nova beseda iz Slovenije

koleraba (58)


Najboljši posel je posel z vojsko. Krompir, zelje,      koleraba.     Trdne pogodbe, redna dobava, procenti.  A
posebej plačilo! Sicer pa: Bog te požvižgaj,      koleraba,      da si me vsaj prišel obiskat!«Vzdihnil je globoko  A
predsednikova okrožnica jih ne predpisuje! ‒ Ti      koleraba      ti!Seveda jih ne predpisuje, a to ni nikak razlog  A
kaj si naj natakne na bedra! Zdaj se muzaj      koleraba,      zdaj!‒ Najprvo so se udarili zaradi hlač, kake  A
imel v čaši, in potem poklical natakarico: »Na,      koleraba,      naj bo, prinesi še eno!‒ Da, da,« je vzdihnil  A
ob njih tekmujejo vseh vrst solate, ohrovt,      koleraba      in karfijola, cela armada paradižnikov nas pozdravlja  A
»Tukaj sejem kolerabo,« je rekel grof. »     Koleraba      je zame podlaga štiriletnega kolobarja.«Začel  A
20. levi pritok Oba v Sibiriji, 22. rumena      koleraba,      25. reka v Turčiji, desni pritok Kure, 28. kraj  D
Presenetljivo velika je bila letos nadzemna      koleraba,      ki jo je pridelal Jože Aljančič iz Zvirč pri  D
kuhana zelenjava, in sicer por, korenček, mlada      koleraba,      listi svežega zelja in zelena. Vse to skupaj  D
prekajeno postrv) in priloge, kot sta repa in      koleraba.     Posoda, ki jo uporabljamo, je izključno glinena  D
naš slikar in ilustrator (France), 33. rumena      koleraba,      35. službujoča vojska, 38. uradni naslov nekdanjih  D
rastejo poleg ajsarce sadike dišavnic, brokoli,      koleraba,      »imam pa tudi plevel,« se pošali.Da zelenjavo  D
Aneta, 13. ploščata morska riba, 14. rumena      koleraba      (narečno), 15. slovenski filolog in zgodovinar  D
prekajena postrv) in priloge, kot sta repa in      koleraba.     Posoda, ki jo uporabljate, je izključno glinena  D
na 500 hektarih. Precej je poškodovana tudi      koleraba,      podobno pesa.Sadovnjaki, ki niso zaščiteni z  D
na dunajski način, bučke s koprom ali vložena      koleraba.      Jabolčni hren (apfelkren) je mogoče zlahka  D
preseneti z zaznamkom ob fotografiji kolerabe: »     Koleraba      je tartuf revežev, živilo, ki je popolnoma zmotno  D
in rdeče korenje, zelena, rumena in navadna      koleraba,      cvetača, por, topinambur in grah.A kljub temu  D
17. goskica, 18. začetek abecede, 19. rumena      koleraba      (narečno), 21. Slomškov rojstni kraj blizu Ponikve  D
možnih genetskih sprememb. Genetsko spremenjeni      koleraba,      ohrovt, zelje, brokoli, brstični ohrovt in cvetača  D
Anadir, Alan, A. V., topor, Israels, nalepka,      koleraba,      kmetija, Iran, scena, Somalec, Dors, svet, Pachman  D
jezik, na pultih pa vse prej kot cvetača, por in      koleraba.      Pokrivala imajo samostojno stojnico in zelo  D
mrzovalniku in jih pojemo v zimskem času. Zelje in      koleraba      sta zelo upoštevana zelenjava, pojavljata se  G
Jaz se ne spomnim.      Koleraba      je bila glavna prehrana.Kakšna juha iz kolerabe  G
nimajo. Slovenski googlewhack je recimo svetleča      koleraba      ali plazeči orel.Vsaj dokler ta prispevek ne  P
nimajo. Slovenski googlewhack je recimo svetleča      koleraba      ali plazeči orel.Vsaj dokler ta prispevek ne  P
predvsem korenaste narave. Korenje, rdeča pesa,      koleraba,      repa.Poleg te pride zelo prav nekaj dobre čebule  P
jabolka), suho sadje, jabolčni kis, krompir,      koleraba,      korenje, bučke, fižol, motovilec, mleko, telički  P
česen, čebula, blitva, bučke, zelje, repa,      koleraba,      redkev, krompir (zgodnji, ozimni), sladka koruza  P
motovilec, radič, krompir, rdeča pesa, korenje,      koleraba,      repa, kumare, zelje, paradižnik, paprika, feferoni  P
sezonska zelenjava, v zimskem času tudi krompir,      koleraba,      bučnice in suho sadje, žita (pira, pšenica,  P
************* Rdeča pesa,      koleraba      & co. Čvrsta sredozimska zelenjava   P
sluznice, poleg tega jih ščiti pred okužbo.      Koleraba      se po vsebnosti vitamina C približuje limonam  P
zmanjšujejo možnost razvoja rakavih obolenj.      Koleraba      je odlično čistilo za ledvica in sečne poti  P
100 mg), čemaž, zelje in špinača (do 50 mg),      koleraba      (30 mg), kislo zelje (20 mg), krompir (17 mg  P
ostrega okusa, kot so redkvica, čebula, česen,      koleraba,      kunčje meso, poper, timijan in čemaž.Pripadajo  P
cvetača, ohrovti, kolerabice, redkev, repa,      koleraba,      bela gorjušica, oljna redkev, repica, oljna  P
vrtu (zelje, cvetača, ohrovt, redkvica, repa,      koleraba      ...), pa tudi metuljnic, ki so najbližje sorodnice  P
korenovkami, kot so redkvica, redkev, repa in podzemna      koleraba.     Med rastlinami, ki jih sadimo na vrtu, so v tej  P
zelena, črni koren, pastinak, listnati peteršilj,      koleraba      in repa.Če gojimo zelišča, jih lahko posadimo  P
gomolj mlade zelene, stebelna zelena, mlada      koleraba      ...Z edinstvenimi recepti, po katerih pripravlja  P
notranjska enolončnica. Glavne sestavine so rumena      koleraba,      fižol, krompir, korenček in vrsta začimb in  P
kitajsko zelje, rdeče zelje, cvetača, brokoli,      koleraba,      zelena, buča, korenje, koprc, por, motovilec  P
3 žlice masla, večji šopek jušne zelenjave (     koleraba,      zelena, por, korenje, peteršilj), poper, peteršilj  P
sadje, svež peteršilj, paradižnik, paprika,      koleraba,      šipek, robidnice itd. 2.  P
2 žlički moke, večji šopek jušne zelenjave (     koleraba,      zelena, por, korenje, peteršilj), sol, beli  P
Kavra, matevž, dödöle Rumena mesnata      koleraba,      na Notranjskem imenovana tudi kavla, kavra,  P
kolerabo in jed, pirejasto enolončnico, v kateri je      koleraba      glavna sestavina.Jed je nasitna in osvežujoča  P
gospodinja izbira posamezne sestavine in začimbe.      Koleraba      je tudi sicer primerna za druženje s kuhanim  P
Grah, gobe, špinača, beluši, artičoke, korenje,      koleraba      ... Zamenjate zelenjavo, druga omaka!   P
uvrščamo v družino križnic (v njej so še repa,      koleraba,      hren, redkvice), natančneje v skupino kapusnic  P
štiri: Štirje večji stari krompirji, večja      koleraba,      srednje velika repa, sol in ščep mlete kumine  P
kapusnice (kot sta zelje in brokoli), repa,      koleraba      in redkvice.Zanje so značilne učinkovine glukozinola  P
1      koleraba      5 dag   P
križnic (zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača,      koleraba      in repa).V raziskavi se je pokazalo, da kurkumin  P
sladki krompir oziroma jam, buče, korenje,      koleraba)      vsebujejo beta karoten, vitamin C in A in zagotavljajo  P
zelenjavo (korenje, peteršilj, por, zelena,      koleraba,      zelje, cvetača, popečena čebula, strt česen  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA