nova beseda iz Slovenije
svežimi vejicami timijana in rožmarina. Pečico | segrejemo | na 200 stopinj Celzija.Pečemo približno 45 minut | P |
česen in ga drobno sesekljamo. V kozici močno | segrejemo | olje.Dodamo vso zelenjavo razen paradižnika | P |
veliko nepregorno posodo ali pekač. Pečico | segrejemo | na 180 stopinj in vse dodatke začnemo v plasteh | P |
Zmešamo sladkor in cimet. Olje dobro | segrejemo, | a se ne sme kaditi.Ali je primerno vroče, preverimo | P |
jajce, stopljeno maslo in pivo. Hkrati dobro | segrejemo | olje.Preostalo moko zmešamo z žlico sladkorja | P |
operemo ter narežemo na manjše kose. V ponvi | segrejemo | olje in na hitro prepražimo šampinjone in por | P |
in jih narežemo na tanke rezine. Olivno olje | segrejemo | in jurčke na hitro opečemo.Na koncu jih začinimo | P |
Testo pregnetemo. Pečico | segrejemo | na 250 stopinj Celzija skupaj z modelom.Vroč | P |
pomaščen pekač in pustimo, da vzhaja. Pečico | segrejemo | na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 40 | P |
Znova pregnetemo in ponovimo še enkrat. Pečico | segrejemo | na 240 stopinj Celzija.V testo primešamo še | P |
sladkor v prahu za posip. Priprava: Pečico | segrejemo | na 180 stopinj Celzija.Maslo in sladkor obdelujemo | P |
Slanino narežemo na kocke. V veliki ponvi | segrejemo | olje ter na njem slanino in čebulo približno | P |
Mešanico vzamemo iz ponve. Pečico | segrejemo | na 200 stopinj Celzija, tortni model obložimo | P |
kumino, liter vode, sol in poper. Priprava: Olje | segrejemo | in na njem prepražimo moko, da dobimo temno | P |
moko s presejanim pecilnim praškom. Pečico | segrejemo | na 175 stopinj Celzija.Model za torto namastimo | P |
očistimo in skuhamo v malo soljeni vodi. V ponvi | segrejemo | olivno olje in na njem na hitro prepražimo zelenjavo | P |
Solimo po okusu. V ponvi | segrejemo | žlico olja.Dolijemo paradižnikovo kašo, kuhamo | P |
pričvrstimo z zobotrebcem. V dovolj veliki ponvi | segrejemo | nekaj olja.Če je mogoče, pečemo več kot en zvitek | P |
Priprava : V veliki ponvi z debelim dnom | segrejemo | 30 ml masti in na njej pražimo čebulo, dokler | P |
mandljevih lističev. Priprava : V veliki ponvi | segrejemo | olje, dodamo govedino, čebulo in česen ter med | P |
sladkor za posip v prahu. Priprava : Pečico | segrejemo | na 180 stopinj Celzija.V posodo stresemo moko | P |
Artičoke očistimo. V ponvi z debelim dnom | segrejemo | olivno olje, prepražimo česen in timijan, nato | P |
pest nasekljanega peteršilja. Priprava: Pečico | segrejemo | na 150 stopinj.Govedino narežemo na 2 cm velike | P |
posolimo in popramo in v njej povaljamo meso. | Segrejemo | malo olivnega olja.Govedino na hitro popečemo | P |
Vsak zvitek prelijemo s kislo smetano. Pečico | segrejemo | na 180 stopinj in zapečemo zvitke.Medtem pripravimo | P |
Šalotko olupimo in sesekljamo. V ponvi | segrejemo | olivno olje in jo na njem rahlo prepražimo, | P |
: Čebulo olupimo in sesekljamo. Olivno olje | segrejemo | in na njem rahlo prepražimo čebulo in česen | P |
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V kozici | segrejemo | olivno olje skupaj z maslom in na njem zasteklenimo | P |
Odcedimo in ohladimo s hladno vodo. Olje | segrejemo | v ponvi in na njem rahlo prepražimo oreške. | P |
pest rukole ali druge solate. Priprava: Pečico | segrejemo | na 220 stopinj Celzija.Skuto damo v skledo skupaj | P |
Čebulo olupimo in jo drobno sesekljamo. V ponvi | segrejemo | maslo, rahlo prepražimo čebulo in dodamo še | P |
Čebulo olupimo in jo drobno sesekljamo. V ponvi | segrejemo | olje in meso zlato rumeno zapečemo.Meso odstranimo | P |
Čebulo in česen drobno sesekljamo. V posodi | segrejemo | olje in na njem prepražimo žlico karija. Dodamo | P |
pol ure in vmes po potrebi vsaj enkrat ponovno | segrejemo | brisačo, na primer na radiatorju.Toplota pripomore | P |
vorjevega sirupa, "biocimet". Priprava: 4 dcl mleka | segrejemo | skoraj do vrelišča, nato pa vanj vsujemo proseno | P |
Česen olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi | segrejemo | olje.Dodamo krušne kocke, česen in pinjole ter | P |
očistimo in narežemo na tanke rezance. V ponvi | segrejemo | olivno olje in na hitro opečemo rezance paprike | P |
velja tudi za lističe. Pred uporabo jih lahko | segrejemo, | saj laže izločajo zdravilne snovi, hkrati pa | P |
pa omehča, da laže odstranimo mozolje. Vodo | segrejemo | in jo nalijemo v posodo, nagnemo obraz nad njo | P |
penino, limoninim sokom in sladkorjem. Želatino | segrejemo | in mešamo, da se razpusti. Nekoliko jo ohladimo | P |
mešanju stopimo v vroči vodni kopeli. Pečico | segrejemo | na 180 stopinj Celzija.V posodi penasto umešamo | P |
nekaj minut namočimo jabolčne rezine. Pečico | segrejemo | na 120 stopinj Celzija.Pekač obložimo s papirjem | P |
olivnega olja in žlico surovega masla raztopimo in | segrejemo. | V njem meso popečemo z vseh strani (približno | P |
vino ter kuhamo še šest minut. V drugi posodi | segrejemo | žlico olivnega olja in v njem dušimo osem listov | P |
poper. Priprava: Olje in maslo raztopimo in | segrejemo, | jagnjetino v dveh do štirih minutah z vseh strani | P |
g hladnega surovega masla. Priprava: Olje | segrejemo, | meso solimo, popramo in na obeh straneh v vročem | P |
Začinimo ga s soljo in poprom. Pečico | segrejemo | in ga na 170 stopinj Celzija počasi pečemo. | P |
očistimo in narežemo na debelejše lističe. V ponvi | segrejemo | malo masla in na njem rahlo prepražimo narezan | P |
Omako pokuhamo. Posebej v drugi ponvi | segrejemo | olivno olje in na njem prepražimo narezane šampinjone | P |
suhega, potrgamo lističe in jih grobo sesekljamo. | Segrejemo | olje.Na njem hrustljavo opražimo slanino, ki | P |
Posolimo in popramo. Olje in 10 g masla | segrejemo | v posodi in na njem popečemo zrezke. Najprej | P |
Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Olje | segrejemo | in zelenjavo, razen kumarice, na hitro opečemo | P |
mešanih zelišč prihranimo za okras. V veliki ponvi | segrejemo | olje in na njem prepražimo šalotke, da posteklenijo | P |
Puranje zrezke narežemo na ozke trakove. V ponvi | segrejemo | maslo, dodamo meso in ga na močni vročini pečemo | P |
Tretjo samo razpolovimo. | Segrejemo | olje in v njem opečemo limetini polovici, ju | P |
Priprava: Rezini kruha popečemo. Pečico | segrejemo | na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180 | P |
olupimo in narežemo (ne sekljamo). V nizki posodi | segrejemo | olje, dodamo česen, feferon in krompir in na | P |
jih v slani vodi 10 minut kuhamo. Olivno olje | segrejemo | in na njem na hitro podušimo špinačo in kolerabo | P |
vzamemo iz vode in jih dobro odcedimo. Maslo | segrejemo | v nizki posodi in na njem zlato rjavo opečemo | P |
sojino omako ter premešamo. Na močnem ognju | segrejemo | vok ali teflonsko ponev, nato dodamo olje in | P |
stopljene marelične marmelade. Priprava: Pečico | segrejemo | na 180 stopinj Celzija.Pekač ali model za pite | P |
ponev zlijemo olivno olje in ga na zmernem ognju | segrejemo. | Dodamo č esen in na hitro popražimo, da se zmehča | P |
z limoninim sokom, da ne porjavijo. Pečico | segrejemo | na 210 stopinj Celzija.Sladkor vsujemo v pekač | P |
in poprom ter pustimo, da se ohladi. Pečico | segrejemo | na 200 stopinj Celzija. Testo premažemo z maslom | P |
Narežemo na tanke rezine. Olje | segrejemo | in v njem popečemo zeleno in čebulo.Olupimo | P |
in kose pomaranče za okras. Priprava: Olje | segrejemo | in v njem pečemo tuno dve minuti na vsaki strani | P |
kaper, kajenski poper in sladkor. Priprava: | Segrejemo | žar v pečici.Kozice operemo in osušimo. | P |
splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. V ponvi | segrejemo | olje, na njem nekaj minut pražimo limonino travo | P |
papirjem in z obeh strani namažemo z oljem. | Segrejemo | mrežo, jo namažemo z oljem in zrezke na močni | P |
Prižgemo oglje. | Segrejemo | mrežo in jo naoljimo.Polpete namažemo z olivnim | P |
otresemo do suhega in grobo nasekljamo. Močno | segrejemo | mrežo, jo naoljimo in ražnjiče na srednje močni | P |
Olupimo čebulo in jo drobno nasekljamo. V loncu | segrejemo | maslo in olivno olje.Nato podušimo por, stebelno | P |
posode, na dnu pa nastane bela obloga. Pečico | segrejemo | na 200 stopinj Celzija.Testo položimo v posodo | P |
sladkor v prahu za posip. Priprava: Pečico | segrejemo | na 180 stopinj Celzija.Vdolbinice pekača za | P |
mleka, približno 24 lešnikov. Priprava: Pečico | segrejemo | na 180 stopinj Celzija.Vdolbinice pekača za | P |
2 jajci in 150 ml mleka. Priprava: Pečico | segrejemo | na 180 stopinj Celzija.Vdolbinice pekača za | P |
tanke rezine. Stisnemo sok in ga z marelicami | segrejemo. | Dodamo rezine lupine. | P |
kisa in rožmarin za okras. Priprava: Olje | segrejemo | in v njem dve minuti pražimo sardele, česen | P |
očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Olje | segrejemo | in v njem tri minute dušimo zelenjavo in panceto | P |
izrazito strukturo. Maže za drsenje nekoliko | segrejemo | z gorilnikom in jih z drgnjenjem nanesemo na | P |
tako, da tubo pri nizkih temperaturah nekoliko | segrejemo | z gorilnikom in mažo nanesemo v obliki resic | P |
žlebiča smučke. Po nanosu mažo še nekoliko | segrejemo | z gorilnikom in jo s strgalom za žleb smučke | P |
klister pred nanosom in razmazanjem nekoliko | segrejemo. | Nošenje namazanih smuči | P |
razporejeni po površini in v sredici telesa. Ko se | segrejemo | nad zgornjo mejo, ki jo določi termostat, se | P |
zavarovala pred mrazom, nas ovirajo. Ko se | segrejemo, | jih je hitro preveč in ne vemo, kam bi z njimi | P |
klister pred nanosom in razmazanjem nekoliko | segrejemo. | Nošenje namazanih smuči | P |
za oprijem. Tubo klistra najprej nekoliko | segrejemo | z gorilnikom in nato mažo nanesemo v obliki | P |
okrog 40 do 60 cm. Po nanosu mažo spet nekoliko | segrejemo | z gorilnikom in nato enakomerno razmažemo po | P |
ustrezno strukturo. Maže za drsenje nekoliko | segrejemo | z gorilnikom in jih z drgnjenjem nanesemo na | P |
minut, potem pa dodamo jajce in sol. Mleko | segrejemo | le toliko, da je mlačno, in v njem raztopimo | P |
sol (lahko je tudi navadna). Priprava: Pečico | segrejemo | na 200 ~C.Krompir temeljito operemo, ga položimo | P |
očiščene sipe zrežemo na ozke trakove. V kozici | segrejemo | olivno olje in nato na njem zlato rumeno opečemo | P |
Potrebujemo model z majhnimi vdolbinicami. Tekočino | segrejemo | in v njej raztopimo trsni sladkor.Ohladimo. | P |
s premerom 20 cm spečemo 8 palačink. Pečico | segrejemo | na 200 stopinj.V ponev damo maslo in olje, ju | P |
200 stopinj. V ponev damo maslo in olje, ju | segrejemo | na srednji temperaturi, dodamo na ozke kolobarčke | P |
pomaščen pekač tako, da ga zapolnimo. Za preliv | segrejemo | mleko, dodamo sladko smetano, maslo, žličko | P |
vroče palačinke z drugo polovico sladkorja, | segrejemo | rum, prelijemo palačinke in flambiramo pri mizi | P |
Rešetko postavimo v sredino pečice, ki jo | segrejemo | na 180 stopinj. Notranjost modla za šarklje | P |
sezamovega olja, sezamova semena (po želji). Pečico | segrejemo | na 230 stopinj.Mrežico namestimo na sredino | P |
poskrbi stroj: »To je izjemno pomemben proces. | Segrejemo | jo na 45 do 48 stopinj in jo nato ohladimo, | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |