nova beseda iz Slovenije
Paradižnikovo omako pripravimo tako, da v | ponvi | na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo | P |
muškatni orešček Priprava bešamelne omake: v | ponvi | na maslu prepražimo moko, vendar le toliko, | P |
solimo, ožamemo ter posebej popečemo v vroči | ponvi, | ki jo le malo naoljimo.Paprike umijemo, narežemo | P |
umijemo, narežemo na kocke in jih posebej v | ponvi | prepražimo na olivnem olju ter na koncu solimo | P |
Karamelna omaka z mandljevimi lističi. V | ponvi | pristavimo sladkor, ki ga počasi nekoliko temneje | P |
široke pramene. V primerno globoki teflonski | ponvi | popečemo slanino in jo pri tem mešamo, da enakomerno | P |
je obrnjena navzgor. Pinjole naj ostanejo v | ponvi. | Dodamo preostalo žlico masla in pražimo ter mešamo | P |
posolimo ter jih damo peč na 180 stopinj Celzija. V | ponvi | popečemo tudi rezine paprike. Jajčevci so navadno | P |
posolite, premažete z malo olivnega olja in v vroči | ponvi | opecite na obeh straneh.Olja ne zlivajte v ponev | P |
nekoliko več, tako da ostane še čvrst. Posebej v | ponvi | na maslu popražimo sesekljan por, da se razpusti | P |
strani. -Priprava kislega zelja: Posebej v | ponvi | na malo maščobe oziroma sončničnega olja popražimo | P |
banane olupimo in po dolgem razpolovimo. V | ponvi | spustimo maslo, nato vanjo zložimo banane in | P |
vodo in odcedimo. Začinjen piščančji file v | ponvi | na olivnem olju po vseh straneh na hitro opečemo | P |
2 rezini kuhane šunke (60 g). Priprava: V | ponvi | razgrejemo maslo in pečemo puranji zrezek na | P |
ogrejemo na 50 stopinj. V veliki teflonski | ponvi | razpustimo maslo.Na maslo zlijemo testo in ga | P |
Poberemo jih s penovko in odcedimo. V | ponvi | segrejemo maslo in med mešanjem prepražimo drobtine | P |
Potem jo zgolj posolite in spečete v večji | ponvi | ali v pečici na olju.Na koncu lahko dodate malo | P |
sicer tako, da jih najprej umijemo, nato pa v | ponvi | spečemo na stopljenem maslu, na šibkem ognju | P |
pripravimo iz morske soli, ki jo pogrejemo v | ponvi | in nato stresemo v platneno vrečko.Sol učinkuje | P |
Mandljeve lističe prepražimo v teflonski | ponvi | brez maščobe.Segrevamo jih na šibkem ognju, | P |
Premešamo in pustimo vsaj eno uro stati. V | ponvi | razgrejemo olje in z žlico oblikujemo po štiri | P |
navodilih izdelovalca, odcedimo jih in ohladimo. V | ponvi | na olju posebej dve minuti pražimo slanino, | P |
Priprava: zrezke piščančjega fileja cele popečemo v | ponvi | na olju, na vsaki strani vsaj pet minut, nato | P |
zelenjavo umijemo pod vodo in narežemo na kocke. V | ponvi | jo nato na olivnem olju pražimo okoli deset | P |
olje + sol Priprava: na kocke narezano šunko v | ponvi | prepražimo na olivnem olju, približno pet minut | P |
narežemo na nekoliko debelejše rezance. V večji | ponvi | segrejemo (lešnikovo) maslo, na katerem med | P |
še rahlo pomešamo. - Za prilogo k solati v | ponvi | na maslu popražimo nekaj kosov kruha, da postanejo | P |
narežemo na nekoliko debelejše rezance. V večji | ponvi | segrejemo (lešnikovo) maslo, na katerem med | P |
še rahlo pomešamo. - Za prilogo k solati v | ponvi | na maslu popražimo nekaj kosov kruha, da postanejo | P |
za narastke (prostornina 1 liter in pol). V | ponvi | segrejemo olje in med mešanjem prepražimo por | P |
paličnim mešalnikom, solimo in popramo po okusu. V | ponvi | scvremo na polovico prerezane rezine slanine | P |
Slanino narežemo na tanke pramene in scvremo v | ponvi | brez maščobe.Hrustljave pramene odcedimo na | P |
Solimo in popramo po okusu. V | ponvi | segrejemo maslo, da se speni.Dodamo vlivance | P |
narežemo na nekoliko debelejše rezance. V večji | ponvi | segrejemo (lešnikovo) maslo, na katerem med | P |
še rahlo pomešamo. - Za prilogo k solati v | ponvi | na maslu popražimo nekaj kosov kruha, da postanejo | P |
in mešamo, da dobimo tekoče testo. V majhni | ponvi | (premer 20 cm) razgrejemo košček masla ali margarine | P |
cmočke s premerom približno 4 centimetre. V | ponvi | segrejemo toliko olja, da sega približno centimeter | P |
penasta zmes. V nekoliko manjši teflonski | ponvi | (običajna ponev za palačinke je manj primerna | P |
dodamo nekaj kapljic tekočega sladila. V | ponvi | razgrejemo olje, vanjo zlijemo zajemalko testa | P |
Koščke mesa solimo in popramo ter spečemo v | ponvi | na vročem olju, da zlato porjavijo.V drugi ponvi | P |
na vročem olju, da zlato porjavijo. V drugi | ponvi | segrejemo maslo in opražimo na kocke narezan | P |
tako da so še čvrste na ugriz. V teflonski | ponvi | brez maščobe prepražimo pinjole (ali sončnična | P |
natremo s soljo in sveže mletim črnim poprom. V | ponvi | segrejemo olje, na njem začinjen jelenov file | P |
in ga pustimo počivati 15 minut. V teflonski | ponvi | segrejemo malo olja.Z žlico zajemamo testo in | P |
natremo s soljo in sveže mletim črnim poprom. V | ponvi | segrejemo olje, na njem začinjen jelenov file | P |
meso narežemo na tanke rezine. Popečemo jih v | ponvi, | na razgreti mešanici olja in masla, pri tem | P |
rezinami šunke. Šunko lahko nekoliko popečemo v | ponvi | (a je ne začinimo, da ni jed preveč pikantna | P |
dele in jih narežemo na 4 cm dolge koščke. V | ponvi | razgrejemo maslo in popečemo čebulo, dodamo | P |
lupinico. Premešamo, solimo in dušimo v pokriti | ponvi | na šibkem ognju od 8 do 10 minut. Sesekljamo | P |
Zeleni del pora narežemo na rezance. V | ponvi | segrejemo maslo, na katerem porove rezance prepražimo | P |
Zbrinc drobno nastrgamo, sploščimo in v teflonski | ponvi | opečemo v poljubni obliki. Prepražen por razdelim | P |
očistimo in narežemo na koščke ter jo nato v | ponvi | popečemo na olivnem olju.Dodamo začimbno mešanico | P |
nekaj ščepov začimbne mešanice Priprava: V | ponvi | na olivnem olju popečemo na tanke pravokotnike | P |
olivnega olja Priprava: Na olivnem olju v | ponvi | v nekaj minutah popečemo na lističe narezane | P |
začimb + nekaj ščepcev peteršilja Priprava: V | ponvi | na olivnem olju z obeh strani v nekaj minutah | P |
Zdrob narežemo na kvadrate ali rombe. V | ponvi | razgrejemo maslo in olje.Na maščobi pečemo zdrobove | P |
Zdrob narežemo na kvadrate ali rombe. V | ponvi | razgrejemo maslo in olje.Na maščobi pečemo zdrobove | P |
Ocvrto odcedimo. Morske sadeže v | ponvi | na hitro prepražimo na dveh žlica olivnega olja | P |
na žaru popečemo na obeh straneh. Na koncu v | ponvi | ali na žaru spečemo štiri jajca, jih naložimo | P |
pazimo, da ostane brokoli še trd na ugriz. V | ponvi | razpustimo za oreh masla, prilijemo smetano | P |
razrežemo na štiri dele, manjše pustimo cele. V | ponvi | razgrejemo štiri žlice olja in na njem najprej | P |
namesto da bi jih kuhali v loncu, popekli v | ponvi | ter združili z drugimi sestavinami. KUHINJA | P |
in začinimo z mleto sladko papriko. V veliki | ponvi | segrejemo 3 žlice olja.Zarebrnice opečemo z | P |
Solimo in popramo. Pražimo 15 minut v nepokriti | ponvi. | Zarebrnice od časa do časa obrnemo. | P |
Preostali del bučk narežemo na večje kose in jih v | ponvi | na hitro prepražimo.Dodamo še ribje meso, zalijemo | P |
gobi šitake narežemo na rezine in popražimo v | ponvi | na nekaj olja.Zmešamo 3 beljake, 1 žlico vode | P |
Piščančji file narežemo, solimo in popramo. V | ponvi | segrejemo žličko olja, v njem pečemo fileje | P |
File solimo in popramo in 5 minut pečemo v | ponvi | za žar na malo olja.Preostalo olje segrejemo | P |
malo olja. Preostalo olje segrejemo v drugi | ponvi | in na njem 2 minuti pražimo gobe.Dodamo timijan | P |
Oblikujemo polpet in ga 6 minut pečemo na vroči | ponvi. | Večerja: solata z rezanci | P |
Papriko in sladkorni grah narežemo na rezine. V | ponvi | segrejemo olje in na njem 4 minute pražimo kozice | P |
drobne kocke, por narežemo na tanke obročke. V | ponvi | segrejemo olje in na njem meso 10 minut pražimo | P |
preostanka melone izrežemo z žličko kroglice. V | ponvi | na malo masla spečemo očiščene rakce (garnele | P |
krpice naj bodo enakomerno debele. V večji | ponvi | segrejemo nekaj žlic olja.Na njem popečemo koščke | P |
da se bo lepše pekla. Ribe pečemo v teflonski | ponvi | na olivnem olju, na vsaki strani od šest do | P |
nato z obeh strani povaljamo v ostri moki. V | ponvi | jih na olivnem olju popečemo z obeh strani, | P |
zapolnil razpoke v koži. Priprava kreme: na | ponvi | stopite 60 g kakavovega masla in dodajte eno | P |
preostale kruhove kocke zlato rjavo prepražimo v | ponvi | brez maščobe.Vzamemo iz ponve in ohladimo. | P |
smetane Priprava: Bučna semena 3 minute pražimo v | ponvi | brez maščobe. Čebulo in ingver sesekljamo, čili | P |
narežemo na kocke in jih na kratko popražimo v | ponvi. | Koper in peteršilj nasekljamo, nekaj ga prihranimo | P |
Paličico in preostale kose mesa 8 minut pečemo v | ponvi | na vročem olju.Solimo in popramo. | P |
na tanke trakove, tofu narežemo na rezine. V | ponvi | segrejemo olje in tofu na njem zlato rjavo popečemo | P |
Polento zrežemo na 2 cm debele pravokotnike. V | ponvi | stopimo maslo, razvrstimo po njej polento in | P |
razdelimo na štiri dele in vsakega spečemo v | ponvi | z žlico olja najprej na eni in nato še na drugi | P |
osmukane liste zeli, česen in kruhovo sredico. V | ponvi | brez maščobe svetlo prepražimo pinjole.Zeliščno | P |
Solimo in začinimo s kajenskim poprom. V | ponvi | segrejemo preostalo olje. Zrezke pečemo na olju | P |
eolupljene jajčevce zrežemo na manjše kocke. V veliki | ponvi | z debelim dnom razgrejemo tri žlice oljčnega | P |
pramene. Solimo, popramo in zlato popečemo v | ponvi | na malo olja.Damo v kozico s smetanovo omako | P |
Gladko razžvrkljamo jajca in parmezan. V | ponvi | segrejemo maslo in olje.Koščke piščanca pomokamo | P |
povaljamo v moki in položimo na desko, da počaka. V | ponvi | segrejemo olje in pečemo zrezke po porcijah | P |
in narežemo na nekoliko debelejše lističe. V | ponvi | segrejemo žlico olivnega olja in maslo; na maščobi | P |
na rezine ter jih po obeh straneh opečemo v | ponvi | ali na žaru. V segrete krožnike razdelimo | P |
pokriti posodi od 10 do 15 minut. V široki | ponvi | segrejemo preostalo maslo (100 g) in med mešanjem | P |
narežemo na pet centimetrov dolge paličice. V | ponvi | z debelim dnom razgrejemo olje in popečemo zeleno | P |
1. Bučkin nadev: v | ponvi | dušimo čebulo, dokler ne porumeni. Dodamo na | P |
kuhamo v vreli vodi, odcedimo in sesekljamo. V | ponvi | na olju na hitro popečemo 2 stroka česna, dodamo | P |
jajčevce olupimo in narežemo na tanjše rezine. V | ponvi | jih popražimo na olivnem olju, skupaj z belo | P |
rezance, solimo, prilijemo malo olja in v široki | ponvi | nekaj minut pečemo, da nekoliko ovene. Čisto | P |
narezali na manjše kose in te nekoliko osušili. V | ponvi | na olivnem olju na hitro popečemo papriko in | P |
zrežemo na kolesca, paradižnik na majhne kocke. V | ponvi | segrejemo pet žlic olja in na njem najprej popražimo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |