nova beseda iz Slovenije

KIS (501-600)


skisanega mošta dobimo domači jabolčni      kis.     Z zadnjim je tako kot z dobrim  P
»Kdor bi rad naredil jabolčni      kis,      mu lahko le svetujem, da ne sme  P
dodajati sladkorja v mošt in ne v      kis.     Po potrebi jo doliva gospodinja  P
ali tisti, ki uporablja jabolčni      kis,      po svojem okusu in po potrebi  P
z izbrano prehrano je jabolčni      kis      učinkovit tudi pri posameznih  P
ljudskem zdravilstvu je jabolčni      kis      bil in je še pogosto uporabljen  P
mama uporabljala hladen jabolčni      kis,      ko mu je kot otroku pogosto iz  P
cunjo, včasih tudi prek glave.      Kis      je po pripovedovanju kardiologa  P
zavijale v krpo, namočeno v jabolčni      kis,      in ga položile v mesteje.To je  P
let staro domačijo Jabolčni      kis      pridelujejo od leta 1848. Letos  P
nastane odličen naravni in zdravilni      kis.      *****   P
lahko ga zamrznemo, vložimo v      kis      ali olje, pa tudi posušen kar  P
koktajl. V skledici zmešajte      kis      in sol, potem pa ob konstantnem  P
preliv z metlico zmešamo jabolčni      kis      s soljo in poprom, nato počasi  P
ene dam v skrinjo, majhne pa v      kis.      Pozvonim pri sosedi in ji podarim  P
velik strokovnjak za jabolčni      kis.      »Vsakdo lahko pri meni dobi recept  P
recept, kako se pripravi jabolčni      kis,      ki ga seveda lahko tudi kupi.  P
zna pripraviti odličen jabolčni      kis.      Katarina Duščak se ukvarja z  P
ni dovolj, dolijemo še olje in      kis.     Sardele so še okusnejše naslednjega  P
oboje narežemo na drobne kocke.      Kis      zmešamo s čebulo, česnom in zelenim  P
slanih srdunov, sol, poper, olje,      kis.      V slani vodi skuhamo na kose  P
obnesejo tiste, ki so vložene v      kis,      saj nekako kislo zaokrožijo okus  P
Zelenjava ‐ moč naravne hrane, Naravni      kis,      Čaj ‐ čas za zdaj, Divja hrana  P
kislina) je pravzaprav jedilni      kis,      pod E162 ‐ betanin pa se skriva  P
dodate oljčno olje, balzamični      kis,      na maslu prepraženo čebulo, česen  P
skodelici zmešajte lešnikovo olje in      kis      iz šerija ter začinite s soljo  P
in dobro premešajte. Šerijev      kis      lahko nadomestite z jabolčnim  P
Primešajte še gorčico in balzamičen      kis      ter na ognju pustite še pol minute  P
gorčičnemu prahu primeša vodo,      kis,      sladkor, sol in druge začimbe  P
Nato mu dodajo staran balzamični      kis,      ki povzroči vrenje.Najprej alkoholno  P
bakterije začnejo pretvorbo alkohola v      kis.     Obe stopnji sta končani po treh  P
privošči tradicionalni balzamični      kis      iz Modene, naj vas potolažim:  P
prožnejša, ananas in naravni jabolčni      kis      naj bi spodbujala prekrvavitev  P
askorbinsko kislino, začimbe, sol,      kis      ali olje.Pred vlaganjem je treba  P
ali motnost (pri kompotih in v      kis      vloženi zelenjavi).Če opazimo  P
in čiščenje sanitarij uporabimo      kis,      za odtoke pa sodo ali pepel.In  P
soda pa bosta zdrsnila v super      kis.     « To idejo je dobil, ko je študiral  P
ustavi pri vinu, ampak odpotuje v      kis.     Tako je dobil zamisel za vino lunar  P
da najprej zmešamo moko, sol,      kis      in vodo.Na mizi testo raztegnemo  P
Hm, tudi jabolčnik in jabolčni      kis      sta zanimivi domislici!Če ste  P
Posebej zmešajte olivno olje,      kis      in malo soli ter vode in s tem  P
razmešamo pomarančni sok, balzamični      kis      in sol, da se sol stopi.Nato prilijemo  P
do štirikrat ponovite. Sadni      kis      Ko se zjutraj zbudite, še preden  P
Hm, tudi jabolčnik in jabolčni      kis      sta zanimivi domislici!Če ste  P
zapečemo v pečici. Zraven ponudimo v      kis      vloženo zelenjavo. S paradižnikom  P
orehovih jedrc + sol + poper +      kis      + olje Priprava: motovilec  P
sočna jabolka, sladkor, olje in      kis.      Jabolka nastrgamo, pomešamo  P
dodamo sladkor, sol po okusu,      kis      in sok ene pomaranče. Vse skupaj  P
z gorčico in soljo. Primešamo      kis,      sesekljane dišavne zeli in nazadnje  P
limone + sol + poper + balzamični      kis      + olivno olje Priprava: zrezke  P
dag sira parmezana + balzamični      kis      + olivno olje + sol Priprava  P
pražimo še eno minuto, da vpije      kis.      Solimo jo in začinimo z olivnim  P
ali konzerviranega) + balzamični      kis      + olivno olje + sol Priprava  P
in dobro premešamo, nato dodamo      kis      in premešamo še enkrat.Solato  P
žlici sojine omake, žlico medu,      kis,      olje, začimbe in 10 dag slanih  P
lahko vzamemo tudi bel vinski      kis.     V majonezni preliv lahko zamešamo  P
kozarec s pokrovom na navoj najprej      kis,      sol in poper.Kozarec zapremo in  P
sesekljamo olupljeni česen. Zmešamo      kis,      sol in poper.Dodamo česen.   P
skledo, solimo, popramo, primešamo      kis      in olje.Dodamo kuhane in ohlajene  P
pričesko lahko uporabite tudi      kis,      a bodite previdni in ga dodajte  P
zlato medaljo, in na jabolčni      kis,      ki jim je na isti prireditvi kar  P
delajo marmelade, sok, krhlje,      kis      in tudi nekaj žganja. Posebnost  P
ajdo, pa jabolčni sok in jabolčni      kis,      po naročilu pa prodajajo tudi  P
vejica peteršilja + sol + poper +      kis      - Priprava: redkve in zelje  P
sesekljan peteršilj, sol, poper in      kis      ter zmešamo. Zmrzlina z gozdnimi  P
(najboljši je domač jabolčni      kis)     .Nato dodamo narezane bučke in  P
skledo, solimo, popramo, primešamo      kis      in olje.Premešamo in pustimo stati  P
narežemo na kolesca. Zmešamo      kis,      žličko olja, sol in poper, prelijemo  P
kolobarje. Zmešamo sol, poper,      kis      in olje, prelijemo čez solato  P
želi s seboj odnesti mesnine,      kis      ali domače olje, sta se mlada  P
sušenje drugih mesnin, starani      kis,      domača žganja, gojenje sadja za  P
pršut in druge mesnine, starani      kis,      domače žganje in okusne marmelade  P
česna, manjši por, oljčno olje,      kis      in limono. Hobotnico damo v  P
česen, mandlje, mineralno vodo in      kis      v visoki posodi pretlačimo z mešalnikom  P
prepolovimo. Za solatni preliv zmešamo      kis,      od 2 do 3 žlice tople vode, na  P
damo v lonec za kuhanje in dodamo      kis,      vodo, sladkor, sol, poper in lovorove  P
čudežno čistilno sredstvo: običajen      kis      in nekaj več drgnenja.In tako  P
majaron, peteršilj, 2 dl vina,      kis,      2 dl kisle smetane. Priprava  P
meso zmehča, v juho dodamo vino,      kis      in poper.Na koncu dodamo še kislo  P
Plemeniti je vložil kandidaturo. V      kis      in olje, da se ne pokvari.   P
sol, poper, česen in balzamični      kis.      Jajčevce umijemo, osušimo in  P
gladko razmešamo limonin sok,      kis      in sol, da se sol stopi.Dodamo  P
Primešamo še med, balzamični      kis,      perutninsko osnovo in sladko smetano  P
Potrebujemo sveže, čvrste jajčevce,      kis,      oljčno olje in začimbe. Jajčevce  P
jih poberemo na cedilo takoj, ko      kis      znova zavre.Pustimo, da se jajčevci  P
Česen olupimo. V lonec damo      kis,      vino in sol ter toliko vode, da  P
so manjši), prilijemo ohlajen      kis      in steriliziramo. Ponudimo k narezkom  P
tri decilitre belega olja. Ko      kis      zavre, damo v tekočino dve zajemalki  P
zajemalki zelenjave, počakamo, da      kis      znova zavre, nato jo poberemo  P
ne tlačimo. Zavremo preostali      kis      in dva litra vode ter rahlo solimo  P
tekočina motna). Pazimo, da bo      kis      povsod, da torej ne bo praznih  P
strokov česna, olje in balzamični      kis.      Papriko očistimo, razpolovimo  P
dodamo strt česen in balzamični      kis.     Ohladimo do mlačnega in ponudimo  P
razžvrkljano jajce, sol, sladkor,      kis      in mrzlo vodo.Ledeno mrzlo maslo  P
mocarelo pa na rezine. Zmešajte      kis,      olivno olje, sol in gorčico.Narezan  P
žlici goste paradižnikove mezge,      kis      od vloženih kumaric in začimbe  P
ponuja sadje, grozdje, sokove,      kis,      jabolčne krhlje in marmelade.  P
Potrebujemo večji jajčevec,      kis,      drobtine, česen, majonezo, olje  P
splakovanje las je treba dodati      kis,      ker tako lažje odstranimo gnide  P
Potrebujemo glavico zelja, olje,      kis      in začimbe. Zelje zrežemo na  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA