nova beseda iz Slovenije
mesecih meso zavijale v krpo, namočeno v jabolčni | kis, | in ga položile v mesteje.To je mali predprostor | P |
Vhod v šeststo let staro domačijo Jabolčni | kis | pridelujejo od leta 1848. Letos so jablane | P |
jabolčnega soka nastane odličen naravni in zdravilni | kis. | ***** | P |
do deset dni, lahko ga zamrznemo, vložimo v | kis | ali olje, pa tudi posušen kar dobro ohrani okus | P |
komaj oklicali za koktajl. V skledici zmešajte | kis | in sol, potem pa ob konstantnem mešanju dolivajte | P |
Za solatni preliv z metlico zmešamo jabolčni | kis | s soljo in poprom, nato počasi prilivamo bučno | P |
po dunajsko, ene dam v skrinjo, majhne pa v | kis. | Pozvonim pri sosedi in ji podarim tiste, za | P |
dediščine ter velik strokovnjak za jabolčni | kis. | »Vsakdo lahko pri meni dobi recept, kako se | P |
meni dobi recept, kako se pripravi jabolčni | kis, | ki ga seveda lahko tudi kupi.A vsakdo pozna | P |
pri Preddvoru zna pripraviti odličen jabolčni | kis. | Katarina Duščak se ukvarja z oblikovanjem kerami | P |
Če tekočine ni dovolj, dolijemo še olje in | kis. | Sardele so še okusnejše naslednjega dne. | P |
in česen ter oboje narežemo na drobne kocke. | Kis | zmešamo s čebulo, česnom in zelenim poprom, | P |
šelina, 10 slanih srdunov, sol, poper, olje, | kis. | V slani vodi skuhamo na kose zrezan šelin. | P |
Zelo slabo se obnesejo tiste, ki so vložene v | kis, | saj nekako kislo zaokrožijo okus hrane, ki naj | P |
hrane, Zelenjava ‐ moč naravne hrane, Naravni | kis, | Čaj ‐ čas za zdaj, Divja hrana 2, Vlaganje | P |
E260 (ocetna kislina) je pravzaprav jedilni | kis, | pod E162 ‐ betanin pa se skriva čisto naravno | P |
pražene mandlje, dodate oljčno olje, balzamični | kis, | na maslu prepraženo čebulo, česen in gobe, solite | P |
posodo. V skodelici zmešajte lešnikovo olje in | kis | iz šerija ter začinite s soljo in poprom.Mešanico | P |
zlijte na riž in dobro premešajte. Šerijev | kis | lahko nadomestite z jabolčnim kisom ali limonovim | P |
minuto. Primešajte še gorčico in balzamičen | kis | ter na ognju pustite še pol minute. Zelenjavo | P |
semena. Za kuho se gorčičnemu prahu primeša vodo, | kis, | sladkor, sol in druge začimbe, da dobimo slastno | P |
stopnje sirupa. Nato mu dodajo staran balzamični | kis, | ki povzroči vrenje.Najprej alkoholno, ko se | P |
ocetne bakterije začnejo pretvorbo alkohola v | kis. | Obe stopnji sta končani po treh letih, sledi | P |
sploh kdaj privošči tradicionalni balzamični | kis | iz Modene, naj vas potolažim: morda boste imeli | P |
močnejša in prožnejša, ananas in naravni jabolčni | kis | naj bi spodbujala prekrvavitev in izločanje | P |
citronsko in askorbinsko kislino, začimbe, sol, | kis | ali olje.Pred vlaganjem je treba živilo pasterizirat | P |
pojavili plesen ali motnost (pri kompotih in v | kis | vloženi zelenjavi).Če opazimo takšne nezaželjene | P |
vodnega kamna in čiščenje sanitarij uporabimo | kis, | za odtoke pa sodo ali pepel.In še namig: za | P |
najboljšega vina, dva soda pa bosta zdrsnila v super | kis. | « To idejo je dobil, ko je študiral vse o vinu | P |
človeške roke ne ustavi pri vinu, ampak odpotuje v | kis. | Tako je dobil zamisel za vino lunar, s katerim | P |
pripravimo tako, da najprej zmešamo moko, sol, | kis | in vodo.Na mizi testo raztegnemo in vanj zavijemo | P |
pridelate sami doma. Hm, tudi jabolčnik in jabolčni | kis | sta zanimivi domislici!Če ste v dilemi, ker | P |
kuhano jajce. Posebej zmešajte olivno olje, | kis | in malo soli ter vode in s tem prelijte solato | P |
gladko razmešamo pomarančni sok, balzamični | kis | in sol, da se sol stopi.Nato prilijemo med in | P |
Postopek od trikrat do štirikrat ponovite. Sadni | kis | Ko se zjutraj zbudite, še preden karkoli | P |
pridelate sami doma. Hm, tudi jabolčnik in jabolčni | kis | sta zanimivi domislici!Če ste v dilemi, ker | P |
sira in zapečemo v pečici. Zraven ponudimo v | kis | vloženo zelenjavo. S paradižnikom in mocarelo | P |
po želji) + 16 orehovih jedrc + sol + poper + | kis | + olje Priprava: motovilec očistimo, ga | P |
nastrganega hrena, 3 sočna jabolka, sladkor, olje in | kis. | Jabolka nastrgamo, pomešamo s hrenom (lahko | P |
v skledi, temu dodamo sladkor, sol po okusu, | kis | in sok ene pomaranče. Vse skupaj dobro premešamo | P |
belušev zmešamo z gorčico in soljo. Primešamo | kis, | sesekljane dišavne zeli in nazadnje obe vrsti | P |
vina + sok limone + sol + poper + balzamični | kis | + olivno olje Priprava: zrezke piščančjega | P |
v zrnju + 20 dag sira parmezana + balzamični | kis | + olivno olje + sol Priprava: vso zelenjavo | P |
kisom, po tem jo pražimo še eno minuto, da vpije | kis. | Solimo jo in začinimo z olivnim oljem. | P |
fižola v zrnju ( ali konzerviranega) + balzamični | kis | + olivno olje + sol Priprava: na kocke narezano | P |
prelijemo z oljem in dobro premešamo, nato dodamo | kis | in premešamo še enkrat.Solato razdelimo po krožnikih | P |
kitajskega zelja, 2 žlici sojine omake, žlico medu, | kis, | olje, začimbe in 10 dag slanih arašidov. Sojine | P |
limoninega soka pa lahko vzamemo tudi bel vinski | kis. | V majonezni preliv lahko zamešamo tudi 2 do 3 | P |
če damo v kozarec s pokrovom na navoj najprej | kis, | sol in poper.Kozarec zapremo in stresamo, da | P |
drobno sesekljamo olupljeni česen. Zmešamo | kis, | sol in poper.Dodamo česen. | P |
stresemo v skledo, solimo, popramo, primešamo | kis | in olje.Dodamo kuhane in ohlajene hrenovke, | P |
prožni. -Za sijočo pričesko lahko uporabite tudi | kis, | a bodite previdni in ga dodajte v vodo, s katero | P |
na Ptuju dobilo zlato medaljo, in na jabolčni | kis, | ki jim je na isti prireditvi kar dvakrat zapored | P |
nas. Iz sadja delajo marmelade, sok, krhlje, | kis | in tudi nekaj žganja. Posebnost: Avtohtone | P |
tudi piro in ajdo, pa jabolčni sok in jabolčni | kis, | po naročilu pa prodajajo tudi jagnjetino. | P |
zelja + 1 vejica peteršilja + sol + poper + | kis | - Priprava: redkve in zelje umijemo in na | P |
ter dodamo sesekljan peteršilj, sol, poper in | kis | ter zmešamo. Zmrzlina z gozdnimi sadeži | P |
svetlega kisa (najboljši je domač jabolčni | kis) | .Nato dodamo narezane bučke in začimbe: nekaj | P |
stresemo v skledo, solimo, popramo, primešamo | kis | in olje.Premešamo in pustimo stati, dokler se | P |
rezine, papriko narežemo na kolesca. Zmešamo | kis, | žličko olja, sol in poper, prelijemo čez kumare | P |
narežemo na kolobarje. Zmešamo sol, poper, | kis | in olje, prelijemo čez solato, kumare in čebulo | P |
večina obiskovalcev želi s seboj odnesti mesnine, | kis | ali domače olje, sta se mlada zakonca odločila | P |
nabavljanje surovin in sušenje drugih mesnin, starani | kis, | domača žganja, gojenje sadja za domače potrebe | P |
skrbita tudi za pršut in druge mesnine, starani | kis, | domače žganje in okusne marmelade. 6. | P |
peteršilja, 2 stroka česna, manjši por, oljčno olje, | kis | in limono. Hobotnico damo v mrzlo slano vodo | P |
kruhove kocke, česen, mandlje, mineralno vodo in | kis | v visoki posodi pretlačimo z mešalnikom in za | P |
umijemo in prepolovimo. Za solatni preliv zmešamo | kis, | od 2 do 3 žlice tople vode, na drobno sesekljano | P |
čebulo. Oboje damo v lonec za kuhanje in dodamo | kis, | vodo, sladkor, sol, poper in lovorove liste | P |
tudi novo čudežno čistilno sredstvo: običajen | kis | in nekaj več drgnenja.In tako naprej. | P |
popra, timijan, majaron, peteršilj, 2 dl vina, | kis, | 2 dl kisle smetane. Priprava: | P |
popra. Ko se meso zmehča, v juho dodamo vino, | kis | in poper.Na koncu dodamo še kislo smetano. | P |
Jelinčič Plemeniti je vložil kandidaturo. V | kis | in olje, da se ne pokvari. - Danilo Türk bi | P |
oljčno olje, sol, poper, česen in balzamični | kis. | Jajčevce umijemo, osušimo in neolupljene vzdolžno | P |
sesekljamo. V skodelici gladko razmešamo limonin sok, | kis | in sol, da se sol stopi.Dodamo sveže mleti poper | P |
dodamo maline. Primešamo še med, balzamični | kis, | perutninsko osnovo in sladko smetano.Vse skupaj | P |
v olju Potrebujemo sveže, čvrste jajčevce, | kis, | oljčno olje in začimbe. Jajčevce olupimo in | P |
jajčevce in jih poberemo na cedilo takoj, ko | kis | znova zavre.Pustimo, da se jajčevci ohladijo | P |
Česen olupimo. V lonec damo | kis, | vino in sol ter toliko vode, da bo tekočina | P |
pametno je, če so manjši), prilijemo ohlajen | kis | in steriliziramo. Ponudimo k narezkom in grobo | P |
in prilijemo tri decilitre belega olja. Ko | kis | zavre, damo v tekočino dve zajemalki zelenjave | P |
tekočino dve zajemalki zelenjave, počakamo, da | kis | znova zavre, nato jo poberemo s penavko in damo | P |
vendar zelenjave ne tlačimo. Zavremo preostali | kis | in dva litra vode ter rahlo solimo in s to tekočino | P |
kuhala, bo tekočina motna). Pazimo, da bo | kis | povsod, da torej ne bo praznih prostorov.Kozarce | P |
potrebujemo še 5 strokov česna, olje in balzamični | kis. | Papriko očistimo, razpolovimo, zrežemo na | P |
Čisto na koncu dodamo strt česen in balzamični | kis. | Ohladimo do mlačnega in ponudimo. | P |
vanjo damo razžvrkljano jajce, sol, sladkor, | kis | in mrzlo vodo.Ledeno mrzlo maslo narežemo na | P |
na četrtine, mocarelo pa na rezine. Zmešajte | kis, | olivno olje, sol in gorčico.Narezan krompir | P |
majoneze, 2 žlici goste paradižnikove mezge, | kis | od vloženih kumaric in začimbe. Zelje očistimo | P |
kmetija Marolt ponuja sadje, grozdje, sokove, | kis, | jabolčne krhlje in marmelade. 6. Meta Vrhunc | P |
Z jajčevci Potrebujemo večji jajčevec, | kis, | drobtine, česen, majonezo, olje, pol limone | P |
sluznicami. Vodi za splakovanje las je treba dodati | kis, | ker tako lažje odstranimo gnide.« - Okvir | P |
Solata Potrebujemo glavico zelja, olje, | kis | in začimbe. Zelje zrežemo na tanke rezance | P |
popramo, malo pomečkamo ter dodamo majonezo in | kis. | Dodamo še žličko sladkorja, premešamo in damo | P |
Šalotko olupite in sesekljajte. | Kis, | šalotki in timijan krepko premešajte z metlico | P |
na kocke in oboje pomešajte s kislim zeljem. | Kis | zmešajte s soljo, poprom in sladkorjem.Dodajte | P |
Solimo, popramo, začinimo s timijanom, dodamo | kis | in ščep sladkorja.Mocarelo narežemo na rezine | P |
paradižnika + 1 jedilna žlica pesta + jabolčni | kis | + olje za pečenje paprike + olivno olje + sol | P |
narezali na kocke in mu primešali pesto, olje, | kis | in sol. Ohlajene nadevane paprike položimo na | P |
med mašo župniku v kelih namesto vina nalije | kis. | Življenje na veliki kmetiji s trdim delom | P |
sončnična semena, gorčica, limonin sok, jabolčni | kis, | kamena sol, začimbe, in na koncu spet opomba | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |