nova beseda iz Slovenije

kozico (125)


tepla, tudi ne ko smo razbili veliko lončeno      kozico,      ki nam jo je dala »postrgati«. A kuhati ni  A
menda ne bo napak, če osedlaš imenitno svojo      kozico,      ki praviš, da je kobilica, pa greš lepo počasi  A
Vilar je s palico pobezal v žerjavico pod      kozico,      v kateri se je cvrl lep kos mesa.»To pa ne bo  A
Saj bomo vsi pili.« Hudournik je poiskal      kozico,      v kateri si je cvrl zaseko. »Ne zamerite, tu  A
šestem letu. Dopoldne je pasel v Rebru edino      kozico,      k južini pa je vselej pritekel k materi v polje  A
pa je vselej pritekel k materi v polje, ko je      kozico      zaprl v kozjak.Z materjo vred je jedel v polju  A
Po malici se je vračal domov, da spet izpusti      kozico      na pašo. Nekoč sta delala z materjo na njivi  A
Gotovo si se potepel med druge fantine, na      kozico      pa pozabil.« Stopila je na vas, povpraševala  A
v sosednji sobi plesalo. Učitelja Vekoslava      Kozico,      ki so ga samo v ta namen povabili k svatovščini  A
sem ga bil pustil, in moral sem si narediti      kozico      iz brezovega lubja.Komaj pol sem je bil nadrgnil  A
izgleda...) in vlijete eno sladko smetano v      kozico.     Na majhnem ognju jo ogrejete in dodate žlico  D
prebirali besedni dvoboj med Janezom Janšo in Karlom      Kozico,      članom občinskega odbora SDS Prosenjakovci,  D
mesu. Omako in zelenjavo iz pekača preložimo v      kozico      in kuhamo na močnem plamenu na štedilniku, da  D
ustreljenih zaščitenih ptic (velike kljunače,      kozico      in veliko bobnarico), zato ga bodo ovadili tudi  D
v kuhinji enega od stanovanj vžgali ocvirki,      kozico      z zabelo pa je na prižganem štedilniku pozabila  D
vode in dodamo kropu. Ko se tekočina zgosti, v      kozico      stresemo še česen, kumare in olje ter odstavimo  D
ponarejenimi dr. romani za gospodinje, ki rade denejo v      kozico      še ščepec vegeta filozofije, in zdaj še Delfin  D
usoda je doletela tudi močvirsko uharico in      kozico,      ki jo prepoznamo po nenavadnem kljunu.In seveda  D
tudi martince, gosi, čaplje, ujede, mokoža,      kozico,      manjše ptice pevke in različne vrste rac, denimo  D
čez marone. Naslednjega dne gre sirup znova v      kozico,      zavremo ga in malce pokuhamo in spet polijemo  D
nikakor ne: gre zgolj za francosko gurmansko      kozico      ...Z. R.   D
naredila čaj, prižgala je štedilnik, napolnila je      kozico      z vodo in jo postavila v hladilnik; s police  D
10.10 39_SP.TXT:25079 . / Marko Zorko V      kozico      boš dela Tako so nekdaj pisali v starih kuharskih  D
olupite in narežete na ploščice. Teflonsko      kozico      namastite z dvema žlicama olja, dodate drobno  D
metlicami za testo seveda. Vmes postavite na ogenj      kozico      z 20 dekagramov masla, ki ga, tako kot se topi  D
da je testo že začelo vzhajati, stresete v      kozico      38 dekagramov sladkorja in dolijete toliko vode  D
Medtem ko so krofi vzhajali, je bilo treba v      kozico      vliti za tri prste olja in ga segrevati (ne  D
poparite (blanširate) tako, da jih vržete v      kozico      z mrzlo vodo.Postavite na ogenj in ko zavre  P
Lečo skuhate v slanem kropu. V majhno      kozico      zlijete sok grenivke in na majhnem ognju kuhate  P
suhe marelice in vse skupaj zmešate. V majhno      kozico      zlijete tekočino, ki je ostala pri kuhanju špinače  P
Najprej pripravite muhalebi. V      kozico      stresete koruzni škrob in počasi dolivate hladno  P
kardamom, sladkor in vodo pomarančnih cvetov.      Kozico      postavite na srednje močan ogenj in kuhate približno  P
Kakijev mlečni napitek pripravite tako, da v      kozico      zlijete pol kozarca mleka.Dodate še nageljnovi  P
kuhajo na šibkem ognju, ni boljšega kot potisniti      kozico      v vogal, kjer ni nevarnosti, da bi se kaj prismodilo  P
na rezance ali kockice, meso na rezance. V      kozico      damo žlico olja, na njem popražimo slanino,  P
jo razrežemo na četrtine. Oboje stresemo v      kozico      in prilijemo toliko vode, da seže za prst visoko  P
čebulo in jo drobno narežemo. Oboje stresemo v      kozico      in zalijemo z nekaj vode.Pokrito dušimo do mehkega  P
Bučo olupimo in narežemo na koščke. V večjo      kozico      vlijemo za prst vode in vanjo stresemo narezano  P
nato pa še na manjše kose. Stresemo jih v      kozico,      zalijemo z malo vode, pokrijemo in zdušimo v  P
Priprava : Čokoladni preliv zdrobimo in ga damo v      kozico.     Med mešanjem ga raztopimo s 400 ml mleka in agaragarj  P
lupine. Čokolado grobo sesekljamo, jo damo v      kozico      in v vodni kopeli s pomarančno lupino, mlekom  P
vmešamo na manjše kose narezano gorgonzolo.      Kozico      nato odstavimo in počakamo, da se sir nekoliko  P
majhne kose. Pripravljeno zelenjavo stresemo v      kozico      ali ponev, zalijemo s tremi dcl vode in pokrito  P
in zmešamo v mešalniku. Prelijemo v majhno      kozico      in mu dodamo še malo sladke smetane ter malo  P
polovic orehovih jedrc. Priprava : V veliko      kozico      nalijemo toliko vode, da sega 10 cm visoko.  P
minuti močno vreti, da postane gosto tekoč.      Kozico      odstavimo, primešamo mandljeve lističe in naredimo  P
papirnato brisačo, da se odcedijo. Za preliv damo v      kozico      olivno olje, drobno sesekljan česen in sesekljane  P
strani porjavi, nato jo položimo na krožnik. V      kozico      damo kocke pancete in jih popečemo.Medtem narežemo  P
korenček na 2 cm velike kocke. Stresemo jih v      kozico      skupaj s celimi čebulicami, timijanom in lovorom  P
pustimo, da nekaj minut brbota. Zdaj damo v      kozico      spet meso.Pokrijemo in kuhamo v pečici približno  P
nato svetlo rjavo opečemo na olju in jih damo v      kozico.      Posebej na olju prepražimo na lističe narezano  P
le toliko, da postekleni, nato jo stresemo v      kozico.     Dodamo še žlico kisa, lovorjev list, vejico timijana  P
pokrito kuhamo do mehkega. Ohladimo in damo      kozico      v hladilnik do naslednjega dne.Na krožnik damo  P
Špinačo preberemo, jo očistimo in operemo, damo v      kozico      in na močni vročini pustimo, da se sesede.Ohladimo  P
skupaj z olupljenimi celimi stroki česna.      Kozico      odstavimo in počakamo, da je kuhan tudi krompir  P
narežemo na rezine in še vročega stresemo v      kozico      k ohrovtu.Premešamo, dobro osolimo in zabelimo  P
Priprava: Pripravimo preliv. V      kozico      naložimo zmleto papriko, čili v prahu, med,  P
opečemo na vročem olju, da porjavi, nato ga damo v      kozico      (pekač), prilijemo malo juhe, dodamo zelišča  P
stanovalca, ki je s štedilnika pozabil odstaviti      kozico      s hrano.Ta se je prismodila in zadimila prostore  P
črnega popra in velik lovorov list, potem pa v      kozico      natresel še žlico rdeče paprike, pol pločevinke  P
in ščep sveže nastrganega muškatnega oreška.      Kozico      je napol pokril in ji namenil deset minut neutemeljenega  P
deset minut neutemeljenega brbotanja. V drugo      kozico      je stresel na drobne cvetke zrezano očiščeno  P
počakamo, da izpari in znižamo ogenj. Pokrijemo      kozico      in cmarimo na majhnem ognju.Iz prihranjenih  P
ure. Začinimo s soljo in poprom, potegnemo      kozico      s štedilnika, dodamo sesekljan peteršilj in  P
iz 1 limone in 1 pomaranče. Nato jih dajte v      kozico      in pomešajte z 20 dag češnjevega paradižnika  P
Najprej osnova. Sladko smetano zlijte v      kozico,      ji nalahno podkurite in počasi mešajte.Če boste  P
kozarček paste miso in kos mehkega tofuja. V      kozico      je dal tri žličke misa in dolil liter vroče  P
z gobicami in algami vakame stresel v kipečo      kozico.     Čez dve minuti je bila juha gotova.   P
ob nakupu. Za primer smo vzeli sivo obalno      kozico      z dna lestvice, na kateri so razvrščeni raki  P
napolnimo očiščene paprike. Položimo jih v      kozico,      jih pokapamo z oljem in nekoliko opečemo.Nato  P
ki je ostal, preložimo v globoko, naoljeno      kozico.     To je prva plast; druga plast so paradižniki  P
zmerno vročo ploščo ali plamen pristavimo manjšo      kozico,      vanjo pa kanemo dve žlici masla in ga prav počasi  P
naseckajte na drobne kocke in jih stresite v      kozico,      ki ste jo prej podmazali s čim bolj finim oljčnim  P
drobno nasekljano čebulo do zlato rumene barve.      Kozico      odstavimo in čebulo prelijemo z decilitrom mleka  P
vedno v zalogi dovolj vaniljevega sladkorja. V      kozico      prilijemo sladko smetano in dodamo sladkor.  P
boljši so. Odprite večjo konzervo tune in v      kozico      odlijte odvečno oljčno olje, v katerem se je  P
Sledi vklop energije. Pod      kozico      nežno zakurite in na ne prevroče olje stresite  P
nozdrvi začutijo, je čas, da se plameni pod      kozico      umirijo, vi pa v posodo prevrnite lonček kisle  P
ležijo že povsem na robu Savinjske doline, pod      Kozico      in Čemšeniško planino, jugozahodno od Tabora  P
odrasle otroke, moža, vrt in njivo ter še kakšno      kozico      povrhu vzame veliko časa, ga za steklo še vedno  P
Na vrsti je mastni bazenček. Cvrtnik ali pa      kozico      z oljem kakovostno segrejte, potem pa se lotite  P
dolijemo limonov sok, vmešamo peteršilj, pokrijemo      kozico      in kuhamo še 5 minut.Postrežemo z dobrim kruhom  P
koriandra, par klinčkov, velika žlica medu. V nizko      kozico      zložimo fige, da so s pecljem obrnjene navzgor  P
figi previdno naložimo na desertni krožnik. V      kozico,      kjer so se kuhale, precedimo začimbni prevretek  P
segrejte premražene roke, potem pa pristavite      kozico      in na dno kanite vašo najljubšo maščobo.Najboljše  P
hrbet cel. Veverico operi, nasoli in deni v      kozico,      dodaj vso zelenjavo, kakor za kvašo, prilij  P
Takole gre. V      kozico      boste nakapljali par kapelj oljčnega olja in  P
visoke temperature. Najprej segreje ponev ali      kozico,      šele nato vanjo dene olje, maslo ali mast in  P
mast in takoj nato vse drugo. Včasih kar v suho      kozico      strese nasekljano čebulo ali česen in počasi  P
poper. Lečo operite in jo stresite v večjo      kozico      ter zalijte s hladno vodo. Postavite na ogenj  P
Pustimo, da zavre. Nato vsujemo v      kozico      riž in premešamo.Na šibkem ognju v pokriti kozici  P
zamrznjenega ali vloženega). Priprava: V teflonsko      kozico      damo mleko in riž.Pristavimo in med mešanjem  P
papirjem za peko. Maslo narežemo na koščke, damo v      kozico      in segrevamo na šibkem ognju, da se stali.   P
na luknjičavi vstavek, ki ga nato posadimo na      kozico      z vrelo vodo.Pokrijemo s pokrovom in dušimo  P
Čebulo zrežemo na tanke lističe. V      kozico      zlijemo tri žlice olja, poravnamo plast čebule  P
čokolade, damo v skledo, to pa postavimo nad      kozico      z vročo vodo.Počasi segrevamo, da se čokolada  P
Preostalo čokolado sesekljamo, damo v majhno      kozico      in počasi segrevamo na štedilniku.Mešamo, da  P
cmoki pripravljeni, jih damo kuhat v široko      kozico      z osoljeno vrelo vodo.Kozico pokrijemo in kuhamo  P
kuhat v široko kozico z osoljeno vrelo vodo.      Kozico      pokrijemo in kuhamo cmoke na šibkem ognju 8  P
testenine odcedimo na cedilu in stresemo nazaj v      kozico,      nekaj žlic vode od kuhanja pa prestrežemo in  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA