nova beseda iz Slovenije
tepla, tudi ne ko smo razbili veliko lončeno | kozico, | ki nam jo je dala »postrgati«. A kuhati ni | A |
menda ne bo napak, če osedlaš imenitno svojo | kozico, | ki praviš, da je kobilica, pa greš lepo počasi | A |
Vilar je s palico pobezal v žerjavico pod | kozico, | v kateri se je cvrl lep kos mesa.»To pa ne bo | A |
Saj bomo vsi pili.« Hudournik je poiskal | kozico, | v kateri si je cvrl zaseko. »Ne zamerite, tu | A |
šestem letu. Dopoldne je pasel v Rebru edino | kozico, | k južini pa je vselej pritekel k materi v polje | A |
pa je vselej pritekel k materi v polje, ko je | kozico | zaprl v kozjak.Z materjo vred je jedel v polju | A |
Po malici se je vračal domov, da spet izpusti | kozico | na pašo. Nekoč sta delala z materjo na njivi | A |
Gotovo si se potepel med druge fantine, na | kozico | pa pozabil.« Stopila je na vas, povpraševala | A |
v sosednji sobi plesalo. Učitelja Vekoslava | Kozico, | ki so ga samo v ta namen povabili k svatovščini | A |
sem ga bil pustil, in moral sem si narediti | kozico | iz brezovega lubja.Komaj pol sem je bil nadrgnil | A |
izgleda...) in vlijete eno sladko smetano v | kozico. | Na majhnem ognju jo ogrejete in dodate žlico | D |
prebirali besedni dvoboj med Janezom Janšo in Karlom | Kozico, | članom občinskega odbora SDS Prosenjakovci, | D |
mesu. Omako in zelenjavo iz pekača preložimo v | kozico | in kuhamo na močnem plamenu na štedilniku, da | D |
ustreljenih zaščitenih ptic (velike kljunače, | kozico | in veliko bobnarico), zato ga bodo ovadili tudi | D |
v kuhinji enega od stanovanj vžgali ocvirki, | kozico | z zabelo pa je na prižganem štedilniku pozabila | D |
vode in dodamo kropu. Ko se tekočina zgosti, v | kozico | stresemo še česen, kumare in olje ter odstavimo | D |
ponarejenimi dr. romani za gospodinje, ki rade denejo v | kozico | še ščepec vegeta filozofije, in zdaj še Delfin | D |
usoda je doletela tudi močvirsko uharico in | kozico, | ki jo prepoznamo po nenavadnem kljunu.In seveda | D |
tudi martince, gosi, čaplje, ujede, mokoža, | kozico, | manjše ptice pevke in različne vrste rac, denimo | D |
čez marone. Naslednjega dne gre sirup znova v | kozico, | zavremo ga in malce pokuhamo in spet polijemo | D |
nikakor ne: gre zgolj za francosko gurmansko | kozico | ...Z. R. | D |
naredila čaj, prižgala je štedilnik, napolnila je | kozico | z vodo in jo postavila v hladilnik; s police | D |
10.10 39_SP.TXT:25079 . / Marko Zorko V | kozico | boš dela Tako so nekdaj pisali v starih kuharskih | D |
olupite in narežete na ploščice. Teflonsko | kozico | namastite z dvema žlicama olja, dodate drobno | D |
metlicami za testo seveda. Vmes postavite na ogenj | kozico | z 20 dekagramov masla, ki ga, tako kot se topi | D |
da je testo že začelo vzhajati, stresete v | kozico | 38 dekagramov sladkorja in dolijete toliko vode | D |
Medtem ko so krofi vzhajali, je bilo treba v | kozico | vliti za tri prste olja in ga segrevati (ne | D |
poparite (blanširate) tako, da jih vržete v | kozico | z mrzlo vodo.Postavite na ogenj in ko zavre | P |
Lečo skuhate v slanem kropu. V majhno | kozico | zlijete sok grenivke in na majhnem ognju kuhate | P |
suhe marelice in vse skupaj zmešate. V majhno | kozico | zlijete tekočino, ki je ostala pri kuhanju špinače | P |
Najprej pripravite muhalebi. V | kozico | stresete koruzni škrob in počasi dolivate hladno | P |
kardamom, sladkor in vodo pomarančnih cvetov. | Kozico | postavite na srednje močan ogenj in kuhate približno | P |
Kakijev mlečni napitek pripravite tako, da v | kozico | zlijete pol kozarca mleka.Dodate še nageljnovi | P |
kuhajo na šibkem ognju, ni boljšega kot potisniti | kozico | v vogal, kjer ni nevarnosti, da bi se kaj prismodilo | P |
na rezance ali kockice, meso na rezance. V | kozico | damo žlico olja, na njem popražimo slanino, | P |
jo razrežemo na četrtine. Oboje stresemo v | kozico | in prilijemo toliko vode, da seže za prst visoko | P |
čebulo in jo drobno narežemo. Oboje stresemo v | kozico | in zalijemo z nekaj vode.Pokrito dušimo do mehkega | P |
Bučo olupimo in narežemo na koščke. V večjo | kozico | vlijemo za prst vode in vanjo stresemo narezano | P |
nato pa še na manjše kose. Stresemo jih v | kozico, | zalijemo z malo vode, pokrijemo in zdušimo v | P |
Priprava : Čokoladni preliv zdrobimo in ga damo v | kozico. | Med mešanjem ga raztopimo s 400 ml mleka in agaragarj | P |
lupine. Čokolado grobo sesekljamo, jo damo v | kozico | in v vodni kopeli s pomarančno lupino, mlekom | P |
vmešamo na manjše kose narezano gorgonzolo. | Kozico | nato odstavimo in počakamo, da se sir nekoliko | P |
majhne kose. Pripravljeno zelenjavo stresemo v | kozico | ali ponev, zalijemo s tremi dcl vode in pokrito | P |
in zmešamo v mešalniku. Prelijemo v majhno | kozico | in mu dodamo še malo sladke smetane ter malo | P |
polovic orehovih jedrc. Priprava : V veliko | kozico | nalijemo toliko vode, da sega 10 cm visoko. | P |
minuti močno vreti, da postane gosto tekoč. | Kozico | odstavimo, primešamo mandljeve lističe in naredimo | P |
papirnato brisačo, da se odcedijo. Za preliv damo v | kozico | olivno olje, drobno sesekljan česen in sesekljane | P |
strani porjavi, nato jo položimo na krožnik. V | kozico | damo kocke pancete in jih popečemo.Medtem narežemo | P |
korenček na 2 cm velike kocke. Stresemo jih v | kozico | skupaj s celimi čebulicami, timijanom in lovorom | P |
pustimo, da nekaj minut brbota. Zdaj damo v | kozico | spet meso.Pokrijemo in kuhamo v pečici približno | P |
nato svetlo rjavo opečemo na olju in jih damo v | kozico. | Posebej na olju prepražimo na lističe narezano | P |
le toliko, da postekleni, nato jo stresemo v | kozico. | Dodamo še žlico kisa, lovorjev list, vejico timijana | P |
pokrito kuhamo do mehkega. Ohladimo in damo | kozico | v hladilnik do naslednjega dne.Na krožnik damo | P |
Špinačo preberemo, jo očistimo in operemo, damo v | kozico | in na močni vročini pustimo, da se sesede.Ohladimo | P |
skupaj z olupljenimi celimi stroki česna. | Kozico | odstavimo in počakamo, da je kuhan tudi krompir | P |
narežemo na rezine in še vročega stresemo v | kozico | k ohrovtu.Premešamo, dobro osolimo in zabelimo | P |
Priprava: Pripravimo preliv. V | kozico | naložimo zmleto papriko, čili v prahu, med, | P |
opečemo na vročem olju, da porjavi, nato ga damo v | kozico | (pekač), prilijemo malo juhe, dodamo zelišča | P |
stanovalca, ki je s štedilnika pozabil odstaviti | kozico | s hrano.Ta se je prismodila in zadimila prostore | P |
črnega popra in velik lovorov list, potem pa v | kozico | natresel še žlico rdeče paprike, pol pločevinke | P |
in ščep sveže nastrganega muškatnega oreška. | Kozico | je napol pokril in ji namenil deset minut neutemeljenega | P |
deset minut neutemeljenega brbotanja. V drugo | kozico | je stresel na drobne cvetke zrezano očiščeno | P |
počakamo, da izpari in znižamo ogenj. Pokrijemo | kozico | in cmarimo na majhnem ognju.Iz prihranjenih | P |
ure. Začinimo s soljo in poprom, potegnemo | kozico | s štedilnika, dodamo sesekljan peteršilj in | P |
iz 1 limone in 1 pomaranče. Nato jih dajte v | kozico | in pomešajte z 20 dag češnjevega paradižnika | P |
Najprej osnova. Sladko smetano zlijte v | kozico, | ji nalahno podkurite in počasi mešajte.Če boste | P |
kozarček paste miso in kos mehkega tofuja. V | kozico | je dal tri žličke misa in dolil liter vroče | P |
z gobicami in algami vakame stresel v kipečo | kozico. | Čez dve minuti je bila juha gotova. | P |
ob nakupu. Za primer smo vzeli sivo obalno | kozico | z dna lestvice, na kateri so razvrščeni raki | P |
napolnimo očiščene paprike. Položimo jih v | kozico, | jih pokapamo z oljem in nekoliko opečemo.Nato | P |
ki je ostal, preložimo v globoko, naoljeno | kozico. | To je prva plast; druga plast so paradižniki | P |
zmerno vročo ploščo ali plamen pristavimo manjšo | kozico, | vanjo pa kanemo dve žlici masla in ga prav počasi | P |
naseckajte na drobne kocke in jih stresite v | kozico, | ki ste jo prej podmazali s čim bolj finim oljčnim | P |
drobno nasekljano čebulo do zlato rumene barve. | Kozico | odstavimo in čebulo prelijemo z decilitrom mleka | P |
vedno v zalogi dovolj vaniljevega sladkorja. V | kozico | prilijemo sladko smetano in dodamo sladkor. | P |
boljši so. Odprite večjo konzervo tune in v | kozico | odlijte odvečno oljčno olje, v katerem se je | P |
Sledi vklop energije. Pod | kozico | nežno zakurite in na ne prevroče olje stresite | P |
nozdrvi začutijo, je čas, da se plameni pod | kozico | umirijo, vi pa v posodo prevrnite lonček kisle | P |
ležijo že povsem na robu Savinjske doline, pod | Kozico | in Čemšeniško planino, jugozahodno od Tabora | P |
odrasle otroke, moža, vrt in njivo ter še kakšno | kozico | povrhu vzame veliko časa, ga za steklo še vedno | P |
Na vrsti je mastni bazenček. Cvrtnik ali pa | kozico | z oljem kakovostno segrejte, potem pa se lotite | P |
dolijemo limonov sok, vmešamo peteršilj, pokrijemo | kozico | in kuhamo še 5 minut.Postrežemo z dobrim kruhom | P |
koriandra, par klinčkov, velika žlica medu. V nizko | kozico | zložimo fige, da so s pecljem obrnjene navzgor | P |
figi previdno naložimo na desertni krožnik. V | kozico, | kjer so se kuhale, precedimo začimbni prevretek | P |
segrejte premražene roke, potem pa pristavite | kozico | in na dno kanite vašo najljubšo maščobo.Najboljše | P |
hrbet cel. Veverico operi, nasoli in deni v | kozico, | dodaj vso zelenjavo, kakor za kvašo, prilij | P |
Takole gre. V | kozico | boste nakapljali par kapelj oljčnega olja in | P |
visoke temperature. Najprej segreje ponev ali | kozico, | šele nato vanjo dene olje, maslo ali mast in | P |
mast in takoj nato vse drugo. Včasih kar v suho | kozico | strese nasekljano čebulo ali česen in počasi | P |
poper. Lečo operite in jo stresite v večjo | kozico | ter zalijte s hladno vodo. Postavite na ogenj | P |
Pustimo, da zavre. Nato vsujemo v | kozico | riž in premešamo.Na šibkem ognju v pokriti kozici | P |
zamrznjenega ali vloženega). Priprava: V teflonsko | kozico | damo mleko in riž.Pristavimo in med mešanjem | P |
papirjem za peko. Maslo narežemo na koščke, damo v | kozico | in segrevamo na šibkem ognju, da se stali. | P |
na luknjičavi vstavek, ki ga nato posadimo na | kozico | z vrelo vodo.Pokrijemo s pokrovom in dušimo | P |
Čebulo zrežemo na tanke lističe. V | kozico | zlijemo tri žlice olja, poravnamo plast čebule | P |
čokolade, damo v skledo, to pa postavimo nad | kozico | z vročo vodo.Počasi segrevamo, da se čokolada | P |
Preostalo čokolado sesekljamo, damo v majhno | kozico | in počasi segrevamo na štedilniku.Mešamo, da | P |
cmoki pripravljeni, jih damo kuhat v široko | kozico | z osoljeno vrelo vodo.Kozico pokrijemo in kuhamo | P |
kuhat v široko kozico z osoljeno vrelo vodo. | Kozico | pokrijemo in kuhamo cmoke na šibkem ognju 8 | P |
testenine odcedimo na cedilu in stresemo nazaj v | kozico, | nekaj žlic vode od kuhanja pa prestrežemo in | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |