nova beseda iz Slovenije
Najboljši posel je posel z vojsko. Krompir, zelje, | koleraba. | Trdne pogodbe, redna dobava, procenti. | A |
posebej plačilo! Sicer pa: Bog te požvižgaj, | koleraba, | da si me vsaj prišel obiskat!«Vzdihnil je globoko | A |
predsednikova okrožnica jih ne predpisuje! ‒ Ti | koleraba | ti!Seveda jih ne predpisuje, a to ni nikak razlog | A |
kaj si naj natakne na bedra! Zdaj se muzaj | koleraba, | zdaj!‒ Najprvo so se udarili zaradi hlač, kake | A |
imel v čaši, in potem poklical natakarico: »Na, | koleraba, | naj bo, prinesi še eno!‒ Da, da,« je vzdihnil | A |
ob njih tekmujejo vseh vrst solate, ohrovt, | koleraba | in karfijola, cela armada paradižnikov nas pozdravlja | A |
»Tukaj sejem kolerabo,« je rekel grof. » | Koleraba | je zame podlaga štiriletnega kolobarja.«Začel | A |
20. levi pritok Oba v Sibiriji, 22. rumena | koleraba, | 25. reka v Turčiji, desni pritok Kure, 28. kraj | D |
Presenetljivo velika je bila letos nadzemna | koleraba, | ki jo je pridelal Jože Aljančič iz Zvirč pri | D |
kuhana zelenjava, in sicer por, korenček, mlada | koleraba, | listi svežega zelja in zelena. Vse to skupaj | D |
prekajeno postrv) in priloge, kot sta repa in | koleraba. | Posoda, ki jo uporabljamo, je izključno glinena | D |
naš slikar in ilustrator (France), 33. rumena | koleraba, | 35. službujoča vojska, 38. uradni naslov nekdanjih | D |
rastejo poleg ajsarce sadike dišavnic, brokoli, | koleraba, | »imam pa tudi plevel,« se pošali.Da zelenjavo | D |
Aneta, 13. ploščata morska riba, 14. rumena | koleraba | (narečno), 15. slovenski filolog in zgodovinar | D |
prekajena postrv) in priloge, kot sta repa in | koleraba. | Posoda, ki jo uporabljate, je izključno glinena | D |
na 500 hektarih. Precej je poškodovana tudi | koleraba, | podobno pesa.Sadovnjaki, ki niso zaščiteni z | D |
na dunajski način, bučke s koprom ali vložena | koleraba. | Jabolčni hren (apfelkren) je mogoče zlahka | D |
preseneti z zaznamkom ob fotografiji kolerabe: » | Koleraba | je tartuf revežev, živilo, ki je popolnoma zmotno | D |
in rdeče korenje, zelena, rumena in navadna | koleraba, | cvetača, por, topinambur in grah.A kljub temu | D |
17. goskica, 18. začetek abecede, 19. rumena | koleraba | (narečno), 21. Slomškov rojstni kraj blizu Ponikve | D |
možnih genetskih sprememb. Genetsko spremenjeni | koleraba, | ohrovt, zelje, brokoli, brstični ohrovt in cvetača | D |
Anadir, Alan, A. V., topor, Israels, nalepka, | koleraba, | kmetija, Iran, scena, Somalec, Dors, svet, Pachman | D |
jezik, na pultih pa vse prej kot cvetača, por in | koleraba. | Pokrivala imajo samostojno stojnico in zelo | D |
mrzovalniku in jih pojemo v zimskem času. Zelje in | koleraba | sta zelo upoštevana zelenjava, pojavljata se | G |
Jaz se ne spomnim. | Koleraba | je bila glavna prehrana.Kakšna juha iz kolerabe | G |
nimajo. Slovenski googlewhack je recimo svetleča | koleraba | ali plazeči orel.Vsaj dokler ta prispevek ne | P |
nimajo. Slovenski googlewhack je recimo svetleča | koleraba | ali plazeči orel.Vsaj dokler ta prispevek ne | P |
predvsem korenaste narave. Korenje, rdeča pesa, | koleraba, | repa.Poleg te pride zelo prav nekaj dobre čebule | P |
jabolka), suho sadje, jabolčni kis, krompir, | koleraba, | korenje, bučke, fižol, motovilec, mleko, telički | P |
česen, čebula, blitva, bučke, zelje, repa, | koleraba, | redkev, krompir (zgodnji, ozimni), sladka koruza | P |
motovilec, radič, krompir, rdeča pesa, korenje, | koleraba, | repa, kumare, zelje, paradižnik, paprika, feferoni | P |
sezonska zelenjava, v zimskem času tudi krompir, | koleraba, | bučnice in suho sadje, žita (pira, pšenica, | P |
************* Rdeča pesa, | koleraba | & co. Čvrsta sredozimska zelenjava | P |
sluznice, poleg tega jih ščiti pred okužbo. | Koleraba | se po vsebnosti vitamina C približuje limonam | P |
zmanjšujejo možnost razvoja rakavih obolenj. | Koleraba | je odlično čistilo za ledvica in sečne poti | P |
100 mg), čemaž, zelje in špinača (do 50 mg), | koleraba | (30 mg), kislo zelje (20 mg), krompir (17 mg | P |
ostrega okusa, kot so redkvica, čebula, česen, | koleraba, | kunčje meso, poper, timijan in čemaž.Pripadajo | P |
cvetača, ohrovti, kolerabice, redkev, repa, | koleraba, | bela gorjušica, oljna redkev, repica, oljna | P |
vrtu (zelje, cvetača, ohrovt, redkvica, repa, | koleraba | ...), pa tudi metuljnic, ki so najbližje sorodnice | P |
korenovkami, kot so redkvica, redkev, repa in podzemna | koleraba. | Med rastlinami, ki jih sadimo na vrtu, so v tej | P |
zelena, črni koren, pastinak, listnati peteršilj, | koleraba | in repa.Če gojimo zelišča, jih lahko posadimo | P |
gomolj mlade zelene, stebelna zelena, mlada | koleraba | ...Z edinstvenimi recepti, po katerih pripravlja | P |
notranjska enolončnica. Glavne sestavine so rumena | koleraba, | fižol, krompir, korenček in vrsta začimb in | P |
kitajsko zelje, rdeče zelje, cvetača, brokoli, | koleraba, | zelena, buča, korenje, koprc, por, motovilec | P |
3 žlice masla, večji šopek jušne zelenjave ( | koleraba, | zelena, por, korenje, peteršilj), poper, peteršilj | P |
sadje, svež peteršilj, paradižnik, paprika, | koleraba, | šipek, robidnice itd. 2. | P |
2 žlički moke, večji šopek jušne zelenjave ( | koleraba, | zelena, por, korenje, peteršilj), sol, beli | P |
Kavra, matevž, dödöle Rumena mesnata | koleraba, | na Notranjskem imenovana tudi kavla, kavra, | P |
kolerabo in jed, pirejasto enolončnico, v kateri je | koleraba | glavna sestavina.Jed je nasitna in osvežujoča | P |
gospodinja izbira posamezne sestavine in začimbe. | Koleraba | je tudi sicer primerna za druženje s kuhanim | P |
Grah, gobe, špinača, beluši, artičoke, korenje, | koleraba | ... Zamenjate zelenjavo, druga omaka! | P |
uvrščamo v družino križnic (v njej so še repa, | koleraba, | hren, redkvice), natančneje v skupino kapusnic | P |
štiri: Štirje večji stari krompirji, večja | koleraba, | srednje velika repa, sol in ščep mlete kumine | P |
kapusnice (kot sta zelje in brokoli), repa, | koleraba | in redkvice.Zanje so značilne učinkovine glukozinola | P |
1 | koleraba | 5 dag | P |
križnic (zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, | koleraba | in repa).V raziskavi se je pokazalo, da kurkumin | P |
sladki krompir oziroma jam, buče, korenje, | koleraba) | vsebujejo beta karoten, vitamin C in A in zagotavljajo | P |
zelenjavo (korenje, peteršilj, por, zelena, | koleraba, | zelje, cvetača, popečena čebula, strt česen | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |