nova beseda iz Slovenije

KIS (401-500)


leto uporabljam bel alkoholni      kis,      tako za mehčanje vode namesto  P
v boben. Za mehčanje perila pa      kis      zlijem v predalček za mehčalec  P
zlijem v predalček za mehčalec.      Kis      je naraven, ne onesnažuje in končno  P
Lahko jo za 24 ur namočimo v      kis      in dobimo odišavljen kis. Uporabljamo  P
namočimo v kis in dobimo odišavljen      kis.      Uporabljamo notranji, mehkejši  P
vsa čistila za kopalnice, tudi      kis,      vendar sledi vodnega kamna ne  P
najbolj sta se pocenila pašteta in      kis.      V Sparu se je sladkor podražil  P
travo, res vrhunski balzamični      kis,      ki doseže tudi ceno deset evrov  P
Potrebujemo še povprečno vino in      kis      itd.Pri testeninah je že problem  P
lahko dodamo kakovosten balzamični      kis,      ki ga kuhamo (reduciramo), dokler  P
prepreči, da se vino ne spremeni v      kis.     Po njegovi zaslugi tudi ne porjavi  P
uporabili limonin sok, grozdni sok ali      kis.     Teorij o rabi bagdadske baterije  P
občutek, dragi moji) bel balzamični      kis.     Poudarek je na bel, kajti rdeč  P
zdravil. Z lubjem, namočenim v      kis,      so oblagali boleča mesta pri protinu  P
zalogo lubja za celo leto vložili      kis,      da so bile zdravilne obloge vedno  P
visokih temperaturah in vlaganje v      kis)     , s katero uničimo vse mikroorganizme  P
Sawrymowicz (Pol) 14:24,54, 2.      Kis      (Mad) 14:29,58, 3. Collbertadlo  P
nekatere norčave ohole ženske      kis      (jesih) pijo, da bi jim pobral  P
poleg vlaganja klasičnih dobrot v      kis      ukvarja še s posebnimi primerki  P
Dániel in Dénes Varga, Gábor      Kis,      Norbert Hosnyánszky, tdám Steinmetz  P
te dišave vdihaval.« Čarobni      kis      bi moral zadostovati, saj je ime  P
pečeno prav, bi se balzamični      kis      lepo podal k jedi.Tako pa ...   P
rožmarinovo olje in japonski črni      kis.      Prav tako v Londonu kraljuje  P
od teh je brez dvoma balzamični      kis.     In to ne tisti prefinjeni, starani  P
izdatno namočene v balzamični      kis.     Nekaj nam je govorilo, da bi to  P
kapljic kisa pred večerjo, saj      kis      zmanjšuje lakoto.John Cusack se  P
je marsikoga bolj spominjalo na      kis      kot na rujno domačo kapljico.  P
kilogrami pa se nabirajo. Jabolčni      kis      odlično čisti črevesje, pospešuje  P
Piše: Melita Meršol Jabolčni      kis      odlično čisti črevesje, pospešuje  P
precedimo. Dodamo balzamični      kis      in dve žlici vode.Čebulo popražimo  P
narežemo na tanke kolobarje.      Kis,      obe olji, sol, poper, sladkor  P
moko, ji dodamo zmehčano maslo,      kis,      kislo smetano, jajce in malo posolimo  P
papriko, češnjeve paradižnike,      kis,      arašide, arganovo olje, sok pol  P
kuskusu. Dodamo še arašide in      kis      ter začinimo s soljo in poprom  P
Imamo soseda, ki dela domači      kis.     Želela sva mu vrniti plastenke  P
dolge, jih počez razpolovimo.      Kis,      750 ml vode in žlico soli zavremo  P
operemo in do suhega otresemo.      Kis,      sladkor, sol, poper, dva stroka  P
večja paradižnika in balzamični      kis.      Priprava : Jajčevca narežemo  P
skledo, dodamo kuhan fižol, olje,      kis      in sol in solato dobro premešamo  P
pimenta; za omako: balzamični      kis,      feferon, svežo baziliko, 22 dag  P
Na koncu dodamo še bel vinski      kis      in čilijevo olje.Odstavimo.  P
zmešamo olivno olje, balzamični      kis,      malo soli, malo popra in naribano  P
brisačko. V ponev damo jabolčni      kis,      jabolčno vino in sladkor v prahu  P
čebulo, sol, sveže mleti poper,      kis,      bučno ali olivno olje. Priprava  P
prelijemo z izbranim prelivom (     kis      in olje, jogurt ali smetana z  P
olje, limonin sok, balzamični      kis,      peteršilj in baziliko. Priprava  P
preliv, tako da vanjo vmešamo sol,      kis      in olje.Z njim prelijemo solato  P
narežemo v tanke palčke in mu dodamo      kis,      gorčico in žličko limoninega soka  P
zlatovščice, limono, beli balzamični      kis,      gorčico, sol, poper, olivno olje  P
V skodelici zmešamo balzamični      kis,      malo limoninega soka, malo medu  P
Peteršilj, česen, kapre, inčune in      kis      zmeljemo s paličnim mešalnikom  P
omako, sezamovo olje in rižev      kis.     Sezamova semena opražimo v ponvi  P
Zalijemo z juho, dodamo rižev      kis      in sladkor in pustimo vreti osem  P
malo pražimo. Gobam prilijemo      kis      in vino, zmešamo in v odkriti  P
narezanega rdečega zelja, sok,      kis,      kumino, 2 ali 3 naribana jabolka  P
Zelje damo v posodo, dodamo sol,      kis,      kumino in jabolka in dobro zmešamo  P
čili v prahu, med, ingver in      kis,      mešamo ter počasi prilijemo 225  P
špinača, paradižnik, jajčevci,      kis,      vino).Ta živila so povsem zdrava  P
motovilec), bučna in lanena semena,      kis,      olje in grobo morsko sol. Priprava  P
paradižnikovi omaki, dolijemo      kis      in začinimo s soljo in poprom  P
origana, sol, poper, balzamični      kis,      50 g ricotte (skute), 50 g naribanega  P
v kotliček, dodamo sol, poper,      kis,      gorčico in počasi mešamo ob stalnem  P
kvasovkah, dobimo recimo vino, pivo in      kis.     S fermentacijo v mlečnokislinskih  P
elementa »živo srebro« so bili      kis,      vino in druge alkoholne pijače  P
jabolčni krhlji, slive, jabolčni      kis,      balzamični kis iz jabolk in sliv  P
slive, jabolčni kis, balzamični      kis      iz jabolk in sliv, enkratna brkinska  P
kisle, saj so jim dodajali vino,      kis,      limonin sok, tudi sok nezrelih  P
vino, med, slivovko, jabolčni      kis,      posušene sadne krhlje, kislo zelje  P
čez purana pokapljali balzamični      kis.     Ta bo še bolj poudaril barvitost  P
lovorov list, peteršilj, sol,      kis,      oljčno olje. Za belo juho   P
oljčnega ‐ seveda!). Boljša kot      kis      pa je kvasina, to je skisano dalmatinsko  P
papriko, nato pa še paradižnik in      kis      ter še enkrat spiriramo.Gosto  P
saj ne vedo niti tega, kakšen      kis      kuhamo!'« Mesec pozneje je Grammon  P
krompir, vložen v med ali vinski      kis,      bi po mojem danes ostal na krožnikih  P
radič, berivka, rukola), jabolčni      kis      ali limonov sok, sol, olivno ali  P
topi, zato je pomembno, da solimo      kis.     Stepamo z manjšo metlico, gre tudi  P
Česen, kumino, poprova zrna in      kis      zmiksamo in dodamo k mesu hkrati  P
VISOKO VROČINO Uporabite jabolčni      kis      (pol vode, pol kisa), tekočina  P
domači lekarni je pomemben domači      kis,      s katerim oskrbuje rane ali ga  P
rdeče vino (2 dl), rdeč vinski      kis      (12 žličk), nageljnove žbice,  P
Prvi so zeljne liste, namočene v      kis,      uživali za spodbujanje prebave  P
domače pripravke, kot so maslo,      kis,      rezina krompirja ali med, trdijo  P
odstranjevalcev madežev lahko uporabite      kis      ali limonin sok. Ko jih kupujete  P
priporočajo še beli (ekološki)      kis,      boraks (mineralno čistilo), pecilni  P
gostilnah kradel solnice in posode za      kis.     Njegov karakter je bil na psu.  P
zavesa), gre v eter in alkoholni      kis.     Preparira, določa, razvršča in  P
so izdelovali domači jabolčni      kis,      nekaj pa so ga uporabili tudi  P
ostanka, izdelovali domači jabolčni      kis,      nekaj so ga uporabili tudi za  P
kuhaš 30 minut, olupiš, dodaš      kis,      posoliš in ... dober tek. Videl  P
Marko ‐ sta začela delati še sadni      kis.      Samokolnici so se pridružili lopata  P
je. Junaški duh iz nje gori,      kis      lavo nam daje.« Narodni prerod  P
160 let, pridelujejo jabolčni      kis,      s katerim naj bi se zdravil celo  P
katerega nastane zelo dober jabolčni      kis.     Pozne sorte shranimo, saj bobovci  P
zanima njegov znameniti jabolčni      kis.      »Veliko ljudi me sprašuje, kako  P
kako se naredi dober jabolčni      kis,      in prav vsakemu lahko povem, po  P
predstavljajo, kako bodo naredili jabolčni      kis.     Vsak pridelovalec ima seveda svoje  P
poslovna skrivnost. Pravi naravni      kis,      kot lahko rečemo biološko pridelanemu  P
hladilnicah. »Za dober jabolčni      kis      je pomembno, da so sadeži zdravi  P
jabolka, jabolčni mošt ali jabolčni      kis      za svoje zdravje, kupujte tam  P
kemija. Pravi naravni jabolčni      kis      je namreč narejen iz zrelih, kakovostnih  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA