nova beseda iz Slovenije

slanino (101-200)


zanje brez koristi. Mahajo lačnemu pred nosom s      slanino,      ta pa od sestradanosti več ne more skočiti tako  D
Silvo Kristan »Mahanje s      slanino      pred nosom lačne kulture« V članku je napačen  D
včasih Carmela za zajtrk postreže pečeno postrv s      slanino,      včasih pol avokada.Profesor ima nenavadno natančno  D
.. Janja pripravlja mizo, jaz pečem jajca s      slanino.     Včasih sem vsako jutro spekel sveže žemljice  D
Tvoja. Ravno sem na vilice nabodel      slanino      z jajcem ...Kako veš? sem zamomljal.  D
Kako veš? sem zamomljal.      Slanino      sem nekako stlačil v usta, jajce, beljak s tekočim  D
Zajtrki se spreminjajo Jajca s      slanino      ali tofu z juho miso? Britanski hoteli gostom  D
kakih 60 litrov vina, liter olja, prekajeno      slanino      in kuhinjski nož.Lastnika je olajšal za dvajset  D
manj mastnim mlekom, célo jajce z beljakom,      slanino      s kraškim pršutom, mast s sončničnim oljem,  D
gostom vsaj grške tople sendviče. Z gnjatjo ali      slanino,      sirom, paradižniki, kumarami, čebulo, papriko  D
privoščite sveže mleko, maslo, različne vrte sira,      slanino      in domač kruh. Tisti, ki si kljub temu želijo  D
mesa pri naših 100 kg pitancih za 1 mm tanjšo      slanino      in za 800 gramov več mesa in samo za 3,2 sit  D
Lazo je na plinskem kuhalničku cvrl jajca s      slanino,      Mitre pa je odpiral vloženo solato, ki jo pripravlja  D
letnega M. J. iz Črnomlja. Vlomilec je ukradel      slanino      in salami ter tako lastnika olajšal za 20 tisoč  D
Črnomlja. Ukradel je več domačih klobas, salam,      slanino,      liter domačega žganja pa tudi trofejno puško  D
ženske doma čakale, da je mož prišel domov s      slanino.     Pri kateri drugi mesojedi vrsti le en spol skrbi  D
z maslom in cvrčečo, s holesterolom obloženo      slanino,      ki bi lahko vsak hip dokončno onemogočila že  D
ravbarjeva zeljnata juha, predjamske kroglice s      slanino,      krepki kruhki župnika Serafina, pečene kokoši  D
evropskega klubskega prvaka Žalgirisa, Donatasa      Slanino.      Turnir v Milanu je tudi nekoliko nogometno  D
Priprava: Čebulo razrežemo na tanke lističe,      slanino      na kockice. Meso zrežemo na večje, 3- do 5-centimetr  D
ogrejemo na 170 stopinj C. V ponvi segrejemo      slanino      in jo pečemo, da izpusti vso maščobo; prepečeno  D
to vlijemo v lonec z mesom. Dodamo prepečeno      slanino,      karamelizirano čebulo in pokrijemo. Lonec postavimo  D
da vsi Vojvodinci ne obdelujejo zemlje jedoč      slanino      ob prepevanju starogradskih pesmi, ne meneč  D
izdelki so zelo iskani, pa naj gre za med, žganje,      slanino,      klobase ali meso iz biološke prireje avtohtone  G
nikalen odgovor. Vprašajte ga, ali želi sendvič s      slanino,      in odgovoril bo z zgodovino sendvičev, desetimi  P
dodamo tudi zdrobljen čili ali na koščke narezano      slanino.     Nekaterim sladokuscem niti to ni dovolj in dodajo  P
4. Obroku, ki vsebuje sir, šunko,      slanino      in druga živila, pri katerih je sol uporabljena  P
z ženofom, rjavo dušeno goveje meso, pršut s      slanino,      žolco iz jezikov, rumeno omako, mrzlo sardelno  P
drugi dve nakockajte. Enako narežite prekajeno      slanino.     V pol litra rdečega vina in četrt litra vode  P
obrišite in natrite s soljo. Na maslu popecite      slanino      in nakockano čebulo (ki ne sme porjaveti), dajte  P
olupljen ter je velikokrat obdan s hrustljavo      slanino      pa s popečenimi kruhovimi kockicami, ne skoparijo  P
paradižnikovo omako: česen, čebulo in prekajeno      slanino      pražim (v tej fazi dodam narezane vampe in zraven  P
a vseeno je bilo korektno ‐ radič na žaru s      slanino      in sirom (8,20 evra).Ideja je bila odlična,  P
v spominu ocvrti in tisti v fižolovi omaki s      slanino.     Slednje postrežejo tako, kot so delali pred stoletji  P
šetraj, peteršilj. Čebulo narežemo na lističe,      slanino      na rezance ali kockice, meso na rezance. V  P
V kozico damo žlico olja, na njem popražimo      slanino,      dodamo na lističe narezano čebulo in takoj tudi  P
smo eno boljših jedi srbske kuhinje ‐ s tenko      slanino      obdano vešalico, ki naj bi bila po pravilih  P
pleskavica, ki jo napolnijo s prej omenjenimi siri in      slanino.     Sir, kakršen je bil, se je uspešno vlekel po  P
dokončno poruši. Rižota z bučami in pečeno      slanino      (9,10 evra) bi si glede na sladkasto sestavo  P
bolj zaslužila kakšen škampov repek kot pečeno      slanino,      s katero ni pridobila prav nič.Kombiniranje  P
pokrovačo je postavil genialno pečeno hrustljavo      slanino,      ki jo je na poseben način pekel več ur na nizki  P
Ta del jedi je bil božanski. Del podlage pod      slanino      je bil kuhan bob, ki se je izvrstno podal zraven  P
zalijejo s slastno omako, ki vsebuje popečeno      slanino      in seveda koščke popečenega radiča.Okus je neskončen  P
sladoledom in posušenimi paradižniki, šparglji s      slanino,      testenine s tartuffi, tunin carpaccio, domače  P
iz regije, brez kosti, s pripadajočo kožo in      slanino.     Končni izdelek tehta od tri do štiri kilograme  P
Vonj in okus sta značilna za zrelo suho meso in      slanino,      ki ju dopolnjuje aroma po dimu.Slanost mora  P
žara do pečice, že videno, skratka. Ombolo s      slanino      pa je bil takšen, kot si ga zaželite zvečer  P
močne kvartarne arome, ki spominjajo na sušeno      slanino      (!).V ustih je čisto, mineralno, sveže in dolgo  P
pričakovano slastnostjo. Tudi krpice z dolenjsko      slanino,      regratom (že tretjič) in solnim cvetom so bile  P
škampove repke, zelene šparglje in pečeno vipavsko      slanino.     Jed bi bila popolna, če ne bi bila slanina pridala  P
paradižnikovo omako) in solata z algami, hamburško      slanino,      ogrsko salamo in sirom, ki je bila sicer iz  P
domačo pašteto, s skuto, pečenko, klobasami,      slanino      in z rženim kruhom), zraven pa še pečenice in  P
rumeno prepražimo na rezance narezano dimljeno      slanino,      dodamo hrbet, dolijemo 1/3 marinade in pri temperaturi  P
pustimo čez noč v hladilniku. Naslednji dan      slanino      narežemo na drobne kocke, česen sesekljamo,  P
Vzamemo jih iz ponve in na isti maščobi pražimo še      slanino,      da postane hrustljava.Vzamemo jo iz lonca, odvečno  P
paradižnikovo mezgo, dodamo prepraženo čebulo,      slanino,      lovorjev list, timijan, rožmarin in majaron  P
česen in na tanke rezance narezano hamburško      slanino.     Korenček in zeleno olupimo in narežemo na majhne  P
damo kvas in olivno olje ter zgnetemo v testo.      Slanino      narežemo na kocke, jo stresemo v skledo, dodamo  P
smetano so sadne dobrote še slastnejše. Pita s      slanino      in čebulo Potrebujemo (za osem kosov): za krhko  P
Čebulo olupimo in narežemo na ozke obročke.      Slanino      narežemo na kocke.V veliki ponvi segrejemo olje  P
kocke. V veliki ponvi segrejemo olje ter na njem      slanino      in čebulo približno pet minut pražimo na zmernem  P
in jo malo bolj zabelimo z rahlo prepraženo      slanino      ali zaseko. Beli fižol v solati s papriko   P
na olju prepražimo na tanke rezance narezano      slanino      in jo dodamo kuhanim stročnicam.V isti ponvi  P
dele in ga začinimo s soljo in poprom. Pečeno      slanino      narežemo na tanke rezance.Na 2 dag masla na  P
na hitro prepražimo na tanke rezance narezano      slanino.     Potem jo poberemo ven in v isti ponvi popečemo  P
prepražimo por in na tanke rezance narezano      slanino.     Ko je por prepražen, ga začinimo s soljo, poprom  P
položimo na krompir rezine sira, lahko tudi šunko,      slanino,      in še malo popečemo, da se sir stopi.Zadnja  P
čebuli olupimo in ju narežemo na kolobarje.      Slanino      narežemo na kocke, pražimo v posodi, da se stopi  P
prehrani. Jajca pogosto uživamo z maščobo,      slanino,      mesom, sladkorjem ali naenkrat zaužijemo dve  P
razrežemo na četrtine in grobo sesekljamo.      Slanino      na drobno nakockamo.Čebulo olupimo in na drobno  P
Segrejemo olje. Na njem hrustljavo opražimo      slanino,      ki jo potem poberemo iz olja.V maščobi od slanine  P
kuhamo na šibki vročini od 20 do 40 minut. Dodamo      slanino,      posolimo in popopramo.Če želimo, narežemo še  P
vzbujajo apetit. Svinjska pljučna pečenka s      slanino      in žajbljem Potrebujemo (za dva): 4 tanke svinjs  P
popečemo na olju šalotki, marelice, lečo in      slanino,      zalijemo s kisom in juho in pustimo, da zavre  P
javorjevim sirupom ali jih ponudijo s šunko,      slanino      ali klobaso. Navadno testo za palačinke pripravi  P
dodamo popraženo čebulo ter na rezance narezano      slanino.     Svinjsko ribico popečemo na vročem olju in jo  P
sol in 50 g sira pecorino. Priprava: Svinjsko      slanino      narežite na trakce in jo popražite v ponvi na  P
Narežite jih na trakce in jih zmešajte s čebulo in      slanino.     Posolite in odstavite.  P
olupimo in narežemo na lističe. Čebulo sesekljamo,      slanino      narežemo na kocke in oboje prepražimo na maslu  P
polovico krompirja, potresemo s praženo čebulo in      slanino      ter drugo tretjino sira.Nato dodamo drugo polovico  P
na vrhu pa razprostremo preostalo čebulo s      slanino      in sir.Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 200  P
na primer koščki cvrte zelenjave nadomestili      slanino.      Igra je bolj prefinjena, saj se testenine med  P
kjer so nekoč sušili klobase, salame, plečeta,      slanino,      stegno in rebra.»Ljudje v teh krajih niso spadali  P
in Milica Novak, ki sta v z vročo vodo barila      slanino      za izdelovanje zaseke.Za prleške koline so pripravil  P
želodčki in smo se ustavili. S sabo smo imeli      slanino      in zato smo zakurili ogenj ter si jo spekli  P
v zanimiv poklon preteklosti. Z ocvirki ali      slanino,      morda s kakšnim drugim dodatkom ali le hrustljavo  P
paradižnikovo solato s čebulo, pečen krompir in      slanino,      ki jo ponudijo kot predjed.V Chicagu boste našli  P
Miamiju. Poskusiti velja filet mignon, zavit v      slanino,      imajo tudi biftek in zrezek od govejega križa  P
repom, škampi ali rakci, vsi zrezki so oviti v      slanino.      (U. S.)   P
inovacijo v kuhinji 15. stoletja, ki je izpodrinila      slanino,      kar so označevali za barbarsko.Maslo je nadomestilo  P
zelja in repe. Dušeno ali kuhano kislo zelje s      slanino      navajajo številni viri kot zelo značilno jed  P
Vzemite but iz pace, vanj nabodite dimljeno      slanino      in pecite na namaščenem pekaču v vroči pečici  P
polijemo z vodo, v kateri smo kuhali pršut.      Slanino      zrežemo in pocvremo, z njo prelijemo sesekljani  P
koli so pripravili telečje zrezke, zavite v      slanino      in pršut ter potopljene v omako iz vina in medu  P
istrska mineštra z grahom, krompirjem, suho      slanino,      pršutom (s kosti) ter zelenjavo in začimbami  P
posolijo in dobro poprajo. Obložijo ga s suho      slanino      in prevežejo s sukancem.Glav ne odrežejo, češ  P
postavljali mizo, ženske so že rezale kruh,      slanino      in sir ter v velike kozarce nalivale trpko črnino  P
vrgli ne predrobno sesekljano čebulo in narezano      slanino,      potresli oboje s kaprami, zalili z rdečim vinom  P
bil zavit v žajbljeve liste, nato garniran s      slanino,      peteršiljem ter z rozinami in brusnicami iz  P
zeljem, ki ga je obogatila s čebulo, kumino,      slanino      in belim vinom. Vasica Malbun (1602 m) v samotni  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA