nova beseda iz Slovenije
pomočjo cunje tesno zvijemo in položimo v namaščen | pekač. | Mleko stepemo z rumenjakom, z njim namažemo zavitek | P |
namažemo palačinke in jih polagamo v namaščen | pekač | tesno drugo ob drugo.Pečemo v segreti pečici | P |
vročem olju, da porjavi, nato ga damo v kozico ( | pekač) | , prilijemo malo juhe, dodamo zelišča in lahko | P |
vročem olju in jo začinimo. Ribico položimo v | pekač | ter jo še 15 minut pečemo v pečici pri temperaturi | P |
pa izkoščičimo in narežemo na drobne kose. | Pekač | pomastimo z maslom in nanj položimo prvo plast | P |
olupimo in vse narežemo na rezine. Na namaščen | pekač | najprej naložimo krompir, nanj zelenjavo, potresemo | P |
Dve tretjini krompirja položimo v namaščen | pekač | za narastke, po krompirju porazdelimo meso in | P |
narežemo na tanke rezine. Položimo jih v namaščen | pekač, | posolimo, popopramo in potresemo z nasekljanim | P |
pripravljeno, ko se sveti in se lepo loči od žlice. | Pekač | obložimo s peki papirjem in potresemo z žlico | P |
sladkorja. Testo nadevamo v dresirno vrečko in na | pekač | nabrizgamo kupčke v velikosti žogic za namizni | P |
Sneg primešamo masi s skuto in jo vlijemo v | pekač, | ki smo ga obložili s papirjem za peko.Pečemo | P |
175 stopinjah Celzija 45 minut. Po 25 minutah | pekač | pokrijemo s papirjem.Pomarančo operemo, olupimo | P |
prepražimo na maslu. Z maslom namastimo lončeni | pekač | in na dno razporedimo tretjino sira, ki smo | P |
testo, ki ga lepo oblikovano želimo spraviti v | pekač, | a še vedno vztrajno vzhaja ... Jon in Marco ocenjujeta | P |
vina, da postane testo čvrsto. Stresite ga v | pekač, | velik 30 x 45 cm, in enakomerno porazdelite | P |
stoletij se je uveljavil tudi okrogel lončeni | pekač | s središčnim tulcem, ki je izdelavo privedel | P |
drugega poleg drugega v namaščen štirioglat | pekač. | Tem poticam pogosto pravijo tudi štruklji. | P |
ter oblačila. Okrašene piškote preložimo na | pekač | in jih pečemo 15 do 20 minut, da postanejo zlato | P |
dele. Spletemo kito in jo zvijemo na pomaščen | pekač. | Če je prezahtevno, lahko še vedno preoblikujemo | P |
vanilja, 60 g mletih orehov, maslo in drobtine za | pekač. | Za testo zmešamo moko, zdrob, sladkor, pecilni | P |
Pečico vključimo na 180 stopinj. Manjši okrogel | pekač, | premera cca 22 cm, namažemo z maslom in posujemo | P |
ovčjega sira ter soli in popra. Zavitke položite v | pekač, | ki ste ga obložili z namaščenim peki papirjem | P |
šopek peteršilja. Mešanico položite na naoljen | pekač | in nanjo razporedite 1 kg očiščenih filetov | P |
Sestavine se zato najprej pripravijo, stehtajo, | pekač | namasti z maslom ali ghijem (dobro namažemo | P |
tako uporaben manjši, vendar nekoliko višji | pekač. | Narastek je najboljši zelo vroč. | P |
sestavine rahlo navlažijo. Potrebujemo poseben | pekač | z vdolbinicami.Alternativa so papirnate posodice | P |
posodice za peko, ki jih zložimo v običajen | pekač. | Nekateri recepti priporočajo celo, da v pekač | P |
pekač. Nekateri recepti priporočajo celo, da v | pekač | vdolbinicami položimo še papirnate koške, kar | P |
1 dcl vode, 25 dag bele moke, 3 dag masla za | pekač. | Dobro pregnetenemu maslu dodamo sladkor, spet | P |
dodamo še malo moke, vse dobro pregnetemo, damo v | pekač, | * pomaščen z maslom, in pečemo 40 minut pri 180 | P |
drobtinami. Nato testo enakomerno razdelimo v | pekač. | Pečemo približno 1 uro, in ko je kruh pečen, | P |
Krap s smetano in rižem Na | pekač | položite očiščenega, popopranega in posoljenega | P |
lupinico. Z žlico oblikujemo kupčke na pomaščen | pekač | in spečemo. P. S.: | P |
bolj rahlo zmešaš, potem pa godljo zliješ v | pekač, | da dobiš dva centimetra debelo plast. Ne razumem | P |
Ne razumem pečenja. Piše, da | pekač | postaviš v tople kraje, na 190 stopinj. Tukaj | P |
Zemlja je bila očitno res dodobra ohlajena. | Pekač | pustiš v toplih krajih kakih dvajset minut, | P |
testo, ga namaže z nadevom, zvije in položi v | pekač. | Mimogrede mi Petrova življenjska sopotnica Matea | P |
cm dolge trakove ter jih zložimo na namaščen | pekač, | ne da bi se dotikali.Pečico ogrejemo na 200 | P |
Pečena ovčetina Na naoljeni | pekač | položite 2 kilograma ovčjih beder, posutih s | P |
sploh ni olupil. Postavil jih je v lončeni | pekač | za narastke, jih prelil z deviškim oljem in | P |
za narastke, jih prelil z deviškim oljem in | pekač | potisnil v tople kraje.»Dobre pol ure, na 160 | P |
kar z rokami dobro premešamo in stresemo na | pekač. | Zadeva naj roma v tople kraje (pečico ogreto | P |
marinirane meske. Odpremo pečico, ji odtujimo | pekač | in ga postavimo na ognjevarno površino.Hrustljavo | P |
zelenjavo enakomerno posujemo s piščančki in | pekač | še za dobrih deset minut lansiramo v pečico | P |
Sledi finale. | Pekač | spet vzamemo iz pečice, odložimo na pult in | P |
narezanega česna. Meso položite na namaščen | pekač | skupaj s krompirjem in v vroči pečici dobro | P |
sladkanimi borovnicami. Zlagamo jih v pomaščen | pekač | tako, da ga zapolnimo.Za preliv segrejemo mleko | P |
enakomerno pečena. Lepo štručko postavimo v naoljen | pekač, | in sicer s šivom (ki največkrat ostane, ko zatiskamo | P |
24 cm namažemo z maslom, najlaže s čopičem. | Pekač | še pomokamo, odvečno moko pa iztresemo.Čokolado | P |
čokolado. Pol svetlega biskvitnega testa vlijemo v | pekač | in poravnamo.Čez naložimo čokoladno testo, nato | P |
in solimo ter vse skupaj predenemo v pomaščen | pekač. | Na vrhu potresemo še z naribanim dimljenim sirom | P |
mešanju postala kašasta. Z njo so napolnili | pekač, | ki so ga prej namazali z raztopljenim maslom | P |
rdečim vincem. Čez čas jih je prestavila v | pekač | ter jih obložila z brusnicami in posula s finim | P |
žličko vegete. Testo vlijemo v dobro namaščen | pekač, | ga lepo zravnamo, po vrhu pa zložimo piščančje | P |
Zlijemo jo v skledo z moko in premešamo. | Pekač | z jamicami napolnimo in mafine potresemo s sezamovimi | P |
lonec, v katerem se je kuhalo uho, na pečici pa | pekač | s kosom surovega mesa, v katero je bila zabodena | P |
njim prekrijete prvega ter daste v namaščen | pekač. | Robove pritisnete z vilico. | P |
bo Maca (to je moja mama op. Fl.) posodila en | pekač | za pečenko!«In sva šli. | P |
vzhajalo v topli kuhinji Pezdirčeve in padlo na | pekač. | »Pridite, boste poskusili,« povabi in pokaže | P |
volumen poveča za enkrat. Nato ga položite na | pekač, | premazan z oljem ali mastjo, in ga z roko raztegnite | P |
Prekmurska gibanica Sestavine (za pravokotni | pekač, | velik 40x35 centimetrov, ali okroglo lončeno | P |
zvita, boljša je, poduči Vanja. Zvitek gre v | pekač, | namazan z maslom, ta za uro v vročo pečico | P |
zvijemo, boljša je! Potico položimo v pomaščen | pekač, | jo povrhu premažemo s smetano in preluknjamo | P |
jih in zapečeš. Treba je le poiskati primeren | pekač, | da so lepo zložene in da malo gledajo ven, jajčevce | P |
peteršilja in vejica bazilike. Pripravimo globok | pekač, | v katerem bodo paprike zložene pokonci tesno | P |
toliko, da se paprike nekoliko zmehčajo. Potem | pekač | odkrijemo in jih zapečemo na visoki temperaturi | P |
katerem smo valjali testo, pristavimo naoljen | pekač | in nanj prekotalimo zavitek.Pečemo pri 200 stopinjah | P |
ne preveč. Lepe klobuke zložimo v pomaščen | pekač | tako, da so odprti navzgor, in jih za nekaj | P |
z nadevom in pečemo kakšnih dvajset minut. V | pekač, | ne po gobah, zlijemo bolj redko paradižnikovo | P |
tega držali. Testo takoj splavite na podmazan | pekač, | premažite s paradajzom in uporabite trik.Vzemite | P |
Pazljivo z dotiki v tem stanju, odprite, namestite | pekač | in takoj zaprite.Ne želite, da vam že tako prenizka | P |
Hamo alias Matevž Šalehar Za | pekač | pice Za kvašo: dve žlici moke, slabe pol kocke | P |
počakajte, da ga lastna vročina osuši in stresite v | pekač. | Vzemite kos masla, ki ste ga pred kuhanjem postavili | P |
kuhane prerežite čez polovico in zložite na | pekač, | kamor ste predhodno položili aluminijasto folijo | P |
pol. Eno polovico razprostrite na naoljeni | pekač | in jo premažite z nadevom iz 20 dag mletih oliv | P |
sojo. Napolnjene polžke zlagamo v namaščen | pekač | tako, da vsebina ne izteka, prelijemo z bešamelom | P |
Hamo alias Matevž Šalehar Za | pekač | pice (ali dve porciji špagetov) Dve žlici oljčne | P |
gladke plodove. Oprane in osušene zlagamo na | pekač, | tako da se ne dotikajo med seboj.Pekača ni treba | P |
enaka dela. Enega razvaljamo in z njim obložimo | pekač. | Testo večkrat prebodemo z vilicami in ga obložimo | P |
izrežemo poljubne oblike. Zlagamo jih na naoljen | pekač, | premažemo s čopičem, namočenim v rumenjak, in | P |
valjarjem testeno krpo prestavimo na dobro naoljen | pekač. | Skuto razmešamo s polovico kisle smetane in enim | P |
nadev. Polovice jajčevcev zložite na naoljeni | pekač | in jih napolnite z nadevom.Pecite v pečici, | P |
so raztegnili testo, ga poškropili z oljem in | pekač | porinili v vedno umazano pečico Listam debelo | P |
z oljem, popackali tla, prepražili čebulo in | pekač | porinili v vedno umazano pečico. Revijo previdno | P |
Krompirjeva pita (krompiruša) Za | pekač | velikosti 30x40 centimetrov potrebuješ testo | P |
in čebule, zviješ v rolico in položiš v nizek | pekač. | Lahko jo tudi režeš po velikosti pekača in sestavljaš | P |
manjši). Nato jo preložimo na večji naoljen | pekač | ali v pekač za peko pic in malce privihamo rob | P |
Nato jo preložimo na večji naoljen pekač ali v | pekač | za peko pic in malce privihamo rob.Testo premažemo | P |
revežem. Vsebino, ki ste jo želeli zložiti na en | pekač, | zložite na dva pekača testa in paradižnika in | P |
Hamo alias Matevž Šalehar Za | pekač | klasike Deset dag šunke (kuhan pršut), pet | P |
žličke origana za povrhu, štiri olive. Za | pekač | špinačne Manjša artičoka, petnajst dag sveže | P |
Na koncu previdno vmešamo še borovnice. V | pekač | za 12 mafinov posadimo modelčke iz povoščenega | P |
bučke in 4 čebule, potem pa zelenjavo zložite v | pekač, | nanjo pa 5 očiščenih, posoljenih in popopranih | P |
Malo pokuhajo, odcedijo in stresejo v namaščen | pekač. | Izmenoma nanj nastrgajo dve vrsti sira, mastnega | P |
toplem za približno pol ure, preden ga denete v | pekač, | ki ste ga že namazali z oljčnim oljem in dodobra | P |
in jo skupaj z moko zmešajte v gladko testo. | Pekač | namažite z maslom, vanj položite testo in ga | P |
ni še enkrat toliko. Testo damo v namaščen | pekač, | ga razgrnemo do premera 30 cm in 1 do 2 cm na | P |
sladica po obedu. Zanje potrebujete poseben | pekač | s šestimi ali 12 modelčki ali pa modelčke zanje | P |
rokami oblikujete piškotke in jih polagate na | pekač. | Pečete pri temperaturi 180 stopinj Celzija približno | P |
oblikujete rogljičke in jih zlagate na namaščen | pekač. | Pustite počivati na hladnem pol ure, nato pečete | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |