nova beseda iz Slovenije
široke, a tenke rezine slanine. Dajo ga v | pekač | in potisnejo v pečico, ki so jo prej segreli | P |
muškatnega oreška. Kruh (sir je zgoraj!) naložijo v | pekač | kakor strešnike, ki se za tretjino prekrivajo | P |
zavijete, torej oblikujete v zavitek in položite v | pekač, | ki ste ga prej namazali z nekaj kapljicami oljčnega | P |
možnarju na drobno zdrobljenih koriandrovih semen. | Pekač | namastite, nato začnete vanj plast za plastjo | P |
skupaj. Če jih boste pripravljali v pečici, na | pekač | denete približno tri žlice kokosove masti, nato | P |
testa, da z njim dvakrat prekrijete okrogel | pekač | v velikosti večjega plitvega krožnika. Zavitek | P |
razvrstite po testu, s katerim ste obložili | pekač, | nato ga s preostankom še pokrijete, vrhnjo plast | P |
dosolite. Polnjene krompirje položite na pomaščen | pekač | in pecite približno 20 minut pri 200 stopinjah | P |
katero bomo vlili vročo, kuhano čokolado. V večji | pekač | položimo papir za peko, ki naj prekrije tudi | P |
in suho sadje, ki smo ga že prej namestili v | pekač. | Pazimo, da prelita plast ni predebela, saj bi | P |
zelenjavo zelo na tanko narezal, jo položil v | pekač | in jed na koncu res elegantno postregel.Ratatouille | P |
šest nogavic, vsako od svojega para, kajpak. | Pekač | sem staknila blizu kotla za centralno kurjavo | P |
nadevom, zvijemo in na tesno zložimo v namaščen | pekač. | Prelijemo s smetano in jajcem, oboje seveda stepemo | P |
Prilijemo vino. | Pekač | postavimo v ogreto pečico. Pečenko pečemo v | P |
smetane + 2 jajci + 500 g kislega zelja + maslo za | pekač. | Priprava: Čebulo in česen olupimo ter na drobno | P |
in poper. Z maslom namastimo primerno velik | pekač. | Na dno pekača naložimo plast krompirjevih | P |
Limonov kolač Za 1 | pekač | Priprava: 30 minut | P |
moke + sok 1 in pol sočne limone. Priprava: | Pekač | obložimo s papirjem za peko.Maslo narežemo na | P |
praškom. Testo, ki ga dobimo, porazdelimo na | pekač. | Postavimo v hladno pečico (na srednjo rešetko | P |
se zelo rad zvija, težko ga je razgrniti na | pekač. | Pomagamo si tako, da pekač rahlo namastimo in | P |
je razgrniti na pekač. Pomagamo si tako, da | pekač | rahlo namastimo in nanj pritisnemo papir. Prijel | P |
stopinj (ventilacijsko pečico na 180 stopinj). | Pekač | obložimo s papirjem za peko.Iz beljakov in nekaj | P |
prepražimo, smetano stepemo z jajci. V namaščen | pekač | zložimo cvetačo, potresemo s čebulo in prelijemo | P |
ohladimo in mu v posodi primešamo še jajca. | Pekač | namažemo z margarino, rastlinskim oljem ali | P |
naložimo v brizgalno vrečko za okraševanje in na | pekač | nabrizgamo šestnajst enako velikih krofkov. | P |
popečemo na rezine narezane bučke. V pomaščen | pekač | nato naložimo plast popečenega kruha, ki smo | P |
Nato narahlo primešamo mlete mandlje in moko. | Pekač | nato obložimo s papirjem za peko in nanj namažemo | P |
srednje velike, nalistane čebule, vse stresite v | pekač, | dodajte poper in pecite približno 45 minut pri | P |
strojčku, da dobimo fine drobtine. Stresemo jih na | pekač, | prekrit s papirjem za peko, in popečemo v vroči | P |
stopinj (ventilacijsko pečico na 180 stopinj). | Pekač | prekrijemo s papirjem za peko, papir namastimo | P |
da se sprimejo. Jabolčne žepke zložimo na | pekač. | Pečemo jih na srednji rešetki 20 minut, da zlato | P |
Kokosovi trikotniki Za 1 | pekač | Priprava: 1 ura | P |
sladkorja * 300 g kokosove moke * maščoba za | pekač. | Priprava: Pekač prekrijemo s papirjem za peko | P |
kokosove moke * maščoba za pekač. Priprava: | Pekač | prekrijemo s papirjem za peko.Papir namastimo | P |
gladko testo. Testo enakomerno porazdelimo na | pekač. | Pečemo v ogreti pečici na srednji rešetki 15 | P |
ogreti pečici na srednji rešetki 15 minut. | Pekač | vzamemo iz pečice, pečico pustimo vklopljeno | P |
Zmes enakomerno namažemo na testo v pekaču. | Pekač | damo spet v pečico in pečemo sladico še 15 minut | P |
pečico in pečemo sladico še 15 minut. Ko vzamemo | pekač | iz pečice, sladico takoj narežemo na trikotnike | P |
Marelični kolač Za 1 | pekač | Priprava: 45 minut | P |
50 g listasto narezanih mandljev * olje za | pekač. | Priprava: Dobro odcejeno skuto zmešamo s 5 | P |
stopinj (ventilacijska pečica 180 stopinj). | Pekač | obložimo s papirjem za peko, papir pa rahlo | P |
Masleni kolač Za 1 | pekač | Priprava: 45 minut | P |
listasto narezanih mandljev; * poleg tega: maslo za | pekač | * moka za delovno površino. Priprava: Pečico | P |
Odrežemo kos papirja za peko, ki je velik kot | pekač. | Papir namastimo z maslom. | P |
razvaljamo testo v enakomerno plast. Položimo na | pekač. | Z ročajem lesene kuhalnice vtisnemo v testo v | P |
in spodnji del. Položimo ga v nizek pomaščen | pekač | in nato v pečici pečemo od 15 do 20 minut pri | P |
pripraviti po tradiciji. Damo jih v pomaščen | pekač | in v pečici pečemo na 180 do 200 stopinj Celzija | P |
zavijemo v zavitek. Položimo ga na pomaščen | pekač | in ga po vrhu namažemo s stopljenim surovim | P |
Pečico ogrejemo na 210 stopinj. V globlji | pekač | nalijemo vročo vodo.Štiri nepregorne modelčke | P |
porazdelimo čokoladno zmes. Modelčke postavimo v | pekač | z vročo vodo, pekač pa damo v pečico.Temperaturo | P |
zmes. Modelčke postavimo v pekač z vročo vodo, | pekač | pa damo v pečico.Temperaturo pečice znižamo | P |
pol centimetra debelo in položimo v pomaščen | pekač. | Priprava nadeva in peka: umita jabolka in | P |
testo, tako da je to povsem prekrito z njimi. | Pekač | s pito postavimo v že ogreto pečico in pečemo | P |
nadevom, debelim kot mlinec. Testo, ki visi čez | pekač, | nato nategnemo z vseh strani, na sredini pa | P |
IZDELAVA GIBANICE Pripravimo si lončen model, | pekač | (običajno okrogle oblike, s premerom od 32 do | P |
odstranimo lupino in semena ter jih položimo na | pekač, | prekrit s papirjem za peko, solimo, popopramo | P |
kisle smetane ter dobro zmešamo. Na pomaščen | pekač | položimo plast vlečenega testa in ga premažemo | P |
šunko. Dobro premešamo, poravnamo v namaščen | pekač | in pečemo v pečici, dokler se na površini ne | P |
popramo in dušimo dobrih deset minut. V namaščen | pekač | zložimo plast krompirja, prekrijemo s plastjo | P |
dolgem ju razpolovimo, solimo in damo v namaščen | pekač | ter prilijemo vino.Med peko v pečici ribjih | P |
Olupljene čebule in olupljene stroke česna damo v | pekač, | prilijemo osminko litra vina in damo v vročo | P |
popra in sesekljanega rožmarina. Položimo jo v | pekač. | Pečemo pri 225 stopinjah 45 do 55 minut in med | P |
f lahko malo sladkorja f Maslo za | pekač | Iz sestavin za kvašeno testo zgnetemo srednje | P |
položimo v pomaščen okrogel lončeni model ali v | pekač. | Nadevamo ga s skutnim nadevom, prelijemo s smetanovim | P |
kuhanja kašo odcedimo in jo nalagamo v namaščen | pekač: | plast kaše, plast zelenjave in potresemo s sirom | P |
in zvijemo. Potico položimo v dobro namazan | pekač | in pustimo, da vzhaja približno pol ure. Pečemo | P |
neškropljene) * pol žličke mletega cimeta * maslo za | pekač | in za oblogo * sladkor v prahu za posipanje | P |
mešalnikom 2 minuti, da dobimo gladko testo. | Pekač | obložimo s papirjem za peko.Papir po želji nekoliko | P |
Papir po želji nekoliko namastimo. Na | pekač | nanesemo enakomerno plast testa.Na testo porazdelimo | P |
Donavski valovi s češnjami Za 1 | pekač | Priprava: 1 ura in pol | P |
Priprava: Pečico ogrejemo na 175 stopinj. | Pekač | prekrijemo s papirjem za peko.Penasto umešamo | P |
enakomerno testo. Polovico testa naložimo na | pekač. | Drugi polovici testa primešamo kakav. | P |
prtom. S prtom tudi preložimo zavitek v pomaščen | pekač. | Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo zavitek | P |
prtom tudi preložimo zavitek v pomaščen pekač. | Pekač | postavimo v ogreto pečico in pečemo zavitek | P |
bolj mehko zamesimo in ga z zajemalko vlivamo v | pekač. | «Kdor ima ajdo rad, ga ajdnek, ki ga za zdaj | P |
žlico nadevamo tanko plast testa v pomaščen | pekač. | Na debelo posujemo z orehi, pokapamo s segretim | P |
nadaljujemo s preostalim testom. Rolice polagamo na | pekač | drugo poleg druge in jih premažemo z oljem ter | P |
kropu, nato odcedimo in stresemo v namaščen | pekač. | Na dveh žlicah olja malo popražimo moko (ne sme | P |
jih s špinačnim nadevom in na tesno zložimo v | pekač. | Vse to lahko naredimo že prejšnji dan, nato pa | P |
potresemo s sesekljanim svežim origanom. V manjši | pekač | izmenično zlagamo bučke, jih obložimo s paradižnikom | P |
tega: sladkor v prahu za posipanje * maščoba za | pekač | ali za 12 papirnatih modelčkov. Priprava: | P |
ventilacijsko pečico na 180 stopinj). Namastimo | pekač | z 12 vdolbinami za kolačke.V skledo presejemo | P |
nato pa še borovnice. Zmes damo v pripravljeni | pekač. | Pečemo v ogreti pečici na srednji rešetki 25 | P |
, napolnimo s testom, postavimo na običajen | pekač | in pečemo v pečici. Kadar želimo uporabiti | P |
plitvo široko kovinsko posodo (na primer manjši | pekač) | in postavimo v zamrzovalnik.Ko začne zmes ob | P |
in napolnimo bučke. Zložimo jih v pomaščen | pekač | in pečemo pri 200 stopinjah, dokler se ne naredi | P |
Dodamo limonin sok in malo ruma za okus. V | pekač, | ki smo ga namazali z maslom, vlijemo testo in | P |
palačinke, jih zvijemo in zložimo v naoljen | pekač. | Zmešamo pol lončka kisle smetane, jajce in tri | P |
jo zavijemo v mrežico in položimo v pomaščen | pekač. | Na začetku pečemo v pečici pri temperaturi 170 | P |
Pečico ogrejemo na 225 stopinj. | Pekač | namastimo s preostalim oljem.V mesno omako zamešamo | P |
pa pomešamo peresnike in mesno omako). Damo v | pekač. | Prelijemo s preostalo omako. | P |
mešalnikom. Bučkine cvetove nadevamo, položimo v | pekač, | potresemo z nastrganim parmezanom in gratiniramo | P |
s tem namažemo ribo. Položimo v nepregoren | pekač | in pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj, 20 | P |
pripravljeno zmes za testo. Testo vlijemo v namaščen | pekač | in pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj Celzija | P |
dobimo biskvitno testo. Vlijemo ga v namaščen | pekač. | V že ogreti pečici ga pečemo deset do petnajst | P |
vmešamo. Biskvitno testo nato vlijemo v namaščen | pekač | in v pečici pečemo 10 do 15 minut pri 220 stopinjah | P |
časa gnetemo. Testo razporedimo na pomaščen | pekač. | Posujemo ga s polovico sira in na vse skupaj | P |
Krompir olupimo in zrežemo na tanke ploščice. V | pekač | damo folijo, jo prelijemo z dvema žlicama olja | P |
Priprava: Olupljene repe položimo v | pekač | (navaden, glinen), zalijemo z slanim kropom | P |
napolnimo z napol kuhano kašo ter jih zložimo v | pekač | ter še malce popečemo.Smojke postrežemo zabeljene | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |