nova beseda iz Slovenije

kis (509-608)


mesecih meso zavijale v krpo, namočeno v jabolčni      kis,      in ga položile v mesteje.To je mali predprostor  P
Vhod v šeststo let staro domačijo Jabolčni      kis      pridelujejo od leta 1848. Letos so jablane  P
jabolčnega soka nastane odličen naravni in zdravilni      kis.      *****   P
do deset dni, lahko ga zamrznemo, vložimo v      kis      ali olje, pa tudi posušen kar dobro ohrani okus  P
komaj oklicali za koktajl. V skledici zmešajte      kis      in sol, potem pa ob konstantnem mešanju dolivajte  P
Za solatni preliv z metlico zmešamo jabolčni      kis      s soljo in poprom, nato počasi prilivamo bučno  P
po dunajsko, ene dam v skrinjo, majhne pa v      kis.      Pozvonim pri sosedi in ji podarim tiste, za  P
dediščine ter velik strokovnjak za jabolčni      kis.      »Vsakdo lahko pri meni dobi recept, kako se  P
meni dobi recept, kako se pripravi jabolčni      kis,      ki ga seveda lahko tudi kupi.A vsakdo pozna  P
pri Preddvoru zna pripraviti odličen jabolčni      kis.      Katarina Duščak se ukvarja z oblikovanjem kerami  P
Če tekočine ni dovolj, dolijemo še olje in      kis.     Sardele so še okusnejše naslednjega dne.   P
in česen ter oboje narežemo na drobne kocke.      Kis      zmešamo s čebulo, česnom in zelenim poprom,  P
šelina, 10 slanih srdunov, sol, poper, olje,      kis.      V slani vodi skuhamo na kose zrezan šelin.  P
Zelo slabo se obnesejo tiste, ki so vložene v      kis,      saj nekako kislo zaokrožijo okus hrane, ki naj  P
hrane, Zelenjava ‐ moč naravne hrane, Naravni      kis,      Čaj ‐ čas za zdaj, Divja hrana 2, Vlaganje   P
E260 (ocetna kislina) je pravzaprav jedilni      kis,      pod E162 ‐ betanin pa se skriva čisto naravno  P
pražene mandlje, dodate oljčno olje, balzamični      kis,      na maslu prepraženo čebulo, česen in gobe, solite  P
posodo. V skodelici zmešajte lešnikovo olje in      kis      iz šerija ter začinite s soljo in poprom.Mešanico  P
zlijte na riž in dobro premešajte. Šerijev      kis      lahko nadomestite z jabolčnim kisom ali limonovim  P
minuto. Primešajte še gorčico in balzamičen      kis      ter na ognju pustite še pol minute. Zelenjavo  P
semena. Za kuho se gorčičnemu prahu primeša vodo,      kis,      sladkor, sol in druge začimbe, da dobimo slastno  P
stopnje sirupa. Nato mu dodajo staran balzamični      kis,      ki povzroči vrenje.Najprej alkoholno, ko se  P
ocetne bakterije začnejo pretvorbo alkohola v      kis.     Obe stopnji sta končani po treh letih, sledi  P
sploh kdaj privošči tradicionalni balzamični      kis      iz Modene, naj vas potolažim: morda boste imeli  P
močnejša in prožnejša, ananas in naravni jabolčni      kis      naj bi spodbujala prekrvavitev in izločanje  P
citronsko in askorbinsko kislino, začimbe, sol,      kis      ali olje.Pred vlaganjem je treba živilo pasterizirat  P
pojavili plesen ali motnost (pri kompotih in v      kis      vloženi zelenjavi).Če opazimo takšne nezaželjene  P
vodnega kamna in čiščenje sanitarij uporabimo      kis,      za odtoke pa sodo ali pepel.In še namig: za  P
najboljšega vina, dva soda pa bosta zdrsnila v super      kis.     « To idejo je dobil, ko je študiral vse o vinu  P
človeške roke ne ustavi pri vinu, ampak odpotuje v      kis.     Tako je dobil zamisel za vino lunar, s katerim  P
pripravimo tako, da najprej zmešamo moko, sol,      kis      in vodo.Na mizi testo raztegnemo in vanj zavijemo  P
pridelate sami doma. Hm, tudi jabolčnik in jabolčni      kis      sta zanimivi domislici!Če ste v dilemi, ker  P
kuhano jajce. Posebej zmešajte olivno olje,      kis      in malo soli ter vode in s tem prelijte solato  P
gladko razmešamo pomarančni sok, balzamični      kis      in sol, da se sol stopi.Nato prilijemo med in  P
Postopek od trikrat do štirikrat ponovite. Sadni      kis      Ko se zjutraj zbudite, še preden karkoli  P
pridelate sami doma. Hm, tudi jabolčnik in jabolčni      kis      sta zanimivi domislici!Če ste v dilemi, ker  P
sira in zapečemo v pečici. Zraven ponudimo v      kis      vloženo zelenjavo. S paradižnikom in mocarelo  P
po želji) + 16 orehovih jedrc + sol + poper +      kis      + olje Priprava: motovilec očistimo, ga  P
nastrganega hrena, 3 sočna jabolka, sladkor, olje in      kis.      Jabolka nastrgamo, pomešamo s hrenom (lahko  P
v skledi, temu dodamo sladkor, sol po okusu,      kis      in sok ene pomaranče. Vse skupaj dobro premešamo  P
belušev zmešamo z gorčico in soljo. Primešamo      kis,      sesekljane dišavne zeli in nazadnje obe vrsti  P
vina + sok limone + sol + poper + balzamični      kis      + olivno olje Priprava: zrezke piščančjega  P
v zrnju + 20 dag sira parmezana + balzamični      kis      + olivno olje + sol Priprava: vso zelenjavo  P
kisom, po tem jo pražimo še eno minuto, da vpije      kis.      Solimo jo in začinimo z olivnim oljem.  P
fižola v zrnju ( ali konzerviranega) + balzamični      kis      + olivno olje + sol Priprava: na kocke narezano  P
prelijemo z oljem in dobro premešamo, nato dodamo      kis      in premešamo še enkrat.Solato razdelimo po krožnikih  P
kitajskega zelja, 2 žlici sojine omake, žlico medu,      kis,      olje, začimbe in 10 dag slanih arašidov. Sojine  P
limoninega soka pa lahko vzamemo tudi bel vinski      kis.     V majonezni preliv lahko zamešamo tudi 2 do 3  P
če damo v kozarec s pokrovom na navoj najprej      kis,      sol in poper.Kozarec zapremo in stresamo, da  P
drobno sesekljamo olupljeni česen. Zmešamo      kis,      sol in poper.Dodamo česen.   P
stresemo v skledo, solimo, popramo, primešamo      kis      in olje.Dodamo kuhane in ohlajene hrenovke,  P
prožni. -Za sijočo pričesko lahko uporabite tudi      kis,      a bodite previdni in ga dodajte v vodo, s katero  P
na Ptuju dobilo zlato medaljo, in na jabolčni      kis,      ki jim je na isti prireditvi kar dvakrat zapored  P
nas. Iz sadja delajo marmelade, sok, krhlje,      kis      in tudi nekaj žganja. Posebnost: Avtohtone  P
tudi piro in ajdo, pa jabolčni sok in jabolčni      kis,      po naročilu pa prodajajo tudi jagnjetino.   P
zelja + 1 vejica peteršilja + sol + poper +      kis      - Priprava: redkve in zelje umijemo in na  P
ter dodamo sesekljan peteršilj, sol, poper in      kis      ter zmešamo. Zmrzlina z gozdnimi sadeži  P
svetlega kisa (najboljši je domač jabolčni      kis)     .Nato dodamo narezane bučke in začimbe: nekaj  P
stresemo v skledo, solimo, popramo, primešamo      kis      in olje.Premešamo in pustimo stati, dokler se  P
rezine, papriko narežemo na kolesca. Zmešamo      kis,      žličko olja, sol in poper, prelijemo čez kumare  P
narežemo na kolobarje. Zmešamo sol, poper,      kis      in olje, prelijemo čez solato, kumare in čebulo  P
večina obiskovalcev želi s seboj odnesti mesnine,      kis      ali domače olje, sta se mlada zakonca odločila  P
nabavljanje surovin in sušenje drugih mesnin, starani      kis,      domača žganja, gojenje sadja za domače potrebe  P
skrbita tudi za pršut in druge mesnine, starani      kis,      domače žganje in okusne marmelade. 6.   P
peteršilja, 2 stroka česna, manjši por, oljčno olje,      kis      in limono. Hobotnico damo v mrzlo slano vodo  P
kruhove kocke, česen, mandlje, mineralno vodo in      kis      v visoki posodi pretlačimo z mešalnikom in za  P
umijemo in prepolovimo. Za solatni preliv zmešamo      kis,      od 2 do 3 žlice tople vode, na drobno sesekljano  P
čebulo. Oboje damo v lonec za kuhanje in dodamo      kis,      vodo, sladkor, sol, poper in lovorove liste  P
tudi novo čudežno čistilno sredstvo: običajen      kis      in nekaj več drgnenja.In tako naprej.   P
popra, timijan, majaron, peteršilj, 2 dl vina,      kis,      2 dl kisle smetane. Priprava:   P
popra. Ko se meso zmehča, v juho dodamo vino,      kis      in poper.Na koncu dodamo še kislo smetano.   P
Jelinčič Plemeniti je vložil kandidaturo. V      kis      in olje, da se ne pokvari. - Danilo Türk bi  P
oljčno olje, sol, poper, česen in balzamični      kis.      Jajčevce umijemo, osušimo in neolupljene vzdolžno  P
sesekljamo. V skodelici gladko razmešamo limonin sok,      kis      in sol, da se sol stopi.Dodamo sveže mleti poper  P
dodamo maline. Primešamo še med, balzamični      kis,      perutninsko osnovo in sladko smetano.Vse skupaj  P
v olju Potrebujemo sveže, čvrste jajčevce,      kis,      oljčno olje in začimbe. Jajčevce olupimo in  P
jajčevce in jih poberemo na cedilo takoj, ko      kis      znova zavre.Pustimo, da se jajčevci ohladijo  P
Česen olupimo. V lonec damo      kis,      vino in sol ter toliko vode, da bo tekočina  P
pametno je, če so manjši), prilijemo ohlajen      kis      in steriliziramo. Ponudimo k narezkom in grobo  P
in prilijemo tri decilitre belega olja. Ko      kis      zavre, damo v tekočino dve zajemalki zelenjave  P
tekočino dve zajemalki zelenjave, počakamo, da      kis      znova zavre, nato jo poberemo s penavko in damo  P
vendar zelenjave ne tlačimo. Zavremo preostali      kis      in dva litra vode ter rahlo solimo in s to tekočino  P
kuhala, bo tekočina motna). Pazimo, da bo      kis      povsod, da torej ne bo praznih prostorov.Kozarce  P
potrebujemo še 5 strokov česna, olje in balzamični      kis.      Papriko očistimo, razpolovimo, zrežemo na  P
Čisto na koncu dodamo strt česen in balzamični      kis.     Ohladimo do mlačnega in ponudimo.   P
vanjo damo razžvrkljano jajce, sol, sladkor,      kis      in mrzlo vodo.Ledeno mrzlo maslo narežemo na  P
na četrtine, mocarelo pa na rezine. Zmešajte      kis,      olivno olje, sol in gorčico.Narezan krompir  P
majoneze, 2 žlici goste paradižnikove mezge,      kis      od vloženih kumaric in začimbe. Zelje očistimo  P
kmetija Marolt ponuja sadje, grozdje, sokove,      kis,      jabolčne krhlje in marmelade. 6. Meta Vrhunc  P
Z jajčevci Potrebujemo večji jajčevec,      kis,      drobtine, česen, majonezo, olje, pol limone  P
sluznicami. Vodi za splakovanje las je treba dodati      kis,      ker tako lažje odstranimo gnide.« - Okvir  P
Solata Potrebujemo glavico zelja, olje,      kis      in začimbe. Zelje zrežemo na tanke rezance  P
popramo, malo pomečkamo ter dodamo majonezo in      kis.     Dodamo še žličko sladkorja, premešamo in damo  P
Šalotko olupite in sesekljajte.      Kis,      šalotki in timijan krepko premešajte z metlico  P
na kocke in oboje pomešajte s kislim zeljem.      Kis      zmešajte s soljo, poprom in sladkorjem.Dodajte  P
Solimo, popramo, začinimo s timijanom, dodamo      kis      in ščep sladkorja.Mocarelo narežemo na rezine  P
paradižnika + 1 jedilna žlica pesta + jabolčni      kis      + olje za pečenje paprike + olivno olje + sol  P
narezali na kocke in mu primešali pesto, olje,      kis      in sol. Ohlajene nadevane paprike položimo na  P
med mašo župniku v kelih namesto vina nalije      kis.      Življenje na veliki kmetiji s trdim delom  P
sončnična semena, gorčica, limonin sok, jabolčni      kis,      kamena sol, začimbe, in na koncu spet opomba  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 9 109 209 309 409 509



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA