nova beseda iz Slovenije

kis (409-508)


utrgane na vrtu. Potrebujemo še povprečno vino in      kis      itd.Pri testeninah je že problem, saj so dobre  P
Namesto te lahko dodamo kakovosten balzamični      kis,      ki ga kuhamo (reduciramo), dokler se ne pokuha  P
Med drugim prepreči, da se vino ne spremeni v      kis.     Po njegovi zaslugi tudi ne porjavi, ker deluje  P
elektrolit uporabili limonin sok, grozdni sok ali      kis.     Teorij o rabi bagdadske baterije je več, od že  P
vlijem (občutek, dragi moji) bel balzamični      kis.     Poudarek je na bel, kajti rdeč se ne prilega  P
bilo boljših zdravil. Z lubjem, namočenim v      kis,      so oblagali boleča mesta pri protinu, revmi  P
Nemškem so zalogo lubja za celo leto vložili      kis,      da so bile zdravilne obloge vedno pri roki.  P
kuhanje pri visokih temperaturah in vlaganje v      kis)     , s katero uničimo vse mikroorganizme. Vodja  P
m prosto: 1. Sawrymowicz (Pol) 14:24,54, 2.      Kis      (Mad) 14:29,58, 3. Collbertadlo (Ita) 14:31  P
kakor pri nas nekatere norčave ohole ženske      kis      (jesih) pijo, da bi jim pobral preobilo mast  P
državi, ki se poleg vlaganja klasičnih dobrot v      kis      ukvarja še s posebnimi primerki, ki jih prinese  P
ogrodje ekipe: Dániel in Dénes Varga, Gábor      Kis,      Norbert Hosnyánszky, tdám Steinmetz in Norbert  P
, da bo lahko te dišave vdihaval.« Čarobni      kis      bi moral zadostovati, saj je ime dobil po štirih  P
sledu. Če bi bilo pečeno prav, bi se balzamični      kis      lepo podal k jedi.Tako pa ...   P
drugim zameša rožmarinovo olje in japonski črni      kis.      Prav tako v Londonu kraljuje Paul A Young,  P
neracionalna. Ena od teh je brez dvoma balzamični      kis.     In to ne tisti prefinjeni, starani 12 let in  P
kosom mocarele, izdatno namočene v balzamični      kis.     Nekaj nam je govorilo, da bi to utegnil biti  P
prisegata na nekaj kapljic kisa pred večerjo, saj      kis      zmanjšuje lakoto.John Cusack se izogiba tako  P
letih, čeprav je marsikoga bolj spominjalo na      kis      kot na rujno domačo kapljico.To pa ni bila ovira  P
oslabljena, kilogrami pa se nabirajo. Jabolčni      kis      odlično čisti črevesje, pospešuje prebavo in  P
Piše: Melita Meršol Jabolčni      kis      odlično čisti črevesje, pospešuje prebavo in  P
polovice pokuhamo in precedimo. Dodamo balzamični      kis      in dve žlici vode.Čebulo popražimo na maslu  P
Čebulo narežemo na tanke kolobarje.      Kis,      obe olji, sol, poper, sladkor in štiri žlice  P
stresemo v skledo moko, ji dodamo zmehčano maslo,      kis,      kislo smetano, jajce in malo posolimo.Na hitro  P
čebulo, rdečo papriko, češnjeve paradižnike,      kis,      arašide, arganovo olje, sok pol limone, 3 stroke  P
skupaj primešamo kuskusu. Dodamo še arašide in      kis      ter začinimo s soljo in poprom.Piščančje fileje  P
tudi s predpisi. Imamo soseda, ki dela domači      kis.     Želela sva mu vrniti plastenke, da bi jih znova  P
Če so zelo dolge, jih počez razpolovimo.      Kis,      750 ml vode in žlico soli zavremo, dodamo bučke  P
Origano operemo in do suhega otresemo.      Kis,      sladkor, sol, poper, dva stroka česna in 300  P
baziliko, česen, 2 večja paradižnika in balzamični      kis.      Priprava : Jajčevca narežemo po dolgem na tanjše  P
stresemo v skledo, dodamo kuhan fižol, olje,      kis      in sol in solato dobro premešamo.Takoj ponudimo  P
žličko mletega pimenta; za omako: balzamični      kis,      feferon, svežo baziliko, 22 dag paradižnikovih  P
majhnem ognju. Na koncu dodamo še bel vinski      kis      in čilijevo olje.Odstavimo.  P
polovice. V skledi zmešamo olivno olje, balzamični      kis,      malo soli, malo popra in naribano limonino lupinico  P
s papirnato brisačko. V ponev damo jabolčni      kis,      jabolčno vino in sladkor v prahu.Segrevamo toliko  P
veliko rdečo čebulo, sol, sveže mleti poper,      kis,      bučno ali olivno olje. Priprava : Fižol čez  P
Posolimo in prelijemo z izbranim prelivom (     kis      in olje, jogurt ali smetana z začimbami). A  P
poper, sol, bučno olje, limonin sok, balzamični      kis,      peteršilj in baziliko. Priprava: Puranji file  P
za solatni preliv, tako da vanjo vmešamo sol,      kis      in olje.Z njim prelijemo solato in jo dobro  P
očistimo, ga narežemo v tanke palčke in mu dodamo      kis,      gorčico in žličko limoninega soka.Začinimo.  P
dimljene zlatovščice, limono, beli balzamični      kis,      gorčico, sol, poper, olivno olje, orehovo olje  P
majhne kocke. V skodelici zmešamo balzamični      kis,      malo limoninega soka, malo medu, olivno in orehovo  P
sesekljamo. Peteršilj, česen, kapre, inčune in      kis      zmeljemo s paličnim mešalnikom ali v mešalniku  P
premešamo daši, sojino omako, sezamovo olje in rižev      kis.     Sezamova semena opražimo v ponvi brez maščobe  P
hitro opečemo. Zalijemo z juho, dodamo rižev      kis      in sladkor in pustimo vreti osem minut.Jajca  P
zelišča in še malo pražimo. Gobam prilijemo      kis      in vino, zmešamo in v odkriti ponvi kuhamo minuto  P
1,5 na rezine narezanega rdečega zelja, sok,      kis,      kumino, 2 ali 3 naribana jabolka, 2 klinčka  P
Priprava: Zelje damo v posodo, dodamo sol,      kis,      kumino in jabolka in dobro zmešamo.Na vroči  P
zmleto papriko, čili v prahu, med, ingver in      kis,      mešamo ter počasi prilijemo 225 ml vode.Zavremo  P
nekatere ribe, buče, špinača, paradižnik, jajčevci,      kis,      vino).Ta živila so povsem zdrava za zdrave ljudi  P
regrat ali motovilec), bučna in lanena semena,      kis,      olje in grobo morsko sol. Priprava: Trdo kuhana  P
in olive dodamo paradižnikovi omaki, dolijemo      kis      in začinimo s soljo in poprom.Raviole polijemo  P
nasekljanega origana, sol, poper, balzamični      kis,      50 g ricotte (skute), 50 g naribanega pecorina  P
Rumenjake damo v kotliček, dodamo sol, poper,      kis,      gorčico in počasi mešamo ob stalnem dolivanju  P
poteka v kvasovkah, dobimo recimo vino, pivo in      kis.     S fermentacijo v mlečnokislinskih bakterijah  P
predstavniki elementa »živo srebro« so bili      kis,      vino in druge alkoholne pijače, pa tudi določene  P
Jabolka, posušeni jabolčni krhlji, slive, jabolčni      kis,      balzamični kis iz jabolk in sliv, enkratna brkinska  P
jabolčni krhlji, slive, jabolčni kis, balzamični      kis      iz jabolk in sliv, enkratna brkinska slivovka  P
pretežno bolj kisle, saj so jim dodajali vino,      kis,      limonin sok, tudi sok nezrelih grozdnih jagod  P
pa tudi domače vino, med, slivovko, jabolčni      kis,      posušene sadne krhlje, kislo zelje, repo in  P
čisto na koncu čez purana pokapljali balzamični      kis.     Ta bo še bolj poudaril barvitost krožnika in  P
orešek, velik lovorov list, peteršilj, sol,      kis,      oljčno olje. Za belo juho   P
če je mogoče, oljčnega ‐ seveda!). Boljša kot      kis      pa je kvasina, to je skisano dalmatinsko vino  P
kumare in papriko, nato pa še paradižnik in      kis      ter še enkrat spiriramo.Gosto juho postavimo  P
Versaillesu in Madridu, saj ne vedo niti tega, kakšen      kis      kuhamo!'« Mesec pozneje je Grammont z 200 zvesti  P
krompirja. Surov krompir, vložen v med ali vinski      kis,      bi po mojem danes ostal na krožnikih; vroč krompir  P
ledenka, mehka, radič, berivka, rukola), jabolčni      kis      ali limonov sok, sol, olivno ali drugo kakovostno  P
v olju ne topi, zato je pomembno, da solimo      kis.     Stepamo z manjšo metlico, gre tudi z vilicami  P
nekaj minut. Česen, kumino, poprova zrna in      kis      zmiksamo in dodamo k mesu hkrati z zeljem in  P
OBKLADEK ZOPER VISOKO VROČINO Uporabite jabolčni      kis      (pol vode, pol kisa), tekočina pa naj ne bo  P
V njeni domači lekarni je pomemben domači      kis,      s katerim oskrbuje rane ali ga pije na tešče  P
prenočiti v marinadi: rdeče vino (2 dl), rdeč vinski      kis      (12 žličk), nageljnove žbice, lovor, zmečkane  P
raznesli Kelti. Prvi so zeljne liste, namočene v      kis,      uživali za spodbujanje prebave; rimski politik  P
Pozabite na domače pripravke, kot so maslo,      kis,      rezina krompirja ali med, trdijo strokovnjaki  P
namenskih odstranjevalcev madežev lahko uporabite      kis      ali limonin sok. Ko jih kupujete, se izogibajte  P
Poznavalci priporočajo še beli (ekološki)      kis,      boraks (mineralno čistilo), pecilni prašek in  P
je po gostilnah kradel solnice in posode za      kis.     Njegov karakter je bil na psu.  P
je kar gosta zavesa), gre v eter in alkoholni      kis.     Preparira, določa, razvršča in proučuje jih pozimi  P
pijača - Iz tropin so izdelovali domači jabolčni      kis,      nekaj pa so ga uporabili tudi za kisanje repe  P
tropin, torej ostanka, izdelovali domači jabolčni      kis,      nekaj so ga uporabili tudi za kisanje repe,  P
izleže piščanec, kuhaš 30 minut, olupiš, dodaš      kis,      posoliš in ... dober tek. Videl je nosate opice  P
imenitnejše, meni Marko ‐ sta začela delati še sadni      kis.      Samokolnici so se pridružili lopata, kultivator  P
kri rudeča barva je. Junaški duh iz nje gori,      kis      lavo nam daje.« Narodni prerod leta 1848 je  P
torej natanko 160 let, pridelujejo jabolčni      kis,      s katerim naj bi se zdravil celo pesnik dr.  P
sok, iz katerega nastane zelo dober jabolčni      kis.     Pozne sorte shranimo, saj bobovci, na primer  P
nas tokrat zanima njegov znameniti jabolčni      kis.      »Veliko ljudi me sprašuje, kako se naredi dober  P
ljudi me sprašuje, kako se naredi dober jabolčni      kis,      in prav vsakemu lahko povem, po kakšnem receptu  P
preprosto predstavljajo, kako bodo naredili jabolčni      kis.     Vsak pridelovalec ima seveda svoje drobne in  P
da so kar poslovna skrivnost. Pravi naravni      kis,      kot lahko rečemo biološko pridelanemu jabolčnemu  P
sadovnjaku niti v hladilnicah. »Za dober jabolčni      kis      je pomembno, da so sadeži zdravi, tehnološko  P
kupujete jabolka, jabolčni mošt ali jabolčni      kis      za svoje zdravje, kupujte tam, kjer veste, da  P
da ni prisotna kemija. Pravi naravni jabolčni      kis      je namreč narejen iz zrelih, kakovostnih, neškropljenih  P
zorenju skisanega mošta dobimo domači jabolčni      kis.     Z zadnjim je tako kot z dobrim vinom.   P
jabolčnega kisa. »Kdor bi rad naredil jabolčni      kis,      mu lahko le svetujem, da ne sme dolivati ne  P
ne vode ne dodajati sladkorja v mošt in ne v      kis.     Po potrebi jo doliva gospodinja ali tisti, ki  P
gospodinja ali tisti, ki uporablja jabolčni      kis,      po svojem okusu in po potrebi.Različno seveda  P
tinkturami, čaji in z izbrano prehrano je jabolčni      kis      učinkovit tudi pri posameznih revmatičnih obolenjih  P
našteli. »V ljudskem zdravilstvu je jabolčni      kis      bil in je še pogosto uporabljen kot začimba  P
tem, kako je mama uporabljala hladen jabolčni      kis,      ko mu je kot otroku pogosto iz nosu tekla kri  P
kisu namočeno cunjo, včasih tudi prek glave.      Kis      je po pripovedovanju kardiologa kar curljal  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 9 109 209 309 409 509 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA