa, olje in začimbe. | Zelje | zrežemo najprej na četrtine, nato na rezance | P |
Zakaj je sveže in kislo | zelje | tako blagodejno? Zdravilna moč zelja | P |
imunski sistem telesa. Še posebej postaja cenjeno | zelje | z naših kmetij, kjer ga pridelujejo in predelujejo | P |
največ zdravju koristnih učinkovin. »Kislo | zelje, | ki vsebuje veliko vitaminov, A, B1, B2, C, E | P |
pa ga že kuhamo, ga pred tem ne smemo umiti. | Zelje | je odlična dietna hrana, pri sladkorni bolezni | P |
občutljivi sluznici želodca in tako naprej.« | Zelje | v obkladkih pri težavah z dihali V ljudskem | P |
obnovo sklepov in za zdravljenje ščitnice, ker | zelje | vsebuje veliko joda. Kislo zelje odplavlja | P |
ščitnice, ker zelje vsebuje veliko joda. Kislo | zelje | odplavlja škodljive snovi in čisti kri Že | P |
priporoča tudi Ivan Maršič, ki še dodaja: »Kislo | zelje | se uporablja tudi pri zdravljenju hujših bolezni | P |
Zeljnica je zelo okusna pijača, če je bilo | zelje | pravilno predelano in ni bilo pretirano soljeno | P |
prebavo in pospešuje izločanje blata.« Kislo | zelje | brez konzervansov je bolj zdravo Prof. dr | P |
kajpak ni vseeno, kako pridelano in predelano | zelje | uživamo.Ravno od tega je odvisno, koliko koristnih | P |
beljakovin in sladkorjev. In to velja tudi za | zelje. | Kakovost zelja, še dodaja, je obenem odvisna | P |
organskimi gnojili in oskrbe z vodo. »Če je bilo | zelje | preveč gnojeno, ima lahko bolj ali manj izrazit | P |
gozdarstvo in prehrano. »Pri nas naribano | zelje | in zeljne glave kisamo naravno, to pomeni, da | P |
polnjenju kislega zelja. Poleg tega prodajamo sveže | zelje | za solate, vse pod imenom Kmetijska zadruga | P |
Dobrunje. Nedvomno je tako pridelano in predelano | zelje | bolj naravno kot pri konvencionalni pridelavi | P |
let in je nedvomno uspešen. K zeljaricam po | zelje | iz domačega semena Vse več povpraševanja | P |
Na naši kmetiji domače avtohtono ljubljansko | zelje | gojimo iz roda v rod.Seme zanj je pridelala | P |
vredno potruditi in pri njegovem ohranjanju je | zelje | nedvomno dragoceno.Izbira pa je naša. | P |
Recept Ivana Maršiča za kisanje zelja doma » | Zelje | z njive poberemo ob polni luni.Najprimernejše | P |
ravno prav zrele, avtohtone sorte, ljubljansko | zelje | in podobno, hibridne pa manj.Zelje naribamo | P |
ljubljansko zelje in podobno, hibridne pa manj. | Zelje | naribamo in solimo, vendar ni dobro dodati več | P |
damo v kozarec pred polnitvijo 1 dcl vode. | Zelje | pustimo kisati približno tri tedne.« Foto | P |
osrednji ljubljanski tržnici zdravo, naravno kislo | zelje. | 2. Jože Janež na svoji kmetiji v Zadobrovi | P |
2. Jože Janež na svoji kmetiji v Zadobrovi | zelje | prideluje integrirano. 3. Veronika Janež | P |
5. | Zelje, | ki velja za naravni antibiotik in vsebuje številne | P |
to, da sta mu v nedeljskem terminu skočila v | zelje? | Jurij: Mariu želim vso srečo. | P |
mezge, kis od vloženih kumaric in začimbe. | Zelje | očistimo, umijemo in zrežemo ali naribamo na | P |
Zdravstveni novički | Zelje | vsak dan! Začenja se sezona zelja in drugih | P |
Seveda! Navadno, rdeče in kitajsko | zelje | pa tudi ohrovt na drobno zrežemo, solimo in | P |
dan bo dovolj. Nikar ne pozabimo na kislo | zelje, | ki ga lahko jemo pred vsakim obrokom (žlico | P |
tržnico kar na kmetijo. Če boste videli, da | zelje, | ki ga želite kupiti, raste na kilometer dolgi | P |
ti skupaj omogočajo dobro prebavo. Kitajsko | zelje | (foto: ) Ima veliko vitaminov A, C in folne | P |
Okusne in lahke jedi na hitro | Zelje | Zelje ima v sebi veliko snovi, ki ugodno | P |
Zelje | Zelje | ima v sebi veliko snovi, ki ugodno vplivajo | P |
začnejo rumeneti, nato dodamo na kvadratke zrezano | zelje | in na kolesca zrezan korenček.Dušimo deset minut | P |
smetane, 2 jajci, mleko, olje in začimbe. | Zelje | zrežemo na trakove, solimo in ga na malo olja | P |
zlagamo plast zelja, plast mesa in riža, pa spet | zelje | itn.Na vrhu naj bo zelje. | P |
in riža, pa spet zelje itn. Na vrhu naj bo | zelje. | Jajci stepemo s smetano in kozarcem mleka, malo | P |
Jed je samostojna. | Zelje | s piščancem Če imamo zelo malo časa, vendar | P |
Potrebujemo glavico zelja, olje, kis in začimbe. | Zelje | zrežemo na tanke rezance, jih stresemo v skledo | P |
majoneze, malo kisa s kislih kumaric in začimbe. | Zelje | pomešamo s korenjem in čebulo, solimo in popramo | P |
zarumeni. Dodamo na grobo sesekljano kislo | zelje, | riž, poper in mleto sladko papriko. Prilijemo | P |
ti skupaj omogočajo dobro prebavo. Kitajsko | zelje | (foto: ) Ima veliko vitaminov A, C in folne | P |
ohrovtova dieta je za to naravnost idealna. | Zelje | in ohrovt vsebujeta dragocene hranljive snovi | P |
27 g, ogljikovih hidratov 13 g Tretji dan: | zelje | Napitek iz rdečih pomaranč in limon | P |
1 žlička vezivne osnove za omako Priprava: | Zelje | kuhamo v slani vodi približno 10 minut, nato | P |
drobno sesekljamo. Žličko olja segrejemo, dodamo | zelje | in čebulo ter dušimo.Zalijemo s 100 ml vode | P |
Ohrovtu dodamo sol, poper in krompir, fileje in | zelje | postrežemo lepo razporejeno na krožniku. Priprava | P |
g, ogljikovih hidratov 14 g Peti dan: rdeče | zelje | Napitek iz pomaranč in papaje z dodatkom brusnic | P |
g ovčjega sira, pol jabolka Priprava: Rdeče | zelje | očistite in na tanko narežite.Timijan umijte | P |
Najboljši vir vitaminov in rudnin pozimi sta kislo | zelje | in repa od preverjenih dobaviteljev.Pomanjkanje | P |
medicino naših prednikov, pravijo, da pomaga kislo | zelje, | predvsem voda kislega zelja (zeljnica).Nekateri | P |
cvetačo, brstično ohrovt, kitajsko in navadno | zelje | na tanko narežemo, solimo in zabelimo z različnimi | P |
popražimo na žlici olja. Dodamo na kvadratke zrezano | zelje, | na kolesca zrezan korenček, grah, z mešalnikom | P |
ponudimo zavitek ali palačinke. Kitajsko | zelje | s papriko in piščancem Potrebujemo 50 dag | P |
pa popražimo čebulo, da postekleni. Kitajsko | zelje | zrežemo na kvadratke, enako zrežemo papriko | P |
je lancia nezmotno boljša od volva. Rad ima | zelje | in to ne pomeni, da je radič nezmotno drugorazredna | P |
nastopom za Mladi forum. Vendar zaradi njegove | zelje, | smo se dogovorili samo za to.Priznavam, da gre | P |
ponujati tudi hrano, kuhana jajca, narezke ter | zelje | in klobase.Človek ni mogel samo piti, saj ga | P |
nacionalnemu letalskemu prevozniku vse bolj hodi v | zelje | tudi Prevent, to pa zaradi nižjih cen in novih | P |
prehrani, katere poglavitne sestavine so svinjina, | zelje | in pesa.Ljudje se pozdravljajo s prijaznim vzklikom | P |
ob severni obvoznici v Šiški (če mu ne bo v | zelje | skočil lastnik sosednjih zemljišč in zato stranka | P |
vodstvom Delte pa znajo Mercatorju hoditi v | zelje | tuje družbe, ki naj bi čakale na objavo sosedove | P |
predvsem reči, da mu Rusija hodi v geopolitično | zelje | ‐ da mu je hotela speljati Ukrajino in da mu | P |
Fižola in solate ne pridelamo nič. Krompir in | zelje | ‐ to je babnopoljsko veselje! Na sad premražene | P |
javno razlagajoči in v kapitanovo avtoritativno | zelje | prenesramno bezljajoči Ivo je takrat pod neizprosnimi | P |
večer ‐ kot zanalašč! ‐ kuhali klobase in kislo | zelje. | Zatem so potrkali na vrata Gromke, kjer so iskali | P |
kratek čas vodila tudi Pošto. Ni lepo skakati v | zelje | sorodniku, zato se je odločil za Maribor. | P |
vojne histerije, ko smo kislemu zelju pravili ' | zelje | svobode' in je nekdo celo predlagal, da bi nemškim | P |
da se obnašamo kot snobi, ki doma natepavajo | zelje, | da bi na silo nastrgali peneze za članarino | P |
pa gre kratko in malo za to, da v zameno za | zelje | lahko šele zdaj, ko imamo državo, ponosno priznamo | P |
po slovensko: Po njem je!) Politiki hodijo v | zelje | tudi pesnikom in pisateljem.Iz rok jim jemljejo | P |
Na grobo nariban hren je bil izvrsten, kislo | zelje | malo preobilno prelito z rahlo žaltavo maščobo | P |
lastnega vrta in pravi, da solato, stročji fižol, | zelje | in krompir pridela sam.»Če ne hodiš k zdravniku | P |
pikolovskega mojstra, najprej zanj sekljaš čebulice, | zelje | in podobne zeli, samo ravnanja z noži se moraš | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 115 215 315 415 515 615 715 815 915 1.015
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |