nova beseda iz Slovenije

KIS (201-300)


in to pijejo, ali pa tudi samo      kis;      in od tega tudi ozdravijo. Nenavadn  D
31. nekdanji maroški kralj, 32.      kis,      34. človekov misleči duh, 35.  D
sestavljajo trdo kuhana jajca, olje,      kis,      sol in obilica sedmih zelišč   D
slovenski gospodarstvenik (Dolfe), 24.      kis,      25. bojni strup, 27. žleb za spuščanje  D
moka in mlevski izdelki, olje,      kis,      testenine, riž ...), sladkega in  D
vloženo sadje in zelenjava, sokovi,      kis,      kruh in pekovsko pecivo, jogurti  D
ponudijo in prodajo še jabolčni      kis      in sok. Če se boste na Suhorje  D
iščem še olivno olje in »tisti«      kis,      pa pijače iz avtomata bi zamenjal  D
veseljem nabira, za v ponev in      kis,      se mora prej res temeljito prepričati  D
prav, oni so bolj kot mi vajeni v      kis      namočene šibe rimske gospode.  D
sokove, čaje, likerje, žganje in      kis.      Prosta reja, bolj zdrava živina  D
žganje (imajo vrt z 68 zelišči),      kis,      pečejo domač kruh (imajo tudi  D
uporabijo več začimb in zelišč ter      kis      z začimbami.Namesto da bi piščance  D
doda oljčno olje in balzamični      kis.     Uhlje razreže na tanke trakove  D
in za zdravje pijemo jabolčni      kis.     Kar reče babica, je zanjo svetinja  D
vsebujejo sladkor, riž, moko, olje,      kis,      mleko, marmelado, testenine, trajne  D
mastnega testa, 14. star izraz za      kis,      15. penja, skoba, 16. ime več  D
Kmetijskega inštituta Slovenije (     KIS)      na Brdu pri Lukovici prikazali  D
brkinskega slivovca, med, suho sadje,      kis      in si v cerkvi sv. Štefana ogledali  D
demokratov) igral filozof János      Kis,      pri socialistih Gyula Horn,« odgovarja  D
drugače shranil - vložil v olje ali      kis,      dimil, nasolil.Redzepijeva vizija  D
industrije, pivo, vino, žgane pijače,      kis,      nekatere vrste sokov, siri, sladoled  D
in ceni primeren za predelavo v      kis      -Zamude pri razdeljevanju kontingentov  D
delež. Za predelavo v vinski      kis      v Renčah vsako leto potrebujejo  D
delež med kisi pa ima rdeči vinski      kis,      namreč zato, ker se s tem izdelkom  D
industrije, pivo, vino, žgane pijače,      kis,      nekatere vrste sokov, sir, sladoled  D
Prešernovem trgu pa zelišča in domači      kis.     Bolšji trg na Cankarjevem nabrežju  D
sadje, zdravilna zelišča in domači      kis.     Opazili smo, da se kupcev, žal  D
SDS se je čez vikend skisal      kis.      Iz ozadja: Psst!   D
ter prav tako znameniti Ašičev      kis,      so zaposleni samo zunanji delavci  D
Fotke:      KIS      1 Na Kmetijskem inštitutu so  D
prostor za degustacijo pijač.      KIS      2 Na inštitutu so doslej vzgojili  D
sliki je črna detelja poljanka.      KIS      3 Na Kmetijskem inštitutu imajo  D
krmnih rastlin in vrtnin na leto.      KIS      4 Pismo ljubljanskega župana  D
hruškovo žganje, jabolčnik in      kis.     Vsi so opremljeni z blagovno znamko  D
v košarico olje, sladkor, sol,      kis,      moko, testenine, riž, kavo, marmelado  D
ceka, 27. srab, 30. Ali, 32.      kis,      33. Skale, 34. raglan, 36. Stanka  D
Szobol 1, Mezei, Eles 6, Gulyas 2,      Kis      2, Zubjuk, Perez Carlos 5, Csoknai  D
v košarico olje, sladkor, sol,      kis,      moko, testenine, riž, kavo, marmelado  D
prodajati predelovalcem za vinski      kis.     Ob vstopu v Evropsko unijo pa bomo  D
drobno narezan paradižnik, šalotko,      kis      in olje premešamo v posodi, da  D
gospodinjstva pa bi pridelovala sadni      kis.      Gre torej za dejavnosti, ki  D
na Expu '98 v Lizboni in Peter      Kis      ter Balazs Szlabey za zasnovo  D
navadno jedilno olje za 35, jabolčni      kis      za 47, riž scotti za 41, zlati  D
britanski otok v Irskem morju, 60.      kis,      62. gradivo, material, 63. trta  D
v košarico olje, sladkor, sol,      kis,      moko, testenine, riž, kavo, marmelado  D
Rezultati, sobota: 1. Roglič (Zagor      Kis)      222,2 (21, 22), 2. Zajc (Misl  D
se da na solato prej olje ali      kis      ali se jo mogoče prej soli.   D
plin brez barve in vonja, 27.      kis,      28. začetnici slovenskega pripovednika  D
mogoče prodati samo kot surovino za      kis.      Za francosko državno statistiko  D
v košarico olje, sladkor, sol,      kis,      moko, testenine, riž, kavo, marmelado  D
3; polfinale - Husarova, Kuti      Kis      (Slk, Mad) : Srebotnik, Plemming  D
Huber. Premagala jo je Rita Kuti      Kis      (Madžarska) s 7:6, 6:1. Naša Katarina  D
madžarski levičarki Riti Kuti      Kis      ni dovolila nobenega presenečenja  D
$, pesek): četrtfinale - Kuti      Kis      (Mad) : A. Barna (Nem) 6:3, 6  D
Špa) 6:3, 6:3; polfinale - Kuti      Kis      : Oliva Diaz 6:4, 6:2, Srebotnik  D
6:4; finale - Srebotnik : Kuti      Kis      6:3, 6:1. Serija Fičfirič (Litija  D
če pa je vino primerno le še za      kis,      potem z njim nimamo kaj početi  D
madžarsko levičarko Rito Kuti      Kis      s 6:3, 6:7 (0:7), 6:4 - prav tisto  D
6:2, Pitkowski (Fra, 1) : Kuti      Kis      (Mad) 6:2, 6:1, Clijsters (Bel  D
zagotovil, da bodo železničarji,      kis      o pripravljeni prispevati tudi  D
alkoholne brozge je v sodih nastajal      kis,      zato s pridelkom žganja ni bilo  D
glivic kot v sodih, kjer nastaja      kis.      Ugotovil je tudi, da je glivice  D
tudi njene juhe, dodatke jedem,      kis,      pecilni prašek ..., a jih zaradi  D
izpit za 20 odstotkov, vinski      kis      za 33 in testenine za 11 odstotkov  D
Timothy Garton, Oxford, Ash Janos      Kis,      Budimpešta, Adam Michnik, Varšava  D
5 odstotkov, jabolka in vinski      kis,      ki so dražja za 7 odstotkov, ter  D
Vina seveda ne bo, temveč le      kis.      Vinogradniška družina Simonič  D
gole mehke paprike vložil v olje,      kis,      sol in sladkor. Očka je takrat  D
različne marmelade, suho sadje,      kis      in žganje, razvilo tudi blagovno  D
litrov vina, od tega 3 milijone za      kis,      tako da ta del ni prizadel v takšni  G
lahko prodajajo pri nas le za      kis?      In še en zgovoren in opozarjajoč  G
kratek, da bomo imeli tudi jablanin      kis      namesto jabolčnega kisa, pa še  G
v kratkem imeli tudi jablan in      kis      in ne več jabolčnega kisa. Žalostno  G
Še kaj? Hrenov      kis      odpravi razne mozolje, lišaje  G
napitke. Iz tega lahko naredimo      kis      ali pa osvežilno pijačo.V tropskih  G
takole Lakmusov papir pomočimo v      kis      in je spremenil barvo!Tako ugotovimo  G
morajo? Lubje morajo namočiti v      kis.     Pa potem?   G
pripravimo malinov sirup, malinov      kis,      najboljše so pa seveda kar sveže  G
mlade vršičke. Vlagajo jih celo v      kis      in slano vodo.Zakaj se pa uporablja  G
bila ta voda zelo pomembna za      kis.     Po tem je bila tudi poznana Izola  G
Sadni sok, jabolčni sok, jabolčni      kis      naredimo, pa slivovko skuham.  G
Jaz bi rekla, da sol, alkohol,      kis,      sladkor.Ti stari, ki jih zaužijemo  G
je navada uporabljati sodo in      kis.     Odlično.  G
Že od nekdaj. Večni      kis.     V redu, nič ne manjka.  G
navadnih. Čistil, večinoma samo      kis,      citronska kislina.   G
32 karatov! To je od kisa,      kis      vse razžre.V kisu je alkohol,  G
domača sredstva za čiščenje sodijo      kis,      pesek, pepel in groba sol.Pri  G
oblakov, prav tako kisel kot jedilni      kis,      koncentracija ozona pa ni nič  P
žlici pomarančnega soka, vinski      kis,      sol.   P
rukolo ter baziliko, olivno olje,      kis,      sesekljan česen in sol.Skuhate  P
namažemo prizadete dele. JABOLČNI      KIS      pomaga pri krčnih žilah; prizadeta  P
sojine omake, limonin sok ali      kis      in drobno narezano čebulo.S polivko  P
slanem kropu, ki ste mu dolili      kis.     Ostati morajo čvrste, zato je deset  P
brezalkoholni sadni mošt, domač      kis,      fižol, korenček, rdeča pesa, čebula  P
jabolka), suho sadje, jabolčni      kis,      krompir, koleraba, korenje, bučke  P
glavni cesti. Ponudba: jabolčni      kis      in jabolčni sok, plemenske telice  P
hladnokrvne pasme. Posebnost: dober      kis      in domače salame, jabolčni sok  P
(zrnje), sezonsko meso, žita,      kis,      rdeča pesa. Posebnost: fižol v  P
sezonska zelenjava, sadje, sadni      kis,      kisla repa in zelje; peka kruha  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA