nova beseda iz Slovenije
šunko. Dobro premešamo, poravnamo v namaščen | pekač | in pečemo v pečici, dokler se na površini ne | P |
popramo in dušimo dobrih deset minut. V namaščen | pekač | zložimo plast krompirja, prekrijemo s plastjo | P |
dolgem ju razpolovimo, solimo in damo v namaščen | pekač | ter prilijemo vino.Med peko v pečici ribjih | P |
Olupljene čebule in olupljene stroke česna damo v | pekač, | prilijemo osminko litra vina in damo v vročo | P |
popra in sesekljanega rožmarina. Položimo jo v | pekač. | Pečemo pri 225 stopinjah 45 do 55 minut in med | P |
f lahko malo sladkorja f Maslo za | pekač | Iz sestavin za kvašeno testo zgnetemo srednje | P |
položimo v pomaščen okrogel lončeni model ali v | pekač. | Nadevamo ga s skutnim nadevom, prelijemo s smetanovim | P |
kuhanja kašo odcedimo in jo nalagamo v namaščen | pekač: | plast kaše, plast zelenjave in potresemo s sirom | P |
in zvijemo. Potico položimo v dobro namazan | pekač | in pustimo, da vzhaja približno pol ure. Pečemo | P |
neškropljene) * pol žličke mletega cimeta * maslo za | pekač | in za oblogo * sladkor v prahu za posipanje | P |
mešalnikom 2 minuti, da dobimo gladko testo. | Pekač | obložimo s papirjem za peko.Papir po želji nekoliko | P |
Papir po želji nekoliko namastimo. Na | pekač | nanesemo enakomerno plast testa.Na testo porazdelimo | P |
Donavski valovi s češnjami Za 1 | pekač | Priprava: 1 ura in pol | P |
Priprava: Pečico ogrejemo na 175 stopinj. | Pekač | prekrijemo s papirjem za peko.Penasto umešamo | P |
enakomerno testo. Polovico testa naložimo na | pekač. | Drugi polovici testa primešamo kakav. | P |
prtom. S prtom tudi preložimo zavitek v pomaščen | pekač. | Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo zavitek | P |
prtom tudi preložimo zavitek v pomaščen pekač. | Pekač | postavimo v ogreto pečico in pečemo zavitek | P |
bolj mehko zamesimo in ga z zajemalko vlivamo v | pekač. | «Kdor ima ajdo rad, ga ajdnek, ki ga za zdaj | P |
žlico nadevamo tanko plast testa v pomaščen | pekač. | Na debelo posujemo z orehi, pokapamo s segretim | P |
nadaljujemo s preostalim testom. Rolice polagamo na | pekač | drugo poleg druge in jih premažemo z oljem ter | P |
kropu, nato odcedimo in stresemo v namaščen | pekač. | Na dveh žlicah olja malo popražimo moko (ne sme | P |
jih s špinačnim nadevom in na tesno zložimo v | pekač. | Vse to lahko naredimo že prejšnji dan, nato pa | P |
potresemo s sesekljanim svežim origanom. V manjši | pekač | izmenično zlagamo bučke, jih obložimo s paradižnikom | P |
tega: sladkor v prahu za posipanje * maščoba za | pekač | ali za 12 papirnatih modelčkov. Priprava: | P |
ventilacijsko pečico na 180 stopinj). Namastimo | pekač | z 12 vdolbinami za kolačke.V skledo presejemo | P |
nato pa še borovnice. Zmes damo v pripravljeni | pekač. | Pečemo v ogreti pečici na srednji rešetki 25 | P |
, napolnimo s testom, postavimo na običajen | pekač | in pečemo v pečici. Kadar želimo uporabiti | P |
plitvo široko kovinsko posodo (na primer manjši | pekač) | in postavimo v zamrzovalnik.Ko začne zmes ob | P |
in napolnimo bučke. Zložimo jih v pomaščen | pekač | in pečemo pri 200 stopinjah, dokler se ne naredi | P |
Dodamo limonin sok in malo ruma za okus. V | pekač, | ki smo ga namazali z maslom, vlijemo testo in | P |
palačinke, jih zvijemo in zložimo v naoljen | pekač. | Zmešamo pol lončka kisle smetane, jajce in tri | P |
jo zavijemo v mrežico in položimo v pomaščen | pekač. | Na začetku pečemo v pečici pri temperaturi 170 | P |
Pečico ogrejemo na 225 stopinj. | Pekač | namastimo s preostalim oljem.V mesno omako zamešamo | P |
pa pomešamo peresnike in mesno omako). Damo v | pekač. | Prelijemo s preostalo omako. | P |
mešalnikom. Bučkine cvetove nadevamo, položimo v | pekač, | potresemo z nastrganim parmezanom in gratiniramo | P |
s tem namažemo ribo. Položimo v nepregoren | pekač | in pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj, 20 | P |
pripravljeno zmes za testo. Testo vlijemo v namaščen | pekač | in pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj Celzija | P |
dobimo biskvitno testo. Vlijemo ga v namaščen | pekač. | V že ogreti pečici ga pečemo deset do petnajst | P |
vmešamo. Biskvitno testo nato vlijemo v namaščen | pekač | in v pečici pečemo 10 do 15 minut pri 220 stopinjah | P |
časa gnetemo. Testo razporedimo na pomaščen | pekač. | Posujemo ga s polovico sira in na vse skupaj | P |
Krompir olupimo in zrežemo na tanke ploščice. V | pekač | damo folijo, jo prelijemo z dvema žlicama olja | P |
Priprava: Olupljene repe položimo v | pekač | (navaden, glinen), zalijemo z slanim kropom | P |
napolnimo z napol kuhano kašo ter jih zložimo v | pekač | ter še malce popečemo.Smojke postrežemo zabeljene | P |
lovorov list in 5 minut kuhamo na šibkem ognju. | Pekač | obložimo s papirjem za peko, nanj položimo opečenca | P |
Pečico ogrejemo na 225 stopinj. | Pekač | obložimo s papirjem za peko.Na papir zložimo | P |
S tem premazom premažemo pečenko. Damo jo v | pekač. | Pekač pokrijemo s pokrovom. | P |
Damo jo v pekač. | Pekač | pokrijemo s pokrovom.Pečenko pečemo v pečici | P |
največkrat v jesensko-zimskem času. Za 1 | pekač | jedi potrebujemo: 1,2 kg junčjih pljuč | P |
smetano. Vse skupaj premešamo in damo v pomaščen | pekač. | Mežerle pečemo v pečici pol ure. | P |
pa jih na malo olja zlato rumeno popečemo. V | pekač | zlagamo plast jajčevcev, na tanko zrezan paradižnik | P |
majarona ter kuhamo pet minut. Jajčevce zložimo v | pekač, | prekrijemo z rezinami paradižnika, prelijemo | P |
1 cm debelo v obliki kroga. Testo položimo v | pekač, | potresen z moko, in ga premažemo s segretimi | P |
njih porazdelimo figov nadev, zvijemo in damo v | pekač, | obložen z naoljenim papirjem za peko.Zvitke | P |
Slivova pita iz kvašenega testa Za 1 | pekač | Priprava: 40 minut | P |
50 g listasto narezanih mandljev * maslo za | pekač. | Priprava: V skledo presejemo moko, dodamo | P |
prekrivajo kakor strešniki. Z maslom namastimo | pekač. | Pečico ogrejemo na 180 do 200 stopinj. | P |
Vzhajano testo razvaljamo, z njim obložimo | pekač. | Ob robovih pekača povlečemo testo kvišku, da | P |
Maslo pristavimo in stopimo. | Pekač | namažemo z maslom, nato pa vanj položimo plast | P |
narežemo na trikotnike ali kvadrate, potem pa | pekač | za 40 minut potisnemo v pečico, segreto na 200 | P |
g krompirja * sol * 1 žlica masla * maslo za | pekač | * 1 jajce * 1 rumenjak * za 2 noževi konici | P |
premaz: 1 rumenjak * 1 žlica mleka. Priprava: | Pekač | namastimo z maslom.Krompir olupimo, umijemo | P |
zvezdastim nastavkom za brizganje. Na namaščen | pekač | nabrizgamo kupčke, lahko pa tudi venčke ali | P |
Z zaobljeno stranjo navzgor jo položimo na | pekač | in lupino rahlo naoljimo.Pečemo od 8 do 10 minut | P |
in ga ne preveč na tesno zložimo v namaščen | pekač. | Preden ga damo v pečico, ogreto na 230 stopinj | P |
Krompir olupimo in zrežemo na tanke ploščice. V | pekač | damo folijo, jo prelijemo z dvema žlicama olja | P |
žlice stopljenega masla. Priprava: Namastimo | pekač | ali pa ga obložimo s papirjem za peko. Zmešamo | P |
delovni površini v pravokotnik. Z njim obložimo | pekač. | Na testo naložimo z žlico kupčke skutnega nadeva | P |
vode. Kuhamo pet minut, nato zlijemo omako v | pekač, | po njem pa porazdelimo jajčevce, tako da je | P |
žlička mletega cimeta * Poleg tega: maščoba za | pekač | * 150 g goste kisle smetane (creme fraiche) | P |
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Namastimo | pekač | ali ga obložimo s papirjem za peko. Na pomokani | P |
se na stikih bolje sprime. Hruške postavimo v | pekač. | V vroči pečici in na srednji rešetki jih pečemo | P |
jabolka pokrijemo s pokrovi in jih zložimo na | pekač, | ki smo ga namazali z oljem.V pečici jih pečemo | P |
kg težka buča (na primer hokaido) * olje za | pekač | * 100 g masla * mleta sladka paprika * sol | P |
jih s papirnato brisačo in zložimo na naoljen | pekač. | Pečico segrejemo na 250 stopinj. | P |
Bučne rezine pokapljamo s stopljenim maslom. | Pekač | damo na rešetko v spodnjem delu pečice in pečemo | P |
nato obrnemo in ponovno pokapljamo z maslom, | pekač | pa prestavimo na rešetko v zgornjem delu pečice | P |
Piščanca položimo s prsno stranjo navzdol v | pekač. | Dodamo lovorov list ter olupljeni in na krhlje | P |
ogreti pečici 75 minut. Postopoma prilivamo v | pekač | ogreto juho, ko povre, dolijemo novo.Po 50 minutah | P |
obrnemo, da se zapeče tudi z druge strani. | Pekač | vzamemo iz pečice.Piščanca preložimo na krožnik | P |
na hitro prestavimo testo. - Podolgovat | pekač, | ki ga uporabimo le za pripomoček ali model, | P |
oljem. Testo zvijemo v tanke rolice in jih v | pekač | položimo eno zraven druge, jih po vrhu premažemo | P |
Gos položimo s prsno stranjo navzdol v velik | pekač. | V pekač nalijemo pol litra vrele vode in ga pokrijemo | P |
položimo s prsno stranjo navzdol v velik pekač. V | pekač | nalijemo pol litra vrele vode in ga pokrijemo | P |
preložimo na rešetko, pod rešetko pa podstavimo | pekač | s sokom.Gos pečemo naprej in jo med peko polivamo | P |
Prilijemo malo vode in podušimo. V | pekač | damo najprej podvarek, nanj pa naložimo prepolovljeno | P |
speče), lahko pa tudi posamične kose perutnine. | Pekač | postavimo v vročo pečico.Med pečenjem po potrebi | P |
solimo in popramo. Sestavine porazdelimo v | pekač. | Pečemo v pečici pri 200 stopinjah 45 minut. | P |
orešček, 40 g edamca (30 % maščobe), maščoba za | pekač. | Priprava: Brstični ohrovt očistite, umijte | P |
hitro polijte z mrzlo vodo. Namastite majhen | pekač, | premešajte brstični ohrovt in meso ter dajte | P |
premešajte brstični ohrovt in meso ter dajte v | pekač. | Začinite s soljo, poprom in muškatom. | P |
Zamesimo v gladko, precej mehko in rahlo zmes. | Pekač | prekrijemo s papirjem za peko.Iz zmesi oblikujemo | P |
6 do 8 cm), ker se med pečenjem razlezejo. | Pekač | damo v ogreto pečico.Piškotke pečemo natanko | P |
nadrobljenim sirom. Najprej damo v pečico en | pekač | in pečemo pici 13 minut. Nato spečemo še pici | P |
teh nato oblikujemo rogljičke. Položimo jih na | pekač, | ki smo ga namazali z margarino.Rogljičke pečemo | P |
ročno oblikujemo kroglice in jih polagamo na | pekač. | Z ročajem lesene kuhalnice vanje v sredini naredimo | P |
teh oblikujemo rogljičke in jih položimo na | pekač. | Pečemo jih v pečici 12 minut pri 180 stopinjah | P |
margarino in na koncu moko. Testo naložimo na | pekač, | ki smo ga prej obložili s papirjem za peko, | P |
vrečko za brizganje piškotov in z njo na pomaščen | pekač | nabrizgamo piškote poljubnih oblik.Pečemo jih | P |
paradižnik in postavimo v poseben vertikalni | pekač, | kjer se mesni zapredek enakomerno obrača in | P |
nekako takole: pečico smo segreli na 200 C, | pekač | za muffine smo namastili z maslom in ga napolnili | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |