nova beseda iz Slovenije
bil ogljik, premog pa skupek rastlin? Če ga | segrejemo | na ne vem koliko stopinj, dobimo lesno žaganje | A |
prevesti“ v takšno obliko, na primer: ’Če vodo | segrejemo | na 100 C, potem voda zavre (pri zračnem tlaku | B |
sorazmerno s prejeto dozo. Ko snov po obsevanju | segrejemo | na višjo temperaturo, se energijski nivoji spet | D |
timijan, majaron, lovorov list - V ponvi | segrejemo | malo olivnega olja in pečenko popečemo z vseh | D |
podolžno prerežemo. V pekaču, ta naj ima pokrov, | segrejemo | preostalo olje ter pražimo čebulo in česen. | D |
priporočil, naj vodo po toplotnem šoku še nekoliko | segrejemo, | poudariti pa moramo, da so cevi in pipe v hotelu | D |
zakaj pri nižji temperaturi z enako toploto bolj | segrejemo | kristal kot pri višji.Posebej zanimivo je to | D |
je, da takrat, ko kos turmalinovega kristala | segrejemo, | njegova nasprotna konca dobita različen električni | D |
moka, s katero posipamo pekač Priprava: Maslo | segrejemo | na telesno temperaturo, penasto stepamo in ob | D |
Spočetka je zelo suh. Če v savni | segrejemo | zrak, ki je pri sobni temperaturi nasičeno vlažen | D |
zidu in zato traja precej časa, da zid toliko | segrejemo, | da na njegovi notranji strani dobimo pravo temperaturo | D |
Pri ohlajanju se zapiše, ko pa nosilec zapisa | segrejemo | nad temperaturo, pri katerih smo zapisovali | D |
razširjen in najzanesljivejši je vroč zrak - | segrejemo | ga s plinom in sekundarno ogrejemo papir do | D |
Pečico ogrejemo na 170 stopinj C. V ponvi | segrejemo | slanino in jo pečemo, da izpusti vso maščobo | D |
vodo. Pustimo stati čez noč, potem pa na kratko | segrejemo, | če hočemo topel čaj in pijemo tako, kot je rekla | G |
zmečkamo in ji dodamo svinjsko mast. Vse skupaj | segrejemo. | Mazilo, ki ga dobimo, zdravi glavobol in živce | G |
pomembno, da se teflonska posoda ne pregreva. Če | segrejemo | olje v navadni ponvi se bo pri 300 stopinjah | G |
Dodamo jim nekaj bakra. S plamenom vse to | segrejemo | v proti ognju odporni posodi, da se stali. | G |
žarek odbije od podlage, z močnejšim laserjem | segrejemo | barvilo, tako da na tistem mestu postane prosojno | P |
ki mu z laserjem na določenih mestih barvilo | segrejemo | tako, da postane prosojno, moramo namreč pri | P |
različnih temperaturah različno občutljiva: če jih | segrejemo | na neko določeno temperaturo, postanejo prosojna | P |
je nameščen v stojalo, tako da tudi z njim ne | segrejemo | ohišja za zaslonom LCD. Hitrost računalnika | P |
lupimo, ampak samo odstranimo semena. V posodi | segrejemo | dve žlici oljčnega olja, dodamo žlico ali dve | P |
blago in zavežemo v kroglico. Zeliščni obkladek | segrejemo | nad paro in toplega polagamo po vsem telesu | P |
temno sezamovo olje in sojino omako. V posodi | segrejemo | oljčno olje.Ko je zelo vroče, stresemo nanj | P |
razmere, tako rekoč ni. Ko pa hrano na primer | segrejemo | na 60 C, se mikrofilm stopi in sol se začne | P |
Naslednji dan - za kosilo ali za večerjo - v posodi | segrejemo | malo oljčnega olja in na njem zarumenimo drobno | P |
in grenkih, pripravimo več nalivov. Za prvega | segrejemo | vodo na 50 do 60 C in z njo prelijemo čaj. | P |
pripravljena. Če pa želimo v pitju uživati, | segrejemo | vodo na 70 do 80 C, v skodelico stresemo nekaj | P |
Sredozemlju ali kar doma. V dovolj veliki posodi | segrejemo | malce oljčnega olja in na njem zarumenimo drobno | P |
pod pecljem, in jih znotraj posolimo. Pečico | segrejemo | na 180 C.Preostalo zelenjavo zrežemo na majhne | P |
sok polovice limone Pečico | segrejemo | na 200 C.V njej pečemo jajčevec približno trideset | P |
prelijemo z 250 ml mrzle vode, pokrijemo, počasi | segrejemo | do vretja in kuhamo na zmernem ognju še 20 do | P |
operemo in narežemo na drobne koščke. V ponvi | segrejemo | olje, nanj stresemo čebulo in jo pražimo, da | P |
samo toliko vode, da so pokrite, in vse skupaj | segrejemo | - kuhanje ni potrebno -, da se kruh zmehča in | P |
damo v drugo posodo, prilijemo nekaj vode in | segrejemo, | da se zmehčajo.Ni jih treba kuhati; dovolj je | P |
Pečeni poganjki V ponvi | segrejemo | malo oljčnega olja ali masla, dodamo cele ali | P |
izrazitim nadihom poletja. Sladek predlog: V posodi | segrejemo | dve skodelici rahlo osoljene vode.Ko zavre, | P |
dodatno osladimo z medom. Slan predlog: V posodi | segrejemo | pol kozarca vode in na njej zmehčamo drobno | P |
(20 g) in dveh žlic limoninega soka (30 g). | Segrejemo | in mešamo v vodni kopeli. Nastajanje gubic prepreči | P |
Riž s kokosom V posodi | segrejemo | dve žlici kokosove maščobe, dodamo po žličko | P |
pripravi sladic nasploh imenitno obnese. V posodi | segrejemo | 2 žlici masla, dodamo korenček in na zmernem | P |
Naslednje jutro prelivek precedimo in ga počasi | segrejemo | na temperaturo, primerno za pitje. Prevretek | P |
strjuje, ga s posebnimi postopki v delavnici spet | segrejemo | na samem lesu.Hladen uporabljamo samo ribji | P |
še z izbranim načinom ogrevanja in ga dodatno | segrejemo, | vendar o tem v nadaljevanju. Zajem svežega | P |
neželeni pojav lahko preprečimo tako, da površine | segrejemo | in povišamo njihovo temperaturo, hkrati pa moramo | P |
odstotkov dovedemo v topel, ogrevan prostor in ga | segrejemo | na približno 20~ Celzija, se mu relativna vlažnost | P |
dražje. Od 150 litrov jo približno polovico | segrejemo, | ogrevanje prostorov in vode pa je običajno največji | P |
elektriko, skozi žičko poženemo velikanski tok in jo | segrejemo | na 2500 stopinj Celzija.S tem močno obremenimo | P |
plin, ohlajen na -160 stopinj Celzija. Če ga | segrejemo | na 370 stopinj Celzija, dobimo tehnološka dušik | P |
Dolijemo žlico, dve sojine omake in precedimo. | Segrejemo | in dodamo maslo, da se omaka zgosti.Na dno krožnika | P |
zarebrnice in če se želimo vrhunsko posladkati, | segrejemo | brusnice, pomešane z maslom in sladkorjem v | P |
kvadratni meter stene iz kamene volne za stopinjo | segrejemo | z dva tisoč džuli, jih potrebujemo za leseno | P |
Riž med stalnim mešanjem v suhi ponvi dobro | segrejemo, | potem pa zalijemo z vodo v razmerju 1 : 3. Ne | P |
Vsaj dve uri pustimo v marinadi. Olivno olje | segrejemo | v ponvi in na njem hitro popečemo fileje škarpene | P |
operemo in liste dobro osušimo. Olje močno | segrejemo | in na hitro ocvremo špinačo.Ponev takoj pokrijemo | P |
gorčico ter pokapljamo z oljem. Preostalo olje | segrejemo | v ponvi in vanj zložimo steake.Z gorčico namazana | P |
sladkor, sol in poper. V ponvi na močnem ognju | segrejemo | olje in vanj stresemo ingver ter česen.Pražimo | P |
in narežemo na kolobarje. Maslo z žlico olja | segrejemo | in na njem popražimo šalotko.Dodamo krompir | P |
Paradižnik drobno narežemo. | Segrejemo | pečico in pogrejemo pekač, ga naoljimo in nanj | P |
Dodamo peteršilj. Mleko | segrejemo | in začinimo s soljo in muškatom.Šalotko in mleko | P |
Jetrca operemo, osušimo in prepolovimo. V ponvi | segrejemo | olje in maslo ter na hitro prepražimo jetrca | P |
postavimo na hladno. Sladkor in orehe damo v ponev, | segrejemo | in zlato rjavo karameliziramo.Ohladimo na deski | P |
v soljeni vodi do mehkega. Medtem v kozici | segrejemo | mleko skoraj do vrelišča in vanj vmešamo na | P |
zobotrebcem ali zašijemo z nitjo. Olje v pekaču | segrejemo, | nanj stresemo najprej oprano in narezano jušno | P |
vdolbino in vanjo nadrobimo kvas. Mleko malo | segrejemo | in polovico vlijemo h kvasu v moki.Ko se kvas | P |
pregnetemo in pustimo še 15 minut vzhajati. | Segrejemo | olje.Z žlico oblikujemo žličnike in jih v olju | P |
popopramo in pomešamo s papriko. Olje za cvrenje | segrejemo | v voku.Dovolj bo vroče, ko se ob ročaju lesene | P |
Koriander operemo in drobno sesekljamo. V voku | segrejemo | žlico olja, na njem dve minuti pražimo brokoli | P |
operemo, očistimo in zrežemo na kolesca. V voku | segrejemo | olje.Moko za tempuro pomešamo s slabega 1/4 | P |
Bambusove vršičke temeljito odcedimo. V voku | segrejemo | žlico olja.Na njem med mešanjem eno minuto pražimo | P |
pražimo čebulo in česen, potisnemo ju ob obod. | Segrejemo | drugo žlico olja, na njem med mešanjem minuto | P |
čebulo, tudi to potisnemo navzgor ob obodu. | Segrejemo | preostalo olje, na njem med nenehnim mešanjem | P |
, da lahko gladko razmešamo. Preostalo juho | segrejemo | in jo počasi med stalnim mešanjem prilivamo | P |
Paradižnik očistimo in ga grobo nasekljamo. | Segrejemo | olje, dodamo čebulo, česen, narezane čilije | P |
Ananas očistimo in narežemo na kolobarje. V ponvi | segrejemo | maslo in jih na njem zlato opečemo z obeh strani | P |
papir za peko in malo moke. Priprava : Pečico | segrejemo | na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180 | P |
Testo pustimo, da se odtaja. V kozici | segrejemo | vino in dodamo čebulo ter česen.Prilijemo smetano | P |
olupimo in narežemo na tanka kolesca. V ponvi | segrejemo | dve žlici olja in položimo nanj nekaj kupčkov | P |
drobno naribamo ter ju primešamo k testu. Olje | segrejemo. | Meso najprej pomokamo in ga pomočimo v testo | P |
spet v zamrzovalnik za dve do tri ure. Pečico | segrejemo | na 140 stopinj Celzija. Pekač s testom vzamemo | P |
ga postavimo za uro in pol na hladno. Pečico | segrejemo | na 180 stopinj Celzija.Iz testa naredimo kroglice | P |
beljak in 3 žlice sladkorja. Priprava: Pečico | segrejemo | na 180 stopinj.Moko, pecilni prašek in sol pomešamo | P |
na široke rezance (2 cm). V kozici (ali voku) | segrejemo | olje in dodamo radič.Pražimo (pečemo in mešamo | P |
olupimo in drobno sesekljamo. V večji posodi | segrejemo | surovo maslo in olje, na tem dušimo čebulo od | P |
česen olupimo ter drobno sesekljamo. Oljčno olje | segrejemo | v obloženi ponvi, čebulo in česen steklasto | P |
s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Pečico | segrejemo | na 190 stopinj Celzija. Pravokotno nepregorno | P |
otresemo in listke posmukamo s stebelc. V ponvi | segrejemo | dve žlici olja.Dodamo del bučk in feferonov | P |
svež parmezan in drobno sesekljan česen. Olje | segrejemo | in vlijemo jajčno maso v ponev, zmanjšamo ogenj | P |
manjše krhlje, prav tako mocarelo. V ponvi | segrejemo | olje in na hitro popečemo narezane jajčevce | P |
sesekljanim česnom, malo solimo in popramo. Pečico | segrejemo | na 200 stopinj Celzija in jajčevce zlato rumeno | P |
Pustimo stati, da se kuskus napije vode. V ponvi | segrejemo | olivno olje in na njem počasi prepražimo rdečo | P |
Začinimo s soljo, poprom in mleto baziliko. | Segrejemo | olivno olje in na njem na hitro z obeh strani | P |
uporabimo posebne želatinaste obloge, ki jih prej | segrejemo | v vroči vodi.Uporabite lahko tudi plastenko | P |
tri za prst debele biskvite. Za rumeno kremo | segrejemo | mleko, ki smo mu dodali vaniljo, rumenjake, | P |
krompir in dobro, vendar rahlo premešamo. Pečico | segrejemo | na 190 stopinj Celzija in krompir do konca spečemo | P |
Celzija in krompir do konca spečemo. Za omako | segrejemo | v ponvi olivno olje, dodamo drobno sesekljano | P |
potem v jajcu in na koncu v drobtinah. Olje | segrejemo | in rezine zlato rjavo spečemo.Ocvrte položimo | P |
Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi | segrejemo | olivno olje, dodamo drobno narezan gomolj koprca | P |
Korenje olupimo in narežemo na kocke. V loncu | segrejemo | olje in polovico masla ter na hitro prepražimo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |